HOTĂRÂRE nr. 1.060 din 23 septembrie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 26/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 667 din 6 octombrie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulAPROBA PEMEMORANDUM 27/05/2009
ActulCONTINE PEMEMORANDUM 27/05/2009
ActulREFERIRE LALEGE 590 22/12/2003 ART. 20
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru aprobarea Memorandumului de înţelegere dintre Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din România şi Centrul de Monitorizare Financiară al Băncii Centrale din Armenia privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii financiare având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea actelor de terorism, semnat la Doha la 27 mai 2009



În temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 20 din Legea nr. 590/2003 privind tratatele,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul UNICSe aprobă Memorandumul de înţelegere dintre Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din România şi Centrul de Monitorizare Financiară al Băncii Centrale din Armenia privind cooperarea în domeniul schimbului de informaţii financiare având legătură cu spălarea banilor şi finanţarea actelor de terorism, semnat la Doha la 27 mai 2009.PRIM-MINISTRUEMIL BOCContrasemnează:–––––Secretarul general al Guvernului,Daniela Nicoleta AndreescuPreşedintele Oficiului Naţional de Prevenire şiCombatere a Spălării Banilor,Adriana Luminiţa Popap. Ministrul afacerilor externe,Bogdan Mazuru,secretar de statBucureşti, 23 septembrie 2009.Nr. 1.060.MEMORANDUM DE ÎNŢELEGERE*)între Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere aSpălării Banilor din România şi Centrul de Monitorizare Financiarăal Băncii Centrale din Armenia privind cooperarea îndomeniul schimbului de informaţii financiare având legăturăcu spălarea banilor şi finanţarea actelor de terorism_________Notă *) Traducere.Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor din România şi Centrul de Monitorizare Financiară al Băncii Centrale din Armenia, denumite în continuare autorităţi, doresc, în spiritul cooperării şi al interesului reciproc, să faciliteze schimbul de informaţii relevante pentru investigarea şi urmărirea penală a spălării banilor sau a finanţării actelor de terorism şi a activităţilor infracţionale ce au legătură cu spălarea banilor sau cu finanţarea actelor de terorism.În acest sens, au convenit după cum urmează:
 + 
Articolul 1Autorităţile vor coopera pentru a colecta, a procesa şi a analiza informaţiile pe care le deţin cu privire la tranzacţiile financiare suspectate a fi legate de spălarea banilor sau finanţarea actelor de terorism ori de activităţi infracţionale având legătură cu spălarea banilor sau cu finanţarea actelor de terorism. În acest sens, în conformitate cu legislaţia naţională şi cu politicile şi procedurile proprii, fiecare autoritate va schimba, din propria iniţiativă sau la cerere, orice informaţie disponibilă care poate fi relevantă în cadrul tranzacţiilor financiare legate de spălarea banilor sau de finanţarea actelor de terorism şi în contextul persoanelor fizice sau juridice implicate. Orice cerere de informaţii trebuie să fie justificată de o scurtă motivaţie pentru evidenţierea faptelor.
 + 
Articolul 2Informaţiile sau documentele obţinute de la autoritatea respectivă nu vor fi transmise unei terţe părţi pentru a fi folosite în scopuri administrative, în investigaţii poliţieneşti, în cadrul unei proceduri penale sau judiciare, fără consimţământul prealabil al autorităţii care a furnizat informaţia, cu excepţia informaţiilor obţinute din surse publice sau răspunsuri negative. Se înţelege că informaţiile obţinute în conformitate cu dispoziţiile prezentului memorandum vor putea fi folosite în justiţie numai atunci când au legătură cu spălarea banilor sau cu finanţarea actelor de terorism, care rezultă din săvârşirea unor categorii specifice de activităţi infracţionale incriminate de legislaţia naţională relevantă a fiecărei autorităţi.
 + 
Articolul 3Schimbul de informaţii se poate realiza doar cu respectarea cadrului legal de combatere a spălării banilor şi a finanţării actelor de terorism al fiecărei autorităţi.
 + 
Articolul 4Autorităţile nu vor permite utilizarea sau transmiterea informaţiilor ori a documentelor obţinute de la autoritatea respectivă în alte scopuri decât cele stipulate în prezentul memorandum, fără consimţământul prealabil al autorităţii care le-a transmis.
 + 
Articolul 5Informaţiile obţinute în aplicarea prezentului memorandum sunt confidenţiale. Acestea fac obiectul secretului oficial şi sunt protejate cel puţin de aceeaşi confidenţialitate precum cea furnizată de legislaţia naţională a autorităţii care primeşte, pentru informaţii similare din surse naţionale.
 + 
Articolul 6Schimbul de informaţii între autorităţi se va realiza prin unul dintre următoarele mijloace:a) prin reţeaua securizată Egmont; saub) în scris (prin canal diplomatic), semnat în original;c) prin alte canale de comunicare, agreate de cele două autorităţi, care să asigure transmiterea informaţiilor în condiţii de securitate.
 + 
Articolul 7Comunicarea între autorităţi se va efectua în limba engleză.
 + 
Articolul 8Autorităţile nu au obligaţia de a acorda asistenţă, în special dacă procedurile judiciare care au fost deja iniţiate privesc aceleaşi fapte la care cererea de informaţii face referire.
 + 
Articolul 9Prezentul memorandum poate fi modificat oricând prin acordul scris al ambelor autorităţi, prin încheierea unui act adiţional la prezentul memorandum, cu respectarea procedurii prevăzute pentru intrarea sa în vigoare.
 + 
Articolul 10Prezentul memorandum este încheiat pentru o perioadă nedeterminată şi poate fi denunţat oricând de către oricare dintre autorităţi. Memorandumul va înceta odată cu primirea notificării scrise privind denunţarea de la cealaltă autoritate. Termenii şi condiţiile referitoare la confidenţialitatea informaţiilor primite anterior încetării prezentului memorandum vor produce efecte şi după ieşirea acestuia din vigoare.
 + 
Articolul 11Prezentul memorandum va intra în vigoare la data ultimei notificări prin care autorităţile se vor informa reciproc cu privire la finalizarea procedurilor interne necesare pentru intrarea lui în vigoare.Semnat la Doha la data de 27 mai 2009, în două exemplare originale, în limba engleză (textul în limba engleză fiind considerat autentic, iar fiecare parte asumându-şi răspunderea pentru traducerea în limba proprie).Preşedintele Oficiului Naţional de Prevenireşi Combatere a Spălării Banilor din România,Adriana Luminiţa PopaŞeful Centrului de Monitorizare Financiarăal Băncii Centrale din Armenia,Daniel Azatyan–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x