DECIZIE nr. 380 din 28 iunie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 557 din 29 iunie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 156 25/05/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 90 26/03/2001 ART. 19
ActulREFERIRE LALEGE 90 26/03/2001 ART. 21
ART. 6REFERIRE LALEGE 90 26/03/2001 ART. 53
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 156 25/05/2007

privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii de control a Guvernului



În temeiul art. 19 alin. (1) şi ale art. 21 alin. (3) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare,primul-ministru emite prezenta decizie. + 
Capitolul IOrganizarea şi funcţionarea Autorităţii de control a Guvernului + 
Articolul 1Autoritatea de control a Guvernului, denumită în continuare Autoritatea, se organizează şi funcţionează ca structură fără personalitate juridică, în cadrul Cancelariei Primului-Ministru, în subordinea ministrului delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar şi este condusă de un demnitar cu rang de secretar de stat, şeful Autorităţii, care aplică strategia şi programul Guvernului în domeniul controlului.
 + 
Articolul 2Pentru realizarea obiectivelor din domeniul său de activitate, Autoritatea exercită următoarele funcţii:a) de control al respectării prevederilor legale în cadrul Guvernului, administraţiei publice centrale, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale, la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat;b) de monitorizare a aplicării acquis-ului comunitar, a eficienţei şi transparenţei activităţii administraţiei publice locale;c) de reglementare şi sinteză, prin care se asigură armonizarea cadrului legislativ privind controlul potrivit reglementărilor Uniunii Europene;d) de supraveghere a cadrului legal în domeniul controlului, fiind organ de iniţiere şi avizare potrivit legii;e) de strategie, având drept de iniţiativă legislativă, prin care se asigură elaborarea strategiei în domeniul controlului.
 + 
Articolul 3În realizarea funcţiilor sale Autoritatea îndeplineşte următoarele atribuţii:a) exercită controlul administrativ intern privind respectarea prevederilor legale în cadrul Guvernului, administraţiei publice centrale, regiilor autonome, companiilor şi societăţilor naţionale sau la societăţile cu capital integral sau majoritar de stat;b) verifică aplicarea acquis-ului comunitar, a eficienţei şi transparenţei activităţii administraţiei publice locale;c) urmăreşte implementarea politicilor şi strategiilor în domeniul controlului;d) iniţiază şi avizează proiecte de acte normative în domeniul controlului;e) face propuneri de reglementare şi armonizare a cadrului legislativ privind controlul specific al entităţilor cu atribuţii de control aflate în coordonarea sa potrivit reglementărilor Uniunii Europene;f) urmăreşte şi evaluează periodic rezultatele obţinute din valorificarea actelor de control ale entităţilor cu atribuţii de control, în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice;g) exercită controlul dispus de primul-ministru asupra autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale;h) supraveghează respectarea Ghidului controlului şi a Codului de conduită în vederea implementării măsurilor de responsabilizare a personalului cu atribuţii de control;i) promovează politica de dialog social pe probleme specifice activităţii de control;j) verifică sesizările primite direct de la primul-ministru şi de la Administraţia Prezidenţială;k) propune măsuri de corectare a disfuncţionalităţilor sesizate în activitatea de control, pe care le înaintează primului-ministru sau, după caz, ministerelor de resort;l) asigură respectarea Cartei drepturilor şi obligaţiilor contribuabililor în timpul actului de control;m) îndeplineşte orice alte atribuţii stabilite prin acte normative.
 + 
Articolul 4(1) În vederea îndeplinirii atribuţiilor sale, Autoritatea efectuează controale directe şi întocmeşte rapoarte de control, procese-verbale, informări şi sinteze.(2) Autorităţile publice, instituţiile şi operatorii menţionaţi la art. (3) lit. a) au obligaţia să pună la dispoziţie Autorităţii documentele şi informaţiile solicitate în realizarea atribuţiilor de control.
 + 
Articolul 5(1) Structura organizatorică a Autorităţii este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.(2) Numărul maxim de posturi din aparatul de lucru al Autorităţii este de 60.
 + 
Capitolul IIConducerea Autorităţii de control a Guvernului + 
Articolul 6(1) Autoritatea se află în subordinea ministrului delegat pentru controlul implementării programelor de finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar, denumit în continuare ministru delegat.(2) Ministrul delegat răspunde de întreaga activitate a Autorităţii în faţa Guvernului, iar în calitate de membru al Guvernului, în faţa Parlamentului.(3) Ministrul delegat îndeplineşte atribuţiile generale prevăzute la art. 53 alin. (1) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare.(4) Ministrul delegat îndeplineşte următoarele atribuţii:a) emite ordine şi instrucţiuni, obligatorii pentru structurile aflate în subordinea sa;b) aprobă rapoartele de control prevăzute de art. 4 alin. (1);c) avizează informările şi sintezele care vor fi prezentate primului-ministru;d) alte atribuţii specifice, stabilite prin alte acte normative sau prin decizii ale primului-ministru.(5) Autoritatea este condusă de un demnitar cu rang de secretar de stat care o reprezintă în relaţiile acesteia cu celelalte ministere, autorităţi şi instituţii publice, precum şi cu terţii, persoane fizice şi juridice din ţară sau din străinătate, denumit în continuare şeful Autorităţii.(6) Şeful Autorităţii îndeplineşte următoarele atribuţii:a) conduce aparatul de lucru al Autorităţii;b) propune şefului Cancelariei Primului-Ministru, cu avizul ministrului delegat, numirea, sancţionarea şi eliberarea din funcţie a personalului din aparatul de lucru al Autorităţii, precum şi statul de funcţii al acesteia în limita numărului de posturi aprobate prin prezenta decizie;c) este preşedintele comisiei de examinare la concursurile organizate pentru ocuparea posturilor din aparatul de lucru al Autorităţii;d) propune şefului Cancelariei Primului-Ministru, cu avizul ministrului delegat, angajarea de cheltuieli bugetare în vederea desfăşurării activităţii Autorităţii;e) în exercitarea atribuţiilor prevăzute de art. 4 alin. (1), avizează rapoartele de control şi le trimite spre aprobare ministrului delegat.f) înaintează spre avizare ministrului delegat informările şi sintezele care vor fi prezentate primului-ministru;g) în exercitarea atribuţiilor ce îi revin, emite ordine cu caracter individual;h) alte atribuţii stabilite prin decizie a primului-ministru sau delegate de către ministrul delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.
 + 
Capitolul IIIPersonalul din aparatul de lucru al Autorităţii de control a Guvernului + 
Articolul 7(1) Încadrarea personalului, modificarea, suspendarea sau încetarea raporturilor de muncă se aprobă prin ordin al şefului Cancelariei Primului-Ministru, la propunerea şefului Autorităţii avizată de ministrul delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar.(2) Personalului din aparatul de lucru al Autorităţii nu i se aplică prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.(3) Atribuţiile şi răspunderile personalului din aparatul de lucru al Autorităţii de Control a Guvernului se stabilesc prin fişa postului, în conformitate cu regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii, aprobat prin ordin al ministrului delegat pentru controlul implementării programelor cu finanţare internaţională şi urmărirea aplicării acquis-ului comunitar, la propunerea şefului Autorităţii.(4) Personalul care îndeplineşte atribuţii concrete de verificare, inspecţie şi control se bucură de protecţia legii şi de sprijinul autorităţilor publice în exercitarea îndatoririlor de serviciu.(5) Salarizarea personalului din aparatul propriu al Autorităţii se face în conformitate cu prevederile legale în vigoare aplicabile personalului din aparatul de lucru al Guvernului.(6) Personalul din aparatul propriu al Autorităţii beneficiază şi de celelalte drepturi prevăzute de Codul muncii.
 + 
Articolul 8Pentru exercitarea atribuţiilor sale, Autoritatea va fi dotată cu un număr de 7 autoturisme de intervenţie, cu un consum lunar de 400 litri/vehicul, potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.PRIM-MINISTRUCĂLIN POPESCU-TĂRICEANUContrasemnează:–––––Ministrul delegat pentru controlulimplementării programelor cufinanţare internaţionalăşi urmărirea aplicăriiacquis-ului comunitar,Cristian DavidŞeful Cancelariei Primului-Ministru,Aleodor Marian FrâncuBucureşti, 28 iunie 2005.Nr. 380.
 + 
Anexa     Numărul maxim de posturi, exclusiv demnitarul = 60                      STRUCTURA ORGANIZATORICĂ                a Autorităţii de control a Guvernului                   ┌────────────────────────┐                   │ ŞEFUL │                   │ AUTORITĂŢII DE CONTROL │                   │ A GUVERNULUI │                   │ – secretar de stat – │                   └──────────┬─────────────┘                              ├────────────────────────────┐                 ┌────────────┴────────────────┐ │                 │ Direcţia generală de control│ │                 │ (1 DG) │ │                 └──────────┬──────────────────┘ │                            │ │         ┌──────────────────┴──────────┐ │         │ │ │┌────────┴─────────────┐ ┌──────────┴───────────┐ ┌─────┴────────────────┐│ Direcţia de control │ │ Direcţia de sinteză,│ │Direcţia de urmărire ││ administrativ intern │ │ evaluare şi avizare │ │ a aplicării ││ 29 posturi │ │ 15 posturi │ │ acquis-ului comunitar││ (1 D + 1 DA + 27 C)*)│ │ (1 D + 13 C + 1 R)*) │ │ 15 posturi │└──────────────────────┘ └──────────────────────┘ │(1 D + 13 C + 1 R)*) │                                                     └──────────────────────┘––––-    *) Număr de posturi şi funcţii:    DG – director general    D – director    DA – director adjunct    C – consilier    R – referent (studii medii)––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x