HOTĂRÂRE nr. 1.117 din 10 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 785 din 29 octombrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 456 05/04/2006
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 21/11/1991 ART. 107
ART. 8REFERIRE LALEGE 180 11/04/2002
ART. 8REFERIRE LAOG 2 12/07/2001
ANEXA 1REFERIRE LAHG 672 19/07/2001
ANEXA 2REFERIRE LAHG 672 19/07/2001
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 456 05/04/2006
ActulREFERIT DEHG 163 12/02/2004
ActulREFERIT DESTRATEGIE 12/02/2004
ActulREFERIT DEDECIZIE 53 16/05/2003
ActulREFERIT DEREGULAMENT 16/05/2003

privind stabilirea cerinţelor referitoare la etichetarea energetica pentru introducerea pe piaţa a cuptoarelor electrice de uz casnic



În temeiul art. 107 din Constituţie,Guvernul României adopta prezenta hotărâre. + 
Articolul 1(1) Prezenta hotărâre stabileşte cerinţele referitoare la etichetarea energetica pentru introducerea pe piaţa a cuptoarelor electrice de uz casnic independente sau integrate într-un aparat de uz casnic combinat ori amplasate în spaţii cu destinaţii pentru uz casnic, alimentate de la reţeaua electrica, denumite în continuare cuptoare.(2) Sunt supuse prevederilor prezentei hotărâri şi cuptoarele care fac obiectul unui contract de furnizare la distanta încheiat în condiţiile legii. În cazul ofertei spre vânzare a unor astfel de bunuri prin intermediul contractelor la distanta, oferta trebuie să fie însoţită de informaţii referitoare la caracteristicile tehnice ale cuptoarelor, prevăzute în anexa nr. 3.
 + 
Articolul 2Prevederile prezentei hotărâri nu se aplică:a) cuptoarelor care pot funcţiona cu alte surse de energie;b) cuptoarelor cărora nu le este aplicabil standardul armonizat la care se face referire în art. 4 alin. (2);c) cuptoarelor portabile a căror greutate este mai mica de 18 kg, dacă nu sunt integrate într-un cuptor de uz casnic combinat;d) cuptoarelor a căror producţie a încetat înainte de data intrării în vigoare a prezentei hotărâri;e) cuptoarelor utilizate;f) regimurilor cu consum de energie electrica aferent funcţionarii în regim vapori, altele decât vapori calzi, astfel cum sunt definite în standardul SR EN 50304 "Cuptoare electrice de uz casnic – Metode de măsurare a consumului de energie".
 + 
Articolul 3În sensul prezentei hotărâri, următorii termeni se definesc astfel:a) furnizor reprezintă producătorul, reprezentantul sau autorizat, persoana juridică cu sediul în România, sau importatorul;b) distribuitor reprezintă agentul economic care vinde en detail, inclusiv în rate, închiriază sau expune cuptoare în vederea comercializării;c) fişa reprezintă un tabel standard cu informaţii tehnice privind cuptorul.
 + 
Articolul 4(1) Se admite introducerea pe piaţa numai a cuptoarelor care îndeplinesc următoarele condiţii:a) au aplicată într-un loc vizibil pe usa cuptorului o eticheta indicând consumul de energie, clasa de eficienta energetica şi alte caracteristici, după caz, al carei model este prezentat în anexa nr. 1; pentru cuptoarele cuprinzând mai multe incinte, fiecare incinta trebuie să fie prevăzută cu o eticheta, cu excepţia incintelor care nu intră în domeniul de aplicare a standardului SR EN 50304, prevăzut la alin. (2);b) sunt însoţite de o fişa al carei model este prevăzut în anexa nr. 2.(2) Informaţiile cuprinse în eticheta şi fişa sunt stabilite în conformitate cu standardul SR EN 50304 care adopta standardul european EN 50304 "Cuptoare electrice de uz casnic – Metode de măsurare a consumului de energie".(3) Clasa de eficienta energetica a unui cuptor, specificată în eticheta şi fişa, este prevăzută în anexa nr. 4.(4) Este interzisă aplicarea etichetei prevăzute la alin. (1) lit. a) pe placutele indicatoare sau echivalentele lor, fixate pe cuptoare pentru scopuri de securitate a utilizatorului.(5) Termenii utilizaţi pe eticheta şi în fişa sunt prevăzuţi în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 5(1) Producătorul cuptorului sau reprezentantul sau autorizat răspunde pentru corectitudinea datelor înscrise pe eticheta şi în fişa.(2) Informaţiile conţinute în eticheta şi fişa se înscriu numai cu consimţământul scris al producătorului sau reprezentantului sau autorizat.(3) În cazul în care nici producătorul, nici reprezentantul sau autorizat nu aplica eticheta, obligaţia de a o aplica revine importatorului. Producătorul sau reprezentantul sau autorizat are obligaţia sa transmită gratuit importatorului etichetele necesare înainte de introducerea pe piaţa a cuptoarelor.(4) Informaţiile cuprinse în eticheta şi fişa se redactează în limba română, fără a exclude posibilitatea furnizarii informatiei şi în alte limbi.(5) Se interzice aplicarea de alte etichete, mărci, simboluri, inscripţii referitoare la consumul electric de energie care nu corespund cerinţelor prezentei hotărâri, cu excepţia etichetarii ecologice.
 + 
Articolul 6(1) Producătorul sau reprezentantul sau autorizat întocmeşte şi deţine, timp de 5 ani de la data fabricării ultimului cuptor din seria respectiva de fabricaţie, documentaţia care atesta conformitatea acestuia cu cerinţele prezentei hotărâri.(2) Documentaţia va fi prezentată spre examinare, la cerere, autorităţilor cu atribuţii de control în domeniu şi va conţine:a) denumirea şi sediul producătorului;b) descrierea generală a modelului de cuptor, pentru a permite identificarea acestuia;c) informaţii, eventual desene relevante, privind principalele caracteristici tehnice ale modelului de fabricaţie, în special cele care afectează în mod esenţial consumul de energie;d) rapoarte de încercări şi măsurători privind consumul electric al cuptorului, efectuate în condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (2);e) instrucţiuni de utilizare.
 + 
Articolul 7În cazul în care producătorul sau reprezentantul sau autorizat nu are sediul în România, obligaţia privind deţinerea documentaţiei prevăzute la art. 6 şi prezentarea acesteia spre examinare, la cerere, autorităţilor cu atribuţii de control în domeniu revine importatorului.
 + 
Articolul 8(1) Constituie contravenţii următoarele fapte şi se sancţionează după cum urmează:a) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (1) şi ale art. 5 alin. (5), cu amendă de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei, retragerea de pe piaţa şi/sau interzicerea introducerii pe piaţa a cuptoarelor neconforme;b) nerespectarea prevederilor art. 4 alin. (2), art. 5 alin. (1) şi ale art. 6, cu amendă de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei, interzicerea comercializării până la o dată stabilită de organul de control al autorităţii competente împreună cu producătorul, reprezentantul autorizat al acestuia sau cu importatorul, după caz, pentru eliminarea neconformitatilor.(2) Contravenţiilor prevăzute la alin. (1) le sunt aplicabile prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 180/2002.
 + 
Articolul 9Constatarea contravenţiilor prevăzute la art. 8 alin. (1) şi aplicarea sancţiunilor se fac de către personalul anume împuternicit din cadrul Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei.
 + 
Articolul 10Agenţia Română pentru Conservarea Energiei va promova măsuri pentru informarea şi educarea consumatorilor în scopul utilizării eficiente a energiei.
 + 
Articolul 11Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 12Prezenta hotărâre intră în vigoare la 12 luni de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.PRIM-MINISTRUADRIAN NASTASEContrasemnează:–––––p. Ministrul industriei şi resurselor,Iulian Iancu,secretar de statBucureşti, 10 octombrie 2002.Nr. 1.117.
 + 
Anexa 1                                  ETICHETA  Precizări privind etichetaDefinirea informaţiilor ce trebuie incluse în eticheta:I. Numele furnizorului sau marca de fabricaţieII. Elementele de identificare a modelului de cuptor stabilit de furnizorIII. Clasa de eficienta energetica a incintei/incintelor, determinata conform prevederilor anexei nr. 4 la hotărâreSageata care indica clasa de eficienta energetica a cuptorului trebuie să fie plasata în faţa sagetii clasei de eficienta energetica corespunzătoare.Înălţimea sagetii care indica clasa de eficienta energetica trebuie să fie mai mare decât a sagetii în dreptul căreia este plasata, dar sa nu depăşească dublul inaltimii acesteia.IV. Fără a se aduce atingere sistemului privind etichetarea ecologica, pentru cuptorul la care s-a obţinut dreptul de aplicare a ecoetichetei se poate aplica pe eticheta o copie de pe marcajul ecologic.V. Consumul de energie, exprimat în kWh, al funcţiei (funcţiilor) de încălzire (convectie naturala şi/sau forţată), determinat la sarcina nominală, conform procedurilor de încercare din standardul prevăzut la art. 4 alin. (2) din hotărâreVI. Volumul util al incintei, exprimat în litri, determinat conform standardului prevăzut la art. 4 alin. (2) din hotărâreVII. Tipul de cuptor, determinat după cum urmează:– volum scăzut: 12 l ≤ volum <35 l– volum mediu: 35 l ≤ volum <65 l– volum mare: 65 l ≤ volumSageata trebuie plasata în dreptul tipului de cuptor potrivit.VIII. Cu titlu facultativ, nivelul de zgomot măsurat în timpul funcţionarii pentru care este determinata eficienta energetica, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.NOTĂ:În anexa nr. 5 la hotărâre sunt prevăzuţi termenii echivalenti în limbile oficiale ale Comunităţii Europene pentru termenii din limba română.Explicatia inscriptionarilor ce figurează pe eticheta:Culori utilizate: CMGN – cian, magenta, galben, negruDe exemplu: 07X0: 0% cian, 70% magenta, 100% galben, 0% negruSageti:A: X0X0B: 70X0C: 30X0D: 00X0E: 03X0F: 07X0G: 0XX0Culoarea conturului: X070Textul se tipareste integral în negru pe fond alb. Culoarea de fond a sagetii care indica clasa de eficienta energetica este neagra. + 
Anexa 2FIŞAFişa trebuie să conţină informaţiile prevăzute mai jos, care pot fi prezentate:1. sub forma unui tabel regrupand diferite cuptoare furnizate de acelaşi furnizor;2. alături/împreună cu instrucţiunile de utilizare.Dacă se optează pentru modul de prezentare prevăzut la pct. 1, informaţiile se prezintă în ordinea următoare:1. Numele furnizorului sau marca de fabricaţie2. Elemente de identificare a modelului de cuptor stabilit de furnizor3. Clasa de eficienta energetica a incintei (incintelor), determinata conform prevederilor anexei nr. 4 la hotărâre, indicată astfel: "Produs clasat în… pe o scara de la clasa A (cel mai scăzut consum) la clasa G (cel mai ridicat consum)".Dacă aceasta informaţie este prezentată într-un tabel, ea poate fi exprimată sub o alta forma, cu condiţia ca încadrarea incintei de la A (eficient) la G (puţin eficient) să apară explicit. Indicarea funcţiei de încălzire pentru care este determinata clasa de eficienta energetica.4. Atunci când informaţiile sunt prezentate sub forma unui tabel şi dacă unele dintre cuptoare au atribuită eticheta ecologica, aceasta informaţie poate fi menţionată aici. În acest caz titlul rândului de sus este intitulat "eticheta ecologica comunitara" şi o reproducere a marcii etichetei este plasata în coloana corespondenta. Aceasta dispoziţie este adoptată fără a aduce atingere exigenţelor prevăzute în cadrul sistemului de atribuire a etichetei ecologice comunitare.5. Consumul de energie, exprimat în kWh, al funcţiei (funcţiilor) de încălzire (convectie naturala şi/sau forţată şi/sau vapori), determinat la sarcina nominală, conform procedurilor de încercare din standardul român prevăzut la art. 4 alin. (2) din hotărâre.6. Volumul util al incintei, exprimat în litri, determinat conform standardului român menţionat la art. 4 alin. (2) din hotărâre.7. Tipul de cuptor, determinat după cum urmează:– volum scăzut: 12 l = volum <35 l– volum mediu: 35 l = volum <65 l– volum mare: 65 l = volum.Sageata trebuie plasata în dreptul tipului de cuptor potrivit.8. Timpul de coacere la sarcina nominală, determinat conform procedurilor de încercare din standardul român prevăzut la art. 4 alin. (2) din hotărâre.9. Cu titlu facultativ, nivelul de zgomot măsurat în timpul funcţionarii pentru determinarea eficientei energetice este determinat conform Hotărârii Guvernului nr. 672/2001 privind stabilirea condiţiilor de introducere pe piaţa a aparatelor electrocasnice în funcţie de nivelul zgomotului transmis prin aer.10. Indicarea consumului de energie, dacă cuptorul nu incalzeste şi se găseşte la starea de consum minim de energie, de îndată ce va exista un standard armonizat potrivit pentru pierderile în regim de "stand-by".11. Suprafaţa celei mai mari plăci de coacere, exprimată în cmp şi determinata ca "suprafaţa" conform prevederilor standardului român prevăzut la art. 4 alin. (2) din hotărâre.Dacă eticheta este reprodusa pe fişa, color sau alb-negru, trebuie menţionate doar informaţiile care nu figurează pe eticheta.În anexa nr. 5 la hotărâre sunt prevăzuţi termenii echivalenti în limbile oficiale ale Comunităţii Europene pentru termenii în limba română. + 
Anexa 3INFORMAŢIIcuprinse în cadrul vânzării princorespondenta sau al altor tipuri de vânzare la distantaCataloagele de vânzare prin corespondenta, comunicările, ofertele scrise, anunţurile publicitare pe Internet sau prin alte mijloace pe suport electronic, conform prevederilor art. 1 alin. (2) din hotărâre, ale căror oferte privesc cuptoare inglobate în bucatarii integrate, cuprind informaţiile următoare, în ordinea indicată mai jos:1. marca de fabricaţie şi elementul de identificare a modelului de cuptor stabilit de furnizor (pct. 1 şi 2 din anexa nr. 2 la hotărâre);2. clasa de eficienta energetica (pct. 3 din anexa nr. 2 la hotărâre);3. consumul de energie (pct. 5 din anexa nr. 2 la hotărâre);4. volum util (pct. 6 din anexa nr. 2 la hotărâre);5. tipul de cuptor (pct. 7 din anexa nr. 2 la hotărâre);6. nivelul de zgomot (pct. 9 din anexa nr. 2 la hotărâre).Dacă alte informaţii conţinute în fişa de produs sunt de asemenea furnizate, acestea vor fi prezentate sub forma prevăzută în anexa nr. 2 la hotărâre şi vor fi incluse în lista de mai sus, în ordinea fixată pentru fişa.În anexa nr. 5 la hotărâre sunt prevăzuţi termenii echivalenti în limbile oficiale ale Comunităţii Europene pentru termenii în limba română.
 + 
Anexa 4                   CLASA DE EFICIENTA ENERGETICA    Clasa de eficienta energetica a unei incinte se determina astfel:    Tabel 1 – Incinte de volum mic

     
  Clasa de eficienţă energetică Consumul de energie E exprimat în kWh la sarcina nominală (determinat conform anexei nr. 1, pct. V)
  A E <0,60
  B 0,60 <= E <0,80
  C 0,80 <= E <1,00
  D 1,00 <= E <1,20
  E 1,20 <= E <1,40
  F 1,40 <= E <1,60
  G 1,60 <= E

    Tabel 2 – Incinte de volum mediu

     
  Clasa de eficienţă energetică Consumul de energie E exprimat în kWh la sarcina nominală (determinat conform anexei nr. 1, pct. V)
  A E <0,80
  B 0,80 <= E <1,00
  C 1,00 <= E <1,20
  D 1,20 <= E <1,40
  E 1,40 <= E <1,60
  F 1,60 <= E <1,80
  G 1,80 <= E

    Tabel 3 – Incinte de volum mare

     
  Clasa de eficienţă energetică Consumul de energie E exprimat în kWh la sarcina nominală (determinat conform anexei nr. 1, pct. V)
  A E <1,00
  B 1,00 <= E <1,20
  C 1,20 <= E <1,40
  D 1,40 <= E <1,60
  E 1,60 <= E <1,80
  F 1,80 <= E <2,00
  G 2,00 <= E

 + 
Anexa 5Publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 29 octombrie 2002, pag. 15-16 (vezi imaginea asociata). Termenii utilizaţi în etichetă şi fişă Echivalentul în limbile comunitare pentru termenii în limba română prezentaţi mai sus este:–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x