DECRET-LEGE nr. 7 din 7 ianuarie 1990

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 10/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: C.F.S.N.
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 4 din 8 ianuarie 1990
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 7 08/01/1998
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DELEGE 7 08/01/1998

privind înfiinţarea unor tribunale militare extraordinare pentru judecarea şi pedepsirea actelor teroriste



Avînd în vedere faptul ca în timpul şi după victoria revoluţiei populare din luna decembrie 1989 s-au savirsit de către elemente puse în slujba dictaturii acte teroriste care au avut ca urmări pierderi de vieţi omeneşti şi distrugeri materiale şi ca sînt necesare judecarea şi pedepsirea de urgenta a celor ce se fac vinovaţi de comiterea unor astfel de acte, Consiliul Frontului Salvării Naţionale decretează:  + 
Articolul 1Se instituie tribunale militare extraordinare în toate judeţele tarii şi în municipiul Bucureşti pentru judecarea celor care sînt vinovaţi de săvîrşirea actelor de teroare.
 + 
Articolul 2Tribunalele militare extraordinare judeca în complet format din doi judecători de la tribunalele judeţene, delegaţi de preşedintele acestor tribunale, şi trei ofiţeri, desemnaţi de comandamentele militare locale.În judeţele Cluj, Iaşi şi Timişoara, precum şi în municipiul Bucureşti, completul de judecată este format din doi judecători de la tribunalele militare de mare unitate din aceste garnizoane, delegaţi de preşedintele acestor tribunale, şi trei ofiţeri, desemnaţi de comandamentele militare locale.
 + 
Articolul 3Tribunalele militare extraordinare judeca infracţiunile prevăzute în Codul penal şi legile speciale comise în scopul inabusirii revoluţiei populare şi destabilizarii statului, care au pus în pericol existenta acestuia, viaţa, integritatea corporală şi sănătatea persoanelor, patrimoniul obştesc, personal sau particular şi bunurile din patrimoniul cultural naţional.Tribunalele militare extraordinare judeca, de asemenea, infracţiunile de tainuire şi favorizare a infractorului, în legătură cu faptele prevăzute în alin. 1.Dispoziţiile din Codul de procedură penală şi din alte acte normative, referitoare la competenţa după calitatea persoanei, nu sînt aplicabile.
 + 
Articolul 4Judecarea faptelor prevăzute în art. 3 se face de urgenta potrivit procedurii pentru infracţiunile flagrante. Participarea procurorului la judecata este obligatorie.În caz de concurs de infracţiuni, indivizibilitate sau conexitate, judecarea tuturor faptelor se face de tribunalele militare extraordinare.Asistenţa juridică este obligatorie. Dacă inculpatul nu şi-a ales un avocat, se desemnează un apărător din oficiu.
 + 
Articolul 5Recursurile împotriva sentinţelor pronunţate de tribunalele militare extraordinare se judeca de urgenta de tribunalul militar teritorial, în complet format din trei judecători. PREŞEDINTELECONSILIULUI FRONTULUI SALVĂRII NAŢIONALEION ILIESCU––––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x