DECRET Nr. 179 din 13 iulie 1950

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL FINANTELOR
Publicat în: BULETINUL OFICIAL NR. 59 din 13 iulie 1950
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973
ActulMODIFICAT DEDECRET 199 20/05/1955
ART. 5COMPLETAT DEDECRET 222 06/12/1951
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECRET 691 28/12/1973
ActulMODIFICAT DEDECRET 199 20/05/1955
ART. 5COMPLETAT DEDECRET 222 06/12/1951

pentru înregistrarea şi autorizarea de funcţionare a întreprinderilor comerciale sau industriale, a meseriasilor şi cărăuşilor din sectorul particular, a comercianţilor ambulanti şi pentru declararea unor stocuri de mărfuri, materiale şi materii prime*)



Notă *) Text corectat conform rectificarii apărute în Buletinul Oficial Nr. 61 din 20 Iulie 1950. + 
Articolul 1Întreprinderile comerciale şi industriale, atelierele meşteşugăreşti, meseriaşii şi cărăuşii din sectorul particular, precum şi comercianţii ambulanti pot activa în baza şi în limitele unei autorizaţii de funcţionare. Autorizaţia de funcţionare se eliberează după competinţa teritorială de Secţiunea Financiară Judeteana sau a oraşului asimilat cu judeţul, în urma înregistrării la aceste secţiuni, întreprinderilor, comercianţilor şi meseriasilor mai sus prevăzuţi.
 + 
Articolul 2Eliberarea autorizaţiei de funcţionare se face pentru întreprinderile comerciale şi pentru comercianţii ambulanti, cu avizul Secţiunii Comerciale a Sfatului Popular respectiv, iar pentru întreprinderile industriale, atelierele meşteşugăreşti, meseriasi şi cărăuşi, cu avizul Secţiunii Gospodăriei Comunale şi Industriei Locale a aceluias Sfat Popular.Autorizaţia de funcţionare va cuprinde în mod obligator locul exercitării activităţii, obiectul şi condiţiunile speciale de exercitare.Modificarea elementelor cuprinse în autorizaţia de funcţionare se face tot de Secţiunea Financiară, cu aceeaşi procedura ca şi la eliberarea autorizaţiei.
 + 
Articolul 3Pentru încetarea activităţii în mod temporar sau definitiv, titularul autorizaţiei de funcţionare este obligat sa ceara în prealabil Secţiunii Financiare care a eliberat autorizaţia, ridicarea autorizaţiei de funcţionare sau anularea ei. Ridicarea autorizaţiei de funcţionare sau anularea ei se face de Secţiunea Financiară respectiva, cu avizul Secţiunii chemată sa avizeze la eliberarea autorizaţiei de funcţionare.
 + 
Articolul 4Cererile pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare, ridicare, anulare sau pentru modificarea autorizaţiei se fac pe formulare tip, stabilite de Ministerul Finanţelor, în colaborare cu Ministerul Comerţului Interior şi Departamentul Gospodăriei Comunale şi Industriei Locale.
 + 
Articolul 5Autorizaţiile de funcţionare, precum şi modificările acestora sînt supuse taxelor de timbru, după cum urmează:a) Meseriaşii fără ateliere, lei 300;b) Meseriaşii şi cărăuşii care lucrează singuri, lei 1.000;c) Meseriaşii care utilizează pînă la cinci salariaţi, inclusiv ucenicii şi membrii de familie folosiţi în atelier, cărăuşi cu salariaţi şi comercianţii fără salariaţi, lei 2.000;d) Industriasii, meseriaşii care utilizează peste cinci salariaţi şi comercianţii cu salariaţi, lei 3.000.
 + 
Articolul 6Întreprinderile comerciale şi industriale, comercianţii ambulanti, atelierele meşteşugăreşti, meseriaşii şi cărăuşii, din sectorul particular, care activează efectiv la data publicării prezentului decret şi sînt înscrişi ca atare în scriptele fiscale, chiar dacă anterior nu au avut vreo înregistrare, vor cere înregistrarea şi eliberarea autorizaţiei de funcţionare potrivit dispoziţiunilor prezentului decret.Înregistrarea şi eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru cazurile de mai sus se face de Secţiunea Financiară, fără avizul Secţiunii Comerciale sau a Secţiunii Gospodăriei Comunale şi Industriei Locale de pe lîngă Sfatul Popular respectiv.Pentru aceste cazuri, cererile pentru eliberarea autorizaţiilor de funcţionare se vor depune pînă la 31 August 1950 inclusiv la Secţiunile Financiare respective, care vor elibera noile autorizaţii de funcţionare cel mai târziu pînă la data de 30 Septemvrie 1950.
 + 
Articolul 7Toate stocurile de mărfuri, materiale şi materii prime deţinute fără justificare sau neinregistrate, indiferent de provenienţă lor, vor fi aduse în circuitul economic, după cum urmează:a) Întreprinderile comerciale care activează efectiv, vor declara, pînă la 31 Iulie 1950, la circumscripţiile sau Secţiunile Financiare de care depind, stocurile pe care le au la data publicării prezentului decret, plătind un impozit de 10% din valoarea de vânzare, în doua rate egale, în lunile August şi Septemvrie 1950. Stocurile de mai sus vor fi înregistrate de îndată în scriptele declarantului;b) Întreprinderile industriale, atelierele meşteşugăreşti şi meseriaşii care activează efectiv, vor declara şi inregistra stocurile în aceleaşi condiţiuni ca la lit. a, şi vor plati impozitul pe circulaţia produselor la vânzare, potrivit tarifului;c) Toţi ceilalţi deţinători, fie ca sînt întreprinderi, ateliere, meseriasi sau comercianţi ambulanti care au încetat activitatea, fie ca sînt orice alte persoane, vor declara stocurile şi vor plati un impozit de 10% la valoarea de vânzare a aceleiaşi condiţiuni ca şi la lit. a.Deţinătorii de la alin. precedent sînt obligaţi ca pînă la data de 1 Octomvrie 1950 sa vândă stocurile de mărfuri, materiale sau materii prime, plătind la vânzare şi impozitul pe circulaţia produselor de 20% prevăzut pentru vînzarea obiectelor de ocazie.Toţi acei prevăzuţi la lit. a, b şi c, care vor îndeplini la termen dispoziţiunile acestui articol, sînt dispensaţi de plată vreunui impozit, taxa, majorare, amenda, sancţiuni fiscale sau economice privind provenienţă mărfurilor, materialelor şi materiilor prime.Neplata impozitului de stoc în termenele sus arătate atrage sancţiunile prevăzute de legea impozitului pe circulaţia produselor.
 + 
Articolul 8Comercianţii, industriasii şi meseriaşii şi comercianţii ambulanti care nu vor putea să justifice după declararea stocurilor menţionate mai sus, provenienţă mărfurilor, materialelor şi materiilor prime ce deţin, vor fi absolviti de pedepsele prevăzute de legile, hotărîrile şi deciziile fiscale şi economice, dacă le vor declara din proprie iniţiativă pe cantităţi şi valori, la unităţile fiscale de care aparţin şi dacă odată cu declaraţia vor achită drepturile Statului ce decurg din legile de impozite.
 + 
Articolul 9Pentru abaterile de la prevederile legilor fiscale şi economice, precum şi pentru abaterile de la prevederile prezentului decret, se va putea aplica, pe lîngă sancţiunile existente şi pedeapsa ridicării sau anulării autorizaţiei de funcţionare.Ridicarea sau anularea autorizaţiei de funcţionare se face de Secţiunea Financiară care a eliberat-o, cu avizul Secţiunii Statului Popular care a avizat la eliberare.Acei care vor activa după 1 Octomvrie 1950, fără sa fi obţinut autorizaţia de funcţionare se considera ca activează clandestin şi vor fi urmăriţi, judecati şi sancţionaţi potrivit decretului Nr. 183 pentru sancţionarea infracţiunilor economice, publicat în Buletinul Oficial Nr. 25 din 30 Aprilie 1949, pedeapsa de aplicat fiind cea prevăzută la art. 3 din acel decret.Constatarea infracţiunilor sancţionate potrivit decretului Nr. 183 din 1949 se va face prin încheiere de procese-verbale şi de către organele de inspecţie şi revizie ale Ministerului Finanţelor şi Secţiunilor Financiare.
 + 
Articolul 10Pentru aplicarea prezentului decret, Ministerul Finanţelor va putea da decizii şi instrucţiuni care vor fi obligatorii după publicarea lor în Buletinul Oficial. De asemenea, va putea dispune încadrarea în dispoziţiunile acestui decret şi a unor categorii de ocupatiuni profesionale.
 + 
Articolul 11Legea comerţului ambulant din 1884, legea pentru înfiinţarea unui registru al comerţului, publicată în Monitorul Oficial Nr. 84 din 10 Aprilie 1931, cu modificările ulterioare, decretul-lege din 24 Februarie 1941, pentru reglementarea comerţului, publicat în Monitorul Oficial Nr. 46 din 24 Februarie 1941, legea Nr. 250 pentru modificarea şi completarea unor dispoziţiuni din legea pentru înfiinţarea unui registru al comerţului din 10 Aprilie 1931, publicată în Monitorul Oficial Nr. 159 din 15 Iulie 1947, precum şi orice alte dispoziţiuni contrarii prezentului decret, se abroga.––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x