DECIZIE nr. 59 din 27 martie 2006

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: OFICIUL ROMÂN PENTRU DREPTURILE DE AUTOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 377 din 3 mai 2006
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LADECIZIE 31 22/03/2006
ActulREFERIRE LAOG 25 26/01/2006 ART. 31
ActulREFERIRE LAHG 758 03/07/2003 ART. 2
ActulREFERIRE LAHG 758 03/07/2003 ART. 6
ActulREFERIRE LALEGE 8 14/03/1996 ART. 138
ART. 3REFERIRE LAOG 25 26/01/2006 ART. 30
ART. 4REFERIRE LAOG 25 26/01/2006 ART. 30
ART. 4REFERIRE LAOG 25 26/01/2006 ART. 34
ART. 5REFERIRE LAOG 25 26/01/2006
ART. 5REFERIRE LAOG 25 26/01/2006 ART. 47
ART. 15REFERIRE LAOG 25 26/01/2006 ART. 16
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind stabilirea condiţiilor de autorizare a operatorilor economici care au obligaţia de a solicita înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor de discuri optice, casete audio şi casete video



În temeiul prevederilor art. 138 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare,având în vedere dispoziţiile art. 31 alin. (3) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,în baza prevederilor art. 2 alin. (2) şi ale art. 6 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 758/2003 privind organizarea şi funcţionarea Oficiului Român pentru Drepturile de Autor şi a corpului de arbitri şi a Deciziei primului-ministru nr. 31/2006 pentru numirea doamnei Rodica Pârvu în funcţia de director general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor emite următoarea decizie:Scopul deciziei + 
Articolul 1Prezenta decizie stabileşte normele metodologice privind condiţiile de autorizare şi înregistrare în Registrul naţional al multiplicatorilor de discuri optice, casete audio şi casete video, denumit în continuare Registrul naţional al multiplicatorilor, a operatorilor economici care desfăşoară pe teritoriul României activităţi de multiplicare a fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator pe discuri optice, casete audio sau casete video, după caz.
Domeniul de reglementare + 
Articolul 2(1) Înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor este obligatorie pentru operatorii economici care:a) multiplică fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio sau casete video, după caz, destinate distribuirii către public;b) intermediază servicii de multiplicare de fonograme, videograme sau programe pentru calculator pe discuri optice, casete audio sau casete video, după caz, destinate distribuirii către public;c) realizează servicii de multiplicare de fonograme, videograme sau programe pentru calculator exceptate potrivit art. 15 alin. (1).(2) Fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator alăturate unor produse comerciale, inclusiv reviste, în cadrul activităţilor cu caracter promoţional intră sub incidenţa prevederilor prezentelor norme metodologice.(3) Registrul naţional al multiplicatorilor este organizat în formă electronică şi cuprinde următoarele secţiuni:a) secţiunea multiplicatori de discuri optice;b) secţiunea multiplicatori de casete audio;c) secţiunea multiplicatori de casete video;d) secţiunea intermediari ai serviciilor de multiplicare;e) secţiunea multiplicatori de produse exceptate.
Cerinţe şi criterii necesare autorizării + 
Articolul 3(1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. a) pot obţine autorizaţia prevăzută la art. 30 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, dacă îndeplinesc următoarele condiţii:a) deţin echipamente industriale pentru întreg fluxul de producţie, respectiv multiplicare, inscripţionare, ambalare şi control tehnic de calitate;b) echipamentele industriale de multiplicare au o capacitate minimă de producţie de peste 750 discuri optice/oră, 500 casete audio/oră şi, respectiv, 10 casete video de 60 minute/oră;c) pentru multiplicarea discurilor optice solicitanţii trebuie să facă dovada aplicării codului "SID" implementat de Federaţia Internaţională a Producătorilor de Fonograme (denumită în continuare IFPI) şi Philips.(2) Caracterul industrial al echipamentelor trebuie dovedit de solicitant prin prezentarea specificaţiilor tehnice sau, în lipsa acestora, prin prezentarea unor expertize tehnice autorizate.
Eliberarea autorizaţiei + 
Articolul 4(1) Autorizaţia se eliberează numai după verificarea de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a existenţei echipamentelor de multiplicare aflate la fiecare punct de lucru menţionat în cererea de înregistrare a operatorilor economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. a).(2) După verificarea existenţei documentelor prevăzute la art. 34 alin. (1) şi (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006, precum şi după verificarea la punctele de lucru a îndeplinirii condiţiilor prevăzute la art. 3 alin. (1), Oficiul Român pentru Drepturile de Autor eliberează solicitanţilor, în termen de 5 zile lucrătoare pentru cererile transmise on-line şi în termen de 20 de zile lucrătoare pentru cererile depuse la sediul Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, autorizaţia prevăzută la art. 30 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006.(3) Punctele de lucru, echipamentele de multiplicare şi spaţiile de depozitare vor fi menţionate în anexa autorizaţiei prevăzute la alin. (2).(4) În situaţia în care nu sunt depuse toate documentele, conform prezentelor norme metodologice, sau acestea sunt necorespunzătoare, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va solicita în scris remedierea deficienţelor constatate, în caz contrar cererea urmând a fi respinsă.(5) Autorizaţia prevăzută la alin. (2) sau solicitarea prevăzută la alin. (4) va putea fi ridicată de la Registratura generală a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor în termen de 15 zile de la expirarea termenului prevăzut la alin. (2), urmând ca, în cazul neridicării în interiorul acestui termen, să fie comunicate prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.(6) Persoanele înregistrate în Registrul naţional al multiplicatorilor sunt obligate să comunice Oficiului Român pentru Drepturile de Autor documentele de modificare şi/sau completare a documentelor pe baza cărora s-a efectuat înregistrarea, în termen de 15 zile de la data la care s-a realizat modificarea şi/sau completarea lor.
Durata de valabilitate a autorizaţiei + 
Articolul 5(1) Durata de valabilitate a autorizaţiei prevăzute la art. 4 alin. (2) este de un an de la data emiterii.(2) Pentru emiterea unei noi autorizaţii în condiţiile prevăzute la art. 4 alin. (2), în situaţia modificării şi/sau completării documentelor pe baza cărora s-a efectuat înregistrarea, operatorii economici trebuie să depună următoarele:a) cererea-tip specifică, aprobată prin Decizia directorului general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor nr. 30/2006 pentru stabilirea şi publicarea în Monitorul Oficial al României, Partea I, în conformitate cu art. 47 din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006 privind întărirea capacităţii administrative a Oficiului Român pentru Drepturile de Autor, a modelelor cererilor-tip privind înregistrarea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, a modelului formularului special privind marcajele holografice deteriorate şi marcajele holografice aplicate pe fonogramele sau videogramele retrase din circuitul comercial, a modelului raportului de aplicare a marcajelor holografice pe fonograme sau videograme, a modelelor certificatelor de înregistrare în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, a modelelor adeverinţelor de înscriere în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor şi a modelului autorizaţiei de înregistrare în Registrul naţional al multiplicatorilor;b) copii ale documentelor de modificare şi/sau completare a documentelor pe baza cărora s-a efectuat înregistrarea.
Înregistrarea punctelor de lucru + 
Articolul 6(1) Operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) pot desfăşura activitatea de multiplicare şi/sau depozitare a fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator numai la punctele de lucru sau spaţiile de depozitare declarate la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.(2) Pentru fiecare punct de lucru declarat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. a) vor înregistra toate echipamentele de multiplicare ce funcţionează în acel loc, identificate prin marcă, serie şi capacitatea de multiplicare.(3) Operatorii economici înregistraţi în Registrul naţional al multiplicatorilor administrat de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor sunt obligaţi să deţină la fiecare punct de lucru autorizaţia prevăzută la art. 4 alin. (2), în original sau în copie.
Înregistrarea echipamentelor de multiplicare înstrăinate + 
Articolul 7În situaţia înstrăinării echipamentelor de multiplicare, operatorii economici înregistraţi în Registrul naţional al multiplicatorilor vor comunică, în termen de 10 zile de la înstrăinare, datele de identificare a echipamentelor şi datele de identificare a operatorului economic care a achiziţionat respectivele echipamente, conform modelului prezentat în anexa nr. 1 la prezenta decizie.
Evidenţa contabilă a materiilor prime necesare multiplicării şi raportul stocurilor + 
Articolul 8(1) Operatorii economici înregistraţi în Registrul naţional al multiplicatorilor au obligaţia să evidenţieze în gestiunea contabilă toate materiile prime folosite în procesul tehnologic.(2) Operatorii economici prevăzuţi la alin. (1) au obligaţia să depună trimestrial la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor, în primele 5 zile ale trimestrului următor, un raport privind cantitatea totală a materiilor prime achiziţionate, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2.
Informaţiile obligatorii menţionate pe fonograme, videograme sau programe pentru calculator + 
Articolul 9(1) Fonogramele şi videogramele fixate pe casete audio şi, respectiv, casete video trebuie să conţină pe suprafaţa acestora următoarele informaţii:a) denumirea, marca sau codul multiplicatorului înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor;b) titlul fonogramei sau videogramei;c) simbolul (p) şi/sau (c)*, însoţit de numele/denumirea sau marca titularului de drepturi, anul şi ţara în care a fost adusă prima dată la cunoştinţă publică.(2) Fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator fixate pe discuri optice trebuie să conţină informaţii pe ambele feţe, atât pe cea imprimată grafic, cât şi pe banda circulară de identificare de pe faţa activă, după cum urmează:A. pe faţa printată:a) titlul fonogramei sau videogramei;b) simbolul (p) şi/sau (c)*, însoţit de numele/denumirea sau marca titularului de drepturi, anul şi ţara în care a fost adusă prima dată la cunoştinţă publică;B. pe banda circulară de identificare:a) titlul sau o parte identificabilă a acestuia;b) denumirea, marca sau codul multiplicatorului înregistrat la Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.* Simbolurile (p) şi (c) sunt încercuite.
Codul de identificare a surselor + 
Articolul 10Discurile optice trebuie să fie realizate prin injecţie şi să aibă inserate codul "SID" de identificare a sursei, potrivit specificaţiilor IFPI şi Philips. Codul "SID" este compus din două elemente de identificare corespunzătoare producătorului matriţei de injecţie şi, respectiv, multiplicatorului.Comanda de multiplicare şi evidenţa contabilă analitică a multiplicărilor
 + 
Articolul 11Operatorii economici înregistraţi în Registrul naţional al multiplicatorilor sunt obligaţi să multiplice fonograme, videograme sau programe pentru calculator numai în baza unei comenzi scrise potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 3 şi să ţină evidenţa contabilă analitică a multiplicărilor. Conturile analitice trebuie să conţină titlul, artistul şi numărul de catalog al produselor multiplicate.Sancţiuni
 + 
Articolul 12(1) Dacă operatorii economici înregistraţi în Registrul naţional al multiplicatorilor nu mai îndeplinesc condiţiile prevăzute de prezentele norme metodologice, Oficiul Român pentru Drepturile de Autor va suspenda sau va retrage autorizaţia de înregistrare a acestora, prin decizie a directorului general, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(2) În cazul în care raportul prevăzut la art. 8 alin. (2) nu este depus la două termene consecutive, autorizaţia prevăzută la art. 4 alin. (2) va fi suspendată de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor până la depunerea rapoartelor şi verificarea concordanţei acestora.
 + 
Articolul 13(1) Fonogramele, videogramele sau programele pentru calculator realizate cu încălcarea prevederilor prezentelor norme metodologice nu vor fi înscrise de către Oficiul Român pentru Drepturile de Autor în registrele naţionale şi nici nu se vor elibera marcaje holografice pentru fonogramele şi videogramele în cauză.(2) În situaţia în care fonogramele se depun ulterior înscrierii în Registrul naţional al fonogramelor şi se constată că au fost realizate cu încălcarea prevederilor prezentei decizii, înscrierea acestora va fi anulată. Intermediarii serviciilor de multiplicare
 + 
Articolul 14Operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. b) au obligaţia să comunice Oficiului Român pentru Drepturile de Autor datele de identificare ale operatorilor economici care realizează multiplicarea, indiferent dacă aceştia din urmă funcţionează pe teritoriul României sau în străinătate.
Excepţii + 
Articolul 15(1) Sunt exceptate de la prevederile prezentelor norme metodologice următoarele:a) fonogramele, videogramele şi programele pe calculator care conţin prezentarea unor organizaţii sau instituţii;b) fonogramele, videogramele şi programele de calculator destinate comunicării comerciale, care nu fac obiectul comercializării directe sau indirecte, precum: prezentări de operatori economici, de produse sau servicii;c) fonogramele, videogramele şi programele de calculator produse de către instituţiile de cult şi cele de învăţământ, comercializate prin mijloace proprii ale fiecărei instituţii sau cu prilejul unor manifestări cultural-artistice organizate de acestea ori la care acestea participă;d) fonogramele, videogramele şi programele de calculator realizate în scopul prezentării patrimoniului cultural deţinut de muzee, centre de cultură, teatre sau alte instituţii similare acestora ori cele cu caracter promoţional specifice activităţii instituţiilor culturale şi comercializate prin mijloace proprii ale fiecărei instituţii culturale sau cu prilejul unor manifestări cultural-artistice organizate de acestea ori la care acestea participă;e) fonogramele, videogramele şi programele de calculator oferite cu titlu gratuit vizitatorilor în cadrul târgurilor, saloanelor şi al altor manifestări expoziţionale, cu condiţia ca acestea să facă obiectul manifestărilor respective;f) fonogramele, videogramele şi programele de calculator conţinând instrucţiuni de utilizare, documentaţii, conferinţe, seminarii şi alte asemenea, cu condiţia ca acestea să nu facă obiectul comercializării prin magazine;g) programele pentru calculator destinate utilizării interne de către instituţii, organizaţii sau operatori economici şi actualizările acestor programe pentru calculator, cu condiţia de a nu fi distribuite prin magazine;h) programele pentru calculator realizate la comandă care urmează a fi utilizate de beneficiarul comenzii;i) programele pentru calculator destinate instalării sau funcţionării unor echipamente, precum şi documentaţiile aferente, care se comercializează împreună cu echipamentele respective;j) copiile de lucru ale fonogramelor prevăzute de art. 16 din Ordonanţa Guvernului nr. 25/2006, precum şi copiile autorizate de titularii de drepturi în vederea radiodifuzării;k) copiile videogramelor transmise de titularii de drepturi operatorilor economici care realizează activităţi de comunicare publică sau radiodifuzare.(2) Înscrierea în registrele naţionale administrate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor a fonogramelor, videogramelor sau programelor pentru calculator prevăzute la alin. (1) este facultativă.(3) Operatorii economici prevăzuţi la art. 2 alin. (1) lit. c) sunt exceptaţi de la respectarea prevederilor art. 3.(4) Operatorii economici care multiplică propriile fonograme, videograme şi programe pentru calculator, exceptate potrivit prevederilor alin. (1), nu au obligaţia să se înregistreze în Registrul naţional al multiplicatorilor.
Dispoziţii finale + 
Articolul 16Prezenta decizie intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.
 + 
Articolul 17Operatorii economici prevăzuţi la art. 2 au obligaţia să solicite înregistrarea în Registrul naţional al multiplicatorilor, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei decizii.Directorul general al Oficiului Român pentru Drepturile de Autor,Rodica PârvuBucureşti, 27 martie 2006.Nr. 59.
 + 
Anexa 1
 + 
Anexa 2.1
 + 
Anexa 2.2
 + 
Anexa 2.3
 + 
Anexa 2.4
 + 
Anexa 3

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x