DECRET nr. 19 din 13 februarie 1951

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 25/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 22 din 16 februarie 1951
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 321 18/06/1956
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 13/04/1948 ART. 44
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 13/04/1948 ART. 45
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 321 18/06/1956

pentru dreptul de autor asupra operelor proprii a fi tipărite



PREZIDIUL MARII ADUNĂRI NAŢIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMÂNEÎn temeiul art. 44, pct. 2, şi art. 45 din Constituţia Republicii Populare Române,Văzând Hotărîrea Consiliului de Miniştri cu Nr. 1.301 din 10 Decembrie 1950,Emite următorul decret: + 
Capitolul IDreptul de autor + 
Articolul 1În Republica Populară Română, dreptul de autor asupra operelor proprii a fi tipărite este recunoscut şi garantat cetăţenilor români şi străinilor, în mod egal, fără a fi nevoie de îndeplinirea vreunei formalităţi sau înregistrări.
 + 
Articolul 2Autorul unei opere proprii a fi tipărite are în tot timpul vieţii dreptul de a publică şi difuza opera sa. De asemenea, el are dreptul să cedeze temporar exerciţiul acestui drept, sub rezerva dispoziţiunilor art. 6 şi să-l transmită succesorilor săi, în condiţiunile art. 10 şi 11.Tot astfel, el are dreptul a autoriza prelucrările, adaptările, localizările şi traducerile operelor sale.
 + 
Articolul 3Dreptul de autor poate avea ca obiect textul, ilustraţiile, coperta sau sistematizarea materialului.
 + 
Articolul 4Dispoziţiunile Decretului de faţă se aplică lucrărilor dramatice şi scenariilor cinematografice numai în ce priveşte publicarea lor prin tiărire, nu însă cu privire la reprezentarea lor.Dreptul de reproducere prin tipărire a ilustraţiilor nu cuprinde şi transferul proprietăţii asupra originalului, care, în lipsa unor prevederi contrare în contract, rămîne rezervată autorului.
 + 
Articolul 5Autorii de prelucrări, adaptări şi traduceri de opere beletristice, precum şi autorii unor culegeri, antologii sau ai altor lucrări asemănătoare cu caracter beletristic au şi ei un drept de autor asupra lucrărilor. Ei vor fi remuneraţi în funcţie de ediţii şi tiraj.Prelucrătorii şi traducătorii lucrărilor cu caracter tehnico-ştiinţific nu au drept de autor asupra lucrării respective. Remuneraţia lor va fi stabilită indiferent de ediţie şi tiraj.
 + 
Articolul 6Autorul păstrează dreptul de control asupra operei publicate, precum şi asupra prelucrărilor, adaptărilor, localizărilor sau traducerilor făcute după ea.El va putea cere justiţiei rezilierea convenţiei şi despăgubiri, în cazul în care opera sa este folosită ori publicată într'un mod păgubitor operei sau reputaţiei autorului.După încetarea din viaţă a autorului, dreptul de control pentru operele literare trece asupra Uniunii Scriitorilor din Republica Populară Română, iar pentru operele ştiinţifice asupra Academiei Republicii Populare Române.
 + 
Articolul 7Dreptul de autor există şi asupra lucrărilor destinate publicaţiunilor periodice.
 + 
Articolul 8Nu constitue atingeri aduse dreptului de autor citatele sau reproducerea unor pasagii sau lucrări scurte, dacă se indică numele autorului şi titlul lucrării.
 + 
Articolul 9Dreptul de autor ia naştere în momentul în care opera a căpătat forma concretă, sau cînd aceasta a format obiectul unei convenţii.
 + 
Articolul 10Foloasele patrimoniale ale dreptului de autor se cuvin prin moştenire, pe termen de 15 ani dela moartea autorului, copiilor, soţului supravieţuitor, părinţilor, precum şi persoanelor incapabile de muncă ce au fost întreţinute de autor cel puţin un an înaintea decesului său, iar, în lipsa tuturor acestora, Statului.Ordinea chemării la moştenire şi drepturile succesorale ale acestor categorii de moştenitori în caz de concurenţă, vor fi cele din dreptul comun, persoanele incapabile de muncă şi întreţinute de autor, prevăzute la finele alineatului precedent, avînd situaţiunea copiilor.Moştenitorii minori păstrează dreptul la aceste foloase şi după îndeplinirea termenului de 15 ani, cât timp n'au ajuns la vîrsta de 18 ani sau nu şi-au terminat studiile.
 + 
Articolul 11După expirarea termenului prevăzut la articolul precedent, dreptul patrimonial al autorului se stinge.
 + 
Capitolul IIContractul de editare + 
Articolul 12Dreptul de publicare şi difuzare poate fi cedat numai editurilor aparţinînd Statului, persoanelor juridice de utilitate publică, cooperativelor sau organizaţiilor de masă. Cesiunea se poate face pe termen de cel mult doi ani.
 + 
Articolul 13Editarea operei se va face pe baza unui contract de editare, încheiat între autor şi editură.Contractul este obligatoriu şi se va încheia în scris. El va cuprinde toate datele arătate la art. 24.Contractele pentru lucrările ce urmează să apară în publicaţiuni periodice se vor putea încheia şi verbal.
 + 
Articolul 14Nicio reeditare nu se poate efectua decât în baza unui nou contract.
 + 
Articolul 15Autorul poate conveni ca publicarea operei sale să se facă anonim, sau sub pseudonim.
 + 
Articolul 16Editura va putea cere rezilierea contractului şi despăgubiri, în cazul în care autorul nu predă lucrarea la termenul convenit sau în condiţiunile prevăzute în contract.Dacă editura nu publică opera în termenul şi în condiţiunile prevăzute în contract, autorul poate cere rezilierea contractului de editare, precum şi despăgubiri pentru pagubele suferite.
 + 
Articolul 17La cerere, şi la termenele prevăzute în contract, autorul este obligat să restitue în stare bună cărţile, desenele şi celelalte materiale primite dela editură, iar aceasta este obligată să înapoieze manuscrisul.
 + 
Articolul 18Editurile pot încheia cu autorii şi contracte de editare a unor opere viitoare.Aceste contracte vor cuprinde termenul de executare a operei, sub sancţiunea nulităţii.Editura are dreptul să denunţe asemenea contracte, dacă opera nu îndeplineşte condiţiunile stipulate spre a fi editate. În acest caz, sumele încasate de autor rămîn câştigate acestuia.În caz de rea credinţă, stabilită de Comisia de Arbitraj prevăzută la art. 35, contractantul în culpă poate fi obligat la plata de despăgubiri.
 + 
Articolul 19Editura nu va putea modofica tirajul prevăzut în contract, decât cu aprobarea Direcţiunii Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei, fără ca modificarea tirajului să poată atrage scăderea cuantumului remuneraţiei datorată autorului pe baza tirajului prevăzut în contract.Editura are dreptul ca în termen de un an de la publicarea operei să scoată şi restul de tiraj, pentru care a plătit drepturile de autor.
 + 
Articolul 20Editura are dreptul să tipărească din fiecare ediţie, în afară de tirajul fixat prin contract, încă un număr de exemplare, conform normelor ce se vor fixa prin Decizia Direcţiei Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei.
 + 
Articolul 21Clauzele contractuale, care îngreunează situaţiunea autorului faţă de dispoziţiunile prezentului Decret şi ale Deciziunilor date în baza lui, sînt nule şi înlocuite de drept cu dispoziţiunile obligatorii corespunzătoare.
 + 
Articolul 22Direcţiunea Generală a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei va alcătui contractul de editare tip.
 + 
Articolul 23Editura nu va putea cesiona contractul de editare, decât cu consimţămîntul scris al autorului şi cu autorizarea Direcţiei Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei.
 + 
Articolul 24Remuneraţia autorului se va stabili în sumă fixă pe coală de autor, după natura şi calitatea operei şi după tirajul ediţiei.
 + 
Articolul 25Normele de calculare a coalei de autor se vor stabili printr'o Decizie a Direcţiunii Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei.
 + 
Articolul 26În scopul de a stimula creaţia operelor de înaltă valoare, se vor stabili trei categorii de remunerare a operelor, în raport cu valoarea lor.Potrivit primei categorii se vor remunera operele foarte bune, potrivit celei de a două categorii, operele remarcabile, şi potrivit celei de a treia operele bune.Directorii şi redactorii principali ai editurilor, ca şi redactorii responsabili ai publicaţiilor periodice sînt obligaţi să aplice cu stricteţe principiul diferenţierii remuneraţiei operelor după calitate, în raport cu categoriile de mai sus.Eventualele neînţelegeri între autori şi edituri se vor soluţiona de Comisia de Arbitraj prevăzută la art. 35.
 + 
Articolul 27Remuneraţia autorului va fi în strânsă legătură cu gradul de dificultate a genului şi temei alese de autor.
 + 
Articolul 28Pentru fiecare gen de literatură se va stabili un "tiraj de bază", pînă la care numărul de exemplare tipărite nu influenţează remuneraţia.Tirajele mai mari decât tirajele de bază vor influenţa remuneraţia în sensul majorării ei.Dela un anumit număr de exemplare, tirajul devine "tiraj de masă", iar remuneraţia se va stabili deosebit, procentajul ei de creştere fiind mai mic decât la alineatul precedent.Remuneraţia autorului pentru orice reeditare, indiferent de tirajul ei, nu va putea scădea în nici un caz sub: 40% pentru opere beletristice originale, 25% pentru prelucrările beletristice, 20% pentru lucrări tehnico-ştiinţifice originale şi, 15% pentru traduceri beletristice din remuneraţia iniţială a tirajului de bază.
 + 
Articolul 29Pe baza normelor indicate în art. 24-28, Direcţia Generală a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei va stabili prin Decizie tariful minimal al remunerării dreptului de autor.Decizia va putea stabili şi cazuri speciale, în care remuneraţia nu va fi în funcţie de numărul coalelor de autor, sau de tirajul ediţiei.De asemenea, se vor putea stabili tarife reduse, pentru publicaţii periodice, edituri din provincie sau instituţii publice cu servicii de editură, în cadrul sistemului adoptat în Decizia prevăzută în primul alineat al acestui articol.
 + 
Articolul 30Prin derogare de la dispoziţiunile Decretului Nr. 265 din 25 Iunie 1949, editurile vor putea să plătească remuneraţia cuvenită autorului în două rate egale, din care prima la semnarea contractului de editare, iar a doua la apariţia lucrării.De asemenea editurile vor putea să plătească şi avansuri autorilor, în baza contractelor de editare a unor opere viitoare.Avansuri mai mari de 25% din remuneraţia globală ce s'ar cuveni autorului în caz de editare a lucrării, nu se vor putea plăti decât cu aprobarea Direcţiei Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei.
 + 
Articolul 31Revizuirea de către autor a operelor sale, în vederea reeditării, dă dreptul la remuneraţii majorate în condiţiunile ce se vor stabili prin Decizia Direcţiunii Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei.
 + 
Capitolul IIIDispoziţiuni finale şi tranzitorii + 
Articolul 32Contrafacerile operelor prevăzute în acest Decret se vor pedepsi conform art. 406, alin. 1, din Codul Penal.
 + 
Articolul 33Drepturile patrimoniale de autor nu pot fi urmărite decât în aceleaşi condiţii ca şi salariile.
 + 
Articolul 34Dreptul de autor asupra unei opere poate fi răscumpărat de Stat prin Hotărîre a Consiliului de Miniştri.
 + 
Articolul 35Pentru soluţionarea tuturor litigiilor ivite din aplicarea prezentului Decret ori din contractele de editare, se institue pe lîngă Direcţiunea Generală a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei, o Comisie de Arbitraj.Comisia de Arbitraj va fi formată din câte un delegat al Direcţiei Generale a Editurilor, Industriei Poligrafice, Difuzării Cărţii şi Presei, al Academiei Republicii Populare Române şi al Uniunii Profesionale respective.Hotărîrile Comisiei de Arbitraj nu sînt supuse niciunei căi de atac, dar aceste hotărîri nu se vor putea lua decât cu unanimitatea membrilor ei.În caz de divergenţă, părţile se vor putea adresa Justiţiei conform dreptului comun.
 + 
Articolul 36Acţiunile în Justiţie intentate de autor pentru plata remuneraţiei, precum şi căile de atac în legătură cu aceste acţiuni, sînt scutite de orice taxe sau impozite.Hotărîrile judecătoreşti în această materie se dau cu execuţie provizorie.
 + 
Articolul 37Operele apărute după publicarea prezentului Decret sînt supuse aplicaţiunii prevederilor acestuia, chiar dacă contractul de editare a fost încheiat la o dată anterioară.Dat în Bucureşti la 13 Februarie 1951.C.I. PARHONMARIN FLOREA IONESCUVicepreşedinte al Consiliului Ministrul Justiţieide Miniştri, Stelian NiţulescuI. Chişinevschi––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x