DECRET nr. 184 din 14 mai 1954

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 25 din 21 mai 1954
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 32 12/11/1968
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 43REFERIRE LACOD PR. CIVILA (R) 24/02/1948
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 197 13/05/2003
ActulABROGAT DELEGE 32 12/11/1968
ActulREFERIT DEHOTARARE 2763 22/12/1968
ActulREFERIT DEREGULAMENT 22/12/1968
ActulREFERIT DEDECRET 887 08/09/1967
ActulREFERIT DEINSTRUCTIUNI 3758 19/09/1967
ActulREFERIT DEHOTARARE 342 23/05/1963
ActulREFERIT DEINSTRUCTIUNI 23/05/1963
ActulREFERIT DEHOTARARE 81 26/02/1963
ActulREFERIT DEINSTRUCTIUNI 26/02/1963
ActulREFERIT DEDECRET 303 08/07/1955
ART. 8REFERIT DEINSTRUCTIUNI 3758 19/09/1967

pentru reglementarea sanctionarii contraventiilor



 + 
Capitolul IDispozitii generale + 
Articolul 1Faptele care prin gradul lor mai redus de pericol social nu constituie infractiuni şi sînt sanctionate prin acte normative ale sfaturilor populare sau ale organelor centrale ori locale ale administraţiei de stat, constituie contraventii.Sfaturile populare, precum şi organele centrale sau locale ale administraţiei de stat vor stabili şi sanctiona contraventiile potrivit dispoziţiilor prezentului decret.
 + 
Articolul 2Organele prevăzute în art. 1 au dreptul în baza prezentului decret sa emita acte normative de stabilire şi sanctionare a contraventiilor, în limita competintei ce le este atribuita prin lege, decret ori hotărîre a Consiliului de Ministri.Stabilirea şi sanctionarea contraventiilor nu poate fi prevăzută decit în actele normative ce emana direct de la un sfat popular, de la conducatorul unui organ central al administraţiei de stat sau de la comitetul executiv al unui sfat popular.Dreptul de a emite acte normative de stabilire şi sanctionare a contraventiilor nu poate fi transmis organelor sau persoanelor din subordine.
 + 
Articolul 3Organele prevăzute în art. 2 alin. 2 nu pot, prin actele normative pe care le dau, sa stabileasca şi sa sanctioneze, drept contraventii, fapte ce constituie infractiuni prevăzute de legea penala.
 + 
Articolul 4În cazul în care fapta socotita contraventie este savirsita în astfel de condiţii incit potrivit legii penale constituie o infractiune, ea se pedepseste în conformitate cu legea penala.În acest caz, actul normativ va menţiona ca fapta savirsita în asemenea condiţii se pedepseste ca infractiune.
 + 
Articolul 5Actele normative de stabilire şi sanctionare a contraventiilor, pe linga aratarea legii, decretului sau hotărîrii Consiliului de Ministri, pe care se intemeiaza potrivit art. 2 alin. 1 şi art. 1 alin. ultim, vor cuprinde descrierea concreta a faptelor ce constituie contraventii, precum şi limitele amenzii ce urmeaza a se aplică pentru fiecare contraventie în parte.Actele normative de stabilire şi sanctionare a contraventiilor pot cuprinde sau pot fi insotite de tarife de evaluare a despăgubirilor pentru pagubele ce pot fi pricinuite prin savirsirea contraventiilor.
 + 
Articolul 6Contraventiile se sancţionează cu amendă de la 5 lei pînă la 150 lei sau cu avertisment.Amenda are caracter administrativ; ea nu poate fi transformata, în caz de neplata, în munca corectionala în libertate sau intr-o pedeapsă privativa de libertate.Amenzile prevăzute în actele normative ale sfaturilor populare comunale sau ale comitetelor executive ale acestora, nu pot depăşi suma de 50 lei.
 + 
Articolul 7La aplicarea amenzii se va tine seama şi de starea materiala a celui care a savirsit contraventia.Avertismentul nu poate fi aplicat decit dacă contraventia savirsita este de minima importanţa şi se apreciaza ca cel care a savirsit contraventia nu va mai repeta fapta, chiar fără aplicarea amenzii.
 + 
Articolul 8Obiectele care au servit direct la savirsirea contraventiei sau sînt produsul contraventiei, dacă apartin celui ce a savirsit contraventia, pot fi supuse confiscarii.Aceleasi obiecte pot fi supuse confiscarii, chiar dacă nu apartin celui ce a savirsit contraventia, atunci cînd detinerea sau circulatia lor este interzisa prin dispozitii legale.Măsura confiscarii, în ce priveste obiectele prevăzute în alineatul 1, se poate aplica numai în cazurile şi în limita în care ea este expres prevăzută în actul normativ de stabilire şi sanctionare a contraventiei respective.
 + 
Articolul 9Pregătirea sau încercarea de savirsire a unei contraventii nu se sancţionează.
 + 
Articolul 10Sanctiunile pentru contraventii se aplică persoanelor fizice vinovate, de savirsirea contraventiilor, iar în cazurile anume prevăzute de lege sau actul normativ, se aplică unităţilor şi organizaţiilor obstesti.
 + 
Articolul 11Amenzile se fac venit la bugetul general al sfatului.
 + 
Articolul 12Actele normative prin care se stabilesc şi se sancţionează contraventiile intră în vigoare după 5 zile de la aducerea lor la cunoştinţa publică, în afară de cazul cînd ele prevad un termen mai lung.Aducerea la cunoştinţa publică se face prin publicare, afisare sau prin orice alt mijloc obisnuit de publicitate. Actele normative ale organelor centrale ale administraţiei de stat, în orice caz, vor fi publicate în Colectia de Hotărîri şi Dispozitii ale Consiliului de Ministri al Republicii Populare Române.În cazuri urgente, precum: incartiruiri ale armatei şi alte asemenea, cum şi în cazurile de calamitati, epidemii, incendii, inundaţii ori alte asemenea, actele normative pot prevedea intrarea lor în vigoare într-un termen mai scurt sau chiar în momentul în care sînt aduse la cunoştinţa publică.
 + 
Articolul 13Actele normative prin care se stabilesc şi se sancţionează contraventiile sînt valabile timp de un an, dacă sînt emise de sfaturile populare sau de organele locale ale administraţiei de stat şi timp de doi ani, dacă sînt emise de organele centrale ale administraţiei de stat, în afară de cazul cînd ele prevad un termen mal scurt.După expirarea acestor termene valabilitatea lor inceteaza, în afară de cazul cînd ele sînt reinnoite.Reînnoirea este valabila numai dacă textul integral al actului normativ este adus din nou la cunoştinţa publică, în condiţiile prevăzute în art. 12.Contraventiile savirsite înainte de data încetării valabilităţii actului normativ vor fi sanctionate în conformitate cu prevederile acestui act şi după această dată, în afară de cazul cînd prin noul act normativ fapta nu mai este socotita contraventie.Dacă sancţiunea prevăzută în noul act normativ este mai usoara, se va aplica aceasta sanctiune.
 + 
Articolul 14Actele normative ale sfaturilor populare şi ale organelor locale ale administraţiei de stat, prin care se stabilesc şi se sancţionează contraventii, vor fi comunicate procurorului, în termen de 5 zile de la semnarea lor, în vederea exercitarii dreptului de protest.
 + 
Articolul 15Protestul exercitat de procuror se rezolva în termen de 10 zile de la primire.Rezultatul se comunică procurorului care a introdus protestul.Nerezolvarea protestului în termenul prevăzut în alineatul 1, atrage de drept suspendarea aplicarii actului normativ pentru partea atacata cu protest.
 + 
Capitolul IIConstatarea contraventiei şi aplicarea sanctiunii + 
Articolul 16Contraventia se constata printr-un proces-verbal incheiat de către organele anume prevăzute prin legi sau prin actele normative care sancţionează contraventiile.Cei care constata contraventia vor lua masurile necesare în privinta obiectelor care, potrivit art. 8, pot fi supuse confiscarii.Procesul-verbal va cuprinde: data şi locul unde este incheiat; numele, pronumele şi calitatea celui care îl incheie; descrierea faptei ce constituie contraventia, cu indicarea dispozitiei actului normativ prin care se stabileste şi se sancţionează contraventia şi cu aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la evaluarea eventualelor pagube cauzate; numele, pronumele, vîrsta, ocupatia, locul de muncă şi domiciliul celui care a savirsit contraventia, numărul şi data actului de identitate al acestuia cu menţiunea organului care l-a emis, numele şi pronumele parintilor celui care a savirsit contraventia, precum şi, în toate cazurile în care este cu putinta, declaratia celui care a savarsit contraventia.În cazul cînd exista obiecte supuse confiscarii, procesul-verbal va cuprinde menţiuni despre masurile luate în privinta lor.Procesul-verbal se semneaza la sfirsit şi pe fiecare pagina de cel care-l incheie şi de cel care a savirsit contraventia. În cazul cînd acesta din urma nu este de faţa ori refuza sau nu poate să semneze, organul constatator va face menţiune despre aceasta; în acest caz se cheama cel puţin un martor pentru a adeveri aceste împrejurări.Procesul-verbal într-un asemenea caz va cuprinde şi numele, pronumele şi domiciliul martorului, numărul şi data actului sau de identitate, cu menţiunea organului care l-a emis, precum şi declaratia şi semnatura martorului.
 + 
Articolul 17În cazurile anume aratate prin actele normative, cel care a savirsit contraventia poate achita pe loc jumătate din minimul amenzii respective. În acest caz, orice urmare în ceea ce priveste amenda, inceteaza.Dacă actul normativ, pe baza caruia a fost încasată amenda, prevede şi tariful de evaluare a pagubei pricinuite, cel care a platit amenda conform alineatului precedent, va putea achita pe loc şi despăgubirea, cu aceleasi efecte de incetare a urmaririi. În acest caz, nu se mai întocmeşte proces-verbal.Plata amenzii şi a despăgubirilor civile se face contra chitanta.Dacă se achită numai amenda, potrivit alin. 1, fără a se achită şi despăgubirea, potrivit alin. 2 sau dacă nu exista tarif de evaluare a pagubei, se va incheia proces-verbal în vederea realizării despăgubirii, potrivit dreptului comun.De asemenea, se incheie proces-verbal şi ori de cite ori exista vreun obiect supus confiscarii.În cazurile prevăzute în alin. 4, actiunea pentru realizarea despăgubirii se porneste de partea vatamata. În acest scop, se va elibera, la cerere, părţii vatamate, o copie de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei, spre a-i servi în faţa instanţei de judecată.
 + 
Articolul 18În cazul cînd actul normativ ce sancţionează contraventia nu prevede posibilitatea platii pe loc a minimului amenzii redus la jumătate sau cînd cel care a savirsit contraventia nu achita în acest fel amenda, precum şi în cazul prevăzut în art. 17 alin. ultim, procesul-verbal se inainteaza organelor aratate în art. 19.
 + 
Articolul 19Procesele-verbale de constatare a contraventiilor se rezolva:a) în ce priveste contraventiile sanctionate prin actele normative ale organelor centrale ale administraţiei de stat, de către organele prevăzute chiar în acele acte;b) în ce priveste contraventiile sanctionate prin actele normative ale organelor locale ale puterii sau administraţiei de stat, de către o comisie care funcţionează pe linga sfatul popular. Comisia se compune din secretarul comitetului executiv al sfatului popular, ca presedinte, precum şi din seful secţiunii de resort a comitetului executiv al sfatului popular ori loctiitorul sau şi seful organului de militie locala sau loctiitorul sau, ca membri. Comisia lucreaza în prezenta tuturor membrilor, dînd încheiere cu majoritate de voturi.În comisiile ce vor functiona pe linga sfaturile populare comunale, seful secţiunii de resort va fi inlocuit prin referentul administrativ.
 + 
Articolul 20Organele prevăzute în art. 19 rezolva procesele-verbale de constatare a contraventiilor, fără citarea părţilor, procedind după cum urmeaza:a) dacă procesul-verbal de constatare a contraventiei este intemeiat, îl aproba, aplicand totodata şi sancţiunea, printr-o încheiere motivata. În încheiere se va menţiona şi dispoziţia din actul normativ pe baza careia sancţiunea este aplicata.În cazul cînd prin savirsirea contraventiei s-a pricinuit o paguba, prin aceeasi încheiere se va stabili şi despăgubirea şi anume, atunci cînd exista tarif de evaluare a pagubei, potrivit acestui tarif, iar în lipsa, printr-o evaluare motivata a cuantumului pagubei;b) dacă procesul-verbal de constatare a contraventiei este neintemeiat, îl anulează printr-o încheiere motivata;c) declara confiscat sau dispune restituirea către cel în drept, prin încheiere motivata, a obiectului cu privire la care s-au luat măsuri în vederea confiscarii, după cum acesta indeplineste sau nu condiţiile prevăzute în art. 8.
 + 
Articolul 21Incheierea de aplicare a sanctiunii va fi data în termen de cel mult una luna de la data savirsirii contraventiei.Incheierea se va comunică celui sanctionat împreună cu procesul-verbal de constatare a contraventiei, în copii, în termen de cel mult două luni de la aceeasi data.Prin incheierea de aplicare a amenzii, cel care a savirsit contraventia va fi şi somat sa achite amenda şi după caz şi despăgubirile civile, cu aratarea ca, dacă nu le achita în termen de 15 zile de la comunicarea incheierii, se va cere pe cale judecătorească incuviintarea executarii silite, cu toate consecintele ce decurg din aceasta; în cazurile prevăzute în art. 26, incheierea cu somatia de plată va cuprinde aratarea ca în caz de neplata şi dacă nu se face intimpinare, sumele datorate vor fi urmarite pe cale administrativa.Incheierea de aplicare a avertismentului va cuprinde somatia aratata în alineatul precedent, numai în cazul cînd cel caruia i s-a aplicat avertismentul a fost obligat la despăgubiri.Incheierea de confiscare, de asemenea, se comunică celui care a savirsit contraventia.
 + 
Articolul 22Aplicarea sau executarea sanctiunii, se prescrie după caz, dacă:a) sancţiunea nu a fost aplicata în termenul de una luna de la data savirsirii contraventiei, stabilit în art. 21 alin. 1;b) incheierea de aplicare a sanctiunii, continind în cazul aplicarii unei amenzi şi somatia de plată nu a fost comunicata, împreună cu procesul-verbal de constatare a contraventiei, celui sanctionat, în termenul de doua luni de la data savarsirii contraventiei, stabilit în art. 21 alin. 2;c) amenda nu a fost executata în termen de un an de la data savirsirii contraventiei, chiar dacă inauntrul acestui termen s-a cerut instanţei de judecată incuviintarea executarii silite.Dispozitiile de mai sus nu împiedica urmarirea despăgubirilor civile şi confiscarea obiectelor supuse acestei măsuri.
 + 
Capitolul IIICaile de atac. Executarea silita + 
Articolul 23Împotriva incheierilor de aplicare a sanctiunilor şi a masurii confiscarii, precum şi de stabilire a despăgubirilor, se poate face intimpinare în termen de 15 zile de la comunicare.Intimpinarea nu suspenda executarea amenzii şi a despăgubirii civile, cu excepţia cazurilor prevăzute în art. 26.
 + 
Articolul 24Intimpinarea se adreseaza la organul care a rezolvat procesul-verbal de constatare a contraventiei sau la cel care urmeaza sa rezolve intimpinarea.Rezolvarea intimpinarii, în cazul contraventiilor prevăzute în actele normative ale organelor centrale ale administraţiei de stat, se face de organul aratat în actul normativ care sancţionează contraventia. Cînd acest organ nu este aratat, rezolvarea intimpinarii se face de către conducatorul administraţiei sau de cel desemnat de către acesta.Pentru contraventiile prevăzute în actele normative ale organelor locale ale puterii sau administraţiei de stat, intimpinarea se rezolva de comitetul executiv al statului popular respectiv.Organele prevăzute în alin. 2 şi 3, pot, în cazul cînd intimpinarea este intemeiata, sa anuleze incheierea de aplicare a sanctiunii sau sa reduca amenda, precum şi despăgubirile civile. Despăgubirile civile nu pot fi reduse, atunci cînd sînt prevăzute într-un tarif.Aceleasi organe pot anula incheierea de confiscare a obiectului ce a fost confiscat cu nerespectarea dispoziţiilor din art. 8.Rezolvarea intimpinarii se face prin încheiere motivata.
 + 
Articolul 25În caz de neplata în termenul de 15 zile prevăzut la art. 21 alin. 3 şi 4, indiferent dacă s-a introdus sau nu intimpinarea potrivit art. 23, organele aratate în art. 19 sesizeaza, în vederea incuviintarii executarii silite a amenzii şi a despăgubirilor civile, tribunalul popular în circumscripţia caruia domiciliaza cel amendat, printr-o cerere la care se anexeaza actele menţionate în art. 28.
 + 
Articolul 26Procedura prevăzută în art. 25 nu se aplică în cazul contraventiilor savirsite de unitatile sau organizaţiile obstesti ori al contraventiilor savirsite de angajatii acestora în exercitarea atribuţiilor lor de serviciu. În aceste cazuri executarea silita se va face direct, pe cale administrativa, la cererea organului care a aplicat în mod definitiv amenda şi despăgubirile civile.Retinerile facute pe aceasta cale, din salariul angajatilor, nu vor putea depăşi cota-parte prevăzută de lege.
 + 
Articolul 27Cererea prevăzută în articolul 25 va cuprinde:a) numele, pronumele, ocupatia, locul de muncă şi domiciliul celui urmarit;b) cuantumul amenzii aplicate şi, după caz, suma ce reprezinta valoarea despăgubirilor cerute;c) dispoziţia din actul normativ pe baza careia a fost aplicata amenda, iar în cazul cînd exista tarif pentru evaluarea pagubelor pricinuite, dispoziţia din tarif pe baza careia s-a stabilit despăgubirea.Cererea este scutita de timbru.
 + 
Articolul 28Cererea prevăzută în art. 25 va fi însoţită de:a) procesul-verbal de constatare a contraventiei;b) incheierea de aplicare a amenzii şi de stabilire a despăgubirilor;c) dovada de comunicare către cel urmarit a copiilor de pe procesul-verbal de constatare a contraventiei şi de pe incheierea de amendare cu somatia de plată.
 + 
Articolul 29Preşedintele tribunalului popular primind cererea, verifica dacă sînt indeplinite condiţiile prevăzute în art. 27 şi 28. În cazul cînd vreuna dintre aceste condiţii nu este respectata, preşedintele comunică aceasta organului care a introdus cererea, dindu-i un termen spre a proceda la completarea dosarului.Dacă cel care a introdus cererea nu face completările cerute în termenul dat, instanţa, printr-o încheiere, suspenda rezolvarea cererii pînă la facerea, acestor completari, aducindu-se aceasta la cunoştinţa organului ierarhic superior celui obligat a face completarea. Suspendarea rezolvarii cererii nu suspenda curgerea prescripţiei prevăzute în art. 22.
 + 
Articolul 30După primirea cererii cu actele prevăzute în art. 28 sau după completarea ei potrivit art. 29, preşedintele fixeaza termenul de judecată, care nu poate depăşi 10 zile, dispunind citarea organului care, potrivit art. 25, a introdus cererea, precum şi a celui care a savirsit abaterea.Cînd cererea a fost facuta de un organ al militiei, citarea acestuia în faţa instanţei nu este obligatorie.
 + 
Articolul 31În cazul cînd cel urmarit va prezenta instanţei, fie inaintea termenului de judecată, fie cu ocazia judecarii cauzei, dovada achitarii amenzii şi, după caz, a despăgubirilor, aceasta nu va mai da curs cererii, incetind urmarirea. Dacă plata s-a facut după expirarea termenului prevăzut în somatie, cel urmarit va fi obligat la plata cheltuielilor de procedura.
 + 
Articolul 32În cazul cînd nu se cer despăgubiri, instanţa, după ascultarea părţilor, verifica legalitatea aplicarii amenzii şi anume:a) dacă fapta celui amendat intruneste elementele unei contraventii sanctionate cu amendă;b) dacă amenda a fost aplicata de organul competent;c) dacă amenda aplicata nu depăşeşte limitele stabilite pentru sanctionarea contraventiei respective şid) dacă nu s-a implinit prescriptia prevăzută în art. 22.Instanţa poate hotari şi în lipsa părţilor legal citate.
 + 
Articolul 33Dacă instanţa constata ca amenda a fost aplicata pe nedrept, ea respinge cererea de incuviintare a executarii silite.În cazul cînd incheierea de amendare a fost data cu nerespectarea art. 32 lit. c, instanţa modifica incheierea, aplicind amenda în limitele legale şi incuviinteaza executarea silita.Dacă instanţa constata ca aplicarea amenzii s-a facut în mod legal, incuviinteaza executarea silita.
 + 
Articolul 34În toate cazurile în care se cer despăgubiri civile, tribunalul popular procedeaza la judecarea cauzei potrivit dreptului comun, atit cu privire la sanctiune, cit şi cu privire la despăgubirile civile.Tribunalul popular poate hotari şi în lipsa părţilor legal citate.
 + 
Articolul 35Prin hotărîrea de incuviintare a executarii silite, instanţa, obligind pe cel urmarit şi la plata cheltuielilor de procedura, dispune:– sechestrarea bunurilor celui urmarit, pînă la concurenta sumelor ce le are de platit;– ridicarea acestor bunuri, în cazul cînd, în termen de 10 zile de la sechestrare, sumele nu au fost achitate.În caz de respingere a cererii, instanţa trimite o copie de pe hotărîre organului ierarhic superior celui care a facut cererea.
 + 
Articolul 36Sechestrarea se face cu sau fără punere de sigilii.Bunurile sechestrate pot fi lasate în custodia celui urmarit sau pot fi date în custodia altei persoane.
 + 
Articolul 37Hotărîrea tribunalului popular este supusă recursului, în termen de 10 zile.Recursul poate fi facut, atit de organul care a introdus cererea de incuviintare a executarii silite, cit şi de cel care a savirsit contraventia.Recursul nu suspenda executarea amenzii, în afară de cazul cînd se cer şi despăgubiri civile.
 + 
Articolul 38Copie de pe hotărîrea tribunalului popular se trimite, din oficiu, în vederea executarii, secţiunii financiare a comitetului executiv al sfatului popular în raza caruia domiciliaza cel amendat. Executarea se face potrivit dispoziţiilor referitoare la urmarirea veniturilor statului.În cazul cînd prin legi speciale se prevede executarea despăgubirilor civile prin organe proprii, se va trimite o copie de pe hotărîre şi acestor organe, în vederea executarii despăgubirilor civile. În acest caz, comunicarea prevăzută în alineatul precedent se va face numai în vederea executarii amenzii.
 + 
Articolul 39Anularea incheierii de aplicare a amenzii, în cazul prevăzut în art. 24 alin. 4, atrage stingerea de drept a cererii de incuviintare a titlului executor, indiferent de faza în care ea se afla, iar hotărîrile pronuntate rămîn fără efect.
 + 
Articolul 40În cazul cînd contraventia este savirsita de un militar în termen, sanctiunile prevăzute de prezentul decret nu se aplică. Procesul-verbal care constata savirsirea contraventiei se trimite în acest caz comandantului unităţii din care face parte cel care a savirsit contraventia, spre a i se aplică măsuri disciplinare.În cazul prevăzut în alineatul precedent, dacă exista paguba cauzata, se va retine o copie de pe procesul-verbal, în vederea realizării despăgubirilor, potrivit dreptului comun.În acelasi caz, dacă sînt obiecte supuse confiscarii, o a doua copie de pe procesul-verbal se trimite organului prevăzut în art. 19, pentru a proceda în privinta acestora potrivit art. 20.
 + 
Articolul 41Dispozitiile art. 40 se aplică în mod corespunzător şi în cazul cînd amenda pentru savirsirea unei contraventii urmeaza a fi aplicata sau executata împotriva unei persoane care, după savirsirea contraventiei, a devenit militar în termen.Cînd amenda urmeaza să fie executata împotriva unei persoane aflate în situaţia aratata în alineatul precedent, ea nu se mai executa; eventualele despăgubiri civile stabilite în acest caz, vor fi executate potrivit art. 25.
 + 
Articolul 42În caz de anulare a procesului-verbal de constatare a contraventiei sau a incheierii de amendare, precum şi în cazul respingerii definitive a cererii de incuviintare a executarii silite, amenda şi despăgubirile achitate, cum şi obiectele reţinute în vederea confiscarii sau confiscate, se restituie celui în drept.Dacă restituirea în natura a obiectelor confiscate nu mai este posibila, se achită celui prejudiciat, în schimb, o despăgubire baneasca egala cu valoarea lor reala.
 + 
Capitolul IVDispozitii finale şi tranzitorii + 
Articolul 43Dispozitiile prezentului decret se intregesc cu dispozitiile Codului de procedura civila şi cu dispozitiile legii pentru urmarirea şi incasarea impozitelor, taxelor şi oricăror alte venituri ale bugetului Republicii Populare Române.
 + 
Articolul 44Prin unităţi şi organizaţii obstesti, în sensul prezentului decret, se înţeleg: instituţiile, intreprinderile sau organizaţiile economice ale statului, societăţile de colaborare economica, organizaţiile şi intreprinderile cooperatiste de orice fel, organizaţiile de masa sau asociaţiile ori instituţiile cu caracter social sau profesional.
 + 
Articolul 45Odata cu intrarea în vigoare a prezentului decret se abroga dispozitiile din Codul penal şi din legile speciale, de stabilire şi sanctionare a faptelor ce constituie contraventii sau abateri, precum şi cele privitoare la procedura de constatare şi de sanctionare a acestora, cum şi de executare a amenzilor.Prin derogare de la dispozitiile prezentului decret, amenzile ce pot fi stabilite pentru sanctionarea contraventiilor de la normele igienico-sanitare sînt:a) de la 25-150 lei, pentru persoanele particulare;b) de la 300-5.000 lei, pentru întreprinderi, institutii şi organizaţii obstesti;c) de la 25-1.000 lei, pentru angajatii întreprinderilor, instituţiilor şi organizaţiilor obstesti, cînd au savirsit contraventii în exercitarea atribuţiilor lor de serviciu.De asemenea, prin derogare de la dispozitiile prezentului decret, procesele-verbale de constatare a contraventiilor la normele igienico-sanitare vor prevedea şi sanctiunile, fără a mai trebui a fi supuse unei aprobari, atunci cînd contraventiile vor fi constatate:a) în sectorul inspecţiei sanitare de stat: de inspectorul sanitar de stat sef regional, inspectorul sanitar de stat de santiere şi întreprinderi, inspectorii generali sanitari de stat adjuncţi sau de inspectorul general sanitar de stat;b) în sectorul sanitaro-antiepidemic: de inspectorul general sanitar de stat, inspectorii generali sanitari de stat adjuncţi, inspectorii sanitari de stat şefi regionali, cum şi de medicul igienist sef de raion, medicul igienist din raioanele fără sanepid, medicul igienist sef de oras, medicul igienist sef de porturi şi puncte de frontieră, medicul igienist sef de regiune sau de directorul Directiei sanitaro-antiepidemice.Contraventiilor sau abaterilor prevăzute în legile financiare şi în legea vamilor, le sînt aplicabile numai dispozitiile privitoare la incuviintarea, pe cale judecătorească, a executarii silite, astfel cum aceasta este reglementata în art. 25 şi urmatoarele din prezentul decret.
 + 
Articolul 46Faptele ce constituie contraventii sau abateri savirsite pînă la data intrarii în vigoare a prezentului decret, vor continua a fi constatate şi sanctionate, iar sanctiunile şi despăgubirile vor fi stabilite şi executate, potrivit normelor legale în vigoare la data savirsirii faptelor.
 + 
Articolul 47Prezentul decret intră în vigoare pe data de 15 iunie 1954.Preşedintele Prezidiului Marii Adunări Naţionale, PETRU GROZA SecretarulPrezidiului Marii Adunări Naţionale,AVRAM BUNACIUBucureşti, 14 mai 1954.Nr. 184.______________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x