DECRET Nr. 224 din 12 decembrie 1951

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL NR. 117 din 12 decembrie 1951
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 221 01/07/1960
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulNECONSTITUTIONALITATE RESPINSADECIZIE 31 12/04/1994
ActulNECONSTITUTIONALITATE RESPINSADECIZIE 26 19/05/1993
ActulNECONSTITUTIONALITATE RESPINSADECIZIE 46 10/09/1993
ActulABROGAT DEDECRET 221 01/07/1960

privitor la urmărirea imobiliară pentru realizarea creanţelor Statului



 + 
Articolul 1Urmărirea restantelor şi majorărilor din impozite, taxe şi alte venituri bugetare, datorate de populaţie se poate face, şi prin scoaterea în vânzare a bunurilor imobiliare aparţinînd restantierului.
 + 
Articolul 2Vânzarea imobiliară se încuviinţează de către Judecătoria Populara a locului unde este situat imobilul, la cererea unităţii financiare care a pornit urmărirea.
 + 
Articolul 3Dacă debitorul nu a achitat, în termenele legale, datoriile din impozite, taxe şi alte venituri bugetare, se va proceda la sechestrarea averii imobiliare a acestuia şi a familiei lui (soţ, sotie, copii şi părinţi), cu care are gospodărie comuna şi au mai multe imobile.Sechestrarea averii imobiliare se face de un inspector financiar sau alt funcţionar desemnat de circumscripţia sau secţiunea financiară respectiva.Odată cu aplicarea sechestrului se va da debitorului un avertisment scris prin care i se pune în vedere ca dacă în termen de zece zile de la aplicarea sechestrului pe averea imobiliară nu va achită suma datorată i se va scoate imobilul în vânzare.
 + 
Articolul 4Nu se poate sechestra şi scoate în vânzare casa de locuit cu anexele sale, în total sau în parte, locuita efectiv de debitor cu familia sa.
 + 
Articolul 5Procesul verbal de sechestru se întocmeşte în trei exemplare şi va cuprinde:– Data şi locul întocmirii procesului verbal de sechestru; – Numele, prenumele şi funcţia organului financiar care îl întocmeşte;– Numele, prenumele şi domiciliul debitorului;– Numele şi prenumele martorilor;– Suma datorată şi natura debitului;– Descrierea generală a imobilului sau părţii de imobil ce se scoate în vânzare şi locul unde este situat; – Evaluarea imobilului; – Averea imobiliară scutită de urmărire. În procesul verbal de sechestru se vor consemna plângerile sau observaţiunile făcute de debitor sau mărturii asupra modului cum s-a aplicat sechestrul.Procesul verbal se va semna de cel care l-a întocmit, de debitor şi martori. Refuzul acestora de a semna se va consemna în procesul verbal.Un exemplar din procesul verbal de sechestru se va preda debitorului, unul rămîne la unitatea financiară care a început urmărirea, iar altul se va inainta judecătoriei populare pentru a dispune transcrierea în registrul de transcripţiuni sau în Cartea Funduara.
 + 
Articolul 6Şeful Secţiunii Financiare orăşeneşti (raionale) poate permite debitorului sa vândă imobilul sechestrat în total sau în parte pentru achitarea sumei datorate.
 + 
Articolul 7În cazul cînd debitorul n-a achitat sumele datorate în termenul de zece zile de la înmânarea avertismentului prevăzut de art. 3 din prezentul Decret, unitatea financiară care urmăreşte debitul va cere judecătoriei populare a locului unde este situat imobilul sa încuviinţeze vînzarea.
 + 
Articolul 8Cererea de încuviinţare va cuprinde:– Numele, prenumele şi domiciliul debitorului; – Legea pe baza căreia a fost stabilit debitul;– Suma de plată şi perioada de timp pe care este datorată;– Imobilul ce se urmăreşte şi locul unde este situat.La cerere se va ataşa dosarul de urmărire care va cuprinde:– Copia înştiinţării de plată şi dovada inmanarii acesteia; – Un exemplar din procesul verbal de sechestru;– Dovada de primire a avertismentului de plată;– Un extras din rolul debitorului, cu arătarea quantumului debitorului urmărit.
 + 
Articolul 9În termen de cinci zile de la primirea cererii şi dosarului, judecătorul verifica dacă acestea conţin toate elementele prevăzute la art. 8.Dacă cererea a fost introdusă fără respectarea dispoziţiunilor de mai sus, judecătorul o restituie cu întreg dosarul unităţii financiare respective, acordînd un termen pentru completarea actelor. În cazul cînd în termenul acordat nu se fac completările cerute, cererea se considera neintrodusa, iar judecătorul va înştiinţa serviciul financiar ierarhic superior celui obligat a face completarea.
 + 
Articolul 10Pentru cererile făcute cu respectarea dispoziţiunilor art. 8, judecătorul fixează termenul de judecată în cel mult zece zile de la primirea cererii şi dispune citarea părţilor.
 + 
Articolul 11La primul termen de înfăţişare, debitorul urmărit sau terţii interesaţi, sînt obligaţi să depună, sub sancţiunea decăderii, toate probele de care înţeleg să se servească.În cazul cînd părţile, deşi citate legal, nu se prezintă, judecătoria populara examinează cazul în lipsa lor.
 + 
Articolul 12Dacă debitorul prezintă judecătorului, fie înainte de termenul de judecată, fie la judecata, dovada achitării sumei datorate, judecătorul da o încheiere de încetare a urmăririi.
 + 
Articolul 13În soluţionarea cazului, judecătoria populara examinează: a) Dacă felul impozitului, taxei sau altor venituri bugetare ce se urmăresc sînt prevăzute de lege;b) Dacă persoana urmărită poate fi obligată, potrivit legii, la plata acelui impozit, taxa sau venit bugetar;c) Dacă stabilirea debitului s-a făcut cu respectarea procedurii legale;d) Dacă debitorului i s-au acordat scutirile sau reducerile la care avea dreptul potrivit legii.
 + 
Articolul 14Dacă impozitul, taxa sau alte venituri bugetare ce se urmăresc, nu sînt prevăzute de lege, instanţa respinge cererea unităţii financiare.Dacă din dezbateri rezultă ca impozitul sau taxa au fost greşit calculate, judecătoria populara suspenda judecarea cererii şi restituie dosarul unităţii financiare pentru recalculare.Cînd unitatea financiară găseşte că nu este cazul de recalculare, înaintează dosarul cu propuneri unităţii financiare superioare. Aceasta se pronunţa asupra calculului impozitului şi trimite dosarul cu adresa motivată, direct judecătoriei respective pentru reluarea judecaţii.Instanţa nu poate acorda eşalonări de plată şi nici anula sau judeca în fond stabilirea debitului.
 + 
Articolul 15Dacă judecătoria populara stabileşte ca urmărirea este legală, da o hotărîre prin care încuviinţează vînzarea imobilului de către organele Ministerului Finanţelor şi obliga pe debitor la plata cheltuielilor de judecată.Hotărîrea este supusă recursului la instanţa superioară, în termen de zece zile de la pronunţare.Recursul nu suspenda executarea.
 + 
Articolul 16Imediat după obţinerea hotărîrii judecătoriei populare, unitatea financiară va fixa termenul de vânzare, care nu poate fi mai mare de 15 zile de la pronunţarea hotărîrii.În acest scop, se vor emite publicaţiile de vânzare, care vor cuprinde:– Numele unităţii financiare care face urmărirea;– Numele şi prenumele debitorului urmărit;– Descrierea imobilului urmărit;– Evaluarea imobilului;– Data, ora şi locul unde se va face vînzarea;– Denumirea judecătoriei populare care a încuviinţat vînzarea, numărul şi data hotărîrii respective.Publicaţia de vânzare va fi afişată la locul imobilului şi la usa unităţii financiare urmaritoare cu cel puţin cinci zile înainte de ziua fixată pentru vânzare.Dacă debitorul achită suma datorată, majorările şi cheltuielile de judecată, înainte de termenul fixat pentru vânzare, sau chiar în ziua vânzării, aceasta nu se mai face.
 + 
Articolul 17Vânzarea se face la evaluarea prevăzută în procesul verbal de sechestru.Rezultatul vânzării se va consemna într-un proces verbal.Vânzarea este interzisă către sectorul particular.
 + 
Articolul 18Dacă la primul termen vînzarea nu se poate face din lipsa de cumpărători, imobilele vor fi predate fără plata Comitetelor Executive ale Sfaturilor Populare din oraşul sau comuna unde este situat imobilul, încheindu-se despre aceasta proces verbal.În acest caz, debitul urmărit se scade cu suma reprezentând evaluarea imobilului, iar dacă evaluarea este mai mare, scăderea se face numai în limita debitului.
 + 
Articolul 19Dispoziţiunile prezentului Decret se aplică cu începere de la data publicării în Buletinul Oficial. Urmăririle începute potrivit legii anterioare vor continua după acea lege, dacă unitatea financiară nu începe o noua procedura de urmărire potrivit prezentului Decret.
 + 
Articolul 20Dispoziţiunile cuprinse în art. 240 pînă la art. 272 inclusiv din legea Nr. 269 din 1 Aprilie 1942, pentru Codul de Procedura Fiscală, cu toate modificările ulterioare, se abroga.–––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x