DECRET nr. 378 din 13 octombrie 1983

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 77 din 15 octombrie 1983
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 120 07/07/2000
ANEXA 3MODIFICAT DEDECRET 196 09/07/1985
Actiuni induse de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 13COMPLETEAZA PEDECRET 246 28/07/1977 ANEXA 1
ART. 21MODIFICA PEDECRET 377 09/11/1979 ANEXA 8
ART. 21MODIFICA PEDECRET 277 25/07/1979 ANEXA 10
ART. 24MODIFICA PEDECRET (R) 298 02/08/1979 ANEXA 5
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LADECRET 162 22/03/1973 ART. 2
ART. 2REFERIRE LADECRET 162 22/03/1973 ART. 20
ART. 4REFERIRE LADECRET 468 17/12/1977
ART. 4REFERIRE LADECRET 162 22/03/1973
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 57 29/10/1974 ANEXA 4
ART. 8REFERIRE LADECRET 33 21/02/1981 ANEXA 4
ART. 13COMPLETEAZA PEDECRET 246 28/07/1977 ANEXA 1
ART. 21MODIFICA PEDECRET 377 09/11/1979 ANEXA 8
ART. 21MODIFICA PEDECRET 277 25/07/1979 ANEXA 10
ART. 21REFERIRE LADECRET 277 25/07/1979 ANEXA 1
ART. 22REFERIRE LADECRET 162 22/03/1973 ART. 21
ART. 24MODIFICA PEDECRET (R) 298 02/08/1979 ANEXA 5
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 60 08/02/2019
ActulABROGAT DELEGE 120 07/07/2000
ANEXA 3MODIFICAT DEDECRET 196 09/07/1985

privind înfiinţarea şi reorganizarea unor unităţi în Delta Dunării



Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează: + 
Articolul 1Pe data de 1 octombrie 1983 se înfiinţează, în subordinea centralei "Delta Dunării", întreprinderile de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării, care au denumirea şi sediul prevăzute în anexa nr. 1. Întreprinderile au ca obiect de activitate agricultura, piscicultura, pescuitul, stuficultura, silvicultura şi exploatarea lemnului, industrializarea şi valorificarea peştelui şi a produselor agricole şi silvice, producerea nutreturilor combinate, turismul, pescuitul şi vinatoare sportiva, exploatarea, întreţinerea şi repararea tractoarelor, maşinilor agricole şi a lucrărilor hidroameliorative, precum şi alte activităţi, în vederea exploatării unitare a resurselor naturale ale deltei şi folosirii permanente a personalului muncitor.Întreprinderile de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării se înfiinţează prin preluarea activităţii întreprinderilor agricole de stat Pardina, din subordinea Trustului de întreprinderi agricole de stat Tulcea, şi Chilia Veche, din subordinea Ministerului de Interne, a Întreprinderii de pescuit şi piscicultura Tulcea, a Întreprinderii de exploatare şi valorificare a stufului Tulcea, din componenta Centralei "Delta Dunării", a Staţiunii pentru mecanizarea agriculturii Pardina, din subordinea Trustului pentru mecanizarea agriculturii Tulcea, şi parţial a activităţii Întreprinderii agricole de stat Sarinasuf, din subordinea Trustului de întreprinderi agricole de stat Tulcea, unităţi care se desfiinţează, precum şi prin preluarea sectorului de exploatare hidroameliorativa Pardina din cadrul Întreprinderii de execuţie şi exploatare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare Tulcea.
 + 
Articolul 2Structura organizatorică tip a întreprinderilor de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării, înfiinţate potrivit art. 1, este cea prevăzută în anexa nr. 2. Întreprinderile se încadrează în gradul special de organizare, grupa a IV-a de ramuri.Subunitatile din cadrul întreprinderilor de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării se organizează potrivit anexei nr. 3, care completează anexa – Departamentul agriculturii de stat – la art. 2 alin. 20 şi art. 20 alin. 3 la Decretul nr. 162/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unităţile economice.
 + 
Articolul 3Pe data de 1 octombrie se înfiinţează Întreprinderea de transport naval şi auto "Delta Dunării", cu sediul în municipiul Tulcea, în subordinea Centralei "Delta Dunării", avînd ca obiect de activitate transportul naval şi auto pentru produse agricole, peste, stuf, lemn şi produse din peste şi transportul tehnologic pentru activitatea de construcţii-montaj.Întreprinderea de transport naval şi auto "Delta Dunării" se înfiinţează prin desprinderea Unităţii de transporturi Tulcea, din cadrul Centralei "Delta Dunării", precum şi prin preluarea activităţii şi a mijloacelor de transport de la Întreprinderea de construcţii-montaj "Delta Dunării", iar de la Întreprinderea de transport specializat pentru agricultura şi industria alimentara Tulcea şi Întreprinderea de industrializare a peştelui Tulcea, a mijloacelor de transport care deservesc activitatea Centralei "Delta Dunării", a Întreprinderii agricole de stat Pardina şi a activităţii ce se preia de la Întreprinderea agricolă de stat Sarinasuf, precum şi prin preluarea mijloacelor de transport de la Întreprinderea agricolă de stat Chilia Veche.Întreprinderea se încadrează în gradul I de organizare şi grupa a IV-a de ramuri.
 + 
Articolul 4Întreprinderile înfiinţate potrivit art. 1 şi 3 funcţionează pe baza autoconducerii muncitoresti şi autogestiunii economico-financiare, cu personalitate juridică, potrivit normelor legale cu privire la organizarea şi conducerea unităţilor socialiste de stat.Întreprinderea de transport naval şi auto "Delta Dunării" se organizează şi pe baza normelor de structura aprobate pentru transporturi navale prin Decretul nr. 162/1973. Subunitatile întreprinderii se organizează pe baza normelor de structura aprobate pentru activităţile din care fac parte, precum şi potrivit prevederilor Decretului nr. 468/1977 cu privire la organizarea şi efectuarea transporturilor cu autovehicule.
 + 
Articolul 5Pe data de 1 octombrie 1983 se organizează secţia de condiţionare şi livrare a peştelui în cadrul Centralei "Delta Dunării", prin preluarea, pe bază de protocol, de la Întreprinderea de industrializare a peştelui Tulcea, din subordinea Centralei producţiei şi industrializarii peştelui, a unor activităţi de preluare, sarare, congelare şi depozitare a peştelui, precum şi a instalaţiilor de gheaţa, împreună cu baza materială, indicatorii de plan şi personalul aferent.
 + 
Articolul 6Pe data de 1 octombrie 1983 Institutul de studii şi proiectari "Delta Dunării" Tulcea, din subordinea Centralei "Delta Dunării", se reorganizează în Institutul de cercetare, proiectare şi producţie "Delta Dunării", cu sediul în comuna Independenta, judeţul Tulcea; institutul este coordonat în activitatea de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi introducere a progresului tehnic de Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice.Pe aceeaşi dată se înfiinţează, în subordinea Institutului de cercetare, proiectare şi producţie "Delta Dunării", staţiunile de cercetare şi producţie prevăzute în anexa nr. 4, care funcţionează ca unităţi fără personalitate juridică, avînd denumirea şi sediul prevăzute în aceeaşi anexa.Activitatea de cercetare şi producţie silvică din Delta Dunării de la Institutul de cercetări şi amenajări silvice Bucureşti trece la Institutul de cercetare, proiectare şi producţie "Delta Dunării", împreună cu baza materială, indicatorii de plan şi personalul aferent.
 + 
Articolul 7Institutul şi staţiunile prevăzute la art. 6 se organizează potrivit prevederilor Decretului nr. 297/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unităţile de cercetare şi proiectare.Staţiunile de cercetare şi producţie se încadrează, pentru activitatea de producţie, în grupa a IV-a de ramuri, iar retributia tarifara a funcţiilor de conducere a staţiunilor este cea prevăzută în anexa nr. IV, cap. III – Agricultura şi gospodărirea apelor – titlul B, lit. a) pentru întreprinderile agricole de stat, la Legea retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii nr. 57/1974.
 + 
Articolul 8Anexa nr. 4, titlul XII, lit. f) pct. 12, lit. D – obiectul de activitate – la Decretul nr. 33/1981 privind unele măsuri pentru perfecţionarea activităţii de cercetare ştiinţifică în domeniul industriei alimentare, se modifica potrivit anexei nr. 5.
 + 
Articolul 9Structura organizatorică a Centralei "Delta Dunării", de sub îndrumarea şi controlul Ministerului şi Industriei Alimentare – Departamentul agriculturii de stat, este cea prevăzută în anexa nr. 6. Centrala "Delta Dunării" îşi schimba sediul în comuna Chilia Veche, judeţul Tulcea.Obiectul de activitate al Centralei "Delta Dunării" este: agricultura, piscicultura, stuficultura, silvicultura şi exploatarea lemnului, industrializarea peştelui şi a produselor agricole şi silvice, producerea nutreturilor combinate, cercetarea, proiectarea şi ingineria tehnologică, turismul, pescuitul şi vînătoarea sportiva, desfacerea producţiei la intern şi la export, exploatarea şi repararea tractoarelor, maşinilor agricole şi a lucrărilor hidroameliorative, construirea şi repararea de utilaje tehnologice şi nave, efectuarea transporturilor navale şi auto, executarea în antrepriza a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare, construcţii agricole şi a altor lucrări de construcţii-montaj din Delta Dunării, activităţi conexe, coordonînd întreaga activitate economică din delta.
 + 
Articolul 10Încadrarea în grade de organizare a unităţilor nou înfiinţate sau reorganizate din Centrala "Delta Dunării" este cea prevăzută în anexa nr. 7.
 + 
Articolul 11Întreprinderea de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Chilia Veche şi Întreprinderea de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Independenta vor executa, potrivit legii, lucrările mecanizate şi de exploatare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare pentru Cooperativa agricolă de producţie Chilia Veche şi respectiv Cooperativa agricolă de producţie Independenta.Secţiile de mecanizare Independenta şi Dunavat, din cadrul Staţiunii pentru mecanizarea agriculturii Mahmudia, şi secţia de mecanizare Chilia Veche, din cadrul Staţiunii pentru mecanizarea agriculturii Pardina, din subordinea Trustului pentru mecanizarea agriculturii Tulcea, trec, împreună cu baza materială şi personalul aferent, în subordinea Întreprinderii de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Independenta şi, respectiv, a Întreprinderii de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Chilia Veche.
 + 
Articolul 12Personalul muncitor care are locul de muncă în interiorul deltei şi complexului lagunar Razelm-Sinoe beneficiază de un spor de retributie de 10% pentru condiţii deosebite de muncă.
 + 
Articolul 13Anexa la Decretul nr. 246/1977 privind alocaţia de stat pentru copii, pct. 2, se completează cu „întreprinderi de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării”.
 + 
Articolul 14Activul şi pasivul stabilit potrivit bilanţului încheiat la data de 30 septembrie 1983, împreună cu indicatorii de plan economico-financiari, planul de dotare pentru perioada 1983-1985 şi cu contractele încheiate, trec, potrivit activităţii aferente, de la unităţile desfiinţate sau reorganizate la întreprinderile înfiinţate sau reorganizate potrivit art. 1, 3, 5, 6, 9 şi 11 pe bază de protocoale, încheiate în termen de 45 de zile de la data prezentului decret.
 + 
Articolul 15Personalul muncitor care trece de la unităţile desfiinţate sau reorganizate la Centrala "Delta Dunării" şi la unităţile din componenta acesteia se considera transferat în interesul serviciului.
 + 
Articolul 16Tractoarele, combinele, maşinile agricole, utilajele de chimizare şi hidroameliorative şi alte utilaje agricole, precum şi mijloacele de transport auto care deservesc unităţile din componenta Centralei "Delta Dunării", Întreprinderea agricolă de stat Pardina, cooperativele de producţie Chilia Veche şi Independenta şi partea din activitatea ce se preia de la Întreprinderea agricolă de stat Sarinasuf, trec din administrarea staţiunilor pentru mecanizarea agriculturii Pardina şi Mahmudia, a Întreprinderii de execuţie şi exploatare a lucrărilor de îmbunătăţiri funciare Tulcea şi a Întreprinderii de transport specializat pentru agricultura şi industria alimentara Tulcea, din subordinea Trustului staţiunilor pentru mecanizarea agriculturii Tulcea, în administrarea Centralei "Delta Dunării" şi a unităţilor acesteia.
 + 
Articolul 17Aplicarea prevederilor prezentului decret se face în cadrul indicatorilor de plan economici şi financiari aprobaţi pe anul 1983 Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare – Departamentul agriculturii de stat, Direcţia generală economică pentru mecanizarea agriculturii, Direcţia generală economică de îmbunătăţiri funciare şi construcţii în agricultura, precum şi al celor preluati prin protocoale de la unităţile subordonate altor ministere şi organe centrale şi locale.
 + 
Articolul 18Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor vor propune, în termen de 60 de zile de la data prezentului decret, modificarea indicatorilor de plan pe titulari, în planul naţional unic de dezvoltare economico-socială şi în volumul şi structura bugetului de stat pe anul 1983.
 + 
Articolul 19Pînă la realizarea obiectivelor prevăzute în Programul de amenajare şi exploatare integrală a Deltei Dunării, numărul de personal muncitor şi structura acestuia se stabilesc anual, distinct, prin planul naţional unic.
 + 
Articolul 20Ponderea personalului de administraţie pentru unităţile economice prevăzute a funcţiona în cadrul Centralei "Delta Dunării" va fi de cel mult 3,5% din totalul personalului muncitor.
 + 
Articolul 21Se aprobă dotarea cu cîte un autoturism ARO cu motor diesel, destinat transportului de persoane în interes de serviciu, pentru: Întreprinderea de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Chilia Veche, Întreprinderea de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Sulina, Întreprinderea de exploatare a resurselor naturale din Delta Dunării Sfîntu Gheorghe, Întreprinderea de exploatare a resurselor naturale din Delta Dunării Independenta, Întreprinderea de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării Unirea, Întreprinderea de exploatare complexa a resurselor naturale din Delta Dunării 1 Mai, Întreprinderea de transport naval şi auto "Delta Dunării", din subordinea Centralei "Delta Dunării", prin majorarea numărului prevăzut în anexa nr. 1 la Decretul nr. 277/1979 privind unele măsuri pentru rationalizarea consumului de carburanţi şi gospodărirea economicoasa a parcului de autovehicule.Întreprinderea de pescuit şi piscicultura Macin, din subordinea Centralei "Delta Dunării", se doteaza cu un autoturism de teren ARO cu motor diesel, cu o capacitate sub 1,5 tone, pentru transport marfa, modificîndu-se corespunzător anexa nr. 10 la Decretul nr. 277/1979 şi anexa nr. VIII la Decretul nr. 377/1979 privind unele măsuri pentru concentrarea parcului auto de folosinţă locală sau proprie din dotarea unităţilor socialiste, iar Institutul de cercetare, proiectare şi producţie „Delta Dunării”, din subordinea Centralei „Delta Dunării”, cu un autoturism de teren ARO 24 D, care va fi utilizat ca autolaborator.
 + 
Articolul 22Personalul transferat în interesul serviciului sau trecut în funcţii cu niveluri de retribuire mai mici, ca urmare a aplicării prevederilor prezentului decret, beneficiază de drepturile prevăzute la art. 21 din Decretul nr. 162/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru unităţile economice.
 + 
Articolul 23Prevederile Decretului nr. 367/1980 privind unele măsuri pentru utilizarea raţională a personalului din unităţile socialiste, a cărui valabilitate s-a prelungit prin Decretul nr. 462/1982, nu se aplică posturilor din unităţile reorganizate prin prezentul decret – în limita numărului de posturi aprobate anual prin statele de funcţii -, precum şi posturilor de unde se transfera sau pe care se transfera personalul respectiv.
 + 
Articolul 24Anexa nr. 5 la Decretul nr. 298/1979 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare şi anexa nr. 3 la Decretul nr. 32/1980 cu privire la organizarea direcţiilor generale pentru agricultura şi industria alimentara judeţene şi a municipiului Bucureşti, precum şi a consiliilor unice agroindustriale de stat şi cooperatiste, se modifica şi se completează în mod corespunzător, iar Decretul nr. 101/1982 privind trecerea Întreprinderii agricole de stat Chilia Veche din subordinea Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare – Departamentul agriculturii de stat – în subordinea Ministerului de Interne se abroga.
 + 
Articolul 25Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul decret.NICOLAE CEAUŞESCUPreşedinteleRepublicii Socialiste România––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x