DECRET nr. 405 din 20 octombrie 1949 (*republicat*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 35 din 14 aprilie 1950
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 111 14/07/1951
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREPUBLICARE IN BAZADECRET 37 13/02/1950 ART. 3
ActulREPUBLICA PEDECRET 405 20/10/1949
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 111 14/07/1951

pentru identificarea bunurilor supuse confiscării, în baza diferitelor dispoziţiuni legale şi pentru punerea în circulaţie a celor necesare circuitului economic



Conform art. III din decretul Nr. 37, publicat în Buletinul Oficial Nr. 11 din 14 Februarie 1950 din 20 Octomvrie 1949, pentru identificarea bunurilor supuse confiscării în baza diferitelor dispoziţiuni legale şi pentru punerea în circulaţie a celor necesare circuitului economic, cuprinzînd modificările şi completările aduse ulterior, cu o noua numerotare a articolelor. + 
Articolul 1În cazul infracţiunilor ce, potrivit legii, au drept urmare confiscarea în total sau în parte a bunurilor, de orice fel ale infractorului, organele de cercetare vor proceda, fără întîrziere la inventarierea acestor bunuri.
 + 
Articolul 2După inventariere, aceleaşi organe vor lua măsurile cuvenite, după cum urmează:a) Vor vinde de îndată dacă va fi necesar, la preţul oficial, iar în lipsa, la cel curent, bunurile supuse stricăciunii sau prin trecerea timpului pierd din valoarea de preferinta organelor, instituţiilor sau întreprinderilor de Stat, cu atributiuni de colectare, altor întreprinderi sau organizaţiuni economice ale Statului, ori cooperativelor sau gospodariilor agricole colective, iar în caz de lipsa ori de refuz a acestora, oricăror alte întreprinderi, ori persoane, sau vor preda de îndată aceste bunuri, spre vânzare în aceleaşi condiţiuni Secţiunilor comerciale ale Sfaturilor Populare de plasa sau judeţene, ori ale Sfaturilor Populare al Capitalului.Sumele obţine dispoziţia Tribunalului, pe lîngă care funcţionează şeful parchetului, căruia i s'ar trimis potrivit articolului 3, procesul-verbal de inventariere, iar recipisa de consemnare, va fi înaintată spre păstrare, aceleaşi instanţe;b) Vor preda neîntârziat sub luarea de dovada, instituţiilor sau întreprinderilor comerciale, ori industriale ale Statului, sau cooperativelor ori gospodariilor agricole colective, bunurile ce se vor constata, în mod neîndoielnic au fost sustrase, în mod dela acestea;c) Vor consemna la C.E.C., potrivit punctului a) de mai sus, sumele ridicate şi vor trimite spre conservare tribunalului valorile aflate;d) Vor aplica cu autorizaţia parchetului un sechestru asupra bunurilor nevandute sau nepredate, potrivit punctelor precedente, încunoştiinţând despre aceasta în privinta bunurilor imobile, instanţa civilă sau cea de carte funciară, pentru a preceda potrivit legii.Împotriva sechestrului nu exista nici o cale de atac.Sechestrul va inceta de drept în cazurile prevăzute de art. 9 şi 15 din prezentul decret.Operaţiunile prevăzute la punctele a-d inclusiv, se vor consemna în procesul-verbal de inventariere, făcându-se menţiunea pentru bunurile sechestrate, dacă au fost lăsate pe loc, sau dacă au fost ridicate şi în acest din urmă caz, arătându-se locul unde au fost depozite; custodele va semna în toate cazurile de primirea custodiei.Acest proces-verbl de inventariere şi sechestru se va ataşa la actele de cercetare infractii.
 + 
Articolul 3Un exemplar de pe proces-verbal de inventariere şi sechestru, va fi înaintat şefului parchetului tribunalului în circumscripţia căruia se găsesc situate bunurile inventariate, cu arătare instanţei ce urmează sa judece infracţiunea, pentru a proceda potrivit art. 5, în cazul bunurilor ce constituiesc corpuri delicte, un altul va fi afişat la sediul Sfatului Popular comunal respectiv sau al organul care îl înlocuieşte pentru ca cei îndreptăţiţi a ridica vreo pretentiune asupra bunurilor, să facă cuvenitele intamplarile.Acestea vor fi comunicate, din oficiu, şefului parchetului căruia i-a fost înaintat procesul-verbal de inventariere şi sechestru.
 + 
Articolul 4Pentru a stabili care bunuri sînt necesare circuitului economic dintre cele ce au fost sechestrate, va funcţiona, pe lîngă fiecare tribunal, o comisiune formată din şeful parchetului sau inlocuitorul sau ca preşedinte, şi din următorii membrii:1. Un reprezentant al Comitetului executiv al Sfatului Popular Judeţean respectiv sau al organului care îl înlocuieşte.2. Un reprezentant al Comitetului executiv al Sfatului Popular Comunal, în comunele de reşedinţa asimilate cu judeţul, ori al Sfatului Popular al Capitalei, în Bucureşti, sau ale organelor care le înlocuiesc.3. Un reprezentant al secţiunii financiare, de pe lîngă organul puterii locale arătate la punctul 1.4. Câte un reprezentant al secţiunii comerciale de pe lîngă organele puterii locale, arătate la punctul 1. 6. Un reprezentant al Ministerului Industriei Uşoare, desemnat de secţiunea gospodăriei şi industriei locale din organele de conducere ale întreprinderilor industriale de Stat din localitate, în al căror obiect de activitate intra bunurile inventariate.
 + 
Articolul 5După ce şeful parchetului va primi procesul-verbal de inventariere şi sechestru prevăzut de art. 1 şi 2, va convoca pe membrii comisiei pentru a stabili dacă în interesul economiei naţionale, bunuri inventariate şi sechestrate – în afară corpurilor delicte socotite de parchet ca fiind necesare pentru judecarea procesului – urmează să între neîntârziat, în parte sau în total, în circuitul economic.Pe baza incheierei sale, comisiunea va stabili tabelul provizoriu al bunurilor ce urmează a fi redate circuitului economic, bunuri care vor fi precizate şi descrise în amănunt.
 + 
Articolul 6După ce comisiunea va întocmi tabelul prevăzut de articolul precedent, ea va dispune să fie încunoştiinţaţi pentru a se prezenta în faţa Comisiunii aducandu-şi dovezile în susţinerea pretentiunilor lor, toţi acei care, potrivit aratarilor cuprinse în procesul-verbal de inventariere şi sechestru, ori a reclamaţiunilor ce au fost înaintate ulterior, ar putea avea pretenţiuni asupra bunurilor ce constituiesc corpuri delicte, prevăzute în tabel.Încunoştiinţarea se va face prin intermediul poştei.
 + 
Articolul 7La termenul prevăzut în încunoştiinţarea, comisiunea va dispune ca bunurile, astfel reclamate, să fie date sau lăsate în păstrarea celor ce le reclama, pînă la definitivă soluţionare de către instanţele competente, a pretenţiilor ridicate de aceştia, dacă din dovezile prezentate reiese, cu destula evidenta, ca bunurile aparţin acestora.Comisiunea va hotărî chiar în lipsa părţii regulat incunostiintata, neputând în nici un caz amana soluţionarea reclamantiunii.
 + 
Articolul 8Pe baza hotărîrii luate potrivit art. precedent, comisiunea va stabili tabelul definitiv al bunurilor ce urmează a fi redate circuitului economic, putând la cerere, dispune repartizarea lor, contra plata, către organele sau instituţiile Statului, pe care le va menţiona în acelaşi tabel.Acest tabel va fi comunicat, prin îngrijirea şefului parchetului- chiar înainte de a fi intervievat o hotărîre definitivă de condamnare, însă numai după sesizarea instanţei cu judecarea acţiunii penale- Secţiunii comerciale de pe lîngă comitetul executiv al Sfatului Popular Judeten, respectiv comunal, al locului situaţiei, bunurilor sau de pe lîngă organul ce înlocuieşte acest comitete.
 + 
Articolul 9Secţia comercială, primind tabelul, va proceda la vînzarea bunurilor, în termen de cel mult 20 zile dela primirea acestuia.Bunurile vor fi vândute întreprinderilor sau organizaţile economice ale Statului, ori cooperativelor sau gospodariilor agricole colective.Pentru bunurile rămase, Secţiunea comercială va înştiinţa de îndată prin adresa, organele, instituţiile sau întreprinderile de Stat, cu atribuţiile de colectare care vor trebui sa răspundă, în termen de 3 zile dela primirea înştiinţării, arătând ce anume pentru care nu s'a dat răspunsul, vor putea fi vândute oricăror altor întreprinderi sau persoane. Pentru pieile confiscate, se va proceda, potrivit normelor stabilite în aceasta materie, prin hotărîrea Consiliuliui de Miniştri.Preţul de vânzare al bunurilor va fi preţul oficial, iar în lipsa acestuia, preţul curent. Dacă bunurile sînt degradate sau dezasortate, ori dacă şi-au pierdut din valoarea, preţului de vânzare se va stabili în raport cu starea lor.Preţurile de vânzare vor fi stabilite de un colectiv, format din 3 salariaţi ai fiecărei secţii comerciale. Acest colectiv va avea dreptul de a trece la scăderea prin proces-verbal urmând a fi aprobat de comisia prevăzută la art. 15.Pentru constatarea vânzărilor efectuate, Secţiunea comercială va încheia procese-verbale.
 + 
Articolul 10Secţiunea comercială care a efectuat vînzarea va depune la C.E.C. într'un cont special, pe semn şi la dispoziţia tribunalului pe lîngă parchetul căruia funcţionează comisiunea dela care a primit tabelul prevăzut la art. 8, sumele obţinute din vînzarea bunurilor, înaintând totodată acestei instanţe recipisa de consemnare, spre păstrare.De asemenea, ea va comunică la expirarea termenului prevăzut de art. 9, alin. 1, comisiunii dela care a primit tabelul bunurilor, vînzările efectuate, indicând, atît pe cumpărătorii bunurilor vândute, cat şi bunurilor din tabel, rămase nevandute.
 + 
Articolul 11Comisiunea, primind datele prevăzute în art. 10, alin. 2, va verifica aplicarea dispoziţiunilor art. 9, alin. 1-5 inclusiv, şi le va comunică de îndată instanţei care judeca infracţiunea.
 + 
Articolul 12În caz de clasare, de scoatere de sub urmărire, de încetare ori anulare a urmăririi sau de achitare a inculpatului- dacă nu au fost aplicate dispoziţiunile prevăzute de art. 80, alin. 3, cod penal, sau alte dispoziţiuni asemănătoare din legi speciale- sumele consemnate şi valorile depuse se vor restitui inculpatului, cu respectarea dispoziţiunilor art. 14. În acest scop la cererea celui în drept, parchetul, cabinetul de instrucţie sau instanţa de judecată va inainta după caz, ordonanţa sau hotărîrea rămasă definitivă tribunalul în păstrarea căruia se afla recipisele, care va autoriza eleberarea sumelor consemnate.Cheltuielilor necesare pentru manipularea, transportul şi securitatea bunurilor ce urmează a fi vândute, vor fi făcute din bugetul Sfatului Popular respectiv, dela articolul "Diverse".
 + 
Articolul 13În cazul intervenirii unei hotărîri definitive în bugetul Sfatului Popular respectiv, prin deconsemnarea recipiselor, de către tribunalul în păstrare căruia acestea se afla, cu respectarea dispoziţiunilor art. 14 şi pe baza comunicărilor făcute de parchetul respectiv.
 + 
Articolul 14Sumele consemnate, provenite din vînzarea bunurilor, precum şi valorile conservate ce vor constata, prin hotărîri definite ce aparţin altor persoane decât inculpatului, vor fi eliberate celor în drept, pe baza autorizării tribunalului în păstrarea căruia se afla recipisele de consemnare sau valorile conservate.
 + 
Articolul 15Bunurile definitiv confiscate, rămase în urma aplicării dispoziţiunilor art. 2, lit. a, art. 5 şi art. 9, cu excepţia acelor corpuri delicte destinate de Ministerul Justiţiei pentru muzeele de ştiinţa penală, vor fi vândute la preţul oficial sau în lipsa, la preţul curent, ori vor fi repartizate contra plata organelor puterii sau administraţiei de Stat sau întreprinderilor de Stat, cooperativelor, ori gospodariilor agricole colective, interesate, de către o comisiune formată din câte un reprezentat al Ministerelor Finanţelor, Metalurgiei şi Industriei Chimice, Industriei Uşoare, Agriculturii, Comerţului Interior şi al Departamentului Gospodăriei Locale.Comisiunea va funcţiona la Ministerul Comerţului Interior şi va putea convoca la şedinţele ei pe reprezentanţii oricăror alte ministere sau instituţiuni interesate.Sumele rezultate vor fi făcute venit la bugetul Sfatului Popular respectiv.
 + 
Articolul 16Dispoziţiunile prezentului decret sînt aplicabile, prin asemănare şi în cazurile de confiscare, ca urmare a retragerii cetateniei române.În acest caz, inventarierea bunurilor va fi efectuată de organele Militiei, la cererea Ministerului Justiţiei.
 + 
Articolul 17Dispoziţiunile prezentului decret sînt aplicabile, în mod corespunzător, şi bunurilor care au făcut obiectul unor măsuri de confiscare înainte de intrarea lui în vigoare.Bunurile reţinute în vederea confiscării pînă la data de 20 Octomvrie 1949, ce se vor afla la depozitele secţiunilor comerciale ale Sfaturilor Populare, cat şi cele ce se găsesc în păstrarea unor custozi, vor fi inventariate şi sortate pe categorii de bunuri şi evaluate de către colectivul prevăzut la art. 9, inventarul comunicându-se comisiunii prevăzute în art. 15. Aceasta va repartiza contra plata sau va dispune de vînzarea acestor bunuri comunicând hotărîrea luată secţiunilor comerciale respective, care vor proceda la vînzarea bunurilor potrivit art. 9.Sumele obţinute din vânzări, se vor face venit în bugetul Sfatului Popular respectiv.În cazurile prevăzute de art. 12 şi 14, secţiunile financiare ale Sfaturilor Populare, prevăzute în alin. precedent, vor restitui celor în drept dela art. bugetar "Diverse" sumele obţinute din vînzarea bunurilor respective.Restituirea se va face pe baza încheierii sau hotărîrii definitive certificate ca atare, de parchet sau organul judecătoresc respectiv.
 + 
Articolul 18Organele Militiei vor preda, de îndată , prin derogare dela dispoziţiunile prezentului decret, toate bunurile ridicate, potrivit normelor legale în vigoare, dela vînzătorii ambulanti sau părăsite de aceştia, secţiunii comerciale a Sfatului Popular din comuna unde bunurile au fost ridicate, care va proceda potrivit dispoziţiunilor ce se vor da în aceasta privinta prin decizia Sfatului Popular.
 + 
Articolul 19Ministerul Justiţiei R.P.R., va putea preciza prin deciziuni modul de aplicare al prezentului decret.
 + 
Articolul 20Legea Nr. 175 din 22 Martie 1946 pentru unele măsuri privitoare la corpurile delicte, decretul Nr. 65 din 1949, precum şi orice alte dispoziţiuni contrarii, se abroga._____________________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x