DECIZIE nr. 47 din 20 aprilie 2000

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 186 din 2 mai 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 78 08/08/2002
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 29
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 32
ART. 1REFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 CAP. 5
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 78 08/08/2002
ActulREFERIT DEDECIZIE 78 08/08/2002
ActulREFERIT DEDECIZIE 122 05/10/2001

privind restrictii şi avertizari în scopul protecţiei minorilor



În temeiul art. 2 alin. 5 şi al art. 32 din Legea audiovizualului nr. 48/1992 şi în conformitate cu art. 29 din aceeaşi lege,în vederea informării publicului cu privire la conţinutul unor programe care pot afecta dezvoltarea fizica, morala şi mentala a minorilor,în scopul armonizării reglementărilor româneşti în domeniul audiovizualului cu legislaţia europeană,Consiliul Naţional al Audiovizualului decide: + 
Articolul 1Lungmetrajele cinematografice, filmele concepute pentru televiziune şi alte emisiuni de ficţiune care pot aduce prejudicii minorilor, transmise necodat în programele de televiziune, se difuzează însoţite, pe toată durata lor, de un semn de identificare situat în zona din dreapta-jos a ecranului, semn a cărui dimensiune minima pe verticala este de un centimetru pe televizoarele cu diagonala de 51 cm.
 + 
Articolul 2Criteriile conform cărora se apreciază aceste producţii au drept scop stabilirea unor restrictii în programarea difuzării lor şi atenţionarea publicului asupra efectului pe care productiile în cauza îl pot avea asupra minorilor.
 + 
Articolul 3Categoriile în care se încadrează productiile de televiziune transmise necodat sunt următoarele:a) producţii accesibile tuturor categoriilor de public, care se transmit fără restrictii şi care nu au semn de identificare;b) producţii care conţin scene ce ar putea agresa copiii;c) producţii interzise minorilor sub 12 ani, care pot afecta copiii prin scene repetate de violenta fizica sau psihologică;d) productiile care pot afecta dezvoltarea fizica, psihică şi mentala a minorilor şi care conţin: scene erotice evidente, scene cu consum de droguri, fără evidentierea consecinţelor nefaste ale acestuia, scene de cruzime sau de o violenta excesiva, expresii triviale utilizate repetat;e) producţii cu caracter pornografic sau de o violenta extrema, care pot afecta grav dezvoltarea fizica, psihică sau mentala a minorilor, a căror difuzare este categoric interzisă.
 + 
Articolul 4Până la crearea cadrului legislativ pentru încadrarea centralizata a productiilor în categoriile prevăzute la art. 3, titularii licenţelor de emisie de comunicaţie audiovizuala pe cale radioelectrica sau distribuita prin cablu au obligaţia sa realizeze prin specialişti abilitaţi încadrarea productiilor în aceste categorii.
 + 
Articolul 5(1) Productiile prevăzute la art. 3 lit. b) nu se difuzează în emisiunile pentru copii sau în intervale alăturate acestora.(2) Restrictia prevăzută la alin. (1) se aplică şi anunţurilor care promovează aceste producţii; aceste anunţuri vor cuprinde textul "este recomandabil acordul părinţilor".(3) Productiile vor fi precedate de acelaşi anunţ şi de explicarea semnificatiei semnului de identificare.(4) Semnul de identificare este un cerc verde.
 + 
Articolul 6(1) Productiile prevăzute la art. 3 lit. c) se difuzează după ora 22,00.(2) Anunţurile promotionale pentru aceste producţii nu vor cuprinde scene socante şi nu vor fi difuzate în intervalele alăturate emisiunilor pentru copii.(3) Productiile vor fi precedate de un anunţ care va comunică interdicţia şi semnificatia semnului de identificare.(4) Semnul de identificare este un triunghi echilateral portocaliu cu vârful în sus.
 + 
Articolul 7(1) Productiile prevăzute la art. 3 lit. d) se difuzează numai între orele 0,00-5,00.(2) Difuzarea anunţurilor promotionale pentru aceste producţii este interzisă.(3) Anunţurile care preced fiecare producţie din această categorie vor preciza ca producţia este adresată exclusiv adulţilor şi ca semnul de identificare avertizeaza asupra posibilităţii de a afecta dezvoltarea fizica, morala sau mentala a minorilor.(4) Semnul de identificare este un patrat roşu.
 + 
Articolul 8Prevederile art. 7 se aplică şi spoturilor publicitare pentru convorbirile telefonice erotice sau pentru convorbirile telefonice de natura sa exploateze lipsa de experienta sau credulitatea minorilor.
 + 
Articolul 9Pentru o informare cat mai eficienta asupra semnelor de avertizare şi asupra categoriilor în care se încadrează productiile ce urmează să fie difuzate posturile de televiziune vor lua măsuri suplimentare de încunoştinţare a publicului, inclusiv prin programele publicate.
 + 
Articolul 10Nerespectarea prevederilor prezentei decizii atrage aplicarea sancţiunilor prevăzute în cap. V din Legea audiovizualului nr. 48/1992.
 + 
Articolul 11Prezenta decizie intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.PREŞEDINTELE CONSILIULUINAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,MIRCEA SORIN MOLDOVAN–––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x