GHIDUL SOLICITANTULUI din 28 august 2020
![]() |
Redacția Lex24 |
Publicat in Repertoriu legislativ, 12/12/2024 |
|
Informatii Document
Emitent: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICEPublicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 811 bis din 3 septembrie 2020
Actiuni suferite de acest act: |
SECTIUNE ACT | TIP OPERATIUNE | ACT NORMATIV |
Actul | ABROGAT DE | ORDIN 257 03/03/2022 |
Nu exista actiuni induse de acest act |
Acte referite de acest act: |
Alegeti sectiunea:
Acte care fac referire la acest act: |
SECTIUNE ACT | REFERIT DE | ACT NORMATIV |
Actul | ABROGAT DE | ORDIN 257 03/03/2022 |
Actul | REFERIT DE | ORDIN 257 03/03/2022 |
Actul | APROBAT DE | ORDIN 2658 28/08/2020 |
Actul | CONTINUT DE | ORDIN 2658 28/08/2020 |
Actul | REFERIT DE | ORDIN 2658 28/08/2020 |
Notă
Aprobat prin ORDINUL nr. 2.658 din 28 august 2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 811 din 3 septembrie 2020.
ANEXA Nr. 1
GHIDUL SOLICITANTULUI
elaborat în baza
Hotărârii Guvernului nr. 332/2014
privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea
de locuri de muncă
– Revizia 4, August 2020 –
Acest document reprezintă un îndrumar în vederea obţinerii Acordului pentru finanţare de către întreprinderile solicitante în cadrul schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, instituitǎ prin H.G. nr. 332/2014, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 336/08.05.2014, cu modificările și completările ulterioare.
Informaţii privind modul de completare a documentelor justificative ce urmează a fi depuse împreună cu Cererea de acord pentru finanţare în temeiul acestei scheme de ajutor de stat, precum şi toate condiţiile ce trebuie îndeplinite în vederea obţinerii Acordului pentru finanţare se regăsesc în cuprinsul prezentului document şi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la adresa http://www.mfinante.gov.ro/.
Este necesară analizarea în prealabil a prevederilor H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, a tuturor informaţiilor cuprinse în cadrul prezentului Ghid , precum și a celorlalte date puse la dispoziţie pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția solicitanților, la adresa https://www.mfinante.gov.ro/pagina.html?categoriebunuri=formular-intrebari pagina=domenii menu=Ajutorstat, o platformă dedicată prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări și solicitări de clarificări, acestea urmând a fi soluționate cu celeritate, în cazul în care nu sunt deja tratate în cadrul acestui material și pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
CUPRINS
CAPITOLUL I – INFORMAŢII GENERALE
-
Care este obiectivul acestei scheme de ajutor de stat?
-
Care este bugetul schemei de ajutor de stat?.
-
Care este perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat?
-
Cine poate solicita finanţare în cadrul schemei de ajutor de stat?
-
Care sunt sectoarele de activitate eligibile?
-
Care sunt cheltuielile eligibile?
-
Care sunt criteriile de eligibilitate ale întreprinderilor?
-
Care sunt criteriile de eligibilitate ale investițiilor?
-
Cum se calculează ajutorul de stat?
CAPITOLUL II – MODALITATEA DE ACORDARE A AJUTORULUI DE STAT
-
Cum se desfășoară înregistrarea și evaluarea cererilor de acord pentru finanțare?
-
Înregistrarea Cererii de acord pentru finanţare
-
Verificarea existenței și conformității Cererii de acord pentru finanțare și a documentației anexate acesteia
-
Evaluarea Cererii de acord pentru finanţare și a documentelor anexate din punct de vedere al îndeplinirii condiţiilor şi criteriilor de eligibilitate
-
-
Cum se evaluează Cererea de acord pentru finanţare?
-
În ce condiţii se emite Acordul pentru finanţare?
-
În ce condiţii se solicită completarea cererii de acord pentru finanţare?
-
În ce condiţii se emite Scrisoarea de respingere a cererii de acord pentru finanțare?
-
În ce condiţii se emite proiectul de Acord pentru finanţare? CAPITOLUL III – DEMARAREA INVESTIȚIEI
CAPITOLUL IV – PRELUNGIREA CALENDARULUI DE CREARE A LOCURILOR DE MUNCĂ ȘI A ACORDULUI PENTRU FINANŢARE
CAPITOLUL V – MUTAREA LOCAŢIEI REALIZĂRII INVESTIȚIEI CAPITOLUL VI – MENȚINEREA INVESTIȚIEI ȘI A LOCURILOR DE MUNCĂ CAPITOLUL VII – REVOCAREA ACORDULUI PENTRU FINANŢARE CAPITOLUL VIII – RECUPERAREA AJUTORULUI DE STAT
CAPITOLUL IX – RESTITUIREA SUMELOR ÎNCASATE NECUVENIT
Anexa 1 – Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat Anexa 2.1 – Formularul Cererii de acord pentru finanţare
Anexa 2.2 – Instrucțiuni de completare a Cererii de acord pentru finanțare Anexa 3 – Plan de afaceri
Anexa 4 – Planul de creare a locurilor de muncă
CAPITOLUL I – INFORMAŢII GENERALE
1. Care este obiectivul acestei scheme de ajutor de stat?
Schema de ajutor de stat are ca obiectiv dezvoltarea regională, prin realizarea de investiții iniţiale care determină crearea de minim 100 locuri de muncă, indiferent de dimensiunea beneficiarilor şi de valoarea investiţiei.
Schema de ajutor de stat a fost instituită în baza prevederilor Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea art. 107 și 108 din tratat, valabil în perioada 01.07.2014 – 31.12.2020, cu modificările și completările ulterioare, a Deciziei Comisiei Europene C (2014) 2240 final prin care a fost autorizată harta ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020 şi a Comunicării Comisiei C(2020) 4355 final din data de 02.07.2020 prin care au fost modificate Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020 (care au stat la baza emiterii Deciziei Comisiei Europene C(2014) 2240 final prin care a fost aprobată Harta ajutoarelor regionale pentru perioada 2014-2020) şi a fost prelungită perioada de aplicare a acestora.
2. Care este bugetul schemei de ajutor de stat?
Schema de ajutor de stat este inclusă în Programul „Ajutoare de stat pentru finanţarea proiectelor pentru investiţii” din cadrul bugetului Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale.
Bugetul maxim al schemei este de 2.700 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ
600 milioane euro, cu posibilitatea suplimentării, astfel:
-
credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanțare pentru perioada 2014-2023;
-
credite bugetare pentru plata ajutorului de stat aprobat în baza acordurilor pentru finanţare emise, pentru perioada 2015-2028.
Bugetul mediu anual al schemei este de 450 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 100 milioane euro, astfel cum va fi stabilit prin legile bugetare anuale.
3. Care este perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat?
Se pot emite acorduri pentru finanţare în baza schemei până la data de 31 decembrie 2023, cu respectarea legislaţiei în domeniul ajutorului de stat şi a hărţii regionale autorizate de Comisia Europeană, în limita bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.
Plata ajutorului de stat se efectuează în perioada 2015-2028, în baza acordurilor pentru finanţare emise, în limita bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.
4. Cine poate solicita finanţare în cadrul schemei de ajutor de stat?
Întreprinderile care pot solicita ajutor de stat în baza acestei scheme sunt întreprinderi nou-înfiinţate sau întreprinderi în activitate, IMM-uri sau întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înfiinţate conform Legii societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare sau Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată.
DEFINIŢII
Întreprindere nou-înfiinţată reprezintă întreprinderea înfiinţată în anul anterior anului înregistrării cererii de acord pentru finanţare care nu are situații financiare anuale aprobate corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat, întreprinderea înfiinţată în anul înregistrării cererii de acord pentru finanţare sau întreprinderea care nu a desfăşurat activitate economică, dar nu mai mult de 3 ani fiscali consecutivi înainte de data înregistrării cererii.
Întreprindere în activitate reprezintă întreprinderea care desfăşoară activitate economică şi are situații financiare anuale aprobate corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat.
Filiale reprezintă societăţi cu personalitate juridică, cu regimul juridic al formei de societate în care s-au constituit, potrivit art. 42 din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Sucursale reprezintă dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor şi se înregistrează, înainte de începerea activităţii lor, în registrul comerţului din judeţul în care vor funcţiona, potrivit art. 43 alin. (1) din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
Puncte de lucru (sedii secundare) reprezintă dezmembrăminte fără personalitate juridică ale societăţilor şi se menţionează numai în cadrul înmatriculării societăţii în registrul comerţului de la sediul principal, potrivit art. 43 alin. (3) din Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
5. Care sunt sectoarele de activitate eligibile?
Sunt eligibile investiţiile care realizează locuri de muncă în toate sectoarele de activitate, cu excepţia celor prevăzute la art. 13 din H.G. nr. 332/2014, cu modificările și completările ulterioare, și a celor menţionate în “Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat” prevăzută în Anexa nr. 1 la prezentul Ghid, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
ATENŢIE!
În cazul în care întreprinderea îşi desfăşoară activitatea într-un sector de activitate considerat neeligibil dar solicită finanţare pentru realizarea unei investiţii iniţiale într-un sector de activitate eligibil, regăsit în Certificatul Constatator emis de Registrul Comerţului, investiţia iniţială poate fi eligibilă pentru finanţare cu ajutor de stat cu respectarea tuturor celorlalte condiții prevăzute în schemă.
6. Care sunt cheltuielile eligibile?
Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, ca urmare a creării de locuri de muncă.
Ajutorul de stat aferent cheltuielilor eligibile se acordă cu îndeplinirea următoarelor condiții:
-
locurile de muncă sunt create direct de un proiect de investiţii;
-
locurile de muncă sunt create după depunerea cererii de acord pentru finanțare și după demararea investiţiei, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării acesteia.
DEFINIŢII
Cost salarial reprezintă valoarea totală care trebuie plătită efectiv de beneficiarul ajutorului pentru locul de muncă respectiv, cuprinzând, pentru o perioadă de timp definită, salariul brut și contribuțiile obligatorii ale angajatorului aferente salariului brut, conform reglementărilor legale în vigoare.
Cost salarial eligibil costul salarial cuprinzând salariul brut precum și contribuțiile obligatorii ale angajatorului aferente, conform prevederilor legale în vigoare.
Salariu brut reprezintă suma veniturilor realizate de salariat în întreprindere înainte de reținerea contribuțiilor obligatorii ale angajatului și de impozitare.
Data creării locului de muncă – data primei ocupări a postului creat în cadrul planului de creare a locurilor de muncă.
Locurile de muncă create direct de un proiect de investiții reprezintă locurile de muncă legate de activitatea care face obiectul investiției, inclusiv locurile de muncă create în urma unei creșteri a ratei de utilizare a capacității create de investiție, ocupate de persoane angajate în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă.
Loc de muncă ocupat – locul de muncă pentru care întreprinderea a încheiat un contract individual de muncă, în vigoare, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, pentru care se plăteşte un salariu brut lunar.
7. Care sunt criteriile de eligibilitate ale întreprinderilor?
Întreprinderile trebuie să îndeplinească cumulativ următoarele condiţii:
Generale |
a) sunt înregistrate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată; |
b) realizează o investiție inițială în România, în unul din domeniile de activitate eligibile; |
|
c) nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate”; |
|
d) nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii; |
|
e) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare; |
|
f) nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii; |
|
g) nu au efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu vor face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul; |
Suplimentar pentru întreprinderile în activitate |
h) au capitaluri proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat; |
Suplimentar pentru întreprinderile nou- înfiinţate |
i) au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 30.000 lei; |
j) nu aparţin unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii doi ani anterior înregistrării cererii de acord pentru finanţare o altă întreprindere înregistrată conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau Legii nr. 1/2005, republicat care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare. |
|
Suplimentar prevăzute de Recomandarea (UE) 2020/1039 a Comisiei din 14 iulie 20201 atât pentru întreprinderileîn activitate cât și pentru cele nou-înfiinţate |
k) nu sunt rezidente în scopuri fiscale în jurisdicțiile necooperante sau nu li se aplică legislaţia fiscală din jurisdicţiile necooperante; |
l) nu sunt controlate, direct sau indirect, de acţionarii din jurisdicţiile care figurează pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante, până la beneficiarul efectiv, aşa cum este definit la Articolul 3 punctul 6 din Directiva 2015/849; |
|
m) nu controlează, direct sau indirect, filialele sau unităţile permanente proprii în jurisdicţiile care figurează pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante; |
|
n) nu deţin acţiuni la întreprinderile aflate în jurisdicţiile care figurează pe lista UE a jurisdicţiilor necooperante; |
|
o) întreprinderile sau acţionarii acestora nu au făcut obiectul unei condamnări prin hotărâre definitivă pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la articolul 57 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului; |
|
p) nu au primit o hotărâre judecătorească definitivă sau o decizie administrativă finală prin care s-a stabilit că întreprinderea sau acţionarii acesteia au săvârşit o încălcare a obligațiilor sale privind plata impozitelor sau a contribuțiilor de asigurări sociale în conformitate cu legislaţia aplicabilă. |
ATENŢIE!
Lista UE a jurisdicţiilor necooperante, Directiva 2015/849 şi Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului sunt publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
ATENŢIE!
Totodată, Recomandarea (UE) 2020/1039 a Comisiei din 14 iulie 2020 oferă statelor membre posibilitatea de a ignora existenţa unor legături ale întreprinderilor beneficiare cu cele aflate în jurisdicţiile necooperante, în două situaţii:
I. în cazul în care nivelul obligaţiilor fiscale din statul membru care acordă sprijinul pentru o anumită perioadă de timp (de exemplu, ultimii trei ani) este considerat adecvat în comparaţie cu cifra de afaceri totală sau nivelul activităţii întreprinderii beneficiare, la nivel individual şi de grup, în aceeaşi perioadă;
1 Directiva (UE) nr. 849/2015 a Parlamentului European şi a Consiliuilui privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 a Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 2006/70/CE a Comisiei.
II. în cazul în care întreprinderea îşi asumă angajamente legale de a înlătura legăturile cu jurisdicţiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante, într-un interval scurt de timp, sub rezerva unei monitorizări adecvate şi sancţionării în consecinţă în caz de nerespectare a acestor angajamente.
8. Care sunt criteriile de eligibilitate ale investițiilor?
Investițiile trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
a) să fie considerate investiții inițiale, respectiv investiții inițiale în favoarea unei noi activități economice, în cazul întreprinderilor mari din regiunea de dezvoltare București-Ilfov; |
b) să conducă la crearea a cel puțin 100 locuri de muncă; |
c) să fie viabile şi să determine eficiența economică a întreprinderii, conform planului de afaceri; |
d) imobilizările corporale şi necorporale aferente investiţiei trebuie să fie noi. |
9. Cum se calculează ajutorul de stat?
Ajutorul de stat se acordă întreprinderilor, cu respectarea prevederilor:
-
H.G. nr. 332/2014, cu modificările şi completările ulterioare,
-
Regulamentului (UE) nr. 651/2014, cu modificările și completările ulterioare,
-
Deciziei Comisiei Europene C(2014) 2240 final prin care a fost autorizată harta ajutoarelor de stat regionale pentru perioada 2014-2020,
-
Comunicării Comisiei C(2020) 4355 final din data de 02.07.2020 prin care au fost modificate Orientările privind ajutoarele de stat regionale pentru perioada 2014-2020 (care au stat la baza emiterii Deciziei Comisiei Europene C(2014) 2240 final prin care a fost aprobată Harta ajutoarelor regionale pentru perioada 2014-2020) şi a fost prelungită perioada de aplicare a acestora,
prin alocări de la bugetul de stat, din bugetul Ministerului Finanţelor Publice – Acţiuni generale, sub formă de sume nerambursabile, în raport de cheltuielile eligibile, în limita intensității maxim admisibile şi a nivelului maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere, astfel:
Regiunea
Judeţe componente
Perioadă
Intensitate maximă
Nivel maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere
– mil. euro –
Nord-Est
Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui
2014-2020
50%
37,5
Sud-Est
Brăila, Buzău, Constanța, Galați, Vrancea, Tulcea
2014-2020
50%
37,5
Sud Muntenia
Argeș, Călărași, Dâmbovița, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman
2014-2020
50%
37,5
Sud-Vest Oltenia
Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt, Vâlcea
2014-2020
50%
37,5
Nord-Vest
Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj
2014-2020
50%
37,5
Centru
Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș, Sibiu
2014-2020
50%
37,5
Vest
Arad, Caraş-Severin, Hunedoara,Timiș
2014-2020
35%
26,25
Ilfov
Ilfov
2014-2020
35%
26,25
Bucureşti
Bucureşti
2018-2020
10%
7,5
DEFINIŢII
Intensitatea ajutorului de stat reprezintă raportul dintre valoarea ajutorului şi valoarea costurilor eligibile.
Intensitate (%) = (valoare maximă ajutor de stat/valoare totală cheltuieli eligibile)x100
Proiect mare de investiţii reprezintă o investiție inițială cu costuri eligibile care depăşesc 50 milioane euro, valoare calculată la cursul de schimb stabilit de Banca Naționalǎ a României valabil la data elaborării acordului pentru finanţare.
În cazul proiectelor mari de investiții, ajutorul nu poate depăşi valoarea maximă prevăzută pentru fiecare regiune de dezvoltare şi se calculează conform formulei:
Valoarea maximă a ajutorului = R × (A + 0,50 × B + 0 × C),
R este intensitatea maximă a ajutorului aplicabilă în regiunea în cauză;
A reprezintă costurile iniţiale eligibile în valoare de 50 milioane euro;
B este partea din costurile eligibile cuprinsă între 50 milioane euro și 100 milioane euro;
C este partea din costurile eligibile de peste 100 milioane euro.
Proiect unic de investiții – orice investiție inițială este considerată ca făcând parte dintr-un proiect unic de investiții dacă este demarată de același beneficiar la nivel de grup într-un interval de 3 ani de la data demarării lucrărilor la o altă investiție care beneficiază de ajutor în aceeași regiune NUTS 3.
ATENŢIE!
Intensitatea brută a ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere, în cadrul schemei, în perioada 2021-2023, în raport de cheltuielile eligibile se stabileşte prin hărţile regionale aprobate de Comisia Europeană pentru această perioadă. Nivelul maxim al ajutorului de stat, în raport de cheltuielile eligibile şi cu respectarea nivelului maxim al ajutorului de stat de care poate beneficia o întreprindere, se stabileşte corespunzător intensităţii maxime aprobate.
Exemplu:
Pentru o întreprindere care creează 100 locuri de muncă cu un salariu brut lunar de 5.000 lei, în Iaşi, localitate situată pe harta regională în regiunea Nord-Est, regiune cu intensitate maximă de 50%, ajutorul de stat se determină după cum urmează:
Indicator |
Formulă de calcul |
Calcul |
Total cheltuieli salariu brut anual |
Salariu brut lunar x nr. locuri de muncă nou- create x nr. luni |
5.000 lei x 100 x 12 = 6.000.000 lei |
Total contribuţii angajator anual |
Total cheltuieli salariu brut anual x 2,25% |
6.000.000 lei x 2,25% = 135.000 lei |
Valoarea totală anuală a costurilor salariale |
Total cheltuieli salariu brut anual + Total contribuţii angajator |
6.000.000 lei + 135.000 lei = 6.135.000 lei |
Valoare maximă ajutor de stat anual |
Valoarea totală anuală a costurilor salariale x Intensitatea maximă |
6.135.000 lei x 50% = 3.067.500 lei |
Valoare maximă ajutor de stat total |
Valoare maximă ajutor de stat anual x 2 ani consecutivi |
3.067.500 lei x 2 = 6.135.000 lei |
CAPITOLUL II – MODALITATEA DE ACORDARE A AJUTORULUI DE STAT
Mecanismul de depunere, analiză și soluționare a Cererilor de acord pentru finanțare
Ministerul Finanţelor Publice publică pe site-ul său data de la care se pot înregistra cereri de acord pentru finanțare și bugetul anual alocat schemei.
Înregistrarea Cererilor de acord pentru finanțare se realizează în sesiune continuă.
Întreprinderile interesate transmit cererile de acord pentru finanțare însoțite de documente justificative la Ministerul Finanţelor Publice.
Analiza Cererilor de acord pentru finanțare se finalizează, după ce documentația este considerată completă, cu
-
Acord pentru Finanțare; sau
-
Scrisoare de respingere.
Acordurile pentru finanțare se emit în limita bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.
Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare continuă și în cazul în care bugetul anual alocat schemei nu a fost aprobat prin legea anuală a bugetului de stat sau bugetul anual alocat schemei s-a epuizat.
Ministerul Finanţelor Publice publică pe site-ul său data la care s-a epuizat bugetul anual alocat schemei prin legile bugetare anuale.
Cererile de acord pentru finanțare înregistrate până la data epuizării bugetului anual alocat schemei prin legile bugetare anuale, dar care nu se încadrează în acest buget și nu au fost soluționate cu Acord pentru finanțare sau Scrisoare de respingere, sunt evaluate în continuare de Ministerul Finanţelor Publice, care va transmite întreprinderii, după caz:
-
solicitare de informații și/sau documente suplimentare pentru completarea Cererii de acord pentru finanțare;
sau
-
Scrisoare de respingere.
În cazul în care bugetul anual alocat schemei s-a epuizat, dar există cereri care îndeplinesc condițiile și criteriile de eligibilitate, Ministerul Finanţelor Publice emite un proiect de acord pentru finanțare.
Proiectele de acord pentru finanțare se aprobă în ordinea în care au fost emise, după suplimentarea bugetului anual alocat schemei în anul în curs sau în limita bugetului alocat în anul următor, în conformitate cu legile bugetare anuale.
ATENȚIE:
Epuizarea bugetului se produce în momentul în care suma rămasă disponibilă, din bugetul anual alocat schemei, după emiterea ultimului acord pentru finanțare, nu acoperă ajutorul de stat solicitat de următoarea întreprindere ce a depus și înregistrat la registratura ministerului o cerere de acord pentru finanțare.
1. Cum se desfășoară înregistrarea și evaluarea cererilor de acord pentru finanțare?
-
Înregistrarea Cererii de acord pentru finanţare
Înregistrarea cererilor de acord pentru finanţare se realizează pe baza unui anunț publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la secțiunea www.mfinante.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat, care cuprinde data de la care se depun cererile de acord pentru finanțare, precum și bugetul alocat conform legii bugetare anuale.
ATENŢIE!
Se iau în considerare numai cererile de acord pentru finanţare înregistrate la Ministerul Finanţelor Publice începând cu data comunicată pe site.
În vederea obţinerii acordului pentru finanţare, întreprinderea solicitantă transmite la:
– Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice din Bd. Libertății nr. 16, sector 5, Bucureşti, o Cerere de acord pentru finanţare, însoţită de documentele justificative necesare evaluării, într-un singur exemplar tipărit şi în format electronic de tip memory stick.
Transmiterea documentației se poate face prin poștă sau servicii de curierat. De asemenea este permisă și depunerea personală a documentației la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice.
Pe plic se menţionează “Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin
H.G. nr. 332/2014”.
sau
– On-line o Cerere de acord pentru finanţare, însoţită de documentele justificative
necesare evaluării, în format electronic.
ATENŢIE!
Cererile de acord pentru finanţare depuse la o altă adresă decât cea indicată se restituie întreprinderilor.
Nu se iau în considerare cereri, documente, înscrisuri transmise prin e-mail, fax sau la o altă adresă decât cea specificată mai sus, precum şi documente transmise de întreprinderea solicitantă sub orice formă, din proprie iniţiativă, în vederea completării cererii de acord pentru finanţare.
Formularul Cererii de acord pentru finanțare se regăsește în Anexa 2.1 din prezentul Ghid.
ATENŢIE!
Completarea și depunerea on-line a Cererilor de acord pentru finanţare și a documentelor justificative la Ministerul Finanţelor Publice se realizează conform Ghidului utilizatorului pentru depunerea on-line, publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la secțiunea www.mfinante.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014 – Depunere on-line.
Formularul Cererii de acord pentru finanțare se regăsește la secțiunea www.mfinante.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014 – Depunere on-line.
-
Verificarea existenței și conformității Cererii de acord pentru finanțare și adocumentației anexate acesteia
-
cererea de acord pentru finanțare
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, cererea:
-
respectă modelul formularului din Anexa 2.1 la prezentul Ghid
-
are toate rubricile completate cu datele solicitate,
-
este datată şi semnată în original sau electronic în cazul depunerii on-line de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea,
-
conţine informaţii corelate cu informaţiile din certificatul constatator, situaţiile financiare, planul de investiţii, planul de afaceri, actul de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea şi Împuternicirea, dacă este cazul.
ATENŢIE!
În situaţia în care reprezentantul legal al întreprinderii, conform Certificatului constatator, nu poate semna documentaţia necesară în vederea accesării ajutorului de stat, este permisă desemnarea unei alte persoane care să reprezinte legal întreprinderea în relaţia cu Ministerul Finanţelor Publice, cererea de acord pentru finanţare fiind însoţită de o împuternicire în acest sens, prezentată la lit. g).
-
-
ATENŢIE!
Modelul Cererii de acord pentru finanțare se regăsește pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice www.mfinante.gov.ro – Agenti economici – Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014 – Cerere de acord pentru finanțare – Formulare – Cerere de acord pentru finanțare.
Modalitatea de completare a Cererii de acord pentru finanțare este prezentată în Anexa 2.2 la prezentul Ghid – Instrucțiuni de completare a cererii de acord pentru finanțare.
-
certificat constatator eliberat cu cel mult 10 zile lucrătoare înainte de data înregistrării cererii de acord, fie în original, emis de Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea, fie electronic, cu informații obținute de pe portalul de servicii al Oficiului Național al Registrului Comerțului – RECOM Online, în care să se menţioneze cel puţin următoarele informaţii: datele de identificare, codul unic de înregistrare, asociaţii şi reprezentanţii legali ai întreprinderii, domeniul de activitate principal, toate domeniile secundare de activitate și punctele de lucru ale întreprinderii.
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, certificatul constatator:
-
este ataşat în original, dacă este emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea, sau în format electronic,
-
este actualizat cu date valabile la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare,
-
conţine cel puţin următoarele informații: datele de identificare, codul unic de înregistrare, asociații și reprezentanții legali ai întreprinderii, domeniul de activitate principal și toate domeniile secundare de activitate, punctele de lucru ale întreprinderii.
-
-
situații financiare anuale aprobate corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat. Obligaţia prezentării situaţiilor financiare nuse aplică întreprinderilor nou-înfiinţate care nu au desfășurat activitate.
ATENŢIE!
Situaţiile financiare anuale aprobate trebuie să conţină:
-
Situaţia activelor, datoriilor şi capitalurilor proprii – Formularul 10;
-
Contul de profit şi pierdere – Formularul 20;
-
Date informative – Formularul 30;
-
Situaţia activelor imobilizate – Formularul 40;
-
Dovada depunerii acestora la Agenţia Natională de Administrare Fiscală.
-
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, situaţiile financiare, aprobate şi depuse conform prevederilor legale în vigoare, sunt ataşate în copie sau format pdf în cazul depunerii on-line.
ATENŢIE!
La elaborarea planul de afaceri se vor avea în vedere următoarele recomandări:
-
să fie concis, complet, să conţină informaţii de bază cu privire la activitatea întreprinderii,
-
să prezinte o analiză obiectivă, bazată pe propuneri realiste,
-
să conțină planul de investiții; documentul în format electronic va fi preluat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice www.mfinante.gov.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014 – Cerere de acord pentru finanțare Formulare – Plan de investiții;
-
să conţină proiecţiile financiare
– pe suport tipărit sau format pdf în cazul depunerii on-line,
-
plan de afaceri – document din care rezultă eficiența economică a întreprinderii și viabilitatea proiectului de investiţii, vizând cel puțin următoarele aspecte: descrierea afacerii, locaţia realizării investiţiei, prezentarea proiectului de investiţii, planul de investiţii, fundamentarea planului de creare a locurilor de muncă, analiza pieței relevante pe care întreprinderea solicită finanţare, fundamentarea cifrei de afaceri, situația financiară actuală și proiecții financiare. În document se fundamentează: încadrarea investiției în categoria investiției inițiale, modul de îndeplinire a indicatorilor cantitativi și calitativi prevăzuți în anexa nr. 4 la hotărârea Guvernului. Planul de afaceri are anexate documente justificative necesare fundamentării acestuia. Planul de afaceri este elaborat pentru perioada implementării investiției și 5 ani de la data ocupării ultimului loc de muncă.
ATENŢIE!
Structura indicativă a planului de afaceri precum şi elementele de bază al acestuia se regăsesc în Anexa 3 la prezentul Ghid. Aceasta poate fi completată în funcţie de obiectul de activitate, caracteristicile proiectului de investiţii, etc.
Planul de afaceri este datat şi semnat în original sau electronic în cazul depunerii on-line de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
și
– în format Microsoft Excel, cu toate formulele, atât în cazul depunerii la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice cât și al depunerii on-line,
-
să fie structurat în conformitate cu modelul prezentat în anexa 3 la prezentul Ghid,
-
să prezinte un Opis cu documentele transmise.
Documentul nu va depăși 40 pagini exclusiv anexele.
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, planul de afaceri:
-
cuprinde toate informaţiile,
-
este datat şi semnat în original sau electronic în cazul depunerii on-line de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea,
-
conţine informaţii corelate cu informaţiile din Cererea de acord pentru finanţare, Certificatul constatator, Planul de creare a locurilor de muncă și documentele justificative pentru fundamentarea planului de afaceri,
-
este transmis inclusiv în format Microsoft Word.
-
documente justificative pentru fundamentarea planului de afaceri
În vederea susţinerii informaţiilor prezentate în cuprinsul planului de afaceri, se vor prezenta documente justificative precum:
-
-
contracte, precontracte, scrisori de intenţie din partea potenţialilor clienţi, pentru susţinerea cifrei de afaceri prognozate, aferente proiectului de investiții.
ATENŢIE!
Documentele transmise pentru susţinerea cifrei de afaceri prognozate trebuie să cuprindă informațiile care au stat la baza întocmirii proiecţiilor financiare, respectiv cantitate, preţ, perioadă. Documentele vor fi însoţite de un tabel centralizator în care se vor regăsi elementele următoare: denumire client, nr. şi dată scrisoare de intenţie/contract/precontract, tip produs, cantitate, preţ unitar şi valoare
Pentru îndeplinirea condițiilor de conformitate, documentele justificative pentru fundamentarea planului de afaceri sunt atașate în copie sau format pdf în cazul depunerii on-line.
-
plan de creare a locurilor de muncă – document care cuprinde calendarul creării şi menţinerii locurilor de muncă aferente investiţiei și valorile costurilor salariale eligibile și ajutorului de stat aferent.
DEFINIȚIE!
Calendarul creării locurilor de muncă – perioada de realizare a planului de creare a locurilor de muncă de la data creării primului loc de muncă până la data de 31 decembrie a anului în care se creează ultimul loc de muncă.
ATENŢIE!
Structura indicativă a planului de creare a locurilor de muncă precum şi elementele de bază al acestuia se regăsesc în Anexa 4 la prezentul Ghid. Planul de creare a locurilor de muncă va fi prezentat atât pe suport de hârtie sau format pdf în cazul depunerii on-line, cât şi electronic, în format Microsoft Excel.
Documentul în format electronic va fi preluat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice www.mfinante.gov.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014 – Cerere deacord pentru finanțare Formulare – Plan de creare a locurilor de muncă.
ATENȚIE!
Aplicaţia în Microsoft Excel pusă la dispoziţie pe site-ul ministerului este un exemplu şi trebuie adaptată în conformitate cu planul de creare a locurilor de muncă, în ceea ce priveşte numărul de ani în care se creează locuri de muncă, acordarea de sporuri, indexări salariale etc. Se vor respecta formulele din macheta prezentată pe site-ul ministerului iar în situaţia în care se impune crearea mai multor rânduri, tabelul trebuie completat cu formulele aferente.
Ministerul Finanțelor Publice verifică corectitudinea formulelor adăugate.
Aplicaţia în Excel cuprinde 5 sheet-uri:
-
sheet 1 – contribuţii obligatorii – se verifică şi se adaptează, după caz
-
sheet 2 – PC-AN1 – cuprinde datele aferente locurilor de muncă create în primul an
-
sheet 3 – PC-AN2 – cuprinde datele aferente locurilor de create în al doilea an
-
sheet 4 – PC-AN3 – cuprinde datele aferente locurilor de muncă create în al treilea an
-
sheet 5 – centralizator – centralizează datele din sheet-urile 2, 3 şi 4 şi cuprinde informaţii care trebuie preluate în cererea de acord pentru finanţare
muncă
Sheet-urile 2-4 – PC-AN… cuprind planurile de creare a locurilor de muncă pe ani, respectiv Tabelele nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile, structurate astfel:
-
3 secţiuni:
-
-
Perioadă de calcul a costului salarial eligibil
-
Cost salarial lunar eligibil
-
Cost salarial eligibil pe 2 ani consecutivi
ATENȚIE!
Cost salarial eligibil – costul salarial cuprinzând salariul brut precum și contribuțiile obligatorii ale angajatorului aferente, conform prevederilor legale în vigoare.
Data creării locului de muncă – data primei ocupări a postului creat în cadrul planului de creare a locurilor de muncă.
Loc de muncă ocupat – locul de muncă pentru care întreprinderea a încheiat un contract individual de muncă, în vigoare, pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă, pentru care se plăteşte un salariu brut lunar.
-
12 coloane:
-
coloana 1 – Data iniţială – se completează data (luna şi anul) creării locurilor de muncă din anul aferent sheet-ului
-
coloana 2 – Data finală – se afişează automat data până la care costurile salariale sunt considerate cheltuieli eligibile, respectiv 2 ani de la data creării locurilor de muncă
-
coloana 3 – Categorie funcţie – se completează denumirea categoriei de funcţie
-
coloana 4 – Număr posturi – se completează cu numărul de posturi care intră în categoria de funcție
-
coloana 5 – Salariu brut lunar/categorie funcţie – se completează cu valoarea în lei a salariului brut acordat lunar categoriei de funcţie
ATENŢIE!
În cazul acordării a două salarii diferite în cadrul aceleiaşi categorii de funcţie, este necesară completarea a două rânduri.
-
coloana 6 – Contribuţii lunare angajator – se afişează automat valoarea contribuţiilor aferente salariului brut lunar
-
coloana 7 – Salariu brut aferent anului I – se afişează automat valoarea în lei a salariului brut calculat de la data creării locurilor de muncă (data iniţială) până la sfârşitul anului I
-
coloana 8 – Contribuţii angajator aferente anului I – se afişează automat valoarea în lei a contribuţiilor angajatorului raportat la salariul brut aferent anului I
-
coloana 9 – Salariu brut aferent anului II – se afişează automat valoarea în lei a salariului brut calculat pe întreg parcursul anului II
-
coloana 10 – Contribuţii angajator aferente anului II – se afişează automat valoarea în lei a contribuţiilor angajatorului raportat la salariul brut aferent anului II
-
coloana 11 – Salariu brut aferent anului III – se afişează automat valoarea în lei a salariului brut calculat de la începutul anului III până la data la care costurile salariale sunt considerate cheltuieli eligibile (data finală)
-
coloana 12 – Contribuţii angajator aferente anului III – se afişează automat valoarea în lei a contribuţiilor angajatorului raportat la salariul brut aferent anului III.
ATENŢIE!
Planul de creare a locurilor de muncă pe an este conceput astfel încât să fie necesară completarea de date numai în coloanele colorate cu albastru.
ATENŢIE!
În situaţia în care se impune crearea mai multor rânduri, tabelul trebuie completat cu formulele aferente.
Ministerul Finanțelor Publice verifică corectitudinea formulelor adăugate.
Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă – tabelul nr. 4 anexat Planului de creare a locurilor de muncă în anul…, în care se afişează automat valoarea totală a cheltuielilor salariale pe întreaga perioadă de menținere a locurilor de muncă nou-create.
Valoarea ajutorului de stat – tabelul nr. 2 anexat Planului de creare a locurilor de muncă în anul…, în care se afişează automat valoarea totală a cheltuielilor eligibile înmulţită cu intensitatea ajutorului aferentă regiunii în care se realizează investiţia.
Perioada de menţinere a locurilor de muncă – tabelul nr. 3 anexat Planului de creare a locurilor de muncă în anul…, în care se afişează automat data până la care trebuie menţinute locurile de muncă.
ATENŢIE!
Numărul de sheet-uri PC-AN… variază în funcţie de numărul de ani în care întreprinderea creează noi locuri de muncă.
Următoarele tabele, din sheet-urile 2-4 – PC-AN…, se vor prezenta atât pe suport de hârtie sau format pdf în cazul depunerii on-line, cât și electronic, în format Microsoft Excel:
-
Tabel nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile,
-
Tabel nr. 2 – Valoarea ajutorului de stat,
-
Tabel nr. 3 – Perioada de menținere a locurilor de muncă.
Tabel nr. 4 – Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă se prezintă doar în format electronic.
Sheet-ul 5 – centralizator cuprinde planul de creare a locurilor de muncă pentru perioada…, cu evidenţierea valorilor anuale ale cheltuielilor eligibile, ajutorului de stat și cheltuielilor salariale.
ATENŢIE!
În situația în care investiția este realizată în mai multe locații, întreprinderea trebuie să întocmească un plan de creare a locurilor de muncă pentru fiecare locație.
Toate valorile se afişează automat, datele fiind importate din sheet-urile PC-AN….
ATENŢIE!
Următoarele tabele, din sheet-ul 5 – centralizator, se vor prezenta atât pe suport de hârtie sau format pdf în cazul depunerii on-line cât și electronic, în format Microsoft Excel:
-
Tabel nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile,
-
Tabel nr. 2 – Valoarea ajutorului de stat.
Tabel nr. 4 – Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă se prezintă doar în format electronic.
ATENŢIE!
În situaţia în care întreprinderea creează locurile de muncă într-un număr de ani diferit de cel din aplicaţia model, este necesară adaptarea prin completarea cu formulele aferente.
ATENŢIE!
Valorile cheltuielilor eligibile şi ajutorului solicitat vor fi preluate în Cererea de acord pentru finanţare şi fundamentate în Planul de afaceri.
ATENŢIE!
La preluarea valorilor ajutorului de stat în cererea de acord pentru finanţare trebuie avută în vedere intensitatea ajutorului de stat aferentă regiunii în care întreprinderea realizează investiţia.
Valorile cumulate ale cheltuielilor eligibile și ajutorului de stat aferent, conform planurilor de creare a locurilor de muncă întocmite, se vor prelua în cererea de acord pentru finanțare.
Dacă locațiile sunt situate în județe cu intensități diferite, în cererea de acord pentru finanțare se vor prelua valorile pentru fiecare intensitate și valorile cumulate ale cheltuielilor eligibile și ajutorului de stat aferent.
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, planul de creare a locurilor de muncă:
-
respectă modelul din prezentul ghid,
-
este datat şi semnat în original sau electronic în cazul depunerii on-line de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea,
-
este transmis inclusiv în format Microsoft Excel.
-
împuternicire – se întocmeşte în cazul în care o altă persoană decât reprezentantul legal al întreprinderii semnează cererea de acord pentru finanțare
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, împuternicirea:
-
-
este ataşată în original sau electronic în cazul depunerii on-line.
-
act de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, actul de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea este ataşat în copie sau în format pdf în cazul depunerii on-line.
-
opis cu documentele transmise
Pentru îndeplinirea condiţiilor de conformitate, opisul menţionează denumirea fiecărui document şi pagina la care este îndosariat.
ATENŢIE!
Toate documentele transmise Ministerului Finanțelor Publice de cǎtre întreprindere trebuie prezentate în limba românǎ. În cazul documentelor depuse într-o limbǎ strǎinǎ, întreprinderea prezintă aceste documente însoțite de traduceri în limba românǎ certificate de cǎtre traducǎtori autorizați.
Documentele emise de întreprinderea solicitantă în original sunt datate şi semnate de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Conformitatea documentelor prezentate în copie este asumată de reprezentantul legal al întreprinderii prin declarația pe propria răspundere din cadrul cererii de acord pentru finanțare.
Cerinţele de mai sus sunt valabile şi în situaţia depunerii on-line cu menţiunea că persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea semnează electronic.
Toate documentele se îndosariazã, se numeroteazã pe fiecare paginã și se opiseazã în ordinea prevãzutã în cadrul condiţiilor de conformitate a documentelor transmise în vederea evaluării Cererii de acord pentru finanţare.
Nu se iau în considerare documentele transmise de întreprindere din proprie iniţiativă, în vederea completării cererii de acord pentru finanţare.
-
Condiţii de conformitate |
|
Cererea de acord pentru finanţare |
împuternicirea, dacă este cazul. |
Certificatul constatator |
este eliberat cu cel mult 10 zile lucrătoare înainte de data înregistrării cererii de acord, fie în original, emis de Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea, fie electronic, cu informații obținute de pe portalul de servicii al Oficiului Național al Registrului Comerțului – RECOM Online, este actualizat cu date valabile la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi conţine toate informaţiile. |
Situaţiile financiare corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat |
depuse şi aprobate conform prevederilor legale în vigoare, după caz, atașate în copie. |
Planul de afaceri |
|
Planul de creare a locurilor de muncă |
|
Documentele justificative pentru fundamentarea planului de afaceri |
– sunt prezentate documente în vederea susținerii cifrei de afaceri |
Împuternicirea semnată de reprezentantul legal al întreprinderii solicitante |
în cazul în care o altă persoană decât acesta semnează cererea de acord pentru finanţare, este ataşată în original sau electronic în cazul depunerii on-line; |
Actul de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea |
este atașat în copie sau în format pdf în cazul depunerii on-line. |
Opisul |
are menţionate denumirea fiecărui document şi pagina la care este îndosariat. |
-
Evaluarea Cererii de acord pentru finanţare și a documentelor anexate din punct devedere al îndeplinirii condiţiilor şi criteriilor de eligibilitate
-
Cererea de acord pentru finanțare
Se analizează dacă sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate:
-
realizează o investiţie iniţială în România care determină crearea a cel puțin 100 de noi locuri de muncă;
-
nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate” potrivit prevederilor art. 2 alin. (18) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat;
-
nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare,
-
închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
-
nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
-
nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul;
-
nu aparţine unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii 2 ani anteriori datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere înregistrată conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau Legii nr. 1/2005, republicată, care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare, în cazul întreprinderilor nou- înfiinţate;
-
nu este rezidentă din punct de vedere fiscal în jurisdicțiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante sau nu se supun legislaţiei fiscale a acestora;
-
nu este controlată, direct sau indirect, de către acţionari din jurisdicţiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante, analiza mergând până la nivelul beneficiarului real, aşa cum este acesta definit la articolul 3 punctul 6 din Directiva 849/2015;
-
nu controlează, direct sau indirect, filialele sau sedii permanente proprii în jurisdicţiile necooperante care figurează în lista Uniunii Europene;
-
nu exercită dreptul de proprietate în comun cu întreprinderile aflate în jurisdicţiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante;
-
întreprinderea sau acţionarii acesteia nu au făcut obiectul unei condamnări prin hotărâre definitivă pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la articolul 57 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului;
-
nu a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau o decizie administrativă finală prin care s-a stabilit că întreprinderea sau acţionarii acesteia au săvârşit o încălcare a obligațiilor sale privind plata impozitelor sau a contribuțiilor de asigurări sociale în conformitate cu legislaţia aplicabilă;
-
va achiziţiona active noi.
Pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, se verifică dacă întreprinderea:
-
este înregistrată potrivit Legii societăţilor nr. 31/1990 republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau Legii nr. 1/2005, republicată,
-
are capital social subscris vărsat în valoare de minimum 30.000 lei, în cazul întreprinderilor nou- înfiinţate,
-
realizează o investiţie iniţială în România, în unul din domeniile de activitate eligibile, activitatea pentru care solicită finanţare fiind declarată la Oficiul Registrului Comerţului,
-
nu se află în procedură de insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operaţională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii.
-
-
Certificatul Constatator
Pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, se verifică dacă întreprinderea:
-
Situațiile financiare
-
are capitaluri proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat, în cazul întreprinderilor în activitate (se preia din Situaţiile financiare – Formularul 10),
-
are capital social subscris vărsat în valoare de minimum 30.000 lei, în cazul întreprinderilor nou- înfiinţate (se preia din Situaţiile financiare – Formularul 10 dacă este cazul, sau din Certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului).
-
-
Planul de afaceri
Criteriile de eligibilitatepe care trebuie să le îndeplinească întreprinderea și investiția se regăsesc detaliate în Planul de afaceri – Anexa 3 la prezentul Ghid.
Pentru îndeplinirea criteriilor de eligibilitate, se verifică dacă întreprinderea creează cel puțin 100 noi locuri de muncă.
-
Planul de creare a locurilor de muncă
2. Cum se evaluează Cererea de acord pentru finanţare?
În urma procesului de evaluare a cererii de acord pentru finanțare, Ministerul Finanțelor Publice transmite întreprinderilor solicitante, după caz:
-
acord pentru finanțare,
-
solicitare de informații şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentrufinanțare,
-
scrisoare de respingere a cererii de acord pentru finanțare.
ATENŢIE!
Ministerul Finanțelor Publice verifică și evaluează din punct de vedere al:
-
existenței și conformității
-
condiţiilor şi criteriilor de eligibilitate.
Cererea de acord pentru finanţare și documentele anexate acesteia sunt evaluate în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării acesteia la Ministerul Finanțelor Publice.
3. În ce condiţii se emite Acordul pentru finanţare?
În vederea obţinerii acordului pentru finanţare, întreprinderea solicitantă trebuie să prezinte toate documentele menţionate în evaluarea Cererii de acord pentru finanţare şi să îndeplinească condiţiile de conformitate şi criteriile de eligibilitate prevăzute de schema de ajutor de stat.
ATENŢIE!
Ministerul Finanţelor Publice emite proiectul de Acord pentru finanţare în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data la care întreaga documentație este considerată completă în vederea verificării și aprobării.
4. În ce condiţii se solicită completarea cererii de acord pentru finanţare?
În cazul în care:
-
documentele nu respectă condiţiile de conformitate,
-
există neconcordanțe în informațiile furnizate,
-
se constată necesitatea unor documente suplimentare în vederea soluţionării cererii,
ATENŢIE!
Nu se iau în considerare documentele transmise de întreprindere din proprie iniţiativă, în vederea completării documentaţiei aferente cererii de acord pentru finanţare.
Unitatea de implementare transmite o solicitare de informații şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanțare.
ATENŢIE!
Întreprinderea solicitantă transmite completarea documentației în termen de maximum 15 zile lucrătoare de la primirea solicitării de informații şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanțare.
În cazul în care documentele transmise pentru completarea Cererii de acord pentru finanţare necesită informaţii suplimentare, termenul de analiză a Cererii de acord pentru finanţare este de 30 zile lucrătoare de la data completării acesteia. Circuitul de analiză a cererii se va relua până la data la care cererea este considerată completă.
Ministerul Finanţelor Publice finalizează procesul de evaluare a cererii de acord pentru finanţare în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data la care întreaga documentaţie este considerată completă în sensul prevederilor H.G. nr. 332/2014, cu modificările și completările ulterioare.
5. În ce condiţii se emite Scrisoarea de respingere a cererii de acord pentru finanțare?
Emiterea scrisorii de respingere a cererii de acord pentru finanțare se realizează în următoarele situaţii:
-
Cererea de acord pentru finanțare nu este însoțită de următoarele documente:
-
certificat constatator, eliberat cu cel mult 10 zile lucrătoare înainte de data înregistrării cererii de acord, fie în original, emis de Oficiul registrului comerţului de pe lângă tribunalul unde îşi are sediul întreprinderea, fie electronic, cu informații obținute de pe portalul de servicii al Oficiului Național al Registrului Comerțului – RECOM Online, în care să se menţioneze cel puţin următoarele informaţii: datele de identificare, codul unic de înregistrare, asociaţii şi reprezentanţii legali ai întreprinderii, domeniul de activitate principal, toate domeniile secundare de activitate și punctele de lucru ale întreprinderii,
-
situaţii financiare anuale aprobate corespunzătoare ultimului exerciţiu financiar încheiat, în copie, după caz;
-
planul de creare a locurilor de muncă;
-
planul de afaceri din care să rezulte viabilitatea investiţiei iniţiale şi eficienţa economică a întreprinderii în original sau în format pdf în cazul depunerii on-line și în format Microsoft Word;
-
documente justificative pentru fundamentarea planului de afaceri;
-
împuternicire semnată de reprezentantul legal al întreprinderii solicitante, în cazul în care o altă persoană decât acesta semnează cererea de acord pentru finanţare, în original sau în format pdf în cazul depunerii on-line;
-
act de identitate al persoanei autorizate să reprezinte legal întreprinderea, în copie sau în format pdf în cazul depunerii on-line;
-
opis cu documentele transmise.
-
-
Nu sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate a investiţiei:
-
să fie considerate investiții inițiale, respectiv investiții inițiale în favoarea unei noi activități economice, în cazul întreprinderilor mari din regiunea de dezvoltare București-Ilfov
-
să conducă la crearea a cel puțin 100 locuri de muncă;
-
să fie viabile şi să determine eficiența economică a întreprinderii, conform planului de afaceri;
-
imobilizările corporale şi necorporale aferente investiţiei trebuie să fie noi.
-
-
Nu sunt îndeplinite criteriile de eligibilitate ale întreprinderii:
Generale
a) sunt înregistrate potrivit Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu
modificările și completările ulterioare sau Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată;
b) realizează o investiție inițială în România, în unul din domeniile de activitate eligibile;
c) nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate”;
d) nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
e) nu fac obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau în cazul în care asemenea decizii au fost emise acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
f) nu au beneficiat de alte ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
g) nu au efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu vor face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul;
Suplimentar pentru întreprinderile în activitate
h) au capitaluri proprii pozitive în ultimul exerciţiu financiar încheiat;
Suplimentar pentru întreprinderile nou- înfiinţate
i) au capital social subscris vărsat în valoare de minimum 30.000 lei;
j) nu aparţin unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii doi ani anterior înregistrării cererii de acord pentru finanţare o altă întreprindere înregistrată conform Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare sau Legii nr. 1/2005, republicat care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare.
Suplimentar prevăzute de Recomandarea (UE) 2020/1039 a
Comisiei din 14 iulie 20202, atât pentru întreprinderile în activitate cât și pentru cele nou-înfiinţate
k) nu sunt rezidente din punct de vedere fiscal în jurisdicțiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante sau nu se supun legislaţiei fiscale a acestora;
l) nu sunt controlate, direct sau indirect, de către acţionari din jurisdicţiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante, analiza mergând până la nivelul beneficiarului real, aşa cum este acesta
definit la articolul 3 punctul 6 din Directiva 849/2015;
m) nu controlează, direct sau indirect, filialele sau sedii permanente proprii în jurisdicţiile necooperante care figurează în lista Uniunii Europene;
n) nu exercită dreptul de proprietate în comun cu întreprinderile aflate în jurisdicţiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante;
2 Directiva (UE) nr. 849/2015 a Parlamentului European şi a Consiliuilui privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 a Parlamentului European şi al Consiliului şi de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European şi a Consiliului şi a Directivei 2006/70/CE a Comisiei.
o) întreprinderile sau acţionarii acestora nu au făcut obiectul unei
condamnări prin hotărâre definitivă pentru oricare dintre infracțiunile
prevăzute la articolul 57 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE a
Parlamentului European și a Consiliului;
p) nu au primit o hotărâre judecătorească definitivă sau o decizie
administrativă finală prin care s-a stabilit că întreprinderea sau acţionarii
acesteia au săvârşit o încălcare a obligațiilor sale privind plata impozitelor
sau a contribuțiilor de asigurări sociale în conformitate cu legislaţia
aplicabilă.
-
Întreprinderea nu respectă termenul de maximum 15 zile lucrătoare de la primireasolicitării de informații şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentrufinanțare.
6. În ce condiţii se emite proiectul de Acord pentru finanţare?
În cazul în care bugetul anual alocat schemei s-a epuizat, dar întreprinderea solicitantă prezintă toate documentele menţionate în evaluarea Cererii de acord pentru finanţare şi îndeplinește condiţiile de conformitate şi criteriile de eligibilitate prevăzute de schema de ajutor de stat, Ministerul Finanțelor Publice emite proiectul de acord pentru finanțare și transmite întreprinderii o comunicare în acest sens.
ATENȚIE!
Proiectele de acord pentru finanțare se aprobă în ordinea în care au fost emise, după suplimentarea bugetului anual alocat schemei în anul în curs sau în limita bugetului alocat în anul următor, în conformitate cu legile bugetare anuale.
Proiectele de acord pentru finanțare emise în ultimul an de valabilitate a schemei se aprobă în ordinea în care au fost emise, după suplimentarea bugetului anual alocat schemei în anul în curs, în conformitate cu legea bugetară anuală.
ATENŢIE!
Toate documentele emise de Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat (acordul pentru finanţare, solicitarea de informații şi/sau documente pentru completarea cererii de acord pentru finanțare, scrisoarea de respingere a cererii de acord pentru finanțare, comunicarea privind proiectul de acord pentru finanțare) se transmit prin poştă cu confirmare de primire și/sau prin mijloace electronice.
CAPITOLUL III – DEMARAREA INVESTIȚIEI
DEFINIȚIE:
Demararea investiţiei – fie demararea lucrărilor de construcție aferente investiției, fie primul angajament cu caracter juridic obligatoriu de comandă pentru echipamente sau oricare alt angajament prin care investiţia devine ireversibilă, în funcţie de care are loc primul.
Cumpărarea de terenuri şi lucrările pregătitoare, cum ar fi obţinerea permiselor şi realizarea studiilor de fezabilitate, nu sunt considerate drept demarare a lucrărilor.
Demararea lucrărilor de construcție reprezintă încheierea contractului, comenzii ferme de executare a lucrărilor de construcţii.
ATENŢIE!
Întreprinderile au obligaţia demarării investiţiei pentru care au solicitat finanţare în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare.
Întreprinderea poate demara investiția dupa inregistrarea la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice sau on-line a Cererii de acord pentru finanțare, dar pe riscul său. Demararea investiției după inregistrarea Cererii de acord pentru finanțare nu obligă Ministerul Finanțelor Publice la emiterea unui Acord pentru finanțare.
Întreprinderea are obligaţia să transmită Ministerului Finanţelor Publice date şi informaţii privind demararea investiţiei şi să anexeze, în copie legalizată, primul contract sau comandă fermă de executare a lucrărilor de construcţii sau achiziţie echipamente.
ATENȚIE!
Ministerul Finanțelor Publice are dreptul de a verifica permanent îndeplinirea condițiilor de eligibilitate ale întreprinderii, respectiv ale proiectului de investiții pe întreaga perioadă de implementare a planului de investiții și a planului de creare a locurilor de muncă.
ATENȚIE!
Ministerul Finanțelor Publice poate solicita semestrial stadiul realizării planului de creare a locurilor de muncă pentru care a fost emis acordul pentru finanțare.
Întreprinderile au obligația de a răspunde solicitării Ministerului Finanțelor Publice în termen de 30 zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
CAPITOLUL IV – PRELUNGIREA CALENDARULUI DE CREARE A LOCURILOR DE MUNCĂ ȘI A ACORDULUI PENTRU FINANŢARE
Întreprinderile care au primit acord pentru finanțare au obligația să creeze numărul de locuri de muncă total asumat în planul de creare a locurilor de muncă ce a stat la baza emiterii acordului pentru finanțare, conform calendarului.
În cazul în care, pe parcursul realizării investiţiei şi creării locurilor de muncă, se înregistrează prelungirea calendarului de creare a locurilor de muncă, întreprinderea are obligația de a solicita Ministerului Finanţelor Publice prelungirea calendarului de creare a locurilor de muncă aferente investiției cu respectarea condiției privind crearea locurilor de muncă după demararea investiţiei, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării acesteia.
DEFINIȚIE
Calendarul creării locurilor de muncă – perioada de realizare a planului de creare a locurilor de muncă de la data creării primului loc de muncă până la data de 31 decembrie a anului în care se creează ultimul loc de muncă.
ATENŢIE!
Prelungirea calendarului de creare a locurilor de muncă nu poate viza creșterea valorii totale a cheltuielilor eligibile, respectiv a ajutorului de stat aferent acestora.
În cazul prelungirii calendarului de creare și menținere a locurilor de muncă aferente investiției, întreprinderea trebuie să transmită la Registratura generală a Ministerului Finanţelor Publice sau on-line următoarele documente:
– o notificare cu menționarea perioadei de realizare a investiției;
ATENŢIE!
Perioada de realizare a investiției poate fi aceeași cu cea menționată în documentația transmisă în vederea obținerii Acordului pentru finanțare sau poate fi modificată în vederea corelării cu noul calendar de creare și menținere a locurilor de muncă.
– planul de creare a locurilor de muncă revizuit, inclusiv în format Microsoft Excel;
ATENŢIE!
Planul de creare a locurilor de muncă revizuit va fi prezentat atât pe suport de hârtie sau în format pdf în cazul depunerii on-line, cât şi electronic, în format Microsoft Excel.
Documentul în format electronic va fi preluat de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice www.mfinante.gov.ro – Agenţi economici – Ajutor de stat – H.G. nr. 332/2014 – Cerere deacord pentru finanțare Formulare – Plan de creare a locurilor de muncă.
ATENȚIE!
Următoarele tabele, din sheet-urile 2-4 – PC-AN…, aferente Planului de creare a locurilor de muncă revizuit, se vor prezenta atât pe suport de hârtie sau format pdf în cazul depunerii on-line, cât și electronic, în format Microsoft Excel:
-
Tabel nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile,
-
Tabel nr. 2 – Valoarea ajutorului de stat,
-
Tabel nr. 3 – Perioada de menținere a locurilor de muncă.
Tabel nr. 4 – Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă se prezintă doar în format electronic.
ATENŢIE!
Următoarele tabele, din sheet-ul 5 – centralizator, aferent Planului de creare a locurilor de muncă revizuit, se vor prezenta atât pe suport de hârtie sau format pdf în cazul depunerii on-line, cât și electronic, în format Microsoft Excel:
-
Tabel nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile,
-
Tabel nr. 2 – Valoarea ajutorului de stat.
Tabel nr. 4 – Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă se prezintă doar în format electronic.
– secțiunea IV Prezentarea costurilor eligibile și a finanțării solicitate din cererea de acord pentru finanțare, revizuită.
ATENŢIE!
La stabilirea noului calendar de creare și menținere a locurilor de muncă, întreprinderea trebuie să aibă în vedere faptul că locurile de muncă nu pot fi create mai târziu de 3 ani de la data finalizării investiţiei.
-
planul de afaceri în forma simplificată, inclusiv în format electronic.
DEFINIȚIE:
Plan de afaceri în formă simplificată – document în care sunt prezentate cel puţin următoarele aspecte: fundamentarea planului de creare a locurilor de muncă, fundamentarea cifrei de afaceri, situaţia financiară actuală, proiecţii financiare, fundamentarea modului de îndeplinire a indicatorilor cantitativi. Planul de afaceri în formă simplificată este elaborat pentru perioada implementării investiţiei şi 5 ani de la data ocupării ultimului loc de muncă.
În cazul în care:
-
există neconcordanțe în informațiile furnizate,
-
se constată necesitatea unor documente suplimentare în vederea soluţionării solicitării,
Ministerul Finanțelor Publice transmite o solicitare de informații şi/sau documente pentru completarea solicitării modificării planului de investiții.
ATENŢIE!
Întreprinderea transmite completarea documentației în termen de maximum 10 zile lucrătoare de la primirea solicitării de informații.
Ministerul Finanțelor Publice finalizează analiza documentației primite, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data la care întreaga documentaţie este considerată completă în sensul prevederilor schemei, procedând astfel:
-
aprobă acordul pentru finanțare modificat, în situația în care se constată că sunt îndeplinite în continuare condițiile prevăzute de schema de ajutor de stat;
ATENŢIE!
Acordul pentru finanțare modificat poate fi aprobat numai în condiţiile încadrării în bugetele anuale ale schemei.
În situația în care se constată neîncadrarea în bugetele anuale ale schemei, Ministerul Finanțelor Publice va solicita revizuirea calendarului de creare și menținere a locurilor de muncă.
-
respinge modificarea planului de creare a locurilor de muncă, în situația în care se constată că nu mai sunt îndeplinite condițiile prevăzute de prezenta schemă.
CAPITOLUL V – MUTAREA LOCAŢIEI REALIZĂRII INVESTIȚIEI
Pe parcursul realizării investiţiei şi creării locurilor de muncă și pe o perioadă de 5 ani de la data la care posturile au fost ocupate prima dată, orice modificare a adresei locaţiei unde este efectuată investiţia în aceeași regiune se notifică Ministerului Finanţelor Publice printr-o adresă.
Adresa va fi însoţită de Certificatul Constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, în care se menţionează noua locaţie, codul CAEN aferent activităţii pentru care s-a obţinut finanţare la noua locaţie, actul de deţinere a locaţiei, precum şi valabilitatea acestuia.
ATENŢIE!
Mutarea locaţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat, atrage revocarea acordului pentru finanţare şi recuperarea ajutorului de stat acordat.
CAPITOLUL VI – MENȚINEREA INVESTIȚIEI ȘI A LOCURILOR DE MUNCĂ
Întreprinderea are obligaţia de a menţine investiţia iniţială realizată pentru o perioadă de cel puţin 5 ani de la data finalizării acesteia.
DEFINIŢIE!
Perioadă de monitorizare a investiției – perioada de 5 ani ulterioară anului finalizării investiției.
Întreprinderea are obligația de a menține fiecare loc de muncă nou-creat pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data la care acesta a fost ocupat prima dată.
DEFINIŢIE!
Perioadă de monitorizare a locurilor de muncă – perioada de 3 ani ulterioară celor 2 ani consecutivi de la data ocupării fiecărui loc de muncă.
ATENŢIE!
În cazul în care un loc de muncă nu a fost ocupat pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive se consideră că locul de muncă nu a fost menținut.
În perioada de monitorizare a investiției și/sau a locurilor de muncă, începând cu anul 2021, anual până la data de 30 iunie, întreprinderea transmite la Ministerul Finanțelor Publice, pe baza situațiilor financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat, informații privind menținerea locurilor de muncă și a investiției.
Ministerul Finanțelor Publice analizează documentele transmise și verifică îndeplinirea obligațiilor privind menținerea investiției și a locurilor de muncă.
ATENŢIE!
Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de furnizor de ajutor de stat, îşi rezervă dreptul de a verifica oricând la faţa locului, notificând în prealabil, în perioada implementării şi monitorizării investiţiei şi locurilor de muncă nou-create, veridicitatea şi conformitatea documentelor privind realizarea investiţiei şi efectuarea cheltuielilor eligibile aferente locurilor de muncă nou-create.
Pe durata efectuării verificării la faţa locului, întreprinderea are obligaţia de a permite accesul echipei de control, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei iniţiale şi la toate documentele în original, care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de hotărâre.
CAPITOLUL VII – REVOCAREA ACORDULUI PENTRU FINANŢARE
Ministerul Finanțelor Publice aplică măsurile privind revocarea acordului pentru finanțare în situația în care întreprinderea:
-
nu informează Ministerul Finanțelor Publice cu privire la demararea investiției în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare;
-
nu realizează o investiție inițială pentru activitatea finanțată;
-
nu creează numărul de locuri de muncă total asumat în planul de creare a locurilor de muncă ce a stat la baza emiterii acordului pentru finanțare, conform calendarului;
-
nu respectă obligația de a solicita Ministerului Finanţelor Publice prelungirea calendarului de creare a locurilor de muncă aferente investiției în cazul în care, pe parcursul realizării investiţiei şi creării locurilor de muncă, se înregistrează prelungirea calendarului;
-
intră în procedură de faliment sau își suspendă activitatea;
-
nu respectă obligația de a permite accesul echipei de control, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei iniţiale şi la toate documentele în original, care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de schema de ajutor de stat;
-
a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanțare și, nu au respectat angajamentul de a nu face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care s-a solicitat ajutorul;
-
mută locaţia realizării investiţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat;
-
nu menține investiția pe o perioadă de 5 ani de la data finalizării acesteia;
-
nu menține numărul minim de 100 locuri de muncă nou-create;
-
informează Ministerul Finanțelor Publice că este în imposibilitatea realizării planului de creare a locurilor de muncă sau solicită Ministerului Finanțelor Publice revocarea acordului pentru finanțare.
-
nu face dovada existenţei sursei de finanţare în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare;
ATENŢIE!
Documente justificative transmise în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare în vederea demonstrării existenței sursei de finanţare certe trebuie corelate cu informaţiile prezentate în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
Nu se acceptă documente justificative corespunzătoare altui tip de sursă de finanţare decât cea menţionată în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
-
nu demonstrează existenţa unui drept real asupra locaţiei realizării investiţiei, în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare.
ATENŢIE!
Documente justificative transmise în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare în vederea demonstrării existenței unui drept real (proprietate, închiriere, concesiune/cesiune etc.) asupra locaţiei realizării investiţiei trebuie corelate cu informaţiile prezentate în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri.
Nu se acceptă documente justificative corespunzătoare altei locaţii decât cea menţionată în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
În situațiile enumerate mai sus, Ministerul Finanțelor Publice transmite întreprinderii o scrisoare de revocare a acordului pentru finanțare.
ATENŢIE!
Revocarea acordului pentru finanțare în situațiile prevăzute la lit. b) – m) determină aplicarea măsurilor necesare în vederea recuperării totale a ajutorului de stat plătit.
CAPITOLUL VIII – RECUPERAREA AJUTORULUI DE STAT
Ajutorul de stat plătit se recuperează proporțional cu gradul de nerealizare la sfârșitul perioadei de menținere a locurilor de muncă în următoarele situaţii:
-
întreprinderea nu realizează contribuţia la dezvoltarea regională cel puțin într-un cuantum egal cu ajutorul de stat plătit;
-
întreprinderea nu îndeplineşte alte condiţii prevăzute în acordul pentru finanţare.
ATENŢIE!
Ajutorul de stat plătit se recuperează proporţional cu gradul de nerealizare în situaţia în care întreprinderea nu realizează contribuţia la dezvoltarea regională cel puțin într-un cuantum egal cu ajutorul de stat plătit.
Contribuţia la dezvoltarea regională este egală cu valoarea plătită la bugetul consolidat a taxelor și impozitelor pe perioada implementării investiției și 5 ani de la crearea ultimului loc de muncă, din care se deduce valoarea ajutorului de stat plătit.
ATENŢIE!
În cazul în care sunt prevăzute mai multe condiții în acordul pentru finanțare, valoarea ajutorului de stat plătit ce se recuperează se calculează conform următorului mecanism:
-
se calculează gradul de îndeplinire a fiecărei condiții prin raportarea valorii indicatorului realizat la valoarea indicatorului menționată în acordul pentru finanțare sau în planul de afaceri sau la valoarea ajutorului de stat plătit, după caz,
-
se calculează media aritmetică a gradelor de îndeplinire a tuturor condițiilor,
-
procentul calculat conform lit. b) se aplică valorii ajutorului de stat plătit,
-
diferența între valoarea ajutorului de stat plătit și valoarea calculată conform lit. c) reprezintă valoarea ajutorului de stat de recuperat.
În cazul nerespectării condiției de a menține fiecare loc de muncă nou creat pentru o perioadă de cel puțin 5 ani de la data la care acesta a fost ocupat prima dată, Ministerul Finanțelor Publice recuperează ajutorul de stat plătit aferent locului de muncă nemenținut.
ATENŢIE!
În cazul în care un loc de muncă nu a fost ocupat pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive se consideră că locul de muncă nu a fost menținut.
Ajutorul de stat plătit se recuperează total în situația în care întreprinderea:
-
nu realizează o investiție inițială pentru activitatea finanțată;
-
nu creează numărul de locuri de muncă total asumat în planul de creare a locurilor de muncă ce a stat la baza emiterii acordului pentru finanțare, conform calendarului;
-
nu respectă obligația de a solicita Ministerului Finanţelor Publice prelungirea calendarului de creare a locurilor de muncă aferente investiției în cazul în care, pe parcursul realizării investiţiei şi creării locurilor de muncă, se înregistrează prelungirea calendarului;
-
intră în procedură de faliment sau își suspendă activitatea;
-
nu respectă obligația de a permite accesul echipei de control, în condiţiile legii, la activele aferente investiţiei iniţiale şi la toate documentele în original, care atestă îndeplinirea condiţiilor impuse de schema de ajutor de stat;
-
a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanțare și, nu au respectat angajamentul de a nu face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care s-a solicitat ajutorul;
-
mută locaţia realizării investiţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat;
-
nu menține investiția pe o perioadă de 5 ani de la data finalizării acesteia;
-
nu menține numărul minim de 100 locuri de muncă nou-create;
-
informează Ministerul Finanțelor Publice că este în imposibilitatea realizării planului de creare a locurilor de muncă sau solicită Ministerului Finanțelor Publice revocarea acordului pentru finanțare.
-
nu face dovada existenţei sursei de finanţare în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare;
-
nu demonstrează existenţa unui drept real asupra locaţiei realizării investiţiei, în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare.
ATENȚIE!
Recuperarea ajutorului de stat plătit se realizează conform procedurilor de recuperare prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2014 privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, precum și pentru modificarea și completarea Legii concurenței nr. 21/1996, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 20/2015, cu modificările ulterioare, precum şi de Ordinul Ministrului Finanţelor Publice nr. 324/2016 privind aprobarea Normelor metodologice pentru aplicarea de către Ministerul Finanţelor Publice a procedurilor privind stoparea/recuperarea ajutorului de stat sau de minimis, cu modificările ulterioare.
Ajutorul de stat plătit care trebuie recuperat include şi dobânda aferentă, datorată de la data plăţii până la data recuperării. Rata dobânzii aplicabile este cea stabilită potrivit prevederilor Regulamentul UE nr. 2015/1589 al Consiliului din 13 iulie 2015 de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene şi din Regulamentul (CE) nr. 794/2004 al Comisiei din 21 aprilie 2004 de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2015/1589 al Consiliului de stabilire a normelor de aplicare a articolului 108 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, cu modificările ulterioare.
CAPITOLUL IX – RESTITUIREA SUMELOR ÎNCASATE NECUVENIT
Publice în contul 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri”.
Întreprinderile au obligația de a verifica valoarea ajutorului de stat virat de Ministerul Finanţelor
ATENȚIE!
În situaţia în care se constată existenţa unei sume necuvenite, întreprinderile au obligaţia de a informa de îndată Ministerul Finanțelor Publice în vederea restituirii acesteia.
Restituirea sumelor încasate necuvenit se realizează în conturile de cheltuieli bugetare din care au fost incasate, dacă sumele se restituie în anul în care au fost încasate, respectiv in contul prevazut la Art.8 alin.(1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, dacă sumele se restituie în anii următori anului în care au fost încasate.
Pentru sumele necuvenite încasate de către întreprinderi, Ministerul Finanţelor Publice percepe dobânzi şi penalităţi aferente, datorate de la data încasării până la data restituirii, conform prevederilor art. 174 și art. 176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
Anexa 1
Lista sectoarelor de activitate pentru care nu se acordă ajutoare de stat |
||
Nr. crt. |
Cod CAEN |
Denumire cod CAEN |
SECŢIUNEA A – AGRICULTURĂ, SILVICULTURĂ ŞI PESCUIT |
||
1 |
01 |
Agricultură, vânătoare şi servicii anexe |
2 |
02 |
Silvicultură şi exploatare forestieră |
3 |
03 |
Pescuitul şi acvacultura |
SECŢIUNEA B – INDUSTRIA EXTRACTIVĂ |
||
4 |
05 |
Extracţia cărbunelui superior şi inferior |
5 |
06 |
Extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale |
6 |
071 |
Extracţia minereurilor feroase |
7 |
0892 |
Extracţia şi aglomerarea turbei |
8 |
091 |
Activităţi de servicii anexe extracţiei petrolului brut şi gazelor naturale |
9 |
099 |
Activităţi de servicii anexe pentru extracţia mineralelor |
SECŢIUNEA C – INDUSTRIA PRELUCRĂTOARE |
||
10 |
102 |
Prelucrarea şi conservarea peştelui, crustaceelor şi moluştelor |
11 |
1101 |
Distilarea, rafinarea şi mixarea băuturilor alcoolice |
12 |
1102 |
Fabricarea vinurilor din struguri |
13 |
1103 |
Fabricarea cidrului şi a altor vinuri din fructe |
14 |
1104 |
Fabricarea altor băuturi nedistilate, obţinute prin fermentare |
15 |
1105 |
Fabricarea berii |
16 |
1106 |
Fabricarea malţului |
17 |
12 |
Fabricarea produselor din tutun |
18 |
131 |
Pregătirea fibrelor şi filarea fibrelor textile |
19 |
16 |
Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei; fabricarea articolelor din paie si din alte materiale vegetale impletite |
20 |
17 |
Fabricarea hartiei si a produselor din hartie |
21 |
19 |
Fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului |
22 |
2014 |
Fabricarea altor produse chimice organice de bază |
23 |
2051 |
Fabricarea explozivelor |
24 |
206 |
Fabricarea fibrelor sintetice şi artificiale |
25 |
24 |
Industria metalurgică |
26 |
254 |
Fabricarea armamentului şi muniţiei |
27 |
2591 |
Fabricarea de recipiente, containere şi alte produse similare din oţel |
28 |
301 |
Construcţia de nave şi bărci |
29 |
304 |
Fabricarea vehiculelor militare de luptă |
30 |
33 |
Repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor |
SECŢIUNEA D – PRODUCŢIA ŞI FURNIZAREA DE ENERGIE ELECTRICĂ ŞI TERMICĂ, GAZE, APĂ CALDĂ ŞI AER CONDIŢIONAT |
||
31 |
35 |
Producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat |
SECŢIUNEA F – CONSTRUCŢII |
||
32 |
41 |
Construcţii şi clădiri |
33 |
42 |
Lucrări de geniu civil |
34 |
4399 |
Alte lucrări speciale de construcţii n.c.a. |
SECŢIUNEA G – COMERŢ CU RIDICATA ŞI CU AMĂNUNTUL; REPARAREA AUTOVEHICULELOR ŞI MOTOCICLETELOR |
||
35 |
45 |
Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor |
36 |
46 |
Comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete |
37 |
47 |
Comerţ cu amănuntul, cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor |
SECŢIUNEA H – TRANSPORT ŞI DEPOZITARE |
||
38 |
49 |
Transporturi terestre şi transporturi prin conducte |
39 |
50 |
Transporturi pe apă |
40 |
51 |
Transporturi aeriene |
41 |
52 |
Depozitare si activitati auxiliare pentru transporturi |
42 |
53 |
Activitati de posta si de curier |
SECŢIUNEA J – INFORMAŢII ŞI COMUNICAŢII |
||
43 |
60 |
Activităţi de difuzare şi transmitere de programe |
SECŢIUNEA K – INTERMEDIERI FINANCIARE ŞI ASIGURĂRI |
||
44 |
64 |
Intermediri financiare, cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii |
45 |
65 |
Activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale) |
46 |
66 |
Activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii |
SECŢIUNEA L – TRANZACŢII IMOBILIARE |
||
47 |
68 |
Tranzacţii imobiliare |
SECTIUNEA M – ACTIVITATI PROFESIONALE, STIINTIFICE SI TEHNICE |
||
48 |
69 |
Activitati juridice si de contabilitate |
49 |
70 |
Activitati ale directiilor ( centralelor ), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management |
50 |
73 |
Publicitate si activitati de studiere a pietei |
SECŢIUNEA N – ACTIVITĂŢI DE SERVICII ADMINISTRATIVE ŞI ACTIVITĂŢI DE SERVICII SUPORT |
||
51 |
77 |
Activităţi de închiriere şi leasing |
52 |
78 |
Activităţi de servicii privind forţa de muncă |
53 |
80 |
Activitati de investigatii si protectie |
54 |
81 |
Activitati de peisagistica si servicii pentru cladiri |
SECŢIUNEA O – ADMINISTRAŢIE PUBLICĂ ŞI APĂRARE; ASIGURĂRI SOCIALE DIN SISTEMUL PUBLIC |
||
55 |
84 |
Administraţie publică şi apărare; asigurări sociale din sistemul public |
SECŢIUNEA R – ACTIVITĂŢI DE SPECTACOLE, CULTURALE ŞI RECREATIVE |
||
56 |
90 |
Activitati de creatie si interpretare artistica |
57 |
92 |
Activităţi de jocuri de noroc şi pariuri |
58 |
93 |
Activităţi sportive, recreative şi distractive |
SECŢIUNEA S – ALTE ACTIVITĂŢI DE SERVICII |
||
59 |
94 |
Activităţi asociative diverse |
60 |
96 |
Alte activitati de servicii |
SECŢIUNEA T – ACTIVITĂŢI ALE GOSPODĂRIILOR PRIVATE ÎN CALITATE DE ANGAJATOR DE PERSONAL CASNIC; ACTIVITĂŢI ALE GOSPODĂRIILOR PRIVATE DE PRODUCERE DE BUNURI ŞI SERVICII DESTINATE CONSUMULUI PROPRIU |
||
61 |
97 |
Activităţi ale gospodăriilor private în calitate de angajator de personal casnic |
62 |
98 |
Activităţi ale gospodăriilor private de producere de bunuri şi servicii destinate |
consumului propriu |
||
SECŢIUNEA U – ACTIVITĂŢI ALE ORGANIZAŢIILOR ŞI ORGANISMELOR EXTRATERITORIALE |
||
63 |
99 |
Activităţi ale organizaţiilor şi organismelor extrateritoriale |
Anexa 2.1
Data înregistrării Numărul înregistrării
CERERE DE ACORD PENTRU FINANŢARE
Subscrisa, , având datele de identificare menţionate la punctul I, reprezentată legal prin domnul/doamna , având calitatea de
, solicit finanţarea în condiţiile prevederilor schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2014.
-
Prezentarea întreprinderii
Denumirea întreprinderii: Data înregistrării întreprinderii: Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului: Codul de identificare fiscală: Adresa: , Cod poştal:
Telefon: , Fax: E-mail: Forma juridică: Capitalul social: lei, deţinut de:
-
persoane fizice: %;
– IMM3: %;
-
întreprinderi mari4: %. Obiectul principal de activitate: Cod CAEN: Obiectul secundar de activitate5: Cod CAEN:
-
-
Prezentarea situaţiei actuale a întreprinderii
-
Date din situațiile financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat, dupǎ caz:
-
numărul mediu de salariaţi:
-
cifra de afaceri: lei
-
valoare active totale6: lei
-
-
Media numărului de salariaţi:
-
-
Prezentarea succintǎ a proiectului de investiţii realizat în cadrul schemei, inclusiv următoarele informaţii:
-
obiectivul proiectului: ;
3 Întreprinderea care se încadrează în definiţia prevăzută la anexa nr. 1 la Regulament
4 Întreprinderea care nu se încadrează în definiţia IMM-urilor conform prevederilor anexei nr. 1 la Regulament
5Se completează dacă finanţarea se solicită pentru obiectul secundar de activitate.
6Prin active totale se înţelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.
-
descrierea succintă a proiectului:
;
-
încadrarea investiţiei în categoria investiţiei iniţiale:
-
înfiinţarea unei unităţi noi,
-
extinderea capacităţii unității,
-
diversificarea producției unității,
-
schimbarea fundamentală în procesul general de producție din cadrul unității sau
-
-
încadrarea investiţiei în categoria investiţiei iniţiale în favoarea unei noi activități economice:
-
înfiinţarea unei unităţi noi,
-
diversificarea activității unității;
-
-
valoarea proiectului: lei;
-
locaţia/locațiile realizării investiţiei:
;
-
data estimată a demarării investiţiei (anul): ;
-
data estimată a finalizării investiţiei (anul): ;
-
numărul de locuri de muncă nou-create: ;
-
perioada de creare a locurilor de muncă (anul)7: .
-
-
Prezentarea costurilor eligibile şi a finanţǎrii solicitate
Valoarea cheltuielilor eligibile
-lei-
Intensitat ea maximă a ajutorului
în regiune
Valoarea ajutorului de stat solicitat
-lei-
An I8
An II
An
….
Total
An I
An II
An
….
Total
Costuri salariale cu locurile de muncă aferente investiţiei calculate pe o perioadă de 2 ani
-
Declaraţie pe propria răspundere
Subsemnatul/Subsemnata, , identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de la data de
, cu domiciliul în localitatea , str. nr.
, bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul , în calitate de reprezentant legal al întreprinderii , declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete și că toate documentele în copie care însoțesc cererea sunt conforme cu originalele.
7 Locurile de muncă trebuie create în cel mult 3 ani de la data finalizării investiției.
8 În loc de „An I, An II …” se completează anii calendaristici în care se efectuează cheltuiala eligibilă, conform planului de creare a locurilor de muncă şi anii calendaristici în care se solicită plata ajutorului de stat corespunzător cheltuielilor eligibile efectuate.
Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii.
Declar pe propria răspundere că întreprinderea:
-
se încadrează în categoria întreprinderilor mari;
-
se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii;
-
nu a demarat proiectul de investiţii pentru care solicită finanţare;
-
nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate” potrivit prevederilor art. 2 alin. (18) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat;
-
nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
-
nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
-
nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul;
-
nu aparţine unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii 2 ani anteriori datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare o altă întreprindere înregistrată conform Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau Legii nr. 1/2005, republicată, care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare, în cazul întreprinderilor nou- înfiinţate;
-
nu este rezidentă din punct de vedere fiscal în jurisdicțiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante sau nu se supun legislaţiei fiscale a acestora;
-
nu este controlată, direct sau indirect, de către acţionari din jurisdicţiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante, analiza mergând până la nivelul beneficiarului real, aşa cum este acesta definit la articolul 3 punctul 6 din Directiva 849/2015;
-
nu controlează, direct sau indirect, filialele sau sedii permanente proprii în jurisdicţiile necooperante care figurează în lista Uniunii Europene;
-
nu exercită dreptul de proprietate în comun cu întreprinderile aflate în jurisdicţiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante;
-
întreprinderea sau acţionarii acesteia nu au făcut obiectul unei condamnări prin hotărâre definitivă pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la articolul 57 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului;
-
nu a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau o decizie administrativă finală prin care s-a stabilit că întreprinderea sau acţionarii acesteia au săvârşit o încălcare a obligațiilor sale privind plata impozitelor sau a contribuțiilor de asigurări sociale în conformitate cu legislaţia aplicabilă.
-
va achiziționa active noi.
Declar pe propria răspundere că, în ultimii 3 ani9, întreprinderea:
-
nu a beneficiat de ajutor de minimis şi de alte ajutoare de stat;
9 Se consideră ultimii 3 ani: anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori.
-
a beneficiat de următoarele ajutoare de minimis şi ajutoare de stat:
Nr. crt.
Denumirea proiectului de investiţii
Locaţia realizării
investiţiei (judeţul)
Anul acordării ajutorului
Furnizorul ajutorului
Actul normativ
Cuantumul ajutorului
-euro10–
De asemenea, declar pe propria răspundere că întreprinderea:
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutor de stat pentru acelaşi proiect unic de investiţii din partea altor furnizori de ajutor;
-
a beneficiat sau va beneficia de următoarele ajutoare de stat pentru acelaşi proiect unic de investiţii din partea altor furnizori de ajutor:
Nr. crt.
Denumirea proiectului de investiţii
Locaţia realizării investiţiei
(judeţul)
Anul acordării ajutorului
Furnizorul ajutorului
Actul normativ
Cuantumul ajutorului
-euro8–
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura11: …………..
Data semnării: …………..
10 Echivalentul în euro se preia din actul juridic sau se determină la cursul de schimb valutar valabil la data acordării ajutorului conform actului juridic.
11 Cererea va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Anexa 2.2
INSTRUCȚIUNI DE COMPLETARE
A CERERII DE ACORD PENTRU FINANȚARE
Numărul înregistrării (se menţionează numărul din registrul de corespondenţă al întreprinderii)
Data înregistrării (se menţionează data înregistrării în registrul de corespondenţă alîntreprinderii)
CERERE DE ACORD PENTRU FINANŢARE
Subscrisa (denumirea întreprinderii), având datele de identificare menţionate la punctul I, reprezentată legal prin domnul/doamna (numele şi prenumele reprezentantuluilegal al întreprinderii), având calitatea de (administrator, împuternicit), solicit finanţarea în condiţiile prevederilor schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2014, cu modificările și completările ulterioare.
-
Prezentarea întreprinderii
Denumirea întreprinderii:
Data înregistrării întreprinderii:
Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului: J / / Codul de identificare fiscală:
Adresa: (judeţ, localitate, sector, stradă, număr, bloc, scară, etaj, apartament)
Cod poştal:
Telefon: , Fax: E-mail: Forma juridică:
Capitalul social: lei, deţinut de:
-
persoane fizice: %;
– IMM12: %;
-
întreprinderi mari13: %.
Obiectul principal de activitate: (denumirea activităţii principale, conform Ordinului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, Rev. 2)
Cod CAEN: (codul din 4 cifre, conform Ordinului nr. 337/2007, CAEN Rev. 2)
12 Întreprinderea care se încadrează în definiţia prevăzută la anexa nr. 1 la Regulament
13 Întreprinderea care nu se încadrează în definiţia IMM-urilor conform prevederilor anexei nr. 1 la Regulament
Obiectul secundar de activitate14: (se completează dacă finanţarea se solicită pentru un obiect secundar de activitate)
ATENŢIE!
Se poate solicita finanţare pentru o singură activitate economică, respectiv un singur cod CAEN. Activitatea pentru care se solicită finanţare poate fi principală sau secundară.
Toate informaţiile de la secţiunea I se preiau din Certificatul constatator, actualizat cu toate datele valabile la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare.
Cod CAEN: (codul din 4 cifre, conform Ordinului nr. 337/2007, CAEN Rev. 2)
-
-
Prezentarea situaţiei actuale a întreprinderii
-
Date din situațiile financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat, dupǎ caz:
-
numărul mediu de salariaţi: (se preia din Situaţiile financiare – Formularul 30)
-
cifra de afaceri: lei (se preia din Situaţiile financiare – Formularul 20)
-
valoare active totale15: lei (= active imobilizate + active circulante + cheltuieli în avans –se preiau din Situaţiile financiare – Formularul 10)
ATENTIE!
Toate informaţiile de la secţiunea II a) se preiau din ultimele Situaţii financiare anuale aprobate şi depuse la administraţiile fiscale din raza teritorială unde întreprinderea are domiciliul fiscal.
Întreprinderile nou-înfiinţate nu completează datele privind numărul mediu de salariaţi, cifra de afaceri si valoarea activelor totale.
-
-
-
Media numărului de salariaţi (media aritmetică simplă a numărului de salariaţi aiîntreprinderii, înregistrat în ultimele 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentrufinanţare, conform Declaraţiilor 112 depuse la organele fiscale competente)
DEFINIŢIE
Media numărului de salariaţi reprezintă media numărului de salariați pe perioada ultimelor 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare, pe baza numărului efectiv de salariați declarați lunar în Declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, a impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (Declarația 112).
ATENTIE!
Nu este permisă prezentarea în planul de afaceri a unei alte medii a numărului de salariați decât cea prezentată în cererea de acord pentru finanţare.
Media numărului de salariați din cererea de acord pentru finanțare trebuie corelată cu media prezentată în planul de afaceri în conformitate cu Anexa nr. 1 și Anexa nr. 1.1 din cadrul Declarațiilor 112 aferentă ultimelor 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentru finanțare.
14Se completează dacă finanţarea se solicită pentru obiectul secundar de activitate.
15Prin active totale se înţelege active imobilizate plus active circulante plus cheltuieli în avans.
-
Prezentarea succintǎ a proiectului de investiţii realizat în cadrul schemei, inclusiv următoarele informaţii:
-
obiectivul proiectului: (se prezintă obiectivul fundamental al proiectului ce urmează a fidetaliat în cuprinsul Planului de afaceri);
-
descrierea succintă a proiectului: (se prezintă succint proiectul ce urmează a fi detaliat în
cuprinsul Planului de afaceri, menționându-se cel puțin următoarele elemente: în ce constă proiectul, ce tipuri de active vor fi achiziționate, ce produse/servicii vor fi obținute în urma
-
implementării investiției);
-
încadrarea investiţiei în categoria investiţiei iniţiale: (se bifează varianta/variantele ce urmează a fifundamentată/fundamentate în Planul de afaceri)
-
înfiinţarea unei unităţi noi,
-
extinderea capacităţii unității,
-
diversificarea producției unității,
-
schimbarea fundamentală în procesul general de producție din cadrul unității sau
-
-
încadrarea investiţiei în categoria investiţiei iniţiale în favoarea unei noi activităţi economice: (sebifează varianta/variantele ce urmează a fi fundamentată/fundamentate în Planul de afaceri)
-
înfiinţarea unei unităţi noi,
-
diversificarea activităţii unității;
DEFINIŢII
Investiție inițială = investiția în imobilizări corporale și necorporale legate de înfiinţarea unei unități noi, extinderea capacităţii unei unități existente, diversificarea producției unei unități existente sau o schimbare fundamentală în procesul general de producție din cadrul unei unități existente.
Înfiinţarea unei unități noi = crearea unui nou amplasament pentru desfăşurarea activităţii pentru care se solicită finanţarea, independent din punct de vedere tehnologic de alte unităţi existente.
Amplasament = locul de așezare a unei instalații, a unei construcții.
Independent din punct de vedere tehnologic = care nu depinde de un alt flux tehnologic, care funcționează autonom.
Extinderea capacităţii unei unități existente = mărirea capacității de producție în amplasamentul existent.
Diversificarea producției unei unități existente = obţinerea de produse care nu erau realizate anterior în unitatea respectivă.
Schimbarea fundamentală în procesul general de producție = introducerea de noi tehnologii de producție în amplasamentul existent sau dotarea cu echipamente sau instalații înalt tehnologizate a căror valoare trebuie să depășească amortizarea activelor legate de activitatea pentru care se solicită finanțarea în cursul celor 3 exerciții financiare anterioare anului depunerii cererii de acord pentru finanțare.
Investiție inițială în favoarea unei noi activităţi economice = investiția în imobilizări corporale și necorporale legate de înfiinţarea unei unități noi sau diversificarea activității unei unități, cu condiția ca noua activitate să nu fie identică sau similară cu activitatea desfășurată anterior în unitatea respectivă.
ATENȚIE!
În funcție de specificul activității pentru care solicită finanțare, întreprinderea trebuie să realizeze o investiție în imobilizări corporale și necorporale noi.
În cazul schimbării fundamentale în procesul general de producţie, întreprinderea trebuie să prezinte în planul de afaceri valoarea amortizării activelor legate de activitatea pentru care se solicită finanțarea, calculată în cursul celor 3 exerciții financiare anterioare anului depunerii cererii de acord pentru finanțare.
În cazul întreprinderilor mari care realizează investiţii inițiale în Regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov, sunt eligibile doar investiţiile legate de înfiinţarea unei unități noi sau diversificarea activității unității.
În situația în care investiţia inițială realizată se încadrează în mai multe tipuri de investiție, întreprinderea va bifa în consecință.
Diversificarea activității unei unități = obținerea de produse sau servicii ca rezultat al unei noi activități care nu este identică sau similară cu activitatea desfășurată anterior în unitatea respectivă (un nou cod CAEN de patru cifre).
-
valoarea proiectului: lei (valoarea proiectului de investiţii va fi aceeaşi cu valoarea totalăa activelor menţionate în planul de investiţii);
-
locaţia/locațiile realizării investiţiei: (sediul social sau unul din punctele de lucru aleîntreprinderii unde se realizează investiția, astfel cum a fost înregistrat sau urmează a fi înregistratla Oficiul Registrului Comerțului);
DEFINIŢIE
Locaţia realizării investiţiei reprezintă sediul social sau unul din punctele de lucru ale întreprinderii, unde se realizează investiţia, astfel cum se înregistrează la Oficiul Registrului Comerţului, conform prevederilor legale în vigoare.
ATENŢIE!
Documente justificative transmise în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare în vederea demonstrării existenței unui drept real (proprietate, închiriere, concesiune/cesiune etc.) asupra locaţiei realizării investiţiei trebuie corelate cu informaţiile prezentate în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
Nu se acceptă documente justificative corespunzătoare altei locaţii decât cea menţionată în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
ATENŢIE!
Locaţia realizării investiţiei şi autorizarea activităţii pentru care se solicită finanţare trebuie să fie înregistrate la Oficiul Registrului Comerţului la momentul depunerii primei cereri de plată a ajutorului de stat.
Este permisă realizarea investiţiei în mai multe locaţii.
-
data estimată a demarării investiţiei (anul): (anul estimat la care se consideră că se vademara proiectul de investiţii);
DEFINIŢIE
Demararea investiţiei reprezintă fie demararea lucrărilor de construcție aferente investiției, fie primul angajament cu caracter juridic obligatoriu de comandă de echipamente sau orice contract prin care investiția devine ireversibilă, oricare dintre acestea se efectuează mai întâi, excluzându- se lucrările pregătitoare; cumpărarea de terenuri și lucrările pregătitoare, cum ar fi obținerea autorizațiilor și realizarea studiilor de fezabilitate, nu sunt considerate ca marcând demararea lucrărilor.
-
data estimată a finalizării investiţiei (anul): (anul estimat pentru punerea în funcţiune aultimelor active ce urmează a fi achiziţionate conform planului de investiţii);
-
numărul de locuri de muncă nou-create: (numărul de locuri de muncă aferente proiectuluide investiţii, create după demararea investiției);
DEFINIŢIE
Crearea de locuri de muncă reprezintă creșterea netă a numărului de locuri de muncă create direct de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat, în raport cu media celor 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanţare, după deducerea din numărul aparent de locuri de muncă create a locurilor de muncă desfiinţate faţă de medie.
-
perioada de creare a locurilor de muncă (anul)16: (anul demarării şi anul finalizăriiprocesului de creare a locurilor de muncă).
ATENŢIE!
Locurile de muncă trebuie create după data demarării investiției, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării acesteia.
-
Prezentarea costurilor eligibile şi a finanţării solicitate
ATENŢIE!
Valorile cheltuielilor eligibile şi ale ajutorului de stat solicitat se preiau din planul de creare a locurilor de muncă.
În situația în care investiția se realizează în mai multe locații, se vor completa valorile cumulate ale cheltuielilor eligibile și ajutorului de stat aferent, conform planurilor de creare a locurilor de muncă întocmite pentru locații. Dacă locațiile sunt situate în județe cu intensități diferite, se vor prezenta valorile pentru fiecare intensitate și valorile totale ale cheltuielilor eligibile și ajutorului de stat aferent.
16 Locurile de muncă trebuie create în cel mult 3 ani de la data finalizării investiției.
Valoarea cheltuielilor eligibile |
Intensitatea |
Valoarea ajutorului de stat |
|||||||
-lei- |
maximă a ajutorului în |
||||||||
Costuri |
An I17 |
An II |
An … |
Total |
An I |
An II |
An … |
Total |
|
salariale cu |
|||||||||
locurile de |
|||||||||
muncă |
|||||||||
aferente |
|||||||||
investiţiei |
|||||||||
calculate pe o |
|||||||||
perioadă de 2 |
|||||||||
ani |
ATENŢIE!
Completarea tabelului referitor la prezentarea costurilor eligibile şi a finanţării solicitate se face având în vedere următoarele:
Valoarea cheltuielilor eligibile într-un an = valoare salarii brute + contribuții obligatorii ale angajatorului aferente, conform prevederilor legale în vigoare, din anul calendaristic respectiv.
Valoarea ajutorului de stat solicitat într-un an = valoare cheltuieli eligibile estimate a fi efectuate până la data depunerii ultimei cereri de plată a ajutorului de stat din anul respectiv x intensitate maximă a ajutorului de stat %
În loc de An I, An II, An … se menţionează anii calendaristici în care se efectuează cheltuiala eligibilă, respectiv anii în care se solicită finanţarea.
-
Declaraţie pe propria răspundere
Subsemnatul/Subsemnata, (numele şi prenumele reprezentantului legal alîntreprinderii), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea
, str. nr. , bl. , sc. , ap.
, sectorul/judeţul , în calitate de reprezentant legal al întreprinderii (denumirea întreprinderii), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete și că toate documentele în copie care însoțesc cererea sunt conforme cu originalele.
Înţeleg că orice omisiune sau incorectitudine în prezentarea informaţiilor în scopul de a obţine avantaje pecuniare este pedepsită conform legii.
Declar pe propria răspundere că întreprinderea: (se bifează situaţiile care corespundîntreprinderii)
-
se încadrează în categoria întreprinderilor mari;
-
se încadrează în categoria întreprinderilor mici şi mijlocii;
17 În loc de „An I, An II …” se completează anii calendaristici în care se efectuează cheltuiala eligibilă, conform planului de creare a locurilor de muncă şi anii calendaristici în care se solicită plata ajutorului de stat corespunzător cheltuielilor eligibile efectuate.
DEFINIȚII:
Întreprinderi mici şi mijlocii reprezintă acele întreprinderi care au mai puţin de 250 de angajaţi şi care fie au o cifră de afaceri anuală netă care nu depăşeşte echivalentul în lei a 50 milioane euro, fie deţin active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro şi se clasifică, în conformitate cu prevederile Legii nr. 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării întreprinderilor mici şi mijlocii, cu modificările şi completările ulterioare, după cum urmează:
-
întreprindere mijlocie, din cadrul categoriei de IMM, este întreprinderea care are între 50 şi 249 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau deţine active totale care nu depăşesc echivalentul în lei a 43 milioane euro;
-
întreprindere mică, din cadrul categoriei de IMM, este întreprinderea care are între 10 şi 49 de salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţine active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
-
microîntreprindere, din cadrul categoriei de IMM, este întreprinderea care are până la 9 salariaţi şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţine active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei.
Întreprindere mare reprezintă întreprinderea care nu îndeplineşte criteriile pentru încadrarea în categoria IMM-urilor.
-
-
nu a demarat proiectul de investiţii pentru care solicită finanţare;
ATENŢIE!
Demararea proiectului pentru investiţii se face numai după depunerea cererii de acord pentru finanțare. În caz contrar, întregul proiect nu mai este eligibil.
DEFINIŢIE
Conform Regulamentului (UE) nr. 651/2014 al Comisiei de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piaţa internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat, cu modificările și completările ulterioare, o întreprindere se află în dificultate, în următoarele situaţii:
-
În cazul unei societăți comerciale cu răspundere limitată (alta decât un IMM care există de cel puţin trei ani sau, în sensul eligibilității pentru ajutor pentru finanțare de risc, un IMM aflat la 7 ani de la prima sa vânzare comercială care se califică pentru investiții pentru finanțare de risc în urma unui proces de diligență efectuat de un intermediar financiar selectat), atunci când mai mult de jumătate din capitalul său social subscris a dispărut din cauza pierderilor acumulate. Această situație survine atunci când deducerea pierderilor acumulate din rezerve (și din toate celelalte elemente considerate în general ca făcând parte din fondurile proprii ale societății) conduce la un rezultat negativ care depășește jumătate din capitalul social subscris. În sensul acestei dispoziții,
„societate cu răspundere limitată” se referă în special la tipurile de societăți menționate în anexa I la Directiva 2013/34/UE (1), iar „capital social” include, dacă este cazul, orice capital suplimentar.
-
În cazul unei societăți comerciale în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru creanțele societății (alta decât un IMM care există de cel puțin trei ani sau, în sensul eligibilității pentru ajutor pentru finanțare de risc, un IMM aflat la 7 ani de la prima sa vânzare comercială care se califică pentru investiții pentru finanțare de risc în urma unui proces de diligență efectuat de un intermediar financiar selectat), atunci când mai mult de jumătate din capitalul propriu așa cum reiese din contabilitatea societății a dispărut din cauza pierderilor acumulate. În sensul
-
nu intră în categoria „întreprinderilor în dificultate” potrivit prevederilor art. 2 alin. (18) din Regulamentul (UE) nr. 651/2014 al Comisiei din 17 iunie 2014 de declarare a anumitor categorii de ajutoare compatibile cu piața internă în aplicarea articolelor 107 și 108 din tratat, cu modificările și completările ulterioare;
prezentei dispoziții, „o societate comercială în care cel puțin unii dintre asociați au răspundere nelimitată pentru creanțele societății” se referă în special la acele tipuri de societăți menționate în anexa II la Directiva 2013/34/UE.
c) Atunci când întreprinderea face obiectul unei proceduri colective de insolvență sau îndeplinește criteriile prevăzute în dreptul intern pentru ca o procedură colectivă de insolvență să fie deschisă la cererea creditorilor săi.
-
Atunci când întreprinderea a primit ajutor pentru salvare și nu a rambursat încă împrumutul sau nu a încetat garanția sau a primit ajutoare pentru restructurare și face încă obiectul unui plan de restructurare.
-
În cazul unei întreprinderi care nu este un IMM, atunci când, în ultimii doi ani:
-
raportul datorii/capitaluri proprii al întreprinderii este mai mare de 7,5 și
-
capacitatea de acoperire a dobânzilor calculată pe baza EBITDA se situează sub valoarea 1,0.
-
ATENŢIE!
În vederea verificării situaţiei de la lit. a):
-
din bilanţ se adună pierderea reportată, pierderea exerciţiului financiar și alte elemente considerate ca făcând parte din fondurile proprii conform bilanțului (repartizarea profitului, acțiuni proprii, pierderi legate de instrumentele de capitaluri proprii); suma rezultată reprezintă totalul pierderilor;
-
totalul pierderilor se scade din totalul obţinut prin adunarea primelor de capital cu rezervele din reevaluare, cu rezerve și cu alte elemente considerate ca făcând parte din fondurile proprii conform bilanțului (profitul exercițiului financiar, profitul reportat, câștiguri legate de instrumentele de capitaluri proprii);
-
dacă rezultatul este negativ se scade din valoarea capitalului subscris vărsat;
-
dacă rezultatul obţinut este mai mic decât jumătate din valoarea capitalului subscris vărsat, firma este în dificultate.
În vederea verificării situaţiei de la lit. b):
-
din bilanţ se compară valoarea capitalurilor proprii total din ultimul exerciţiu financiar cu valoarea aceluiaşi indicator din exerciţiul financiar anterior;
-
dacă capitalurile proprii s-au diminuat cu mai mult de jumătate faţă de exerciţiul financiar anterior,
firma este în dificultate.
În vederea verificării situaţiei de la lit. e):
pct. 1
-
din bilanţ se adună total datorii care trebuie plătite într-o perioadă de până la 1 an cu total datorii care trebuie plătite într-o perioadă mai mare de 1 an;
-
rezultatul obţinut se împarte la valoarea aferentă capitalurilor proprii;
-
se verifică dacă valoarea rezultată este mai mare de 7,5.
pct. 2
-
din contul de profit şi pierdere valoarea însumată a profitului net, cheltuielilor cu taxe și impozite, cheltuielilor cu dobânzi și cheltuielor cu amortizarea se raportează la cheltuielile cu dobânzi;
-
se verifică dacă rezultatul se situează sub valoarea 1,0.
Dacă ambele condiţii sunt îndeplinite cumulativ pe ultimele două exerciţii financiare, firma este în dificultate.
-
-
nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
ATENŢIE!
Certificarea datelor privind starea societăţii se face în baza informaţiilor din Certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul întreprinderea, actualizat cu toate datele valabile la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare.
-
nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
DEFINIŢII
Proiect unic de investiţii – orice investiție inițială este considerată ca făcând parte dintr-un proiect unic de investiții dacă este demarată de același beneficiar la nivel de grup într-un interval de trei ani de la data demarării lucrărilor la o altă investiție care beneficiază de ajutor în aceeaşi regiune NUTS 3 (judeţ).
Grup reprezintă societatea-mamă și toate filialele acesteia.
-
nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția pentru care se solicită ajutorul în ultimii doi ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanțare și, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la doi ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul;
DEFINIŢIE
Relocare – transferul unei activități identice sau similare sau a unei părți a acesteia de la o unitate a uneia dintre părțile contractante la Acordul privind SEE, unitatea inițială, către unitatea unei alte părți contractante la Acordul privind SEE unde are loc investiția care beneficiază de ajutor, unitatea care beneficiază de ajutor. Există un transfer în cazul în care produsul sau serviciul de la unitatea inițială și de la unitatea care beneficiază de ajutor au cel puțin parțial aceleași scopuri, îndeplinesc cerințele sau necesitățile aceluiași tip de clienți și se pierd locuri de muncă în activități identice sau similare la una din unitățile inițiale ale beneficiarului din SEE.
Activitate identică sau similară reprezintă activitatea care face parte din aceeași clasă, respectiv cod numeric de patru cifre, conform Ordinului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN.
ATENȚIE!
Reprezentantul legal are obligația de a verifica faptul că acționarii întreprinderii sau societății din cadrul grupului din care face parte întreprinderea care solicită ajutor de stat nu au efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, nu au planuri concrete de a închide o astfel de activitate într-o perioadă de 2 ani după finalizarea, în regiunea în cauză, a investiției inițiale și de a emite o declarație în acest sens.
-
nu aparţine unor acţionari care deţin sau au deţinut în ultimii 2 ani anteriori datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare, o altă întreprindere înregistrată conform Legii nr. 31/1990,
republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau Legii nr. 1/2005, republicată care desfăşoară sau a desfăşurat activitatea pentru care solicită finanţare, în cazul întreprinderilor nou înființate;
ATENŢIE!
Această situaţie se bifează doar de către întreprinderile nou-înfiinţate.
Declarația are în vedere acționarii direcți ai întreprinderii solicitante de ajutor de stat.
-
nu este rezidentă din punct de vedere fiscal în jurisdicțiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicțiilor necooperante sau nu se supun legislaţiei fiscale a acestora;
-
nu este controlată, direct sau indirect, de către acţionari din jurisdicţiile care figurează în lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante, analiza mergând până la nivelul beneficiarului real, aşa cum este acesta definit la articolul 3 punctul 6 din Directiva 849/2015;
-
nu controlează, direct sau indirect, filialele sau sedii permanente proprii în jurisdicţiile necooperante care figurează în lista Uniunii Europene;
-
nu exercită dreptul de proprietate în comun cu întreprinderile aflate în jurisdicţiile care figurează pe lista Uniunii Europene a jurisdicţiilor necooperante;
-
întreprinderea sau acţionarii acesteia nu au făcut obiectul unei condamnări prin hotărâre definitivă pentru oricare dintre infracțiunile prevăzute la articolul 57 alineatul (1) din Directiva 2014/24/UE a Parlamentului European și a Consiliului;
-
nu a primit o hotărâre judecătorească definitivă sau o decizie administrativă finală prin care s-a stabilit că întreprinderea sau acţionarii acesteia au săvârşit o încălcare a obligațiilor sale privind plata impozitelor sau a contribuțiilor de asigurări sociale în conformitate cu legislaţia aplicabilă.
-
va achiziționa active noi.
Declar pe propria răspundere că, în ultimii 3 ani18 (anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori), întreprinderea: (se bifează una din cele două variante)
-
nu a beneficiat de ajutor de minimis şi de alte ajutoare de stat;
-
a beneficiat de următoarele ajutoare de minimis şi ajutoare de stat:
Nr. crt.
Denumirea proiectului de investiţii
Locaţia realizării investiţiei
(judeţul)
Anul acordării ajutorului
Furnizorul ajutorului
Actul normativ
Cuantumul ajutorului
-euro19–
ATENŢIE!
Cuantumul ajutorului reprezintă valoarea ajutorului astfel cum a fost acordat prin actul juridic, respectiv contract de finanţare, acord pentru finanţare etc.
18 Se consideră ultimii 3 ani: anul fiscal în curs şi 2 ani anteriori.
19 Echivalentul în euro se preia din actul juridic sau se determină la cursul de schimb valutar valabil la data acordării ajutorului conform actului juridic.
ATENŢIE!
În cazul în care, între momentul înregistrării Cererii de acord pentru finanţare şi momentul primirii Acordului pentru finanţare, întreprinderea solicitantă obţine un alt ajutor de minimis sau ajutor de stat, este obligată să transmită la Ministerul Finanţelor Publice o notificare în care să menţioneze:
-
furnizorul ajutorului de minimis sau al ajutorului de stat,
-
actul normativ în baza căruia s-a acordat ajutorul,
-
actul juridic care face posibilă acordarea ajutorului, respectiv contract de finanţare, acord pentru finanţare etc.,
-
data acordării,
-
valoarea în euro a ajutorului acordat.
-
Echivalentul în euro se preia din respectivul act juridic, în cazul în care este menţionat, sau se determină la cursul de schimb valutar stabilit de B.N.R. valabil la data acordării ajutorului, conform respectivului act juridic.
De asemenea, declar pe propria răspundere că întreprinderea:
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutor de stat pentru acelaşi proiect unic de investiţii din partea altor furnizori de ajutor;
-
a beneficiat sau va beneficia de următoarele ajutoare de stat pentru acelaşi proiect unic de investiţii din partea altor furnizori de ajutor:
Nr. crt. |
Denumirea proiectului de investiţii |
Locaţia realizării investiţiei (judeţul) |
Anul acordării ajutorului |
Furnizorul ajutorului |
Actul normativ |
Cuantumul ajutorului -euro17– |
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii)
Funcţia: (administrator, împuternicit)
Semnătura: Data semnării:
ATENŢIE!
Prin completarea acestei declaraţii se vor asuma toate informaţiile furnizate, cunoscând că falsul în declaraţii este pedepsit în conformitate cu art. 326 din Codul Penal.
Cererea va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Anexa 3
PLAN DE AFACERI
FOAIE DE TITLU
Denumirea întreprinderii: ………………………….
Denumirea proiectului de investiţii: ………………………….
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii)
Funcţia: (administrator, împuternicit)
Semnătura autorizată a reprezentantului legal al întreprinderii: Data semnării:
1. DESCRIEREA AFACERII
1.1. Prezentarea întreprinderii Denumirea întreprinderii:
Data înregistrării întreprinderii:
Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului: J…../……./…. Codul de identificare fiscală:
Adresa: (judeţ, localitate, sector, stradă, număr, bloc, scară, etaj, apartament)
Telefon: , Fax: E-mail: Forma juridică:
Capitalul social: lei, deţinut de:
-
persoane fizice: %
-
IMM: %
-
societăţi mari: %.
Obiectul principal de activitate: (denumirea activităţii principale, conform Ordinului preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, Rev. 2)
Cod CAEN: (codul din 4 cifre, conform Ordinului nr. 337/2007, CAEN Rev. 2)
Obiectul secundar de activitate: (se completează dacă finanţarea se solicită pentru un obiect secundar de activitate)
Cod CAEN: (codul din 4 cifre, conform Ordinului nr. 337/2007, CAEN Rev. 2)
Puncte de lucru: (judeţ, localitate, sector, stradă, nr.)
ATENŢIE!
În cazul în care întreprinderea solicitantă face parte dintr-un grup se vor menţiona întreprinderile din cadrul grupului.
DEFINIŢIE
Grup reprezintă societatea-mamă și toate filialele acesteia.
ATENŢIE!
Toate informaţiile de la secţiunea 1.1. se preiau din Certificatul constatator actualizat cu toate datele valabile la data înregistrării cererii de acord pentru finanţare.
1.2. Obiectivele întreprinderii
Se prezintă, pe scurt, obiectivele economice care sintetizează şi cuantifică scopurile avute în vedere pe termen lung şi care se referă la evoluţia cifrei de afaceri, a profitului, calitatea produselor şi serviciilor oferite, precum şi obiectivele sociale cu scurte referiri la salarizarea şi condiţiile de muncă ale salariaţilor, satisfacerea clienţilor prin calitatea şi preţul produselor sau serviciilor oferite.
1.3. Prezentarea activităţii curente
Se prezintă, pe scurt, activitatea pe care întreprinderea o desfăşoară în prezent, produsele sau serviciile oferite, clienţi şi furnizori, evoluţia numărului de salariaţi.
1.4. Prezentarea activităţii pentru care se solicită finanţare Se prezintă, pe scurt:
-
activitatea aferentă codului CAEN pentru care se solicită finanţarea, astfel cum a fost precizată în Cererea de acord pentru finanţare,
-
necesitatea implementării proiectului de investiţii,
-
data estimată a demarării investiţiei dar fără a depăși 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanțare,
-
data estimată a finalizării investiţiei,
-
produsele obţinute sau serviciile oferite,
-
piaţa relevantă,
-
numărul de locuri de muncă nou-create,
-
experienţa în domeniu,
-
locaţia realizării investiţiei şi situaţia juridică a acesteia.
ATENŢIE!
Pe parcursul realizării investiţiei şi creării locurilor de muncă și pe o perioadă de 5 ani de la data la care posturile au fost ocupate prima dată, orice modificare a adresei locaţiei unde este efectuată investiţia în aceeași regiune se notifică Ministerului Finanţelor Publice printr-o adresă.
Adresa va fi însoţită de Certificatul Constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, în care se menţionează noua locaţie, codul CAEN aferent activităţii pentru care s-a obţinut finanţare la noua locaţie, actul de deţinere a locaţiei, precum şi valabilitatea acestuia.
ATENŢIE!
Mutarea locaţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat, atrage revocarea acordului pentru finanţare şi recuperarea ajutorului de stat acordat.
2. PREZENTAREA PROIECTULUI DE INVESTIŢII
2.1. Încadrarea investiţiei în categoria investiţiei iniţiale
Se fundamentează varianta selectată la cap. III din cererea de acord pentru finanţare, având în vedere definiţiile de mai jos.
DEFINIŢII
Investiție inițială reprezintă investiția în imobilizări corporale și necorporale legate de înfiinţarea unei unități noi, extinderea capacităţii unei unități existente, diversificarea producției unei unități existente sau o schimbare fundamentală în procesul general de producție din cadrul unei unități existente.
Înfiinţarea unei unități noi reprezintă crearea unui nou amplasament pentru desfăşurarea activităţii pentru care se solicită finanţarea, independent din punct de vedere tehnologic de alte unităţi existente.
Extinderea capacităţii unei unități existente reprezintă mărirea capacității de producție în amplasamentul existent.
Diversificarea producției unei unități existente reprezintă obţinerea de produse care nu erau realizate anterior în unitatea respectivă.
Schimbarea fundamentală în procesul general de producție constă în introducerea de noi tehnologii de producție în amplasamentul existent sau dotarea cu echipamente sau instalații înalt tehnologizate a căror valoare trebuie să depășească amortizarea activelor legate de activitatea pentru care se solicită finanțarea în cursul celor 3 exerciții financiare anterioare anului depunerii cererii de acord pentru finanțare.
Investiție inițială în favoarea unei noi activităţi economice reprezintă investiția în imobilizări corporale și necorporale legate de înfiinţarea unei unități noi sau diversificarea activității unei unități, cu condiția ca noua activitate să nu fie identică sau similară cu activitatea desfășurată anterior în unitatea respectivă.
Diversificarea activității unei unități reprezintă obținerea de produse sau servicii ca rezultat al unei noi activități care nu este identică sau similară cu activitatea desfășurată anterior în unitatea respectivă (un nou cod CAEN de patru cifre).
În cazul extinderii capacităţii unei unități existente întreprinderea trebuie să demonstreze că:
-
actuala capacitate de producție este utilizată la maxim,
-
există cerere de produse/servicii pe piață neonorată.
În cazul diversificării producției unei unități existente întreprinderea trebuie:
-
să demonstreze că produsele/serviciile aferente proiectului de investiţii nu se realizează în activitatea curentă a societăţii, conform Ordinului Preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 337/2007 privind actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională – CAEN, astfel:
-
-
să prezinte lista produselor/serviciilor pe care le realizează în activitatea curentă,
-
să prezinte lista produselor/serviciilor pe care le va realiza prin proiectul de investiţii.
-
să declare valoarea contabilă a activelor reutilizate legate de noua activitate, astfel:
-
-
să identifice fiecare activ care urmează să fie reutilizat cu denumire, număr de inventar din Registrul Mijloacelor Fixe şi valoare contabilă, astfel cum au fost înregistrate în exerciţiul financiar ce precede începerea lucrărilor.
Valoarea activelor noi aferente proiectului de investiţii trebuie să să depăşească cu cel puţin 200% valoarea contabilă a activelor reutilizate.
În cazul schimbării fundamentale în procesul general de producţie, întreprinderea trebuie să declare valoarea amortizării activelor legate de activitatea care trebuie modernizată, calculată în cursul celor trei exerciții financiare precedente. Informaţiile vor fi prezentate în format tabelar.
Valoarea activelor noi aferente proiectului de investiţii trebuie să depăşească valoarea amortizării, calculată în cursul celor trei exerciţii financiare precedente, a activelor similare legate de activitatea pentru care se solicită finanţare. Întreprinderea va completa tabelul de mai jos.
-lei-
Active existente în cadrul întreprinderii la data depunerii Cererii de acord pentru finanţare
Active noi aferente proiectului de investiţii
Valoare amortizare
Total valoare amortizare
Valoare
AN -3
AN -2
AN -1
2.2. Planul de investiţii estimativ
Se prezintă în format tabelar şi include lista activelor corporale şi, dacă este cazul, necorporale amortizabile, excluzând terenurile, cu indicarea tipului de cheltuială (echipamente tehnologice, clădiri, mijloace de transport etc.), denumirii activului, cantităţii, preţului unitar şi a valorii totale, precum şi a calendarului de efectuare a cheltuielilor aferente, după modelul următor:
Nr. crt.
Categorie cost
Valoare – lei fără TVA
Total
An 1
An 2
An …
1
Investiţii în active corporale
1.1
Realizare construcţii
1.2
Instalaţii tehnice, maşini şi echipamente
2
Investiţii în active necorporale
2.1
Brevete, licenţe, know-how sau alte drepturi de proprietate intelectuală
3
Total general
ATENŢIE!
Activele corporale şi necorporale aferente investiţiei iniţiale trebuie să fie noi
Pot fi considerate ca făcând parte din investiția inițială inclusiv activele achiziționate în baza unui contract de leasing financiar.
Nu este necesară ataşarea ofertelor pentru activele cuprinse în planul de investiţii.
Se fundamentează necesitatea achiziţionării activelor prezentate în planul de investiţii, în raport de obiectul de activitate, obiectivele proiectului de investiţii, planul de creare a locurilor de muncă etc.
2.3. Fundamentarea planului de creare a locurilor de muncă în funcţie de necesităţile întreprinderii; valoarea costurilor eligibile şi a finanţării solicitate
În planul de creare a locurilor de muncă se menţionează locurile de muncă nou-create, necesitatea creării acestora şi calendarul creării locurilor de muncă.
ATENŢIE!
Pentru justificarea necesităţii creării locurilor de muncă se vor avea în vedere, fără a se limita la următoarele:
-
descrierea fluxului tehnologic,
-
determinarea capacităţii de producţie generate de proiectul de investiţii şi gradul de utilizare al acesteia,
-
numărul de locuri de muncă nou-create aferente fluxului tehnologic, cu detaliere pe categorii de funcţii, structură și număr de schimburi etc.
Pentru demonstrarea faptului că locurile de muncă sunt create direct de un proiect de investiții se prezintă rolul fiecărei categorii de locuri de muncă în activitatea pentru care se solicită finanţare.
DEFINIŢII
Locuri de muncă create direct de un proiect de investiții reprezintă locurile de muncă legate de activitatea care face obiectul investiției, inclusiv locurile de muncă create în urma unei creșteri a ratei de utilizare a capacității create de investiție, ocupate de persoane angajate în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă.
Creare de locuri de muncă reprezintă creșterea netă a numărului de locuri de muncă create direct de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat, în raport cu media celor 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanţare, după deducerea din numărul aparent de locuri de muncă create a locurilor de muncă desfiinţate faţă de medie.
Calendarul creării locurilor de muncă– perioada de realizare a planului de creare a locurilor de muncă de la data creării primului loc de muncă până la data de 31 decembrie a anului în care se creează ultimul loc de muncă.
În vederea determinării creșterii nete a numărului de locuri de muncă create direct de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat se calculează media locurilor de muncă existente în cele 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanţare.
Luna |
Declaraţia 112 |
Număr de salariaţi |
ATENŢIE!
Media locurilor de muncă existente în cele 12 luni precedente lunii în care se înregistrează cererea de acord pentru finanţare trebuie să fie identică cu cea declarată în cererea de acord pentru finanţare.
În vederea stabilirii mediei locurilor de muncă existente în cele 12 luni precedente depunerii cererii de acord pentru finanțare este necesar transmiterea Anexei nr. 1 și Anexei nr. 1.1 din cadrul Declarațiilor 112 aferente acestei perioade, în copie conform cu originalul.
Pentru calculul ajutorului de stat este necesară prezentarea salariului brut de care vor beneficia persoanele nou angajate, valoarea contribuţiilor la bugetul de stat, valoarea costurilor eligibile.
Aceste valori vor fi corelate cu valorile prezentate în planul de creare a locurilor de muncă şi în cererea de acord pentru finanţare.
2.4. Demonstrarea viabilităţii proiectului de investiţii şi eficienţei economice a întreprinderii în urma realizării proiectului de investiţii şi creării locurilor de muncă
2.4.1 Analiza pieţei relevante în cadrul căreia întreprinderea va desfăşura activitate ca urmare a realizării produselor/prestării serviciilor rezultate ca urmare a implementării proiectului de investiţii
DEFINIŢII
Piaţa relevantă cuprinde un produs sau un grup de produse şi aria geografică pe care acestea se produc şi/sau se comercializează.
Piaţa relevantă are deci două componente: piaţa produsului şi piaţa geografică.
Piaţa relevantă a produsului cuprinde toate produsele care sunt considerate de cumpărători ca interschimbabile sau substituibile, datorită caracteristicilor, preţului şi utilizării acestora. Aceste produse trebuie să fie suficient de asemănătoare, astfel încât consumatorii sau beneficiarii să le ia în considerare atunci când iau deciziile de cumpărare.
Identificarea pieţei relevante a produsului presupune efectuarea unei analize care să stabilească produsele care fac parte din piaţa respectivă, luând în considerare factori determinanţi, cum ar fi substituibilitatea, preţurile, elasticitatea cererii pentru produs în funcţie de preţurile altor produse etc.
Piaţa geografică relevantă cuprinde zona în care sunt localizaţi agenţii economici implicaţi în livrarea produselor/serviciilor incluse în piaţa produsului, zona în care condiţiile de concurenţă sunt suficient de omogene şi care poate fi diferenţiată în arii geografice vecine datorită, în special, unor condiţii de concurenţă substanţial diferite.
Factorii care trebuie luaţi în considerare la definirea pieţei geografice relevante includ tipul şi caracteristicile produselor implicate, existenţa unor bariere la intrare, preferinţele consumatorilor, diferenţele dintre cotele de piaţă ale agenţilor economici în zone geografice învecinate, diferenţele substanţiale dintre preţurile produselor la furnizori, precum şi ponderea cheltuielilor de transport în costurile totale.
În funcţie de factorii luaţi în considerare se defineşte aria geografică în care sunt localizaţi producătorii concurenţi. Pentru a fi considerate pe aceeaşi piaţă geografică relevantă, nu este necesar ca produsele să fie fabricate în aceeaşi localitate sau în localităţi apropiate. Important este ca toate aceste produse să fie accesibile aceloraşi cumpărători, astfel încât fiecare dintre ele să fie o alternativă economică reală pentru celelalte. Pentru unele produse sau servicii, piaţa geografică relevantă poate fi o parte dintr-o localitate, o localitate, un judeţ, o regiune sau o zonă din România, pentru altele, întreaga ţară sau zone în afara ţării.
(a se vedea:
-
COMUNICAREA COMISIEI privind definirea pieței relevante în sensul dreptului comunitar al concurenței (97/C 372/03) şi
-
ORDINUL preşedintelui Consiliului Concurenţei nr. 388 din 5 august 2010 pentru punerea în aplicare a Instrucţiunilor privind definirea pieţei relevante)
ATENŢIE!
Prezentarea pieţei relevante va fi susţinută cu date şi informaţii statistice din surse oficiale, credibile şi verificabile.
În cadrul descrierii pieţei relevante întreprinderea trebuie să prezinte şi să justifice cota de piaţă deţinută în prezent, în cazul întreprinderilor în activitate, precum şi cota de piaţă pe care o va deţine ca urmare a implementării proiectului de investiţii.
Din analiza pieţei relevante trebuie să rezulte un excedent de cerere încă neacoperit de ofertele existente pe piaţă.
2.4.2. Analiza economico – financiară a proiectului de investiţii
În cazul întreprinderilor nou-înfiinţate, se întocmesc proiecţii financiare pe proiect cu ajutor de stat.
ATENŢIE!
Întocmirea proiecţiilor financiare se va realiza după modelul prezentat în format Microsoft Excel, care se descarcă de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
Datele și informațiile din Planul de creare a locurilor de muncă, prezentate în Tabelele nr. 4 – Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă din sheet-urile PC-AN…, se vor prelua în Proiecțiile situațiilor financiare, respectiv în sheet-urile Prognoza cheltuielilor și Contul de profit și pierdere.
Toate proiecțiile financiare se vor realiza pe perioada implementării proiectului de investiției, creării locurilor de muncă și pe următorii 5 ani de la crearea ultimelor locuri de muncă. În loc de An I, An II, An … se menţionează anii calendaristici.
În proiecțiile financiare pe proiect și pe total întreprindere, în cazul când aceasta se află în activitate, se vor corela valorile estimate după cum urmează:
– în cadrul Prognozei veniturilor de explotare, veniturile corespund relației cantitate x preț iar vânzările corespund cu ceea ce se prezintă în documente care susțin cifra de afaceri;
În cazul întreprinderilor în activitate, se întocmesc, pe lângă proiecţii financiare aferente proiectului cu ajutor de stat, proiecţii financiare aferente activităţii curente a întreprinderii, precum şi proiecţii financiare aferente activităţii consolidate a întreprinderii (activitate curentă + proiect), cu ajutor de stat.
ATENŢIE!
Întreprinderile în activitate realizează proiecţiile pornind de la Situaţiile financiare aprobate şi depuse conform prevederilor legale, aferente ultimului exerciţiu financiar încheiat.
Întreprinderile nou-înfiinţate realizează proiecţiile având în vedere obiectivele stabilite.
ATENŢIE !
Se vor prezenta proiecţii ale Contului de profit şi pierdere, Bilanţului şi Fluxului de numerar, pe perioada implementării investiţiei, creării locurilor de muncă şi pe următorii 5 ani de la crearea ultimelor locuri de muncă.
Este necesară fundamentarea veniturilor şi cheltuielilor respectiv, fiecare element component al proiecţiilor financiare în vederea demonstrării realităţii datelor utilizate.
-
în cadrul Prognozei cheltuielilor din exploatare, cheltuielile cu personalul să corespundă cu cele din Planul de creare a locurilor de muncă.
-
în cadrul Contului de Profit și Pierdere:
-
partea de venituri să corespundă cu cea din Prognoza veniturilor din exploatare;
-
partea de cheltuieli corespunde cu cea din Prognoza cheltuielilor din exploatare;
-
în cazul în care la sursele de finanțare se iau în calcul credite/împrumuturi, dobânzile trebuie să coincidă cu graficul de rambursare.
-
-
în cadrul Bilanțului:
-
partea de imobilizări corporale sau necorporale să corespundă cu valoarea poiectului de investiții;
-
partea de cheltuieli corespunde cu cea din Prognoza cheltuielilor din exploatare;
-
în cazul în care la sursele de finanțare se iau în calcul împrumuturi bancare/împrumuturi de la entități afiliate valorile de la sumele datorate instituțiilor de credit/entităților afiliate trebuie să coincidă cu graficul de rambursare;
-
în cazul în care la sursele de finanțare se ia în calcul creșterea capitalului social, acest lucru trebuie evidențiat la capitalul social.
-
-
în cadrul Fluxului de numerar:
-
impozitul pe profit plătit trebuie să fie corespundă cu impozitul pe profit din Contul de Profit și Pierdere;
-
partea de Plăți pentru achiziționarea de imobilizări trebuie să corespundă cu imobilizările corporale și necorporale din Bilanț și cu valoarea proiectului de investiții;
-
în cazul în care la sursele de finanțare sunt luate în calcul împrumuturi bancare/împrumuturi de la entități afiliate, valorile de la dobânzi plătite trebuie să corespundă cu graficul de rambursare și cu sumele datorate instituțiilor de credit/entităților afiliate din Contul de Profit și Pierdere;
-
în cazul în care la sursele de finanțare sunt luate în calcul împrumuturi, valorile de la încasări din împrumuturi trebuie să corespundă cu graficul de rambursare;
-
numerarul de la începutul perioadei trebuie să corepundă cu cel de la finalul perioadei anterioare;
-
numerarul de la finalul perioadei trebuie să fie pozitiv.
-
2.4.3 Indicatori cantitativi
Pentru demonstrarea viabilității proiectului de investiții și eficienței economice a întreprinderii, toate întreprinderile vor avea în vedere încadrarea în limitele următorilor indicativi cantitativi:
Indicatori cantitativi |
Limitele indicatorilor |
Rentabilitatea cifrei de afaceri Rca = 100 x (Profit net / Cifra de afaceri) |
Rca ≥ 2,5% |
Rata de solvabilitate generală Rsg = Active totale / Datorii totale |
Rsg > 1,66 |
Lichiditate imediată Rlr = (Active curente – Stocuri) / Pasive curente |
(Rlr) ≥ 0,65 |
ATENŢIE! |
|
Indicatorii cantitativi se vor calcula pe perioada implementării investiţiei, creării locurilor de muncă și pe următorii 5 ani de la crearea ultimelor locuri de muncă pe baza proiecţiilor financiare prezentate la subpunctul 2.4.2. Modul de calcul al acestora se va detalia cu explicarea şi fundamentarea rezultatului obţinut. În cazul întreprinderilor care desfăşoară activitate aceştia se vor calcula pe baza proiecţiilor financiare consolidate (activitate curentă + proiect investiţii cu ajutor de stat). În cazul întreprinderilor nou înfiinţate vor calcula pe baza proiecţiilor financiare aferente proiectului de investiţii cu ajutor de stat. În perioada de implementare a investiţiei se acceptă neîncadrarea indicatorilor cantitativi în limitele recomandate, în condiţiile în care este prezentată o fundamentare în acest sens. |
ATENŢIE!
Indicatorii cantitativi se vor calcula după modelul prezentat în format Microsoft Excel, care se descarcă de pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.
2.4.4 Indicatori calitativi
-
Asigurarea resurselor financiare necesare derulării investiţiei
DEFINIŢIE
Sursa de finanţare – resursele financiare ale întreprinderii destinate realizării planului de investiţii, obţinute din surse proprii, respectiv majorare de capital subscris şi vărsat cu excepţia aportului în natură, profit reinvestit, împrumut intragrup sau credit bancar.
La momentul depunerii cererii de acord pentru finanţare societatea trebuie să menţioneze sursa de finanţare utilizată în vederea realizării proiectului de investiţii şi luată în considerare la întocmirea proiecţiilor situaţiilor financiare.
ATENŢIE!
Documentele justificative transmise în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare în vederea demonstrării existenței sursei de finanţare certe trebuie corelate cu informaţiile prezentate în planul de afaceri.
Documente justificative necesare demonstrării existenței unei surse de finanţare certe care trebuie prezentate de întreprindere în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare:
Sursa de finanţare |
Documente |
Majorare de capital subscris şi vărsat, în cazul acţionarilor persoane fizice sau juridice |
|
Profit reinvestit |
|
prin care se aprobă reinvestirea profitului
|
|
Împrumut din partea acţionarilor persoane juridice sau a altor întreprinderi asociate |
|
Credit bancar |
|
ATENŢIE!
Documentele justificative transmise în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare în vederea demonstrării existenței sursei de finanţare certe trebuie corelate cu informaţiile prezentate în planul de afaceri.
DEFINIȚIE!
Contribuţia la dezvoltarea regională – valoarea contribuţiilor la dezvoltarea regională de natura taxelor şi impozitelor la bugetul general consolidat al statului aferente investiţiei iniţiale şi locurilor de muncă create direct de aceasta, plătite efectiv de întreprinderea beneficiară de ajutor de stat pe parcursul realizării și menținerii investiției și a locurilor de muncă.
-
Contribuţia întreprinderii la creşterea economică şi dezvoltarea regională, determinată deimplementarea proiectului de investiții
ATENȚIE!
Contribuția întreprinderii la creșterea economică și la dezvoltarea regională, determinată de implementarea proiectului de investiții reprezintă plata de taxe și impozite la bugetul consolidat pe perioada implementării investiției și 5 ani de la crearea ultimului loc de muncă, din care se deduce valoarea ajutorului de stat.
Se prezintă în format tabelar valorile contribuţiilor la bugetul de stat aferente angajatului şi angajatorului calculate prin aplicarea procentelor legale în vigoare asupra fondului de salarii, astfel:
Contribuţii |
Anul I |
Anul II |
Anul….. |
Total |
Fond brut de salarii |
Contribuţii |
Anul I |
Anul II |
Anul….. |
Total |
Contribuţii angajat: |
||||
CAS (…%) |
||||
CASS (…%) |
||||
Impozit (…%) |
||||
Total contribuţii angajat |
||||
Contribuţii angajator: |
||||
Contribuție asiguratorie pentru muncă(…%) |
||||
Total contribuţii angajator |
||||
Total contribuții angajat și angajator |
ATENŢIE!
Tabelul se prezintă în format Microsoft Excel, atât pe suport tipărit sau format pdf în cazul depunerii on-line, cât şi în format Microsoft Excel, cu toate formulele.
De asemenea se prezintă, în format tabelar, estimarea tuturor contribuţiilor la bugetele componente ale bugetului general consolidat pe perioada implementării investiției și 5 ani de la crearea ultimelor locuri de muncă, din care se deduce valoarea ajutorului de stat.
Contribuţie |
An I |
An II |
An … |
Total An I + An II + An … |
Total general contribuții |
Valoare ajutor de stat solicitat |
Valoare contribuţie la dezvoltarea regională |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8=6-7 |
Total contribuții angajat și angajator |
|||||||
Impozitul pe profit |
|||||||
Impozite locale……….. |
|||||||
Alte tipuri de taxe și impozite care constituie venit la bugetele componente ale bugetului general consolidat (exclusiv TVA)* |
ATENŢIE!
Valorile contribuţiilor menţionate în acest tabel trebuie corelate cu cele estimate în proiecţiile financiare pe proiect cu ajutor de stat.
*) Se vor cuantifica și preciza concret taxele și/sau impozitele care decurg din activitatea economică aferentă proiectului de investiții
În loc de An I, An II, An … se menţionează anii calendaristici pe perioada implementării proiectului de investiției, creării locurilor de muncă și pe următorii 5 ani.
Valoarea contribuției trebuie să fie cel puțin egală cu valoarea ajutorului solicitat.
-
Situaţia juridică a locaţiei/locațiilor realizării investiţiei, respectiv demonstrarea existenței și aunui drept real asupra locaţiei pe care urmează să se realizeze investiţia
Este permisă realizarea investiţiei și a locurilor de muncă în mai multe locaţii.
În vederea susţinerii situaţiei juridice a locaţiei/locațiilor unde urmează a se realiza investiţia întreprinderea prezintă în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare următoarele documente:
-
contract de vânzare-cumpărare / certificat de moștenitor etc. și extras de carte funciară,
-
contract de închiriere,
-
contract de concesiune/cesiune sau orice alt document cu caracter juridic prin care să se facă dovada existenței și deţinerii locaţiei,
-
alte documente justificative.
Documentele justificative transmise în termen de 6 luni de la emiterea acordului pentru finanţare în vederea demonstrării existenței unui drept real (proprietate, închiriere, concesiune/cesiune etc.) asupra locaţiei/locațiilor realizării investiţiei trebuie corelate cu informaţiile prezentate în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
ATENŢIE!
În situaţia în care întreprinderea prezintă extras de carte funciară în care sunt înscrise sarcini după depunerea cererii de acord pentru finanţare şi care au ca obiect realizarea investiţiei pentru care se solicită finanţare, se va prezenta, în copie, angajamentul/angajamentele pentru care sunt înscrise respectivele sarcini.
ATENŢIE!
La stabilirea locaţiei realizării investiţiei, se va avea în vedere ca aceasta să fie valabilă cel puţin pe perioada implementării investiţiei, creării locurilor de muncă şi pe următorii 5 ani de la crearea ultimului loc de muncă.
Nu se acceptă documente justificative corespunzătoare altei/altor locaţii decât cea/cele menţionată/menționate în cererea de acord pentru finanţare şi în planul de afaceri care a stat la baza emiterii acordului pentru finanţare.
ATENŢIE!
Documentele prezentate în vederea susţinerii situaţiei juridice a locaţiei unde urmează a se realiza investiţia trebuie să dovedească că terenul pe care se realizează investiţia iniţială şi construcţiile în cadrul cărora se realizează investiţia iniţială sunt libere de sarcini cu excepția cazului în care sarcinile sunt obligații juridice ce rezultă din implementarea proiectului de investiții, iar înscrierea acestora este realizată după depunerea cererii de acord pentru finanţare.
ATENŢIE!
Pe parcursul realizării investiţiei şi creării locurilor de muncă și pe o perioadă de 5 ani de la data la care posturile au fost ocupate prima dată, orice modificare a adresei locaţiei unde este efectuată investiţia în aceeași regiune se notifică Ministerului Finanţelor Publice printr-o adresă.
Adresa va fi însoţită de Certificatul Constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului, în care se menţionează noua locaţie, codul CAEN aferent activităţii pentru care s-a obţinut finanţare la noua locaţie, actul de deţinere a locaţiei, precum şi valabilitatea acestuia.
ATENŢIE!
Mutarea locaţiei într-o altă regiune, diferită de regiunea în care întreprinderea a beneficiat de ajutor de stat, atrage revocarea acordului pentru finanţare şi recuperarea ajutorului de stat acordat.
2.5 Efectul stimulativ al ajutorului de stat Pentru demonstrarea efectului stimulativ, întreprinderea trebuie să aibă în vedere următoarele:
-
transmiterea cererii de acord pentru finanţare,
-
demararea investiţiei după depunerea Cererii de acord pentru finanţare la Registratura generală a Ministerului Finanțelor Publice sau on-line dar nu mai târziu de 6 luni de la obținerea acordului pentru finanțare.
Anexa 4
Planul de creare a locurilor de muncă
Procente contributii sociale
Angajat |
Angajator |
|
CASS |
10% |
|
CAS |
25% |
|
Contribuție asiguratorie pentru muncă |
2,25% |
Impozit salarii |
10,00% |
72
Planul de creare a locurilor de muncă in anul 2020
(Tabel nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile)
Perioada de calcul a costului salarial eligibil |
Cost salarial lunar eligibil |
Cost salarial eligibil pe 2 ani consecutivi |
|||||||||
2020 |
2021 |
2022** |
|||||||||
Anul I |
Anul II |
Anul III |
|||||||||
Data initiala |
Data finala |
Categorie functie |
Numar posturi |
Salariul brut lunar / categorie functie |
Contributii lunare angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
dec-01 * |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||
dec-01 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
||
Total locuri munca nou-create |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
* În aplicaţia model se afişează automat luna şi anul, data inițială creării locurilor de muncă,
** În aplicaţia model reprezintă anul până la care costurile salariale sunt considerate cheltuieli eligibile, respectiv 2 ani de la data creării locurilor de muncă
(Tabel nr. 2 – Valoarea ajutorului de stat)
Intensitatea ajutorului de stat pe regiuni |
Total ajutor de stat pe 2 ani consecutivi -lei- |
2020 |
2021 |
2022 |
|||
Salariu brut -lei- |
Contributii angajator -lei- |
Salariu brut -lei- |
Contributii angajator -lei- |
Salariu brut -lei- |
Contributii angajator -lei- |
||
50% |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
35% |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10% |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
(Tabel nr. 3 -Perioada de mentinere a locurilor de muncă)
Data finala mentinere |
nov-06 *** |
nov-06*** |
Nr. posturi total |
0 |
0 |
*** În aplicaţia model se afişează automat luna și anul, data până la care trebuie menţinute locurile de muncă
73
(Tabel nr. 4 -Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă)
Perioada de calcul a costului salarial |
Cost salarial lunar/post |
Cost salarial pe 5 ani consecutivi de la crearea ultimului loc de muncă |
|||||||||||||
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
2025 |
||||||||||
Anul I |
Anul II |
Anul III |
Anul IV |
Anul V |
Anul VI |
||||||||||
Data initiala |
Numar posturi total |
Salariu brut lunar -lei- |
Contributii lunare angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributi i anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
ian-00 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
ian-00 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Total locuri munca nou-create |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
74
Centralizator – Planul de creare a locurilor de munca pentru perioada ………
(Tabel nr. 1 – Valoarea cheltuielilor eligibile)
Anul crearii locurilor de munca |
Numar posturi total |
Cheltuieli eligibile |
||||||||||||||
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
||||||||||||
Salariu brut anual -lei- |
Contrib utii anuale angajat or -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contrib utii anuale angajat or -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contrib utii anuale angajat or -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contrib utii anuale angajat or -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contrib utii anuale angajat or -lei- |
Total |
||
2020 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2021 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2022 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Total |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
(Tabel nr. 2 – Valoarea ajutorului de stat)
Intensitatea ajutorului de stat pe regiuni |
Ajutor de stat |
Total ajutor de stat |
||||
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
2024 |
||
50% |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
35% |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
10% |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Centralizator cheltuieli salariale pentru perioada ……………
Anul crearii locurilor de munca |
Numar posturi total |
Cheltuieli salariale |
|||||||||||
2020 |
2021 |
2022 |
2023 |
||||||||||
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
||
2020 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2021 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2022 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Total |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
(Tabel nr. 4 –Cheltuieli salariale aferente locurilor de muncă)
Anul crearii locurilor de munca |
Numar posturi total |
Cheltuieli salariale |
|||||||||||
2024 |
2025 |
2026 |
2027 |
||||||||||
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
Salariu brut anual -lei- |
Contributii anuale angajator -lei- |
Total |
||
2020 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2021 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2022 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Total |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii)
Funcţia: (administrator, împuternicit)
75
Semnătura: Data semnării:
MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE
ANEXA Nr. 2
Ghidul de plată
a ajutorului de stat acordat în baza Hotărârii Guvernului nr. 332/2014
privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă
– Revizia 3, august 2020 –
VALABIL pentru Cererile de plată a ajutorului de stat depuse începând cu data publicării în Monitorul Oficial al României
a prezentului Ghid
Acest document reprezintă un îndrumar pentru întreprinderile beneficiare de ajutor de stat acordat în baza H.G. nr. 332/2014 și are drept scop detalierea mecanismelor de derulare a procedurii de plată a ajutorului de stat, precum și clarificarea anumitor aspecte referitoare la modalitatea de realizare și prezentare a documentației justificative aferente cererilor de plată.
ATENȚIE!
Toate documentele redactate în limbi străine vor fi traduse în limba română de către traducători autorizaţí; documentele traduse vor purta semnătura şi ştampila traducătorilor autorizaţi.
ATENȚIE!
Toate documentele emise de întreprinderea solicitantă sau de terți aflați în raporturi directe cu întreprinderea trebuie datate şi semnate de către persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea solicitantă sau terții.
Conformitatea documentelor prezentate în copie este asumată de reprezentantul legal al întreprinderii prin declarația pe propria răspundere din cadrul cererii de plată.
Informaţii privind modul de completare a documentelor justificative ce urmează a fi depuse împreună cu Cererea de plată a ajutorului de stat în temeiul acestei scheme de ajutor de stat, precum şi toate condiţiile ce trebuie îndeplinite în vederea efectuării plății ajutorului de stat se regăsesc în cuprinsul prezentului document şi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la adresa http://www.mfinante.gov.ro/, secțiunea Investitorul informat – Ajutor de stat.
Este necesară analizarea în prealabil a prevederilor H.G. nr. 332/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, cu modificările şi completările ulterioare, a tuturor informaţiilor cuprinse în cadrul prezentului Ghid, precum și a celorlalte date puse la dispoziţie pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.
Pe perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat, Ministerul Finanțelor Publice pune la dispoziția solicitanților, la adresa http://www.mfinante.gov.ro/, secțiunea Investitorul informat – Ajutor de stat, o platformă dedicată prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări și solicitări de clarificări, acestea urmând a fi soluționate cu celeritate.
Întreprinderile pot solicita în scris întâlniri tehnice în vederea clarificării aspectelor legate de Cererea de plată a ajutorului de stat, conform precizărilor de pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice, rubrica Investitorul informat – Ajutor de stat – Solicitare întâlnire tehnică.
CUPRINS
CAPITOLUL 1 – INFORMAŢII GENERALE
-
Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite de întreprinderea beneficiară în vederea efectuării plății ajutorului de stat?
-
Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească locurile de muncă nou-create?
-
Unde se transmite documentația de plată?
-
Care este perioada în care se pot transmite cereri de plată?
CAPITOLUL 2 – DOCUMENTE CARE CONSTITUIE DOSARUL CERERII DE PLATĂ
-
Documente emise de întreprindere și alte autorități publice
-
Documente justificative care însoțesc cererea de plată
CAPITOLUL 3 – MODALITATEA DE COMPLETARE A DOCUMENTELOR ÎNTOCMITE DE ÎNTREPRINDERE
-
Cum se completează Cererea de plată a ajutorului de stat?
-
Cum se completează Formularul de decont?
-
Cum se completează Declarația privind ocuparea și eligibilitatea locurilor de muncă?
-
Cum se completează Formularul privind stadiul creării și menținerii locurilor de muncă?
-
Cum se completează Declarația privind realizarea investiției?
-
Cum se completează Declarația privind situația comparativă a salariaților pe acorduri?
-
Cum se completează Declarația privind încadrarea în muncă a persoanelor defavorizate?
-
Cum se completează Situația detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la salariile nete?
-
Cum se completează Situația detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la contribuțiile pe întreprindere?
CAPITOLUL 4 – SOLUȚIONAREA CERERII DE PLATĂ CAPITOLUL 5 – FORMULARE
CAPITOLUL 1 – INFORMAŢII GENERALE
1.1 Care sunt condițiile care trebuie îndeplinite de întreprinderea beneficiară în vederea efectuării plății ajutorului de stat?
În vederea efectuării plăţii, întreprinderea beneficiară de ajutor de stat trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
-
să demareze investiția și să informeze Ministerul Finanțelor Publice în acest sens, în termen de maximum 6 luni de la data emiterii acordului pentru finanţare;
-
să nu mute locaţia realizării investiției într-o altă regiune, diferită de regiunea în care a beneficiat de ajutor de stat;
-
să creeze locurile de muncă conform mențiunilor din acord;
-
să efectueze parțial sau total cheltuielile eligibile, conform acordului pentru finanțare;
-
să facă dovada plății cheltuielilor salariale cu locurile de muncă create prin proiect aferente lunilor pentru care solicită plata ajutorului de stat;
-
să transmită documentele de plată menționate la Cap. 2 din Ghidul de plată.
1.2 Care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească locurile de muncă nou- create?
Locurile de muncă nou-create trebuie să respecte următoarele condiții:
-
să fie create după depunerea cererii de acord pentru finanţare și după demararea investiției, dar nu mai târziu de 3 ani de la data finalizării investiției;
-
să fie create ca urmare a necesităților impuse de proiectul de investiții și în conformitate cu acordul pentru finanțare;
-
să fie ocupate de persoane angajate în baza unui contract de muncă pe perioadă nedeterminată, cu normă întreagă;
-
să nu fie vacante pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive;
-
să fie menţinute conform prevederilor din acordul pentru finanțare.
ATENŢIE!
Data creării locului de muncă reprezintă data primei ocupări a postului creat în cadrul planului de creare a locurilor de muncă.
1.3 Unde se transmite documentația de plată?
În vederea efectuării plăţii ajutorului de stat, întreprinderea beneficiară transmite la Ministerul Finanţelor Publice, o cerere de plată a ajutorului de stat, însoţită de documentele justificative. Transmiterea cererii de plată a ajutorului de stat și documentelor justificative se poate face:
-
letric, prin poștă sau servicii de curierat,
-
electronic, prin depunere on line1.
ATENŢIE!
Nu se iau în considerare cereri, documente, înscrisuri transmise la alte adrese decât adresa Ministerului Finanţelor Publice.
1 Data de la care cererile de plată se vor depune on-line și instruncțiunile necesare se vor publica pe pagina de internet a Ministerului Finanțelor Publice, la secțiunea Investitorul informat – Ajutor de Stat/H.G. nr. 332/2014/Depunere on-line
1.4 Care este perioada în care se pot transmite cereri de plată?
Într-un an calendaristic se pot transmite una sau mai multe cereri de plată a ajutorului de stat.
Ajutorul de stat se poate plăti până în anul 2028, întreprinderilor care au primit acord pentru finanţare, după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile realizate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
ATENŢIE!
În cazul în care la Ministerul Finanțelor Publice există în analiză concomitent o cerere de plată a ajutorului de stat şi o notificare privind prelungirea calendarului de creare a locurilor de muncă, în baza art. 161, alin. (2) din Anexa nr. 2 la H.G. nr. 332/2014, cu modificările şi completările ulterioare, cererea de plată va fi returnată până la soluţionarea notificării.
ATENŢIE!
În cazul în care la Ministerul Finanțelor Publice există în analiză o cerere de plată a ajutorului de stat, o nouă cerere de plată va fi depusă doar după soluționarea acesteia.
CAPITOLUL 2 – DOCUMENTE CARE CONSTITUIE DOSARUL CERERII DE PLATĂ
ATENŢIE!
Documentele care constituie dosarul cererii de plată se îndosariază, se numerotează paginile în ordine crescătoare și se opisează.
Documentele vor fi așezate în două dosare/bibliorafturi după cum urmează:
-
Documente emise de întreprindere și alte autorități publice,
-
Documente justificative care însoțesc cererea de plată.
2.1 Documente emise de întreprindere și alte autorități publice
Nr. crt. |
Document |
Condiții de conformitate |
1 |
Opis |
|
2 |
Cerere de plată a ajutorului de stat |
|
3 |
Formular de decont |
|
Nr. crt. |
Document |
Condiții de conformitate |
4 |
Declarație privind ocuparea și eligibilitatea locurilor de muncă |
|
5 |
Registrul general de evidenţă a salariaţilor – extras |
|
6 |
Stadiul creării și menținerii locurilor de muncă |
|
7 |
Declaraţie privind realizarea investiției |
|
8 |
Registrul mijloacelor fixe – extras |
|
9 |
Certificat constatator |
|
10 |
Situații financiare anuale aprobate, corespunzătoare ultimului exercițiu financiar încheiat |
|
11 |
Confirmare scrisă de la Agenţia |
– se transmite confirmarea scrisă de la Agenţia Naţională de |
2 Declarația privind încadrarea în categoria lucrătorilor defavorizați se va completa doar pentru acordurile pentru finanțare emise în perioada 2015-2018
Nr. crt. |
Document |
Condiții de conformitate |
Naţională de Administrare Fiscală referitoare la starea contului – cod IBAN 5070 “Disponibil din subvenții și transferuri” |
Administrare Fiscală – Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică în a cărei rază își are domiciliul fiscal întreprinderea, cu privire la deschiderea contului și certificarea faptului că acest cont este activ |
|
12 |
Act de identitate al reprezentantului legal |
– este valabil la data înregistrării cererii de plată |
13 |
Împuternicire pentru reprezentantul legal |
– se transmite în cazul în care o altă persoană decât cea menționată în Certificatul constatator semnează cererea de plată și documentele atașate acesteia |
În plus, în situația în care întreprinderea este beneficiară a mai multor acorduri pentru finanțare |
||
14 |
Declaraţie privind situaţia comparativă a salariaţilor pe acorduri |
|
În plus, pentru acordurile pentru finanțare emise în perioada 2015-2018 |
||
15 |
Declarație privind încadrarea în categoria lucrătorilor defavorizați |
|
16 |
Documentele prin care se face dovada că salariaţii angajaţi fac parte din categoria lucrătorilor defavorizaţi (conform tabel de la pct. 3.7 din Ghidul de plată) |
|
ATENŢIE!
Întreprinderile nou-înființate, care nu au un exercițiu financiar încheiat, nu transmit situațiile financiare anuale aprobate.
2.2 Documente justificative care însoțesc cererea de plată
Nr. crt. |
Document |
Condiții de conformitate |
1 |
Stat de plată pentru locurile de muncă nou-create aferente investiţiei iniţiale |
|
Nr. crt. |
Document |
Condiții de conformitate |
alfabetică și codul de identificare pentru fiecare angajat
|
||
2 |
Declaraţiile lunare privind obligaţiile de platǎ a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit, depuse la organele abilitate |
– se prezintă Declarația 112 (Anexele nr. 1 și nr. 1.1) pentru lunile pentru care se solicită decontarea cheltuielilor eligibile, la care va fi atașată dovada depunerii la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală În cazul în care există declarații rectificative, se va prezenta ultima declarație rectificativă depusă la organele fiscale până la data depunerii cererii de plată |
3 |
Situația detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la salariile nete |
|
4 |
Situația detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la contribuțiile pe întreprindere |
|
5 |
5.1 Instrumente de plată prin bancă a salariilor nete aferente angajaţilor pe proiect, inclusiv reţineri |
În situația în care borderoul este întocmit pentru întreaga întreprindere, în vederea ușurării efectuării verificărilor, este necesară evidențierea plății salariilor nete aferente angajaților pe proiect și menționarea sumei totale aferente plăților pe proiect |
5.2 Instrumente de plată prin casierie a salariilor nete aferente angajaţilor pe proiect |
În cazul în care plata salariilor nete aferente angajaților pe proiect se realizează în numerar (prin casierie) se vor prezenta:
În vederea ușurării efectuării verificărilor este necesară evidențierea plății salariilor nete aferente angajaților pe proiect |
|
6 |
Extras de cont |
În vederea ușurării efectuării verificărilor este necesară evidențierea plăților aferente proiectului |
7 |
Alte documente relevante |
– pentru reținerile din proiect se vor prezenta centralizatoare lunare pe tipuri de rețineri, care să cuprindă cel puțin informații |
Nr. crt. |
Document |
Condiții de conformitate |
privind numele salariaților, sumele reținute, obiectul reținerii, documentul în baza căruia s-a făcut reținerea și extrasul de cont aferent plății – centralizatoarele vor fi semnate de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea |
ATENŢIE!
Documentele menționate la pct. 2.2 vor fi prezentate pentru fiecare lună pentru care se solicită plata ajutorului de stat și vor fi delimitate prin separatoare.
ATENŢIE!
Ministerul Finanţelor Publice urmăreşte identificarea în extrasele de cont/registrele de casă a plății contribuţiilor obligatorii la asigurări sociale, a impozitului pe salarii, conform D112, şi a salariilor nete inclusiv reţineri din proiect.
Cheltuielile salariale pentru care nu sunt prezentate extrase de cont/registre de casă vor fi considerate neeligibile.
CAPITOLUL 3 – MODALITATEA DE COMPLETARE A DOCUMENTELOR ÎNTOCMITE DE ÎNTREPRINDERE
3.1 Cum se completează Cererea de plată a ajutorului de stat?
Data înregistrării (se menţionează data înregistrării în registrul de corespondenţă al întreprinderii)
Numărul înregistrării (se menţionează numărul din registrul de corespondenţă al întreprinderii)
Cerere de plată a ajutorului de stat
Subscrisa, (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis de Oficiul RegistruluiComerțului), având datele de identificare menționate la punctul I, reprezentată legal prin domnul/doamna
(numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preia din actul deidentitate), având calitatea de (administrator se preia din Certificatul constatator de la poziția
,,Persoane împuternicite” sau împuternicit în cazul în care o altă persoană este delegată pentru întocmireadocumentației prevăzută de H.G. nr. 332/2014), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr.
eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/județul (informațiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal), cod poștal , solicit plata ajutorului de stat, în sumă de (valoarea ajutorului de stat se preia din Formularul dedecont – coloana 6), în baza Acordului pentru finanțare nr. din data de (informațiile sepreiau din căsuța din partea dreapta-sus a documentului emis de MFP)şi în condițiile prevederilor schemei de ajutor de stat pentru sprijinirea investițiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2014, respectând intensitatea pe fiecare regiune (se calculează prin raportarea valorii ajutorului de stat la valoarea cheltuielilor eligibile prevăzute în Acordulpentru finanțare aprobat, pe fiecare regiune), conform Acordului pentru finanțare.
-
Date de identificare a întreprinderii:
Denumirea întreprinderii: (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis deOficiul Registrului Comerțului)
Data înregistrării întreprinderii: (se preia din Certificatul constatator emis de OficiulRegistrului Comerțului de la poziția ,,Informații de identificare'')
Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului: J / / (se preia din Certificatul constatator
emis de Oficiul Registrului Comerțului de la poziția ,,Informații de identificare'')
Codul de identificare fiscală: (se preia din Certificatul constatator emis de Oficiul RegistruluiComerțului de la poziția ,,Informații de identificare'')
Adresa: (judeţ, localitate, sector, stradă, bloc, scară, etaj, apartament – se preiau din Certificatulconstatator emis de Oficiul Registrului Comerțului de la poziția ,,Informații de identificare'')
Telefon: Fax: E-mail: (informațiile se preiau din Certificatulconstatator emis de Oficiul Registrului Comerțului de la poziția ,,Informații de identificare'')
Cod IBAN: , deschis la Trezoreria (informația se preia din confirmarea de laAgenția Națională de Administrare Fiscală – Activitatea de Trezorerie şi Contabilitate Publică în a cărei rază îșiare domiciliul fiscal întreprinderea).
-
Declaraţie pe propria răspundere
Subsemnatul/Subsemnata, (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau dinactul de identitate), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de
la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul
(informațiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis de OficiulRegistrului Comerțului), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete și că toate documentele în copie care însoțesc cererea sunt conforme cu originalele.
Declar pe propria răspundere că întreprinderea: (se bifează, după caz)
-
nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
-
nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
ATENȚIE!
Proiect unic de investiţii reprezintă orice investiţie iniţială demarată de acelaşi beneficiar, la nivel de grup, într-un interval de trei ani de la data demarării lucrărilor la o altă investiţie care beneficiază de ajutor în aceeaşi regiune de nivel 3 din Nomenclatorul comun al unităţilor teritoriale de statistică (NUTS 3), respectiv judeţ.
-
-
nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul.
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta cerere sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (cererea este semnată de reprezentantul legal)
ATENŢIE!
Datele privind starea societății (dizolvare, lichidare, insolvență) se regăsesc la poziția ,,Fapte aflate sub incidența art. 21. lit. e-h) din Legea nr. 26/1990'' din Certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul în a cărui rază teritorială îşi are sediul operatorul economic.
Celelalte date privind eligibilitatea societății se declară pe propria răspundere de către reprezentantul
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează cererea)
3.2 Cum se completează Formularul de decont?
ATENŢIE!
Formularul de decont este un fișier electronic tip (.xls) publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice la adresa http://www.mfinante.gov.ro/, secțiunea Investitorul informat – Ajutor de stat – HG nr. 332/2014.
Aplicația în Excel trebuie descărcată și adaptată în funcție de numărul lunilor pentru care se solicită plata ajutorului de stat, numărul de salariați și procentele contribuțiilor sociale datorate de angajat și angajator, în funcție de perioada solicitată la plată.
Formularul de decont este astfel conceput încât o parte din informații se preiau sau se calculează în mod automat, iar pentru celelalte date este necesară completarea lor manuală.
Nu este permisă modificarea formulelor.
Formularul de decont va fi transmis inclusiv în format electronic (.xls).
legal.
Ministerul Finanțelor Publice își rezervă dreptul de a solicita documente suplimentare care să susțină afirmațiile reprezentantului legal.
Formular de decont
Luna |
Obligaţii de platǎ |
Ajutor de stat solicitat -lei- |
|||
Costul salarial |
Salarii brute realizate -lei- |
Contribuţii angajator -lei- |
Total -lei- |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5=3+4 |
6 |
Luna ……. |
Costul salarial cu locurile de muncă nou-create |
||||
Cheltuieli eligibile |
|||||
Luna …… |
Costul salarial cu locurile de muncă nou-create |
||||
Cheltuieli eligibile |
|||||
… |
|||||
Total perioadă |
Costul salarial cu locurile de muncă nou-create |
||||
Cheltuieli eligibile |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezentul formular sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (formularul este semnat de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează formularul)
Instrucțiunile de completare a formularului de decont sunt prezentate în aplicația Microsoft Excel publicată pe site-ul ministerului.
Fișierul electronic (.xls) cuprinde 5 sheet-uri:
-
Formularul de decont
-
Centralizator obligații 2017 (pentru perioada până la 31.12.2017)
-
Centralizator obligații 2018 (pentru perioada începând cu 01.01.2018)
-
Anexa lunară cuprinzând cheltuielile salariale pentru perioada până la 31.12.2017
-
Anexa lunară cuprinzând cheltuielile salariale pentru perioada începând cu 01.01.2018
În funcție de perioada pentru care se solicită plata ajutorului de stat, se utilizează sheet-ul de obligații și anexa lunară necesare, iar pentru fiecare lună se creează sheet corespunzător.
vor fi cuplate pe locații și se vor calcula subtotaluri și total general.
În situația în care există mai multe locații ale realizării investiției, în anexa lunară informațiile
3.3 Cum se completează Declarația privind ocuparea și eligibilitatea locurilor de muncă?
Declarație privind ocuparea și eligibilitatea locurilor de muncă
Subsemnatul/Subsemnata, (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii sepreiau din actul de identitate), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul (informațiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis de Oficiul RegistruluiComerțului), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate sunt corecte şi complete.
Nr. loc muncă |
Data creării loc muncă |
Data ieșirii din eligibilitate |
Nume și prenume salariat |
Defavorizat (DA/NU) |
Data ieșirii de pe proiect |
Plata nr. 1 |
Plata nr. … |
|||||||||||||||
Anul 1 |
Anul 2 |
Anul … |
||||||||||||||||||||
Oct |
Nov |
Dec |
Ian |
Feb |
Mar |
Apr |
Mai |
Iun |
Iul |
Aug |
Sept |
Oct |
Nov |
Dec |
Ian |
Feb |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23… |
Locația 1 |
||||||||||||||||||||||
1 |
||||||||||||||||||||||
2 |
||||||||||||||||||||||
…. |
||||||||||||||||||||||
Locația 2 |
||||||||||||||||||||||
1 |
||||||||||||||||||||||
2 |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (declarația este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează declarația)
(ex. se completează nr. 1 pentru primul loc de muncă creat, număr care se va păstra pe toată perioada de menținere a locului de muncă);
-
în coloana 2 se completează data creării locului de muncă, respectiv data primei ocupări a postului (luna și anul);
-
în coloana 3 se completează data (luna și anul) când se împlinesc 24 de luni de la data creării locului de muncă;
-
în coloana 4 se completează numele și prenumele salariatului care a ocupat locul de muncă (sau salariaților, în situația în care există fluctuație de personal pe un loc de muncă);
-
în coloana 5 se completează cu DA sau NU, în concordanță cu informațiile din Declarația privind încadrarea în muncă a persoanelor defavorizate, exclusiv de către beneficiarii de acorduri pentru finanțare emise în perioada 2015-2018;
-
în coloana 6 se completează data la care salariatul iese de pe proiect, dacă este cazul;
-
în coloanele 7-23 etc. se completează numărul de zile lucrate efectiv (inclusiv concedii de odihnă, concedii medicale, concedii fără plată etc.) de fiecare angajat din proiect. În situația în care locul de muncă este vacant întreaga lună, în celula aferentă se completează cu bold litera V.
-
în coloana 1 se completează numărul locului de muncă nou-creat în cadrul proiectului
stat vor fi colorate diferit pentru fiecare cerere de plată.
În fișierul Excel transmis în format electronic, lunile pentru care se solicită plata ajutorului de
ATENŢIE!
Sunt considerate cheltuieli eligibile costurile salariale rezultate ca urmare a creării de locuri de muncă, înregistrate pe o perioadă de 2 ani consecutivi, respectiv 24 de luni calendaristice consecutive întregi (exemplu: un loc de muncă ocupat începând cu 12 martie 2020 va genera cheltuieli eligibile în perioada martie 2020 – februarie 2022).
ATENŢIE!
În cazul în care un loc de muncă nu a fost ocupat pe o perioadă mai mare de 6 luni consecutive se consideră că locul de muncă nu a fost menținut, caz în care plățile aferente locului de muncă, curente și ulterioare, vor fi suspendate.
ATENȚIE!
Tabelul trebuie adaptat în funcție de numărul lunilor pentru care se solicită plata ajutorului de stat și numărul de salariați.
3.4 Cum se completează Formularul privind stadiul creării și menținerii locurilor de muncă?
Formular privind stadiul creării și menținerii locurilor de muncă
Media numărului de salariaţi pe perioada ultimelor 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare |
Număr total de locuri de muncă aprobat conform Acordului pentru finanțare |
Număr de locuri de muncă existente în ultima lună pentru care se solicită plata ajutorului de stat |
|
Total |
din care nou-create aferente investiţiei |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezentul formular sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (formularul este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează formularul)
simple, pe perioada ultimelor 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare, conform Declarațiilor 112, care trebuie să fie același cu media numărului de salariați prevăzută în Acordul pentru finanțare emis;
-
în coloana 2 se completează numărul total de locuri de muncă nou-create (create prin proiect) menționat în planul de creare a locurilor de muncă aprobat prin Acordul pentru finanțare;
-
în coloana 3 se completează numărul total de locuri de muncă menționat în Declarația 112, depusă la ANAF, aferentă ultimei luni pentru care se solicită plata ajutorului de stat; în situația în care sunt locuri de muncă vacante pe întreprindere, se va insera o notă de subsol care să menționeze numărul acestora;
-
în coloana 4 se completează numărul de locuri de muncă nou-create în cadrul proiectului, în perioada cuprinsă între data emiterii acordului pentru finanțare și ultima lună pentru care se solicită plata ajutorului de stat; în situația în care în ultima lună pentru care se solicită plata ajutorului de stat sunt locuri de muncă vacante pe proiect, se va insera o notă de subsol care să menționeze numărul acestora.
în coloana 1 se completează numărul de salariaţi calculat pe baza mediei aritmetice
3.5 Cum se completează Declarația privind realizarea investiției?
Declarație pe propria răspundere privind realizarea investiției
Subsemnatul/Subsemnata, (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii sepreiau din actul de identitate), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul (informațiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis de Oficiul RegistruluiComerțului), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate sunt corecte şi complete.
Declar pe propria răspundere că:
-
întreprinderea a demarat investiţia iniţială la data de (informația se preia din Notificarea
scrisă prin care ministerul este informat cu privire la data demarării investiției), conform Acordului pentru finanţare nr. …………… din data de …………… (informațiile se preiau din căsuța din partea dreapta-sus adocumentului emis de MFP);
-
până la data prezentei cereri, investiţia este realizată (se completează parțial sau integral,
după caz) și este în valoare de …………………………. lei (se completează suma totală a activelor înregistrateconform registrului mijloacelor fixe actualizat la data cererii de plată).
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (declarația este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează declarația)
3.6 Cum se completează Declarația privind situația comparativă a salariaților pe acorduri?
ATENȚIE!
Se întocmeşte numai în situaţia în care întreprinderea este beneficiară a două sau mai multe acorduri pentru finanţare emise în baza H.G. nr. 332/2014.
Declaraţie privind situaţia comparativă a salariaţilor pe acorduri
Subsemnatul/Subsemnata, (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii sepreiau din actul de identitate), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul (informațiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis de Oficiul RegistruluiComerțului), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate sunt corecte şi complete.
Declar pe propria răspundere că în cadrul acordurilor pentru finanțare de care întreprinderea beneficiază sunt angajate următoarele persoane:
Acordul pentru finanțare nr. … / ……. |
Acordul pentru finanțare nr. … / ……. |
||||||
Nr. crt. |
Nume și prenume angajat |
Data încadrării pe proiect |
Data ieșirii din proiect |
Nr. crt. |
Nume și prenume angajat |
Data încadrării pe proiect |
Data ieșirii din proiect |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (declarația este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează declarația)
-
în coloana 1 se completează numărul curent în ordine crescătoare;
-
în coloana 2 se completează în ordine alfabetică, numele și prenumele angajatului pe proiect în cadrul primului acord pentru finanțare;
-
în coloana 3 se completează data la care angajatul a fost încadrat pe proiect;
-
în coloana 4 se completează data la care angajatul a ieșit de pe proiect, dacă este cazul;
-
în coloanele 5-8 se completează informații referitoare la al doilea acord pentru finanțare, conform instrucțiunilor de la coloanele 1-4.
3.7 Cum se completează Declarația privind încadrarea în muncă a persoanelor defavorizate?
ATENȚIE!
Se întocmeşte numai în situaţia în care întreprinderea este beneficiară a unui acord pentru finanţare emis în perioada 2015-2018.
Declarație privind încadrarea în muncă a persoanelor defavorizate
Subsemnatul/Subsemnata, (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau dinactul de identitate), identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de
la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul (informațiile se preiau din actul de identitate al reprezentantului legal), în calitate de reprezentant legal al întreprinderii (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatator emis de Oficiul RegistruluiComerțului), declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta declarație sunt corecte şi complete.
Declar pe propria răspundere că ……………….. (denumirea întreprinderii se preia din Certificatul constatatoremis de Oficiul Registrului Comerțului) încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată următoarele persoane defavorizate:
-
(reprezintă numărul total de persoane care se încadrează în această categorie) persoane care
nu au avut un loc de muncă remunerat în ultimele 6 luni;
-
……….. (reprezintă numărul total de persoane care se încadrează în această categorie) persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani;
-
……….. (reprezintă numărul total de persoane care se încadrează în această categorie) persoane cu vârsta peste 50 de ani;
-
(reprezintă numărul total de persoane care se încadrează în această categorie) persoane care nu
au absolvit o formă de învățământ liceal sau nu dețin o calificare profesională (ISCED 3) sau se află în primii doi ani de la absolvirea unui ciclu de învățământ cu frecvență și nu au avut încă niciun loc de muncă remunerat;
-
(reprezintă numărul total de persoane care se încadrează în această categorie) persoane care
provin din familie monoparentală, având în întreținere una sau mai multe persoane;
-
……….. (reprezintă numărul total de persoane care se încadrează în această categorie) persoane care sunt membre ale unei minorități etnice și au nevoie să își dezvolte competențele lingvistice, formarea profesională sau experiența în muncă pentru a-și spori șansele de a obține un loc de muncă stabil;
-
……….. (reprezintă numărul total de persoane care se încadrea ză în această categorie) persoane recunoscute ca persoane cu handicap conform legislaţiei naţionale.
Tabel nominal cu persoanele defavorizate încadrate la ……………. (denumirea întreprinderii se preia dinCertificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerțului), în perioada pentru care se solicită plata ajutorului de stat
Nr. crt. |
Nume şi prenume* |
Categorie de persoane defavorizate** |
Nr. şi dată contract |
Locația 1 |
|||
Locația 2 … |
|||
* se completează pe locaţii şi în ordine alfabetică
** se completează cu tipul de încadrare a persoanelor defavorizate prevăzute la literele a)-g).
ATENŢIE!
Tabelul va fi completat pe baza datelor din cartea de identitate, a tipului de încadrare pentru persoanele defavorizate prevăzute la literele a)-g), a planului de creare a locurilor de muncă, a Registrului general de evidență a salariaților.
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (declarația este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează declarația)
Documente relevante privind încadrarea în categoria lucrătorilor defavorizaţi, care se atașează în copie:
Nr. crt. |
Categoria lucrătorilor defavorizaţi |
Document |
1 |
Persoane care nu au avut un loc de muncă remunerat în ultimele 6 luni |
|
2 |
Persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani |
cartea de identitate |
3 |
Persoane cu vârsta peste 50 de ani |
cartea de identitate |
4 |
Persoane care nu au absolvit o formă de învățământ liceal sau nu dețin o calificare profesională (ISCED 3) sau se află în primii doi ani de la absolvirea unui ciclu de învățământ cu frecvență și nu au avut încă niciun loc de muncă remunerat |
|
5 |
Persoane care provin din familie monoparentală, având în întreținere una sau mai multe persoane |
|
6 |
Persoane care sunt membre ale unei minorități etnice și au nevoie să își dezvolte competențele lingvistice, formarea profesională sau experiența în muncă pentru a-și spori șansele de a obține un loc de muncă stabil |
apartenența la o anumită minoritate etnică |
7 |
Persoane recunoscute ca persoane cu handicap conform legislaţiei naţionale |
certificat eliberat de comisia de expertiză medicală a persoanelor cu handicap |
3.8 Cum se completează Situația detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la salariile nete?
Situație detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoarela salariile nete
Luna / Anul
Componentele salariului net |
Obligații de plată conform stat de plată -lei- |
Plăți |
Diferență |
Observații |
|||
OP/Borderou nr./dată |
Valoare -lei- |
Extras de cont nr./dată |
|||||
Total |
Din care proiect |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 = 5 – 2 |
8 |
Avans |
|||||||
Rețineri |
|||||||
Rest plată |
|||||||
……… |
|||||||
TOTAL |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta situație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (situația este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează situația)
-
în coloana 1 se completează componentele salariului net conform statului de plată pe proiect din luna respectivă;
-
în coloana 2 se completează valoarea totală a fiecărei componente a salariului net;
-
în coloana 3 se completează numărul și data instrumentului de plată;
-
în coloana 4 se completează valoarea totală înscrisă în instrumentul de plată;
-
în coloana 5 se completează valoarea aferentă proiectului din totalul instrumentului de plată;
-
în coloana 6 se completează numărul și data extrasului de cont;
-
în coloana 7 se completează diferența dintre valoarea achitată și obligația de plată, dacă este cazul;
-
în coloana 8 se completează în cazul în care există diferențe în coloana 7, menționându-se dacă sumele sunt sau nu eligibile, precum și modul de compensare a sumelor plătite în plus/minus.
3.9 Cum se completează Situația detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la contribuțiile pe întreprindere?
Situație detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoarela contribuțiile pe întreprindere
Luna / Anul
Declarația aferentă contribuțiilor salariale |
Plăți |
Diferență -lei- |
Observații |
||||
Valoarea obligațiilor de plată -lei- |
OP/Decizie compensare nr. /dată |
Suma achitată/compensată -lei- |
Extras de cont nr./dată |
||||
Total |
Din care aferentă contribuțiilor salariale |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 = 5 – 2 |
8 |
D 112 |
|||||||
TOTAL |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta situație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: (numele şi prenumele reprezentantului legal al întreprinderii se preiau din actul de identitate)
Funcția: („administrator” se preia din Certificatul constatator de la poziția „Persoane împuternicite” sau
„împuternicit” în cazul în care o altă persoană este împuternicită pentru semnarea documentației)
Semnătura: (situația este semnată de reprezentantul legal)
Data semnării: (data semnării este data la care reprezentantul legal semnează situația)
-
în coloana 1 se completează D112;
-
în coloana 2 se completează valoarea totală a Declarației 112 (inițială sau ultima rectificativă, dacă este cazul);
-
în coloana 3 se completează numărul și data instrumentelor de plată/deciziilor de compensare;
-
în coloana 4 se completează valoarea totală a instrumentelor de plată/deciziilor de compensare;
-
în coloana 5 se completează valoarea aferentă contribuțiilor salariale din totalul instrumentelor de plată/deciziilor de compensare;
-
în coloana 6 se completează numărul și data extrasului de cont;
-
în coloana 7 se completează diferențele înregistrate între plăți și obligații de plată;
-
în coloana 8 se completează în cazul în care există diferențe în coloana 7, menționându-se dacă sumele sunt sau nu eligibile, precum și modul de compensare a sumelor plătite în plus/minus.
CAPITOLUL 4 – SOLUȚIONAREA CERERII DE PLATĂ
-
Ministerul Finanțelor Publice verifică conformitatea documentelor transmise și îndeplinirea condițiilor prevăzute de schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr. 332/2014, în vederea efectuării plății.
ATENŢIE!
Documentele şi informaţiile solicitate vor fi transmise către Ministerul Finanţelor Publice în termen de 30 de zile lucrătoare de la data primirii solicitării.
În situaţia în care întreprinderea NU confirmă primirea solicitării transmise de Ministerul Finanţelor Publice sau NU respectă termenul, cererea se returnează întreprinderii, în termen de 15 zile lucrătoare de la îndeplinirea termenului, în vederea completării acesteia.
În vederea calculării termenului de 15 zile lucrătoare pentru returnarea cererii de plată, sunt necesare următoarele precizări:
-
Situația în care întreprinderea NU confirmă primirea solicitării transmise:
Atunci când solicitarea este returnată la Ministerul Finanțelor Publice de către poștă:
-
se contactează întreprinderea și se retransmite solicitarea la aceeași adresă / o nouă adresă comunicată de reprezentantul legal al întreprinderii prin e-mail.
Dacă solicitarea este returnată a doua oară, întreaga documentație aferentă cererii de plată se returnează la adresa menționată în cerere, în termen de 15 zile lucrătoare de la data returului poștei.
-
în cazul în care întreprinderea nu poate fi contactată, întreaga documentație aferentă cererii de plată se returnează la adresa menționată în cerere, în termen de 15 zile lucrătoare de la data returului poștei.
-
-
-
În cazul în care se constată lipsa unor documente sau neconcordanțe între datele și informațiile transmise, Ministerul Finanțelor Publice transmite o solicitare de completare a cererii de plată a ajutorului de stat, cu confirmare de primire.
2. Situația în care întreprinderea NU respectă termenul de 30 de zile lucrătoare de la data primiriisolicitării pentru transmitere a documentelor de clarificări:
Atunci când răspunsul la solicitare nu este transmis de întreprindere în cele 30 de zile lucrătoare de la data la care societatea semnează confirmarea de primire (A.R.), întreaga documentație se returnează la adresa menționată în cererea de plată, în termen de 15 zile lucrătoare de la data împlinirii celor 30 de zile lucrătoare.
-
Ministerul Finanțelor Publice, în calitate de furnizor de ajutor de stat, își rezervă dreptul de a verifica oricând la fața locului, notificând în prealabil, în perioada de implementare a investiției, precum și în perioada de implementare și monitorizare a locurilor de muncă nou-create, veridicitatea și conformitatea documentelor privind realizarea investiției și efectuarea cheltuielilor eligibile aferente locurilor de muncă nou-create.
-
După analiza tuturor documentelor Ministerul Finanțelor Publice transmite o adresă
către întreprindere prin care:
-
solicită Certificatele de atestare fiscală pentru bugetele componente ale bugetului general consolidat și
-
informează întreprinderea cu privire la perioada efectuării verificării, după caz.
ATENŢIE!
Plata ajutorului de stat se face doar dacă întreprinderea nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat.
În acest sens, întreprinderea transmite:
-
Certificat de atestare fiscală pentru bugetul de stat emis de Agenția Națională de Administrare Fiscală,
-
Certificatele de atestare fiscală pentru bugetele locale pentru sediul social și toate punctele de lucru menționate în Certificatul constatator atașat cererii de plată.
-
-
În cazul în care Cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice întocmesc Raportul de plată, document intern prin care se propune decontarea ajutorului de stat aferent cererii de plată.
ATENŢIE!
Cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă atunci când:
-
respectă toate cerințele din punct de vedere al conformității și al condițiilor în baza cărora a fost emis Acordul pentru finanțare,
-
întreprinderea nu înregistrează debite restante la bugetele componente ale bugetului general consolidat,
-
s-a efectuat verificarea la fața locului, după caz.
-
-
Virarea efectivă a ajutorului de stat se face de către Ministerul Finanțelor Publice, în termen de maximum 45 de zile lucrătoare de la data la care cererea de plată a ajutorului de stat este considerată completă în sensul prevederilor schemei de ajutor de stat, în contul
50.70 „Disponibil din subvenții și transferuri”, deschis la unitatea Trezoreriei Statului în a cărei rază își are domiciliul fiscal întreprinderea beneficiară de ajutor de stat.
-
Întreprinderile au obligația de a verifica valoarea ajutorului de stat virat de Ministerul Finanţelor Publice în contul 50.70 „Disponibil din subvenţii şi transferuri”. În situaţia în care se constată existenţa unei sume necuvenite, întreprinderile au obligaţia de a informa de îndată Ministerul Finanțelor Publice în vederea restituirii acesteia.
-
Restituirea sumelor încasate necuvenit se realizează în conturile de cheltuieli bugetare din care au fost incasate, dacă sumele se restituie în anul în care au fost încasate, respectiv in contul prevazut la art. 8 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2008 privind reglementarea unor măsuri financiare în domeniul bugetar, aprobată cu modificări prin Legea nr. 275/2008, cu modificarile si completarile ulterioare, dacă sumele se restituie în anii următori anului în care au fost încasate.
-
Pentru sumele necuvenite încasate de către întreprinderi, Ministerul Finanţelor Publice percepe dobânzi şi penalităţi aferente, datorate de la data încasării până la data restituirii, conform prevederilor art. 174 și art. 176 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările și completările ulterioare.
CAPITOLUL 5 – FORMULARE
Formularul nr. 1
Data înregistrării Numărul înregistrării
Cerere de plată a ajutorului de stat
Subscrisa, , având datele de identificare menţionate la punctul I, reprezentată legal prin domnul/doamna , având calitatea de , identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str. nr. , bl. , sc. , ap.
, sectorul/judeţul , cod poştal , solicit plata ajutorului de stat, în sumă de , în baza Acordului pentru finanţare nr. din data de şi în condiţiile prevederilor schemei pentru sprijinirea investiţiilor care promovează dezvoltarea regională prin crearea de locuri de muncă, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 332/2014, cu modificările și completările ulterioare, respectând intensitatea pe fiecare regiune de conform Acordului pentru finanțare.
-
Date de identificare a întreprinderii:
Denumirea întreprinderii: Data înregistrării întreprinderii:
Nr. de înmatriculare la oficiul registrului comerţului:
Codul de identificare fiscală: Adresa: Telefon: Fax: E-mail: Cod IBAN: , deschis la Trezoreria
-
Declaraţie pe propria răspundere
Subsemnatul/Subsemnata, , identificat/identificată cu actul de identitate seria nr. , eliberat de
la data de , cu domiciliul în localitatea , str.
nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul
, în calitate de reprezentant legal al întreprinderii , declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta cerere sunt corecte şi complete și că toate documentele în copie care însoțesc cererea sunt conforme cu originalele.
Declar pe propria răspundere că întreprinderea:
-
nu se află în procedură de executare silită, insolvenţă, faliment, reorganizare judiciară, dizolvare, închidere operațională, lichidare sau suspendare temporară a activităţii;
-
nu face obiectul unor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate, conform prevederilor legale în vigoare;
-
nu a beneficiat şi nu va beneficia de ajutoare de stat regionale pentru costuri eligibile de natura activelor corporale şi necorporale în cadrul aceluiaşi proiect unic de investiţii;
-
nu a efectuat o relocare către unitatea în care urmează să aibă loc investiția inițială pentru care se solicită ajutorul în ultimii 2 ani anteriori înregistrării cererii de acord pentru finanţare şi, la momentul înregistrării cererii, oferă un angajament că nu va face acest lucru pentru o perioadă de până la 2 ani după finalizarea investiției inițiale pentru care se solicită ajutorul.
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta cerere sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Cererea va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Formular de decont
Luna |
Obligaţii de platǎ |
Ajutor de stat solicitat -lei- |
|||
Costul salarial |
Salarii brute realizate -lei- |
Contribuţii angajator -lei- |
Total -lei- |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
5=3+4 |
6 |
Luna ……. |
Costul salarial cu locurile de muncă nou-create |
||||
Cheltuieli eligibile |
|||||
Luna …… |
Costul salarial cu locurile de muncă nou-create |
||||
Cheltuieli eligibile |
|||||
… |
|||||
Total perioadă |
Costul salarial cu locurile de muncă nou-create |
||||
Cheltuieli eligibile |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezentul formular sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Formularul va fi semnat de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Declarație privind ocuparea și eligibilitatea locurilor de muncă
Subsemnatul/Subsemnata, , identificat/identificată cu actul de identitate seria
nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str. nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul , în calitate de reprezentant legal al întreprinderii
, declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate sunt corecte şi complete.
Nr. loc muncă |
Data creării loc muncă |
Data ieșirii din eligibilitate |
Nume și prenume salariat |
Defavoriz at (DA/NU) |
Data ieșirii de pe proiect |
Plata nr. 1 |
Plata nr. … |
|||||||||||||||
Anul 1 |
Anul 2 |
Anul … |
||||||||||||||||||||
Oct |
Nov |
Dec |
Ian |
Feb |
Mar |
Apr |
Mai |
Iun |
Iul |
Aug |
Sept |
Oct |
Nov |
Dec |
Ian |
Feb |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
9 |
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23… |
Locația 1 |
||||||||||||||||||||||
1 |
||||||||||||||||||||||
2 |
||||||||||||||||||||||
…. |
||||||||||||||||||||||
Locația 2 |
||||||||||||||||||||||
1 |
||||||||||||||||||||||
2 |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Declarația va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Formular privind stadiul creării și menținerii locurilor de muncă
Media numărului de salariaţi pe perioada ultimelor 12 luni anterioare datei înregistrării cererii de acord pentru finanţare |
Număr total de locuri de muncă aprobat conform Acordului pentru finanțare |
Număr de locuri de muncă existente în ultima lună pentru care se solicită plata ajutorului de stat |
|
Total |
din care nou-create aferente investiţiei |
||
1 |
2 |
3 |
4 |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezentul formular sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Formularul va fi semnat de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Declarația privind realizarea investiției
Subsemnatul/Subsemnata, , identificat/identificată cu actul de identitate seria
nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str. nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul , în calitate de reprezentant legal al întreprinderii
, declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate sunt corecte şi complete.
Declar pe propria răspundere că:
-
întreprinderea a demarat investiţia iniţială la data de , conform Acordului pentru
finanţare nr. …………… din data de ;
-
până la data prezentei cereri, investiţia este realizată …………………………. și este în valoare de
. lei.
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Declarația va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Declaraţie privind situaţia comparativă a salariaţilor pe acorduri
Subsemnatul/Subsemnata, , identificat/identificată cu actul de identitate seria
nr. , eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea , str. nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul , în calitate de reprezentant legal al întreprinderii
, declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate sunt corecte şi complete.
Declar pe propria răspundere că în cadrul acordurilor pentru finanțare de care întreprinderea beneficiază sunt angajate următoarele persoane:
Acordul pentru finanțare nr. … / ……. |
Acordul pentru finanțare nr. … / ……. |
||||||
Nr. crt. |
Nume și prenume angajat |
Data încadrării pe proiect |
Data ieșirii din proiect |
Nr. crt. |
Nume și prenume angajat |
Data încadrării pe proiect |
Data ieșirii din proiect |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
8 |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Declarația va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Declarație privind încadrarea în categoria lucrătorilor defavorizați
Subsemnatul/Subsemnata, , identificat/identificată cu actul de identitate seria nr.
, eliberat de la data de , cu domiciliul în localitatea
, str. nr. , bl. , sc. , ap. , sectorul/judeţul , în calitate de reprezentant legal al întreprinderii , declar pe propria răspundere că toate informaţiile furnizate şi consemnate în prezenta declarație sunt corecte şi complete.
Declar pe propria răspundere că încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată următoarele
persoane defavorizate:
-
……….. persoane care nu au avut un loc de muncă remunerat în ultimele 6 luni;
-
……….. persoane cu vârsta cuprinsă între 15 și 24 de ani;
-
persoane cu vârsta peste 50 de ani;
-
persoane care nu au absolvit o formă de învățământ liceal sau nu dețin o calificare profesională
(ISCED 3) sau se află în primii doi ani de la absolvirea unui ciclu de învățământ cu frecvență și nu au avut încă niciun loc de muncă remunerat;
-
……….. persoane care provin din familie monoparentală, având în întreținere una sau mai multe persoane;
-
persoane care sunt membre ale unei minorități etnice și au nevoie să își dezvolte competențele
lingvistice, formarea profesională sau experiența în muncă pentru a-și spori șansele de a obține un loc de muncă stabil;
-
persoane recunoscute ca persoane cu handicap conform legislaţiei naţionale.
Tabel nominal cu persoanele defavorizate încadrate la ……………., în perioada pentru care se solicită plata ajutorului de stat
Nr. crt. |
Nume şi prenume* |
Categorie de persoane defavorizate** |
Nr. şi dată contract |
Locația 1 |
|||
Locația 2 … |
|||
* se completează pe locaţii şi în ordine alfabetică
** se completează cu tipul de încadrare a persoanelor defavorizate prevăzute la literele a)-g).
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta declarație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Declarația va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Situație detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la salariile nete
Luna / Anul
Componentele salariului net |
Obligații de plată conform stat de plată -lei- |
Plăți |
Diferență |
Observații |
|||
OP/Borderou nr./dată |
Valoare -lei- |
Extras de cont nr./dată |
|||||
Total |
Din care proiect |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 = 5 – 2 |
8 |
Avans |
|||||||
Rețineri |
|||||||
Rest plată |
|||||||
……… |
|||||||
TOTAL |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta situație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Situația va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.
Situație detaliată lunară privind obligațiile de plată și modul de achitare a acestora referitoare la contribuțiile pe întreprindere
Luna / Anul
Declarația aferentă contribuțiilor salariale |
Plăți |
Diferență -lei- |
Observații |
||||
Valoarea obligațiilor de plată -lei- |
OP/ Decizie de compensare nr. /dată |
Suma achitată/compensată -lei- |
Extras de cont nr./dată |
||||
Total |
Din care aferentă contribuțiilor salariale |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 = 5 – 2 |
8 |
D 112 |
|||||||
TOTAL |
Declar pe propria răspundere că informațiile cuprinse în prezenta situație sunt exacte și complete sub sancțiunea aplicării art. 326 – “Falsul în declarații” din Legea 286/2009 privind Codul Penal, cu modificările și completările ulterioare.
Numele: …………..
Funcţia: …………..
Semnătura1: …………..
Data semnării: …………..
1 Situația va fi semnată de persoana autorizată să reprezinte legal întreprinderea.