HOTĂRÂRE nr. 1.137 din 25 septembrie 2003

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 706 din 9 octombrie 2003
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 357 11/07/2003
ActulREFERIRE LAOUG 194 12/12/2002 ART. 132
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ANEXA 1REFERIT DEORDIN 84 19/05/2016
ANEXA 3REFERIT DEORDIN 84 19/05/2016

privind aprobarea Normelor de dotare a centrelor de cazare a străinilor luati în custodie publică



În temeiul art. 107 din Constituţie şi al art. 132 alin. (7) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 357/2003,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1Autoritatea pentru străini asigura, potrivit legii, administrarea centrelor de cazare a străinilor declaraţi indezirabili sau împotriva cărora s-a dispus măsura returnarii ori expulzării şi care au fost luati în custodie publică în centre special amenajate.
 + 
Articolul 2Normele de dotare a centrelor de cazare a străinilor luati în custodie publică asigura condiţiile de cazare, igiena personală şi pregătire a hranei şi sunt prevăzute în anexele nr. 1-8 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 3Cheltuielile ocazionate de cazarea în centre se suporta din bugetul Ministerului Administraţiei şi Internelor.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––Ministrul administraţiei şi internelor,Ioan RusMinistrul muncii,solidarităţii sociale şi familiei,Elena Dumitrup. Ministrul finanţelor publice,Gheorghe Gherghina,secretar de statBucureşti, 25 septembrie 2003.Nr. 1.137.
 + 
Anexa 1                                 NORMA Nr. 1                             OBIECTE DE INVENTAR            şi materiale ce se asigura pentru fiecare loc de cazare         din centrele de cazare a străinilor luati în custodie publică

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada (ani)
  1. Pat cu schelet metalic buc. 1 6  
  2. Scaun cu schelet metalic buc. 1 5  
  3. Masă cu schelet metalic buc. 1 5 Câte o masă de 4 persoane la fiecare 4 locuri de cazare
  4. Vestiar buc. 1 10 Câte un compartiment la fiecare loc de cazare
  5. Cuier (pom sau de perete) buc. 1 5 Câte unul pentru fiecare cameră
  6. Galerie buc. 1 10 Câte una pentru fiecare fereastră exterioară
  7. Perdea buc. 1 5  
  8. Saltea buc. 1 8  
  9. Cearşaf buc. 6 6  
  10. Pernă buc. 1 4  
  11. Faţă de pernă buc. 6 6  
  12. Pătură buc. 1 6 Se asigură două pe perioada sezonului rece.
  13. Prosop de baie buc. 2 2  
  14. Prosop de faţă buc. 3 3  
  15. Prosop de picioare buc. 3 3  

NOTĂ:Lenjeria prevăzută la poz. 9, 11, 13, 14 şi 15 se spala săptămânal sau după utilizarea acesteia de către o persoană care va fi cazata pentru o perioadă mai mica de 7 zile, prin grija centrului de cazare.Pernele şi saltelele se pot reconditiona la expirarea a jumătate din durata de folosinţă. Se pot asigura şi cearsafuri plic în loc de cearsafuri de pat.Spalarea paturilor de lana se face semestrial.Pentru încăperi la care numărul de locuri nu este divizibil cu 4, numărul de mese se stabileşte prin rotunjire la valoarea superioară. + 
Anexa 2                                  NORMA Nr. 2                              OBIECTE DE INVENTAR                           pentru dotarea cluburilor

  Nr. crt . Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada (ani)
  0 1 2 3 4 5
  1. Masă cu schelet metalic pentru 4 persoane buc. 1 5 Câte o masă la 20 de locuri de cazare
  2. Scaun cu schelet metalic buc. 1 5 Câte 4 pentru fiecare masă
  3. Aparat de radio buc. 1 4 Câte unul pentru fiecare club
  4. Televizor color buc. 1 4 Câte unul pentru fiecare club

NOTĂ:Se pot organiza cluburi separat pentru femei şi separat pentru bărbaţi.Pentru centrele de cazare la care numărul de locuri nu este divizibil cu 20, numărul de mese se stabileşte prin rotunjire la valoarea superioară. + 
Anexa 3NORMA Nr. 3MATERIALE DE SPĂLAT ŞI DE IGIENAI. Pentru fiecare persoana luată în custodie publică

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada
  1. Săpun de faţă (greutate 120-150 g) buc. 1 lunar Când îmbăierea se face la intervale mai mici de o săptămână, norma se majorează cu 1 buc./lună.
  2. Săpun de baie (semitoaletă 120-150 g) buc. 1 lunar  
  3. Lamă de ras buc. 1 lunar Se poate substitui cu 2 buc. aparat de unică folosinţă, trimestrial.
  Se asigură numai persoanelor de sex masculin care depăşesc vârsta de 18 ani.
  4. Cremă de ras (săpun de ras) tub 60-70 g 1 trimestrial Se asigură numai persoanelor de sex masculin care depăşesc vârsta de 18 ani.
  5. Pastă de dinţi tub 60-70 g 1 trimestrial Nu se asigură copiilor sub 2 ani.
  6. Periuţă de dinţi buc. 1 6 luni Nu se asigură copiilor sub 2 ani.
  7. Hârtie igienică sul 1 lunar  
  8. Pieptene buc. 1 Pentru fiecare persoană cazată, cu excepţia copiilor sub 1 an.

II. Pentru spalarea lenjeriei personale, pentru fiecare persoana luatăîn custodie publică şi cazata în centre

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada
  1. Săpun de rufe kg 6 anual  
  2. Sodă de rufe kg 2,4 anual  

III. Pentru fiecare pat din centrele de cazare

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada
  1. Săpun de rufe kg 6 anual  
  2. Sodă de rufe kg 2,4 anual  

NOTĂ:Sapunul de rufe şi soda de rufe prevăzute în prezenta norma se pot substitui, în echivalent cantitativ, cu detergenti lichizi sau praf.Materialele de spălat şi de igiena, care nu au fost asigurate, indiferent de motive, nu se mai asigura pentru perioada expirată.Materialele prevăzute la pct. III se distribuie la spălătoriile unităţilor, în funcţie de greutatea rufelor uscate, după cum urmează: 0,051 kg sapun de rufe şi 0,020 kg soda de rufe pentru 1 kg de rufe uscate.Materialele prevăzute la pct. I şi II se asigura de regula la sosirea în centrul de cazare, în cantităţile prevăzute pentru perioada de timp normata, înscrisă în dreptul fiecărei poziţii. La plecarea persoanelor respective din centru nu se mai asigura materiale de igiena decât după expirarea duratei normate prevăzute pentru produsele respective.Copiii cu vârsta de până la 14 ani pot primi materiale special concepute pentru uzul copiilor. + 
Anexa 4                                 NORMA Nr. 4                          OBIECTE DE INVENTAR              necesare igienizarii imbracamintei persoanelor cazate

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada (ani)
  0 1 2 3 4 5
  1. Maşină de spălat automată casnică cpl. 1 10 Câte una pentru fiecare 50 de locuri de cazare şi una pentru fiecare cabinet medical (infirmerie)
  2. Maşină de spălat automată 25 kg cpl. 1 10  
  3. Uscător de rufe cpl. 1 10  
  4. Storcător de rufe cpl. 1 10  
  5. Maşină de călcat rufe buc. 1 5 Câte una pentru fiecare 20 de locuri de cazare şi cabinet medical (infirmerie)

NOTĂ:Maşinile de spălat automate casnice şi cele de călcat rufe se utilizează de către persoanele cazate, sub supravegherea personalului centrului.Fiecare persoana cazata poate efectua doua spalari săptămânal. + 
Anexa 5                               NORMA Nr. 5               MIJLOACE FIXE, OBIECTE DE INVENTAR ŞI MATERIALE                  ale bucătăriilor în care se prepara hrana şi               ale salilor pentru servirea şi transportul hranei

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada (ani)
  0 1 2 3 4 5
  1. Aragaz (2-4 ochiuri) buc. 1 10  
  2. Balanţe semiautomate până la 20 kg buc. 1 10  
  3. Bidoane din aluminiu de 10-25 l cu capac buc. 1 6 Capacitatea se stabileşte în funcţie de nevoi.
  4. Borcane pentru probe de mâncare buc. 8 De fiecare vas în care se prepară hrana şi pentru gustare.
  5. Butelii pentru gaze lichefiate buc. 2 10  
  6. Butoaie din plastic pentru resturi alimentare buc. 2 3 Capacitatea se stabileşte în funcţie de nevoi.
  7. Butuci din lemn pentru tăiat carnea buc. 1 7  
  8. Ciocane metalice pentru bătut carnea buc. 1 10 Dacă sunt din lemn cu plăci metalice, durata este de 3 ani.
  9. Cratiţe emailate cu capac buc. 3 Necesarul se stabileşte luându-se în calcul câte 0,8 l de fiecare om. Dacă sunt din inox, durata de utilizare este de 10 ani.
  10. Oală emailată cu capac buc. 3 Necesarul se stabileşte luându-se în calcul câte 2 l de fiecare om. Dacă sunt din inox, durata de utilizare este de 10 ani.
  11. Cuţite pentru bucătar buc. 3 3  
  12. Cuţite pentru curăţat zarzavat buc. 6 1  
  13. Cuţite pentru tăiat preparate din carne buc. 1 4  
  14. Dispozitive manuale pentru deschis conserve buc. 5 1  
  15. Ferăstraie pentru tăiat oase buc. 1 7  
  16. Furculiţe din inox pentru bucătar buc. 1 5  
  17. Funduri din lemn buc. 5 1  
  18. Găleţi din tablă zincată buc. 2 3  
  19. Linguri din lemn buc. 3 1 De fiecare bucătar
  20. Maşini manuale pentru tocat carne buc. 1 5  
  21. Maşini electrice pentru curăţat cartofi buc. 1 7 Capacitatea se stabileşte în funcţie de nevoi.
  22. Maşini pentru măcinat condimente buc. 1 7  
  23. Masate pentru ascuţit cuţite buc. 1 8  
  24. Polonice emailate pentru bucătar buc. 4 3 Dacă sunt din aluminiu, durata de utilizare este de 4 ani; dacă sunt din inox, durata de utilizare este de 5 ani.
  25. Răzători pentru legume buc. 2 1  
  26. Rândele pentru varză buc. 2 5  
  27. Satâre buc. 1 10  
  28. Scafe buc. 1 6  
  29. Site pentru roşii buc. 1 6  
  30. Site pentru cernut mălai buc. 1 1  
  31. Site pentru cernut făina buc. 1 1  
  32. Spumiere buc. 2 2  
  33. Strecurători pentru paste făinoase buc. 3 3  
  34. Strecurători pentru ceai buc. 1 1  
  35. Spacluri pentru bucătar buc. 1 6  
  36. Tăvi din inox buc. 2 15 Pe persoană care serveşte
  37. Tăvi din tablă neagră buc. 1 5  
  38. Teluri din sârmă buc. 1 1  
  39. Tigăi din tablă neagră cu coadă buc. 1 5  
  40. Topoare pentru măcelar buc. 1 5  
  41. Utilaje frigorifice (dulapuri şi camere frigorifice, frigidere de uz casnic) buc. 1 10 Capacitatea se stabileşte în funcţie de mărimea efectivelor deservite.
  42. Suluri pentru întins aluat buc. 1 3  
  43. Marmite buc. 20 Necesarul se stabileşte luându-se în calcul câte 2 l de fiecare om.
  44. Vase pentru transportul hranei buc. 4 6  
  45. Farfurie adâncă din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  46. Farfurie întinsă din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  47. Farfurie de desert, din inox buc. 1 15 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  48. Cană pentru ceai, din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  49. Cuţit pentru masă, din inox buc. 1 5 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  50. Lingură din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  51. Furculiţă din inox buc. 1 7 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  52. Linguriţă din inox buc. 1 15 Câte o bucată pentru fiecare persoană
  53. Castroane din inox buc. 1 15  
  54. Pahare din sticlă pentru apă buc. 1  
  55. Căni din sticlă pentru apă buc. 1 De fiecare masă
  56. Ceainice emailate buc. 1 3 De fiecare masă
  57. Coşuleţe din material plastic pentru pâine buc. 1 3 De fiecare masă
  58. Supiere emailate buc. 1 3 De fiecare masă
  59. Polonice din inox pentru servit la masă buc. 1 5 De fiecare masă
  60. Solniţe din inox buc. 1 10 De fiecare masă
  61. Cuţite pentru tăiat pâine buc. 2 3 De fiecare sală de mese

NOTĂ:Numărul şi capacitatile oalelor şi cratitelor prevăzute de norma se stabilesc de unităţi în funcţie de nevoi, fără a se depăşi capacitatea totală calculată conform normei.Frigiderele de uz casnic se folosesc pentru păstrarea probelor de mancare.Pentru protejarea meselor se pot achizitiona în funcţie de nevoi suporturi pentru castroane (supiere).Pentru prepararea mamaligii se pot face prevederi separate pentru ceaune şi cazane, luându-se în calcul câte 0,3 l pentru fiecare om. Durata de utilizare a cazanelor şi ceaunelor este de 10 ani. + 
Anexa 6                                 NORMA Nr. 6                      OBIECTE DE INVENTAR ŞI MATERIALE                     pentru punctele medicale (izolatoare)                              – de fiecare loc –

  Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
  Cantitatea Perioada (ani)
  0 1 2 3 4 5
  1. Pat cu schelet metalic buc. 1 10  
  2. Noptieră buc. 1 10  
  3. Scaun cu schelet metalic buc. 1 5  
  4. Masă cu schelet metalic buc. 1 5 Câte o masă la 4 locuri de cazare, dar nu mai puţin de o masă pentru fiecare încăpere
  5. Vestiar buc. 1 10 Câte un compartiment la fiecare loc de cazare
  6. Cuier (pom sau de perete) buc. 1 10 Câte unul pentru fiecare cameră
  7. Veioză buc. 1 10  
  8. Halat pentru bolnavi buc. 1 3  
  9. Pijama buc. 4 4 Pentru femei se asigură cămăşi de noapte.
  10. Papuci per. 2 2 O pereche pentru femei şi una pentru bărbaţi
  11. Cearşaf buc. 4 4  
  12. Faţă de pernă buc. 4 4  
  13. Pătură buc. 1 6 Se asigură 2 buc. pe perioada sezonului rece.
  14. Pernă buc. 1 5  
  15. Saltea buc. 1 10  
  16. Prosop de faţă buc. 3 3  
  17. Prosop de picioare buc. 3 3  

NOTĂ:Materialele de la poz. 9, 11, 12, 16 şi 17 se vor spala imediat după externarea din infirmeria centrului, la maximum 3 zile de utilizare de către aceeaşi persoana sau ori de câte ori este nevoie.Materialele de la poz. 8 şi 13 se dezinfecteaza după fiecare utilizare şi se spala semestrial.Pernele şi saltelele se pot reconditiona la expirarea a jumătate din durata de folosinţă.Pentru încăperi la care numărul de locuri nu este divizibil cu 4, numărul de mese se stabileşte prin rotunjire la valoarea superioară. + 
Anexa 7                                  NORMA Nr. 7                          NORME CANTITATIVE MAXIMALE              pentru materiale de curăţenie destinate întreţinerii          centrelor de cazare a persoanelor luate în custodie publică

  Nr. crt. Denumirea materialelor Unitatea de calcul U.M. Cantitatea anuală alocată Observaţii
  0 1 2 3 4 5
  1. Detergenţi de toate tipurile pentru:        
    a) curăţarea pardoselilor din ciment, mozaic, scândură, preşuri PVC pe holuri, încăperi şi alte spaţii de acelaşi fel 1.000 m2 kg 120 Nu se vor lua în calcul suprafeţele depozitelor, atelierelor, remizelor şi garajelor.
    b) spălat laufer 100 m.l. kg 72 Se vor executa cel puţin 12 spălări
  2. Petrosin pentru pardoseli din parchet 1.000 m2 kg 850  
  3. Săpun pastă pentru pardoseli din ciment, mozaic, scândură, PVC, inclusiv preş PVC pe holuri şi încăperi 1.000 m2 kg 120 Se poate substitui cu detergenţi de orice fel în normă de 1/1.
  4. Săpun de rufe pentru spălat laufer 100 kg kg 60 Se vor executa cel puţin 12 spălări.
  5. Mături din paie 1.000 m2 buc. 75 Nu se ia în calcul suprafaţa camerelor de locuit. Se pot substitui cu perii din fire sintetice cu 1/2 normă la mături.
      Pentru fiecare cameră de locuit buc. 1  
  6. Perii din păr pentru parchet 1.000 m2 buc. 3  
  7. Perii pentru curăţat praful de pe pereţi şi tavane 1.000 m2 buc. 1  
  8. Găleţi din tablă (PVC) 1.000 m2 buc. 3  
  9. Ceară pentru lustruit parchetul 1.000 m2 kg 100  
  10. Detergenţi pentru spălat:        
    a) perdele 100 kg kg 10  
    b) huse mobilier 100 kg kg 12  
    c) covoare pluşate, mochete şi draperii pluşate 100 kg kg 50 Se vor executa 2 spălări pe an la mochete şi draperii şi o spălare pe an la covoare. Covoarele pluşate se pot curăţa chimic maximum o dată la 2 ani.
    d) covoare şi preşuri, ţesături uscate 100 kg kg 10 Se vor executa 2 spălări pe an la preşuri şi o spălare la covoare.
  11. Săpun pastă pentru spălarea tâmplăriei vopsite, pereţilor vopsiţi, placajelor de faianţă 1.000 m2 kg 10 Se poate substitui cu detergenţi de orice fel cu 1/2 normă la săpun de rufe (cantitate echivalentă).
  12. Praf de curăţat obiecte sanitare 1 obiect kg 2 Se poate substitui cu orice tip de praf sau lichid, inclusiv detartrant, la norma de 1 obiect/an.
  13. Sodă calcinată pentru blocuri alimentare, săli de mese, grupuri sanitare 1.000 m2 kg 150  
  14. Dezodorizant tip spray pentru împrospătarea aerului din încăperi cu destinaţie specială Pe Încăperi buc. 12 încăperi cu destinaţie specială – cameră de rugăciune
  15. Dezodorizant (odorcit) pentru grupuri sanitare La un grup sanitar buc. 12  
  16. Mături din nuiele pentru drumuri, alei, platouri 1.000 m2 buc. 100  
  17. Perii pentru curăţat vase WC 3 vase buc. 1 Norma va fi de una pentru un grup sanitar cu mai puţin de 3 vase WC.
  18. Perii de paie pentru spălat pardoseli din scândură 1.000 m2 buc. 36  
  19. Perii pentru curăţat praful de pe aranjamente florale artificiale un aranjament buc. 1  
  20. Sârmă pentru curăţat parchetul 1.000 m2 buc. 250  
  21. Deşeuri textile pentru:        
    a) curăţat pardoseli 1.000 m2 kg 20 Pot fi folosite deşeuri rezultate
    b) curăţat tâmplărie vopsită, pereţi vopsiţi, placaje faianţă 1.000 m2 kg 10 din casări la norma de 1/1 deşeuri textile sau lavete din molton la
    c) spălat şi şters suprafeţe cu petroxin 1.000 m2 kg 5 norma de 1/1 deşeuri textile.
  22. Finet pentru curăţarea şi lustruirea suprafeţelor de mobilier 10 m2suprafaţă desfăşurată mobilier kg 0,5  
  23. Desfundătoare pentru lavoare 5 lavoare buc. 1 Norma va fi de unul pentru un grup sanitar cu mai puţin de 5 lavoare.
  24. Făraşe pentru curăţat 1.000 m2 buc. 3 Nu se iau în calcul suprafeţele camerelor de locuit.
      Pentru fiecare cameră de locuit buc. 1  
  25. Coşuri pentru hârtii 1 încăpere buc. 1  
  26. Găleţi duble cu pedală 1 grup sanitar buc. 1 La 2 ani
  27. Pubele pentru gunoi 200 m2 buc. 1 La 4 ani
  28. Ştergătoare pentru picioare pentru uşi de acces în clădiri 1 uşă buc. 2  
  29. Var hidratat sau bulgări pentru întreţinerea curţilor 1 ha kg 200  

NOTĂ:Drepturile cantitative anuale se vor stabili la fiecare evidenta de unitate din compartimentul cazarmare, printr-un proces-verbal aprobat de comandant (şef).Prin spalarea covoarelor, presurilor, huselor nu se va reduce durata normata de serviciu a bunurilor materiale respective. + 
Anexa 8NORMA Nr. 8PERIODICITATEAlucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente lacentrele de cazare a persoanelor luate în custodie publică1. Zugraveli exterioare:a) anual, la unităţile amplasate în zonele bazinelor carbonifere sau pe litoralul Marii Negre;b) o dată la 3 ani, pentru faţade zugravite cu lapte de var;c) o dată la 6 ani pentru faţade cu finisaje superioare.2. Zugraveli interioare:a) de patru ori pe an la toate spaţiile interioare utilizate de persoanele cazate;b) de doua ori pe an pentru celelalte spaţii.3. Vopsitorii în ulei la tâmplărie:a) o dată la 2 ani pentru tamplaria interioară;b) o dată cu efectuarea zugravelii exterioare pentru tamplaria exterioară.4. Vopsitorii în ulei la pereţi:– anual la suprafeţele acoperite cu vopsea.5. Revizuirea invelitorilor, jgheaburilor şi burlanelor:– anual şi după fiecare calamitate naturala, cu care ocazie se vor remedia toate daunele produse.6. Curatarea coşurilor de evacuare a fumului:a) o dată pe luna, la coşurile instalaţiilor de preparat apa calda menajera, aburi şi hrana;b) de doua ori în perioada de încălzire, la coşurile instalaţiilor de încălzire locală (sobe) şi canalele convective ale centralelor termice.7. Întreţinerea puţurilor de apa, de mare adancime:– o dată la 2 ani sau când sursa de apa nu asigura 50% din debitul normal.8. Revizuirea şi curatarea canalizarii:– o dată pe an, în afară de cazurile când, între timp, s-au constatat defectiuni în funcţionarea canalizarii.9. Verificarea instalaţiilor electrice:– de doua ori pe an.10. Verificarea şi revizuirea de către agenţi economici autorizaţi a instalaţiilor interioare de gaze naturale combustibile:a) o dată pe an se face verificarea întregii instalaţii;b) o dată la 4 ani se revizuieste întreaga instalatie şi se supune la probe de presiune, conform normelor tehnice în vigoare.11. Demontarea şi montarea sobelor de teracota:a) o dată la 2 ani pentru cele care folosesc cărbuni;b) o dată la 4 ani pentru cele care folosesc lemne;c) o dată la 6 ani pentru cele care folosesc gaze naturale.12. Raschetarea parchetului:– o dată la 6 ani, după caz, în funcţie de gradul de uzura şi de destinaţia încăperilor.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x