HOTĂRÂRE nr. 1.046 din 23 decembrie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 639 din 28 decembrie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 274 22/02/2001
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 28COMPLETEAZA PEHG 584 10/09/1998
ART. 28MODIFICA PEHG 584 10/09/1998
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAOUG 182 12/11/1999
ActulREFERIRE LALEGE 89 25/05/1999
ActulREFERIRE LAOUG 12 07/07/1998
ART. 1REFERIRE LAHG 7 14/01/1999
ART. 5REFERIRE LAOUG 12 07/07/1998
ART. 15REFERIRE LAOUG 12 07/07/1998
ART. 22REFERIRE LAOUG 12 07/07/1998
ART. 26REFERIRE LAHG 584 10/09/1998
ART. 28COMPLETEAZA PEHG 584 10/09/1998
ART. 28MODIFICA PEHG 584 10/09/1998
ANEXA 3REFERIRE LASTATUT 23/12/1999
ANEXA 3REFERIRE LAOUG 12 07/07/1998
ANEXA 3REFERIRE LALEGE (R) 31 16/11/1990
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 274 22/02/2001
ActulREFERIT DEHG 274 22/02/2001
ART. 28REFERIT INDIRECT DEHG 1048 19/09/2002
ART. 28REFERIT DEHG 863 30/08/2001

privind înfiinţarea unor societăţi comerciale regionale de transport feroviar public de călători prin reorganizarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A.



În temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 privind transportul pe căile ferate române şi reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, aprobată şi modificată prin Legea nr. 89/1999 şi ulterior modificată prin Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 182/1999,Guvernul României hotărăşte: + 
Articolul 1Se înfiinţează societăţile comerciale regionale de transport feroviar public de călători, prevăzute în anexa nr. 1, denumite în continuare societăţi regionale, ca urmare a reorganizării prin divizare a Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A., care continua sa fiinteze împreună cu cele 5 filiale organizate potrivit Hotărârii Guvernului nr. 7/1999 privind înfiinţarea unor filiale ale Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” – S.A.
 + 
Articolul 2(1) Denumirea, sediul social, capitalul social iniţial şi numărul de acţiuni ale societăţilor regionale sunt prevăzute în anexa nr. 1, iar zona de activitate a acestora este prevăzută în anexa nr. 2.(2) Societăţile regionale nou-înfiinţate, prevăzute la art. 1, sunt persoane juridice române, se organizează şi funcţionează ca societăţi comerciale pe acţiuni, de interes public naţional, în conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu statutele proprii întocmite potrivit statutului-cadru prevăzut în anexa nr. 3.(3) Societăţile regionale pot înfiinţa sucursale, reprezentante, agenţii şi altele asemenea, în ţara şi în străinătate, în condiţiile legii.(4) Filiale ale societăţilor regionale pot fi înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea adunării generale extraordinare a acţionarilor.(5) Capitalul social iniţial al societăţilor regionale se constituie prin preluarea, corespunzător obiectului de activitate, a unei părţi din patrimoniul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. în baza balanţei de verificare şi a situaţiei patrimoniului, întocmite la data de 30 septembrie 1999.(6) Patrimoniul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. se diminuează corespunzător, valoarea capitalului social al acesteia fiind de 877.481.100.000 lei împărţit în 35.099.244 acţiuni nominative, cu valoare nominală unitară de 25.000 lei.
 + 
Articolul 3Societăţile regionale desfăşoară activităţi de interes strategic în scopul realizării transportului feroviar public de călători şi al satisfacerii nevoilor de apărare a tarii şi au, în principal, ca obiect de activitate:a) efectuarea transportului feroviar public de călători în trafic regional şi interregional;b) efectuarea transportului de bagaje şi mesagerii în trafic regional şi interregional;c) lucrări de întreţinere şi reparaţii la utilaje şi material rulant;d) efectuarea de transporturi de posta, militare, penitenciare şi altele, în vagoane specializate.
 + 
Articolul 4(1) Capitalul social iniţial al societăţilor regionale este subscris şi integral vărsat de statul român, în calitate de acţionar unic, care îşi exercită drepturile şi obligaţiile prin Ministerul Transporturilor.(2) Acţiunile emise de societăţile regionale pot fi cotate la bursa şi tranzacţionate liber pe piaţa de capital.(3) Predarea-preluarea activului şi pasivului între Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A., pe de o parte, şi societăţile regionale, pe de altă parte, se va face pe bază de protocol care se va încheia în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri. Într-o anexa separată la protocol se vor evidenţia terenurile deţinute de Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. care se predau societăţilor regionale, cu acelaşi titlu.(4) În cazul în care valoarea capitalului social stabilită prin protocoalele de predare-preluare va fi diferita de cea prevăzută în anexa nr. 1, se va solicita rectificarea cuvenită la registrul comerţului, în termen de 30 de zile de la semnarea documentelor prevăzute la alin. (3).(5) Valoarea terenurilor care se predau de Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. nu este cuprinsă în capitalul social prevăzut în anexa nr. 1. Aceste terenuri se vor evalua în termen de 12 luni de la data infiintarii societăţilor regionale, modificandu-se în mod corespunzător capitalul social al acestora.
 + 
Articolul 5Pe toată perioada în care statul este acţionar majoritar la societăţile regionale, prin ordin al ministrului transporturilor şi cu acordul adunărilor generale extraordinare ale acţionarilor societăţilor regionale implicate, se pot efectua transferuri de active, precum şi de alte elemente patrimoniale, fără plata, între societăţile regionale, între Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. şi societăţile regionale şi, respectiv, între societăţile regionale şi celelalte persoane juridice înfiinţate în baza Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998, cu modificarea corespunzătoare a capitalului social.
 + 
Articolul 6(1) Societăţile regionale se pot privatiza, în condiţiile legii, statul putând păstra pachetul majoritar de acţiuni.(2) Pe perioada în care statul este acţionar majoritar societăţile regionale pot vinde active din patrimoniu persoanelor fizice sau juridice de drept privat, la iniţiativa consiliului de administraţie, cu acordul Ministerului Transporturilor şi cu mandatarea, în acest sens, a reprezentanţilor săi în adunările generale ale acţionarilor. Vânzarea se poate face numai în cazul în care nu este afectată privatizarea societăţii regionale sau privatizarea unui activ în integralitatea sa. Utilizarea sumelor rezultate din vânzarea activelor se face în condiţiile legii.
 + 
Articolul 7Societăţile regionale efectuează transporturi feroviare publice pe bază de contract de transport, încheiat în condiţiile legii.
 + 
Articolul 8Pentru accesul pe infrastructura feroviara publică societăţile regionale plătesc Companiei Naţionale de Cai Ferate "C.F.R." – S.A. tariful de utilizare a infrastructurii, pe baza contractelor de acces încheiate cu aceasta.
 + 
Articolul 9(1) Societăţile regionale, potrivit obiectului de activitate, Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. şi Compania Naţionala de Cai Ferate "C.F.R." – S.A. asigura desfăşurarea traficului feroviar de călători în condiţii de siguranţă a circulaţiei, exercitând atribuţiile care le revin potrivit legii.(2) În cazul producerii de evenimente de cale ferată în care sunt implicate persoanele juridice prevăzute la alin. (1), acestea participa la cercetarea evenimentelor, intervin, iau măsurile necesare pentru îndepărtarea urmărilor, pentru restabilirea circulaţiei feroviare şi răspund, în mod solidar, pentru pagubele produse.(3) În cazul producerii unor calamitati naturale, dezastre sau evenimente de cale ferată, persoanele juridice prevăzute la alin. (1) vor acţiona, în cel mai scurt timp, pentru asigurarea continuităţii transportului de călători.
 + 
Articolul 10Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A., în colaborare cu societăţile regionale rezultate din divizarea acesteia, va urmări realizarea activităţii de ansamblu a transportului feroviar public de călători, intern şi internaţional, în conformitate cu cerinţele siguranţei circulaţiei, tehnologiile specifice de transport şi cu instructiile în domeniul feroviar, în condiţii de compatibilitate şi interoperabilitate cu sistemul feroviar european.
 + 
Articolul 11Transportul feroviar public de călători are caracter de serviciu public social. Pentru aceste servicii societăţile regionale primesc de la bugetul de stat sau de la bugetele locale, după caz, diferenţele dintre tarifele stabilite cu avizul autorităţilor publice competente şi costurile reale de transport, la care se adauga o cota de profit între 3 şi 5%.
 + 
Articolul 12În cazul efectuării de servicii publice de transport de călători pentru anumite categorii de persoane care beneficiază, potrivit reglementărilor legale, de reduceri ale tarifelor de transport, prin actul normativ prin care se acordă aceste reduceri se vor prevedea compensaţii corespunzătoare către societăţile regionale, până la nivelul tarifului aprobat.
 + 
Articolul 13Investiţiile pentru realizarea proiectelor de importanţa naţionala, care asigura integrarea României în sistemul de transport feroviar european, se finanţează de la bugetul de stat sau din credite garantate de stat şi rambursate de la bugetul de stat.
 + 
Articolul 14(1) Serviciile financiar-contabile, de control al gestiunii, juridice, de organizare a licitaţiilor, a managementului proiectelor finanţate din credite interne sau externe ale societăţilor regionale, precum şi contractarea şi gestionarea acestora se asigura de Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." – S.A., pe bază de contracte(2) Contractele prevăzute la alin. (1) vor cuprinde cel puţin clauze referitoare la drepturile şi obligaţiile părţilor privind:a) stabilirea modalităţilor de prezentare a documentelor justificative care stau la baza efectuării plăţilor şi a înregistrărilor în contabilitate, circuitul şi responsabilităţile corespunzătoare;b) punerea la dispoziţie a documentelor în vederea exercitării controlului financiar de gestiune şi restituirea acestora;c) stabilirea obiectivelor activităţii de control financiar de gestiune, precum şi perioadele de exercitare a acestora;d) punerea la dispoziţie a documentelor care stau la baza organizării, desfăşurării şi adjudecării licitaţiilor;e) comunicarea plafoanelor valorice de efectuare a plăţilor şi a competentelor de aprobare a cheltuielilor, precum şi consecinţele nerespectării lor;f) participarea la negocierea contractelor pentru achiziţii de investiţii, bunuri, lucrări şi servicii, precum şi pentru valorificarea de active şi bunuri;g) furnizarea de analize pentru activitatea economico-financiară, evaluarea şi valorificarea acestora;h) asigurarea asistenţei de specialitate.(3) Pentru asigurarea serviciilor juridice în raporturile cu Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." – S.A., societăţile regionale pot apela şi la alte firme specializate.(4) Societatea de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." – S.A. va colecta veniturile încasate din transporturile de călători într-un cont colector şi le va repartiza Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. şi societăţilor regionale, conform unei metodologii care se va stabili în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin ordin al ministrului transporturilor. Metodologia va stabili şi modul de repartizare a veniturilor între societăţile regionale şi între acestea şi Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A.
 + 
Articolul 15(1) Raporturile dintre societăţile regionale, precum şi dintre acestea şi celelalte persoane juridice înfiinţate în baza Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 se stabilesc prin convenţii şi contracte, pe bază de negocieri directe.(2) În scopul desfăşurării în bune condiţii şi cu maxima eficienta a activităţii de transport feroviar public de călători, între societăţile regionale, precum şi între acestea şi Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. se încheie convenţii sau contracte de furnizare de servicii corespunzătoare obiectului de activitate al acestora, inclusiv de vânzare de bilete pentru transportul de lung parcurs sau interregional.(3) Bunurile aflate în proprietatea sau în folosinţă societăţilor regionale pot fi valorificate prin închiriere, subinchiriere, după caz, cu prioritate între acestea sau celelalte persoane juridice înfiinţate în baza Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998.
 + 
Articolul 16Societăţile regionale se substituie Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. în toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din raporturile juridice ale acesteia cu terţii, inclusiv în litigiile aflate pe rol la instanţele judecătoreşti, corespunzător obiectului de activitate.
 + 
Articolul 17Societăţile regionale poarta răspunderea ce revine caii ferate, potrivit Regulamentului de transport pe căile ferate din România, convenţiilor şi acordurilor internaţionale, altor reglementări legale privind transportul feroviar, precum şi normelor, instrucţiunilor şi regulamentelor în domeniul feroviar, în limita obiectului de activitate.
 + 
Articolul 18În vederea satisfacerii nevoilor de apărare a tarii şi în limita obiectului de activitate, societăţile regionale au următoarele obligaţii:a) sa întocmească şi să asigure punerea în aplicare a planului de mobilizare;b) să asigure rezervele şi capacitatile necesare pentru îndeplinirea sarcinilor de mobilizare;c) sa întocmească documentele privind completarea forţei de muncă necesare în caz de război cu personal care are obligaţii militare;d) să asigure protecţia civilă a personalului propriu, publicului călător şi a bunurilor încredinţate pentru transport, în cazul unor situaţii speciale, inclusiv al calamităţilor.
 + 
Articolul 19(1) În perioada în care statul este acţionar majoritar raporturile dintre societăţile regionale şi instituţiile publice se reglementează prin contractul de activitate încheiat între fiecare societate nou-înfiinţată, pe de o parte, şi Ministerul Transporturilor, în numele statului, pe de altă parte.(2) Contractele de activitate prevăzute la alin. (1) vor cuprinde cel puţin următoarele prevederi:a) numărul şi categoriile trenurilor care vor circula, pe secţii de circulaţie;b) indicatorii de calitate pe categorii de trenuri;c) lista completa cuprinzând facilităţile de călătorie aprobate prin acte normative;d) principiile, metodologia de calcul şi nivelul sumelor necesare pentru acoperirea serviciului public social, ca diferenţa între tarifele stabilite cu avizul autorităţilor publice competente şi costurile reale de transport, la care se adauga cota de profit prevăzută de lege;e) răspunderea Guvernului privind buna funcţionare a transportului public de călători, incluzând sumele necesare compensării pentru servicii sociale, calculate potrivit lit. d), precum şi alocaţiile bugetare pentru investiţii, modernizări, activităţi de învăţământ şi asistenţa medicală.(3) Contractele de activitate prevăzute la alin. (1) se încheie pe o durată de 4 ani, se aproba de Guvern şi se actualizează anual, după aprobarea bugetului de stat.
 + 
Articolul 20La solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale sau a altor persoane juridice, societăţile regionale pot încheia cu acestea convenţii pentru activităţi de transport de interes local, altele decât cele prevăzute în contractul de activitate încheiat cu Ministerul Transporturilor, cu obligaţia de acoperire a diferenţei de cost, de către solicitantul transportului, în cazul în care veniturile din efectuarea transportului nu acoperă costurile.
 + 
Articolul 21(1) Societăţile regionale îşi stabilesc bugetul propriu de venituri şi cheltuieli, în care se vor include şi subvenţiile, alocaţiile şi compensaţiile de la bugetul de stat. Bugetul de venituri şi cheltuieli se aproba de Guvern, la propunerea Ministerului Transporturilor, cu avizul Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale şi al Ministerului Finanţelor.(2) Veniturile societăţilor regionale se constituie din sumele corespunzătoare tarifelor de transport, accesoriilor, chiriilor şi altor tarife specifice pentru serviciile şi prestaţiile efectuate, potrivit obiectului de activitate.(3) Veniturile societăţilor regionale se constituie şi din valorificarea, la intern şi la export, a deşeurilor refolosibile rezultate din reparaţii, demolări, casări de bunuri aflate în patrimoniu şi din alte activităţi proprii.(4) În cazurile în care interese de stat, inclusiv cele de ordin militar, vor necesita prestaţii de servicii speciale, acestea se vor executa în condiţiile asigurării fondurilor necesare pentru acoperirea costurilor aferente.
 + 
Articolul 22(1) Personalul necesar în vederea desfăşurării activităţii este preluat de la societăţile şi companiile înfiinţate în baza Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998 şi se considera transferat. Până la încheierea noilor contracte colective de muncă personalul transferat va beneficia de drepturile de salarizare şi de celelalte drepturi de personal prevăzute în actualul contract colectiv de muncă încheiat cu Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” – S.A., precum şi de alte drepturi prevăzute în legislaţia în vigoare.(2) Drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal se stabilesc de consiliile de administraţie pentru personalul de conducere al societăţilor regionale şi prin contractele colective de muncă pentru personalul de execuţie.(3) Salariaţii şi pensionării societăţilor regionale, precum şi membrii de familie ai acestora beneficiază de autorizaţii şi permise de călătorie gratuita pe calea ferată, în aceleaşi condiţii ca şi personalul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A., societăţile regionale suportand contravaloarea cheltuielilor de tipărire şi de distribuire a acestor documente.
 + 
Articolul 23Personalul societăţilor regionale, cu atribuţii de serviciu privind paza, ordinea publică şi controlul trenurilor, garilor şi al altor unităţi din cadrul acestora, este asimilat, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, persoanelor care îndeplinesc o funcţie ce implica exerciţiul autorităţii publice.
 + 
Articolul 24(1) Societăţile regionale sunt conduse de adunările generale ale acţionarilor.(2) Atribuţiile şi componenta adunărilor generale ale acţionarilor sunt prevăzute în statutele societăţilor regionale.
 + 
Articolul 25(1) Adunările generale ale acţionarilor aleg consiliile de administraţie ale societăţilor regionale. Până la finalizarea procesului de privatizare a societăţilor regionale reprezentanţii statului în consiliile de administraţie şi preşedinţii consiliilor de administraţie sunt numiţi prin ordin al ministrului transporturilor.(2) Preşedinţii consiliilor de administraţie ale societăţilor regionale sunt şi directori generali ai acestora.(3) Atribuţiile consiliilor de administraţie, precum şi ale preşedinţilor acestora sunt stabilite prin statutele societăţilor regionale.
 + 
Articolul 26Obiectul de activitate al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A., prevăzut în Hotărârea Guvernului nr. 584/1998 privind înfiinţarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” – S.A. prin reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, se completează cu efectuarea transportului feroviar public de călători de lung parcurs în trafic intern şi internaţional. De asemenea, Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători „C.F.R. Călători” – S.A. poate efectua şi transport feroviar public de călători în trafic regional şi interregional.
 + 
Articolul 27Anexele nr. 1-3 fac parte integrantă din prezenta hotărâre.
 + 
Articolul 28Hotărârea Guvernului nr. 584/1998 privind înfiinţarea Societăţii Naţionale de Transport Feroviar „C.F.R. Călători” – S.A. prin reorganizarea Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Române, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 352 din 15 septembrie 1998, se modifica şi se completează în mod corespunzător.PRIM-MINISTRUMUGUR CONSTANTIN ISARESCUContrasemnează:––––– Ministrul transporturilor,Traian BasescuMinistrul muncii şi protecţiei sociale,Smaranda DobrescuMinistrul finanţelor,Decebal Traian Remes
 + 
Anexa 1

  Nr. crt. Denumirea societăţii comerciale Sediul Capitalul social (lei) Numărul acţiunilor
  Valoarea nominală (lei)
  1. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Bucureşti – S.A. Municipiul Bucureşti, Piaţa Gării de Nord nr. 1-3, et. 1, sectorul 1 63.500.000.000 2.540.000
    25.000
  2. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Craiova – S.A. Municipiul Craiova, bd Decebal nr. 5-7, et. 2, judeţul Dolj 45.500.000.000 1.820.000
    25.000
  3. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Timişoara – S.A. Municipiul Timişoara, Str. Gării nr. 2A, et. 1, judeţul Timiş 48.400.000.000 1.936.000
    25.000
  4. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Cluj – S.A. Municipiul Cluj-Napoca, Piaţa Avram Iancu nr. 17, et. 3, judeţul Cluj 49.800.000.000 1.992.000
    25.000
  5. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Braşov – S.A. Municipiul Braşov, str. Iuliu Maniu nr. 45A, et. 1, judeţul Braşov 50.500.000.000 2.020.000
    25.000
  6. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Iaşi – S.A. Municipiul Iaşi, Piaţa Gării nr. 1, et. 2, judeţul Iaşi 47.600.000.000 1.904.000
    25.000
  7. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Galaţi – S.A. Municipiul Galaţi, Str. Domnească nr. 51, et. 2, judeţul Galaţi 42.200.000.000 1.688.000
    25.000
  8. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Constanţa – S.A. Municipiul Constanţa, Aleea Albăstrelelor nr. 10, et. 1, judeţul Constanţa 22.500.000.000 900.000
    25.000

 + 
Anexa 2

  Nr. crt. Denumirea societăţii comerciale Zona de activitate
  1. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Bucureşti – S.A. judeţele Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova, Ilfov
  2. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Craiova – S.A. judeţele Teleorman, Olt, Dolj, Gorj, Vâlcea, Argeş, Mehedinţi
  3. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Timişoara – S.A. judeţele Caraş-Severin, Timiş, Arad, Hunedoara
  4. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Cluj – S.A. judeţele Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud
  5. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Braşov – S.A. judeţele Sibiu, Braşov, Alba, Mureş, Harghita, Covasna
  6. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Iaşi – S.A. judeţele Iaşi, Suceava, Vaslui, Neamţ, Botoşani, Bacău
  7. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Galaţi – S.A. judeţele Buzău, Vrancea, Galaţi, Brăila
  8. Societatea Comercială Regională de Transport Feroviar Public de Călători Constanţa – S.A. judeţele Ialomiţa, Constanţa, Tulcea, Călăraşi

 + 
Anexa 3STATUTUL – CADRUal Societăţii Comerciale Regionale de Transport Feroviar Public de Călători ………. + 
Capitolul 1Denumirea, forma juridică, sediul, durata + 
Articolul 1Denumirea(1) Denumirea societăţii este ………………………. .(2) Pentru Societatea …………………… se va utiliza în continuare denumirea societate regionala.(3) Sigla societăţii regionale este prezentată în anexa nr. ……….. care face parte integrantă din prezentul statut.(4) În toate actele, facturile, scrisorile sau publicaţiile emanând de la societatea regionala se menţionează denumirea acesteia, urmată de cuvintele "societate pe acţiuni" sau de initialele "S.A.", capitalul social, din care cel efectiv vărsat, sediul, numărul de înmatriculare în registrul comerţului şi de codul fiscal.
 + 
Articolul 2Forma juridicăSocietatea regionala este persoana juridică română, având forma juridică de societate comercială pe acţiuni, care îşi desfăşoară activitatea în conformitate cu legile române şi cu prezentul statut.Societatea regionala este societate comercială de interes public naţional.
 + 
Articolul 3Sediul(1) Sediul societăţii regionale este în ………………….. .(2) Sediul poate fi schimbat în aceeaşi localitate sau în alta localitate din România, pe baza hotărârii adunării generale a acţionarilor, potrivit legii.(3) Societatea regionala poate înfiinţa sucursale, reprezentante, centre de lucru, agenţii, puncte de vânzare şi altele asemenea, în ţara şi în străinătate, şi le poate reorganiza prin hotărâre a adunării generale a acţionarilor, cu respectarea legislaţiei în vigoare.(4) Filiale ale societăţii regionale pot fi înfiinţate prin hotărâre a Guvernului, la propunerea adunării generale extraordinare a acţionarilor.
 + 
Articolul 4DurataSocietatea regionala se constituie pe durata nelimitată, cu începere de la data înmatriculării în registrul comerţului.
 + 
Capitolul 2Scopul şi obiectul de activitate + 
Articolul 5ScopulScopul societăţii regionale este efectuarea transportului de călători pe calea ferată pentru satisfacerea interesului public naţional şi a necesităţilor sociale şi de apărare a tarii, cu realizarea de profit.
 + 
Articolul 6Obiectul de activitate(1) Societatea regionala desfăşoară activităţi de interes public, naţional, social şi pentru satisfacerea nevoilor de apărare a tarii şi are, în principal, ca obiect de activitate:a) efectuarea transportului feroviar public de călători în trafic regional, interregional şi internaţional, în zona micului trafic de frontieră, după caz;b) efectuarea transportului de bagaje şi mesagerii în trafic regional, interregional şi internaţional, în zona micului trafic de frontieră;c) efectuarea de transporturi în vagoane specializate tip posta, militare, penitenciare şi altele asemenea;d) lucrări de întreţinere şi reparaţii, investiţii, dezvoltări, automatizări şi retehnologizari pentru activitatea de transport feroviar public de călători;e) alte activităţi conexe sau adiacente transportului feroviar public de călători, cum ar fi: producţie industriala, consultanţa, turism intern şi internaţional, prestări de servicii, transport bazat pe alte tehnologii decât cea feroviara, publicitate, reclama, editare, tipărire şi difuzare, închirieri de mijloace de transport, exploatarea comercială a patrimoniului propriu, comerţ, operaţiuni în valută, depozitarea şi declararea expeditiilor de bagaje şi mesagerii, în calitate de comisionar în vama, orice alte servicii executate pe bază de contracte sau de convenţii în numele terţilor, legate direct sau indirect de activitatea societăţii regionale;f) dezvoltarea şi eficientizarea reţelei proprii de vânzare a legitimatiilor de călătorie şi a reţelei mandatare.(2) În scopul realizării obiectului de activitate societatea regionala desfăşoară următoarele activităţi:1. asigura exploatarea materialului rulant în condiţii de siguranţă a circulaţiei şi de confort;2. participa la stabilirea tipului, formei şi felului legitimatiilor de călătorie valabile pe calea ferată şi realizează tipărirea acestora;3. vinde legitimatii de călătorie prin unităţile şi agenţiile proprii sau prin alţi agenţi, pe bază de contract;4. participa la stabilirea şi adaptarea, în condiţiile legii, a tarifelor pentru transporturile feroviare publice de călători şi stabileşte tarifele pentru alte prestaţii şi servicii din domeniul sau de activitate;5. elaborează prescripţii, tehnologii, normative şi norme de muncă specifice activităţii proprii;6. negociaza şi contractează credite cu bănci şi cu alte instituţii financiare, în condiţiile legii;7. deţine sau participa la capitalul social al altor persoane juridice şi decide, în condiţiile legii, asocierea cu persoane juridice române sau străine, altele decât gestionarul infrastructurii feroviare;8. se poate asocia cu terţe persoane fizice şi juridice, române sau străine, în scopul creării de noi societăţi comerciale;9. organizează şi asigura funcţionarea propriilor structuri de paza şi păstrare a ordinii, în condiţiile legii;10. asigura instruirea, examinarea şi autorizarea în funcţie a personalului propriu;11. participa la cercetarea evenimentelor de cale ferată, intervine şi ia măsurile necesare pentru reluarea circulaţiei trenurilor, în zona sa de activitate;12. organizează şi exercită prin organe specializate controlul permanent al activităţii proprii de exploatare, producţie şi siguranţa a circulaţiei;13. exercita controlul permanent în probleme legate de buna funcţionare, întreţinere şi reparare a mijloacelor de transport, instalaţiilor mijloacelor şi maşinilor şi acţionează pentru prevenirea oricăror cauze care pot produce perturbatii în desfăşurarea transporturilor şi în procesele de producţie;14. stabileşte caracteristicile de construcţie ale mijloacelor de transport noi, precum şi în cazul modernizării celor existente;15. asigura modernizarea materialului rulant în scopul asigurării integrării în sistemul de transport feroviar european;16. organizează calificarea, recalificarea şi perfecţionarea personalului propriu;17. valorifica materialele şi deşeurile rezultate din procesele de producţie, din reparaţii, casări şi din alte activităţi;18. desfăşoară activităţi de transport feroviar în interes propriu;19. asigura furnizarea datelor statistice cu privire la activitatea desfăşurată;20. realizează pentru personalul propriu activităţi sociale, culturale, turistice şi sportive;21. fundamentează necesarul de fonduri pentru acoperirea diferenţei dintre tarife şi costurile de exploatare, precum şi pentru investiţii, modernizări, dezvoltări şi reparaţii capitale necesare pentru reabilitarea parcului de material rulant;22. participa la negocierea şi încheierea contractelor pentru achiziţii de investiţii, bunuri, lucrări şi servicii, precum şi pentru valorificarea de active şi bunuri;25. urmăreşte derularea contractelor încheiate;26. desfăşoară şi alte activităţi pentru realizarea scopului şi obiectului sau de activitate, inclusiv operaţiuni de comerţ exterior.
 + 
Capitolul 3Capitalul social, acţiunile + 
Articolul 7Capitalul social(1) Capitalul social iniţial al societăţii regionale se constituie prin preluarea unei părţi din patrimoniul Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A., în baza balanţei de verificare şi a situaţiei patrimoniului, întocmite la data de 30 septembrie 1999, este în suma totală de ……. lei, împărţit în …….. acţiuni nominative, cu valoare nominală unitară de 25.000 lei.(2) Capitalul social iniţial este în întregime subscris de statul român şi este integral vărsat la data constituirii societăţii regionale. Drepturile statului, în calitate de acţionar unic, sunt exercitate de Ministerul Transporturilor.(3) Eventualele rectificari ale sumei capitalului social iniţial, prevăzut la alin. (1), vor fi înregistrate la registrul comerţului în termen de 30 de zile de la data semnării protocolului de predare-preluare a activului şi pasivului între Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. şi societatea regionala.(4) Pe toată perioada în care statul este acţionar majoritar la societatea regionala, prin ordin al ministrului transporturilor, cu acordul adunărilor generale ale acţionarilor din societăţile regionale implicate, se pot efectua transferuri de active corporale şi necorporale, precum şi de alte elemente patrimoniale, fără plata, între societatea regionala şi celelalte societăţi regionale, între Societatea Naţionala de Transport Feroviar de Călători "C.F.R. Călători" – S.A. şi societatea regionala, precum şi între societatea regionala şi celelalte persoane juridice înfiinţate în baza Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 12/1998, cu modificarea corespunzătoare a capitalului social.(5) Societatea regionala poate fi privatizata, în condiţiile legii, statul român având posibilitatea de a păstra pachetul majoritar de acţiuni.
 + 
Articolul 8Acţiunile(1) Acţiunile sunt nominative şi vor cuprinde toate elementele prevăzute de lege.(2) Societatea regionala va tine evidenta acţionarilor şi a acţiunilor într-un registru numerotat, sigilat şi parafat de către preşedintele consiliului de administraţie. Registrul se păstrează la sediul societăţii regionale.
 + 
Articolul 9Reducerea şi majorarea capitalului socialCapitalul social poate fi redus sau majorat pe baza hotărârii adunării generale extraordinare a acţionarilor, în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege.
 + 
Articolul 10Drepturi şi obligaţii decurgând din acţiuni(1) Fiecare acţiune subscrisă şi plătită, potrivit legii, conferă deţinătorului dreptul la un vot în adunarea generală a acţionarilor, dreptul de a alege şi de a fi ales în organele de conducere, dreptul de a participa la distribuirea profitului, conform dispoziţiilor legale şi prevederilor prezentului statut, precum şi alte drepturi prevăzute de lege şi de statut.(2) Deţinerea acţiunii implica adeziunea de drept la statutul societăţii regionale.(3) Drepturile şi obligaţiile legate de acţiuni urmează acţiunile în cazul trecerii lor în proprietatea altor persoane.(4) Obligaţiile societăţii regionale sunt garantate cu capitalul social al acesteia, iar actionarii răspund numai până la concurenta capitalului social subscris.(5) Patrimoniul societăţii regionale nu poate fi grevat de datorii sau de alte obligaţii personale ale acţionarilor. Un creditor al unui acţionar poate formula pretenţii asupra părţii din profitul societăţii regionale, care i se va repartiza de către adunarea generală a acţionarilor sau asupra cotei-părţi cuvenite acestuia la lichidarea societăţii regionale, efectuată în condiţiile legii şi ale prezentului statut.
 + 
Articolul 11Cesiunea acţiunilor(1) În orice raporturi cu societatea regionala aceasta recunoaşte, pentru fiecare acţiune, un singur proprietar.(2) Cesiunea parţială sau totală a acţiunilor între acţionari şi/sau către terţi se face în condiţiile şi cu procedura prevăzute de lege.
 + 
Articolul 12Pierderea acţiunilor(1) În cazul pierderii uneia sau mai multor acţiuni proprietarul va trebui sa anunţe consiliul de administraţie şi să facă publică în presa pierderea acestora.(2) După 6 luni acţionarul va putea obţine un duplicat al acţiunilor pierdute.
 + 
Capitolul 4Adunarea generală a acţionarilor + 
Articolul 13Atribuţii(1) Adunarea generală a acţionarilor este organul de conducere al societăţii regionale, care decide asupra politicii economice a acesteia şi asupra activităţii ei, în conformitate cu mandatul primit de la acţionari.(2) Adunările generale ale acţionarilor sunt ordinare şi extraordinare.(3) Reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor sunt în număr de 3 şi sunt numiţi prin ordin al ministrului transporturilor.(4) Pentru activitatea depusa reprezentanţii statului în adunarea generală a acţionarilor au dreptul la o indemnizaţie stabilită prin ordin al ministrului transporturilor.(5) Adunarea generală ordinară a acţionarilor are următoarele atribuţii:a) aproba strategia globală de dezvoltare, retehnologizare, modernizare şi restructurare economico-financiară a societăţii regionale;b) numeşte şi revoca membrii consiliului de administraţie şi cenzorii, inclusiv cenzorii supleanţi, şi îi descarca de activitate;c) stabileşte remuneraţia membrilor consiliului de administraţie, a secretarului acestuia şi a cenzorilor;d) stabileşte competentele şi răspunderile consiliului de administraţie şi ale cenzorilor şi aproba regulamentul de funcţionare a consiliului de administraţie;e) numeşte directorul general al societăţii regionale şi îi stabileşte remuneraţia. Pentru perioada în care statul deţine pachetul majoritar numirea directorului general şi stabilirea salariului acestuia se fac de către ministrul transporturilor;f) stabileşte adaosurile la remuneraţie şi criteriile de acordare a acestora pentru directorul general şi directorii executivi;g) examinează programele de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ale societăţii regionale, elaborate de consiliul de administraţie, şi îşi da acordul asupra acestora;h) aproba constituirea rezervelor statutare;i) examinează, aproba sau modifica bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, după analizarea rapoartelor consiliului de administraţie şi cenzorilor, şi aproba repartizarea profitului;j) fixează dividendele;k) propune înfiinţarea sau desfiinţarea de filiale;l) hotărăşte cu privire la executarea de investiţii şi de reparaţii capitale;m) stabileşte nivelul garanţiei cerute administratorilor, în condiţiile legii;n) se pronunţa asupra gestiunii administratorilor;o) hotărăşte gajarea, închirierea sau desfiinţarea uneia sau mai multor subunitati ale societăţii regionale.(6) Adunarea generală extraordinară a acţionarilor are următoarele atribuţii:a) aproba structura organizatorică a societăţii regionale şi regulamentul de organizare şi funcţionare a acesteia;b) hotărăşte cu privire la contractarea de împrumuturi bancare şi acordarea de garanţii;c) hotărăşte cu privire la înfiinţarea şi desfiinţarea de sucursale, reprezentante, centre de lucru, agenţii şi de alte subunitati fără personalitate juridică;d) hotărăşte cu privire la majorarea capitalului social, la modificarea numărului de acţiuni sau a valorii nominale a acestora;e) hotărăşte reducerea capitalului social sau reîntregirea acestuia prin emisiune de noi acţiuni;f) hotărăşte cu privire la mutarea sediului societăţii regionale;g) analizează şi propune spre aprobare fuziunea, divizarea, dizolvarea şi lichidarea societăţii regionale;h) hotărăşte şi propune modificarea şi completarea obiectului de activitate al societăţii regionale;i) avizează proiectul contractului de activitate al societăţii regionale, care urmează să fie negociat cu Ministerul Transporturilor, în condiţiile legii, şi propune modificări ale acestuia;j) aproba asocierea în vederea constituirii de noi societăţi comerciale sau participarea cu capital social la alte societăţi comerciale;k) hotărăşte cu privire la actionarea în justiţie a membrilor consiliului de administraţie, a directorului general şi a cenzorilor, pentru pagube pricinuite societăţii regionale;l) aproba conversia acţiunilor dintr-o categorie în alta, în condiţiile legii;m) hotărăşte emisiunea de obligaţiuni şi conversia unei categorii de obligaţiuni în alta categorie sau în acţiuni;n) hotărăşte cumpărarea de acţiuni, cotarea la bursa, vânzarea şi tranzacţionarea pe piaţa a acţiunilor proprii;o) stabileşte plafoane valorice şi competente de efectuare a cheltuielilor;p) aproba reevaluarea patrimoniului, potrivit legii;r) hotărăşte în orice alte probleme privind activitatea societăţii regionale, cu excepţia celor care revin adunării generale ordinare a acţionarilor.
 + 
Articolul 14Convocarea adunării generale a acţionarilor(1) Adunarea generală a acţionarilor se convoacă, ori de câte ori va fi nevoie, de către preşedintele consiliului de administraţie sau de către inlocuitorul desemnat de acesta.(2) Adunările generale ordinare ale acţionarilor au loc cel puţin o dată pe an, în cel mult 3 luni de la încheierea exerciţiului financiar, pentru examinarea bilanţului contabil şi a contului de profit şi pierderi pe anul precedent şi pentru stabilirea programului de activitate şi a bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul în curs.(3) Adunările generale extraordinare ale acţionarilor se convoacă la cererea acţionarilor reprezentând cel puţin o treime din capitalul social sau la cererea cenzorilor.(4) Adunarea generală a acţionarilor va fi convocată de administratori, în conformitate cu dispoziţiile prezentului statut, cu cel puţin 15 zile înainte de data stabilită.(5) Convocarea va fi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, şi într-un ziar de larga răspândire din localitatea în care se afla sediul societăţii regionale. În perioada în care statul este acţionar unic al societăţii regionale convocarea adunării generale a acţionarilor se va face prin corespondenta.(6) Convocarea va cuprinde locul şi data ţinerii adunării generale a acţionarilor, precum şi ordinea de zi.(7) Când pe ordinea de zi figurează propuneri pentru modificarea statutului, convocarea va trebui sa cuprindă textul integral al propunerilor.(8) Adunarea generală a acţionarilor se întruneşte la sediul societăţii regionale sau în alt loc indicat în convocare.
 + 
Articolul 15Organizarea adunării generale a acţionarilor(1) Pentru validitatea deliberărilor adunării generale ordinare a acţionarilor este necesară prezenta acţionarilor care să reprezinte cel puţin jumătate din capitalul social, iar hotărârile trebuie să fie luate de actionarii care deţin majoritatea absolută din capitalul social reprezentat în adunare.(2) Dacă adunarea generală a acţionarilor nu poate lucra din cauza neîndeplinirii condiţiilor prevăzute la alin. (1), adunarea ce se va întruni după a doua convocare poate să delibereze asupra problemelor înscrise pe ordinea de zi a celei dintâi adunări, oricare ar fi partea de capital social reprezentată de actionarii prezenţi, cu majoritate.(3) Pentru validitatea deliberărilor adunării generale extraordinare a acţionarilor sunt necesare:a) la prima convocare, prezenta acţionarilor reprezentând trei pătrimi din capitalul social, iar hotărârile să fie luate cu votul unui număr de acţionari care să reprezinte cel puţin jumătate din capitalul social;b) la convocările următoare, prezenta acţionarilor reprezentând jumătate din capitalul social, iar hotărârile să fie luate cu votul unui număr de acţionari care să reprezinte cel puţin o treime din capitalul social.(4) Preşedintele consiliului de administraţie desemnează 2 secretari care să verifice lista de prezenta a acţionarilor şi sa întocmească procesul-verbal al adunării generale a acţionarilor.(5) Procesul-verbal al adunării generale a acţionarilor se va scrie într-un registru sigilat şi parafat. Procesul-verbal va fi semnat de către persoana care a prezidat şedinţa şi de secretarul care l-a întocmit.
 + 
Articolul 16Exercitarea dreptului de vot în adunarea generală a acţionarilor(1) Hotărârile adunării generale a acţionarilor se iau, de regula, prin vot deschis.(2) Votul secret este obligatoriu pentru alegerea membrilor consiliului de administraţie şi a cenzorilor, pentru revocarea şi pentru luarea hotărârilor referitoare la răspunderea administratorilor.(3) Hotărârile luate de adunarea generală a acţionarilor în limitele legii sau ale statutului sunt obligatorii chiar şi pentru actionarii care nu au luat parte la adunare sau care au votat împotriva.
 + 
Capitolul 5Consiliul de administraţie + 
Articolul 17Organizare(1) Societatea regionala este administrată de 3-5 administratori care constituie consiliul de administraţie, numiţi de adunarea generală a acţionarilor pe o perioadă de 4 ani, cu posibilitatea de a fi realeşi.(2) Conducerea executivă a societăţii regionale este asigurata de directorul general care este şi preşedintele consiliului de administraţie.(3) Atunci când se creează un loc vacant în consiliul de administraţie, adunarea generală a acţionarilor alege un nou administrator pentru completarea locului vacant. Durata pentru care este ales noul administrator pentru a ocupa locul vacant va fi egala cu perioada care a rămas până la expirarea mandatului predecesorului sau.(4) Componenta consiliului de administraţie se stabileşte de adunarea generală a acţionarilor. Până la finalizarea procesului de privatizare reprezentanţii statului în consiliul de administraţie vor fi numiţi prin ordin al ministrului transporturilor, la propunerea adunării generale a acţionarilor.(5) Consiliul de administraţie se întruneşte cel puţin o dată pe luna şi ori de câte ori este necesar, la convocarea preşedintelui sau la cererea unei treimi din numărul membrilor săi.(6) Pentru valabilitatea deciziilor este necesară prezenta a cel puţin două treimi din numărul membrilor consiliului de administraţie, iar deciziile se iau cu majoritatea absolută a membrilor prezenţi.(7) Dezbaterile consiliului de administraţie au loc conform ordinii de zi stabilite pe baza proiectului comunicat de preşedinte cu cel puţin 5 zile înainte. Acestea se consemnează în procesul-verbal al şedinţei, care se scrie într-un registru sigilat şi parafat de preşedintele consiliului de administraţie. Procesul-verbal se semnează de persoana care a prezidat şedinţa şi de secretar.(8) Consiliul de administraţie poate delega unele dintre atribuţiile sale conducerii executive a societăţii regionale şi poate recurge la consultanţi pentru studii, analize sau expertize, necesare în vederea luării unor decizii.(9) Preşedintele consiliului de administraţie este obligat sa pună la dispoziţie acţionarilor şi cenzorilor, la cererea acestora, orice documente legate de activitatea societăţii regionale.(10) Membrii consiliului de administraţie răspund individual sau solidar, după caz, faţă de societatea regionala pentru prejudiciile cauzate acesteia. În astfel de situaţii ei vor putea fi revocaţi prin hotărâre a adunării generale a acţionarilor.(11) Sunt incompatibile cu calitatea de membru în consiliul de administraţie persoanele care, potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, nu pot fi fondatori, precum şi cele care, ele personal, rudele sau afinii acestora până la gradul al doilea inclusiv, sunt în acelaşi timp patroni sau asociaţi în societăţi comerciale cu acelaşi profil sau cu care sunt în relaţii comerciale directe.
 + 
Articolul 18Atribuţiile consiliului de administraţie(1) Consiliul de administraţie are, în principal, următoarele atribuţii:a) elaborează proiectul bugetului anual de venituri şi cheltuieli al societăţii regionale;b) elaborează documentaţiile privind structura organizatorică şi regulamentul de organizare şi funcţionare a societăţii regionale;c) elaborează şi prezintă spre avizare adunării generale a acţionarilor strategia de dezvoltare a societăţii regionale pe termen lung, mediu şi scurt, care se supune spre aprobare Ministerului Transporturilor;d) hotărăşte cu privire la închirierea bunurilor pe care le are societatea regionala în proprietate;e) aproba efectuarea operaţiunilor de cumpărare şi vânzare de bunuri şi servicii;f) stabileşte tactica şi strategia de marketing;g) supune anual adunării generale a acţionarilor, în termen de 60 de zile de la încheierea exerciţiului financiar, raportul cu privire la activitatea societăţii regionale, bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pe anul precedent, precum şi proiectul programului de activitate şi proiectul bugetului de venituri şi cheltuieli ale societăţii regionale pe anul în curs;h) aproba proiectul contractului colectiv de muncă ce urmează a fi negociat cu reprezentanţii salariaţilor;i) aproba tarifele pentru activităţile specifice societăţii regionale, în condiţiile legii;j) aproba regimul de amortizare a mijloacelor fixe ale societăţii regionale;k) aproba scoaterea din funcţiune, casarea şi valorificarea unor bunuri materiale, în condiţiile legii;l) asigura elaborarea proiectului de contract de activitate al societăţii regionale;m) rezolva orice alte probleme stabilite de adunarea generală a acţionarilor;n) numeşte şi revoca directorii executivi ai societăţii regionale şi le stabileşte drepturile de salarizare şi celelalte drepturi de personal.
 + 
Articolul 19Atribuţiile directorului general(1) Directorul general reprezintă societatea regionala în raporturile cu terţii şi are, în principal, următoarele atribuţii:a) aplica strategia şi politicile de dezvoltare ale societăţii regionale;b) angajează, promovează şi concediază personalul de execuţie al societăţii regionale;c) propune numirea, suspendarea sau revocarea directorilor executivi ai societăţii regionale;d) negociaza contractul colectiv de muncă, în limita mandatului dat de consiliul de administraţie;e) încheie acte juridice, în numele şi pe seama societăţii regionale;f) propune operaţiunile de vânzare şi cumpărare de bunuri;g) aproba operaţiunile de încasări şi plati, potrivit competentelor;h) îndeplineşte orice alte atribuţii potrivit competentelor acordate.(2) Directorul general poate delega o parte din atribuţiile sale directorilor executivi sau oricărei alte persoane din cadrul societăţii regionale.(3) Competentele, atribuţiile şi răspunderile directorilor executivi sunt stabilite în regulamentul de organizare şi funcţionare a societăţii regionale.
 + 
Capitolul 6Gestiunea + 
Articolul 20Controlul financiar preventiv(1) Societatea regionala organizează şi exercită controlul financiar preventiv pentru documentele ce cuprind operaţiuni care se referă la drepturile şi obligaţiile patrimoniale în faza de angajare şi de plată în raporturile cu alte persoane juridice sau fizice.(2) Controlul financiar preventiv se exercită prin organe de specialitate, potrivit legii.
 + 
Articolul 21Controlul financiar de gestiune(1) Controlul financiar de gestiune se efectuează în conformitate cu prevederile legale, prin organele de specialitate din cadrul Societăţii de Servicii de Management Feroviar "S.M.F." – S.A., pe bază de contract.(2) Controlul financiar de gestiune se efectuează în totalitate sau prin sondaj, în raport cu volumul, valoarea şi natura bunurilor, posibilităţile de sustrageri, condiţiile de păstrare şi gestionare, precum şi cu frecventa abaterilor constatate anterior.(3) La cererea organelor de control financiar de gestiune salariaţii au obligaţia:a) sa pună la dispoziţie registrele, corespondenta, actele, piesele justificative şi alte documente necesare controlului;b) să prezinte pentru control valorile de orice fel pe care le gestionează sau pe care le au în păstrare, care intra sub incidenţa controlului;c) sa elibereze, potrivit legii, documentele solicitate, în original sau copii certificate;d) sa dea informaţii şi explicaţii verbal şi în scris, după caz, în legătură cu problemele care formează obiectul controlului;e) să semneze, cu sau fără obiecţiuni, actele de control;f) să asigure sprijinul şi condiţiile necesare în vederea bunei desfăşurări a controlului şi să îşi dea concursul pentru clarificarea constatărilor.(4) Constatările organelor de control financiar de gestiune se vor consemna în actele de control, cu indicarea prevederilor legale incalcate şi cu stabilirea exactă a consecinţelor economice, financiare, patrimoniale, a persoanelor vinovate, precum şi a măsurilor propuse. Actele de control vor fi transmise directorului general al societăţii regionale controlate.
 + 
Articolul 22Cenzorii(1) Gestiunea societăţii regionale este controlată de acţionari şi este supravegheată de cenzori.(2) Societatea regionala are 3 cenzori şi 3 cenzori supleanţi.(3) Cenzorii şi cenzorii supleanţi sunt aleşi de adunarea generală a acţionarilor. Durata mandatului lor este de 3 ani, ei putând fi realeşi.(4) Cenzorii îşi exercită personal mandatul.(5) Cel puţin unul dintre cenzori trebuie să fie contabil autorizat în condiţiile legii sau expert contabil.(6) În perioada în care statul va deţine cel puţin 20% din capitalul social, unul dintre cenzori va fi recomandat de Ministerul Finanţelor.(7) Cenzorii au următoarele obligaţii principale:a) supraveghează gestiunea societăţii regionale;b) verifica dacă bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi sunt legal întocmite şi în concordanta cu registrele;c) verifica dacă registrele sunt regulat ţinute;d) verifica dacă evaluarea patrimoniului s-a făcut conform regulilor stabilite pentru întocmirea bilanţului contabil.(8) Bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi pot fi aprobate de adunarea generală a acţionarilor numai dacă sunt însoţite de raportul cenzorilor.(9) Cenzorii sunt obligaţi, de asemenea:a) să facă inspecţii ale casei, în fiecare luna sau prin sondaj, şi sa verifice existenta titlurilor sau a valorilor care sunt proprietatea societăţii regionale ori care au fost primite în gaj, cauţiune sau depozit;b) sa convoace adunarea generală ordinară sau extraordinară a acţionarilor, când nu a fost convocată de către administratori;c) sa ia parte la adunările generale ordinare şi extraordinare ale acţionarilor, având posibilitatea de a impune introducerea pe ordinea de zi a propunerilor pe care le vor considera necesare;d) să constate depunerea regulată a garanţiei din partea administratorilor;e) sa vegheze ca dispoziţiile legii şi ale statutului să fie îndeplinite de administratori şi de lichidatori.(10) Despre rezultatul verificărilor efectuate conform alin. (9), precum şi despre propunerile pe care le considera necesare asupra bilanţului contabil şi repartizării beneficiilor cenzorii vor prezenta adunării generale a acţionarilor un raport amănunţit. Pentru îndeplinirea acestei obligaţii cenzorii vor delibera împreună, însă pot face, în caz de neînţelegere, rapoarte separate pe care le vor prezenta adunării generale a acţionarilor.(11) Cenzorii vor aduce la cunoştinţa administratorilor neregulile în administraţie şi încălcările dispoziţiilor legale şi statutare pe care le constata, iar cazurile mai importante le vor aduce la cunoştinţa adunării generale a acţionarilor.(12) Cenzorii iau parte la şedinţele consiliului de administraţie şi ale adunării generale a acţionarilor, fără drept de vot.(13) Se interzice cenzorilor sa comunice acţionarilor în particular sau terţilor date referitoare la operaţiunile societăţii regionale, constatate cu ocazia exercitării mandatului lor.(14) Cenzorii vor trece într-un registru special deliberările lor, precum şi constatările făcute în exerciţiul mandatului lor.(15) Revocarea cenzorilor se poate face numai de adunarea generală a acţionarilor, cu votul cerut la adunările generale extraordinare.(16) Cenzorii societăţii regionale îndeplinesc şi alte atribuţii prevăzute de lege.
 + 
Capitolul 7Activitatea + 
Articolul 23Exerciţiul financiarExerciţiul financiar începe la 1 ianuarie şi se încheie la 31 decembrie ale fiecărui an. Primul exerciţiu financiar începe la data constituirii societăţii regionale.
 + 
Articolul 24Personalul(1) Personalul societăţii regionale se încadrează în condiţiile legii, pe bază de concurs sau de examen şi/sau prin alte forme de selecţie.(2) Condiţiile de angajare, de organizare şi de desfăşurare a concursurilor, a examenelor şi a selecţiei se stabilesc de către consiliul de administraţie, prin regulament.(3) Personalul societăţii regionale este supus Statutului personalului feroviar, reglementărilor specifice emise de autoritatea de stat în domeniul transporturilor feroviare, precum şi regulamentului de ordine interioară al societăţii regionale.(4) Drepturile şi obligaţiile salariaţilor se stabilesc prin contractul colectiv de muncă.
 + 
Articolul 25Amortizarea mijloacelor fixeConsiliul de administraţie stabileşte, în condiţiile legii, modul de amortizare a mijloacelor fixe.
 + 
Articolul 26Evidenta contabila şi bilanţul contabilSocietatea regionala va tine evidenţa contabilă în lei, va întocmi anual bilanţul contabil şi contul de profit şi pierderi, având în vedere normele metodologice elaborate de Ministerul Finanţelor şi potrivit contractului de prestări de servicii încheiat cu Societatea de Servicii de Management Feroviar – "S.M.F." – S.A.
 + 
Articolul 27Calculul şi repartizarea profitului(1) Profitul societăţii regionale se stabileşte pe baza bilanţului contabil aprobat de adunarea generală a acţionarilor. Profitul impozabil se stabileşte în condiţiile legii.(2) Profitul societăţii regionale rămas după plata impozitului pe profit va fi repartizat în condiţiile legii.(3) Societatea regionala îşi constituie fondul de rezerva şi alte fonduri, în condiţiile legii.(4) Plata dividendelor cuvenite acţionarilor se face de către societatea regionala în condiţiile legii, după aprobarea bilanţului contabil de către adunarea generală a acţionarilor.(5) În cazul înregistrării de pierderi, adunarea generală a acţionarilor va analiza cauzele şi va hotărî în consecinţa.(6) Acoperirea pierderilor se va face în condiţiile legii şi pe baza hotărârii adunării generale a acţionarilor.
 + 
Articolul 28RegistreleSocietatea regionala va tine, prin grija consiliului de administraţie, toate registrele prevăzute de lege.
 + 
Capitolul 8Modificarea formei juridice, dizolvarea, lichidarea + 
Articolul 29Modificarea formei juridice(1) Adunarea generală a acţionarilor poate hotărî modificarea formei juridice a societăţii regionale.(2) Pe toată perioada în care statul este acţionar majoritar modificarea formei juridice se face prin hotărâre a Guvernului.
 + 
Articolul 30Dizolvarea(1) Societatea regionala va fi dizolvată în următoarele cazuri:a) imposibilitatea îndeplinirii obiectului sau de activitate;b) deschiderea procedurii falimentului;c) reducerea capitalului social cu 50%, dacă adunarea generală extraordinară a acţionarilor nu hotărăşte reconstituirea acestuia ori limitarea sa la valoarea rămasă;d) când numărul acţionarilor scade sub minimul legal;e) alte situaţii prevăzute de lege.(2) Pe toată perioada în care statul este acţionar majoritar dizolvarea societăţii regionale se face prin hotărâre a Guvernului.(3) Falimentul societăţii regionale şi repartizarea activului social se vor realiza în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Articolul 31Lichidarea(1) În caz de dizolvare, societatea regionala va fi lichidată.(2) Lichidarea societăţii regionale şi repartiţia patrimoniului se fac în condiţiile şi cu respectarea procedurii prevăzute de lege.
 + 
Capitolul 9Litigii + 
Articolul 32Soluţionarea litigiilorLitigiile de orice fel, apărute între societatea regionala şi persoanele fizice sau juridice, sunt de competenţa instanţelor judecătoreşti de drept comun. Părţile pot alege şi calea arbitrală.
 + 
Capitolul 10Dispoziţii finale + 
Articolul 33Prevederile prezentului statut se completează cu dispoziţiile Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, precum şi ale Codului comercial.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x