DECRET nr. 692 din 28 decembrie 1973 (*republicat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 41 din 17 aprilie 1982
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 24ABROGA PEHOTARARE 2492 31/12/1969 ART. 1
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 13REFERIRE LADECRET 1 06/01/1982
ART. 23REFERIRE LALEGE 32 12/11/1968
ART. 24ABROGA PEHOTARARE 2492 31/12/1969 ART. 1
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DELEGE 15 09/12/1982

privind registrul agricol



Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează:  + 
Capitolul 1Dispoziţii generale  + 
Articolul 1În scopul asigurării unei evidente unitare, potrivit cerinţelor actuale de informare, necesare îndeplinirii sarcinilor ce le revin cu privire la dezvoltarea agriculturii şi la buna gospodărire a resurselor locale, comitetele şi consiliile populare comunale, orăşeneşti şi municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor organiza registrul agricol potrivit prevederilor prezentului decret.
 + 
Articolul 2Registrul agricol constituie documentul oficial de evidenta primara unitară în care se înscriu date privind gospodăriile populaţiei: a) capul gospodăriei şi membrii acesteia; b) terenurile pe care le deţin, pe categorii de folosinţă, suprafeţele cultivate cu principalele culturi şi numărul de pomi, pe specii; c) efectivele de animale, pe specii şi categorii, la începutul anului, evoluţia în cursul anului a bovinelor, porcinelor şi ovinelor; d) clădirile de locuit şi construcţiile gospodăreşti; e) mijloacele de transport cu tracţiune animala. Datele prevăzute la lit b)-e) se vor înscrie şi pentru persoanele juridice altele decât cele socialiste. Formularul registrului agricol este cel prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul decret.
 + 
Articolul 3Pe baza datelor din registrul agricol pe gospodării, a evoluarii producţiei vegetale şi animale, a datelor cu privire la modul de folosinţă a terenului, a numărului de pomi fructiferi şi a efectivelor de animale, furnizate de unităţile socialiste, se organizează evidenta centralizata pe comuna, oraş, municipiu şi sectoarele municipiului Bucureşti, privind: a) numărul gospodariilor populaţiei, de clădiri de locuit, construcţii gospodăreşti şi de mijloace de transport cu tracţiune animala aparţinînd populaţiei; b) modul de folosinţă a terenurilor pe categorii de unităţi, suprafaţa cultivată şi producţia agricolă, la principalele culturi, în gospodăriile populaţiei; c) numărul de pomi fructiferi în gospodăriile populaţiei şi producţia de fructe; d) efectivele de animale pe categorii de unităţi, pe specii şi categorii la începutul anului, evoluţia în cursul anului a bovinelor, porcinelor şi ovinelor şi producţia animala obţinută în gospodăriile populaţiei.
 + 
Articolul 4Se considera gospodărie, în sensul prezentului decret, totalitatea membrilor de familie, rudelor sau altor persoane care locuiesc şi gospodăresc împreună, avînd bugetul comun şi, după caz, lucrează împreună terenul şi toate animalele pe care le deţin oricare ar fi localitatea în care se găsesc terenurile şi animalele. În comune se înscriu în registrul agricol toate gospodăriile populaţiei, chiar dacă nu deţin terenuri agricole, animale sau construcţii. De asemenea, se înscriu toate gospodăriile populaţiei în oraşe şi în localităţi care aparţin din punct de vedere administrativ de acestea, de municipii ori de sectoare ale municipiului Bucureşti, stabilite prin decizii ale comitetelor executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, în care gospodăriile cu terenuri agricole sau cu animale au o frecventa mare. În oraşe, municipii şi sectoare ale municipiului Bucureşti se înscriu în registrul agricol numai gospodăriile care deţin terenuri agricole (inclusiv terenurile cultivate în curţi) şi pomi fructiferi, precum şi cele care deţin animale din speciile bovine, porcine, ovine, caprine, cabaline, şi familii de albine. Persoanele care nu au domiciliul în localitate, dar au pe raza acesteia terenuri, animale sau construcţii, vor fi înscrise într-un capitol separat al registrului agricol.
 + 
Capitolul 2Organizarea, completarea, controlul şi centralizarea datelor în registrul agricol  + 
Articolul 5Comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare comunale, orăşeneşti, municipale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti vor lua măsuri pentru întocmirea şi ţinerea la zi a registrului agricol în conformitate cu prevederile prezentului decret, pentru asigurarea împotriva degradării, distrugerii, sau sustragerii acestuia, precum şi pentru conformitate cu prevederile prezentului decret, pentru asigurarea împotriva degradării, distrugerii sau sustragerii acestuia, precum şi pentru furnizarea datelor din registru, cu respectarea prevederilor legale. Registrul agricol, avînd caracterul unui document oficial constituie o sursa importanţa de informaţii, va fi numerotat, parafat, sigilat şi înregistrat în registrul de intrare-ieşire.
 + 
Articolul 6Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi a municipiului Bucureşti îndrumă şi controlează modul în care comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare comunale, orăşeneşti şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti aduc la îndeplinire sarcinile privind registrul agricol. Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Direcţia Centrala de Statistica şi Ministerul Finanţelor, pe bază de planuri comune de acţiune, vor asigura îndrumarea şi controlul lucrărilor privind întocmirea registrului, realitatea datelor înscrise, pe gospodării, precum şi a datelor centralizate şi raportate. Organele prevăzute în alineatul precedent vor elabora norme tehnice de completare a registrului agricol.
 + 
Articolul 7Înscrierea datelor în registrul agricol se va face pe baza declaraţiei, sub semnatura proprie, a capului de gospodărie, sau, în lipsa acestuia, a unui membru major al gospodăriei, la sediul comitetului sau biroului executiv al consiliului popular comunal, orasenesc, municipal sau ale sectoarelor municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliul capului gospodăriei. Pentru gospodăriile din unele sate mai indepartate de sediul central al comunei se vor înfiinţa centre sau birouri executive ale consiliilor locale. Pentru persoanele juridice altele decât cele socialiste, care deţin terenuri agricole sau animale domestice, registrul agricol se completează pe baza declaraţiilor scrise, semnate de organele lor de conducere.
 + 
Articolul 8Înscrierile datelor în registrul agricol se va face, la comune de către agentul agricol sau de statisticianul – funcţionar -, căruia îi revine sarcina completării, ţinerii la zi şi centralizarii datelor din registrul agricol. Prin decizie a biroului executiv al consiliului popular comunal, sarcina de completare, ţinere la zi şi centralizare a registrului agricol al consiliului comunal poate fi încredinţată, după caz, şi contabilului biroului executiv al consiliului popular. La oraşe, municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti înscrierea datelor se va face de către persoana desemnată de comitetul sau biroul executiv al consiliului popular, prin decizie. Secretarul comitetului sau biroului executiv al consiliului popular coordonează, verifica şi răspunde de modul de completare şi ţinere la zi a registrului agricol. Orice modificare a datelor înscrise în registrul agricol se va face numai cu acordul secretarului comitetului sau biroului executiv al consiliului popular.
 + 
Articolul 9La completrea registrului cu datele privind efectivele de animale va participa un tehnician zooveterinar de la circumscripţia veterinara sau de la punctul de însămînţări artificiale. Tehnicianul menţionat în alineatul precedent va verifica prin confruntare cu evidentele tehnice operative de care dispune, în prezenta celor ce fac declaraţia, exactitatea datelor înscrise în registrul agricol şi va răspunde împreună cu secretarul comitetului sau biroului executiv şi persoana însărcinată cu completarea registrului agricol de realitatea datelor înregistrate. La verificarea datelor centralizate privind modul de folosinţă a terenului va participa şi tehnicianul cadastral, desemnat de oficiul judeţean de cadastru şi organizarea teritoriului.
 + 
Articolul 10Termenele la care cetăţenii sînt obligaţi sa declare datele pentru înscrierea în registrul agricol a următoarelor date: a) 5 ianuarie-20 ianuarie, pentru datele anuale privind membrii gospodăriei, clădiri de locuit, construcţii gospodăreşti şi mijloace de transport cu tracţiune animala, efectivele de animale existente în gospodărie la începutul anului; b) în termen de 7 zile pentru orice modificări intervenite în efectivele de bovine, porcine, şi ovine pe care deţin: vânzări-cumpărări, produşi obţinuţi, animale moarte sau sacrificate, alte intrari-iesiri; c) 25 mai-10 iunie, pentru datele agricole de producţie vor depune, pînă la 15 mai, la birourile executive ale consiliilor populare comunale, tabele cu membrii cărora li s-au repartizat loturi în folosinţă, cu indicarea suprafeţelor.
 + 
Articolul 11Comitetele şi birourile executive ale consiliilor populare, vor controla, în perioadele prevăzute la art. 13, exactitatea datelor declarate la art. 10. În acest scop, vor constitui o comisie formată din preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul comitetului sau biroului executiv, persoana însărcinată cu completarea registrului agricol, agentul agricol de la comuna, deputaţi ai consiliului popular şi specialişti zooveterinari de la circumscripţiile sanitar-veterinare şi punctele de însămînţare artificiala. Diferenţele faţă de datele înscrise, constatate cu ocazia controlului, vor fi operate în registrul agricol, incunostintind despre acest lucru pe capul gospodăriei.
 + 
Articolul 12Comisia comunală (oraseneasca, municipala şi a sectoarelor municipiului Bucureşti), prevăzute la art. 11, odată cu controlul exactitatii datelor declarate, va culege de la gospodării şi informaţii cu privire la productiile medii pe animal. Pe baza acestor informaţii şi a altor date de la organele tehnice agricole şi cele de valorificare a produselor agricole, comisia va stabili pe comuna (oraş, municipiu, sector, al municipiului Bucureşti) producţia animala din gospodăriile populaţiei.
 + 
Articolul 13Centralizarea datelor pe comuna (oraş, municipiu, sector al municipiului Bucureşti) se va face în următoarele perioade: a) între 1-20 ianuarie, pentru datele privind membrii gospodăriei, clădirile de locuit, construcţiile gospodăreşti, mijloace de transport cu tracţiune animala şi evoluţia efectivelor de ovine, bovine, porcine pe total specie, pe întregul an. Efectivele de animale existente la începutul anului se stabilesc pe baza recesamantului animalelor domestice, se înscriu în registrul agricol pentru fiecare gospodărie, precum şi pe total comuna (oraş, municipiu, sector), şi se transmit potrivit Decretului nr. 1/1982; b) între 1-15 ale lunii următoare trimestrului raportat, pentru evoluţia efectivelor de bovine, porcine şi ovine pe total specie trimestru I-III; c) între 1-15 iunie, pentru datele privind modul de folosinţă a terenului, suprafeţele cultivate şi numărul pomilor fructiferi; d) în termen de 2 zile de la încheierea lucrărilor de evaluare a producţiei în camp, pentru producţia principalelor culturi. Înscrierea datelor se va face pe baza rezultatelor furnizate de comisia de evaluare a producţiei agricole vegetale stabilită prin Decretul nr. 79/1973; pentru produsele la care nu se face evaluarea potrivit decretului menţionat, datele privind producţia se vor stabili de către comisia de evaluare prin apreciere; e) între 1-10 februarie, pentru datele privind producţia animala, pe baza evaluării făcute potrivit prevederilor art. 11 şi 12.
 + 
Capitolul 3Obligaţiile persoanelor fizice şi ale persoanelor juridice altele decât cele solicialiste, precum şi ale unităţilor socialiste, privind declararea datelor pentru completarea registrului agricol  + 
Articolul 14Persoanele fizice şi persoanele juridice altele decât cele socialiste sînt obligate sa declare, în termenele prevăzute în art. 10, date exacte privind gospodăria proprie în vederea înscrierii acestora în registrul agricol; persoanele domiciliate în localităţile prevăzute la art. 10, date exacte privind gospodăria proprie în vederea înscrierii acestora în registrul agricol; persoanele domiciliate în localităţile prevăzute în art. 4 alin. 3 sînt obligate sa declare, în termen de 7 zile, orice modificări intervenite în efectivul de animale. La declararea modificărilor efectivului de animale se prezintă în mod obligatoriu şi documentele prevăzute prin acte normative în vigoare, biletele pentru adeverirea proprietăţii, vânzării şi sănătăţii animalelor, dovezi privind mortalitatea, certificate pentru sacrificari de necesitate.
 + 
Articolul 15Conducerea unităţilor agricole de stat şi cooperatiste, precum şi ale oricăror alte unităţi socialiste care deţin terenuri agricole, pomi fructiferi şi animale domestice, sînt obligate sa înainteze la comitetul consiliului popular respectiv datele necesare pentru întocmirea centralizatorului registrului agricol la următoarele termene: a) pînă la 25 ianuarie, pentru datele privind efectivele de animale la începutul anului; b) pînă la 13 iunie, pentru datele privind modul de folosinţă a terenurilor şi pomi fructiferi.
 + 
Articolul 16Persoanele fizice, unităţile agricole de stat şi cooperatiste, precum şi orice alte unităţi cărora le revine obligaţia declarării datelor pentru completarea registrului agricol, răspund de exactitatea acestor date şi de respectarea termenelor de declarare. În cazul în care persoana fizica sau persoana juridică alta decât cea socialistă declara cantităţi mai mici de produse agricole sau un nr. mai mic de animale decât cele reale, ceea ce nu s-a declarat se considera că nu îi aparţine şi se preia, fără plata, în proprietatea statului. Declararea de către o unitate agricolă de stat sau cooperatista a unor cantităţi de produse agricole mai mici decât realul deţinut atrage preluarea, fără plata, la fondul statului. Declararea unei producţii agricole sau a unui efectiv de animale mai mare decât cele reale constituie infracţiune şi se pedepseşte potrivit legii penale.
 + 
Articolul 17Obligaţiile cu privire la registrul agricol vor fi aduse la cunoştinţa persoanelor şi unităţilor prevăzute în art. 14 şi 15, prin grija comitetelor şi birourilor executive ale consiliilor populare
 + 
Capitolul 4Raportarea datelor din registrul agricol  + 
Articolul 18Datele centralizate pe comune, oraşe, municipii şi sectoarele municipiului Bucureşti vor fi comunicate direcţiei judeţene de statistica la termenele prevăzute la art. 13. Comunicarea datelor centralizate se va face sub semnatura preşedintelui şi a secretarului comitetului sau biroului executiv al consiliului popular respectiv, pe formularele elaborate de către Direcţia Centrala de Statistica, Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Finanţelor.
 + 
Articolul 19Direcţiile judeţene sau a municipiului Bucureşti de statistica vor centraliza pe judeţe datele primite şi le vor transmite Direcţiei Centrale de Statistica şi comitetelor executive ale consiliilor populare respective, la termenele stabilite în sistemul informaţional statistic.
 + 
Capitolul 5Dispoziţii finale  + 
Articolul 20Registrul agricol se va întocmi pe perioade de 5 ani, corespunzătoare planurilor cincinale de dezvoltare economico-socială, cu excepţia perioadei 1974-1980, care va fi cuprins într-un registru singur.
 + 
Articolul 21Agentul agricol răspunde de îndeplinirea sarcinilor stabilite de comitetul sau biroul executiv al consiliului popular cu privire la luarea şi aplicarea măsurilor pentru folosirea raţională a fondului financiar, sporirea producţiei vegetale, a efectivelor de animale; de asemenea, agentul agricol va completa şi centraliza datele din registrul agricol.
 + 
Articolul 22Încălcarea prevederilor cuprinse în prezentul decret atrage, după caz, răspunderea disciplinară, contravenţională, penală, materială sau civilă.
 + 
Articolul 23Declararea de date nesincere, refuzul de declarare, precum şi nedeclararea la termenele stabilite a datelor ce fac obiectul registrului agricol, dacă faptele nu sînt săvîrşite în aceste condiţii încît, potrivit legii penale, sînt infracţiuni, constituie contravenţie şi se sactioneaza cu amendă de la 100 lei la 1000 lei. Împotriva procesului-verbal de constatare a contravenţiilor se poate face plângere în termen de 15 zile de la data comunicării. În măsura în care prezentul decret nu dispune altfel, contravenţiilor prevăzute la alin. 1 le sînt aplicabile dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
 + 
Articolul 24Prezentul decret intră în vigoare pe data de 1 ianuarie 1974. Pe aceeaşi dată se abroga Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 889/1963 privind registrul agricol pe anii 1964-1970, art. 1, lit. a) pct. 1 din Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2492/1969 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la norme sanitar-veterinare şi zootehnice, precum şi orice dispoziţii contrare. –––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x