DECRET nr. 94 din 28 martie 1983

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 19 din 29 martie 1983
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 120 07/07/2000
ActulNECONSTITUTIONALITATE ADMISADECIZIE 65 17/11/1993
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 10ABROGA PELEGE 41 19/12/1975 ART. 26
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 10ABROGA PELEGE 41 19/12/1975 ART. 26
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 120 07/07/2000
ActulNECONSTITUTIONALITATE ADMISADECIZIE 65 17/11/1993

cu privire la declararea animalelor, înstrăinarea şi taierea bovinelor şi cabalinelor



Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:  + 
Capitolul 1Obligaţiile deţinătorilor privind declararea animalelor, precum şi condiţiile pentru înstrăinarea şi taierea bovinelor şi cabalinelor  + 
Articolul 1Unităţile agricole socialiste şi persoanele fizice sînt obligate sa declare efectivele de bovine, cabaline, porcine, ovine şi alte animale pe care le deţin, precum şi orice modificări intervenite în aceste efective, pentru a fi înscrise în registrul agricol, în condiţiile şi termenele prevăzute de lege.
 + 
Articolul 2Înstrăinarea bovinelor şi cabalinelor între persoane fizice se poate face numai cu aprobarea data de birourile sau comitetele executive ale consiliilor populare, pe baza biletelor de adeverire a proprietăţii şi sănătăţii animalelor.
 + 
Articolul 3Taierea bovinelor şi cabalinelor proprietatea persoanelor fizice este interzisă.În mod excepţional, bovinele şi cabalinele proprietatea persoanelor fizice pot fi tăiate, în afară abatoarelor, numai în cazul unor boli infectioase, pe baza aprobării date, pentru fiecare caz în parte, de către medicul veterinar inspector de stat.Pentru alte boli grave, incurabile sau accidente care pun în pericol viaţa animalelor, taierea bovinelor şi cabalinelor aparţinînd persoanelor fizice se poate face numai în abatoare şi centre de tăiere, cu aprobarea medicului veterinar al acestora şi avizul medicului veterinar inspector de stat.În situaţiile în care bovinele şi cabalinele se afla în locuri izolate, la distanţe mari de localităţi şi nu pot fi transportate la centre de tăiere sau abatoare, taierea se poate face, în mod excepţional, la locul unde se găsesc, numai dacă, datorită unor îmbolnăviri grave sau accidente care le pun în pericol viaţa, taierea nu poate fi amînată. Aceste cazuri vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa medicului veterinar al celei mai apropiate circumscripţii, care este obligat să se deplaseze fără întîrziere la faţa locului, pentru a stabili cauzele care au determinat taierea şi dacă aceasta s-a făcut în condiţiile prezentului decret.
 + 
Articolul 4Bovinele şi cabalinele aparţinînd unităţilor socialiste şi altor persoane juridice pot fi tăiate, în condiţiile prevăzute de lege, în limitele stabilite prin planul naţional unic de dezvoltare economico-socială, în abatoarele întreprinderilor de industrializare a carnii.În mod excepţional, taierea bovinelor şi cabalinelor aparţinînd unităţilor prevăzute la alin. 1 se poate face în aceste unităţi numai în cazul unor boli infectioase, cu aprobarea medicului veterinar al unităţii sau, după caz, a medicului veterinar inspector de stat.Pentru alte boli grave, incurabile sau accidente care pun în pericol viaţa animalelor, taierea bovinelor şi cabalinelor aparţinînd unităţilor socialiste sau altor persoane juridice se poate face numai în abatoare şi centre de tăiere, cu aprobarea medicului veterinar al acestora şi avizul medicului veterinar inspector de stat.În situaţiile în care bovinele şi cabalinele aparţinînd unităţilor socialiste şi altor persoane juridice se afla în locuri izolate, la distanţe mari de localităţi şi nu pot fi transportate la centre de tăiere sau abatoare, taierea se poate face, pentru îmbolnăviri grave şi accidente care pun în pericol viaţa, la locul unde se găsesc, numai în condiţiile prevăzute la art. 3 alin. 4.
 + 
Capitolul 2Raspunderi şi sancţiuni  + 
Articolul 5Încălcarea dispoziţiilor prezentului decret atrage, după caz, răspunderea disciplinară, materială, civilă, contravenţională sau penală a persoanelor vinovate.
 + 
Articolul 6Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an taierea bovinelor şi cabalinelor în afară abatoarelor, cu excepţia tăierii în condiţiile art. 3 alin. 2 şi 4 şi art. 4 alin. 2 şi 4.În cazul în care instanţa dispune ca pedeapsa să fie executată prin munca corecţională, aceasta se va presta într-o unitate specială de muncă.Persoanele condamnate pentru săvîrşirea infracţiunii prevăzute la alin. 1 vor fi obligate şi la plata unei despăgubiri către stat egala cu valoarea animalelor tăiate, stabilită la preţurile de contractare prevăzute de lege. Valoarea carnii confiscate, stabilită la preţ de contractare, se scade din cuantumul despăgubirii datorate.
 + 
Articolul 7Declararea de date nesincere, refuzul de declarare, precum şi nedeclararea, la termenele stabilite, a datelor privind efectivele de animale ce fac obiectul înscrierii în registrul agricol, dacă faptele nu sînt săvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, sînt considerate infracţiuni, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă, după cum urmează:a) de la 500 la 1.000 lei cînd fapta se referă la ovine şi caprine;b) de la 1.000 la 1.500 lei cînd fapta se referă la porcine;c) de la 5.000 la 10.000 lei cînd fapta se referă la bovine şi cabaline.Înstrăinarea bovinelor şi cabalinelor fără aprobarea prevăzută la art. 2 constituie, de asemenea, contravenţie, dacă nu este săvîrşită în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, este considerată infracţiune şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la alin. 1 şi 2 se fac în condiţiile art. 23 alin. 2-4 din Decretul nr. 692/1973 privind registrul agricol.
 + 
Articolul 8Declararea, de către unităţile agricole socialiste, alte persoane juridice şi persoanele fizice, pentru înscrierea în registrul agricol, a unui număr mai mic de bovine, cabaline, porcine, ovine, caprine şi alte animale decît cel real deţinut, atrage, potrivit legii, preluarea fără plata la fondul de stat a animalelor nedeclarate.
 + 
Articolul 9Pagubele produse unităţilor agricole socialiste, prin plata amenzilor contravenţionale aplicate acestora şi prin preluarea fără plata la fondul de stat a animalelor nedeclarate pentru a fi înscrise în registrul agricol, se imputa conducătorului unităţii şi celorlalte persoane fizice vinovate.
 + 
Articolul 10Articolul 26 din Legea nr. 41/1975 privind regimul tăierii animalelor, precum şi orice alte dispoziţii contrare, se abroga. –––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x