HOTĂRÂRE nr. 1.014 din 17 octombrie 2012

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 740 din 2 noiembrie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ART. 61
ActulMODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ANEXA 4
ActulMODIFICA PENORMA 28/07/2010 ART. 61
ActulMODIFICA PENORMA 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 1MODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 2MODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 2MODIFICA PENORMA 28/07/2010 ANEXA 4
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ART. 61
ActulMODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ANEXA 4
ActulMODIFICA PENORMA 28/07/2010 ART. 61
ActulMODIFICA PENORMA 28/07/2010 ANEXA 4
ActulREFERIRE LALEGE (R) 244 29/04/2002
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE (R) 21/11/1991 ART. 108
ANEXA 1MODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 1MODIFICA PENORMA 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 2MODIFICA PEHG 769 28/07/2010 ANEXA 4
ANEXA 2MODIFICA PENORMA 28/07/2010 ANEXA 4
 Nu exista acte care fac referire la acest act

pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010



Având în vedere prevederile Regulamentului de punere în aplicare (UE) nr. 579/2012 al Comisiei din 29 iunie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 607/2009 de stabilire a unor norme de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 479/2008 al Consiliului în ceea ce priveşte denumirile de origine protejate şi indicaţiile geografice protejate, menţiunile tradiţionale, etichetarea şi prezentarea anumitor produse vitivinicole,în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată,Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. + 
Articolul UNICNormele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 769/2010, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 595 din 23 august 2010, se modifică după cum urmează:1. La articolul 61, alineatul (2) va avea următorul cuprins:"(2) Menţiunile obligatorii referitoare la importator şi numărul lotului, precum şi menţiunile «sulfiţi» sau «dioxid de sulf», «ouă», «proteine din ouă», «produse din ouă», «lizozimă din ouă» sau «albumină din ouă», «lapte», «produse din lapte», «cazeină din lapte» sau «proteine din lapte» pot fi înscrise în afara câmpului vizual în care figurează celelalte indicaţii obligatorii."2. Anexele nr. 4a) şi 4b) se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.PRIM-MINISTRUVICTOR-VIOREL PONTAContrasemnează:–––––Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,Daniel ConstantinMinistrul afacerilor europene,Leonard OrbanBucureşti, 17 octombrie 2012.Nr. 1.014.
 + 
Anexa 1––-(Anexa nr. 4a) la normele metodologice)Etichetarea vinurilor liniştite

*Font 7*

┌──────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ │ VINURI LINIŞTITE ││ ETICHETARE ├─────────────────────────┬───────────────────┬──────────────────────┬────────────────────┤│ │ Vin │ Vin IG │ Vin DOC │ Vin licoros │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│ Indicaţii obligatorii │ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│1. Denumirea la vânzare, │- menţiunea "vin" │- menţiunea "vin cu│- numele denumirii de │- menţiunea "vin ││ compusă din: │însoţită de menţiunea │ indicaţie geogra- │ origine controlată, │ licoros"; ││ │"produs în România", │ fică", urmată de │ însoţită de una din │ numele denumirii ││ │"produs în UE", "vin │ indicaţia │ sintagmele DOC – CMD,│ de origine ││ │obţinut în … din stru- │ geografică │ DOC – CT, DOC – CIB, │ controlată ││ │guri recoltaţi din…" │ │ exprimate prescurtat │ ││ │ │ │ sau explicit; │ ││ │ │ │- o menţiune tradiţi- │ ││ │ │ │ onală specifică │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│2. Volumul nominal │ X │ X │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│3. Tăria alcoolică │ │ │ │ ││dobândită în volume │ X │ X │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│4. Numărul lotului, care │ │ │ │ ││să permită identificarea │ │ │ │ ││datei imbutelierii │ X │ X │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│5. Menţiunea "sulfiţi" sau│ │ │ │ ││"dioxid de sulf", "ouă", │ X │ X │ X │ X ││"produse din ouă", │ │ │ │ ││"lizozimă din ouă" sau │ │ │ │ ││"albumină din ouă", │ │ │ │ ││"lapte", "produse din │ │ │ │ ││lapte", "cazeină din │ │ │ │ ││lapte", sau "proteine din │ │ │ │ ││lapte" │ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│6. Numele companiei şi al │ │ │ │ ││ localităţii îmbutelia- │ │ │ │ ││ torului │ X │ X │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│Indicaţii facultative │ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│1. Culoarea specifică │ X │ X │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│2. Anul recoltei, dacă cel│ │ │ │ ││ puţin 85% din strugurii │ │ │ │ ││ utilizaţi pentru │ – │ X │ X │ X ││ elaborarea vinului în │ │ │ │ ││ cauză au fost recoltaţi │ │ │ │ ││în cursul anului respectiv│ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│3. Numele unuia sau mai │ │ │ │ ││ multor soiuri de viţă │ │ │ │ ││ de vie │ – │ X │ X │ – │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│4. Subdenumirea de origine│ – │ – │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│5. Tipul produsului: │ X │ X │ X │ – ││ – sec, pentru vinul cu │ │ │ │ ││ un conţinut de zahăr │ │ │ │ ││ mai mic de 4,0 g/l; │ │ │ │ ││ │ │ │ │ ││ – demisec, pentru vinul │ │ │ │ ││ cu un conţinut de zahăr │ │ │ │ ││ cuprins între 4,01 şi │ │ │ │ ││ 12,0 g/l; │ │ │ │ ││ │ │ │ │ ││ – demidulce, pentru vinul│ │ │ │ ││ cu un conţinut de zahăr │ │ │ │ ││ cuprins între 12,01 şi │ │ │ │ ││ 45,0 g/l; │ │ │ │ ││ │ │ │ │ ││ – dulce, pentru vinul cu │ │ │ │ ││ un conţinut de zahăr mai│ │ │ │ ││ mare de 45,0 g/l. │ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│6. "Fermentat maturat în │ │ │ │ ││ banc" sau, "fermentat/ │ │ │ │ ││ maturat în prezenţa │ – │ X │ X │ X ││ aşchiilor de lemn de │ │ │ │ ││ stejar" │ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│7. Menţiune tradiţională │ – │ – │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│8. Distincţii acordate, │ │ │ │ ││ numai pentru lotul │ │ │ │ ││ în cauză │ – │ – │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│9. Menţiuni facultative │ │ │ │ ││ privind îmbutelierea la │ │ │ │ ││ "castel", "podgorie" │ – │ – │ X │ X ││ "proprietate" etc. │ │ │ │ │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│10. Marca │ X │ X │ X │ X │├──────────────────────────┼─────────────────────────┼───────────────────┼──────────────────────┼────────────────────┤│11. Pictograme utilizate │ │ │ │ ││la etichetarea produselor │ │ │ │ ││care permit o mai bună │ X │ X │ X │ X ││vizibilitate a │ │ │ │ ││informaţiilor(*) │ │ │ │ │└──────────────────────────┴─────────────────────────┴───────────────────┴──────────────────────┴────────────────────┘ + 
Anexa 2––-(Anexa nr. 4b) la normele metodologice)Etichetarea vinurilor spumante, spumoase, petiante şi perlante

*Font 7*
ETICHETARE Vin spumant Vin spumant din
varietăţi aromate
Vin spumant
DOC
Vin spumos

Vin
petiant
Vin
perlant
Indicaţii obligatorii
1. Numele sau denumirea
comercială sub care este
vândut produsul, indicat
prin:

– vin spumant

– numele varietă-
ţii aromate

– vin spumant cu
denumire de
origine contro-
lată, însoţit de
numele DOC
– vin spumos

– vin petiant

– vin perlant
obţinut prin
adăugarea de
dioxid de carbon

2. Metoda de producţie

X

"obţinut prin
adăugare de
dioxid de
carbon"

3. Volumul nominal X X X X X X
4. Tipul produsului în
funcţie de conţinutul de
zahăr
Dacă produsul are un con-
ţinut de zahăr care permite
indicarea a două din infor-
maţiile privind conţinutul
de zahăr se va utiliza una
dintre acestea la alegere.

– brut natur,
maximum 3 g/l;
– extrabrut,
între 0 şi
maximum 6 g/l;
– brut maximum
12 g/l;
– extrasec, între
12 şi 17 g/l;
– sec, între 17
şi 32 g/l;
– demisec, între
32 şi 50 g/l;
– dulce, peste
50 g/l.

– brut natur,
maximum 3 g/l;
– extrabrut,
între 0 şi
maximum 6 g/l;
– brut maximum
12 g/l;
– extrasec, între
12 şi 17 g/l;
– sec, între 17
şi 32 g/l;
– demisec, între
32 şi 50 g/l;
– dulce, peste
50 g/l.

– brut natur,
maximum 3 g/l;
– extrabrut,
între 0 şi
maximum 6 g/l;
– brut maximum
12 g/l;
– extrasec, între
12 şi 17 g/l;
– sec, între 17
şi 32 g/l;
– demisec, între
32 şi 50 g/l;
– dulce, peste
50 g/l.

– brut natur,
maximum 3 g/l;
– extrabrut,
între 0 şi
maximum 6 g/l;
– brut maximum
12 g/l;
– extrasec, între
12 şi 17 g/l;
– sec, între 17
şi 32 g/l;
– demisec, între
32 şi 50 g/l;
– dulce, peste
50 g/l.

– sec, maximum 12
g/l;
– demisec, între
12-30 g/l;
– demidulce,
peste 30 g/l.

– sec, maximum
12 g/l;
– demisec, între
12-30 g/l;
– demidulce,
peste 30 g/l.

5. Tăria alcoolică dobândită
în volume
X X X X X X
6. Indicarea îmbuteliatoru-
lui sau, în cazul vinului
spumant, al vinului spumos,
al vinului spumant de cali-
tate sau al vinului spumant
de calitate de tip aromat,
numele producătorului sau al
vânzătorului, precum şi
indicarea importatorului, în
cazul vinurilor importate
X

X

X

X

X

X

7. Numărul lotului, care să
permită identificarea
datei îmbutelierii
X

X

X

X

X

X

8. Menţiunile "sulfiţi" sau
"dioxid de sulf", "ouă",
"proteine din ouă", "produse
din ouă", "lizozimă din ouă"
sau "albumină din ouă",
"lapte", "produse din
lapte", "cazeină din lapte"
sau "proteine din lapte"
X

X

X

X

X

X

Indicaţii facultative
1. Unitatea geografică X X
2. Numele soiurilor de viţă X X X
3. Expresia "fermentare în
sticlă"
X
4. Expresiile "fermentare
în sticlă după metoda
tradiţională"

X

5. Anul de recoltă X X
6. Menţionarea unei calităţi
superioare
X
7. Numele statului membru
sau al unei ţări terţe
în combinaţie cu denumirea
comercială dacă produsul
este obţinut exclusiv din
struguri recoltaţi şi
vinificaţi pe teritoriul
statului
X

X

X

X

X

X

8. Distincţii acordate numai
pentru lotul în cauză
X X
9. Menţiune tradiţională X
10. Termenii "Premium" sau
"Reserve"
X X
11. Mărci comerciale X X X X X
12. Pictograma utilizate la
etichetarea produselor ce
permit o vizibilitate a
informaţiilor (*)
X

X

X

X

X

X

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x