DECRET nr. 50 din 31 mai 1948

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL COMERTULUI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 124 din 31 mai 1948
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 17REFERIRE LALEGE 351 02/05/1945
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECRET 16 13/01/1949

pentru înfiinţarea şi funcţionarea Societăţilor Comerciale de Stat



 + 
Capitolul 1Înfiinţarea societăţii + 
Articolul 1Statul Roman, prin Ministerul Comerţului, va putea înfiinţa, după necesitate, în conformitate cu prevederile prezentului decret, societăţi comerciale de Stat, avînd ca obiect:a) Colectarea de produse agricole, vegetale şi animale, deşeuri industriale, şi orice fel de alte produse;b) Desfacerea cu ridicată şi amănuntul a mărfurilor şi produselor de orice fel, rationate şi nerationate;c) Aprovizionarea populaţiei municipiilor, comunelor urbane şi balneo-climaterice, cu produse alimentare de prima necesitate, lemne de foc şi alte produse de uz gospodăresc, precum şi exploatarea de hoteluri, izvoare minerale, băi, localuri de consumaţie, localuri de spectacole;d) Transportul, manipularea şi vamuirea mărfurilor.În obiectul acestor societăţi comerciale, vor putea fi cuprinse şi orice alte atributiuni în legătură cu obiectul lor cum ar fi: prelucrarea, condiţionarea, depozitarea, conservarea şi transportul produselor respective.Societăţile comerciale de Stat vor funcţiona după normele prevăzute în legile comerciale şi fiscale pentru societăţile anonime cu derogarile arătate în decretul de faţa şi după statutele întocmite de Ministerul Comerţului în baza acestui decret.
 + 
Articolul 2Înfiinţarea Societăţilor Comerciale de Stat sub orice denumire ar funcţiona, se va face prin decizia Ministerului Comerţului, cu avizul Ministerului Finanţelor.
 + 
Articolul 3Statutele de funcţionare a societăţilor comerciale de Stat vor fi întocmite de Ministerul Comerţului şi publicate în Monitorul Oficial. Aceste statute nu vor putea fi modificate decât prin decizia Ministerului Comerţului.În statute vor fi arătate: denumirea, capitalul, sediul, durata şi obiectul fiecărei societăţi, precum şi normele de conducere şi funcţionare a acestora.
 + 
Articolul 4Societăţile comerciale de Stat vor fi considerate ca legal constituite după publicarea statutelor lor în Monitorul Oficial şi pe data înmatriculării lor în registrul comerţului.Înscrierea în registrul comerţului a societăţilor, sucursalelor, agentiilor şi subagentiilor lor se va face în baza cererii societăţii la care se vor alătură statutele fără a mai fi nevoie de vreo alta autorizare sau de îndeplinirea vreuneia din formalităţile prevăzute de codul de comerţ sau de orice alte legi speciale privitoare la societăţile anonime.
 + 
Articolul 5Actele referitoare la constituirea, transcrierea, publicarea, afişarea şi înmatricularea acestor societăţi, cat şi cele privitoare la sporirea de capital şi înfiinţarea de sucursale, agenţii şi subagentii, sînt scutite de impozitele şi taxele prevăzute de legea timbrului şi a impozitului pe acte şi fapte juridice sau orice alte legi.
 + 
Capitolul 2Capitalul social + 
Articolul 6Capitalul social al societăţilor comerciale de Stat va fi subscris şi vărsat în întregime de Stat prin Ministerul Finanţelor, la constituirea lor.
 + 
Articolul 7Capitalul social al societăţilor comerciale de Stat, rămîne proprietatea Statului.Activul acestor societăţi nu va putea fi gajat sau înstrăinat peste limita care garantează integritatea capitalului iniţial, decât pe baza aprobării Ministerului Finanţelor.
 + 
Capitolul 3Operaţiunile societăţii + 
Articolul 8Societăţile comerciale de Stat vor putea face cu respectarea normelor legale în vigoare, toate operaţiunile necesare realizării scopului societăţii.
 + 
Articolul 9B.N.R. este autorizata sa primească la scont cambiile emise sau girate de societăţile comerciale de Stat.
 + 
Articolul 10Societăţile comerciale de Stat vor putea primi în administrare şi exploatare bunurile imobile şi mobile aparţinînd Statului, judeţelor, şi comunelor sau altor instituţii publice, care vor fi necesare realizării obiectului lor social.Chiria sau arenda aferentă în cazurile inchirierilor sau arendarilor dela Stat, judeţ sau comuna, precum şi dela particulari se va stabili după regimul chiriilor categoriei prevăzută în art. 7, litera a, a legii Nr. 330 din 4 Mai 1946.
 + 
Articolul 11Pentru avansuri primite în contul comenzilor dela autorităţi sau instituţii publice, societăţile comerciale de Stat sînt scutite de prezentarea de scrisori de garanţie bancară sau orice alte garanţii.Ele sînt de asemeni scutite de depunerea de garanţii sau cauţiuni legale pentru participarea la licitaţii publice sau adjudecări de lucrări sau furnituri.
 + 
Capitolul 4Administrarea societăţilor + 
Articolul 12Societăţile comerciale de Stat vor fi conduse şi administrate de o directiune formată din 3 membri numiţi de Ministerul Comerţului pe timp de 4 ani, prin deciziune ministerială.Membrii directiunei pot fi revocaţi oricînd prin deciziunea Ministerului Comerţului, înainte de expirarea termenului pentru care au fost numiţi. Retribuţiile lunare ale membrilor directiunii, vor fi stabilite de către Ministerul Comerţului.Membrii directiunii sînt personal şi solidar răspunzători de averea, gestiunea şi activitatea societăţilor comerciale de Stat respective, indiferent de funcţiunea pe care o au sau atribuţiunile pe care le îndeplinesc.
 + 
Articolul 13Normele de funcţionare a directiunii şi atribuţiunile fiecăruia din membrii acestora, vor fi stabilite prin statutele întocmite de Ministerul Comerţului.
 + 
Articolul 14Controlul gestiunii societăţilor comerciale de Stat va fi făcut de către Ministerul Comerţului şi de către Ministerul Finanţelor prin organele de control desemnate.
 + 
Articolul 15Membrii directiunii sînt scutiţi de depunere de cauţiune legală.
 + 
Articolul 16Funcţionarii publici delegaţi sau detasati la societăţile comerciale de Stat îşi păstrează toate drepturile conferite lor prin Statutul funcţionarilor publici sau orice alte legi speciale.
 + 
Articolul 17Salariaţii angajaţi la societăţile comerciale de Stat nu dobîndesc prin aceasta calitatea de funcţionari publici.Pentru pagubele aduse societăţii prin faptele şi omisiunile comise cu rea voinţa sau din neglijenţa, directorii şi salariaţii vor fi cercetati, judecati şi sancţionaţi în conformitate cu legea pentru apărarea patrimoniului public.Dispoziţiunile din legea Nr. 351 din 1945, pentru reprimarea speculei ilicite şi a sabotajului economic se aplică şi societăţilor comerciale de Stat.Pedepsele vor putea fi aplicate cumulativ.
 + 
Capitolul 5Bilanţul şi împărţirea beneficiilor + 
Articolul 18Direcţiunea fiecărei societăţi comerciale de Stat va face anual, la 31 Decemvrie, un inventar al averii societăţii şi va întocmi bilanţul, contul de venituri şi cheltuieli şi darea de seama asupra activităţii din anul expirat.Din beneficiul net se vor creia şi alimenta, cu aprobarea Ministerului Comerţului şi a Ministerului Finanţelor:a) Fondul de rezerva;b) Fondurile pentru acoperirea cheltuielilor de instalaţii şi alte investitiuni sau alte destinatiuni speciale.Totalul fondurilor prevăzute la pct. a şi b, nu va putea depăşi 80% din beneficiul net.Restul beneficiului net va fi vărsat la bugetul Statului.
 + 
Articolul 19Descărcarea de gestiune a societăţilor comerciale de Stat se da de Ministerul Finanţelor pe baza rapoartelor anuale de verificare întocmite de organele prevăzute la art. 14 de mai sus şi a bilanţului şi contului de venituri şi cheltuieli pe anul respectiv.Orice alte drepturi rezervate adunărilor generale ordinare şi extraordinare ale societăţilor anonime, conform codului comercial se vor exercita de către Ministerul Comerţului.
 + 
Capitolul 6Dizolvarea şi lichidarea + 
Articolul 20Dizolvarea şi lichidarea societăţilor comerciale de Stat se va face după normele prevăzute de codul de comerţ pentru societăţile anonime în baza unei deciziuni a Ministerului Comerţului.Operaţiunile de lichidare vor fi conduse de lichidatori numiţi de Ministerul Comerţului şi controlate de organul de control al Ministerului Finanţelor, prevăzut la art. 14 din prezentul decret.Dispoziţiuni transitorii şi finale
 + 
Articolul 21Prin derogare dela dispoziţiunile art. 23 şi 27 din legea Nr. 1.056 din 1946, pentru etatizarea şi organizarea Băncii Naţionale a României, societăţile comerciale de Stat pot contracta împrumuturi directe dela Banca Naţionala a României, prin scontarea de bilete la ordin, care să poarte numai semnatura lor.Garanţia pentru aceste împrumuturi va fi data de Stat, prin Ministerul Finanţelor.
 + 
Articolul 22Ministerul Finanţelor este autorizat sa încheie cu Banca Naţionala a României, convenţii prin care să stabilească modalitatea de executare a garanţiei Statului, prin derogare dela orice alte dispoziţiuni legale contrarii.
 + 
Articolul 23Societăţile comerciale de Stat, înfiinţate în baza deciziilor Comisiunii ministeriale de redresare economică şi stabilizare monetara, rămîn în fiinta şi vor continua sa funcţioneze după normele stabilite prin acest decret.
 + 
Articolul 24Societatea Comercială Municipala pentru Aprovizionarea Capitalei, S.A., şi Societatea Comercială Municipala 30 Decemvrie, S.A., Galaţi, înfiinţate prin deciziile Nr. 110 din 1947 şi Nr. 180 din 1948 a Comisiunii ministeriale de redresare economică şi stabilizare monetara, se transforma în societăţi comerciale de Stat.Modalitatea de transformare a societăţilor prevăzute în alineatul 1 al acestui articol se va stabili de Ministerul Comerţului prin deciziune publicată în Monitorul Oficial.
 + 
Articolul 25Fac excepţie dela prevederile acestui decret societăţile comerciale de Stat de export şi import, care funcţionează pe baza deciziunii Comisiunii ministeriale de redresare economică şi stabilizare monetara Nr. 120 din 4 Decemvrie 1947.
 + 
Articolul 26Orice dispoziţiuni, contrare decretului de faţa, sînt şi rămîn abrogate.–––Notă *) Text corectat conform rectificarii aparuta în Monitorul Oficial Nr. 163 din 17 Iulie 1948.––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x