DECRET nr. 363 din 6 octombrie 1952

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 3 din 6 octombrie 1952
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privitor la înregistrarea persoanelor puse sub urmărire penală şi condamnate



 + 
Articolul 1Evidenta persoanelor puse sub urmărire penală şi condamnate se tine de către organele militiei.Formatiile de evidenta operativă ale acestor organe ţin evidenta pentru cei născuţi în raza unităţii administrative respective.Evidenta cetăţenilor străini, a celor născuţi în străinătate, precum şi a celor cărora nu li s-a putut stabili locul naşterii – puşi sub urmărire penală şi condamnaţi – se tine de Serviciul evidentei operative din Direcţia Generală a Militiei.
 + 
Articolul 2Menţiunile din fişele cu antecedente penale au caracter provizoriu, pînă la rezolvarea problemei trimiterii în judecata sau pînă la pronunţarea hotărîrii definitive.În caz de încetare a procesului penal sau de achitare, aceste menţiuni se inlatura.
 + 
Articolul 3Organele de urmărire penală sînt obligate sa comunice formatiilor de evidenta operativă ale militiei toate cazurile de pornire şi încetare a procesului penal. În cazurile în care invinuitul este reţinut sau deţinut preventiv, pe lîngă datele personale, se vor lua acestuia şi impresiunile digitale.Organele de judecată sînt obligate sa comunice aceloraşi formaţii extrase de pe hotărîrile definitive penale de orice fel, cu excepţia hotărîrilor de achitare pronunţate în cauzele judecate pe baza plîngerilor adresate direct instanţei.
 + 
Articolul 4Formatiile de evidenta operativă sînt obligate ca, la cererea organelor de urmărire penală sau de judecată, sa comunice acestora copii de pe fişele cu antecedente penale.Formaţiunile de evidenta operativă sînt de asemenea obligate sa comunice copii de pe fişele cu antecedentele penale, organizaţiilor de stat şi obşteşti, dacă aceste fise se referă la persoane angajate sau care urmează a fi angajate de aceste organizaţii.*)––––Notă *) Alin. 2 al art. 4, a fost reprodus prin Decretul nr. 470, publicat în B. Of. nr. 26 din 30 septembrie 1957.Nu pot fi eliberate copii de pe fişele cu antecedente penale, sau orice certificate privitoare la asemenea antecedente, direct cetăţenilor. Nici un organ de stat, instituţie, organizaţie sau întreprindere de stat sau obsteasca nu are dreptul sa oblige pe aceştia de a prezenta asemenea copii sau certificate şi nici sa condiţioneze vreun drept al lor de existenta acestor copii de fise sau certificate.
 + 
Articolul 5În copiile de pe fise, indiferent de organul căruia ele sînt comunicate, nu se va face menţiune:a) de hotărîrile pronunţate pentru fapte săvîrşite înainte de a împlini vîrsta de 18 ani, în afară de cazul cînd copia este cerută de organele militare;b) de condamnările stinse prin amnistie;c) de condamnările pentru care a intervenit reabilitarea, de drept sau judecătorească;d) de condamnările a căror executare s-a prescris.
 + 
Articolul 6Orice persoană poate cere formatiilor de evidenta operativă sau organelor de militie ierarhic superioare acestora îndreptarea copiilor de pe fişele cu antecedentele sale penale, comunicate de acele formaţii, dacă ele au fost întocmite greşit sau fără respectarea dispoziţiilor legale.
 + 
Articolul 7Capitolul I, cuprinzînd art. 554-563 inclusiv, din Titlul II al Cărţii VI din Codul de procedură penală, se abroga.
 + 
Articolul 8Dispoziţiile prezentului decret intră în vigoare la data publicării lui în Buletinul Oficial al Marii Adunări Naţionale.–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x