DECIZIE nr. 307 din 9 martie 2009

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 24/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 9 martie 2009
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 226 17/02/2009
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 308 30/12/2008
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 236 20/11/2008 ART. 3
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 190 28/06/2007
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 99 29/04/2008
ActulREFERIRE LAORD DE URGENTA 25 18/04/2007 ART. 1
ActulREFERIRE LALEGE 90 26/03/2001 ART. 19
ActulREFERIRE LALEGE 90 26/03/2001 ART. 21
ART. 7REFERIRE LALEGE (R) 188 08/12/1999
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 226 17/02/2009
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 308 30/12/2008
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 236 20/11/2008 ART. 3
ART. 8ABROGA PEDECIZIE 190 28/06/2007
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind funcţionarea aparatului propriu de lucru al primului-ministru



În temeiul art. 19 şi al art. 21 alin. (2) din Legea nr. 90/2001 privind organizarea şi funcţionarea Guvernului României şi a ministerelor, cu modificările şi completările ulterioare, şi al art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 25/2007 privind stabilirea unor măsuri pentru reorganizarea aparatului de lucru al Guvernului, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 99/2008, cu modificările şi completările ulterioare,primul-ministru emite prezenta decizie. + 
Articolul 1Aparatul propriu de lucru al primului-ministru funcţionează ca structură fără personalitate juridică în aparatul de lucru al Guvernului, subordonat primului-ministru.
 + 
Articolul 2Aparatul propriu de lucru al primului-ministru exercită următoarele funcţii:a) de strategie, prin care se asigură coordonarea procesului de elaborare a cadrului general pentru definirea priorităţilor Guvernului, în conformitate cu Programul de guvernare, cu Planul naţional de dezvoltare şi cu angajamentele internaţionale asumate de România;b) de reglementare, prin care se asigură realizarea cadrului normativ şi instituţional în care se realizează politicile în domeniu.
 + 
Articolul 3Aparatul propriu de lucru al primului-ministru este alcătuit din:a) cabinetul primului-ministru;b) corpul secretarilor de stat şi consilierilor de stat ai primului-ministru;c) registratura primului-ministru.
 + 
Articolul 4(1) Cabinetul primului-ministru are următoarele atribuţii:a) evaluează şi se exprimă asupra oportunităţii în legătură cu orice invitaţie adresată primului-ministru;b) organizează, la solicitarea primului-ministru, evenimente de natură să informeze opinia publică şi mass-media cu privire la acţiunile primului-ministru şi ale Guvernului;c) asigură transparenţa măsurilor guvernamentale, participarea şi comunicarea permanentă cu societatea civilă;d) colaborează cu structurile din cadrul aparatului de lucru al Guvernului, cu ministerele şi cu celelalte instituţii ale statului;e) centralizează datele şi informaţiile relevante furnizate de ministere şi de celelalte autorităţi;f) semnalează problemele identificate pentru a căror rezolvare sunt necesare acţiuni ale ministerelor sau ale altor instituţii şi autorităţi publice;g) formulează puncte de vedere sau note de avizare în legătură cu documentele care urmează a fi aprobate de primul-ministru.(2) Corpul secretarilor de stat şi consilierilor de stat ai primului-ministru are următoarele obiective strategice:a) coordonarea procesului de corelare a politicilor publice cu priorităţile Guvernului;b) coordonarea şi monitorizarea continuă a implementării prevederilor legale, previzionarea impactului aplicării acestora în contextul asigurării concordanţei cu cadrul constituţional;c) coordonarea şi monitorizarea implementării Programului de guvernare;d) reforma administraţiei publice, punerea în aplicare a politicii de dezvoltare regională;e) prevenirea unor posibile situaţii critice în politicile de guvernare;f) asigurarea sistemului de control al implementării sarcinilor date de primul-ministru;g) crearea unei interfeţe de comunicare eficientă cu societatea civilă, cu sectorul privat, cu instituţiile internaţionale şi mass-media, privind exerciţiul puterii executive din România;h) realizarea de analize strategice şi formularea de recomandări în principalele domenii de acţiune guvernamentală;i) elaborarea de rapoarte, sinteze şi prognoze cu privire la contextul internaţional, social şi politic;j) elaborarea studiilor de oportunitate şi formularea recomandărilor privind politicile guvernamentale;k) promovarea şi evaluarea politicilor guvernamentale în domeniul vieţii asociative şi formularea recomandărilor cu privire la acestea;l) asigurarea cadrului de dialog dintre primul-ministru şi societatea civilă.(3) Registratura primului-ministru are următoarele atribuţii:a) primeşte şi ia în evidenţă toată corespondenţa adresată primului-ministru;b) asigură transmiterea corespondenţei către Secretariatul General al Guvernului, ministere şi alte instituţii şi autorităţi publice.
 + 
Articolul 5Activitatea următoarelor entităţi este coordonată de primul-ministru, printr-un consilier de stat desemnat în acest sens prin decizie a primului-ministru:a) Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului; preşedintele agenţiei are calitatea de ordonator principal de credite;b) Inspectoratul de Stat în Construcţii, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată integral din venituri proprii; inspectorul general de stat are calitate asimilată celei de ordonator principal de credite bugetare în ceea ce priveşte actele de gestiune;c) Agenţia Română pentru Investiţii Străine, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţat de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului;d) Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, instituţie de specialitate a administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată integral din venituri proprii;e) Agenţia de Compensare pentru Achiziţii de Tehnică Specială, instituţie publică autonomă, cu personalitate juridică, finanţată integral din venituri proprii;f) Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţat de la bugetul de stat; preşedintele oficiului are calitatea de ordonator principal de credite;g) Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, instituţie publică de interes naţional, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată integral din venituri proprii;h) Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului;i) Agenţia Naţională Anti-Doping, instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată din venituri proprii şi subvenţii de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului;j) Agenţia pentru Strategii Guvernamentale, organ de specialitate al administraţiei publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului, finanţată de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului;k) Comisia Naţională de Acreditare a Spitalelor, instituţie publică cu personalitate juridică, finanţată din venituri proprii şi subvenţii acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Secretariatului General al Guvernului.
 + 
Articolul 6(1) Structura aparatului propriu de lucru al primuluiministru este prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.(2) Numărul maxim de posturi alocat aparatului propriu de lucru al primului-ministru este de 27, exclusiv cabinetele demnitarilor.(3) Numărul maxim de posturi din cabinetul secretarului de stat, respectiv consilierului de stat, se stabileşte de către primulministru în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
 + 
Articolul 7(1) Personalului din cadrul aparatului propriu de lucru al primului-ministru nu i se aplică prevederile Legii nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Atribuţiile, sarcinile şi răspunderile individuale ale personalului încadrat în aparatul propriu de lucru al primuluiministru se stabilesc prin fişa postului.
 + 
Articolul 8Pe data intrării în vigoare a prezentei decizii se abrogă Decizia primului-ministru nr. 190/2007 privind organizarea şi funcţionarea Cancelariei Primului-Ministru, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 449 din 3 iulie 2007, cu modificările şi completările ulterioare.PRIM-MINISTRUEMIL BOCContrasemnează:–––––Secretarul general al Guvernului,Daniela Nicoleta AndreescuBucureşti, 9 martie 2009.Nr. 307.
 + 
Anexa APARATUL PROPRIU DE LUCRU AL PRIMULUI – MINISTRUI. Cabinetul primului-ministru1. director de cabinet – 1 post2. consilieri personali – 8 posturi3. secretari personali – 2 posturiII. Corpul secretarilor de stat şi consilierilor de stat ai primului-ministru1. secretari de stat – 2 posturi2. consilieri de stat – 10 posturiIII. Registratura primului-ministru – 4 posturi–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x