DECRET nr. 98 din 30 iulie 1975

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 85 din 1 august 1975
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 279 19/03/1990
ActulCOMPLETAT DEDECRET 111 21/03/1979
ActulMODIFICAT DEDECRET 111 21/03/1979
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEHG 279 19/03/1990
ActulCOMPLETAT DEDECRET 111 21/03/1979
ActulMODIFICAT DEDECRET 111 21/03/1979

cu privire la regimul soldarilor de mărfuri din comerţ



Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:  + 
Articolul 1În scopul asigurării desfacerii întregului fond de mărfuri din comerţ şi al satisfacerii cerinţelor de consum ale populaţiei, se pot organiza soldari de mărfuri, în condiţiile stabilite prin prezentul decret.
 + 
Articolul 2Soldarile se fac de doua ori pe an şi se aproba de Comsiliul de Miniştri, odată cu planul trimestrial de casa. Consiliul de Miniştri aproba grupele de mărfuri ce fac obiect de soldare, reducerile de preţuri, sumele aferente reducerilor şi perioadele de soldare, la propunerea Ministerului Comerţului Interior ca organ central coordonator, cu avizul Consiliului şi Îndrumării Activităţii de Aprovizionare şi Prestare de Servicii către Populaţie.
 + 
Articolul 3Pot fi soldate următoarele categorii de mărfuri: a) mărfuri sezoniere, avînd o vechime în comerţ de minimum un an, succeptibile de a deveni demodate sau depăşite; b) mărfuri avînd o vechime în comerţ de minimum 2 ani, care nu se mai produc şi au devenit greu vandabile; c) mărfuri descompletate, desperechiate, degradate, deteriorate, decolorate, declasate sau în situaţia de a depăşi termenul de garanţie.
 + 
Articolul 4Soldarile de mărfuri se efectuează cu reduceri de preţuri, astfel: – pentru mărfurile prevăzute la art. 3 lit. a), reducerile de preţuri sînt temporare, valabile numai pe perioada de soldare, după care se va reveni la preţurile iniţiale. Reducerea maxima pe produs la aceste mărfuri va fi de 25%, fără a se depăşi în medie 20% din valoarea acestora, calculată la preţurile iniţiale; – pentru mărfurile prevăzute la art. 3 lit. b) şi c), reducerile de preţuri se aplică pînă la lichidarea stocurilor respective. Reducerea maxima pe produs la aceste mărfuri va fi de 30%, fără a se depăşi în medie 25% din valoarea acestora, calculată la preţurile iniţiale. Coeficienţii maximi de soldare pentru produsele ce se degradeaza, deteriorează sau decoloreaza în procesul activităţii comerciale, se stabilesc potrivit anexei nr. 1) la prezentul decret.
 + 
Articolul 5Cupoanele de tesaturi ce se formează în comerţ se vor valorifica prin unităţile de producţie ale cooperaţiei şi industriei locale; cupoanele de dimensiuni neconfectionabile sau cele din tesaturi ce nu se confectioneaza se pot desface la fondul pieţei. Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe împreună cu Comitetul de Stat al Planificarii vor lua în calcul, ca resurse de aprovizionare pentru unităţile prevăzute la alineatul precedent, cantităţile de cupoane livrate de comerţ acestora. Dimensiunile maxime ale cupoanelor ce se pot solda, precum şi coeficienţii limita de reducere a preţurilor la aceste cupoane, se stabilesc potrivit anexei nr. 2 la prezentul decret. Tesaturile care depăşesc limitele stabilite prin anexa nr. 2 nu sînt considerate cupoane şi se vor valorifica în preţurile integrale.
 + 
Articolul 6Pagubele provenite din nerespectarea limitelor şi coeficienţilor de reducerea preţurilor şi de soldare, prevăzuţi la art. 4 şi 5, vor fi recuperate de la cei vinovaţi de producerea lor. În toate cazurile în care necesitatea soldarii, reconditionarii ori transformarii unor mărfuri a fost determinata de neglijenţa personalului care a avut sarcina de a conversa, întreţine ori gestiona aceste mărfuri, pagubele rezultate vor fi imputate celor vinovaţi de producerea lor, chiar dacă ele nu depăşesc limitele şi coeficienţii menţionaţi în alineatul precedent.
 + 
Articolul 7Ministerul Comerţului Interior, ca organ central coordonator, în colaborare cu Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, pe baza aprobării potrivit art. 2, desfăşoară pe sisteme comerciale şi pe judeţe, valoarea reducerilor de preţuri pe grupe de mărfuri, stabilind totodată, modalitatea de defalcare a reducerilor de preţuri pe articole şi sortimente ce se soldeaza. De asemenea, Ministerul Comerţului Interior va comunică ministerelor şi celorlalte organe centrale şi locale producătoare reducerile de preţuri la mărfurile pe care acestea le-au propus şi au fost aprobate pentru soldare.
 + 
Articolul 8Desfacerea mărfurilor soldate se va efectua cu precădere în oraşe şi centre muncitoresti. Pe litoral şi în staţiuni balneoclimaterice cu aflux mare de turişti, nu se desfac mărfuri soldate.
 + 
Articolul 9Reducerile de preţuri, precum şi cheltuielile efectuate cu reconditionarea sau transformarea unor mărfuri soldabile, se vor acoperi, la întreprinderile şi organizaţiile comerciale, dintr-un fond constituit din beneficii, prevăzut în planul financiar. Fondurile astfel constituite se stabilesc anual la întocmirea planului şi bugetului de stat, în limita unei cote maxime de 0,6% din volumul anual al desfacerilor cu amănuntul.
 + 
Articolul 10Sumele aprobate de Consiliul de Miniştri, potrivit art. 2, pentru soldarile de mărfuri, care rămîn nefolosite la sfîrşitul anului, se raportează în fondul anului următor.
 + 
Articolul 11Creditarea mărfurilor la care s-au efectuat reduceri de preţuri cu amănuntul se va face de Banca Naţionala a Republicii Socialiste România, în condiţiile mărfurilor curente.
 + 
Articolul 12Ministerul Comerţului Interior şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, împreună cu comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, răspund de organizarea, conducerea şi aplicarea măsurilor privind soldarile de mărfuri. Ministerul Comerţului Interior şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, celelalte ministere şi organe centrale, precum şi comitetele executive ale consiliilor populare care au în subordine unităţi comerciale, vor controla, prin colective de specialişti, respectarea riguroasă a normelor privind desfăşurarea soldarilor de mărfuri.
 + 
Articolul 13În vederea evitării formării de stocuri de mărfuri soldabile, ministerele şi celelalte organe centrale, precum şi comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, vor lua măsuri pentru îmbunătăţirea calităţii produselor, cunoaşterea cererii de mărfuri a populaţiei, repartizarea judicioasă a fondului de marfa pe teritoriu şi pe unităţi şi păstrarea mărfurilor în condiţii corespunzătoare, asigurind orientarea încheierii contractelor pentru aprovizionarea unităţilor comerciale cu articole şi sortimente solicitate la desfacere. De asemenea, Ministerul Comerţului Interior şi Uniunea Centrala a Cooperativelor de Consum, împreună cu Direcţia Centrala de Statistica şi Comitetul de Stat al Planificarii, vor lua măsuri pentru îmbunătăţirea sistemului informaţional privind stocurile de mărfuri din comerţ, în scopul cunoaşterii operative a acestora şi luării măsurilor de prevenire a formării de stocuri greu vandabile.
 + 
Articolul 14Ministerele şi celelalte organe centrale şi locale care au în subordine unităţi deţinătoare de mărfuri soldabile, sînt obligate sa ia toate măsurile necesare pentru a asigura reconditionarea sau transformarea acestor mărfuri, atunci cînd efectuarea unor asenenea operaţiuni permite o valorificare mai eficienta decît reducerea preţului cu amănuntul. NICOLAE CEAUŞESCU Preşedintele Republicii Socialiste România –––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x