DECRET nr. 529 din 27 decembrie 1952

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 1 din 7 ianuarie 1953
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973

privind înfiinţarea gradelor didactice superioare



Pentru a stimula pregătirea şi perfecţionarea cadrelor didactice din învăţămîntul superior printr-o activitate didactico-ştiinţifică susţinută şi pentru a incuraja cercetarea ştiinţifică în instituţiile de învăţămînt superior,Prezidiul Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române, decretează: + 
Articolul 1Se înfiinţează, pe data prezentului Decret, următoarele grade didactice superioare: asistent, conferenţiar şi profesor de învăţămînt superior.
 + 
Articolul 2Aceste grade se acordă de Comitetul pentru Învăţămîntul Superior de pe lîngă Consiliul de Miniştri al Republicii Populare Române, prin Comisia Superioară de Diplome.
 + 
Articolul 3Gradul de asistent se acordă persoanelor care au trecut examenul de stat (proiectul de diploma) sau un examen echivalent la o instituţie de învăţămînt superior, au dovedit calităţi pentru activitatea didactica şi aptitudinti pentru cercetarea ştiinţifică şi lucrează sub conducerea unui profesor sau conferenţiar.
 + 
Articolul 4Gradul de conferenţiar se acordă persoanelor care au titlul de candidat în ştiinţe şi funcţionează ca asistent sau lector în instituţiile de învăţămînt superior sub conducerea unui profesor.
 + 
Articolul 5Comisia Superioară de Diplome poate acorda gradul de conferenţiar şi persoanelor fără titlu ştiinţific şi anume:a) personalului didactic cu stagiu în învăţămînt care a dovedit o excepţionala pregătire de specialitate, calităţi didactice deosebite şi a desfăşurat o activitate ştiinţifică valoroasa;b) persoanelor care au reuşit la concursul de conferenţiar, după ce în decurs de un an au făcut dovada capacităţii lor stiintifico-pedagogice;c) specialiştilor de înaltă calificare, cu un îndelungat stagiu în institutele de cercetări ştiinţifice în producţia industriala, transporturi, agricultura, în aparatul de stat, în domeniul artelor, chemaţi în fuctia de conferenţiar, după ce vor funcţiona cu succes timp de un an în aceste funcţiuni.
 + 
Articolul 6Gradul de profesor de învăţămînt superior se acordă persoanelor care au titlu de doctor în ştiinţe şi funcţionează ca lectori ori conferenţiari în învăţămîntul superior.Comisia Superioară de Diplome poate acorda gradul de profesor de învăţămînt superior şi persoanelor fără titlu ştiinţific de doctor, dar numai în condiţiile prevăzute la aliniatele a, b şi c, din articolul precedent.
 + 
Articolul 7Regulamentul de organizare şi funcţionare a Comisiei Superioare de Diplome va fi aprobat de Consiliul de Miniştri.Vicepreşedintele PrezidiuluiMarii Adunări Naţionale,P. CONSTANTINESCUSecretarul PrezidiuluiMarii Adunări Naţionale,MARIN FLOREA IONESCU––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x