DECIZIE nr. 3 din 5 noiembrie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: COMITETUL MIXT ROMÂNIA-TURCIA
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 73 din 18 februarie 2000
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 218 22/12/1997
ActulREFERIRE LAACORD 29/04/1997
ActulREFERIRE LAANEXA 29/04/1997
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEHG 524 08/05/2003
ActulREFERIT DEDECIZIE 10 01/01/2003
ActulREFERIT DEHG 323 15/03/2001
ActulREFERIT DEDECIZIE 8 14/12/2001
ActulREFERIT DEDECIZIE 6 22/11/2000

Decizia Comitetului mixt România – Turcia*)



AMENDAMENTE LA PROTOCOLUL D–––––Notă *) Traducere din limba engleza.Comitetul mixt România-Turcia,având în vedere Protocolul D la Acordul de comerţ liber dintre România şi Republica Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997, denumit în continuare acord, referitor la definirea conceptului de "produse originare" şi metode de cooperare administrativă, amendat prin Decizia nr. 2/1999 a Comitetului mixt România – Turcia,având în vedere Declaraţia comuna la Protocolul D, precum şi Declaraţia Turciei la Protocolul D,luând în considerare ca în lista prelucrarilor şi transformărilor care sunt necesare pentru ca materialele originare sa dobândească caracterul de produs originar se impun câteva corectii pentru a tine seama de evoluţia tehnicilor de prelucrare şi de situaţiile de penurie pentru anumite materii prime,ţinând seama de introducerea monedei euro, sumele exprimate ar trebui să fie echivalente cu moneda unica a Uniunii Monetare Europene (euro),având în vedere dispoziţiile art. 39 din Protocolul D la acord, care dau posibilitatea Comitetului mixt sa amendeze prevederile protocolului,a decis după cum urmează: + 
Articolul 1Protocolul D la acord privind definirea notiunii de "produse originare" şi metode de cooperare administrativă se modifica după cum urmează:1. În articolul 21 şi în articolul 26 cuvântul "ecu" va fi înlocuit cu cuvântul "euro".2. Articolul 30 va fi înlocuit şi va avea următorul cuprins:"ART. 30Sumele exprimate în euro1. Sumele exprimate în moneda naţionala a părţii exportatoare, echivalente cu sumele exprimate în euro, sunt fixate de partea exportatoare şi comunicate părţii importatoare.2. În cazul în care sumele sunt mai mari decât sumele corespunzătoare fixate de partea importatoare, aceasta din urma le accepta dacă produsele sunt facturate în moneda părţii exportatoare. Dacă produsele sunt facturate în moneda altei tari la care se face referire în art. 3 şi 4, partea importatoare va recunoaşte suma notificată de ţara în cauza.3. Sumele ce urmează a fi folosite, în orice moneda naţionala determinata, vor fi echivalentul în acea moneda naţionala al sumelor exprimate în euro în prima zi lucrătoare a lunii octombrie 1999.4. Sumele exprimate în euro şi echivalentul lor în monedele naţionale ale României şi Turciei vor fi revazute de către Comitetul mixt la cererea României sau a Turciei. La realizarea acestei revizuiri Comitetul mixt se va asigura că nu sunt scaderi ale sumelor ce vor fi folosite în orice moneda naţionala şi în plus va lua în considerare necesitatea de a se menţine efectele limitelor în cauza în termeni reali. În acest scop se poate hotărî modificarea sumelor exprimate în euro."3. În anexa II la Protocolul D, regulile pentru poziţiile SA 1904, 2207, ex8401 şi 9608, precum şi pentru capitolul 57 vor fi modificate şi completate şi vor avea următorul cuprins:

         
  "Poziţia SA Nr. Denumirea mărfurilor Prelucrarea sau transformarea aplicată materialel orneoriginare şi care conferă caracterul de produs originar
  1 2 3 sau 4
  1904 Produse pe bază de cereale obţinute prin expandare sau prăjire (de exemplu fulgi de porumb); cereale (altele decât porumb), sub formă de grăunţe, fulgi sau alte grăunţe preparate (cu excepţia făinii sau grişului), parţial prăjite sau altfel preparate, nedenumite şi necuprinse în altă parte. Fabricare:  
    – din materiale încadrate la altă poziţie tarifară decât 1806;  
    – la care toate cerealele şi făina (cu excepţia grâului dur şi derivatele lui şi a porumbului tare Zea indurata) folosite trebuie să fie obţinute în întregime1);  
    – la care valoarea materialelor de la capitolul 17 folosite nu trebuie să depăşească 30% din preţul de uzină al produsului.  
  2207 Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool, determinată în funcţie de volum, de 80% volum sau peste; alcool etilic şi alte rachiuri denaturate, de orice concentraţie. Fabricare:  
    – din materiale care să nu fie încadrate la poziţiile 2207 sau 2208;  
    – la care toţi strugurii sau derivaţi ai acestora folosiţi trebuie să fie obţinuţi în întregime sau dacă toate celelalte materiale folosite sunt originare; tescovina poate fi folosită până la 5% din volum.  
   
  ____________  1) Excepţia referitoare la porumbul tare Zea indurata se aplică până la 31 decembrie 2002.
         
  Capitolul 57 Covoare şi alte acoperitoare de podea din materiale textile: Fabricare din1):  
  – fibre naturale, sau  
    – din pâslă ţesută la război – substanţe chimice sau paste textile  
      Totuşi:  
      – firele de filamente de polipropilenă de la poziţia nr. 5402,  
      – fibrele discontinue de polipropilenă de la poziţiile nr. 5503 sau 5506, sau  
      – cablurile de filamente de polipropilenă de la poziţia nr. 5501, al căror titru este, pentru fiecare fibră sau filament constitutiv, în toate cazurile, de mai puţin de 9 decitex, pot fi utilizate cu condiţia ca valoarea lor să nu depăşească 40% din preţul de uzină al produsului. Ţesătura de iută poate fi folosită drept căptuşeală.  
    – din alte pâsle Fabricare din1):  
      – fibre naturale necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură, sau  
      – substanţe chimice sau paste textile  
    – din alte materiale textile Fabricare din1):  
      – fire de nucă de cocos sau de iută  
      – fire de filamente sintetice sau artificiale  
      – fibre naturale, sau  
      – fibre sintetice sau artificiale discontinue, necardate sau nepieptănate ori altfel prelucrate pentru filatură Ţesătura de iută poate fi folosită drept căptuşeală.  
  ex 8401 Elemente combustibile nucleare Fabricare la care toate materialele folosite trebuie să fie încadrate la altă poziţie tarifară decât produsul2). Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 30% din preţul de uzină al produsului.
  9608 Stilouri şi pixuri cu bilă; stilouri şi creioane de marcaj cu vârful din fetru sau alte materiale poroase; stilouri cu peniţă şi altele similare; creioane mecanice; port-creioane, port-stilouri sau suporturi similare; părţi (inclusiv capace şi agăţători) ale acestor articole, cu excepţia celor de la poziţia nr. 9609. Fabricare la care toate materialele folosite trebuie să fie încadrate la altă poziţie tarifară decât produsul.  
    Totuşi peniţele şi vârfurile pentru peniţe încadrate la aceeaşi poziţie tarifară pot fi folosite."  
   
  ____________ 1) Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductivă 5.
  2) Această regulă se va aplică până la 31 decembrie 2005.

 + 
Articolul 2Aceasta decizie va intra în vigoare la 1 ianuarie 2000.Întocmită la Ankara la 5 noiembrie 1999, în doua exemplare originale, ambele în limba engleza.––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x