DECRET nr. 451 din 1 noiembrie 1955

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 30 din 1 noiembrie 1955
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LADECRET 111 14/07/1951
ART. 1REFERIRE LADECRET 111 14/07/1951
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973

privind declararea şi valorificarea unor bunuri



Prezidiul Marii Adunări Naţionale a Republicii Populare Române decretează: + 
Articolul 1Deţinătorii oricăror bunuri de uz personal şi casnic, luate sau primite fără titlu de proprietate de la orice organizaţii socialiste de stat (precum organele de stat şi celelalte instituţii şi organizaţii economice de stat), cum şi organizaţiile socialiste de orice fel care deţin asemenea bunuri, indiferent de la cine, fără acte de atribuire în folosinţă sau proprietate întocmite de organele de stat competente, în forma, prescrisă de lege, au obligaţia ca în termen de 30 zile de la publicarea prezentului decret sa declare acele bunuri la secţia financiară raionala sau oraseneasca în raza căreia se afla bunurile.Bunurile declarate vor fi valorificate potrivit Decretului nr. 111 privind reglementarea situaţiei bunurilor de orice fel supuse confiscării, confiscate, fără moştenitori sau fără stapin, precum şi a unor bunuri care nu mai folosesc instituţiilor bugetare, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Populare Române nr. 81 din 27 iulie 1951.Se exceptează de la declararea prevăzută de alin. I de mai sus bunurile care au fost declarate la secţiile financiare, în cadrul Decretului nr. 111/1951, pînă la publicarea prezentului decret.Toate bunurile arătate în alineatele 1 şi 3 din prezentul articol fără deosebire dacă se afla la persoane particulare sau la organizaţii socialiste de orice fel, constituie proprietate de stat pe data preluării lor*).––––––-Notă *) Alineat adăugat prin Decretul nr. 19 din 28 ianuarie 1956.
 + 
Articolul 2Deţinătorii particulari care nu vor face declaraţia în termenul prevăzut de art. 1 se vor sanctiona cu pedeapsa prevăzută în art. 536^1 din Codul penal, iar salariaţii responsabili ai organizaţiilor socialiste se vor pedepsi conform art. 242 sau 245 din Codul penal, după caz.
 + 
Articolul 3Sînt considerate bunuri abandonate şi se vor declara şi valorifica în condiţiile Decretului nr. 111 privind reglementarea situaţiei bunurilor de orice fel supuse confiscării, confiscate, fără moştenitori, sau fără stapin, precum şi a unor bunuri care nu mai folosesc instituţiilor bugetare, publicat în Buletinul Oficial al Republicii Populare Române nr. 81 din 27 iulie 1951, următoarele bunuri şi mijloace băneşti:a) bunurile de orice fel, predate pînă la data de 30 iunie 1954 spre confectionare, reparatie, prelucrare, transformare, vopsire sau pentru orice alte operaţii, întreprinderilor, atelierelor sau organizaţiilor din sectorul socialist care se ocupa cu astfel de operaţii, precum şi obiectele confectionate din materialul executantului, pentru care preţul a fost achitat în total sau în parte şi care nu vor fi ridicate de proprietarii lor în termen de 60 zile de la publicarea prezentului decret.Nu intră în prevederile alineatului 1 bunurile pentru care exista litigii nerezolvate între proprietarii bunurilor şi întreprinderile, atelierele sau organizaţiile cărora li s-au predat bunurile respective.b) bunurile predate spre vînzare magazinelor de consignaţie pînă la data de 30 iunie 1954, rămase nevandute la aceste magazine pînă la data publicării prezentului decret şi pentru care nu s-a reînnoit convenţia cu aceste magazine, precum şi sumele rezultate din vînzarea bunurilor predate spre vînzare acestor magazine pînă la data de 30 iunie 1954 şi neridicate de cei în drept, dacă bunurile sau sumele rezultate din vînzarea bunurilor nu vor fi ridicate de cei în drept de la magazinele respective în termen de 60 zile de la publicarea prezentului decret.În cazurile în care împiedicarea de a ridica bunurile sau sumele rezultate din vînzarea lor, în termenul de 60 zile, prevăzut la lit. a şi b de mai sus, se datorează forţei majore, cei în drept vor putea cere pe cale judecătorească restituirea sumelor rezultate din valorificarea bunurilor, în termenul de prescripţie prevăzut de legile în vigoare.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x