DECRET nr. 303 din 25 iulie 1972

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 83 din 2 august 1972
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 231 23/12/1974
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 45ABROGA PEHOTARARE 2286 15/12/1969
ART. 45ABROGA PEDECRET 425 31/07/1964
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 35REFERIRE LALEGE 32 12/11/1968
ART. 41REFERIRE LADECRET 425 31/07/1964
ART. 45ABROGA PEHOTARARE 2286 15/12/1969
ART. 45ABROGA PEDECRET 425 31/07/1964
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 231 23/12/1974

privind organizarea şi executarea pazei bunurilor în vederea apărării, intaririi şi dezvoltării avutiei naţionale*)



Notă *) Acest decret a devenit Legea nr. 54/1972.Consiliul de Stat al Repiblicii Socialiste România decretează:  + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Paza bunurilor proprietate socialistă se asigura prin paza proprie a organizaţiilor socialiste sau prin paza militară, în raport cu importanţa şi specificul acestora.Paza se efectuează nemijlocit asupra obiectivelor sau asupra oricăror bunuri.În comune şi sate se organizează şi paza obsteasca.
 + 
Articolul 2Răspunderea pentru paza bunurilor pe care organizaţiile socialiste de stat şi cele obşteşti le au în administraţie directa ori în proprietate sau le deţin cu orice titlu revine conducerii acestora. Conducătorii organizaţiilor socialiste sînt obligaţi sa organizeze paza, sa îndrume, sa controleze şi să asigure instruirea personalului de paza şi sa introducă mijloace tehnice de paza şi alarmare necesare.
 + 
Articolul 3Fiecare persoana trebuie să acţioneze cu hotărîre pentru apărarea avutului obştesc, sa sesizeze organele competente despre orice fapte prin care se aduce atingere proprietăţii socialiste ori personale, iar atunci cînd situaţia impune, sa intervină direct pentru curmarea unor astfel de fapte.
 + 
Capitolul 2Paza proprie a organizaţiilor socialiste + 
Secţiunea IOrganizarea pazei obiectivelor şi a altor bunuri + 
Articolul 4Conducerea organizaţiilor socialiste de stat şi a celor obşteşti asigura paza obiectivelor şi a altor bunuri care, datorită valorii, importantei sau specificului lor, necesita a fi pazite în mod permanent cu personal de paza avînd anume aceasta atribuţie.Numărul de posturi şi personalul de paza se stabilesc de conducerea organizaţiilor socialiste, în raport cu necesităţile unităţilor.
 + 
Articolul 5Paza se organizează şi se efectuează potrivit planului de paza care se aproba de conducătorul organizaţiei socialiste. La întocmirea planului de paza, precum şi în cazul modificării acestuia, conducătorul organizaţiei socialiste va solicita sprijinul tehnic de specialitate al organului local al Ministerului de Interne.Prin planul de paza se stabilesc numărul de posturi şi amplasarea acestora, efectivul şi paznicii, instalaţiile şi mijloacele tehnice de paza şi alarmare necesare, consemnul posturilor, modul de acces în obiective, legătură şi cooperarea cu alte organe de paza. Pentru asigurarea pazei obiectivelor aparţinînd organizaţiilor socialiste grupate pe un teritoriu restrîns şi în raport de obiective, pe baza înţelegerii între acestea, se organizează paza în comun.
 + 
Articolul 6Obiectivele la care se impune asigurarea pazai inarmate cu arme de foc se stabilesc de organul central sau de comitetul executiv al consiliului popular judeţean sau al municipiului Bucureşti în subordinea căruia se afla organizaţia socialistă, cu avizul Ministerului de Interne.
 + 
Articolul 7Paza şi transportul de valori importante constind în: sume de bani, titluri de credit, cecuri ori alte asemenea, metale şi pietre preţioase, obiecte de ştiinţa, tehnica, cultura şi arta, precum şi al armelor, muniţiilor, materiilor explozive sau radioactive ori al altor materii sau substanţe periculoase, se asigura cu personal de paza inarmat cu arme de foc.Valorile şi bunurile prevăzute în alineatul precedent, precum şi obiectivele care urmează a fi pazite în mod temporar cu personal de paza inarmat cu arme de foc, se stabilesc de conducerea organizaţiei socialiste, cu acordul inspectoratului judeţean sau al municipiului Bucureşti al Ministerului de Interne.
 + 
Articolul 8În cazul în care transportul sumelor de bani şi al altor valori nu se face cu mijloace de transport anume destinate, conducătorii organizaţiilor socialiste vor lua măsuri pentru ca cei care fac astfel de transporturi să fie însoţiţi de o altă persoană din cadrul organizaţiei socialiste sau, cînd situaţia impune, de un paznic.Cuantumul sumelor de bani şi al altor valori care necesita a fi însoţite se stabileşte de conductarii organizaţiilor socialiste, ţinînd seama de condiţiile în care se efectuează transportul.
 + 
Articolul 9Paza pădurilor, a oricăror terenuri care constituie fond forestier, a vinatului din fondurile de vinatoare şi a fondului piscicol din apele de munte se asigura cu personal silvic şi de paza a fondurilor de vinatoare anume desemnat de către conductarii organizaţiilor socialiste care au în administrare directa sau în folosinţă aceste fonduri.
 + 
Articolul 10Conducerea unităţilor agricole de stat, cooperativelor agricole de producţie sau altor organizaţii socialiste care au în administrare directa sau în proprietate terenuri agricole organizează paza de cimp. Aceasta se executa, în mod temporar, asupra culturilor, recoltelor şi a altor bunuri aflate pe terenurile agricole.
 + 
Secţiunea a II-aCondiţiile pe care trebuie să le îndeplinească personalul de paza şi atribuţiile acestuia + 
Articolul 11Poate fi paznic cel care îndeplineşte următoarele condictii:a) este cetăţean român şi a împlinit vîrsta de 21 ani;b) are aptitudini fizice şi profesionale adecvate funcţiei;c) este cunoscut ca o persoană corecta şi cu o buna conduita cetateneasca.
 + 
Articolul 12Personalul de paza se încadrează în munca numai cu acordul organului local al Ministerului de Interne. În cazul retragerii acordului, personalul de paza va fi schimbat din funcţie.
 + 
Articolul 13În timpul serviciului, personalul de paza este obligat:a) sa pazeasca obiectivul şi bunurile primite în paza, sa nu precupeteasca nici un efort pentru asigurarea integrităţii acestora, iar la nevoie, să le apere chiar cu riscul vieţii;b) să respecte consemnul de paza;c) să permită accesul în obiectiv numai în conformitate cu dispoziţiile legale, să efectueze controlul la intrarea şi ieşirea din incinta organizaţiei socialiste, al persoanelor, mijloacelor de transport, materialelor şi altor bunuri care ies sau intra, aplicind pe actele de ieşire sau intrare a materialelor ştampila "executat controlul de poarta", după care va menţiona aceasta operaţiune într-un registru de evidenta;d) sa oprească şi sa legitimeze persoanele care au savirsit infracţiuni sau alte fapte ilicite în obiectivul pazit ori sînt suspecte, prezentind la cerere legitimatia de serviciu;e) sa încunoştinţeze pe conducătorul organizaţiei socialiste despre săvîrşirea oricăror infracţiuni sau altor fapte ilicite, iar în cazul infracţiunilor flagrante, sa anunţe organele Ministerului de Interne şi sa conducă, dacă este posibil, pe făptuitori la aceste organe; sa ridice bunurile care fac obiectul unor infracţiuni sau altor fapte ilicite, predindu-le organului Ministerului de Interne sau luînd măsuri pentru conservarea ori paza lor;f) sa nu permită accesul în obiectivele pazite al persoanelor aflate sub influenţa alcoolului;g) în caz de avarii produse la instalaţii, conducte sau rezervoare de apa, de combustibili ori de substanţe chimice, la reţelele electrice sau telefonice şi în orice alte asemenea împrejurări care sînt de natura sa producă pagube proprietăţii socialiste sau proprietăţii personale, sa aducă aceasta la cunoştinţa celor în drept şi sa ia primele măsuri imediat după constatare;h) în caz de incendii, sa sesizez organele de pompieri, sa ia aprimele măsuri de stingere, de salvare a persoanelor şi bunurilor, sa anunţe conducătorul organizaţiei socialiste şi organul local al Ministerului de Interne;i) sa ia primele măsuri pentru salvarea persoanelor şi bunurilor în caz de calamitati;j) la cererea organelor Ministerului de Interne, sa dea concursul pentru îndeplinirea misiunilor acestora; k) să fie vigilent, sa păstreze secretul de stat şi de serviciu;l) sa poarte în timpul serviciului, armamentul cu care este dotat şi sa-l întreţină în perfecta stare de funcţionare. Pentru îndeplinirea sarcinilor de serviciu, paznicul inarmat poate face uz de arma, în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege;m) sa poarte uniforma în timpul serviciului, în afară de paznicii de cimp care poarta un însemn distinctiv;n) să execute, în raport cu specificul obiectivului sau bunul pazit, orice alte sarcini care i-au fost încredinţate potrivit planului de paza.
 + 
Capitolul 3Paza militară + 
Articolul 14Obiectivele de importanţa deosebită pentru apărarea tarii, activitatea statului, economie, ştiinţa, tehnica, cultura şi arta se asigura cu paza militară.Transportul valorilor băneşti şi de ştiinţa, tehnica şi arta, care prezintă o importanţa deosebită, se asigura de asemenea, cu paza militară.
 + 
Articolul 15Obiectivele şi valorile care necesita a fi asigurate cu paza militară se stabilesc de Consiliul de Ministeri. În acest scop, ministerele şi celelalte organe centrale interesate vor face propuneri, cu acordul Ministerului de Interne.
 + 
Articolul 16Ministerele şi celelalte organe centrale care beneficiază de paza militară vor încheia convenţii în acest scop cu Ministerul de Interne. În convenţii se stabilesc numărul de posturi de paza şi efectivele de militari, mijloacele tehnice şi auxiliare pentru funcţionarea pazei, a căror construire şi instalare intră în sarcina organizaţiilor socialiste beneficiare, modul de asigurare a condiţiilor de cazare a efectivelor militare, precum şi alte obligaţii referitoare la paza militară.
 + 
Articolul 17Organizaţiile socialiste cu gestiune economică la care funcţionează paza militară vor plati Ministerului de Interne contravaloarea serviciilor efectuate. Tarifele se stabilesc anual de Ministerul de Interne, cu avizul Ministerului Finanţelor, la nivelul cheltuielilor ce se efectuează cu paza militară.
 + 
Articolul 18Conducătorii organizaţiilor socialiste sînt obligaţi sa cunoască şi sa controleze în permanenta modul de organizare a pazei militare, luînd toate măsurile de asigurare a condiţiilor prevăzute în convenţia încheiată pentru executarea serviciului de către militari. Comandantii unităţilor ori subunitatilor care asigura paza obiectivelor vor informa pe conducătorii organizaţiilor socialiste despre principalele probleme referitoare la modul de organizare şi executare a serviciului.La obiectivele unde funcţionează atît paza militară cît şi paza proprie a organizaţiei socialiste, personalul de paza proprie se subordonează în ce priveşte îndeplinirea misiunilor de paza şi comandantului unităţii sau subunitatii care asigura paza militară.Paza se organizează şi se efectuează potrivit planului de paza care se aproba de conducătorul organizaţiei socialiste şi de comandantul unităţii militare.
 + 
Capitolul 4Mijloacele tehnice de paza şi alarmare + 
Articolul 19Organizaţiile socialiste sînt obligate sa introducă mijloace tehnice de paza şi alarmare corespunzătoare importantei şi specificului obiectivelor şi bunurilor ce trebuie pazite
 + 
Articolul 20Ministerul Industriei Construcţiilor de Maşini şi celelalte ministere producătoare vor organiza activitatea de cercetare, proiectare, asimilare şi omologare a unor prototipuri de aparate şi alte mijloace tehnice de paza şi alarmare, care să fie introduse de către organizaţiile socialiste pentru asigurarea unei eficiente sporite a pazei.Ministerul Industriei Constructoare de Maşini şi celelalte ministere producătoare sînt obligate sa ia măsuri pentru introducerea în fabricaţie a mijloacelor tehnice de paza şi alarmare avizate de Ministerul de Interne a căror asimilare se va dovedi justificată şi economic.Organizaţiile socialiste vor realiza şi prin autodotare mijloacele tehnice de paza şi de alarmare pentru acoperirea nevoilor proprii, în raport cu posibilităţile pe care le au, creind condiţii în vederea stimulării inventiilor şi inovatiilor în acest domeniu.
 + 
Articolul 21Mijloacele tehnice de paza şi alarmare necesare obiectivelor se stabilesc de către conducătorii organizaţiilor socialist, în colaborare cu organele locale ale Ministerului de Interne.În raport cu necesarul stabilit, organizaţiile socialiste vor prevedea în planurile lor fondurile pentru introducerea de mijloace tehnice de paza şi alarmare.
 + 
Articolul 22Mijloacele destinate pentru transportul valorilor şi bunurilor prevăzute la art. 7 alin. 1 se doteaza cu dispozitivele tehnice de paza şi alarmare necesare şi se amenajeaza în mod corespunzător pentru a îndeplini condiţiile de securitate.
 + 
Articolul 23La proiectarea şi executarea construcţiilor de obiective se vor prevedea şi amenajările tehnice necesare pazei, precum şi dotarea acestora cu mijloace tehnice de paza şi alarmare care să contribuie la asigurarea pazei în mod eficient de la darea lor în folosinţă.Proiectele construcţiilor de obiective de importanţa deosebită vor fi avizate de Ministerul de Interne.
 + 
Capitolul 5Paza obsteasca în comune şi în sate + 
Articolul 24Paza obsteasca asigura apărarea în mod organizat, în comune şi sate, a avutului obştesc şi a bunurilor proprietate personală, contribuind totodată la menţinerea ordinii şi liniştii publice.
 + 
Articolul 25Paza obsteasca se organizează pe baza propunerii adunării locuitorilor, de către comitetele executive ale consiliilor populare comunale, iar în cazul satelor ce aparţin de municipii şi oraşe, de către comitetele executive ale consiliilor populare ale acestora.Numărul posturilor de paza se stabileşte de adunarea locuitorilor, la propunerea comitetelor executive care organizează paza.La stabilirea posturilor de paza obsteasca se vor avea în vedere numărul locuitorilor comunei ori satului, întinderea şi aşezarea localităţii, numărul obiectivelor a căror paza nu este asigurata prin alte forme de paza şi alte elemente determinate de specificul local.Hotărîrea adunării locuitorilor se ia prin vot deschis cu majoritatea celor prezenţi, dacă aceştia reprezintă cel puţin 2/3 din numărul locuitorilor majori. Adunarea locuitorilor se poate organiza pe sate, comune sau circumscripţii electorale ori grupe ale acestora şi este convocată de comitetul executiv al consiliului popular.
 + 
Articolul 26Paza obsteasca se executa pe timpul nopţii prin rotaţie, de către bărbaţii în vîrsta de 18 – 65 ani, care domiciliază în localităţile unde se organizează asemenea paza.Se exceptează de la executarea pazei obşteşti:a) persoane inapte medical;b) militarii;c) alte persoane pentru care adunarea locuitorilor aproba exceptarea, în cazuri temeinic justificate.
 + 
Articolul 27Obligaţia de a executa paza obsteasca se îndeplineşte prin prestarea efectivă a pazei.Adunarea locuitorilor poate aproba unor persoane sa plătească contravaloarea în bani a obligaţiei de a presta paza, suma de bani ce va fi folosită pentru retribuirea persoanelor care efectuează paza în locul lor.Cei cărora li s-a aprobat sa nu presteze efectivă paza propun comitetului executiv al consiliului popular persoanele care urmează să-i înlocuiască. În cazul cînd persoanele propuse corespund, vor fi confirmate de comitetul executiv al consiliului popular care va stabili şi retributia ce li se cuvine.Sumele stabilite de adunarea locuitorilor drept contribuţie pentru acele persoane cărora li s-a aprobat sa nu presteze efectiv paza se încasează prin organele financiare ale comitetelor executive ale consiliilor populare, iar în cazul în care nu se plătesc la timp, se urmăresc şi se executa pe baza deciziei comitetului executiv al consiliului popular, care constituie titlu executoriu.
 + 
Articolul 28Peroanele care executa paza obsteasca, în timpul efectuării pazei, obligaţiile prevăzute de art. 13 lit. a, b, d-k şi n. Paznicii obşteşti poarta un însemn distinctiv în timpul executării pazei.
 + 
Articolul 29Instruirea şi controlul persoanelor care executa paza obsteasca se asigura de către comitetele executive ale consiliilor populare, cu concursul de specialitate al organului local al Ministerului de Interne.
 + 
Capitolul 6Obligaţiile Ministerului de Interne + 
Articolul 30În vederea asigurării pazei bunurilor, organele Ministerului de Interne au următoarele obligaţii:a) acorda asistenţa de specialitate în organizarea şi funcţionarea pazei la organizaţiile socialiste;b) sprijină organizaţiile socialiste în activitatea de instruire a persoanelor care efectuează paza şi în activitatea de exercitare a controlului asupra acestora;c) îşi dau acordul la instituirea pazei inarmate la organizaţiile socialiste;d) asigura dotarea organizaţiilor socialiste cu arme militare şi munitia necesară, pentru inarmarea personalului din paza proprie;e) asigura supravegherea obiectivelor organizaţiilor socialiste în cadrul activităţii de menţinere a ordinii şi liniştii publice;f) executa paza militară cu efective proprii la obiectivele de importanţa deosebită; g) îşi dau acordul la introducerea în fabricaţie a aparatelor şi a altor mijloace de paza şi alarmare şi acorda sprijin cu privire la modalităţile şi locurile de amplasare a acestora;h) coordonează aprovizionarea şi desfacerea, din producţia interna şi din import, a aparaturii tehnice de paza şi alarmare şi urmăreşte modul în care se asigură realizarea planurilor de aprovizionare cu asemenea aparatura de către organizaţiile socialiste;i) îşi dau acordul la proiectele construcţiilor de obiective de importanţa deosebită în ce priveşte amenajările tehnice necesare pazei şi dotarea obiectivelor cu mijloace tehnice de paza şi alarmare.
 + 
Capitolul 7Sancţiuni + 
Articolul 31Constituie contravenţii la normele privind paza următoarele fapte, dacă nu sînt săvîrşite în astfel de condiţii încît, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:a) neintocmirea planului de paza, precum şi neîndeplinirea sarcinilor ce revin organizaţiilor socialiste din acest plan, de către cel care are aceasta îndatorire; dacă pentru îndeplinirea sarcinilor ce revin organizaţiilor socialiste din planul de paza era necesară o anume însărcinare care nu a fost data, contravenţia se considera ca a fost săvîrşită de conducătorul organizaţiei socialiste care trebuia sa dea însărcinarea;b) neintretinerea în stare de funcţionare a mijloacelor tehnice de paza şi alarmare, cît şi a mijloacelor tehnice de paza şi alarmare, cît şi a mijloacelor destinate transportului valorilor sau bunurilor prevăzute la art. 7 alin. 1 sau neamenajarea acestora în condiţii care să asigure securitatea obiectivelor pazite ori a transportului;c) neluarea măsurilor ca persoana care transporta sume de bani sau alte valori să fie însoţită de o altă persoană din cadrul organizaţiei socialiste sau de un paznic, ptrivit art. 8;d) încadrarea sau menţinerea în funcţie a personalului de paza cu incalarea prevederilor art. 11 sau fără acordul organului local al Ministerului de Interne;e) intrarea oricărei persoane în incinta unei organizaţii socialiste cu încălcarea dispoziţiilor stabilite în acest scop;f) neîndeplinirea obligaţiilor prevăzute în art. 13 sau art. 28 alin. 1; absentarea de la serviciul de paza sau părăsirea serviciului de către paznici fără motive temeinice, ori neanuntarea în prealabil despre absentarea sau părăsirea serviciului de paza chiar şi atunci cînd aceasta se produce din motive temeinice;g) necomunicarea de către pasnici, organelor competente, a faptelor prin care s-au produs pagube bunurilor pazite, de îndată ce au luat cunoştinţa de producerea acestora.
 + 
Articolul 32Contravenţiile prevăzute la art. 31 se sancţionează după cum urmează:a) cu amendă de la 400 la 1.000 lei, cele prevăzute la lit. a-d;b) cu amendă de la 200 la 400 lei, cele prevăzute la lit. e-g;
 + 
Articolul 33Contravenţiile se constata de personalul organizaţiilor socialiste anume imputernici conform legii, de primari şi de delegaţii acestora, de ofiţerii şi subofiterii Ministerului de Interne. Agenţii constatatori aplica şi sancţiunea.
 + 
Articolul 34Plingerile se rzolva de şeful agentului constatator împuternicit în acest scop de conducătorul organizaţiei socialiste din care face parte; de către comitetul executiv al consiliului popular în cazul proceselor-verbale încheiate de primari sau de delegaţii acestora; de către şeful organului Ministerului de Interne din care face parte ofiţerul sau subofiterul.
 + 
Articolul 35Prevederile art. 32 – 34 se intregesc cu dispoziţiile Legii nr. 32/1968 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor.
 + 
Capitolul 8Dispoziţii finale şi tranzitorii + 
Articolul 36La organizaţiile socialiste de importanţa deosebită în care, potrivit legii, se organizează compartimente cu atribuţii şi pe linie de paza, şefii acestora vor sprijini conducerile organizaţiilor în realizarea sarcinilor prevăzute în drecretul de faţa.
 + 
Articolul 37Anual şi ori de cîte ori este nevoie, conducerile ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti, conducătorii organizaţiilor economice, întreprinderilor şi instituţiilor vor analiza modul cum se asigura paza bunurilor proprietate socialistă de stat sau cooperatista în cadrul lor, precum şi la unităţile subordonate şi vor lua măsuri corespunzătoare pentru apărarea eficienta a avutului obştesc.
 + 
Articolul 38Paznicii, inclusiv cei obşteşti, sînt asimilaţi, pe timpul executării pazei, funcţionarilor care îndeplinesc o funcţie ce implica exerciţiul autorităţii de stat.
 + 
Articolul 39Personalul de paza care asigura paza proprie a organizaţiilor socialiste are dreptul la uniforma şi echipament de protecţie care se acordă gratuit de către unitatea unde este încadrat.Condiţiile de acordare a uniformei şi echipamentului de protecţie, precum şi descrierea, baremul şi modul de purtare a uniformei şi însemnelor personalului de paza, se stabilesc prin hotărîre a Consiliului de Miniştri.
 + 
Articolul 40Paza obiectivelor şi bunurilor Ministerului Forţelor Armate şi Ministerului de Interne se asigura în conformitate cu reglementările stabilite pentru aceste organe.
 + 
Articolul 41Direcţiile de paza civilă contractuală înfiinţate în baza Decretului nr. 425/1964 încetează de a avea fiinta în termen de cel mult 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentului decret.Prin protocol încheiat între diretiile de paza civilă contractuală şi organizaţiile socialiste se stabileşte data cînd încetează efectele contractelor încheiate de direcţiile de paza civilă contractuală cu organizaţiile socialiste beneficiare de paza.Personalul direcţiilor de paza civilă contractuală care nu a fost transferat în funcţii de paza va restitui uniformele primite. Cei care au suportat cota-parte din costul uniformei vor fi despăgubiţi în raport cu suma cu care au contribuit, cu perioada de timp de la data primirii uniformei şi cu gradul de uzura, din fondul de despaguburi constituit la direcţiile de paza civilă contractuală. Personalul transferat şi încadrat în funcţie de paza va folosi în continuare uniforma primită de la direcţiile de paza civilă contractuală.La termenul stabilit în alineatul 1, activul şi pasivul direcţiilor de paza civilă contractuală trec la comitetele executive ale consiliilor populare judeţene sau al municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 42Numărul personalului de paza necesar organizaţiilor socialiste ca urmare a desfiinţării pazei civile contractuale nu va fi luat în calculul productivitatii muncii, pe anul 1972.
 + 
Articolul 43Comitetele executive ale consiliilor populare judeţene şi al municipiului Bucureşti vor comunică Comitetului de Stat al Planificarii şi Ministerului Finatelor, în termen de 90 zile de la data publicării prezentului decret, reducerea indicatorilor de plan economici şi financiari aprobaţi pe anii 1972 – 1975, ca urmare a prevederilor art. 41.
 + 
Articolul 44Se autorizeaza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor sa modifice corespunzător indicatorii economici şi fianciari aprobaţi titularilor de plan, cu influentele ce rezultă din aplicarea prevederilor prezentului decret, ca urmare a desfiinţării pazei civile contractuale.
 + 
Articolul 45Prezentul decret intră în vigoare la 90 zile de la data publicării în Buletinul Oficial al Republicii Socialiste România.Pe data intrării în vigoare a prezentului decret se abroga Decretul nr. 35/1951, ratificat prin Legea nr. 2/1951, privitor la paza bunurilor obşteşti, Decretul nr. 36/1957, ratificat prin Legea nr. 5/1957, pentru organizarea pazei obşteşti în comune, Decretul nr. 77/1961, ratificat prin Legea nr. 4/1961, privind organizarea pazei de cimp, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 1270/1958 privind organizarea şi funcţionarea pazei civile la instituţii, întreprinderi, organizaţii economice de stat şi cooperatiste, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 1337/1959 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind aplicarea Decretului nr. 36/1957 pentru organizarea pazei obşteşti în comune, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 140/1961 pentru aprobarea Instrucţiunilor privind organizarea şi funcţionarea pazei de cimp, precum şi sancţionarea contravenţiilor la dispoziţiile acestor instrucţiuni, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 2286/1969 pentru stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele privind paza civilă la organizaţiile socialiste, paza obsteasca în comune şi paza de cimp, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 3593/1953 privind obiectivele şi întreprinderile ce trebuie pazite cu militari, Hotărîrea Consiliului de Minstri nr. 1869/1956 cu privire la reglementarea pazei obiectivelor de pe teritoriul Republicii Socialiste România şi orice alte dispoziţii contrare decretului de faţa.La 60 zile de la data intrării în vigoare a prezentului decret se abroga Decretul nr. 425/1964, ratificat prin Legea nr. 4/1964, privind organizarea şi funcţionarea pazei civile contractuale, Hotărîrea Consiluiului de Miniştri nr. 583/1964 pentru aplicarea Decretului nr. 425/1964 privind organizarea şi funcţionarea pazei civile contractuale, Hotărîrea Consiliului de Miniştri nr. 188/1965 pentru înfiinţarea direcţiilor de paza civilă contractuală de pe lîngă unele comitete executive ale sfaturilor populare regionale.Preşedintele Consiliului de Stat,NICOLAE CEAUŞESCU──────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x