DECIZIE Nr. 19 din 15 februarie 1995

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 11/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL NATIONAL AL AUDIOVIZUALULUI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL NR. 131 din 29 iunie 1995
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 65 23/05/2000
ART. 7COMPLETAT DEDECIZIE 43 24/04/1997
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulCONTINE PENORMA 15/02/1995
ART. 1APROBA PENORMA 15/02/1995
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 32 19/05/1994
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 32 19/05/1994 ART. 5
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEDECIZIE 65 23/05/2000
ART. 7COMPLETAT DEDECIZIE 43 24/04/1997

pentru aprobarea Normelor obligatorii privind sponsorizarea în domeniul audiovizualului



În scopul reglementării modului de efectuare a sponsorizarii în domeniul audiovizualului, în aplicarea prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea şi ale art. 32 alin. (1) din Legea audiovizualului nr. 48/1992,În conformitate cu dispoziţiile art. 29 al Legii audiovizualului nr. 48/1992,Consiliul Naţional al Audiovizualului decide: + 
Articolul 1Se aprobă Normele obligatorii privind sponsorizarea în domeniul audiovizualului, prezentate în anexa, care face parte integrantă din prezenta decizie.
 + 
Articolul 2Prezentele norme intră în vigoare de la data publicării lor în Monitorul Oficial al României.PREŞEDINTELE CONSILIULUI NAŢIONAL AL AUDIOVIZUALULUI,prof.univ.dr. TITUS RAVEICA
 + 
Anexa 1NORME OBLIGATORIIprivind sponsorizarea în domeniul audiovizualului + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1Prin sponsorizare, în sensul prezentelor norme obligatorii, se înţelege participarea unei persoane fizice sau juridice, pe baza unui contract încheiat între sponsor şi beneficiar, la finanţarea directa sau indirecta, total sau parţial, a unor programe audiovizuale cu scopul promovării numelui sau, a marcii sau a imaginii sale sociale.
 + 
Articolul 2Prin sponsor, în sensul prezentelor norme obligatorii, se înţelege orice persoană fizica sau juridică, publică sau privată, din România sau din străinătate, care efectuează o sponsorizare în condiţiile legii.Persoanele fizice sau juridice din România nu pot efectua activităţi de sponsorizare din surse obţinute de la bugetul de stat.Nu pot fi sponsori partidele şi formaţiunile politice.
 + 
Articolul 3În domeniul audiovizualului pot beneficia de sponsorizare, în sensul prezentelor norme obligatorii, persoanele juridice şi persoanele fizice menţionate în art. 5 din Legea nr. 32/1994 privind sponsorizarea, care desfăşoară una dintre activităţile prevăzute la art. 4 din lege.
 + 
Capitolul 2Modalităţi de realizare a sponsorizarii + 
Articolul 4O emisiune sau o serie de emisiuni sponsorizate, în întregime sau parţial, trebuie să fie identificate în mod clar ca atare şi adecvat în generic, la începutul şi/sau la sfârşitul programului.Este exclusa prezenta sponsorului şi a semnelor sale distinctive, sonore sau vizuale, în interiorul emisiunii (scenografie, costume, afişe, instrumente muzicale etc.), cu excepţia emisiunilor-concurs, a emisiunilor de divertisment, a căror durata depăşeşte 30 de minute, precum şi a emisiunilor conţinând manifestări sportive şi în cadrul cărora este permisă menţionarea sponsorului şi a semnelor sale în generic la intervale de timp care nu pot fi mai mici de 15 minute.
 + 
Articolul 5Conţinutul şi programarea unei emisiuni sponsorizate nu pot fi în nici un caz influentate de sponsori, astfel încât sa aducă atingere responsabilităţii şi independentei editoriale a difuzorului de programe de radio şi de televiziune.
 + 
Articolul 6Emisiunile sponsorizate nu trebuie să incite la vânzarea, la cumpărarea sau la luarea în locatie a produselor sau a serviciilor sponsorului sau ale unui terţ.
 + 
Capitolul 3Sponsorizări interzise + 
Articolul 7Sunt interzise sponsorizarea programelor de actualitati şi a programelor cu tematica politica, precum şi sponsorizarea prozelitismului religios.
 + 
Articolul 8Sponsorul ori beneficiarul poate să aducă la cunoştinţa publicului sponsorizarea numai prin promovarea numelui sau a marcii, ori a imaginii sale.Emisiunile de radio şi de televiziune sponsorizate trebuie anunţate ca atare.Se interzice ca prin operaţiunea de sponsorizare beneficiarul ori sponsorul să efectueze reclama comercială anterioară, concomitenta sau ulterioară activităţii sponsorizate, în favoarea sponsorului sau a altor persoane decît beneficiarul.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 9Orice aspecte de natura juridică, financiară sau privind modul de procedura, la care nu se fac în mod expres referiri în prezentele norme obligatorii, vor fi interpretate în sensul strict al prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea.
 + 
Articolul 10Consiliul Naţional al Audiovizualului va putea aduce, dacă va fi cazul, modificări prezentelor norme obligatorii.––––––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x