DISPOZIŢIE nr. 349 din 30 decembrie 1992

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 23/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CENTRUL NATIONAL AL CINEMATOGRAFIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 14 din 29 ianuarie 1993
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990 ART. 6
ActulREFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990 ART. 14
ActulREFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990 ART. 16
ActulREFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990 ART. 26
ART. 2REFERIRE LALEGE 11 29/01/1991
ART. 2REFERIRE LALEGE 31 16/11/1990
ART. 3REFERIRE LALEGE 12 06/08/1990 ART. 1
ART. 11REFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990 ART. 10
ART. 12REFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990 ART. 10
ART. 15REFERIRE LADECRET-LEGE 80 08/02/1990
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind stabilirea condiţiilor de autorizare a multiplicarii şi difuzarii pentru public a videocasetelor şi de difuzare a filmelor de către persoane fizice şi juridice, altele decit unitatile din reteaua cinematografica a Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a filmelor "România film"



Preşedintele Centrului Naţional al Cinematografiei,în temeiul dispoziţiilor art. 6. lit. i) şi art. 26 din Decretul-lege nr. 80/1990 privind organizarea activităţii cinematografice, prin care se da dreptul Centrului Naţional al Cinematografiei de a autoriza, în condiţiile legii, iniţiativa particulara în domeniul creatiei, productiei şi difuzarii filmelor,tinind seama şi de dispozitiile alineatului final al art. 14 din acelasi decret-lege, care prevede că difuzarea filmelor se poate face şi de către alte persoane juridice decit unitatile din reteaua cinematografica de stat şi de către persoane fizice pe bază de contracte incheiate cu filialele de distribuţie şi de exploatare a filmelor din cadrul Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România film", precum şi de cele ale art. 16, care da dreptul Centrului Naţional al Cinematografiei de a autoriza multiplicarea şi difuzarea pentru public a videocasetelor continind filme cinematografice,emite urmatoarea dispoziţie: + 
Articolul 1Persoanele fizice care vor sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme în cinematografe proprii sau inchiriate, în videoteci, cluburi şi alte asemenea locuri, precum şi persoanele juridice, altele decit cele ale Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor "România film", specializate în difuzarea filmului, dacă au prevăzut prin actul de înfiinţare sau de autorizare a funcţionarii ca obiect de activitate şi difuzarea filmului pentru public, pot fi autorizate, la cerere, sa desfasoare astfel de activităţi în condiţiile prevăzute în prezenta dispoziţie.
 + 
Articolul 2Solicitanţii de autorizaţii pentru difuzarea filmelor vor depune la Centrul Naţional al Cinematografiei urmatoarele:– cerere de autorizare, cu datele complete de stare civila ale solicitantului sau, după caz, cu datele complete de identificare a persoanei juridice, sediul unde urmeaza să-şi desfasoare activitatea, capacitatea salii cu numar de locuri, numărul de spectacole ce urmeaza a se organiza zilnic, inclusiv duminica şi în sarbatorile legale, numărul de filme ce urmeaza să le inchirieze de la ce difuzor sau distribuitor le obtine;– copia actului de înfiinţare sau de autorizare a funcţionarii ce da dreptul la desfăşurarea unor activităţi comerciale cu filmul (extras din hotărîrea judecătorească de autorizare a funcţionarii societatii, statutul acesteia sau, după caz, copia legalizata a actului normativ de înfiinţare);– copia legalizata a contractului de licenţă sau alt act doveditor prin care solicitantul probeaza ca a obţinut dreptul de exploatare pe teritoriul tarii a filmelor, din producţia altor tari;– avizul organelor de pompieri cu privire la indeplinirea condiţiilor de functionare a salii în deplina siguranţa contra incendiilor, precum şi avizul organelor sanitare;– copia de atestare profesionala pentru proiectionistul ce urmeaza sa foloseasca aparatura de proiectie şi, în cazul în care acesta este o altă persoană decit organizatorul proiectiei, copia contractului de angajare a acestuia;– cazierul judiciar pentru persoanele fizice ce urmeaza să efectueze activităţi cu filmul în scop comercial. Nu pot cere autorizarea de a organiza, pe baze comerciale, proiectii cu filme persoanele care, potrivit legii, sînt incapabile sau au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, precum şi pentru alte infractiuni pedepsite potrivit Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurentei neloiale.
 + 
Articolul 3Difuzarea filmelor straine în scop comercial de către persoanele fizice şi juridice, prin cinematografe sau videoteci ori alte asemenea locuri, se poate face numai pe baza licentei obtinute de la difuzorii sau distribuitorii externi ori interni, cu respectarea drepturilor de autor.Proiectarea de filme fără licenta atrage raspunderea celor vinovati, în condiţiile legii.Persoanele care nu respecta limitele autorizatiei de functionare şi care difuzeaza pentru public filme fără licenta raspund pentru faptele lor în condiţiile art. 1 lit. a) din Legea nr. 12/1990 privind protejarea populatiei împotriva unor activităţi comerciale ilicite, astfel cum a fost republicată.
 + 
Articolul 4Persoanele autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme pot realiza, în condiţiile legii, importul de filme straine sau nu pot incheia contracte în acest scop cu "România film" – R.A. De asemenea, pentru filmele pentru care "România film" – R.A. detine licenta de exploatare se pot incheia contracte de închiriere direct cu aceasta sau prin subunitatile sale.
 + 
Articolul 5În cazurile în care persoanele autorizate realizează direct importul filmelor straine pentru nevoile proprii, acestea sînt obligate, pentru a-şi asigura protectia drepturilor de exploatare, să le inscrie în Registrul public al cinematografiei, pe baza actelor doveditoare de obtinere a licentei.Dacă filmul importat se apreciaza ca prezinta interes pentru exploatarea şi în reteaua cinematografica proprie, "România film" – R.A. va putea negocia şi contracta de la deţinătorul licentei difuzarea acestuia.
 + 
Articolul 6Persoanele autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme pot solicita date de referinţa cu privire la filmele inscrise în Registrul public al cinematografiei sau pot sa-l consulte direct, cu plata taxei de 2.000 lei.
 + 
Articolul 7Multiplicarea şi difuzarea pentru public a videocasetelor continind filme cinematografice din producţia naţionala de către persoane fizice şi juridice se pot autoriza, la cerere, de către Centrul Naţional al Cinematografiei, cu plata licentei de exploatare reprezentind drepturile de autor şi cota-parte din cheltuielile de realizare a filmului.De asemenea, se vor putea autoriza multiplicarea şi difuzarea pentru public a videocasetelor continind filme cinematografice din producţia altor cinematografii, dacă "România film" – R.A. detine licenta de exploatare sau dacă solicitantul autorizatiei face dovada ca a obţinut acordul unei case producătoare sau distribuitoare pentru a folosi opera cinematografica în acest scop.
 + 
Articolul 8Nu pot fi destinate difuzarii publice filmele care propaga defaimarea tarii şi a natiunii, indeamna la razboi de agresiune, la ura naţionala, rasiala, de clasa sau religioasa, incita la discriminare, la separatism teritorial sau la violenta publică, precum şi cele care au un continut obscen, contrar bunelor moravuri.Raspunderea pentru difuzarea publică revine organizatorului de spectacol cinematografic.
 + 
Articolul 9Persoanele fizice şi juridice autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme, indiferent de procedeul tehnic de proiectie a imaginii în sali de cinematograf, videoteci, cluburi sau în orice alte locuri sînt obligate sa tina un registru de evidenta a filmelor rulate, în care se vor menţiona, pe zile, titlul filmului, ora de proiectie, seria de la care a inceput vinzarea biletelor şi cu care s-a sfirsit la începerea proiectiei fiecarui spectacol cinematografic şi numărul de bilete vindute. Înscrierea datelor se face la inceputul şi sfirsitul fiecarei proiectii.
 + 
Articolul 10Persoanele fizice şi juridice autorizate sa organizeze, pe baze comerciale, proiectii cu filme, la recomandarea Centrului Naţional al Cinematografiei, pe baza consultării Ministerului Învăţămîntului, vor limita intrarea în sala a copiilor şi adolescentilor, pînă la vîrsta de 16 ani, în cazul filmelor cu imagini ce se constituie intr-o şcoala a crimei sau a delictului şi care sînt de natura sa dauneze grav asupra dezvoltării fizice, mentale sau morale a minorilor.
 + 
Articolul 11Taxa de autorizare pentru organizarea, pe baze comerciale, de proiectii cu filme, indiferent de procedeul tehnic de proiectie şi de natura filmului pe pelicula, pe banda magnetica (videocasete) sau orice alt purtator material -, precum şi pentru autorizarea activităţii de închiriere de casete video este de 10.000 lei, ce se achită la primirea autorizatiei, precum şi o cota de 15% din încasările brute rezultate din difuzarea filmului, pentru finantarea productiei naţionale de filme, potrivit art. 10 din Decretul-lege nr. 80/1990, ce se virează lunar în contul Centrului Naţional al Cinematografiei Condiţiile de plată se vor stabili prin contract.
 + 
Articolul 12Inchirierea de filme pe pelicula sau videocasete se poate face din stocul detinut de "România film"-R.A., prin subunitatile sale teritoriale, pe bază de contract şi cu plata tarifelor de închiriere, în functie de numărul de filme cedate în exploatare şi capacitatea salii în urmatoarele limite:

  Capacitatea sălii Tarif lunar (lei)
  – pînă la 25 locuri 15.000-20.000
  – pînă la 50 locuri 21.000-25.000
  – pînă la 100 locuri 30.000-40.000
  – pînă la 150 locuri 45.000-50.000
  – peste 150 locuri 75.000

Pentru inchirierea de casete video se vor percepe lunar urmatoarele tarife:

  Număr de casete originale Tarif lunar (lei)
  50 20.000
  100 30.000
  peste 100 40.000

Tarifele de mai sus vor fi corectate în raport cu coeficientii de crestere a nivelului preturilor.În tarifele ce se vor lua ca baza pentru negocierea contractarii inchirierii de filme sau pentru multiplicarea de videocasete sînt incluse drepturile de folosinţă cuvenite autorilor operei cinematografice, în condiţiile legii, precum şi cota de finanţare a productiei naţionale de filme potrivit art. 10 din Decretul-lege nr. 80/1990. Prin contractul de cedare a licentei de exploatare incheiat cu „România film” – R.A. se va prevedea modalitatea de plată a tarifelor prevăzute mai sus. + 
Articolul 13Drepturile de folosinţă cuvenite autorilor se vor plati de către "România film" – R.A. principalilor realizatori, în condiţiile legii, iar cota cuvenita pentru finantarea productiei naţionale de film de 15% din sumele încasate se va vira de regie în contul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 + 
Articolul 14Controlul asupra organizatorilor de proiectii de filme, pe baze comerciale, asupra activităţii videotecilor şi a centrelor de închiriere de casete video autorizate în condiţiile prezentei dispozitii se exercită, în afara celui autorizat de lege, şi de personalul anume imputernicit din cadrul Centrului Naţional al Cinematografiei.
 + 
Articolul 15Activitatea de autorizare, prevăzută de Decretul-lege nr. 80/1990, se desfăşoară în cadrul compartimentului „Autorizarea initiativei particulare în cinematografie” al Centrului Naţional al Cinematografiei de către Comisia video.
 + 
Articolul 16Comisia video are, în principal, urmatoarele atribuţii:a) eliberarea autorizaţiilor de functionare a videotecilor şi a centrelor de închiriere a casetelor video în termen de cel mult 30 de zile de la inregistrarea cererilor solicitantilor;b) tinerea evidentei autorizaţiilor eliberate şi comunicarea acestora la "România film" – R.A.;c) organizarea evidentei filmelor cu drept de exploatare video şi asigurarea inscrierii lor în Registrul public al cinematografiei pentru sectia video;d) analiza şi solutionarea sesizarilor, sugestiilor şi propunerilor privind activitatea videotecilor şi a centrelor de închiriere a casetelor video;e) controlul respectarii normelor legale de către toţi organizatorii de spectacole video şi de către cei care dau cu chirie casete video continind filme cinematografice – persoane fizice sau juridice.
 + 
Articolul 17Autorizatiile eliberate anterior prezentei dispozitii îşi păstrează valabilitatea timp de un an de la data emiterii. La implinirea termenului, beneficiarii unor astfel de autorizaţii sînt obligati să solicite reconfirmarea autorizatiei potrivit prevederilor prezentei dispozitii. Taxa de reconfirmare este de 2.000 lei.
 + 
Articolul 18Pe data semnarii prezentei dispozitii îşi inceteaza aplicarea dispozitiile Centrului Naţional al Cinematografiei nr. 145 din 22 martie 1991, nr. 152 bis din 2 aprilie 1991 şi nr. 157 din 10 aprilie 1991.
 + 
Articolul 19Compartimentul Secretariat al Centrului Naţional al Cinematografiei va transmite prezenta dispoziţie unităţilor interesate din cadrul cinematografiei şi va lua măsuri de aducere la cunoştinţa publicului prin publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I.PreşedinteleCentrului Naţional al Cinematografiei,Petre SalcudeanuBucureşti, 30 decembrie 1992.Nr. 349.________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x