DECRET nr. 118 din 17 martie 1949

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MAREA ADUNARE NATIONALA
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 9 din 18 martie 1949
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 13/04/1948 ART. 44
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 13/04/1948 ART. 45
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHOTARARE 1057 30/09/1950
ActulREFERIT DEHOTARARE 22 23/04/1949
ActulREFERIT DEHOTARARE 535 27/05/1949
ActulRATIFICAT DELEGE 19 13/07/1949

pentru reglementarea sistemelor de salarizare, după cantitatea şi calitatea muncii



PREZIDIUL MARII ADUNĂRI NAŢIONALE A REPUBLICII POPULARE ROMÂNEÎn temeiul art. 44, pct. 2 şi art. 45 din Constituţia Republicii Populare Române,Vazand decizia Consiliului de Miniştri cu nr. 342 din 1949,Emite: + 
Capitolul 1Salariile tarifare ale muncitorilor + 
Articolul 1Salarizarea muncitorilor calificaţi, necalificati şi a maiştrilor din întreprinderile industriale, de construcţii şi instalaţii, de transporturi, de comunicaţii şi de transmisiuni, din întreprinderile comerciale şi de credit, din serviciile de utilitate publică, sanitare şi sociale, atît de Stat cat şi particulare, precum şi din instituţiile de Stat, se face în conformitate cu regimul stabilit prin prezentul decret.
 + 
Articolul 2Meseriile din sectoarele de activitate enumerate la art. 1, se împart în 5 grupe, în raport cu importanţa lor pentru realizarea planului economic de Stat.Pentru fiecare grupa de meserii se va stabili câte o scara de salarizare, împărţită în trepte, denumite categorii tarifare.Pentru fiecare meserie se va întocmi un indicator tarifar de calificare, care va cuprinde condiţiunile profesionale necesare pentru executarea lucrărilor specifice meseriei, pentru fiecare categorie tarifara.
 + 
Articolul 3Tarifarea şi plata muncii se va face în conformitate cu prevederile indicatoarelor tarifare de codificare, a instrucţiunilor pentru aplicarea lor şi a contractelor colective de muncă.
 + 
Articolul 4Împărţirea meseriilor pe grupe, fixarea la fiecare grupa a salariilor corespunzătoare fiecărei categorii tarifare şi indicatoarele tarifare de calificare pentru fiecare meserie, se stabilesc prin decizii ale Consiliului de Miniştri.
 + 
Capitolul 2Munca în acord şi primele de producţie + 
Articolul 5În întreprinderile şi instituţiile de Stat enumerate la art. 1, se va introduce sistemul de muncă în acord, pe bază de norme de timp de lucru sau pe bază de norme de producţie, peste tot unde este posibil.
 + 
Articolul 6Normele de timp de lucru şi normele de producţie pentru munca în acord se vor stabili în raport cu condiţiunile tehnice existente şi de gradul de calificare al muncitorilor, în scopul de a folosi toate posibilităţile de producţie ale utilajului.
 + 
Articolul 7Salariaţii care executa lucrări ce prin natura lor nu pot fi salarizate în acord, vor fi plătiţi după sistemul de salarizare cu ora, cu ziua sau cu luna.
 + 
Articolul 8Salariaţii întreprinderilor şi instituţiilor de Stat pot beneficia de prima de producţie, în condiţiunile prevăzute mai jos.Primele de producţie trebuie să corespundă rezultatelor obţinute de fiecare salariat în munca sa, prin depăşirea sarcinilor ce i s-au atribuit.Ele se vor acorda pentru depăşiri de planuri în producţie, pentru reduceri de preţ de cost, pentru îmbunătăţirea calităţii produselor, pentru reducerea indiciilor de consum specific de materiale, energie sau manopera şi pentru îmbunătăţirea întreţinerii şi folosirii utilajului, precum şi pentru reducerea cheltuielilor de regie.
 + 
Articolul 9Reglementarea stabilirii normelor de lucru pentru munca în acord şi a regimului de prime de producţie se va face prin decizii ale Consiliului de Miniştri, la propunerea fiecărui minister de resort.
 + 
Articolul 10Modificarea normelor de producţie pentru munca în acord şi a tarifelor de plată pe unitate de produs, se face numai de către ministerele de resort, de acord cu Confederatia Generală a Muncii.
 + 
Capitolul 3Sporuri pentru condiţiuni de muncă neobisnuita + 
Articolul 11Au dreptul la sporuri de salariu salariaţii care lucrează în condiţiuni de muncă neobisnuita.Mărirea sporurilor şi modalităţile de plată se vor fixa prin decizii ale Consiliului de Miniştri.
 + 
Capitolul 4Dispoziţiuni finale, speciale şi tranzitorii + 
Articolul 12Prezentul decret intră în vigoare la data publicării lui.Toate statele referitoare la salariaţi, intrand în prevederile prezentului decret, precum şi orice legi, decizii sau dispoziţii, contrarii decretului de faţa, se abroga pe aceeaşi dată.Dispoziţiunile decretului nr. 29 din 29 ianuarie 1949 pentru reglementarea drepturilor şi îndatoririlor salariaţilor administrativi şi personalului tehnic de conducere din instituţii şi întreprinderi de Stat, precum şi toate dispoziţiunile ministeriale date de la 1 februarie 1949 pînă astăzi, în conformitate cu prevederile acestui decret, sînt valabile.C.I. PARHONMARIN FLOREA IONESCUMinistrul industrieiChivu StoicaMinistrul finanţelor,Vasile LucaMinistrul justiţiei,A. Bunaciu–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x