DECRET nr. 14 din 3 februarie 1976

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 6 din 4 februarie 1976
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 20MODIFICA PEHOTARARE 77 04/03/1970 ANEXA 3
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 11REFERIRE LALEGE 57 01/11/1974
ART. 12REFERIRE LADECRET 79 16/03/1971
ART. 20MODIFICA PEHOTARARE 77 04/03/1970 ANEXA 3
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea unităţilor de producţie, cercetare, proiectare şi servicii pentru integrarea învăţămîntului superior cu producţia şi cercetarea ştiinţifică*)



_________Notă *) Acest decret a devenit Legea nr. 12/1976.Consiliul de Stat al Republicii Socialiste România decretează: + 
Articolul 1Pentru integrarea învăţămîntului superior cu producţia şi cercetarea, se înfiinţează şi se organizează unităţi de producţie, cercetare, proiectare, cercetare-proiectare, comerciale şi servicii, subordonate atît ministerelor şi altor organe centrale de profil, centralelor industriale, întreprinderilor, organizaţiilor de cercetare-proiectare, cat şi instituţiilor de învăţămînt superior.
 + 
Articolul 2În funcţie de complexitatea, volumul, profilul şi specificul activităţilor, precum şi de efectivele de studenţi şi personal didactic antrenate în realizarea acţiunii de integrare, în aplicarea prevederilor art. 1 se înfiinţează şi se organizează, potrivit dispoziţiilor legale:a) întreprinderi, pe principiul gestiunii economice, avînd personalitate juridică, subordonate ministerelor, celorlalte organe centrale de profil sau centralelor industriale, precum şi, pentru activităţile de integrare, instituţiilor de învăţămînt superior;b) fabrici, uzine, secţii, ateliere, santiere, loturi, linii pilot, studiouri de producţie artistică, unităţi de cercetare-proiectare, birouri şi oficii de studii şi expertize şi altele asemănătoare, fără personalitate juridică, care fac parte din structura unităţilor economice de profil sau a organizaţiilor de cercetare şi proiectare, fiind direct subordonate acestora, precum şi, pentru activităţile de integrare, instituţiilor de învăţămînt superior. Asemenea unităţi pot funcţiona atît în incinta unităţilor respective de profil, cat şi în incinta instituţiilor de învăţămînt superior, şi se înfiinţează prin ordinul ministerului de profil, cu acordul Ministerului Educaţiei şi Învăţămîntului;c) secţii, ateliere, centre de calcul, laboratoare, staţii pilot, studiouri de producţie artistică, colective, birouri, oficii şi altele asemănătoare, cu un volum mai restrâns de activitate de producţie, cercetare, proiectare, servicii, expertize, analize, încercări, studii tehnico-economice, consulting, anchete statistico-economice, recensaminturi şi alte activităţi similare acestora, care fac parte din structura instituţiei de învăţămînt superior, organizate pe principiul autofinantarii, fără personalitate juridică. Aceste unităţi sînt subordonate atît instituţiilor de învăţămînt superior, cat şi unităţilor de profil, şi se înfiinţează prin ordinul ministrului educaţiei şi învăţămîntului, cu acordul organului central de profil. În acelaşi regim se pot organiza astfel de activităţi şi la catedre.La desfăşurarea activităţii unei unităţi, organizată potrivit prezentului articol, pot participa studenţi şi personal didactic din mai multe instituţii de învăţămînt superior.Ministerul Educaţiei şi Învăţămîntului împreună cu ministerele şi celelalte organe centrale de profil vor stabili modul concret de organizare pentru fiecare instituţie de învăţămînt superior în parte, potrivit prevederilor de la lit. a), b) şi c), precum şi profilul şi obiectul de activitate ale unităţilor respective.
 + 
Articolul 3În unităţile prevăzute la art. 2, conducerea, administrarea şi executarea lucrărilor necesare realizării sarcinilor de producţie, cercetare, proiectare şi servicii se asigura şi cu participarea directa a personalului didactic în cadrul normei didactice, conform prevederilor Decretului nr. 278/1973 privind stabilirea normelor unitare de structura pentru instituţiile de învăţămînt, precum şi a studenţilor.Rectorii şi prorectorii instituţiilor de învăţămînt superior coordonează întreaga activitate de integrare din unităţile prevăzute la art. 2, iar decanii, prodecanii, şefii de catedra şi profesorii coordonează, după caz, activitatea din secţiile, atelierele, laboratoarele, staţiile pilot, centrele de calcul şi altele asemănătoare, în care studenţii îşi desfăşoară activitatea.
 + 
Articolul 4Studenţii vor executa lucrările aferente locului de muncă repartizat, ca muncitori sau alt personal de execuţie, sub îndrumarea personalului didactic şi al personalului permanent de conducere şi de execuţie din aceste unităţi.Ministerele şi celelalte organe centrale de profil vor asigura, prin acţiunile de integrare, condiţiile necesare utilizării întregului potenţial de muncă şi creaţie al studenţilor şi personalului didactic, precum şi procesul instructiv-educativ al studenţilor, în condiţii de producţie.Sarcinile ce rezultă din acţiunile de integrare vor fi puse în concordanta cu planurile de învăţămînt, iar structura anilor de învăţămînt se va corela cu sarcinile de integrare.
 + 
Articolul 5În cadrul unităţilor organizate potrivit art. 2 se vor realiza, cu prioritate, produse, repere, subansamble şi aparatura cu performanţe ridicate, inclusiv unicate, care în prezent se procura din import.
 + 
Articolul 6În funcţie de baza materială existenta, ministerele şi celelalte organe centrale de profil vor asigura, din indicatorii aprobaţi prin planul naţional unic de dezvoltare economico-socială, spaţiile necesare şi vor dota cu maşini, instalaţii, utilaje, aparate, scule şi dispozitive, atît spaţiile noi, cat şi cele existente, în vederea realizării sarcinilor de producţie, cercetare, proiectare şi servicii, precum şi cu utilajele necesare instruirii studenţilor.
 + 
Articolul 7Indicatorii de plan economici şi financiari, precum şi mijloacele materiale şi băneşti ale unităţilor prevăzute la art. 2 lit. a) şi b), fac parte şi se asigura prin planurile ministerelor, celorlalte organe centrale de profil, respectiv centralelor sau unităţilor economice cărora le sînt subordonate. Indicatorii se stabilesc şi se aproba de către titularii de plan, cu acordul instituţiilor respective de învăţămînt superior, ţinându-se seama de condiţiile specifice şi posibilităţile de realizare a activităţilor de către studenţi şi personalul didactic, în funcţie de profilul şi specializarea acestora.
 + 
Articolul 8Unităţile prevăzute la art. 2 se organizează cu respectarea normelor unitare de structura aprobate pentru unităţile de acelaşi profil sau profil asemănător, în limita normativelor de personal stabilite pe ministere, ramuri şi subramuri, în conformitate cu prevederile legale. Retribuirea personalului permanent se face la nivelul ramurii în care se încadrează activitatea unităţii respective, conform reglementărilor în vigoare.Necesarul de personal tehnic, economic, de alta specialitate şi administrativ, rezultat din aplicarea normelor unitare de structura, se va asigura în primul rând cu personal didactic şi studenţi. Acolo unde nu este posibil aceasta, se va completa cu un număr restrâns de personal permanent, din care, la unităţile de la art. 2 lit. c), 1-2 posturi pot fi funcţii de conducere pentru sprijinirea activităţii personalului didactic numit la conducerea acestor unităţi.Ţinînd seama de necesităţile procesului formativ al studenţilor, în cadrul căruia aceştia efectuează activităţi productive, de asigurarea continuităţii acestor activităţi, pentru realizarea sarcinilor de plan corespunzător potenţialului studenţilor, unităţile vor putea încadra câte un muncitor sau alt personal de execuţie permanent la 8 norme studenţeşti, respectiv 1 la 48 de studenţi cuprinşi în învăţămînt.Norma studenteasca de lucru se va determina prin aplicarea unui coeficient mediu de 0,3 la normele care sînt stabilite pentru muncitorii calificaţi sau alt personal de execuţie, diferenţiată în funcţie de natura lucrărilor şi activităţilor locului de muncă şi calculată pentru perioada de timp cat studenţii desfăşoară efectiv practica productiva.Unităţile pot încadra suplimentar muncitori sau alt personal de execuţie corespunzător sarcinilor rezultate din contractele încheiate.
 + 
Articolul 9Practica studenţilor se efectuează, de regula, în cadrul unităţilor prevăzute la art. 2. Pentru profilele şi specializările la care practica nu se poate efectua în aceste unităţi, ministerele şi celelalte organe centrale vor asigura desfăşurarea acesteia în condiţii de producţie şi în celelalte unităţi subordonate.Drepturile studenţilor pe timpul practicii sînt cele stabilite de reglementările legale în vigoare privind practica studenţilor. Echipamentul de lucru şi de protecţie se acordă gratuit studenţilor de către unităţile în care aceştia executa practica, în baza normativelor republicane aprobate pentru locurile de muncă respective.Studenţii care participa la lucrările de cercetare şi proiectare pe bază de contracte încheiate cu organizaţiile socialiste, ce se efectuează în alte localităţi, în afară perioadei de practica, primesc drepturile de diurna, transport şi cazare potrivit reglementărilor în vigoare pentru personalul încadrat în munca. Diurna se stabileşte la nivelul alocaţiei de hrana a studenţilor pe timpul practicii, iar cazarea se va asigura, de regula, în cămine studenţeşti şi internate şcolare.
 + 
Articolul 10Pe timpul desfăşurării activităţilor de integrare, studenţii beneficiază de transport gratuit de la locul de cazare, pentru cei care locuiesc în cămin, şi de la sediul unităţii de învăţămînt, pentru ceilalţi, la locul de practica şi înapoi, atunci cînd distanta depăşeşte 3 km.Transportul se poate face cu mijloace locale de transport în comun (tramvaie, troleibuze, autobuze), cu mijloace de transport proprii (ale întreprinderilor sau instituţiei de învăţămînt superior), ale unităţilor economice în care se efectuează practica, cu autobuze închiriate de la întreprinderile de transport auto, cu tren de persoane clasa a II-a sau vapoare NAVROM.Costul transportului se suporta de instituţiile de învăţămînt superior.
 + 
Articolul 11Studenţii vor fi stimulati, în raport cu rezultatele obţinute în activitatea de integrare, cu pînă la 20% din manopera realizată de aceştia în unităţile prevăzute la art. 2 şi în alte unităţi unde îşi desfăşoară activitatea productiva.Valoarea manoperei prestate de studenţi, în acord, corespunzător lucrărilor executate, sau în regie, potrivit categoriei tarifare stabilite sau funcţiei prestate de personalul didactic în unităţile prevăzute la art. 2 lit. a) şi b) şi art. 9 alin. 1, se virează lunar instituţiilor de învăţămînt superior.Premierea personalului didactic şi a celui încadrat în munca pe durata nedeterminată pentru activitatea desfăşurată în cadrul acţiunilor de integrare se face conform Legii retribuirii după cantitatea şi calitatea muncii, nr. 57/1974.
 + 
Articolul 12Unităţile prevăzute la art. 2 pot elibera certificate în legătură cu expertizele, consultatiile, analizele şi încercările efectuate de colective formate din personal didactic şi studenţi, pe bază de comenzi sau contracte încheiate cu organizaţiile socialiste. Expertizele tehnice şi contabile se efectuează de către cadrele didactice, pe baza solicitărilor adresate instituţiilor de învăţămînt superior de către birourile de expertize organizate potrivit Decretului nr. 79/1971 privind expertiza contabila şi expertiza tehnica.Lucrările de traducere şi confruntare de traducere executate de catedrele de limbi străine din instituţiile de învăţămînt superior pentru diversi beneficiari, vor avea aceeaşi valabilitate ca şi cele executate de persoanele care poseda certificate de traducător.Sumele cuvenite pentru efectuarea expertizelor şi lucrărilor de traduceri constituie venituri ale unităţilor prevăzute la art. 2.
 + 
Articolul 13Repartizarea beneficiilor la unităţile prevăzute la art. 2 lit. a) şi b) urmează regimul stabilit de reglementările legale în vigoare.
 + 
Articolul 14Activitatea unităţilor prevăzute la art. 2 lit. c) se desfăşoară pe bază de planuri interne stabilite de conducerea instituţiei de învăţămînt superior, care vor cuprinde lucrări contractate cu întreprinderi nominalizate de ministere şi alte organe centrale de profil sau centrale economice în a căror subordonare se găsesc instituţiile, facultăţile sau secţiile de învăţămînt superior, lucrări contractate cu alte unităţi socialiste, lucrări pentru autodotarea unităţilor de producţie, cercetare, proiectare, servicii şi a instituţiilor de învăţămînt, precum şi pentru fondul pieţei. Planurile vor fi aprobate de ministerele sau celelalte organe centrale de profil şi de Ministerul Educaţiei şi Învăţămîntului.Materiile prime, semifabricatele şi materialele necesare executării producţiei contractate se asigura de către beneficiari, la sediul unităţilor de execuţie. Materiile prime şi materialele, necesare producţiei de aprovizionare ale instituţiilor de învăţămînt superior se asigura din alte resurse.Banca Naţionala a Republicii Socialiste România acorda credite instituţiilor de învăţămînt superior pentru activitatea acestor unităţi.
 + 
Articolul 15Instituţiile de învăţămînt superior întocmesc planuri anuale de venituri şi cheltuieli.Veniturile realizate de instituţiile de învăţămînt superior, potrivit prezentului decret, precum şi orice alte venituri realizate, constituie surse de finanţare a unităţilor de învăţămînt respective.Diferenţa dintre cheltuielile instituţiilor de învăţămînt superior şi veniturile acestora se acoperă de la bugetul de stat.
 + 
Articolul 16Unităţile în care studenţii şi personalul didactic îşi desfăşoară activităţile prevăzute în prezentul decret vor evidenţia separat şi vor comunică trimestrial instituţiilor de învăţămînt superior volumul şi valoarea activităţilor realizate de aceştia.În termen de 60 de zile de la data prezentului decret Ministerul Educaţiei şi Învăţămîntului împreună cu Comitetul de Stat al Planificarii, Ministerul Finanţelor, Consiliul Naţional pentru Ştiinţa şi Tehnologie şi Direcţia Centrala de Statistica vor elabora metodologia specifică de planificare, evidenta şi raportare a activităţilor cuprinse în programul de integrare. În acelaşi termen, Ministerul Educaţiei şi Învăţămîntului, Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor vor elabora norme metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 11 alin. 1, care vor fi aprobate prin hotărîre a Consiliului de Miniştri.
 + 
Articolul 17Se autoriza Comitetul de Stat al Planificarii şi Ministerul Finanţelor ca, la propunerea ministerelor şi a celorlalte organe centrale sau a Ministerului Educaţiei şi Învăţămîntului, sa suplimenteze planul forţelor de muncă şi de retribuire a acestora cu numărul de posturi necesar şi sa introducă modificările ce decurg din aplicarea prevederilor prezentului decret asupra indicatorilor de plan economici şi financiari ai ministerelor, celorlalte organe centrale respective, precum şi în volumul şi structura bugetului de stat.
 + 
Articolul 18Prevederile prezentului decret se aplică învăţămîntului superior tehnic, economic şi, după caz, învăţămîntului universitar, învăţămîntului superior pedagogic şi artistic.Integrarea învăţămîntului superior medical şi farmaceutic se organizează în condiţiile ce se vor stabili prin decret al Consiliului de Stat.Prevederile art. 9, 10, 11, 12 şi 14 se aplică corespunzător şi învăţămîntului superior agricol.Prevederile art. 15 se aplică la toate instituţiile de învăţămînt superior.
 + 
Articolul 19Prezentul decret se aplică, în mod experimental, în anii universitari 1975/1976 şi 1976/1977.
 + 
Articolul 20Pe data intrării în vigoare a prezentului decret se abroga pct. III din anexa nr. 3 a Hotărîrii Consiliului de Miniştri nr. 77/1970 privind aplicarea sistemului contractual în activitatea de cercetare ştiinţifică.NICOLAE CEAUŞESCUPreşedinteleRepublicii Socialiste România–––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x