DECRET nr. 420 din 18 decembrie 1976

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 112 din 20 decembrie 1976
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 9 18/12/1980
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 9 18/12/1980
ActulREFERIT DELEGE 9 18/12/1980

privind elaborarea, avizarea şi aprobarea documentaţiilor tehnico-economice pentru investiţii*)



Notă *) Acest decret a devenit Legea nr. 46/1976.În scopul perfecţionării activităţii de investiţii şi simplificarii actualului sistem de elaborare, avizare şi aprobare a documentaţiilor tehnico-economice, precum şi pentru creşterea responsabilităţii titularilor şi beneficiarilor de investiţii în elaborarea acestor documentaţii,Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează: + 
Articolul 1Cu începere de la data intrării în vigoare a prezentului decret, realizarea obiectivelor de investiţii se face pe baza următoarelor documente: note de comanda şi proiecte de execuţie.A. Notele de comanda
 + 
Articolul 2Pentru începerea proiectării obiectivelor de investiţii se elaborează:a) nota de comanda pentru întocmirea proiectului de inginerie tehnologică;b) nota de comanda pentru întocmirea proiectului de construcţii şi instalaţii;Conţinutul-cadru al notelor de comanda, corespunzător specificului obiectivelor de investiţii, este prevăzut în anexele nr. 1-3, 3 a şi 4*)
 + 
Articolul 3Notele de comanda se elaborează de ministere, centrale, întreprinderi, alte unităţi economico-sociale, comitetele executive ale consiliilor populare, cu respectarea prevederilor de plan, şi au la baza:a) notele de fundamentare tehnico-economice de începere a obiectivelor în planurile cincinale şi anuale;b) studii de dezvoltare în perspectiva a ramurilor, subramurilor şi unităţilor;c) studii de amplasament;d) studii de marketing, oferte pentru utilaje, instalaţii de inginerie tehnologică, ce vor cuprinde şi menţiuni privind posibilitatea contractării şi obţinerii lor, precum şi alte elemente de documentare, care asigura stabilirea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii.
 + 
Articolul 4Elaborarea notelor de comanda se face cu participarea institutelor centrale de cercetare şi a altor unităţi de cercetare şi inginerie tehnologică şi de proiectare a lucrărilor de construcţii şi instalaţii.
 + 
Articolul 5Notele de comanda vor fi analizate în consiliile sau comisiile tehnico-economice şi vor fi dezbătute şi însuşite de consiliile de conducere ale ministerelor, consiliile oamenilor muncii din centrale, întreprinderi, alte unităţi economico-sociale, precum şi de comitetele executive ale consiliilor populare, potrivit legii.Notele de comanda se aproba potrivit prevederilor din anexa nr. 5*)
 + 
Articolul 6Pentru obiectivele de investiţii care se aproba prin decret prezidential, notele de comanda se realizează de către Consiliul de Coordonare a Activităţii de Investiţii, pe baza avizului unic al Comitetului de Stat al Planificarii, MInisterului Finanţelor, Ministerului Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe, Ministerului Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale, Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, Comitetul de stat pentru Preţuri, Inspectoratul General de stat pentru Investiţii-Construcţii, precum şi al băncilor finanţatoare.Pentru alte obiective de investiţii decât cele prevăzute la alin. 1, notele de comanda se avizează de Banca de Investiţii sau Banca pentru Agricultura şi Industrie Alimentara, sub controlul şi răspunderea Ministerului Finanţelor.Titularii şi beneficiarii de investiţii sînt obligaţi sa consulte, pe parcursul elaborării notelor de comanda, organele de avizare prevăzute în prezentul articol. Organele de avizare sînt obligate sa emita avizul în termen de 10 zile de la data dezbaterilor.
 + 
Articolul 7Nota de comanda aprobată constituie documentul de baza căruia se trece la elaborarea proiectului de execuţie.B. Proiectele de execuţie
 + 
Articolul 8Proiectele de execuţie a obiectivelor de investiţii se elaborează de către unităţile de cercetare şi inginerie tehnologică şi de proiectare a lucrărilor de construcţii şi instalaţii, în termenul şi limitele stabilite în notele de comanda aprobate.Conţinutul-cadru al proiectului de execuţie pentru obiectivele de investiţii este prevăzut în anexa nr. 6*).Acordurile şi graficele necesare pentru elaborarea proiectului de execuţie sînt cele prevăzute în anexele nr. 5 şi nr. 7*) şi se vor elabora, în termen de 15 zile, către ministere şi organele de specialitate.
 + 
Articolul 9Unităţile care elaborează proiectele de execuţie, inginerii tehnologi şi proiectantii au obligaţia sa adopte soluţii tehnologice şi constructive la nivelul celor mai bune realizari obţinute în ţara sau pe plan mondial, sa folosească soluţii tipizate şi sa acţioneze cu fermitate pentru reducerea continua a consumurilor de materii prime, materiale, combustibili şi energie, în cadrul normelor şi normativelor aprobate, care constituie limite maxime.Totodată, la proiectarea şi executarea lucrărilor pregătitoare şi de organizare se vor asigura restrangerea şi utilizarea la maximum a suprafeţelor de teren, comasarea funcţiunilor, executarea în comun a unor utilităţi şi folosinţe, pentru a se realiza un grad ridicat de cooperare în incinte, zone şi platforme industriale.
 + 
Articolul 10Pentru elaborarea proiectului de execuţie a obiectivelor de investiţii, colectivele de ingineri tehnologi şi de proiectanţi vor încheia angajamente-contract, potrivit anexelor nr. 8*) şi nr. 9*).Colectivele de ingineri tehnologi sînt obligate sa stabilească întregul flux tehnologic, legăturile şi distanţele între utilaje şi obiecte, sa precizeze toate elementele necesare elaborării proiectului de construcţii şi instalaţii.Colectivele de proiectanţi de construcţii şi instalaţii sînt obligate sa elaboreze proiectele în concordanta cu datele şi elementele primite de la colectivele de ingineri tehnologi.Pe tot parcursul realizării investiţiei, colectivele de ingineri şi proiectanţi vor conlucra cu unităţile de cercetare şi inginerie tehnologică, cu beneficiarii de investiţii, cu furnizorii de utilaje şi organizaţiile de construcţii şi vor asigura asistenţa tehnica necesară pînă la punerea în funcţiune a obiectivelor şi atingerea parametrilor tehnici proiectati.
 + 
Articolul 11Organele de conducere colectivă ale unităţilor de cercetare şi inginerie tehnologică şi de proiectare de construcţii şi instalaţii sînt obligate sa analizeze proiectele elaborate de colectivele de ingineri şi proiectanţi şi răspund de soluţiile adoptate, precum şi de calitatea acestor proiecte.
 + 
Articolul 12Ministerele, centralele, întreprinderile, celelalte unităţi economico-sociale şi comitetele executive ale consiliilor populare sînt obligate sa participe la elaborarea proiectelor de execuţie şi răspund, împreună cu unităţile de cercetare şi inginerie tehnologică şi de proiectare de construcţii şi instalaţii, de soluţiile adoptate.Proiectele de execuţie vor fi analizate în consiliile sau comisiile tehnico-economice şi vor fi dezbătute şi însuşite de consiliile de conducere ale ministerelor, consiliile oamenilor muncii din centrale, întreprinderi, alte unităţi economico-sociale, precum şi de comitetele executive ale consiliilor populare, potrivit legii.
 + 
Articolul 13Consiliul de Coordonare a Activităţii de Investiţii, Inspectoratul General de stat pentru Investiţii Construcţii, Institutul central de cercetare, proiectare şi directivare în construcţii, organele centrale de sinteza economică, Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie, precum şi organele financiar-bancare, au obligaţia sa urmărească încadrarea, pe parcursul elaborării proiectului de execuţie, în normele şi normativele aprobate, precum şi prezentarea spre aprobare a proiectelor de execuţie la termenele stabilite.
 + 
Articolul 14În vederea aprobării, proiectele de execuţie se avizează, în termen de cel mult 15 zile, de organele care au avizat nota de comanda.Obiectul avizului băncii finanţatoare la proiectul de execuţie este prevăzut în anexa nr. 10*).
 + 
Articolul 15Proiectele de execuţie se aproba, potrivit competentelor prevăzute în anexa nr. 5, în termen de cel mult 30 de zile de la data emiterii avizului, de către:a) consiliile oamenilor muncii din întreprinderi şi alte unităţi economico-sociale, după care se supun confirmării organului de conducere colectivă al centralei sau, după caz, al organului ierarhic superior;b) consiliile oamenilor muncii din centrale, după care se supun confirmării organului de conducere colectivă al ministerului, altui organ central ori comitetului executiv al consiliului popular ierarhic superior;c) consiliile de conducere ale ministerelor, celorlalte organe centrale sau de către comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi ale municipiului Bucureşti, după care, pe baza analizarii de către Consiliul de Coordonare a Activităţii de Investiţii, se supun confirmării Consiliului de Miniştri.Proiectele de execuţie pentru obiectivele de investiţii care se aproba prin decret prezidential vor fi însuşite, în prealabil, de Consiliul de Miniştri.
 + 
Articolul 16Proiectul de execuţie aprobat constituie documentul pe baza căruia:a) se începe execuţia lucrărilor, corelat cu termenele de livrare a utilajelor, după deschiderea finanţării în condiţiile prevăzute de lege;b) se comanda şi se contractează utilajele din ţara şi din import.C. Nota de comanda pentru contractarea utilajelor tehnologice
 + 
Articolul 17Contractarea utilajelor tehnologice se face numai după aprobarea proiectelor de execuţie a obiectivelor de investiţii.
 + 
Articolul 18Contractarea utilajelor din ţara se face potrivit prevederilor legii contractelor economice.Contractarea utilajelor din import se face pe baza notei de comanda-contract, întocmită potrivit anexei nr. 11*) şi aprobată conform legii.
 + 
Articolul 19În cazurile în care realizarea obiectivelor de investiţii se face cu utilaje ori tehnologii tipizate sau care se repeta, contractarea utilajelor se poate face şi pe parcursul elaborării proiectelor de execuţie.Contractarea utilajelor din ţara prevăzute la alineatul precedent se poate face numai în cadrul indicatorilor aprobaţi prin notele de comanda, cu avizul Comitetului de Stat al Planificarii şi Ministerului Aprovizionarii Tehnico-materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe.
 + 
Articolul 20Contractarea din import a utilajelor prevăzute la art. 19, precum şi a maşinilor-unelte, instalaţiilor şi utilajelor tehnologice cu ciclu lung de livrare, se face pe baza notei de comanda-contract întocmită potrivit anexei nr. 11, avizată de organele prevăzute de lege şi aprobată de Consiliul de Miniştri.D. Alte dispoziţii
 + 
Articolul 21Consiliul de Miniştri va lua măsuri pentru organizarea şi conducerea întregii activităţi de investiţii, asigurând respectarea prevederilor cuprinse în planul naţional unic de dezvoltare economico-socială, cu privire la realizarea integrală a noilor obiective de investiţii şi atingerea parametrilor tehnico-economici proiectati.Totodată, va asigura îndrumarea unitară şi controlul întregii activităţi de investiţii, potrivit prevederilor prezentului decret.Consiliul de Coordonare a Activităţii de Investiţii, comisiile judeţene şi a municipiului Bucureşti de coordonare a activităţii de investiţii, împreună cu ministerele, centralele şi întreprinderile, Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Aprovizionarii Tehnico-Materiale şi Controlului Gospodăririi Fondurilor Fixe, Ministerul Finanţelor, Ministerul Comerţului Exterior şi Cooperării Economice Internaţionale, Comitetul de Stat pentru Preţuri, Inspectoratul General de Stat pentru Investiţii-Construcţii, băncile finanţatoare şi organele locale sînt obligate sa ia măsuri pentru:a) respectarea riguroasă a fluxului activităţilor de elaborare, avizare şi aprobare a documentaţiilor pentru investiţii, începînd cu înscrierea în plan a obiectivelor de investiţii, elaborarea notelor de comanda pentru întocmirea proiectelor de inginerie tehnologică şi de construcţii-instalaţii, elaborarea şi aprobarea proiectelor de execuţie, pînă la deschiderea finanţării;b) îndrumarea unitară şi controlul realizării lucrărilor de investiţii, de la deschiderea santierelor pînă la punerea în funcţiune a capacităţilor şi obiectivelor planificate, şi atingerea parametrilor tehnico-economici aprobaţi.
 + 
Articolul 22Obiectivele de investiţii care au studii tehnico-economice elaborate vor fi prezentate, spre avizare şi aprobare, împreună cu soluţiile respective.
 + 
Articolul 23Cheltuielile pentru elaborarea notelor de comanda, documentaţiilor de fundamentare a acestora, proiectelor de execuţie şi machetelor se decontează din fondurile de investiţii, în cadrul normelor şi normativelor prevăzute de lege.
 + 
Articolul 24Pe data intrării în vigoare a prezentului decret, prevederile contrare acestuia din art. 5, alin. 2 şi 3, art. 6, art. 10 lit. i), art. 14 lit. a) şi art. 19 lit. b) şi c) din Legea nr. 72/1969 privind organizarea, planificarea şi executarea investiţiilor, art. 75 alin. 4 din Legea nr. 8/1972 cu privire la dezvoltarea economico-socială planificata a României, art. 34 din Legea nr. 8/1974 – Legea apelor, art. 14 şi 15 din Decretul nr. 78/1973 privind organizarea şi funcţionarea consiliilor şi comisiilor tehnico-economice, art. 5 şi 6 din Decretul nr. 452/1973 privind avizarea documentaţiilor tehnico-economice pentru investiţii şi art. 4, 6, 7, 9, 12, 16, 18, 24, 25, 27 alin. 2, art. 35, 36, 37, 39 şi pct. 4 din anexa nr. 2, anexa nr. 2 A şi anexa nr. 2 C din Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 900/1970 privind pregătirea şi realizarea lucrărilor de investiţii, precum şi orice alte prevederi contrare, se abroga.___________Notă *) Anexele se comunică instituţiilor interesateNICOLAE CEAUŞESCUPreşedinteleRepublicii Socialiste România──────────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x