DECIZIE nr. 43 din 26 aprilie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 238 din 10 mai 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 114 14/10/2002
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 19ABROGA PEDECIZIE 175 09/12/1993
ART. 19ABROGA PENORMA 09/12/1993
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 2
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 4
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 32
ActulREFERIRE LALEGE 48 21/05/1992 ART. 39
ART. 18REFERIRE LALEGE 48 21/05/1992
ART. 19ABROGA PEDECIZIE 175 09/12/1993
ART. 19ABROGA PENORMA 09/12/1993
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 3350 24/06/2003
ActulABROGAT DEDECIZIE 114 14/10/2002

privind acordarea dreptului la replica în cadrul programelor audiovizuale



În scopul reglementării modului de acordare şi programare a dreptului la rectificare şi la replica în cadrul programelor audiovizuale radiodifuzate sau transmise prin cablu,în acord cu Directiva 89/552/EEC „Televiziunea fără frontiere”, amendata prin Directiva 97/36/EC , şi cu Convenţia europeană „Televiziunea Transfrontiera” a Consiliului Europei,în conformitate cu dispoziţiile art. 2 alin. (5) şi ale art. 4 din Legea audiovizualului nr. 48/1992,în temeiul prevederilor art. 32 alin. (1) şi cu respectarea art. 29 din Legea audiovizualului nr. 48/1992,Consiliul Naţional al Audiovizualului decide: + 
Capitolul 1 + 
Secţiunea 1Dreptul la rectificare şi la replica + 
Articolul 1(1) Persoana fizica sau juridică, indiferent de naţionalitate, domiciliu sau sediu, care se considera lezata într-un drept sau într-un interes legitim, moral sau material printr-o comunicaţie audiovizuala, are dreptul sa ceara rectificarea necesară; în cazul în care rectificarea i se refuza, are dreptul la replica.(2) Rectificarea va fi difuzată şi în condiţiile în care, chiar dacă nu exista o cerere a unei persoane lezate, informaţiile difuzate se dovedesc ulterior inexacte, iar eroarea este semnificativă şi clara.
 + 
Articolul 2Responsabilitatea asupra conţinutului rectificarii sau al replicii transmise prin mijloace de comunicare audiovizuale revine persoanei care a făcut rectificarea sau a dat replica.
 + 
Articolul 3În invocarea dreptului la rectificare sau la replica persoana care se considera lezata trebuie să aducă argumente care să îi justifice interesul.
 + 
Articolul 4Titularul licenţei de emisie are obligaţia sa faciliteze persoanei care se considera vătămată accesul la revizionarea sau la reaudierea emisiunii invocate.
 + 
Articolul 5Rectificarea sau replica va fi difuzată gratuit, în aceleaşi condiţii în care dreptul sau interesul persoanei a fost lezat: pe acelaşi post, în cadrul aceluiaşi interval orar şi în limitele aceleiaşi durate, cu precizarea emisiunii în care s-a produs lezarea.
 + 
Articolul 6Rectificarea sau replica trebuie să se refere numai la elementele contestate şi să fie exprimată în limitele decentei, în termeni sobri, fără sa conţină ameninţări, aprecieri sau comentarii marginale.
 + 
Articolul 7Cererea pentru rectificare sau pentru replica poate fi refuzată de titularul licenţei de emisie în următoarele cazuri:a) cererea nu a fost depusa în termenele prevăzute la art. 9;b) nu sunt respectate cerinţele prevăzute la art. 6;c) lungimea textului depăşeşte cu mult necesarul pentru corectarea informatiei pretinse a fi inexactă sau defaimatoare, iar persoana lezata nu accepta scurtarea textului;d) răspunsul ar putea constitui o încălcare a legislaţiei în vigoare;e) răspunsul ar putea fi contrar intereselor protejate juridic ale terţilor;f) persoana care solicită rectificarea sau dreptul la replica nu justifica existenta unui interes legitim.
 + 
Secţiunea a 2-aSolicitarea rectificarii şi a dreptului la replica + 
Articolul 8(1) Cererea pentru rectificare, respectiv pentru acordarea dreptului la replica, se transmite în scris la sediul legal al postului sau al titularului licenţei de emisie şi poate fi susţinută de persoana care se considera vătămată sau de un reprezentant autorizat al acesteia.(2) La primirea cererii se va proceda la înregistrarea acesteia, cu precizarea datei şi a orei primirii.
 + 
Articolul 9(1) Termenul de transmitere a cererii pentru rectificare este de cel mult 12 zile calendaristice de la data emisiunii în care s-a produs vătămarea.(2) În cazul în care titularul de licenţă refuza difuzarea rectificarii solicitate, cererea pentru acordarea dreptului la replica se poate transmite în scris în termen de cel mult 7 zile calendaristice de la comunicarea refuzului de a difuza rectificarea.
 + 
Articolul 10(2) În cazul în care titularul de licenţă refuza difuzarea rectificarii solicitate, cererea pentru acordarea dreptului la replica se poate transmite în scris în termen de cel mult 7 zile calendaristice de la comunicarea refuzului de a difuza rectificarea.a) numele persoanei care se considera vătămată, adresa, telefonul, telefaxul sau orice alta modalitate care să facă posibila contactarea rapida şi eficienta în termenul de rezolvare prevăzut în prezenta decizie;b) statia sau postul care a emis, data, programul sau emisiunea, eventual ora difuzării, autorul şi realizatorul;c) prezentarea elementelor contestate şi indicarea drepturilor sau a intereselor lezate;d) rectificarea, respectiv replica solicitată;(2) La cerere se va anexa, dacă este posibil sau dacă este cazul, documentaţia justificativă.
 + 
Secţiunea a 3-aDifuzarea rectificarii şi a replicii + 
Articolul 11(1) Titularul de licenţă de emisie analizează cererea pentru rectificare şi, în termen de maximum doua zile de la primirea acesteia, fie difuzează rectificarea în condiţiile menţionate la art. 5, fie comunică în scris solicitantului refuzul motivat de a difuza rectificarea.(2) În refuzul motivat se va comunică solicitantului termenul prevăzut la art. 9 alin. (2) pentru solicitarea dreptului la replica, precum şi posibilitatea de a sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului în termenul şi în condiţiile precizate la art. 14.
 + 
Articolul 12Dreptul la replica se exercită prin difuzarea pe post, în condiţiile prevăzute la art. 5, a unei înregistrări realizate de solicitant ori de titularul de licenţă de emisie.
 + 
Articolul 13Titularul licenţei de emisie asigura programarea difuzării replicii în maximum doua zile de la primirea cererii pentru acordarea dreptului la replica.
 + 
Secţiunea a 4-aSesizarea Consiliului Naţional al Audiovizualului + 
Articolul 14(1) Solicitantul unei cereri pentru acordarea dreptului la replica poate sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului în termen de maximum 30 de zile de la emisiunea invocată ca a produs vătămarea, dacă nu i s-a acordat dreptul la replica sau dacă apreciază ca procedura stabilită în prezenta decizie nu a fost respectata de titularul licenţei de emisie.(2) La sesizare se va anexa întreaga documentaţie referitoare la cererile pentru acordarea dreptului la replica.
 + 
Articolul 15(1) Sesizarea se înregistrează la registratura Consiliului Naţional al Audiovizualului.(2) În maximum 10 zile de la înregistrarea sesizării Consiliului Naţional al Audiovizualului deliberează, se pronunţa asupra modului de rezolvare a sesizării şi comunică decizia sa solicitantului şi titularului licenţei de emisie.(3) În cazul în care decizia da câştig de cauza solicitantului, titularul licenţei de emisie o va aduce la îndeplinire în termen de 3 zile de la data luării la cunoştinţa.
 + 
Articolul 16Acordarea dreptului la rectificare sau la replica nu împiedica persoana care se considera lezata într-un drept sau interes legitim al său să se adreseze instanţelor judecătoreşti competente.
 + 
Capitolul 2Dispoziţii finale + 
Articolul 17Titularii licenţei de emisie vor informa Consiliul Naţional al Audiovizualului, anual, asupra numărului de rectificari sau de replici solicitate, atât acordate, cat şi neacordate, cu motivatiile justificative.
 + 
Articolul 18Neacordarea, în condiţiile prezentei decizii, a dreptului la replica de către titularul licenţei de emisie constituie o încălcare a prevederilor Legii audiovizualului nr. 48/1992 şi se sancţionează potrivit dispoziţiilor cap. V din aceasta.
 + 
Articolul 19La data publicării prezentei decizii se abroga Decizia Consiliului Naţional al Audiovizualului nr. 175 din 9 decembrie 1993 privind aprobarea Normelor obligatorii pentru acordarea şi programarea dreptului la replica în cadrul programelor audiovizuale, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 303 din 22 decembrie 1993.PREŞEDINTELE CONSILIULUI NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,ŞERBAN MADGEARU──────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x