DECIZIE nr. 137 din 12 decembrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN COMUNICATII
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 916 din 16 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 591 29/10/2002
ActulREFERIRE LAOUG 79 13/06/2002 ART. 32
ActulREFERIRE LAOUG 79 13/06/2002 ART. 38
ActulAPROBA PEREGULAMENT 12/12/2002
ActulCONTINE PEREGULAMENT 12/12/2002
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 591 29/10/2002
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 79 13/06/2002 ART. 50
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 79 13/06/2002 ART. 56
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind aprobarea Regulamentului pentru efectuarea analizelor de piaţa şi determinarea puterii semnificative pe piaţa



În temeiul prevederilor art. 32 alin. (1) lit. b) şi ale art. 38 alin. (1), (3) şi (5) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 591/2002,preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii emite prezenta decizie. + 
Articolul UNICSe aprobă Regulamentul pentru efectuarea analizelor de piaţa şi determinarea puterii semnificative pe piaţa, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezenta decizie.Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Comunicaţii,Ion SmeeianuBucureşti, 12 decembrie 2002.Nr. 137.
 + 
Anexa 1REGULAMENTpentru efectuarea analizelor de piaţa şi determinarea puterii semnificative pe piaţa + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Articolul 1(1) Prezentul regulament conţine regulile pe baza cărora Autoritatea Naţionala de Reglementare în Comunicaţii, denumita în continuare ANRC, efectuează analiza pieţelor identificate potrivit Regulamentului privind identificarea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice şi determina dacă unul sau mai mulţi furnizori de reţele ori de servicii de comunicaţii electronice au putere semnificativă pe o anumită piaţa relevanta specifică.(2) În cuprinsul prezentului regulament sunt aplicabile definiţiile prevăzute la art. 2 din Regulamentul privind identificarea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice.
 + 
Articolul 2(1) Un furnizor este considerat ca având putere semnificativă pe o anumită piaţa relevanta specifică dacă, individual sau împreună cu alţi furnizori, se bucura pe piaţa respectiva de o poziţie echivalenta unei poziţii dominante.(2) Prin poziţie dominantă pe o anumită piaţa se înţelege situaţia în care un furnizor este capabil, într-o măsura apreciabila, să se comporte independent faţă de concurenţi, clienţi sau consumatori.(3) Un furnizor cu putere semnificativă pe o anumită piaţa poate fi considerat a avea putere semnificativă şi pe o piaţa aflată în strânsă legătură cu cea dintâi, dacă legăturile dintre cele doua pieţe permit ca puterea de piaţa să fie utilizata şi pe piaţa adiacenta.(4) În evaluarea puterii semnificative a unui furnizor pe o anumită piaţa relevanta specifică se va lua în considerare puterea pe acea piaţa a întregului grup din care acesta face parte.
 + 
Capitolul 2Criterii pentru determinarea puterii semnificative + 
Articolul 3(1) Pentru determinarea puterii semnificative pe o piaţa relevanta specifică ANRC va lua în considerare unul sau mai multe dintre următoarele criterii:a) cota de piaţa şi stabilitatea acesteia;b) integrarea pe verticala;c) numărul concurenţilor;d) puterea de contracarare a utilizatorilor;e) evoluţia preţurilor şi nivelul profiturilor;f) gradul de diversificare a produselor;g) mărimea furnizorilor;h) absenta concurenţilor potenţiali;i) controlul asupra unei reţele sau infrastructuri asociate, greu de duplicat;j) economiile de scara;k) economiile de scop;l) avantajul tehnologic;m) accesul facil sau privilegiat la resurse financiare;n) existenta unei reţele dezvoltate de distribuţie.(2) Lista prevăzută la alin. (1) este neexhaustiva, iar alegerea criteriilor va depinde de caracteristicile pieţei relevante specifice.
 + 
Articolul 4(1) Dacă pe o piaţa relevanta specifică exista un singur furnizor, acesta este prezumat a avea putere semnificativă pe piaţa respectiva şi va fi desemnat în acest sens de ANRC.(2) Un furnizor cu o cota de piaţa mai mare sau egala cu 40% va fi considerat a avea putere semnificativă pe piaţa relevanta specifică dacă, în urma aplicării celorlalte criterii prevăzute la art. 3, ANRC nu constata contrariul.(3) Un furnizor cu o cota de piaţa mai mica de 40% va fi considerat a nu avea putere semnificativă pe piaţa relevanta specifică dacă, în urma aplicării celorlalte criterii prevăzute la art. 3, ANRC nu constata contrariul.
 + 
Articolul 5(1) Principalele criterii ce pot fi utilizate pentru determinarea cotelor de piaţa ale furnizorilor sunt:a) cifra de afaceri;b) numărul de utilizatori;c) volumul traficului;d) capacitatea instalata;e) valoarea traficului.(2) Lista prevăzută la alin. (1) este neexhaustiva, iar alegerea criteriilor va depinde de caracteristicile pieţei relevante specifice.
 + 
Articolul 6(1) Stabilitatea în timp a cotei de piaţa oferă un indiciu ce conduce către existenta puterii semnificative pe piaţa, în timp ce fluctuatiile cotelor de piaţa pot indica absenta unui furnizor cu putere semnificativă pe piaţa.(2) Scăderea treptata a cotei de piaţa a unui furnizor cu putere semnificativă sugereaza ca piaţa devine mai competitivă, dar nu determina în mod necesar pierderea puterii semnificative pe piaţa relevanta specifică.
 + 
Articolul 7În analiza pieţelor relevante specifice se va avea în vedere ca integrarea pe verticala, în aval sau în amonte, a unui furnizor cu putere semnificativă pe o piaţa relevanta specifică poate afecta negativ concurenta pe pieţele adiacente.
 + 
Articolul 8La efectuarea analizelor de piaţa se va ţine seama de numărul furnizorilor existenţi pe piaţa, precum şi de raportul dintre cotele de piaţa ale acestora. Un număr mare de furnizori poate constitui un indiciu al concurentei efective pe piaţa.
 + 
Articolul 9(1) Puterea pe piaţa a unui furnizor poate fi diminuată de puterea de contracarare a utilizatorilor.(2) Puterea de contracarare a unui utilizator se manifesta, de regula, atunci când sunt îndeplinite una sau mai multe dintre următoarele condiţii:a) utilizatorul cumpara un volum important din totalul produselor oferite de furnizor;b) utilizatorul poate migra, cu costuri reduse, către surse alternative de achizitionare a produselor respective;c) utilizatorul ar putea produce el însuşi produsele respective.(3) Puterea de contracarare a utilizatorului creşte când valoarea achiziţiilor de produse oferite de furnizor reprezintă o parte importanţa din cheltuielile totale ale unui utilizator sau când furnizorul a realizat investiţii considerabile pentru a oferi produsele respective.
 + 
Articolul 10În efectuarea analizelor de piaţa se va tine seama dacă preţurile sunt stabilite pe baza mecanismelor concurentiale sau dacă acestea sunt determinate de politica de preţuri a furnizorului cu putere semnificativă pe piaţa, ceilalţi concurenţi raportandu-şi politica de preţuri la aceasta.
 + 
Articolul 11Nivelul profitului unui furnizor poate indica, de asemenea, gradul de concurenta pe piaţa relevanta specifică. Deşi profiturile mari se pot datora unei activităţi eficiente a furnizorului, acestea pot indica inexistenta unei concurente efective şi prezenta unor bariere ridicate la intrarea pe piaţa.
 + 
Articolul 12În efectuarea analizelor de piaţa ANRC va lua în considerare faptul ca un furnizor care oferă o gama diversificata de produse îşi poate consolida poziţia pe piaţa prin oferirea acestora în pachet.
 + 
Articolul 13În efectuarea analizelor de piaţa se tine seama de faptul ca un furnizor de mari dimensiuni, comparativ cu concurentii săi, poate obţine şi menţine în timp anumite avantaje faţă de aceştia, provenite din economiile de scara, puterea financiară, puterea de negociere în relaţiile cu furnizorii săi, capacitatea de producţie, reţeaua de distribuţie şi politica de marketing.
 + 
Articolul 14(1) Absenta concurenţilor potenţiali poate indica existenta unor bariere ridicate la intrarea pe piaţa.(2) Concurentii potenţiali sunt acei furnizori care, în circumstanţele economice date, au capacitatea de a intra pe piaţa relevanta specifică cu produse pe care le furnizează pe alte arii geografice sau prin adaptarea rapida a tehnologiei de care dispun, în condiţii acceptabile de eficienta.
 + 
Articolul 15Controlul asupra unei reţele sau infrastructuri asociate, pe care un concurent le poate duplica numai într-un timp îndelungat şi cu costuri considerabile, poate reprezenta o bariera ridicată la intrarea pe piaţa.
 + 
Articolul 16Economiile de scara apar atunci când costul total mediu pe unitatea de produs al unui furnizor scade o dată cu creşterea vânzărilor, pentru un nivel al producţiei corelat cu nivelul cererii pe piaţa. Economiile de scara sunt influentate de factori tehnologici şi manageriali şi rezultă din scăderea costurilor fixe pe unitatea de produs ca urmare a creşterii volumului vânzărilor.
 + 
Articolul 17Economiile de scop apar ca urmare a avantajului de cost pe care îl are un furnizor care realizează doua sau mai multe produse, utilizând aceleaşi mijloace, faţă de cei care realizează un singur produs. Economiile de scop pot exista separat sau împreună cu economiile de scara.
 + 
Articolul 18Deţinerea de către un furnizor a unui avantaj tehnologic permite acestuia să obţină costuri reduse, putând constitui în acelaşi timp o bariera la intrarea pe piaţa pentru concurentii potenţiali.
 + 
Articolul 19Situaţia în care furnizorii au acces facil sau privilegiat la resurse financiare poate împiedica intrarea unor noi concurenţi pe piaţa relevanta specifică.
 + 
Articolul 20Un sistem de distribuţie dezvoltat, care poate fi realizat numai într-un timp îndelungat şi cu costuri considerabile, reprezintă un avantaj competitiv pentru furnizorul care îl deţine.
 + 
Capitolul 3Puterea semnificativă colectivă + 
Articolul 21(1) Pentru ca doi sau mai mulţi furnizori să se bucure în comun de putere semnificativă pe o piaţa relevanta specifică (putere semnificativă colectivă) este necesar ca aceştia să fie independenţi din punct de vedere juridic şi economic şi să se comporte faţă de utilizatori şi concurenţi ca o singura entitate care are putere semnificativă pe piaţa relevanta specifică.(2) Pentru asimilarea comportamentului faţă de utilizatori şi concurenţi a doi sau mai mulţi furnizori cu acela al unei singure entităţi este necesară îndeplinirea în mod cumulativ a următoarelor condiţii:a) sa nu existe concurenta efectivă pe piaţa relevanta specifică între furnizorii în cauza;b) furnizorii în cauza sa adopte pe piaţa relevanta specifică un comportament uniform sau o politica unitară.
 + 
Articolul 22În scopul determinării existenţei puterii semnificative colective pe o piaţa relevanta specifică, ANRC trebuie să analizeze cumulativ:a) dacă exista caracteristici ale pieţei care să favorizeze o coordonare tacită a comportamentului pe piaţa a doi sau mai mulţi furnizori;b) dacă o astfel de coordonare este viabila, prin aceea ca:– nici unul dintre participanţi nu este capabil sau nu este motivat sa abordeze un comportament divergent, având în vedere faptul ca ceilalţi participanţi sunt capabili şi motivati să aplice măsuri de contraatac; şi– concurentii şi utilizatorii nu sunt capabili sau motivati să se opună rezultatului acestei coordonari.
 + 
Articolul 23(1) În efectuarea analizei prevăzute la art. 22 ANRC va aplica unul sau mai multe dintre următoarele criterii:a) concentrarea pieţei – o concentrare ridicată a pieţei poate indica existenta puterii semnificative colective;b) transparenta pieţei – puterea semnificativă colectivă poate aparea în situaţia în care furnizorii pot obţine cu usurinta informaţii despre preţurile şi clienţii concurenţilor;c) gradul de maturitate a pieţei – un grad ridicat de maturitate a pieţei relevante specifice ingreuneaza intrarea pe piaţa şi atragerea de noi clienţi;d) stagnarea sau creşterea moderata a cererii – o creştere rapida a cererii stimuleaza concurenta pe piaţa relevanta specifică, furnizorii având posibilitatea de a-şi mari cota de piaţa şi profiturile;e) elasticitatea scăzută a cererii – dacă cererea nu se modifica în mod considerabil ca răspuns la schimbările de preţ, exista o motivatie scăzută a furnizorilor de a reduce preţurile în scopul creşterii cotei lor de piaţa;f) omogenitatea produselor – cu cat omogenitatea produselor este mai mare sau este percepută de către utilizatori în acest sens, cu atât va creşte motivatia furnizorilor de a adopta un comportament similar pe piaţa, în scopul de a evita o concurenta a preţurilor şi o scădere a profiturilor;g) structura asemănătoare a costurilor – la un preţ dat, o structura asemănătoare a costurilor va determina un nivel similar al profiturilor, putând conduce la înţelegeri între furnizori asupra preţurilor;h) cotele de piaţa similare – adoptarea unui comportament similar pe piaţa de către furnizori poate fi favorizata de existenta unor cote de piaţa asemănătoare;i) lipsa inovatiilor tehnice şi maturitatea tehnologiei – cu cat maturitatea tehnologiei este mai ridicată, cu atât competiţia prin inovaţie tehnologică scade;j) absenta capacităţilor în exces – existenta capacităţilor în exces poate împiedica apariţia sau menţinerea unor înţelegeri între furnizori, aceştia fiind stimulati sa utilizeze capacitatile suplimentare în scopul maririi profiturilor;k) barierele ridicate de intrare pe piaţa – existenta puterii semnificative colective pe o piaţa relevanta specifică este favorizata de barierele ridicate la intrarea pe piaţa;l) lipsa puterii de contracarare a utilizatorilor – o putere de contracarare ridicată a utilizatorilor poate împiedica apariţia puterii semnificative colective pe o piaţa relevanta specifică;m) lipsa concurenţilor potenţiali – perspectiva intrării pe piaţa relevanta specifică a unor noi concurenţi limitează posibilitatea apariţiei puterii semnificative colective pe acea piaţa;n) diferitele tipuri de legături informale între furnizorii susceptibili de a avea putere semnificativă colectivă – deşi stabilirea unor legături informale între furnizori poate avea scopul legitim de a rezolva unele probleme comune ridicate de activitatea acestora, existenta unor asemenea legături poate indica o acţiune concertata pe piaţa;o) existenta mecanismelor de contraatac – furnizorii vor fi incurajati sa menţină înţelegerile de pe piaţa dacă se pot aştepta la aplicarea unor măsuri de contraatac din partea concurenţilor în cazul încălcării acestor înţelegeri;p) lipsa concurentei sau gradul redus de concurenta la nivelul preţurilor – în cazul în care furnizorii anticipeaza o concurenta puternica la nivelul preţurilor, aceştia pot incerca sa evite concurenta efectivă dintre ei prin înţelegeri asupra preţurilor de pe piaţa. Existenta acestui tip de înţelegeri poate fi indicată de stabilitatea sau de fluctuatia redusă a preţurilor în timp.(2) Lista prevăzută la alin. (1) este neexhaustiva, iar alegerea criteriilor va depinde de caracteristicile pieţei relevante specifice.
 + 
Capitolul 4Dispoziţii finale + 
Articolul 24(1) Acolo unde legea cere ca impunerea, menţinerea, modificarea sau retragerea unor obligaţii să se efectueze în urma unei analize de piaţa realizate în condiţiile legii, ANRC va stabili dacă pe piaţa relevanta exista concurenta efectivă pe baza analizei de piaţa realizate în conformitate cu prevederile prezentului regulament.(2) Dacă pe baza analizei de piaţa astfel realizate ANRC stabileşte ca pe piaţa relevanta specifică exista concurenta efectivă, aceasta nu va impune furnizorilor nici una dintre obligaţiile menţionate la alin. (1) sau le va retrage în cazul în care acestea exista.(3) Dacă pe baza analizei de piaţa astfel realizate ANRC stabileşte ca pe piaţa relevanta specifică nu exista concurenta efectivă, aceasta va identifica, aplicând prevederile prezentului regulament, furnizorii care au putere semnificativă pe piaţa, îi va desemna în acest sens şi le va putea impune, în mod corespunzător, una sau mai multe dintre obligaţiile menţionate la alin. (1) sau va menţine ori va modifica aceste obligaţii acolo unde acestea exista deja.(4) Măsurile prevăzute la alin. (2) şi (3) pot fi luate numai în urma parcurgerii procedurii prevăzute la art. 50 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 79/2002 privind cadrul general de reglementare a comunicaţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 591/2002.
 + 
Articolul 25Furnizorii au obligaţia de a pune la dispoziţie ANRC, la cererea motivată a acesteia, toate informaţiile necesare în vederea aplicării prezentului regulament, sub sancţiunea prevăzută la art. 56 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 79/2002, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 591/2002.──────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x