DECIZIE*) nr. 12 din 15 iunie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 997 bis din 10 noiembrie 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ART. 2RECTIFICAT DERECTIFICARE 308 25/10/2005
ART. 3RECTIFICAT DERECTIFICARE 308 25/10/2005
ART. 12RECTIFICAT DERECTIFICARE 308 25/10/2005
Actiuni induse de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulMODIFICA PELEGE 218 22/12/1997
ActulMODIFICA PEACORD 29/04/1997
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CULEGE 308 25/10/2005
ActulCONTINE PEPROTOCOL 15/06/2005
ActulMODIFICA PELEGE 218 22/12/1997
ActulMODIFICA PEACORD 29/04/1997
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DELEGE 308 25/10/2005
ActulCONTINUT DELEGE 308 25/10/2005
ActulREFERIT DEDECRET 1021 24/10/2005
ART. 2RECTIFICAT DERECTIFICARE 308 25/10/2005
ART. 3RECTIFICAT DERECTIFICARE 308 25/10/2005
ART. 12RECTIFICAT DERECTIFICARE 308 25/10/2005

a Comitetului mixt România-Turcia referitoare la decizia de amendare a Protocolului D privind definirea notiunii de produse originare şi metodele de cooperare administrativa, în cadrul Acordului de comert liber dintre România şi Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997**)



___________Notă *) Traducere oficiala.Notă **) Aprobată de Legea nr. 308 din 25 octombrie 2005 publicată în Monitorul Oficial, Partea I, Nr. 997 din 10 noiembrie 2005.

DECIZIA COMITETULUI MIXT ROMÂNIA—TURCIA Nr. 12/2005*)

referitoare la decizia de amendare a Protocolului D privind definirea noțiunii de produse originare

și metodele de cooperare administrativă, în cadrul Acordului de comerț liber dintre România și Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997

image

Mircea Toader Cemalettin Damlaci

image

*) Traducere oficială.

PROTOCOLUL D

PRIVIND DEFINIREA NOȚIUNII DE PRODUSE ORIGINARE

ȘI METODELE DE COOPERARE ADMINISTRATIVĂ

image

k)'1clasi:ficat" se referă la clasificarea unui produs sau material într-o poziţie tarifară distinctă;

lr'transportă înseamnă produsele care sunt fie expediate simultan de la un exportator la un destinatar sau însoţite de un singur document de transport acoperind transportul lor de la exportator la destinatar sau, în absenţa unui astfel de document, de o singură factură.

m)"terîtorii" include apele teritoriale.

TITLUL II

DEFINIREA NOTIUNII DE ''PRODUSE ORIGINARE11

Articolul 2 Condiţii generale

I. În scopul aplicării acestui Acord, următoarele produse vor fi considerate ca fiind originare din Turcia:

  1. a) produse obţinute în întregime în Romania în sensul articolului 5;

  2. b) produse obţinute în Romania care încorporează materiale care nu au fost obţinute în întregime acolo, cu condiţia ca aceste materiale să fi suferit prelucrări sau transformări suficiente în Turcia în sensul articolului 6;

  1. 2. In scopul aplicării acestui Acord, următoarele produse vor fi considerate ca fiind originare din Turcia:

    1. a) produse obţinute în întregime în Turcia în sensul articolului 5;

    2. b) produse obţinute în Turcia, care încorporează materiale care nu au fost obţinute în întregime acolo, cu condiţia ca aceste materiale să fi suferit prelucrări sau transformări suficiente în România, în sensul articolului 6;

Articolul 3 Cumulul în Romania

  1. 1. Fără a prejudicia prevederile Articolului 2 (1), produsele vor fi considerate ca originare din Romania dacă sunt obţinute acolo, încorporand materiale originare din Bulgaria, Elveţia (jnclusiv Lichtenstein)1, Islanda, Norvegia, Remania, Turcia sau în Comunitate, cu condiţia ca prelucrările sau transformările efectuate în Turcia să depăşească operaţiunile prevăzute la Articolul 7. Nu este necesar ca aceste materiale să fi suferit prelucrări sau transformări suficiente.

  2. 2. Fără a prejudicia prevederile Articolului 2 (1), produsele vor fi considerate ca originare din Romania dacă aceste produse sunt obţinute acolo, încorporând materiale originare din Insulele Feroe sau din orice

    image

    1 Principatul Liechtenstein are reuniune vamală cu Elveţia şi este parte contractantă Acordul privind Spaţiul Economic European

    altă ţară care participă la parteneriatul Euro-Mediteranean, conform Declaraţiei de la Barcelona din 27- 28 noiembrie 1995, alta decât Turcia1, cu condiţia ca prelucrările şi transformările efectuate în Turcia să depăşească operaţiunile prevăzute la Articolul 7. Nu este necesar ca aceste materiale să fi suferit prelucrări sau transformări suficiente.

  3. 3. In cazul în care prelucrările şi transformările efectuate în Romania nu depăşesc operaţiunile prevăzute la Articolul 7, produsul obţinut va fi considerat ca originar din Romania numai în cazul în care valoarea adăugată acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare dintre ţările menţionate în paragraful 1 şi 2. 1n caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricarea în Romania.

  4. 4. Produsele originare din una din ţările menţionate în paragraful 1 şi 2, care nu au suferit nici o

    prelucrare sau transformare în Rornania, îşi păstrează originea dacă sunt exportate în una din aceste ţări.

  5. 5. Cumulul prevăzut în acest Articol poate fi aplicat numai dacă:

    1. (a) între ţările implicate în dobandirea statutului de ţară originară şi ţară de destinaţie este aplicabil un acord comercial preferenţial în conformitate cu Articolul XXIV al Acordului general pentru Tarife si Comerţ ( GATT)

    2. (b) materialele şi produsele au dobândit statutul de materiale şi produse originare în urma aplicării de reguli de origine identice cu cele prevăzute în acest Protocol;

      Sl

    3. (c) anunţurile privind îndeplinirea cerinţelor necesare aplicării cumulului au fost publicate, în Monitorul oficial al Romaniei si Turciei, în conformitate cu procedurile interne.

Romania va informa Turcia in legatura cu acordurile sale de comert liber, incluzand data intrarii in vigoare, si regulile de origine corespunzatoare acestora, ce vor fi aplicabile cu tari la care se face referire in paragrafele 1 si 2.

Articolul 4

Cumulul în Turcia

  1. 1. Fără a prejudicia prevederile Articolului 2 (2), produsele vor fi considerate ca originare din Turcia dacă sunt obtinute acolo, încorporând materiale originare din Bulgaria, Elvetia (inclusiv Lichtenstein)2, Islanda, Norvegia, Romania, Turcia sau din Comunitate, cu condiţia ca prelucrările sau transformările efectuate în Turcia să depaşească operaţiunile prevăzute la Articolul 7. Nu este necesar ca aceste materiale să fi suferit prelucrări sau transformări suficiente.

    image

    1 Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Siria, Tunisia, Cisiordania şi Fâşia Gaza

    2 Principatul Liechtenstein are reuniune vamală cu Elveţia şi este parte contractantă Acordul privind Spaţiul Economic European

  2. 2. Fără a prejudicia prevederile Articolului 2 (2), produsele vor fi considerate ca originare din Turcia dacă aceste produse sunt obţinute acolo, încorporand materiale originare din Insulele Feroe sau din orice altă ţară care participă la parteneriatul Euro-Mediteranean, conform Declaraţiei de la Barcelona din 27- 28 noiembrie 1995, alta decat Turcia1, cu condiţia ca prelucrările şi transformările efectuate în Turcia să depăsească operaţiunile prevăzute la Articolul 7. Nu este necesar ca aceste materiale să fi suferit prelucrări sau transformări suficiente.

  3. 3. In cazul în care prelucrările şi transfonnările efectuate în Turcia nu depaşesc operaţiunile prevăzute la Articolul 7, produsul obţinut va fi considerat ca originar din Turcia numai în cazul în care valoarea adăugată acolo este mai mare decât valoarea materialelor utilizate, originare din oricare dintre ţările menţionate în paragraful 1 şi 2. In caz contrar, produsul obţinut va fi considerat ca originar din ţara din care provin materialele cu valoarea cea mai mare, folosite la fabricarea în Turcia.

  4. 4. Produsele originare din una din ţările menţionate în paragraful 1 şi 2, care nu au suferit nici o prelucrare sau transformare în Turcia, işi păstrează originea dacă sunt exportate în una din aceste ţări.

  5. 5. Cumulul prevazut în acest Articol poate fi aplicat numai dacă:

    1. (a) între ţările implicate în dobândirea statutului de ţară originară si ţara de destinaţie este aplicabil un acord comercial preferenţial în conformitate cu Articolul XXIV al Acordului General pentru Tarife şi Comerţ ( GATT);

    2. (b) materialele şi produsele au dobândit statutul de materiale şi produse originare în urma aplicării de reguli de origine identice cu cele prevăzute în acest Protocol;

      Şl

    3. (c) anunţurile privind îndeplinirea cerinţelor necesare aplicării cumulului au fost publicate, în Monitorul oficial al Romaniei si Turciei în conformitate cu procedurile proprii.

Turcia va furniza Romaniei detalii ale Acordurilor, inclusiv datele de intrare în vigoare ale acestora şi regulile de origine corespunzatoare, care se aplică celorlalte ţări menţionate în paragraful 1si 2.

image

1 Algeria, Egipt, Israel, Iordania, Liban, Maroc, Siria, Tunisia, Cisiordania şi Fâşia Gaza

Articolul 5

Produse obţinute în întregime

  1. 1. Următoarele sunt considerate ca obţinute în întregime în Romania sau în Turcia:

    1. (a) produsele minerale extrase din solul sau solul lor marin;

    2. (b) produsele vegetale recoltate acolo;

    3. (c) animalele vii născute şi crescute acolo;

    4. (d) produse ale animalelor vii crescute acolo;

    5. (e) produsele obţinute din vânătoare şi pescuit;

    6. (f) produse ale pescuitului marin şi alte produse extrase din mare în afara apelor teritoriale ale unei Părţi de către vasele ei;

    7. (g) produsele fabricate la bordul vaselor ei uzină, exclusiv din produsele la care se face referire în subparagraful (f);

    8. (h) articolele uzate, colectate acolo, destinate numai recuperării materiilor prime, inclusiv anvelope uz.a.te destinate reşapării sau folosite ca deşeuri;

    9. (i) deşeurile şi reziduurile rezultate din operaţiuni de producţie;

      (i) produsele extrase din solul sau subsolul marin în afara apelor lor teritoriale, cu condiţia ca ea sa aibă drepturi de exploatare exclusivă a acelui sol sau subsol;

      (k) mărfurile produse acolo exclusiv din produsele menţionate la subparagrafele de la (a) la (j).

  2. 2. Termenii ''vasele ei” şi „vasele ei uzină” de la subparagrafele I(f) şi l(g) se aplică numai vaselor şi vaselor uzină:

    1. (a) care sunt înregistrate sau înmatriculate în Romania sau in Turcia;

    2. (b) care navighează sub pavilionul României sau al Turciei;

    3. (c) care sunt deţinute în proporţie de cel puţin 50% de cetăţeni ai României sau ai Turciei, sau de o companie al cărei sediu se află în România sau în Turcia, ai cărei manageri sau manager, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi majoritatea membrilor acestor consilii sunt cetăţeni ai României sau ai Turciei şi care, în plus, în cazul asocierilor sau societăţilor cu răspundere limitată, cel puţin jumătate din capital aparţine României sau Turciei sau instituţiilor pub)ice sau cetăţenilor României sau ai Turciei;

    4. (d) ai căror ofiţeri sau comandant sunt cetăţeni ai României sau ai Turciei

      Şl

    5. (e) cel puţin 75% din membrii echipajului sunt cetăţeni ai României sau ai Turciei.

Articolul 6

Produse suficient prelucrate sau transformate

  1. 1. Pentru aplicarea articolului 2, produsele care nu sunt obţinute în întregime sunt considerate ca fiind suficient prelucrate sau transformate atunci când condiţiile stipulate în lista anexei II a acestui protocol sunt îndeplinite.

    Condiţiile la care se face referire mai sus indică pentru toate produsele acoperite de acest acord, prelucrările sau transformările care trebuie realizate asupra materialelor neoriginare folosite în producţie şi se aplică numai în relaţie cu astfel de materiale. In consecinţă, dacă un produs care a dobândit caracterul de produs originar prin îndeplinirea condiţiilor stabilite în listă, este folosit la fabricarea unui alt produs condiţiile aplicabile produsului în care este încorporat nu se aplică acestuia şi nu vor fi luate în considerare materialele neoriginare care au fost folosite la fabricarea sa.

  2. 2. Prin derogare de la paragraful 1, materialele neoriginare care, în concordanţă cu condiţiile stabilite în listă, nu ar fi trebuit să fie folosite la fabricarea unui produs pot, cu toate acestea, să fie folosite, cu condiţia ca:

    1. (a) valoarea lor totală să nu depăşească 10% din preţul de uzină al produsului;

    2. (b) oricare dintre procentajele date în listă pentru valoarea maximă a materialelor neoriginare să nu fie depăşite prin aplicarea acestui paragraf

      Acest paragraf nu se aplică produselor încadrate la capitolele 50 la 63 ale Sistemului armonizat.

  3. 3. Paragrafele I şi 2 se aplică conform prevederilor Articolului 7.

    Articolul 7

    Operaţiuni de prelucrare sau transformare insuficiente

    1. 1. Fără a prejudicia prevederile paragrafului 2, următoarele operaţiuni sunt considerate prelucrări sau transformări insuficiente pentru a conferi statutul de produse originare, indiferent dacă cerinţele articolului 6 sunt satisfăcute:

      1. (a) operaţiuni pentru asigurarea conservării în bune condiţii a produselor în timpul transportului şi depozitării;

      2. (b) desfacerea şi asamblarea pachetelor;

      3. (c) spălare, curăţare, îndepărtarea prafulu a oxidului, a uleiului, a vopselelor sau a altor acoperitori;

      4. (d) călcarea sau presarea textilelor;

      5. (e) simple operaţiuni de vopsire şi lustruire;

      6. (f) cojire, albire parţială sau totală, lustruire şi glazurare a cerealelor şi orezului;

      7. (g) operaţiuni de colorare a zahărului sau formare a bucăţilor de zahăr;

      8. (h) înlăturarea pieliţei, scoaterea sâmburilor şi cojirea fructelor, nucilor şi legumelor;

      9. (i) ascuţirea, simpla măcinare sau simpla tăiere;

        (i) cernerea, analizarea, sortarea, clasificarea, încadrarea, îmbinarea (inclusiv alcătuirea seturilor de mărfuri);

        1. (k) simpla introducere în sticle, doze, flacoane, saci, lăz cutii, forarea pe planşete sau panouri şi toate celelalte operaţiuni simple de ambalare;

        2. (l) aplicarea sau imprimarea pe produse sau pe ambalajele lor, de mărci, etichete, sigle şi alte semne distinctive similare;

        3. (m) simplul amestec de produse, chiar din categorii diferite;

        4. (n) simpla asamblare a parţilor de articole pentru a constitui un articol complet sau dezasamblarea produselor în părţi ;

        5. (o) cumulul a două sau mai multor operaţiuni din cele menţionate la punctele de la (a) la (n);

        6. (p) sacrificarea animalelor.

    2. 2. Toate operaţiunile realizate în România sau în Turcia asupra unui anumit produs vor fi considerate împreună atunci când se determină dacă prelucrarea sau transformarea suferită de acel produs urmează a fi considerată ca insuficientă în sensul paragrafului 1.

    Articolul 8

    Unitatea de luat în considerare

    1. 1. Unitatea de luat în considerare pentru aplicarea prevederilor acestui protocol va fi produsul în cauză care este considerat ca unitate de bază la determinarea clasificării ce foloseşte Nomenclatura Sistemului armonizat.

      În consecinţă, urmează ca:

      1. (a) în cazul în care un produs compus dintr-un grup sau ansamblu de produse este clasificat în termenii Sistemului armonizat 1a o singură poziţie tarifară, întregul constituie unitatea de luat în considerare;

      2. (b) în cazul în care un transport constă dintr-un număr de produse identice clasificate la aceeaşi poziţie tarifară a Sistemului armonizat, fiecare produs trebuie luat individual la aplicarea prevederilor acestui protoco1

  1. 2. Atunci când, în baza regulii generale 5 a Sistemului armonizat, ambalajul este clasificat împreună cu produsul pe care îl conţine, el este inclus în scopul determinării originii.

    Articolul 9

    Accesori piese de schimb şi unelte

    Accesoriile, piesele de schimb şi unelte expediate odata cu un echipament, o maşină, un aparat sau un vehicul şi care fac parte din echiparea normală şi sunt incluse în preţ sau nu sunt facturate separat, sunt considerate ca formând un tot cu echipamentul, maşina sau vehiculul respectiv.

    ArticoIul IO Seturi

    Seturile, conform prevederilor regulii generale 3 a Sistemului armonizat, sunt considerate originare cu condiţia ca toate articolele componente sa fie originare. Totuşi, un set compus din articole originare şi neoriginare este considerat ca originar în întregime, cu condiţia ca valoarea articolelor neoriginare să nu depăşească 15% din preţul de uzină al setului.

    Articolul 11

    Elemente neutre

    Pentru a determina dacă un produs este originar, nu este necesar să se stabilească originea următoarelor elemente care pot fi folosite la fabricarea sa:

    1. (a) energia şi combustibilu};

    2. (b) instalaţiile şi echipamentele;

    3. (c) maşinile şi uneltele;

    4. (d) mărfurile care nu intră şi care nu sunt destinate să intre în compoziţia fmală a produsului.

TITLUL ID CONDIŢII TERITORIALE

Articolul 12 Principiul teritorialităţii

  1. 1. Condiţiile stabilite în titlul II privind dobândire.a statutului de produs originar trebuie să fie îndeplinite fără întrerupere în România şi în Turcia, cu excepţia celor prevăzute la Articolele 3 şi 4 şi la paragraful 3 din acest Articol.

  2. 2. Cu excepţia celor prevazute la Articolele 3 şi 4, în cazul în care produsele originare exportate din România sau din Turcia într-o altă ţară sunt returnate, ele trebuie să fie considerate ca neoriginare, dacă nu se demonstrează autorităţilor vamale că:

    1. (a) mărfurile returnate sunt aceleaşi cu cele exportate;

      Şl

    2. (b) ele nu au suferit nici o operaţiune peste cea necesară păstrării lor în aceeaşi stare în timp ce s-au aflat în acea ţară sau când au fost exportate.

  3. 3. Dobandirea statutului de produs originar în conformitate cu condiţiile stipulate la Titlul II nu va fi afectată de prelucrările şi transformările efectuate în afara României sau a Turciei asupra materialelor exportate din România sau din Turcia şi reimportate ulterior acolo, cu condiţia ca:

    1. (a) materialele respective să fie obţinute în întregime în România sau în Turcia ori acestea sa fi suferit anterior efectuării exportulu prelucrări sau transformări peste operaţiunile la care se face referire la Articolul 7;

      Şl

    2. (b) să se poată demonstra autoritatilor vamale că:

      1. i) mărfurile re-importate au fost obţinute pnn prelucrarea sau pnn transformarea materialelor exportate;

        ŞI

      2. ii) valoarea adăugată totală dobândită în afara României sau a Turciei prin aplicarea prevederilor acestui articol nu depăşeşte 10% din preţul de uzină al produsului final pentru care se solicită statutul de produs originar.

  4. 4. 1n scopul aplicării paragrafului 3, condiţiile necesare dobândirii statutului de produs originar, stipulate

    în Titlul II, nu se vor aplica prelucrărilor sau transformărilor efectuate în afara României sau a Turciei.

    Cu toate acestea, acolo unde, în lista din Anexa II, pentru determinarea statutului de originar al produsului finit, se aplică o regulă care stipulează valoarea maximă pentru toate materialele neoriginare încorporate pe teritoriul părţii în camă, luată împreună -cu valoarea adăugată totală, dobândită în afara României sau a Turciei prin aplicarea prevederilor acestui articol, nu trebuie să depăşească procentajul stipulat.

  5. 5. In scopul aplicării paragrafelor 3 şi 4, prin ăvaloarea adăugată totală” se înţelege totalul costurilor acumulate în afara Rornaniei sau a Turciei, inclusiv valoarea materialelor încorporate acolo.

  6. 6. Prevederile paragrafelor 3 si 4 nu se aplică produselor care nu îndeplinesc condiţiile stipulate în lista din Anexa II sau celor care pot fi considerate suficient prelucrate sau transformate doar- cu aplicarea toleranţei generale prevăzute la Articolul 6 (2).

  7. 7. Prevederile paragrafelor 3 si 4 nu se aplică produselor încadrate la Capitolele 50 şi 63 ale Sistemului armonizat.

  8. 8. Prelucrările şi transformările de tipul celor prevăzute în acest Articol, efectuate în afara României sau a Turciei, vor fi realizate conform regimului de perfecţionare pasivă sau a aranjamentelor similare.

Articolul 13 Transportul Direct

  1. 1. Regimul preferenţial prevăzut în Acord este aplicabil numai produselor care satisfac cerinţele acestui Protocol, care sunt transportate direct între România şi Turcia sau pe teritoriile altor ţări, la care se face referire in Articolele 3 şi 4, în relaţie cu care se aplică cumulul. Totuş produsele constituind un singur transport pot fi transportate prin alte teritorii, şi dacă este cazu cu transbordare sau depozitare temporară în aceste teritori cu condiţia ca bunurile să rămână sub supravegherea autorităţilor vamale ale ţării de tranzit sau depozitare şi ca ele să nu fie supuse altor operaţiuni în afara celor de descărcare, reîncărcare sau orice altă operaţiune destinată a asigura conservarea lor ca atare.

    Produsele originare pot fi transportate prin conducte prin alt teritoriu decât cel al României sau al Turciei.

  2. 2. Dovada că au fost îndeplinite condiţiile prevăzute la paragraful 1 este adusă autorităţilor vamale ale ţării de import prin prezentarea:

    1. (a) unui document de transport unic care acoperă trecerea prin ţara 1e tranzit; sau a

    2. (b) unui certificat eliberat de către autorităţile vamale ale ţării de tranzit, care:

      1. (i) conţine o descriere exactă a produselor;

      2. (ii) prezintă datele de descărcare şi reîncărcare a produselor şi atunci când este cazuL denunurea navelor sau a celorlalte mijloace de transport folosite;

        Şl

      3. (iii) certifică condiţiile în care produsele au staţionat în ţara de tranzit;

        sau

    3. (c) în lipsa acestora, a oricăror documente probatorii.

Articolul 14 Expoziţii

  1. 1. Produsele originare, trimise pentru expoziţie într-o altă ţară decât cele la care se face referire la Articolele 3 şi 4, în relaţie cu care se aplică cumulul şi vândute după expoziţie pentru a fi importate în România sau în Turcia beneficiază, la import, de prevederile Acordulu cu condiţia să se demonstreze autorităţilor vamale că:

    1. (a) un exportator a expediat aceste produse din Remania sau din Turcia sau în ţara în care este organizată expoziţia şi că au fost expuse acolo;

    2. (b) produsele au fost vândute sau altfel cedate de către acel exportator unei persoane din Remania sau din Turcia;

    3. (c) produsele au fost expediate în timpul desfăşurării expoziţiei sau imediat după aceea, în ţara în care au fost trimise pentru expoziţie;

      Şl

    4. (d) produsele nu au fost folosite, din momentul în care au fost expediate pentru expoziţie, în alte scopuri decât cele legate de prezentarea lor la expoziţia respectivă.

  2. 2. O dovadă de origine trebuie să fie eliberată sau întocmită în concordanţă cu prevederile Titlului V şi prezentată în condiţiile normale autorităţilor vamale ale ţării de import. Denumirea şi adresa expoziţiei trebuie indicată pe aceasta. Dacă este necesar, poate fi solicitată o dovadă documentară suplimentară privind condiţiile în care au fost expuse.

  3. 3. Paragraful 1 se aplică tuturor expoziţiilor, târgurilor sau manifestărilor publice similare, cu caracter comercial, industrial, agricol şi meşteşugăresc, în afara celor organizate în interes particular în magazine

sau sedii comerciale şi care au ca obiect vânzarea produselor străine şi în timpul cărora produsele rămân sub control vamal.

TITLUL IV

DRAWBACK SAU EXCEPTARE DE LA PLATA TAXELOR VAMALE

Articolul 15

Interzicerea drawback sau a exceptării de la plata taxelor vamale

  1. 1. Materialele neoriginare folosite la fabricarea produselor originare în Romârua, în Turcia sau în una din celelalte ţări la care se face referire la Articolele 3 şi 4, pentru care o dovadă a originii este eliberată sau întocmită în conformitate cu prevederile Titlului V, nu va beneficia nici în România şi nici în Turcia de drawback sau de vreo exceptare de la plata taxelor vamale.

  2. 2. Interdicţia de la paragraful 1 nu se va aplica materialelor ne-originare folosite la fabricarea produselor originare din România sau din Turcia, pentru care a fost eliberată sau întocmită o dovadă a originii în conformitate cu prevederile Titlului V, în cazul în care sunt importate într-una din aceste ţări pentru consum final.

  3. 3. Exportatorul produselor acoperite de o dovadă a originii trebuie să poată prezenta oricand, la cererea autorităţilor vamale, toate documentele corespunzatoare care să dovedească că nu a fost obţinută nici o restituire de taxe pentru materialele utilizate la fabricarea produsului respectiv şi că toate taxele vamale sau taxele cu efect echivalent, aplicabile unor asemenea materiale, au fost efectiv plătite.

  4. 4. Prevederile paragrafelor I şi 3 se aplică, de asemenea, şi ambalajelor, în sensul Articolului 8, paragraful 2, accesoriilor, pieselor de schimb şi sculelor, în sensul Articolului 9, precum şi produselor dintr-un set, în sensul Articolului I O, când astfel de articole sunt neoriginare.

  5. 5. Prevederile paragrafelor 1 şi 4 se aplică numai materialelor acoperite de Acord. In plus, ele nu vor impiedica aplicarea unui sistem de restituire la export pentru produsele agricole, aplicabil la export în conformitate cu prevederile Acordului.

TITLUL V DOVADA ORIGINII

Articolul 16 Condiţii generale

  1. 1. Produsele originare din România importate în Turcia şi produsele originare din Turcia importate în România beneficiaz.ă de prevederile prezentului acord prin prezentarea uneia dintre unnatoarele dovezi ale originii:

    1. (a) certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1, al cărui specimen figureaz.ă în Anexa IIIa

    2. (b) certificat de circulatie a mărfurilor EUR-MED, al carui specimen figurează în Anexa IIIb;

    3. (c) sau, în cazurile specificate la articolul 22(1), declaraţie, denumită în cele ce urmează ădeclaraţie pe factură” sau ădeclaraţie pe factură EUR-MED”, dată de exportator pe o factură, pe un aviz de livrare sau pe orice alt document comercial care descrie produsele în cauză, suficient de detaliat pentru a permite identificarea lor; modelul textelor de dec1araţie pe factură figurează în Anexele IV a şiB.

  2. 2. Prin derogare de la prevederile paragrafului I, produsele originare în sensul acestui ProtocoL beneficiază, în cazurile specificate la Articolul 27, de prevederile acestui Acord fără a fi necesar să se prezinte nici unul din documentele la care se face referire mai sus.

Articolul 17

Procedura pentru eliberarea unui certificat de circulaţie a mărfurilor EURI sau EUR-MED

I. Un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-!vffiD va fi eliberat de către autorităţile vamale ale ţării exportatoare pe haz.a cererii scrise a exportatorului sau, sub răspunderea exportatorulu de către reprezentantul său autorizat.

  1. 2. În acest scop, exportatorul sau reprezentantul său autorizat vor completa atât certificatul de circulaţie a mărfurilor EUR I sau EUR-MED cât şi formularul de cerere, ale căror modele figurează în Anexele III a si b. Aceste formulare vor fi completate într-una din limbile în care acest Acord este redactat şi în concordanţă cu prevederile legale naţionale ale ţării de export. Dacă sunt completate de mână, ele vor fi scrise cu cerneală, cu litere de tipar. Descrierea produselor trebuie să fie făcută în caseta destinată acestui scop fără a lăsa nici un rând liber. Atunci când caseta nu este completată în întregime trebuie sa fie trasă o linie orizontală sub ultimul rând al descrierii, spaţiul liber fiind barat.

  2. 3. Exportatorul care solicită eliberarea unui certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-i.IBD trebuie să poată fumiza, în orice moment, la cererea autorităţilor vamale ale ţării exportatoare în care se eliberează certificatul de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-MED, toate documentele necesare care dovedesc caracterul originar al produselor în cauză, precum şi îndeplinirea celorlalte condiţii ale acestui Protocol.

  3. 4. Fără a prejudicia prevederile paragrafului 5, un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 va fi

    eliberat de către autorităţile vamale ale României sau ale Turciei în unnătoarele cazuri:

    • dacă produsele în cauza pot fi considerate produse originare din România sau din Turcia, fără aplicarea cumulului cu materiale originare dintr-una din celelalte ţări menţionate la Articolele 3 şi 4, precum şi dacă îndeplinesc celelahe cerinţe din acest Protocol;

    • dacă produsele în cauză pot fi considerate produse originare dintr-una din celelalte ţări menţionate la

      Articolele 3 şi 4, în relaţie cu care se aplică cumuluL fără a aplica cumulul cu materialele originare dintr-

      una din tările la care se face referire la Articolele 3 şi 4, precum şi dacă îndeplinesc celelalte cerinţe ale acestui Protocol, cu conditia ca un certificat EUR-MED sau o declaraţie pe factură EUR-l.1ED să fi fost emisă în ţara de origine.

  4. 5. Un certificat de circulat,ie a mărfurilor EUR-:MED este eliberat de către autoritat,ile vamale din Remania sau din Turcia dacă produsele în cauză pot fi considerate produse originare din Romania, din Turcia sau dintr-una din celelalte tări la care se face referire la Articolele 3 şi 4 în relaţie cu care se aplică cumulul, dacă îndeplinesc prevederile prezentului Protocol, precum şi dacă:

    • cumulul a fost aplicat materialelor originare în una din ţările la care se face referire la Articolele 3 şi 4, sau

    • produsele pot fi utilizate ca materiale în contextul cumulului pentru fabricarea produselor pentru

      export într-una din ţarile la care se face referire la Articolele 3 si 4, sau

    • produsele pot fi re-exportate din ţara de destinatie către una din celelalte ţări la care se face referire la

      Articolele 3 şi 4.

  5. 6. Certificatul de circulaţie a mărfurilor EUR-MED va cuprinde una din următoarele declaraţi în limba engleza, în caseta 7:

    dacă originea a fost obţinută prin aplicarea cumulului cu materiale originare din una sau mai multe din ţările la care se face referire la Articolele 3 şi 4:

    CUMULATION APPLIED WITH ( numele ţării/ţărilor)

    dacă originea a fost obţinută fără aplicarea cumulului cu materialele originare din una sau mai multe din ţările la care se face referire la Articolele 3 şi 4:

    NO CIBvfULATION APPLIED

  6. 7. Autorităţile vamale care emit certificatele de circulaţie a mărfurilor EUR I sau EUR-:M.ED vor lua toate măsurile necesare pentru a verifica caracterul originar al produselor şi îndeplinirea celor1alte condiţii ale acestui Protocol. În acest scop, vor avea dreptul să solicite orice dovadă şi să realizeze orice control al conturilor exportatorului sau orice altă verificare considerată necesară. Autorităţile vamale se vor asigura, de asemenea, că documentele la care se face referire la paragraful 2 sunt completate corespunzător. Ele vor verifica în mod special dacă spaţiul rezervat descrierii mărfurilor a fost completat în asa fel încât să excludă toate posibilităţile de adăugiri frauduloase.

  7. 8. Data eliberării certificatului de circulaţie a mărfurilor EURI sau EUR-MED va fi indicată în caseta 11 a certificatului.

  8. 9. Un certificat de circula.tie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-IvlED va fi eliberat de către autorită'tile vamale şi pus la dispoziţia exportatorului de îndată ce exportul propriu-zis a fost efectuat sau asigurat.

Articolul 18

Certificat de circulaţie a mărfurilor EUR lsau EUR-MED eliberat "a posterion.,,

  1. 1. Prin derogare de la articolul 17(9), un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-MED poate fi eliberat în condiţii excepţionale după efectuarea exportului produselor la care se refora dacă:

    1. (a) nu a fost eliberat în momentul exportului din cauza unor erori sau omisiuni involuntare sau a unor circumstanţe speciale

      sau

    2. (b) se demonstrează pentru satisfacerea autorităţilor vamale că a fost eliberat un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-MED dar nu a fost acceptat la import din motive tehnice.

  2. 2. Prin derogare de la Articolull 7(9), un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR-MED poate fi eliberat după efectuarea exportului produselor la care se refora şi pentru care, la data exportulu a fost eliberat un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1, cu condiţia de a se demonstra pentru satisfacerea autorităţilor vamale că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la Articolul 17, paragraful 5.

  3. 3. Pentru punerea în aplicare a paragrafelor 1 si 2, exportatorul trebuie să indice în cererea lui locul şi data exportului produselor la care se referă certificatul de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-11:ED şi să precizeze motivele solicitării sale.

  4. 4. Autorităţile vamale pot elibera un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau Eur-Med ăa posterion"' numai după verificarea concordanţei dintre informaţiile fumizate în cererea exportatorului şi cele din dosarul corespunzător.

  5. 5. Certificatele de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-MED eliberate ăa posteriod' trebuie să fie vizate cu unnătoarea expresie, în limba engleză:

    ISSUED RETROSPECTIVELY

    Certificatele de circulaţie a mărfurilor EUR-MED eliberate ,,a posten·on"' prin aplicarea paragrafului 2 trebuie să fie vizate cu urmatoarea expresie, în limba engleză:

    ISSUED RETROSPECTIVELY ( original EUR I no /data şi locul emiterii)

  6. 6. Viza la care se face referire la paragraful 5 va fi introdusă în caseta 7 a certificatului de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-MED.

Articolul 19

Eliberarea unui duplicat al certificatului de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-:rvIBD

  1. 1. În eventualitatea furtului, pierderii sau distrugerii unui certificat de circulaţie a mărfurilor EUR I sau EUR-lMED, exportatorul poate cere autorităţilor vamale emitente eliberarea unui duplicat pe haz.a documentelor de export aflate în posesia acestora;

  2. 2. Duplicatului emis în acest mod trebuie să i se aplice urmatoarea menţiune. în limba englezi:

    11DUPLICATE"

  3. 3. Menţiunea de la paragraful 2 se va înscrie în caseta 7 a duplicatului certificatului de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-I½ED.

  4. 4. Duplicatul care va purta data eliberării certificatului original de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-:r,..rnD, intră în vigoare la data respectivă.

    Articolul 20

    Eliberarea de certificate de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-11::ED pe haz.a unei dovezi de origine eliberată sau făcută anterior

    In cazul în care produsele originare sunt plasate sub controlul unui birou vamal din România sau din Turcia, va fi posibil să se înlocuiască dovada originală a originii printr-unul sau mai multe certificate de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-1v1ED în scopul trimiterii tuturor sau a unei părţi din aceste produse oriunde în interiorul României sau a Turciei. Certificatele de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-lMED înlocuitoare vor fi eliberate de către biroul vamal sub controlul căruia sunt plasate produsele.

    Articolul 21 Separarea contabilă

    l.In cazul în care apar costuri considerabile sau dificultăţi materiale în timpul operaţiunilor de păstrare a stocurilor separate de materiale originare şi neoriginare care sunt identice şi interschimbabile, autorităţile vamale, la cererea scrisă a celor în cauză, pot să autorizeze asa numita ,,separare contabilă", metodă utilizată pentru administrarea acestor stocuri.

    1. 2. Această metodă trebuie să garanteze că, pentru o perioadă de referinţă specifică, numărul produselor obţinute, care pot fi considerate ăoriginare” este acelaşi cu cel al produselor care ar fi putut fi obţinute în cazul în care ar fi existat o separare fizică a stocurilor.

    2. 3. Autoritaţile vamale pot acorda o astfel de autorizaţie, supusă oricăror condiţii considerate corespunzătoare.

    3. 4. Această metodă este înregistrată şi se aplică pe haz.a principiilor contabile generale aplicabile în ţara în care produsul a fost fabricat.

    4. 5. Beneficiarul acestei facilităţi poate emite sau solicita dovada de origine, după caz, pentru cantitatea de produse care pot fi considerate originare. La solicitarea autorităţilor vamale, beneficiarul va furniza o declaraţie cu privire la modul în care au fost administrate cantităţile.

    5. 6. Autorităţile vamale vor monitoriza utilizarea autoriz.aţiei şi o pot retrage oricand în cazul în care beneficiarul nu o utilizează corespunzator sau nu îndeplineşte oricare dintre celelalte condiţii menţionate în acest Protocol.

      Articolul 22

      Condiţii pentru întocmirea unei declaraţii pe factură sau a unei declaraţii pe factură EUR-:MED

      1. 1. O declaraţie pe factură sau o declaraţie pe factură EUR-!.1:ED la care se face referire în articolul 16(l)(c) poate fi întocmită:

        1. (a) de către un exportator autoriz.at în sensul articolului 23, sau

        2. (b) de către un exportator pentru orice transport constând dintr-unul sau mai multe colete conţinând

          produse originare a căror valoare totală nu depăşeşte 6.000 EURO.

      2. 2. Fără a prejudicia prevederile paragrafului 3, o declaraţie pe factură poate fi fa.cută în urmatoarele cazun:

        • dacă produsele în cauză pot fi considerate produse originare din România sau din Turcia rară aplicarea cumulului cu materialele originare din una din celelalte ţări la care se face referire la Articolele 3 si 4, precum şi dacă îndeplinesc celelalte prevederi ale prezentului Protocol;

        • dacă produsele în cauză pot fi considerate produse originare din una din celelalte ţări la care se face referire la Articolele 3 şi 4, în relaţie cu care se aplică cumulul de origine, fără aplicarea cumulului cu materialele originare din una din ţările menţionate la Articolele 3 şi 4, precum şi dacă îndeplinesc celelalte prevederi ale prezentului Protocol, cu condiţia ca un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR­ rvIBD sau o declaraţie pe factură EUR-JVIBD a fost emisă în ţara de origine.

      3. 3. O declaraţie pe factură EUR-:MED poate fi întocmită dacă produsele în cauză pot fi considerate ca produse originare din România, din Turcia sau din una din cele1alte ţări la care se face referire la Articolele 3 şi 4, în relaţie cu care se aplică cumului dacă îndeplinesc prevederile prezentului Protocol şi dacă:

        • a fost aplicat cumulul cu materiale originare din una din ţările menţionate la Articolele 3 şi 4, sau

        • produsele pot fi utilizate ca materiale în contextul cumulului pentru fabricarea de produse destinate

          exportului către una din ţările menţionate la Articolele 3 şi 4, sau

        • dacă produsele pot fi re-exportate din ţara de destinaţie către una din celelalte ţări menţionate la

        Articolele 3 şi 4.

      4. 4. O declaraţie pe factură EUR-l1ED va cuprinde una din următoarele declaraţii, în limba engleză:

        în cazul în care originea a fost obţinută prin aplicarea cumulului cu materiale originare din una sau mai muhe din ţările menţionate la Articolele 3 şi 4:

        CUMULATION APPLIED WITIL. (numele ţării/ţărilor)

        – în cazul în care originea a fost obţinută fără aplicarea cumulului cu materiale originare din una sau mai multe din ţările menţionate la Articolele 3 şi 4:

        NO CUI.1ULATION APPLIED

      5. 5. Exportatorul care întocmeşte o declaraţie pe factură SAU O DECLARATIE PE FACTURA eur-med trebuie să poată fumiza, în orice moment, la solicitarea autorităţilor vamale ale ţării exportatoare, toate documentele necesare care dovedesc caracterul originar al produselor în cauză, precum şi îndeplinirea celorlalte condiţii ale prezentului Protocol.

      6. 6. O declaraţie pe factură sau o declaraţie pe factură EUR-:tvffiD va fi tăcută de către exportator prin dactilografiere, ştampilare sau tipărire pe factură, pe avizarea de livrare sau pe alt document comercial după modelul de text ce figurează în anexele IV a si b, folosind una dintre versiunile lingvistice stabilite în acea anexă şi în concordanţă cu legislaţia naţională a ţării exportatoare. Dacă declaraţia este completată de mână, va fi scrisă cu cerneală, cu caractere de tipar.

      7. 7. Declaraţiile pe factură si declaraţiile pe factură EUR-MED vor purta semnătura originală lizibilă a exportatorului. Totuşi, un exportator autorizat în sensul articolului 23 nu este obligat să semneze astfel de declaraţii, cu condiţia să prezinte un angajament scris autorităţilor vamale ale ţării exportatoare prin care acceptă întreaga responsabilitate pentru orice declaraţie pe factură care îl identifică pe el ca şi când ar fi fost semnată original de către el

      8. 8. O declaraţie pe factură sau o declaratie EUR-MED poate fi întocmită de către exportator când produsele la care se referă sunt exportate sau după export, cu condiţia ca aceasta să fie prezentată in ţara importatoare nu mai tarziu de 2 ani după efectuarea importului produselor la care se referă.

      Articolul 23

      Exportator autorizat

      1. 1. Autorităţile vamale ale ţării exportatoare pot autoriza orice exportator, denumit în cele ce urmează,

        ăexportator autorizat" care efectuează frecvent transporturi de produse în baza prevederilor acestui Acord, să întocmească declaraţii pe facturi sau declaratii pe facturi EUR-MED, indiferent de valoarea produselor în cauză. Un exportator care solicită o astfel de autorizaţie trebuie să ofere autorităţilor vamale toate garanţiile necesare verificării caracterului originar al produselor, precum şi îndeplinirea celorlalte condiţii ale prezentului Protocol.

      2. 2. Autorităţile vamale pot acorda statutul de exportator autorizat, dacă acesta îndeplineşte condiţiile pe care ele le consideră necesare.

      3. 3. Autorităţile vamale vor acorda exportatorului autorizat o autorizaţie vamală numerotată care va apărea pe declaraţia pe factură sau pe declaraţia pe factură EUR-MED.

      4. 4. Autorităţile vamale vor supraveghea folosirea autorizaţiei de către exportatorul autorizat.

      5. 5. Autorităţile vamale pot retrage autorizaţia în orice moment. Ele vor proceda în acest mod atunci când exportatorul autorizat nu mai oferă garanţiile la care se face referire în paragraful 1, nu mai îndeplineşte condiţiile la care se face referire în paragraful 2 sau se foloseşte într-un mod incorect de autorizaţie.

      Articolul 24

      Valabilitatea dovezii de origine

      1. 1. Dovada originii este valabilă timp de patru luni de la data emiterii în ţara exportatoare şi trebuie prezentată în termenul menţionat autorităţilor vamale ale ţării importatoare.

      2. 2. Dovezile de origine prezentate autorităţilor vamale ale ţării importatoare după expirarea termenului de prezentare prevăzut ]a paragraful 1 pot fi acceptate în vederea aplicării regimului preferenţiaL atunci când nerespectarea termenului se datorează unor împrejurări excepţionale.

      3. 3. În celelalte cazuri de prezentare întârziată, autorităţile vamale ale ţării importatoare pot accepta dovezile de origine atunci când produsele au fost prezentate înainte de data limită.

      Articolul 25 Prezentarea dovezii de origine

      Dovezile de origine vor fi prezentate autorităţilor vamale ale ţării importatoare în conformitate cu procedurile aplicabile în acea ţară. Autorităţile respective au dreptul să solicite o traducere a unei dovezi a originii şi pot, de asemenea, să solicite ca declaraţia de import să fie însoţită de o declaraţie a importatorului prin care acesta atestă ca produsele îndeplinesc condiţiile cerute pentru aplicarea acestui Acord.

      Articolul 26 Importul eşalonat

      Atunci când, la cererea importatorului şi în condiţiile stabilite de către autorităţile vamale ale ţării importatoare, produsele demontate sau neasamblate în sensul regulii generale 2 (a) a Sistemului armonizat, încadrate în secţiunile XVI si XVIl sau la poziţiile tarifare 73.08 şi 94.06 ale Sistemului armonizat, sunt importate în tranşe, o singură dovadă a originii pentru aceste produse va fi depusă la autorităţile vamale la importul primei tranşe.

      Articolul 27

      Exceptări de la prezentarea dovezii originii

      1. 1. Produsele trimise sub formă de colete mici de persoane particulare către persoane particulare sau care fac parte din bagajul personal al călătorilor, sunt considerate produse originare, fără a se cere prezentarea unei dovezi de origine, cu condiţia ca aceste produse să nu reprezinte importuri cu caracter comercial şi au fi fost declarate ca îndeplinind condiţiile acestui Protocol, precum şi atunci când nu există nici o îndoială în ceea ce priveşte veridicitatea acestei declaraţii. In cazul produselor expediate prin poştă, această declaraţie poate fi făcută pe declaraţia vamală CN22/CN23 sau pe o foaie de hârtie anexată acelui document.

      2. 2. Importurile cu caracter ocazional care constau numai din produse pentru uzul personal al destinatarilor, al călătorilor sau familiilor acestora sunt considerate importuri lipsite de orice caracter comercial, dacă, prin natura şi cantitatea lor, este evident că nu sunt destinate comercializării.

      3. 3. În plus, valoarea totală a acestor produse nu trebuie să depăşească 500 EURO pentru pachetele mici sau 1200 EURO în cazul produselor reprezentând bagaje personale ale călătorilor.

        Articolul 28 Documente probatorii

        Documentele la care se face referire la articolele 17(3) si 22(5) folosite în scopul de a se dovedi că produsele acoperite de un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR l sau EUR-lv1ED sau de o declaraţie pe factură sau o declaraţie pe factură EUR-:?vffiD pot fi considerate ca produse originare din România, din Turcia sau din una din celelalte ţări menţionate la Articolele 3 şi 4 şi îndeplinesc celelalte condiţii ale acestui Protocol pot consta inter alia din următoarele:

        1. (a) dovada directă a transformărilor realizate de către exportator sau furnizor pentru a obţine bunurile în cauză, conţinute, de exemplu, în conturile sale sau în contabilitatea sa internă.

        2. (b) documente care dovedesc caracterul originar al materialelor folosite, emise sau întocmite în Turcia sau în România, atunci când aceste documente sunt folosite în concordanţă cu legislaţia naţională.

        3. (c) documente care dovedesc prelucrările sau transformările materialelor în România sau in Turcia,

          eliberate sau întocmite în România sau în Turcia, atunci când aceste documente sunt folosite în concordanţă cu legislaţia naţională.

        4. (d) certificate de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-MED sau declaraţii pe factură sau declaraţii pe factură EUR-1.VlED care dovedesc caracterul originar al materialelor folosite, eliberate sau întocmite în Romania sau în Turcia în concordanţă cu prevederile acestui ProtocoL sau în una clin celelelte ţări mentionale la Articolele 3 şi 4, în conformitate cu regulile de origine care sunt identice cu regulile din acest Protocol.

        5. (e) dovada corespunzătoare cu privire la prelucrările sau transformările realizate în afara Turciei sau României prin aplicarea articolului 12, demonstrându-se că cerinţele stipu1ate în acel articol au fost îndep1inite.

        Articolul 29

        Păstrarea dovezii originii şi a documentelor probatorii

        1. 1. Exportatorul care solicită eliberarea unui certificat de circulaţie a mărfurilor EUR 1 sau EUR-l’vlED va păstra timp de cel puţin trei ani documentele la care se face referire la articolul 17(3).

        2. 2. Exportatorul care întocmeşte o declaraţie pe factură sau o declaraţie pe factură EUR-l’v1ED va păstra timp de cel puţin trei ani copia acestei declaraţii pe factura, precum şi documentele la care se face referire la articolul 22(5).

        3. 3. Autorităţile vamale ale ţării exportatoare care eliberează un certificat de circulaţie a mărfurilor EUR I sau EUR-lvlED vor păstra cel puţin trei ani cererea la care se face referire la articolul 17(2).

        4. 4. Autorităţile vamale ale ţării importatoare vor păstra, pentru cel puţin trei ani, certificatele de circulaţie a mărfurilor EURI si EUR-:rvIBD şi declaraţiile pe factură şi declaraţiile pe factură EUR-l’vlED care le-au fost prezentate.

        Articolul 30 Neconcordanţe şi erori formale

        1. 1. Constatarea unor mici neconcordanţe între declaraţiile făcute pe dovada originii şi cele făcute pe documentele prezentate oficiului vamal, în vederea îndeplinirii formalităţilor pentru importul produselor, nu anulează ipso facto valabilitatea dovezii originii dacă se stabileşte în mod evident că acest document corespunde produselor prezentate.

        2. 2. Erorile formale evidente, precum erorile de dactilografiere pe dovada origini nu trebuie să determine respingerea acestui document dacă aceste erori nu sunt în măsură să creeze dubii în ceea ce priveşte corectitudinea declaraţiilor făcute în acest document.

        Articolul 31 Sumele exprimate în EURO

        1. 1. In scopul aplicării prevederilor Articolului 22(1)(b) şi ale Articolului 27(3) în cazurile în care produsele sunt facturate în altă monedă decat euro, sumele exprimate în moneda naţională a Românie a Turciei şi a uneia din celelalte ţări menţionate la Articolele 3 şi 4, echivalente cu sumele exprimate în euro, vor fi stabilite anual de către fiecare din ţările în cauză.

        2. 2. Un transport va beneficia de prevederile Articolului 22(1)(b) sau ale Articolului 27(3) cu referire la moneda în care este emisă factura, în conformitate cu suma fixată de către ţara în cauză.

        3. 3. Sumele ce vor fi utilizate în orice moneda naţională dată, vor reprezenta echivalentul în acea monedă al sumelor exprimate în euro din prima zi lucrătoare a lunii octombrie. Sumele vor fi comunicate între Părţi prin intermediul Administraţiilor lor vamale.

        4. 4. Una din părţi poate rotunji, în plus sau în minus, suma rezultată în urma conversiei în monedă natională a unei sume exprimate în euro. Suma rotunjită nu trebuie să difere de suma rezultată în urma conversiei cu mai mult de 5%. O Parte poate menţine neschimbat echivalentul în moneda sa natională, al unei sume exprimate in euro dacă, la momentul corectării anuale prevăzute la paragraful 3, conversia sumei respective, înaintea oricarei rotunjir conduce la o creştere mai mică de 15% a echivalentului acelei sume în moneda natională. Echivalentul în moneda natională poate fi menţinut neschimbat dacă prin conversie va rezulta o descreştere a valorii echivalente.

        5. 5. Sumele exprimate în euro vor fi revizuite de către Comitetul Mixt la cererea Romaniei sau a Turciei. La realizarea acestei revizuiri, Comitetul Mixt va avea în vedere menţinerea efectelor limitelor respective în termeni reali. In acest scop, el poate hotarî modificarea sumelor exprimate în euro.

          TITLUL VI

          ÎNŢELEGERI DE COOPERARE ADMNISTRATIVĂ

          Articolul 32 Asistenţa reciprocă

          1. 1. Autorităţile vamale ale Romaniei şi ale Turciei îşi vor comunica reciproc specimenele de ştampile folosite de unităţile lor vamale pentru eliberarea certificatelor de circulaţie a mărfurilor EUR 1 si EUR­

            .MED, precum şi adresele autorităţilor vamale competente abilitate să verifice aceste certificate, declaraţiile pe factură, precum şi declaraţiile pe factură EUR-MED.

          2. 2. Pentru a asigura aplicarea corespunzătoare a acestui Protocoi, România şi Turcia îşi vor acorda reciproc asistenţă, prin intermediul administraţiilor vamale competente, la verificarea autenticităţii certificatelor de circulaţie a mărfurilor EUR 1 şi EUR-.MED, a declaraţiilor pe factură şi a declaraţiilor pe factură EUR-MED, precum şi a corectitudinii informaţiilor fumizate în aceste documente.

            image

            image

            image

            image

            ANEXA I LA PROTOCOLUL D

            Note introductive la lista din Anexa II Nota 1

            Lista stabileşte condiţiile cerute pentru toate produsele pentru a fi considerate ca suficient prelucrate sau transformate în sensul articolului 5 al acestui protocol.

            Nota2

            1. 2.1 Primele două coloane din listă descriu produsul obţinut. Prima coloană indică numărul poziţiei tarifare sau numărul capitolului din Sistemul armonizat, iar a doua coloană cuprinde denumirea mărfurilor folosita în acest sistem pentru respectiva poziţie sau capitol. Pentru fiecare menţiune din primele doua coloane este specificată o regulă în coloanele 3 sau 4. Atunci când în unele cazur numărul din prima coloană este precedat de un 11ex11, aceasta înseamnă ca regula din coloanele 3 sau 4 se aplică numai la acea poziţie sau capitol, conform celor descrise în coloana 2.

            1. 2.2. Atunci când mai multe numere de poziţii tarifare sunt grupate în coloana I sau dacă în această coloană este menţionat un număr de capitol şi dacă denumirea produselor din coloana 2 este dată în termeni generali, regula corespunzătoare de la coloanele 3 sau 4, se aplică tuturor produselor care, în Sistemul armonizat sunt încadrate la diferite poziţii ale capitolului respectiv sau la poziţiile grupate în coloana 1.

            2. 2.3. Atunci când lista conţine reguli diferite care se aplică unor produse diferite în cadrul aceleiaşi poziţit fiecare aliniat conţine denumirea acelei parţi a poziţiei care face obiectul regulii corespunzătoare din coloanele 3 sau 4.

            3. 2.4. Daca pentru o menţiune în primele doua coloane este specificata o regulă atât în coloana 3 cât şi în coloana 4, exportatorul poate opta, ca alternativă, să aplice fie regula stabilită în coloana 3 fie cea stabilită în coloana 4. Dacă în coloana 4 nu este menţionată nici o regulă de origine, trebuie să fie aplicată regula din coloana 3.

          Nota3

          1. 3.1 Prevederile articolului 6 al protocolului referitoare la produsele care au dobândit caracterul originar şi care sunt folosite la fabricarea altor produse se aplică indiferent de faptul că acest statut a fost dobândit în fabrica în care sunt folosite sau in alta fabrica din una din Parti.

      Exemplu:

      Un motor de la poziţia 84.07, pentru care regula prevede că valoarea materialelor neoriginare care pot fi folosite nu trebuie să depăşească 40 % din preţul de uzină este fabricat din eboşe de forja din oţeluri aliate de la poziţia ex72.24.

      Dacă această eboşă a fost obţinută în una din Parti prin forjarea unui lingou neoriginar, atunci piesa

      image

      Exemplu:

      În cazul unui articol de îmbrăcăminte de la ex. Capitolul 62 fabricat din materiale neţesute, dacă se prevede că acesta poate fi obţinut numai din fire neoriginare, nu este posibil să se folosească materiale neţesute – chiar dacă materiale neţesute nu pot fi în mod normal fabricate din fire. În asemenea cazuri, materialul care trebuie utilizat este cel aflat în stadiul de prelucrare imediat anterior firului – adică stadiul de fibră.

      3.6 Dacă într-o regulă din listă sunt date două sau mai multe procente privind valoarea maximală a materialelor neoriginare care pot fi folosite, atunci aceste procente nu pot fi adunate. De aici rezultă că valoarea maximală a tuturor materialelor neoriginare folosite nu poate depăşi niciodată cel mai ridicat procent luat în considerare. In plus procentajele individuale nu trebuie sa fie depasite in ceea ce priveste materialele specifice carora li se aplica.

      Nota4

      1. 4.1 Termenul • fibre naturale" atunci când este folosit în listă se referă la fibre cu excepţia celor artificiale sau sintetice şi trebuie limitat la fibrele aflate în toate stadiile de dinaintea filări inclusiv deşeuri şi dacă nu se specifică altfel, include fibrele care au fost cardate, pieptănate sau altfel prelucrate, pentru filare, dar nefilate.

      2. 4.2 Termenul "fibre naturale" cuprinde părul de cal de la poziţia 05.03, mătase de la poziţiile 50.02 si 50.03, ca şi fibra de lâna, părul fin de animale şi părul grosier de la poziţiile 51.01 la 51.05, fibrele din bumbac de la poziţia 52.01 la 52.03 şi alte fibre vegetale de la poziţiile 53.01 la 53.05.

      3. 4.3 Termenii "pastă textilă", "substanţe chimice" şi "materiale pentru fabricarea hârtiei" sunt folositi în listă pentru a desemna materialele neîncadrate la Capitolele 50 la 63, care pot fi folosite la fabricarea fibrelor sau firelor artificiale sau sintetice sau firelor sau fibrelor de hârtie.

      4. 4.4 Termenul ''.fibre sintetice sau artificiale discontinue" folosit în listă se referă la cablurile de filament, fibrele discontinue şi deşeurile din fibre sintetice sau artificiale discontinue de la poziţiile 55.01 la 55.07.

Nota 5

    1. 5.1 In cazul in care pentru un produs determinat se fuce o referire în listă la această notă, condiţiile prevăzute în coloana 3 a listei nu trebuie aplicate diverselor materiale textile de ba.ză folosite la fabricarea acestui produs cand luate global reprezintă 1O % sau mai puţin din greutatea totală a tuturor materialelor textile de bază folosite (a se vedea şi notele 5.3 şi 5.4 dt? mai jos).

    2. 5.2 Totuş această toleranţă menţionată la nota 5.1 se aplică numai la produsele amestecate, care au fost fabricate din două sau mai multe materiale textile de baz.ă.

      Materialele textile de baza sunt mătasea;

      lâna;

      părul grosier de animale; părul fin de animale; părul de cal;

      bumbacul;

      materialele pentru fabricarea hârtiei şi hârtia; inul;

      cânepa;

      iuta şi alte fibre textile liberiene;

      sisal şi alte fibre textile din genul Agave;

      nuca de cocos, cânepa de Manila, ramia şi celelalte fibre textile vegetale; filamentele sintetice;

      filamentele artificiale;

      filamente conductoare electrice;

      fibrele sintetice discontinue de polipropilenă; fibrele sintetice discontinue de poliester; fibrele sintetice discontinue de poliamide; fibrele sintetice discontinue de poliacrilonitril; fibrele sintetice discontinue de poliamide;

      fibrele sintetice discontinue de politetrafluoretilenă; fibrele sintetice discontinue de polisulfură de fenilen; fibrele sintetice discontinue de policlorură de vinil alte fibre sintetice discontinue;

      fibrele artificiale discontinue de vâscoză; alte fibre artificiale discontinue;

      firele din poliuretan segmentat cu segmente flexibile de poliester, izolate sau nu; firele din poliuretan segmentat cu segmente flexibile de poliester, izolate sau nu;

      produsele de la poziţia 56.05 (fire metalizate) ce conţin un miez dintr-o bandă subţire de aluminiu sau dintr-o peliculă de material plastic acoperit sau nu cu pulbere de aluminiu, de o lăţime ce nu depăşeşte 5 mm, acest miez fiind inserat prin lipire între două pelicule de plastic cu ajutorul unui adeziv transparent sau colorat;

      alte produse de la poziţia 56.05. Exemplu:

      Un fir de la poziţia 52.05 din fibre de bumbac de la poziţia 52.03 şi din fibre sintetice discontinue de la poziţia 55.06 este un fir în amestec. De aceea, fibrele sintetice discontinue care nu satisfac regulile de

      origine (care cer fabricare din materiale chimice sau pastă textilă) pot fi folosite cu conditia ca greutatea lor totala sa nu depaseasca 10% din greutatea firului.

      Exemplu:

      O ţesătură din lâna de la poziţia 51.12 obţinută din fire din lână de la poziţia 5L07 şi fire sintetice discontinue de la poziţia 55.09 este o ţesătură în amestec. De aceea, firele sintetice care nu satisfac regulile de origine (care cer fabricare din materiale chimice sau pastă textilă) sau firele din lână care nu satisfac regulile de origine (care cer fabricare din fibre naturale necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filare) sau o combinaţie între aceste două tipuri de fire pot fi folosite până la un procent de IO % din greutatea ţesăturii.

      Exemplu:

      O ţesătură textilă pluşată de la poziţia 58.02 obţinută din fire de bumbac de la poziţia 52.05 şi dintr-o ţesătură din bumbac de la poziţia 52.10, este un produs în amestec numai dacă ţesătura din bumbac este ea însăşi ţesătură în amestec, fiind fabricată din fire încadrate la două poziţii diferite sau dacă firele din bumbac folosite sunt la rândul lor în amestec.

      Exemplu:

      Dacă aceeaşi ţesătură textilă pluşată este fabricată din fire din bumbac de la poziţia 52.05 şi dintr-o ţesătură sintetică de la poziţia 54.07, atunci, în mod evident, firele folosite sunt două materiale textile diferite şi ţesătura textilă pluşată este în consecinţă un produs în amestec.

    3. 5.3 În cazul produselor care încorporează „fire din poliuretan segmentat cu segmente flexibile din poliester, izolate sau nu”, această toleranţă este de 20 % pentru acest tip de fire.

    4. 5.4 În cazul produselor ce conţin «un miez fie din bandă subţire din aluminiu, fie dintr-o peliculă din material plastic, acoperite sau nu cu pulbere de aluminiu, cu lăţimea de până la 5 mm, intercalate cu un adeziv transparent sau colorat între două pelicule din plastic”, toleranţa este de 30 % pentru miez.

Nota6

    1. 6.1 În cazul in care in lista se face referire la aceasta Nota, materialele textile (cu exceptia dublurilor si captuselilor) care nu se conformează regulii stabilite în coloana 3 a listei pentru produsul respectiv, pot fi utilizate cu condiţia ca ele să fie încadrate la altă poziţie decât cea a produsului şi ca valoarea lor să nu depăşească 8 % din preţul de uzină al produsului.

6.2. Fără a prejudicia Nota 6.3, materialele care nu se încadrează la Capitolele 50 la 63 pot fi utilizate liber la fabricarea produselor textile, chiar dacă acestea conţin sau nu materiale textile.

Exemplu

Dacă o regulă din listă prevede ca, pentru un anumit articol din material textil, cum ar fi pantalon trebuie utilizat un fir, aceasta nu interzice utilizarea articolelor din metal, cum ar fi nasturii, deoarece nasturii nu se încadrează la Capitolele 50 la 63. Din acelaşi motiv nu este interzisă folosirea

închizătorilor, chiar dacă acestea conţin normal materiale textile.

6.3 În cazul în care o regulă de procentaj se aplică, valoarea materialelor care nu se încadrează la Capitolele 50 la 63 trebuie luată în considerare atunci când se calculează valoarea materialelor neoriginare încorporate.

Nota 7

    1. 7.1. Prin termenul „procese specifice”, în sensul poziţiilor ex27.07, 27.13 la 27.15, ex29.01, ex29.02 şi ex34.03. se înţeleg următoarele:

      1. a) distilare sub vid;

        b) redistilare printr-un procedeu de fractionare foarte minutioasa;

        1. c) cracare;

        2. d) reformare;

        3. e) extragere prin solvenţi activi;

        4. f) procesul ce cuprinde următoarele operaţii: tratare cu acid sulfuric concentrat, cu oleum sau cu anhidridă sulfurică; neutralizare cu agenţi alcalini; decolorare şi epurare cu pământ natural activ, pământ activat, carbon activat sau bauxită;

        5. g) polimerizare;

        6. h) alchilare;

          . .

        7. i) JZomenzare.

    2. 7.2. Prin termenul „procese specifice”, în sensul poziţiilor 27.10, 27.11 şi 27.12, se înţeleg următoarele:

  1. a) distilare sub vid;

  2. b) redistilare printr-un procedeu de fracţionare foarte minuţioasă;

  3. c) cracare;

  4. d) refonnare;

  5. e) extragere prin solvenţi activi;

  6. f) procesul ce cuprinde următoarele operaţii: tratare cu acid sulfuric concentrat, cu oleum sau cu anhidridă sulfurică; neutralizare cu agenţi alcalini; decolorare şi epurare cu pământ natural activ, pământ activat, carbon activat sau bauxită;

  7. g) polimerizare;

  8. h) . alchila.re;

  9. i) 12omenzare;

  10. j) desulfurare cu hidrogen rezultat din reducerea cu cel puţin 85% a conţinutului de sulf din produsul tratat (metoda ASTMD 1266-59T), numai pentru uleiurile grele încadrate la poziţia ex 27. IO

  11. k) deparafinare printr-un proces, altul decât simpla filtrare, numai pentru produsele încadrate la poziţia 27.10;

    1. 1) tratarea cu hidrogen la o presiune mai mare de 20 bari şi la o temperatură mai mare de 250 grade C cu utilizare de catalizator alta decât desulfurare, în cazul în care hidrogenul constituie elementul activ într-o reacţie chimică, numai pentru uleiurile grele încadrate 1a poziţia ex27.1O. Tratarea fmală a hidrogenului din uleiuri lubrifiante de la poziţia ex27.10 (de exemplu hidrofinisare sau decolorare) pentru îmbunătăţirea culorii sau stabilităţii, nu este considerată proces specific;

image

image

POZITI AS.A.

Nr.

DENillvfIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

Capitol ul Ol

Animale vii

Toate animalele de la Capitolul 1 folosite să fie obtinute în întregime

Capitol ul02

Came şi organe comestibile

Fabricare la care toate materialele de la

Capitolele 1 şi 2 folosite sunt obţinute în întregime

Capitol ul 03

Peşte şi crustacee, moluşte şi alte nevertebrate acvatice

Fabricare la care toate materialele de la capitolul 3 folosite sunt obtinute în întreirime

Ex Capitol ul04

Produse lactate; ouă de păsări;

miere naturală; produse comestibile de origine animală nedenumite şi

necupnnse în altă parte; cu

Fabricare la care toate materialele de la

Capitolul 4 folosite sunt obţinute în întregime

excepţia:

0403

Lapte bătut, lapte prins Şl smântână, iaurt, chefir Şl alte sorturi de lapte Şl smântână fermentate sau acidulate,

Fabricare la care:

  • materialele de la Capitolul 4 folosite sunt obţinute în întregime;

  • toate sucurile de fructe folosite (cu excepţia

concentrate sau neconcentrate, cu

sau fără adaos de zahăr sau alţi

celor de ananas, lămâie, grapefruit) de la

poziţia 20.09 sunt deja originare;

îndulcitori, sau aromatizate cu sau

– valoarea tuturor materialelor de la Capitolul

fără adaos de fructe, nuci sau cacao

17 folosite nu trebuie să depăşească 30% din

pretul de uzină al produsului

Ex Capitol ul OS

Produse de origine animală nedenumite şi necuprinse în altă parte, cu excepţia;

Fabricare la care toate materialele de la Capitolul 5 folosite sunt obţinute în întregime

Ex 0502

Păr de porc sau mistreţ, prelucrat

Curăţare, dezinfectare, sortare şi îndreptare a părului de porc sau mistreţ

Capitol ul 06

Plante vii floricultură

sau

produse

de

Fabricare la care;

  • toate materialele de la Capitolul 6 folosite sunt obţinute în întregime si

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

Capitol ul 07

Legume, plante, rădăcini ŞI

tuberculi alimentari

Fabricare Ia care toate materialele de Ia capitolul 7 folosite sunt obtinute în întregime

Capitol ul 08

Fructe comestibile şi nuci; coji de citrice sau de pepeni

Fabricare la care:

  • toate fructele comestibile şi nucile folosite sunt obţinute în întregime si

  • valoarea tuturor materialelor de la Capitolul

17 folosite nu trebuie să depăşească 30% din oretul de uzină al produsului

Ex

Cafea, ceai, mate şi condimente; cu

Fabricare la care toate materialele de la

Capitol

excepţia:

Capitolul

9

folosite

sunt

obţinute

în

ul09

întregime

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

0901

0902

Ex 0910

Cafea, chiar prăjită sau decofeinizată; COJI şi pelicule de cafea; înlocuitori de cafea conţinând cafea în orice proporţie

Ceai, chiar aromatizat

Amestecuri de condimente

Fabricare din materiale de la orice poziţie tarifară

Fabricare din materiale de la once poziţie tarifară

Fabricare din materiale de la once poziţie tarifară

Capitolul

Cereale

Fabricare la care toate materialele de la

10

Capitolul IO folosite sunt obtinute în întrecime

Ex Capitolul 11

Produse ale industriei morăritului; malţ; amidon ş1 fecule; inulina; gluten de grâu; cu excepţia:

Fabricare la care toate cerealele, legumele, rădăcinile şi tuberculii de la poziţia nr. 07.14 sau fructele folosite, sLIDt obţinute în întregime

Ex 1106

Făină şi griş din legume cu păstaie, uscate, cm!i.ţate de păstăi, de la

Uscarea şi măcinarea legumelor de la poziţia nr. 07.08

poziţia nr. 0713

Capitolul 12

Seminţe ş1 fructe oleaginoase; seminţe şi fructe diverse; plante industriale sau medicinale; paie şi

furaje

Fabricare la care toate materialele de la Capitolul 12 folosite sunt obţinute în întregime

1301

Lac, gume naturale, răşini, gume­ răşini şi oleorăşini (de exemplu balsamuri)

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite de la poziţia nr. 1301 nu trebuie să

depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

1302

Seve şi extracte vegetale; pectice;

pectinaţi şi pectaţi; agar-agar şi alte

produse mucilaginoase şi agenţi de

m!i.rire a vâscozităţii, chiar

modificate, derivate din produse vegetale:

– Mucilaginoase şi agenţi de m!i.rire a vâscozit!i.ţii, modificate, derivate din

Fabricare din mucilaginoase şi agenţi de mărire a vâscozităţii, nemodificate

produse vegetale

– Altele

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie depăşească 50% din preţul

de uzină al produsului

Capitolul

14

Materii pentru împletit şi alte produse de .. vegetală,

ongme

nedenumite Şl necupnnse în altă parte

Fabricare la care toate materialelor folosite de la Capitolul 14 sunt obţinute în întregime

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Ex

Grăsimi şi uleiuri de origine animală

Fabricare din materiale încadrate la orice

Capitolul

sau vegetală şi produse ale disocierii

poziţie cu exceptia produsului

15

lor; grăsimi alimentare prelucrate;

ceară de origine animală sau

vegetală, cu excepţia:

1501

Unniră de porc şi de pasăre, altele

decât cele de la poziţia 0209 sau

1503:

– grăsimi din oase sau resturi

Fabricare din materiale de la orice poziţii, cu

excepţia celor de la poziţiile 0203, 0206 sau

0207 sau a oaselor de la poziţia 0506

Fabricare din carne şi măruntaie comestibile de

porcine de la poziţiile 0203 sau 0206 sau din

came şi măruntaie comestibile de pasăre de la

poziţia 0207

1502

Grăsimi de bovine, ovme sau

caprine, altele decât cele de la poziţia

1503:

– grăsimi din oase sau resturi

Fabricare din materiale de la oricare poziţie, cu

excepţia celor de la poziţiile 0201, 0202, 0204

sau 0206 sau a oaselor de la poziţia 0506

– altele

Fabricare la care toate materialele de la

Capitolul 2 folosite sunt obţinute în întregime

1504

Grăsimi şi uleiuri şi fracţiile lor, de peşte sau de mamifere marme,

rafinate sau nerafinate, dar

nemodificate chimic:

– fracţii solide

Fabricare din materiale de la oricare poziţie,

inclusiv din celelalte materiale de la poziţia

1504

Fabricare la care toate materialele folosite de la

– altele

Capitolele 2 şi 3 sunt obţinute în întregime

Ex 1505

Lanolina rafinată

Fabricare din usuc de la poziţia 1505

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

1506

Alte grăsimi şi uleitrri animale şi fracţiile lor rafinate sau nerafinate, dar nemodificate chimic:

– fracţii solide

Fabricare din materiale de la oricare poziţie, inclusiv din celelalte materiale de la poziţia

1506

– altele

Fabricare la care toate materialele de la Capitolul 2 folosite sunt obţinute în întregime

1507

la

1515

Uleiuri vegetale stabile şi fracţiile lor:

– uleiuri de soia, de arahide, de Fabricare din materiale de la orice poziţie

palmier, de copra, de babasu, de tarifara cu exceptia celei la care este incadrat tung, „oleoccoca” şi „oiticica”, ceruri produsul

de mirt ş1 japoneze; uleiuri tip „jojoba” ş1 uleiuri pentru utilizări tehnice sau industriale, altele decât cele folosite la fabricarea de produse alimentare de uz uman

  • fracţii solide, cu excepţia uleiului de jojoba

    Fabricare din celelalte materiale de la poziţiile

  • altele 1507 la 1515

Fabricare in care toate materialele vegetale folosite sunt obţinute în întregime

1516

Uleiuri ş1 grăsimi animale sau Fabricare la care;

vegetale şi fracţiile lor, parţial sau în – toate materialele de la Capitolul 2 folosite întregime hidrogenate, inter­ sunt obţinute în întregime si

esterificate; re-esterificate, rafinate – toate materialele vegetale folosite sllllt sau nerafmate, dar nepreparate altfel obţinute în întregime. Totuşi, materialele de la

poziţiile 1507, 1508, 1511 şi I 513 pot fi

folosite

1517

Margarină; amestecuri sau preparate Fabricare la care ;

alimentare din grăsimi sau uleiuri – toate materialele de la Capitolele 2 ş1 4 animale sau vegetale sau din folosite sunt obţinute în întregime si

fracţiuni de diferite grăsimi sau – toate materialele vegetale folosite sunt uleiuri prevăzute la acest Capitol, obţinute în întregime. Totuşi, materialele de la altele decât grăsimi ş1 uleiuri poziţiile 1507, 1508, 151 I şi 1513 pot fi alimentare sau decât fracţiunile folosite

acestora de Ia poziţia nr.1516.

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MAIBRIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Capitolul

Preparate din carne, din peşte sau din crustacee, moluşte sau alte nevertebrate acvatice

Fabricare:

  • din animale de la Capitolul 1 si/sau

  • La care toate materialele de la Capitolul 3

folosite swit obţinute în întresrime.

16

ex

Zahăr ş1 produse zaharoase, cu

Fabricare din materiale de la 9rice pozitie cu

Capitolul

excepţia:

exceptia celei la care se incadreaza produsul

17

Ex 1701

Zahăr din trestie sau din sfeclă de

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

zahăr şi zaharoză pură din punct de

de la Capitolul 17 folosite nu trebuie să

vedere chimic, în stare solidă, cu

depăşească 30% din preţul de uzină al

adaosuri de substanţe aromatizante produsului.

sau colorante

Alte zaharuri, inclusiv lactoza,

1702

maltoza, glucoza, şi fructoza, pure

din punct de vedere chimic, în stare

solidă; srropun de zahăr care nu

conţin substanţe aromatizante sau

colorante; miere artificială

amestecată sau neamestecată cu

miere naturală; caramel:

– Maltoza sau fructoza, pure din

Fabricare din materiale de la oricare poziţie

punct de vedere chimic

tarifară, inclusiv din celelalte materiale de la

poziţia 1702

– Alte zaharuri în stare solidă,

aromatizate sau colorate

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

de la Capitolul 17 folosite nu depăşeşte 30 %

din preţul de uzină al produsului

– Altele

Fabricare la care toate materialele folosite Sllllt

deja originare

Ex 1703

Melase rezultale din extracţia sau Fabricare la care valoarea tuturor materialelor rafinarea zahărului, aromatizate sau de la Capitolul 17 folosite nu depăşeşte 30 %

colorate

din preţul de uzină al produsului

1704

Produse zaharoase care nu conţin cacao (inclusiv ciocolată albă)

Fabricare:

– din materiale încadrate la orice poziţie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul

– la care valoarea tuturor materialelor de la

Capitolul 17 folosite nu trebuie să depăşească

30% din preţul de uzină al produsului

POZITI

AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

Capitolul

18

Cacao şi produse preparate din cacao

Fabricare:

  • din materiale de la orice poziţie tarifară diferită de cea a produsului

  • la care valoarea tuturor materialelor de Ia Capitolul I7 folosite nu trebuie depăşească

30% din pretul de uzină al produsului

1901

Extract de malţ; preparate alimentare din făină, [ GROATS] griş, amidon sau extract de malţ, care nu conţin pudră de cacao sau care conţin pudră de cacao în proporţie de sub 40% din greutate, nespecificate sau neîncadrate în altă parte; preparate alimentare din produse de la poziţiile tarifare 0401 la 0404, care nu conţin pudră de cacao sau care conţin pudră de cacao în proporţie de sub 5% din greutate, nespecificate sau neîncadrate în altă parte:

– extract de malţ

– altele

Fabricare din cereale de la Capitolul IO

Fabricare:

  • din materialeîncadrate la o orice poziţie tarifară cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

  • la care valoarea materialelor de la Capitolele 4 si 17 folosite nu depăşeşte 30% din preţul de uzină al produsului

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MA.RFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

1902

Aluaturi alimentare preparate sau nepreparate, umplute sau newnplute

(cu came sau alte substanţe) sau

altfel preparate, ca de exemplu

spaghete, macaroane, fidea, lazane,

gnochi, ravioli, caneloni, cuş-cuş,

preparat sau nu:

– Care conţin came, măruntaie,

Fabricare la care toate cerealele si derivatele

peşte, crustacee sau moluşte, în

(cu excepţia grâului dur şi derivatele lui) sunt

proporţie de 20% sau mai puţin de

obţinute în întregime.

20% din greutate

– Care conţin came, măruntaie,

Fabricare la care:

peşte, crustacee sau moluşte, în

– toate cerealele Ş1 derivatele acestora (cu

proporţie de peste 20% din greutate

excepţia grâului dur şi derivatele lui) sunt

obţinute în întregime si

– toate materialele de la Capitolele 2 şi 3

folosite sunt obţinute în întregime

1903

Tapioca şi înlocuitori preparaţi din

Fabricare din materiale de la oricare poziţie

amidon, sub formă de fulgi, granule,

tarifară cu excepţia amidonului din cartofi de la

boabe sau forme similare

poziţia tarifară 1108

1904

Produse pe bază de cereale obţinute prm expandare sau prăjire (de

Fabricare:

– din materiale încadrate la orice pozitie, cu

exemplu fulgi de porumb); cereale

exceptia pozitiei tanfare 1806,

(altele decât porumb) sub formă de

– la care toate cerealele şi făina (cu excepţia

grăunţe, fulgi sau alte grăunţe

grâului dur şi a derivatelor lui şi a porumbului

preparate (cu excepţia făinii

Zea indurata) folosite sunt obţinute în

[GROATS] sau grişului), parţial

întregime;

prăjite sau altfel preparate,

– la care valoarea tuturor materialelor de la

nedenumite ş1 necuprmse în altă

Capitolul 17 folosile nu trebuie să depăşească

parte

30% din preţul de uzină al produsului

1905

Produse de panificaţie, produse de patiserie ş1 produse de tipul

Fabricare din materiale de la orice poziţie

tarifară, cu excepţia celor de la Capitolul 11

biscuiţilor, cu sau fără conţinut de

cacao; azimă, alveole de uz

farmaceutic, foi uscate din îaină sau

amidon si produse similare

ex Capitolul 20

Preparate din legume, fructe, nuci sau din alte părţi de plante, cu excepţia:

Fabricare la care toate fructele, nucile sau legumele folosite sunt obţinute în întregime

POZITI

AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Ex 2001

lgnami, cartofi dulci şi părţi similare de plante comestibile, conţinând 5%

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

sau mai mult din greutate amidon,

preparaţi sau conservaţi altfel decât

în oţet sau acid acetic

Ex 2004

Cartofi sub formă de făină, griş sau

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

şi

fulgi, preparaţi sau conservaţi, altfel

exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex 2005

2006

decât în oţet sau acid acetic

Legume, fructe, nuci , coji de fructe şi alte părţi de plante, conservate în

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor de la Capitolul 17 folosite nu trebuie

zahăr (stoarse, cristalizate)

glasate

sau

depăşească produsului

30%

din

preţul

de

uzină

al

2007

Dulciuri, jeleuri, marmelade, piureuri şi paste din fructe sau nuci

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

obţinute prin fierbere, care conţin sau

celei la care este incadrat produsul

nu zahăr sau alţi îndulcitori

– la care valoarea tuturor materialelor de la

Capitolul 17 folosite nu trebuie să depăşească

30% din preţul de uzină al produsului

Ex 2008

– Nuci, rară adaos de zahăr sau de

Fabricare la care valoarea tuturor nucilor

alcool

originare şi a seminţelor oleaginoase originare

de la poziţiile 080l, 0802 şi 1202 la 1207

folosite trebuie să depăşească 60 % din preţul de uzină al produsului

– Unt de arahide, amestecuri pe bază

de cereale, miez de palmier, porumb

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreazaprodusul.

– Alte fructe şi nuci preparate altfel

decât prin fierbere în aburi şi apă,

fără conţinut de zahăr, congelate

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

– la care valoarea tuturor materialelor de la Capitolul 17 folosite nu trebuie să depăşească 30% din preţul de uzină al produsului

2009

Sucuri de fructe şi legume (inclusiv must de struguri) nefermentate 'l

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

care nu conţin alcool, cu sau fără

celei la care se incadrcaza produsul si

adaos de zahăr sau alţi îndulcitori

– la care valoarea tuturor materialelor de la

Capitolul 17 folosite nu trebuie depăşească

30% din preţul de uzină al produsului

ex Capitolul 21

Preparate alimentare excepţia:

diverse,

cu

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA J:v!ARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

2101

Extracte, esenţe şi concentrate de

Fabricare:

cafea, de ceai sau de mate s1

preparate pe baza acestor produse sau pc baza de cafea, ceai sau mate;

  • din materiale de Ia orice pozitie cu exceptia

    celei la care se incadreaza produsul si

  • la care toată cicoarea folosită este obţinută în

cicoare prăjită şi alţi înlocuitori de

întregime

cafea

2103

Sosuri ş1 preparate din acestea, condimente şi asezonări amestecate; făină de muştar şi muştar preparat:

– Sosuri ş1 preparate din acestea, condimente şi asezonări de condimente

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

– Făină de muştar şi muştar preparat

Totuşi, făina de muştar sau muştarul preparat pot fi folosite.

Fabricare din materiale de la orice poziţie

Ex 2104

Preparate pentru supe şi ciorbe; supe

Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu

şi ciorbe preparate

excepţia legumelor preparate sau conservate de

la poziţiile 2002 la 2005

2106

Preparate alimentare, nedenumite şi necuprinseîn altă parte

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

celei la care se incadreaza produsul si

– la care valoarea materialelor de la Capitolul

17 folosite nu trebuie să depăşească 30% din preţul de uzină al produsului

ex Capitolul

Băuturi, lichide alcoolice şi oţeturi, cu excepţia:

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

22

celei la care se incadreaza produsul si

– Ia care toţi strugurii sau preparatele derivate

din struguri folosite sunt obtinute în întregime

2202

Ape, inclusiv ape minerale şi ape gazoase cu adaos de zahăr,

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

îndulcitori, sau substanţe aromatice,

celei la care se incadreaza produsul si

ş1 alte băuturi nealcoolice, cu excepţia sucurilor de fructe sau

– la care valoarea tuturor materialelor de la Capitolul 17 folosite nu trebuie să depăşească

legume de la poziţia 2009

30% din preţul de uzină al produsului si

– la care toate sucurile de fructe folosite (cu

excepţia sucurilor de ananas, lămâie sau

grapefruit) sunt originare

POZITI AS.A

Nr.

DENID.1IREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

2207

Alcool etilic nedenaturat cu o concentraţie de alcool, determinată în funcţie de volum, de 80% vol. sau peste; alcool etilic şi alte rachiuri denaturate, de orice concentraţie

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celor de la poziţiile 2207 sau 2208 si

  • la care toţi strugurii sau materialele derivate din struguri folositi sunt obţinuţi în întregime sau dacă toate celelalte materiale folosite sunt deja originare tescovina poate fi folosită până la 5% din volum

2208

Alcool etilic nedenaturat, cu o concentraţie de alcool funcţie de volum de până la 80% volum; rachiuri, lichioruri ş1 alte băuturi

:-.]Jirtoase

Fabricare:- din materiale de la orice pozitie cu exceptia celor încadrate la poziţiile 2207 sau 2208, si

– la care toţi strugurii sau materialele derivate sin struguri folosiţi sunt obţinuţi în întregime sau dacă toate celelalte materiale folosite sunt deja originare, tescovina poate fi folosită până

la 5% din volum

ex Capitolul 23

Reziduuri şi deşeuri ale industriei alimentare; nutreţuri pentru animale, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Ex 2301

Făinuri de balenă, făinuri, prafuri din pelete din peşte sau din

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor de la Capitolele 2 şi 3 folosite sunt obţinute în

crustacee, moluşte sau alte

nevertebrate acvatice, improprii

întregime.

alimentaţiei umane.

Ex 2303

Reziduuri de la fabricarea

Fabricare la care porumbul folosit este obţinut

amidonului de porumb (cu excepţia

apelor de înmuiere concentrate), cu un conţinut de proteine calculat Ia

în întregime.

produsul uscat care depăşeşte 40 %

din greutate

Ex 2306

Turte oleaginoase şi alte reziduuri

solide rezultate din extracţia uleiului de măsline, cu un conţinut de peste

Fabricare la care măslinele folosite sunt obţinute în întregime

3% ulei de măsline

2309

Preparate de tipul celor folosite în

Fabricare la care;

hrana animalelor

– cerealele, zahărul, melasa, carnea sau laptele

folosite sunt deja originare si

– toate materialele de la Capitolul 3 folosite

sunt obţinute în întregime

ex Capitolul

24

Tutun ş1 înlocuitori de tutun prelucraţi, cu excepţia:

Fabricare la care toate inaterialele de la Capitolul 24 folosite sunt obţinute în întregime

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

2402

Ex 2403

Ţigări de foi (inclusiv cele cu capete Fabricare la care cel puţin 70% din greutatea

tăiate), trabucuri şi ţigări din tutun tutmrnlui neprelucrat sau a deşeurilor de la sau înlocuitori de tutllll poziţia 2401 folosite sunt deja originare

Tutun de fumat Fabricare la care cel puţin 70% din greutatea tutunului neprelucrat sau a deşeurilor de la

poziţia 240 l folosite sunt deia originare

ex Capitolul 25

Ex 2504

Ex 2515

Ex 2516

Ex 2518

Ex 2519

Ex 2520

Ex 2524

Ex 2525

Sare, sulf, pământuri şi pietre; ipsos, Fabricare din materiale de la orice pozitie cu var şi ciment, cu excepţia: exceptia celei la care se incadrcaza produsul

Grafit natural cristalin îmbogăţit cu Îmbogăţirea cu carbon, purificarea şi măcinarea carbon purificat şi măcinat grafitului brut cristalin

Marmura, simplu debitată cu Tăiere cu ferăstrăul sau alte procedee de tăiere ferăstrăul sau altfel, în blocuri sau a marmurei (chiar deja tăiată) de o grosime de plăci dreptwighiulare (inclusiv peste 25 cm

pătrate) de o grosime de până la 25 cm

Granit, porfir, bazalt, gresie şi alte Tăiere cu ferăstrăul, sau alte procedee, a pietrei pietre ornamentale sau pentru (chiar tăiate sau nu) de o grosime de peste construcţii, debitate cu ferăstrăul sau 25cm

alte proce.dee, în blocuri sau plăci dreptunghiulare (inclusiv pătrate) de o grosime de până la 25cm

Dolomita calcinată Calcinarea dolomitei necalcinate

Carbonat de magneziu natural Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu (magnezita), măcinat ş1 pus în exceptia celei la care se incadreaza produsul containere închise ermetic şi oxid de Totuşi carbonatul de magneziu natural magneziu, pur sau impur, cu (magnezita) poate fi folosit

excepţia oxidului de magneziu topit electric ş1 a magnezitei calcinate (prăjită)

Ipsos stomatologic Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu depăşeşte 50% din preţul de uzină al produsului

Fibre din azbest natural Fabricare din minereuri de azbest (concentrate de azbest)

Praf de mică Măcinarea deşeurilor de mică sau mică

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORJGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Ex 2530

Pământuri colorate, calcinate sau

pulverizate

Calcinarea sau măcinarea de pământuri colorate

Capitolul

26

Minereuri, zgură şi cenuşă

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex Capitolul 27

Ex 2707

Ex 2709

2710

2711

Combustibili minerali, uleiuri minerale şi produse rezultate din distilarea acestora, materii bituminoase, cerun minerale, cu excepţia:

Uleiuri în care componentele aromatice predomină în greutate, în raport cu componentele nearomatice, similare uleiurilor minerale obţinute prin distilarea gudroanelor de huilă de înaltă temperatură, care distilează peste 65% din volumul lor până la 250 grd. C (inclusiv amestecurile de benzină de petrol ş1 de benzol) destinate a fi utilizate ca şi carburanţi sau combustibili

Uleiuri brute obţinute din minerale bituminoase

Uleiuri petroliere şi uleiuri obţinute din materiale bituminoase, altele decât brute; produse nedenumite şi necuprinse în altă parte, care conţin în greutate 70% sau mai mult uleiuri petroliere sau uleiuri obţinute din materiale bituminoase, aceste uleiuri fiind constituenţi de bază ai produselor respective; uleiuri reziduale

Gaz de sondă şi alte hidrocarburi gazoase

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Operaţii de rafinare şi/sau unul sau mai multe procedee specifice1

Sau

Alte operaţii in care toate materialele folosite trebuie încadrate la o altă poziţie decât cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite dacă valoarea lor totala nu depăşeşte 50% din preţul de uzină al produsului.

Distilare pirogenată a mineralelor bituminoase.

Operaţii de rafinare şi / sau unul sau mai multe procedee specifice2

Sau

Alte operaţii in care toate materialele folosite trebuie încadrate la o altă poziţie decât cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite dacă valoarea lor totala nu depăşeşte 50% din preţul de uzină al produsului.

Operaţii de rafinare şi/ sau unul sau mai multe procedee specifice3

Sau

Alte operaţii, in care toate materialele folosite trebuie să fie încadrate la o altă poziţie decât cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 50% din preţul de uzină al produsului.

image

1Pentru condiţiile speciale aplicabile"proceselor specificevezi notele introductive 7.1 şi 7.3

2Pentru conditiile speciale aplicabile "proceselor specificevezi nota introductivă 7.2

3 Pentru condiţiile speciale aplicabile „proceselor specifice" vezi nota introductivă 7.2

POZITI AS.A

Nr.

DENUlv.UREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

2712

Vaselină, parafină, ceară

Operaţii de rafinare şi / sau unul sau mai multe

microcristalină de petrol, ceară din

procedee specifice1

praf de cărblllle, ozocherită, ceară de

Sau

lignit, ceară de turbă, alte ceruri

Alte operaţii, in care toate materialele folosite

minerale şi produse similare obţinute

trebuie să fie încadrate la o altă poziţie decât

prin sinteză sau prin alte procedee,

cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate

chiar colorate

Ia aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu

condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească

50% din preţul de uzină al produsului.

2713

Cocs de petrol, bitum de petrol şi alte

Operaţii de rafinare şi/ sau unul sau mai multe

reziduuri de uleiuri petroliere

procedee specifice"

obţinute din minerale bituminoase.

Sau

Alte operaţii, in care toate materialele folosite

trebuie să fie încadrate la o altă poziţie decât

cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate

la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu

condiţia ca valoarea lor totala nu depăşească

50% din preţul de uzină al produsului

2714

Bitum şi asfalt, naturale; şisturi şi

Operaţii de rafinare şi I sau unul sau mai multe

nisipuri bituminoase, asfaltite şi roci

procedee specifice 3

asfaltice

Sau

Alte operaţii, in care toate materialele folosite

trebuie fie încadrate la o altă poziţie decât

cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate

la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu

condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească

50% din preţul de uzină al produsului

2715

Amestecuri bituminoase pe bază de

Operaţii de rafinare şi / sau unul sau mai multe

asfalt natural, de bitum natural, de

procedee specifice4

bitum de petrol, de gudron mineral

Sau

sau de gudron mineral de turbă

Alte operaţii, în care toate materialele folosite

trebuie fie încadrate la o altă poziţie decât

cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate

la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu

condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească

50% din preţul de uzină al produsului

image

1 Pentru condiţiile speciale aplicabile „proceselor specifice" vezi nota introductivă 7.2

2 Pentru conditiile speciale aplicabile „proceselor specifice” vezi notele introductive 7.1 si 7.3

3Pentru condiţiile speciale aplicabile "proceselor specifice” vezi notele introductive 7.1 şi 7.3 Pentru condiţiile speciale aplicabile "proceselor specifice” vezi notele introductive 7.1 şi 7.3

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA TERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex Capitolul 28

Produse chimice anorganice;

compuşi organici sau anorganici ai

metalelor preţioase, ai elementelor radioactive, ai pământurilor rare sau

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea

Fabricare la care valoarea

tuturor

izotopilor, cu excepţia:

lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

materialelor folosite nu

trebuie să

depăşească

40% din

preţul de

uzină al produsului.

Ex 2805

Metale alcaline

Fabricare prin tratare termică sau electrolitică, în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului.

Ex 2811

Trioxid de sulf

Fabricare din dioxid de sulf

Fabricare în

care

valoarea tuturor materialelor

folosite nu

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului.

Ex 2833

Sulfat de aluminiu

Fabricare la care valoarea materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 50% din preţul de

uzină al produsuJui

Ex. 2840

Perborat de sodiu

Fabricare din tetraborat pentahidrat de sodiu

Fabricare în

care

valoarea

tuturor materialelor folosite nu

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului.

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORlGINARE SI CARE CONFERA

CARA('.TERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

ex Capitolul

Produse chimice orgamce, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Fabricare în care

29

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu

produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea

valoarea

tuturor

lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

materialelor folosite nu

trebuie să

depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

Ex 2901

Hidrocarburi aciclice destinate a fi folosite drept carburanţi sau combustibili

Operaţii de rafinare şi / sau unul sau mai multe procedee specifice1

Sau

Alte operaţii, în care toate materialele folosite

trebuie să fie încadrate la o altă poziţie decât cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate

la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu

condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

Ex 2902

Ciclanice şi ciclenice (altele decât

azulene), benzen, toluen, xilen, destinate a fi folosite drept carburanţi

Operaţii de rafinare şi / sau unul sau mai multe procedee specifice 2

Sau

sau combustibili

Alte operaţii, în care toate materialele folosite trebuie să fie încadrate la o altă poziţie decât

cea a produsului. Totuşi, materialele încadrate

la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

Ex 2905

Alcoolaţi metalici ai alcoolurilor de la prezenta poziţie şi ai etanolului sau glicerinei

Fabricare din materiale de la orice poziţie, inclusiv din celelalte materiale de la poziţia

2905. Totuşi, alcoolaţii metalici de la prezenta poziţie pot fi folosiţi cu condiţia ca valoarea lor

Fabricare Ia care valoarea

tuturor

totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină

materialelor

al produsului

folosite nu

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

image

1Pentru condiţiile speciale aplicabile "proceselor specifice" vezi notele introductive 7.1 şi 7.3

2 Pentru condiţiile speciale aplicabile "proceselor specifice" vezi notele introductive 7.1 şi 7.3

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA 11ATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

2915

Acizi monocarboxilici aciclici

Fabricare din materiale de la orice poziţie.

Fabricare în

saturaţi şi anhidridele lor,

Totuşi valoarea materialelor de la poziţiile

care

halogenuri, peroxizi şi peroxiacizi; derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi,

2915 şi 2916 folosite nu trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

valoarea tuturor

nitraţi sau nitrozaţi

materialelor

folosite nu

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

Ex 2932

– Eteri interni ş1 derivaţii lor

Fabricare din materiale de la orice poziţie.

Fabricare în

halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau

nitrozaţi

Totuşi, valoarea tuturor materialelor de la

poziţia 2909 folosite nu trebuie să depăşească

care

valoarea

20% din preţul de uzină al produsului.

tuturor

materialelor folosite nu

trebuie să

depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

– Acetalî ciclici şi semiacetali interni

Fabricare din materiale de la orice poziţie.

şi derivaţii lor halogenaţi, sulfonaţi, nitraţi sau nitrozaţi

Fabricare m care valoarea

tuturor materialelor

folosite nu

trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al

produsului.

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA :MARFURJLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

2933

Compuşi heterociclici cu heteroatomi

de azot în exclusivitate;

Fabricare din materiale de la orice poziţie.

Totuşi valoarea materialelor de la poziţiile

Fabricare m

care

2932 şi 2933 folosite nu trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

valoarea tuturor

materialelor folosite nu

trebuie să

depăşească

40% din

preţul de

uzină al produsului

2934

Acizi nucleici şi sărurile lor definite

Fabricare din materiale de la orice poziţie.

Fabricare m

chimic sau nu; alţi compuşi heterociclici

Totuşi valoarea materialelor de la poziţiile 2932, 2933 şi 2934 folosite nu trebuie să

depăşească 20% din preţul de uzină al

care valoarea tuturor

produsului.

materialelor folosite nu

trebuie

depăşească

40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 2939

Concentrate din tulpini uscate de mac cu un continut de alcaloizi de

cel putin SO% din greutate

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor utilizate nu trebuie sa depaseasca 500/o din pretul de uzina al produsului

ex Capitolul 30

Produse farmaceutice, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului.

P0ZITI

AS.A

Nr.

DENUlv1JREA MARFURIL0R

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NE0RIGINARE SI CARE C0NFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

3002

Sânge uman; sânge de animale preparat pentru utilizări terapeutice, profilactice sau de diagnosticare;

antiseruri, alte componente sanguine,

produse imunologice modificate, chiar obţinute pe cale biotehnologică; vaccmun, toxine, culturi de

microorganisme (cu excepţia fermenţilor) şi produse similare:

– Produse formate din două sau mai multe elemente componente care au fost amestecate, pentru utilizări terapeutice sau profilactice sau

neamestecate pentru aceste utilizări,

Fabricare din materiale de la orice poziţie, inclusiv din celelalte materiale de la poziţia 3002. Totuşi, materialele avand aceeasi

denumire cu produsul pot fi folosite cu condiţia

prezentate sub formă de doze sau

condiţionate pentru vânzarea cu

ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului.

amănuntul

-Altele:

– Sânge uman

Fabricare din materiale de la orice poziţie,

inclusiv din celelalte materiale de la poziţia

3002. Totuşi, materialele avand aceeasi

denumire cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din

preţul de uzină al produsului.

– Sânge de animale preparat pentru

Fab.icare din materiale de la orice poziţie,

utilizări terapeutice sau profilactice

inclusiv din celelalte materiale de la poziţia 3002. Totuşi, materialele avand aceeasi

denumire cu produsul pot fi folosite cu condiţia

Elemente componente sanguine,

ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţu] de uzină al produsului

cu excepţia antiserurilor,

hemoglobinei şi seroglobulinei

Fabricare din materiale de la orice poziţie, inclusiv din celelalte materiale de la p

3002. Totuşi, materialele avand acecasi

denumire cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din

preţul de uzină al produsului

POZITI

AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRA.NSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA. CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

– Hemoglobina, globulina de sânge

Fabricare din materiale de la orice poziţie,

şi seroglobulina

inclusiv din celelalte materiale de la poziţia

3002. Totuşi, materialele avand aceeasi

denumire cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din

preţul de uzină al produsului

– Altele

Fabricare din materiale de la orice poziţie,

inclusiv din celelalte materiale de la poziţia

3002. Totuşi, materialele avand aceeast

denumire cu produsul pot fi folosite cu condiţia

ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

3003

ŞI

Medicamente (cu excepţia produselor de la poziţiile 3002, 3005 sau 3006):

3004

– obţinute din amicacin de la poziţia

2941

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, materialele de la poziţiile 3003 si 3004

pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totală

să nu depăşească 20% din preţul de uzină al

produsului

– altele

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi,

materialele de la poziţia 3003 si 3004 pot fi

folosite, cu condiţia ca valoarea lor totală să nu depăşească 20% din preţul de uzma al

produsului si

– la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 50 % din preţul de

uzină al produsului

Ex 3006

Deseuri farmaceutice specificate m

nota 4k a acestui capitol

Originea acestui produs

clasificarea lui initiala

va

fi

cea

de

la

ex Capitolul 31

Îngrăşăminte, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Ex 3105

Îngrăşăminte minerale sau chimice

ce conţin două sau trei elemente fertilizante: azot, fosfor şi potasiu;

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi,

Fabricare la

care valoarea

alte îngrăşăminte; produse de la

prez:entul Capitol prezentate fie sub formă de tablete sau forme similare,

materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot

fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al

materialelor utilizate nu trebuie să

fie în ambalaje de o greutate brută

produsului si

depăşească

care să nu depăşească 10 kg., cu excepţia:

  • nitratului de sodiu;

  • cianamidei calcice;

  • sulfatului de potasiu;

– la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

40% din

preţul de

uzină al produsului

– sulfatului de mae:neziu şi potasiu

ex Capitolul 32

Extracte tanante sau de tincturi; tanini şi derivaţii lor; pigmenţi şi alte

materiale colorante; vopsele şi Jacuri; masticuri; cerneluri; cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsului. Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu

produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea

Fabricare la care valoarea materialelor

lor totala să nu depăşească 20% din preţul de

utilizate nu

uzină al produsului

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3201

Taninuri şi sărurile lor, eteri, esteri şi

Fabricare din extracte tanante de origine

Fabricare la

alţi derivaţi

vegetală

care valoarea

materialelor utilizate nu

trebuie

depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

:MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

3205

Lacuri colorante; preparate menţionate la Nota 3 a prezentului Capitol pe bază de lacuri colorante1

Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu excepţia materialelor de la poziţiile 3203, 3204 şi 3205. Totuşi, materialele de la poziţia 3205 pot fi utilizate, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al

produsului

ex Capitolul 33

Uleiuri esenţiale ŞI rezinoide; produse de parfumerie sau de toaletă preparate şi preparate cosmetice; cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu

produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu

uzină al produsului

trebuie să

depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

3301

Uleiuri esenţiale (deterpenizate sau nu) inclusiv cele numite "concrete" şi

"absolute"; rezinoide; soluţii

Fabricare din materiale de Ia orice poziţie, inclusiv din materiale încadrate ş1 la altă „grupă”2 a prezentei poziţii. Totuşi, materialele

Fabricare la care

valoarea

concentrate de uleiuri esenţiale în

grăsimi, uleiuri stabile, cerurile sau materialele analoge obţinute pnn

aceleiaşi grupe cu produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea lor totala nu depăşească

20% din preţul de uzină al produsului

materialelor utilizate nu trebuie

extracţie sau macerare; subproduse

terpenicc reziduale ale deterpenizării

depăşească

40% din

uleiurilor esenţiale; ape distilate şi soluţii apoase de uleiuri esenţiale

preţul de

uzină al produsului

image

l Nota 3 a Capitolului 32 precizează că este vorba despre preparate pe bază de materii colorante de tipul celor utilizate pentru a colora orice material sau bun destinate a intra ca ingrediente la fabricarea preparatelor colorante, cu condiţia ca ele să nu fie încadrate la o altă poziţie de la Capitolului 32

2 Prin grupă se înţelege orice parte a definiţiei de la prezenta poziţie, cuprinsă între punct şi virgulă

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU 1RANSFORMARE APLICATA MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex Capitolul 34

Săpunuri, agenţi activi de suprafaţă orgamc1, preparate pentru spălat, preparate lubrifiante, ceruri

artificiale, ceruri preparate, produse

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea

Fabricare la care valoarea

materialelor

de întreţinere, lumânări şi articole

similare, paste de modelat, cerun dentare şi compoziţii dentare pe bază

lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

utilizate nu trebuie depăşească

de gips; cu excepţia:

40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3403

Preparate lubrifiante conţinând în greutate mai puţin de 70% uleiuri

Operaţii de rafinare şi / sau wml sau mai multe tratamente specifice1

petroliere sau uleiuri obţinute din minerale bituminoase

Sau

Alte operaţii în care toate materialele utilizate

trebuie să fie încadrate la o poziţie diferită de

cea a produsului. Totuşi, materialele de la

aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească

50% din preţul de uzină al produsului

3404

Ceruri artificiale şi ceruri preparate:

– pe bază de parafine, de ceruri de petrol sau de minerale bituminoase,

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

de reziduuri de parafină;

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea

lor totala să nu depăşească 50% din preţul de

uzină al produsului

– altele

Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu excepţia:

  • uleiurilor hidrogenate având caracteristicile

Fabricare la care valoarea

cerurilor de la poziţia 1516;

– acizilor graşi cu compoziţie chimică

nedefinită şi alcoolilor graşi industriali având caracteristicile cerurilor de la poziţia 3823 si

materialelor utilizate nu trebuie

depăşească

– materialelor de la poziţia 3404

Aceste materiale pot, totuşi, să fie folosite cu

40% din

preţul de

condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

uzina al

produsului

image

1 Pentru condiţiile speciale aplicate "proceselor specifice” vezi Notele Introductive 7.1 şi 7.3

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex Capitolul 35

Materii albuminoide; produse pe bază de amidon sau de fecule modificate; cleiuri; enzime; cu

excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea

Fabricare la care

valoarea materialelor

lor totala nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

utilizate nu trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

3505

Dextrina şi alte amidonuri si fecule modificate (de exemplu, amidonurile

s1 feculele esterificate sau pregelatinizate); cleiuri pe bază de

amidonuri sau de fecule, de dextrine

sau de alte amidonw-i sau fecule

modificate:

– Eteri şi esteri de amidonuri sau de fecule

Fabricare din materiale de la orice poziţie) inclusiv din celelalte materiale de la poziţia 3505

Fabricare la

care valoarea

materialelor utilizate nu trebuie

depăşească 40% din

preţul de

uzma al produsului

-Altele

Fabricare din materiale de la orice poziţie , cu

excepţia materialelor de la poziţia 1108

Fabricare la

care

valoarea materialelor utilizate nu

trebuie să

depăşească 40% din

preţul de

uzină al

produsului

Ex 3507

Enzime preparate, nedenumite şi

necuprinse în altă parte

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie depăşească 50% din preţul

de uzină al produsului

'

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

Capitolul 36

Pulberi ŞI explozivi; articole de pirotehnie; chibrituri; aliaje piroforice; materiale inflamabile

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să

depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

ex Capitolul 37

Produse fotografice sau cinematografice, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.. Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu prcxiusul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

I

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE sr CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

3701

Plăci ş1 filme plane, fotografice,

sensibilizate, neexpuse, din alte

materiale decât hârtie, carton sau textile; filme fotografice plane cu

developare şi tragere instantanee,

sensibilizate, neexpuse, aflate sau nu în dispozitivul de încărcare:

– Filme color pentru aparate fotografice cu developare instantanee

in dispozitivul de incarcare

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celor de la poziţiile 3701 si 3702. Totusi, materialele de la poziţia 3702 pot fi

Fabricare la care

valoarea

utilizate, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 30% din preţul de uzină al

materialelor utilizate nu

prcxiusului

trebuie

depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

– Altele

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celor de la pozitiile 3701 si 3702. Totuşi, materialele de la poziţiile 3701 şi 3702

pot fi utilizate, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al

Fabricare la care valoarea materialelor

utilizate nu

produsului

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

3702

Peliculele fotografice sensibilizate,

neexpuse, în role, din alte materiale decât hârtie, cruton sau textile;

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celor de la poziţiile 3701 si 3702

Fabricare la

care valoarea

pelicule fotografice cu developare si

tragere instantanee, în role, sensibilizate, neexpuse

materialelor utilizate nu trebuie să

depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

3704

Plăci, pelicule, filme, hârtii, cartoane ş1 textile fotografice, expuse, dar nedevelopate

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celor de la poziţiile 3701 la 3704

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzma al

produsului

ex

Capitolul

Produse diverse ale industriei

chimice; cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Fabricare la care

38

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite, cu condiţia ca valoarea lor totala nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

valoarea materialelor utilizate nu trebuie

depăşească

40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3801

– Grafit coloidal în suspensie în ulei ş1 grafit semicoloidal; paste carbonoase pentru electrozi:

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească SO% din preţul de uzină al produsului

– Grafit din pastă constând dintr-un

amestec de grafit în proporţie de peste 30 % din greutate cu uleiuri

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor de la poziţia nr. 3403 folosite nu trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al

Fabricare la care valoarea

minerale

produsului

materialelor utilizate nu

trebuie să depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRA.RE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

l

2

3

4

Ex 3803

Ulei de tal rafinat

Rafinare a uleiului de tal brut

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3805

Esmţă rezultată din prelucrarea lemnului cu sulfat, epurată

Epurare ce comportă distilarea sau rafinarea esenţei rezultată din prelucrarea lemnului cu sulfat, brută

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3806

Gume esteri

Fabricare din acizi rczinici

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu

trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3807

Gudron de lemn (gudron vegetal)

Distilare din gudron de lemn

Fabricare la care valoarea materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al produsului

'

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACŢERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

3808

Insecticide, antirozători, fungicide, Fabricare Ia care valoarea tuturor materialelor

erbicide, inhibitori de germinare şi utilizate nu trebuie depăşească 50% din

stimulatori de creştere pentru plante, preţul de uzină al produsului

dezinfectanţi ş1 produse similare,

prc–Lentaţi în forme şi ambalaje

pentru vânzare cu amănuntul sau

prezentate sub formă de panglici,

meşe sau lumânări sulfuroase ş1

hârtie specială contra muştelor

3809

Agenţi de apretare sau finisare, Fabricare Ia care valoarea tuturor materialelor

acceleratori de vopsire sau de fixare folosite nu trebuie depăşească 50% din preţul

a materiilor colorante şi alte produse de uzină al produsului

şi preparate (asemănător preparate şi

preparate pentru mordansare, de

exemplu) de felul celor folosite în

industria textilă, industria hârtiei,

industria pielăriei sau în alte

industrii similare, nedemunite ş1

necuprinse in altă parte

3810

Preparate pentru decaparea Fabricare Ia care valoarea tuturor materialelor

suprafeţelor metalice; flux de sudură folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

sau de lipire ş1 alte preparate de uzină al produsului

auxiliare pentru sudarea sau lipirea

materialelor; paste ş1 pulberi de

sudură sau de lipire compuse din

metale şi din alte produse; preparate

de tipul celor utilizate pentru

acoperirea sau umplerea electrozilor

sau baghetelor de sudură

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

:tv1ATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

3811

Preparate antidetonante, inhibitori de

oxidare, aditivi peptizanţi,

amelioranţi de vâscozitate, aditivi

anticorozivi şi alţi aditivi preparaţi ,

pentru uleiuri minerale (inclusiv

benzină) sau pentru alte lichide

utilizate în aceleaşi scopuri ca ş1

uleiurile minerale:

– Aditivi preparaţi pentru lubrifianţi

Fabricare la care valoarea materialelor de la

conţinând uleiuri petroliere sau

poziţia 3811 utilizate nu trebuie depăşească

uleiuri obţinute din minerale

50% din preţul de uzină al produsului

bituminoase

-Altele

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

de uzină al produsului

3812

Preparate aşa-zise "acceleratori de vulcanizare"; plastifianţi compuşi

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

pentru cauciuc sau materiale plastice,

de uzină al produsului

nedenumite Şl necuprinse în altă

parte; preparate antioxidante şi alţi

stabilizatori compuşi pentru cauciuc

sau materiale plastice

3813

Compuşi ş1 încărcături pentru aparate extinctoare; grenade şi

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

bombe extinctoare

de uzină al produsului

3814

Solvenţi şi diluanţi organici compuşi, nedenumiţi Şl necuprinşi în altă

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţu]

parte; preparate pentru îndepărtarea

de uzină al produsului

vopselelor sau lacurilor

3818

Elemente chimice impurificate

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

pentru utilizare în electronică, sub

folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

formă de discuri, plăci sau forme

de uzină al produsului

similare; compuşi chimici

impurificaţi pentru utilizare în

electronică

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

3819

Lichide pentru frâne hidraulice şi alte lichide preparate pentru

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

transmisii hidraulice, care nu conţin

de uzină al produsului

nici uleiuri de petrol, nici minerale

bituminoase sau care conţin mai

puţin de 70% în greutate

3820

Preparate antigel şi lichide preparate

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

pentru degivrare

folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

de uzină al produsului

3822

Reactivi de diagnostic sau de laborator pe orice suport, reactivi de

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul

diagnostic sau de laborator preparaţi,

de uzină al produsului

chiar prezentaţi pe un suport, altele

decât cele de la poziţiile 3002 sau

3006; materiale de referinta

certificate

3823

Acizi graşi monocarboxilici industriali; uleiuri acide de rafinare;

alcooli graşi industriali:

– Acizi graşi monocarboxilici

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

industriali; uleiuri acide de rafinare

exceptia celei la care se incadreaza produsul

– Alcooli graşi industriali

Fabricare din materiale de Ia orice poziţie, cu

excepţia celorlalte materiale de la poziţia 3823

3824

Lianţi preparaţi pentru forme sau m1ezun de turnătorie; produse

chimice şi preparate ale industriilor

chimice sau ale industriilor conexe

(inclusiv cele reprezentând

amestecuri de produse naturale),

nedenumite ş1 necuprinse în altă

parte:

POZITI AS.A

Nr.

DENUMJREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORlGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

– Următoarele produse de la prezenta poziţie:

Lianţi preparaţi pentru forme sau miezuri de turnătorie, pe bază de produse răşinoase naturale

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, materialele încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi utilizate, cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea

materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 40% din

preţul de

uzină al

pnxlusului

Acizi naftenici, sărurile lor insolubile în apă şi esterii lor

Sorbitol , altul decât cel de la poziţia

2905

Sulfonaţi de petrol, cu excepţia sulfonaţilor de petrol ai metalelor alcaline, a1 amoniacului sau etanolaminelor; acizi sulfonici ai uleiurilor de minerale bituminoase, tiofcni şi sărurile lor

Schimbători de ioni

Compoziţii absorbante pentru realizarea vidului în tuburile sau valvele electrice

Oxizi de fier alcalinizaţi pmtru epurarea aerului

Ape amoniacale ş1 amoniac brut provenind de ia epurarea gazului de iluminat

Acizi sulfonaftenici, sărurile lor insolubile în apă şi esterii lor

Ulei Fusel şi ulei Dippel

Amestecuri de săruri având anioni diferiţi

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Paste pe bază de gelatine pentru

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor utilizate nu trebuie să depăşească 50% din

preţul de uzină al produsului

reproduceri grafice, chiar pe un

suport din hârtie sau din materiale textile

– Altele

3901 la

Materiale plastice sub forme

3915

primare; deşeuri (şpan, bavuri) din

materiale plastice; cu exc.epţia poziţiilor tarifare ex3907 ŞI 3912

pentru care regulile sunt cele

specificate mai jos:

– Produse de omopolimerizare de

Fabricare la care :

Fabricare la

adiţie la care un singur monomer

contribuie cu mai mult de 99% din

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină

care valoarea

greutate la conţinutul total al

al produsului si

materialelor

polimerului

in cadrul limitei de mai sus valoarea tuturor materialelor de la Capitolul 39 folosite nu

utilizate nu trebuie

trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al produsului 1

depăşească 25% din

preţul de

uzină al

-Altele

produsului

Fabricare la

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor de la Capitolul 39 folosite nu trebuie să

care valoarea

depăşească 20% din preţul de uzină al produsuluiz

materialelor utilizate nu trebuie să

depăşească

25% din

preţul de

uzină al produsului

image

1 Pentru produsele care sunt constituite din materiale încadrate, pe de o parte la poziţiile nr.3901 la 3906 şi pe de altă parte la poziţiile nr. 3907 la 3911, prezenta dispoziţie se aplică doar categoriei de produse care predomină în greutate.

2Pentru produsele care sunt constituite din materiale încadrate, pe de o parte la poziţiile nr.3901 la 3906 şi pe de altă parte la poziţiile nr. 3907 la 3911, prezenta dispoziţie se aplică doar categoriei de prcxiuse care predomină în greutate.

POZITI AS.A.

Nr.

DENillvfIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA TERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Ex 3907

– Copolimeri fabricaţi din copolimeri policarbonaţi şi din copolimeri acrilonitril-butadien stiren (ABS)

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, materialele de la aceeaşi poziţie cu produsul pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala să nu depăşească 50% din preţul de uzină al produsului 1

– Poliester

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor de la Capitolul 39 folosite nu trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al produsului şi / sau fabricare din policarbonat de tetrabrom (bifenol A)

3912

Celuloză şi derivatele sale chimice, nedenumite ş1 necuprinse în altă parte, sub formă primară

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul nu trebuie depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

image

1 Pentru produsele care sunt constituite din materiale încadrate, pe de o parte la poziţiile nr.3901 la 3906 şi pe de altă parte la poziţiile nr. 3907 la 3911, prezenta dispoziţie se aplică doar categoriei de produse care predomină în greutate.

POZITI AS.A

Nr.

DENUMJREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

3916

la

Semifabricate şi articole din materiale plastice, cu excepţia

392!

produselor de la poziţiile nr. ex.

3916, ex. 3917, ex. 3920 şi ex 3921,

pentru care regulile aplicabile sunt

prezentate în continuare:

– Produse plate prelucrate altfel decât

la suprafaţă sau decupate într-o

formă alta decât cea pătrată sau

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

de la Capitolul 39 folosite nu trebuie să

Fabricare la care

dreptunghiulară; alte produse prelucrate altfel decât la suprafaţă

– Altele:

depăşească 50% din preţul de uzină al

produsului

valoarea materialelor utilizate nu

trebuie

depăşească

25% din

preţul de

uzină al

– Produse de omopolimerizare de

produsului

adiţie la care un singur monomer contribuie cu mai mult de 99% din greutate la conţinutul total al polimerului

Fabricare la care:

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului si

  • in cadrul limitei de mai sus valoarea tuturor

Fabricare la care valoarea materialelor

utilizate nu

materialelor de la Capitolul 39 folosite nu

trebuie

trebuie depăşească 20% din preţul de uzină al produsului 1

depăşească 25% din

preţul de

– Altele

uzină al

produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

de la Capitolul 39 folosite nu trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al

Fabricare la care valoarea

produsului 2

tuturor

materialelor

utilizate nu trebuie

depăşească 25% din

preţul de

uzină al

produsului

imageimage

1 Pentru produsele care sunt constituite din materiale încadrate, pe de o parte la poziţiile nr.3901 la 3906 Ş) pe de altă parte la poziţiile nr. 3907 la 3911, prezenta dispozjţie se aplică doar categoriei de produse care predomină în greutate.

2 Pentru produsele care sunt constituite din materiale încadrate, pe de o parte la poziţiile nr.3901 la 3906 şi pe de altă parte la poziţiile nr. 3907 la 391I, prezenta dispoziţie se aplică doar categoriei de produse care predomină în greutate.

POZITI AS.A

Nr.

DENl.Jlv1IREA JI.AAR.FURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Ex 3916

Şl

Profile şi tuburi

Fabricare la care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

Fabricare la care

ex3917

trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului si

valoarea tuturor

– in cadrul limitei de mai sus valoarea tuturor materialelor folosite, încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul nu trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină al produsului

materialelor utilizate nu trebuie să depăşească

25% • din

preţul de

uzină al produsului

Ex 3920

– Folii sau pelicule de ionomeri

Fabricare dintr-o sare parţială de material Fabricare la

termoplastic care este un copolimer de etilenă şi care

al acidului metacrilic parţial neutralizat cu ioni valoarea metalici, îndeosebi de zinc şi sodiu materialelor

– Folii de celuloză regenerată, de

utilizate nu Fabricare la care valoarea tuturor materialelor trebuie să

poliamidă sau de polietilenă

folosite de Ia aceeaşi poziţie cu produsul nu depăşească trebuie să depăşească 20% din preţul de uzină 25% din al produsului preţul de

uzină al

produsului

Ex 3921

Benzi metalizate din material plastic

Fabricare din benzi înalt transparente din Fabricare la poliester de o grosime mai mică de 23 microni1 care

valoarea

materialelor

f

utilizate nu trebuie să depăşească

25% din

preţul de

uzină al produsului

3922

la

3926

Articole din material plastic

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

ex Capitolul 40

Cauciuc şi articole din caucmc, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Ex 4001

Plăci din crep de cauciuc pentru tălpi Laminare de folii din crep de cauciuc natural

image

1Urmatoarele benzi sunt considerate ca înalt transparente: benzile a căror lipsă de transparenţă optică – măsurată după ASTM-O I 003-16 cu nefelometrul Gardner (factor de netransparenţă) – este mai mică de 2%

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

4005

Cauciuc amestecat, nevulcanizat, sub forme primare sau în plăci , folii sau benzi

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite, cu excepţia cauciucului natural, nu trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

4012

Anvelope pneumatice reşapate sau uzate, din cauciuc; bandaje, benzi de rulare pentru anvelope şi „flapsuri „, din cauciuc:

– Anvelope pneumatice şi bandaje (pline sau cu goluri) reşapate, din caucmc

Reşapare de anvelope pneumatice sau bandaje (pline sau cu goluri) uzate

Ex. 4017

– Altele

Articole din cauciuc întărit

Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu excepţia materialelor de la poziţiile 40l l si4012

Fabricare din cauciuc întărit

ex Capitolul 41

Piei brute (altele decât blănuri) ş1 piei tăbăcite, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Ex 4102

Piei brute de ovine, depărate

Depărare a pieilor de ovine

4104

la 4106

Piei si blanuri tăbăcite sau argasite, depărate, chiar despicate, dar fara alta preparare ulterioara

Retăbăcire a pieilor pretanate sau

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

4107,

4112 si

Piei preparate ulterior operatiwiilor de tabacire si argasire, inclusiv piei

Retabacirea pieilor pretabacite

4113

pergarnentate, deparate, chiar

Sau

despicate, altele decat pieile de la

pozitia 41I 4

Fabricare din materiale de la orice pozitie

tarifara, cu exceptia materialelor de la pozitiile

41.04 la 41.13

Ex 4114

Piei tabacite s1 piei lacuite sau placate; piei metalizate

Fabricare din materiale de la pozitiile 4104 la 4106, 4107, 4112 sau 4113 cu conditia ca

valoarea lor totala sa nu depaseasca 50% din prctul de uzina al produsului

Capitolul

42

Articole din piele; articole de curelărie sau de şelărie; articole de vmaJ, genţi ş1 articole similare; articole obţinute pnn prelucrarea

intestinelor de animale

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

POZITI AS.A.

Nr.

DENf..TivllREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORJGINAR

2

3

4

ex Capitolul

Blănuri ş1 articole din blană; blănuri artificiale, cu excepţia:

Blănuri tăbăcite sau apretate, asamblate:

  • Acoperitoare, saci, cruci, pătrate şi analoge

  • Altele

Articole de îmbrăcăminte, accesorii de îmbrăcăminte şi alte articole din blană

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

43

ex 4302

Albire sau vopsire, cu tăiere şi asamblare de piei tăbăcite sau apretate, neasamblate

Fabricare din p1e1 tăbăcite sau apretate,

neasamblate

4303

Fabricare din p1e1 tăbăcite sau apretate,

neasamblate de Ia poziţia 4302

ex

Lemn, cărbune de lemn şi articole

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

Capitolul 44

din lemn, cu excepţia:

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

ex 4403

Lemn simplu cioplit

Fabricare din lemn brut, chiar decojit sau

simplu rindeluit

ex 4407

Lemn tăiat sau cioplit longitudinal,

Rindeluire, şlefuire sau lipire prin îmbinare la

spintecat sau cojit, de o grosime care

depăşeşte 6 mm, rindeluit, şlefuit,

capete

sau lipit prin îmbinare Ia capete

ex 4408

Foi pentru placaj (inclusiv foi obtinute pnn felierea lemnului

Îmbinare, rindeluire, şlefuire sau lipire pnn îmbinare la capete

laminat) ş1 foi pentru furnir de placaje, de o grosime de până la 6

mm, îmbinate şi alte tipuri de lemn

tăiate longitudinal, spintecate sau desfăşurate, de o grosime de până la

6 mm, rindeluite, şlefuite sau lipite

prin îmbinare la capete

ex 4409

Lemn fasonat de-a lungul uneia sau

mai multor margini, capete sau feţe, chiar rindeluit, şlefuit sau lipit prin

îmbinare la capete:

– Şlefuit sau lipit prin îmbinare la

Şlefuire sau lipire prin îmbinare la capete

capete

– Baghete şi muluri

Transformare sub formă de baghete sau de

muluri

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA<;:TERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex4410

Baghete sau muluri din lemn pentru

Transfonnare sub formă de baghete sau de

la

ex 4413

mobilă, rame, decoraţilDli interioare, conductori electrici şi similare

muluri

ex 4415

Lăzi, lădiţe, coşun, cilindri şi ambalaje similare, din lemn

Fabricare din scânduri netăiate la dimensiW1e

ex 4416

Butoaie de vin, cuve, putine şi alte

Fabricare din lemn pentru doage, chiar tăiat pe

produse de dogărie şi părţile lor, din lemn

cele două feţe principale, dar neprelucrate altfel

ex 4418

Articole de tâmplărie şi piese de şarpantă pentru construcţii, din lemn

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, panourile celulare din lemn sau şindrilă

("shingles" şi "shakes") pot fi folosite

Transformare sub formă de baghete sau de

– Baghete şi muluri

muluri

ex 4421

Lemn pregălît pentru chibrituri; cuie

Fabricare din lemn de la orice poziţie, cu

din lemn pentru încălţăminte

excepţia lemnului de la poziţia 4409

ex

Plută şi articole din plută, cu

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

Capitolul

excepţia:

exceptia celei la care se incadreaza produsul

45

4503

Articole din plută naturală

Fabricare din plută de la poziţia 4501

Capitolul 46

Produse din împletituri de fibre vegetale sau de nuiele

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceotia celei la care se incadreaza produsul

Capitolul 47

Pastă de lemn sau din alte materiale fibroase celulozice; deşeuri ş1

rebuturi de hârtie sau de carton

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex Capitolul 48

Hârtie şi carton; articole din pastă de celuloză, din hârtie sau din carton, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex 4811

Hârtii şi cartoane liniate simplu (tip dictando sau matematică)

Fabricare din materiale folosite Ia fabricarea hârtiei de la Capitolul 47

4816

Hârtii carbon, hârtii aşa-zise "autocopiante" şi alte hârtii pentru copiere sau transfer (altele decât cele de la poziţia 4809) matriţe complete de multiplicat şi plăci offset, din hârtie, chiar ambalate în cutii

Fabricare din materiale folosite la fabricarea hârtiei de la Capitolul 47

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFOR1v1ARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

4817

Plicuri, cărţi scrisori, cărţi poştale neilustrate şi pentru corespondenţă, din hârtie sau carton; cutii, mape şi articole similare, din hârtie sau carton, conţinând un set de articole pentru corespondenţă

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei Ia care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

ex4818

Hârtie igienică

Fabricare din materiale folosite la fabricarea hârtiei de la Capitolul 47

ex 48I9

Cutii, saci, pungi, comete ş1 alte Fabricare:

ambalaje din hârtie, carton, vată de – din materiale de la orice pozitie cu exceptia celuloză sau coli din fibre de celuloză celei la care se incadreaza produsul si

– la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

ex 4820

Blocuri de hârtie pentru scrisori Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie să depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

ex4823

Alte hârtii, cartoane, vată de celuloză Fabricare din materiale folosite la fabricarea şi coli din fibre de celuloză ,decupate hârtiei de la Capitolul 47

în diverse forme sau dimensiuni

ex

Produse pentru editare, presă şi alte Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Capitolul

industrii grafice; manuscrise sau exceptia celei la care se incadreaza produsul

49

texte dactilografiate şi planuri, cu excepţia:

4909

Cărţi poştale imprimate sau ilustrate; Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu cărţi imprimate cu urări sau mesaje excepţia materialelor de la poziţiile 4909 si

personale, chiar ilustrate , cu sau 4911

fără plicuri, garnituri sau aplicaţii

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELORNEORIGINARE sr CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

4910

Calendare de toate tipurile,

imprimate, inclusiv calendarele cu

file detaşabile:

– Calendare numite "permanente"

Fabricare:

sau calendare cu bloc interschimbabil

montat pe un suport care nu este din

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

celei la care se incadreaza produsul si

hârtie sau carton

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 50% din preţul de

uzină al produsului

– Altele

Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu

excepţia materialelor de la poziţiile nr. 4909

sau4911

ex Capitolul so

Mătase, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex 5003

Deşeuri de mătase (inclusiv gogoşi de viemu de mătase improprii depanării, deşeuri de fire şi capete de fire) cardate sau pieptănate

Cardare sau pieptănare a deşeurilor de mătase

5004 la

ex 5006

Fire de mătase şi fire din deşeuri de mătase

Fabricare din1:

  • mătase crudă sau deşeuri de mătase, cardată sau pieptănată sau altfel prelucrată pentru filare,

  • alte fibre naturale necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filare,

  • substanţe chimice sau paste textile, sau

  • materiale pentru fabricarea hârtiei

image

1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

POZITI AS.A

Nr.

DENUMJREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELORNEORIGINARE Sl CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

5007

Ţesături din mătase sau din deşeuri

de mătase:

– care conţin fire de cauciuc

Fabricare din fire simple1

– altele

Fabricare diri2:

  • fire de nucă de cocos,

  • fibre naturale,

– fibre sintetice sau artificiale discontinue

necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

pentru filare,

  • materiale chimice sau paste textile, sau

– hârtie sau

Imprimarea este însoţită de cel puţin două

operaţii de pregătire sau de finisare (cum ar fi: spălare, albire, mercerizare, termofixare,

scămoşare,

Calandrare, contracţie, finisare permanentă,

decatare, impregnare, remaiere şi curăţare de

noduri), cu condiţia ca valoarea totala a

ţesăturilor neimprimate folosite să nu depăşească 47,5 % din preţul de uzină al

produsului

ex Capitolul 51

Lână, păr fin sau grosier de animale; fire şi ţesături din păr de cal, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

5106 la

5110

Fire de lână, din păr fin sau grosier

de animale sau din păr de cal

Fabricare din3:

  • mătase crudă sau deşeuri de mătase, cardată sau pieptănată sau altfel prelucrată pentru filare,

  • alte fibre naturale necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filare,

  • substanţe chimice sau paste textile, sau

  • materiale pentru fabricarea hârtiei

image

1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

2Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

5111 la

Ţesături din lână, din păr fin sau

5113

grosier de animale sau din păr de cal:

– care conţin fire de cauciuc

Fabricare din fire simple1

Fabricare din2:

– altele

– fire de nucă de cocos,

  • fibre naturale,

  • fi.bre sintetice sau artificiale discontinue

necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

pentrn filare

  • materiale chimice sau paste textile, sau

  • hârtie

sau

Imprimarea este însoţită de cd puţin două

operaţii de pregătire sau de finisare (cum ar fi:

spălare, albire, mercerizare, tennofixare,

scămoşare, calandrare, contracţie, finisare permanentă, decatare, impregnare, remaiere şi

curăţare de noduri), cu condiţia ca valoarea totala a ţesăturilor neimprimate folosite să nu depăşească 47,5 % din preţul de uzină al

nrodusului

ex Capitolul 52

Bwnbac, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

5204 la

5207

Fire de bumbac

Fabricare din3:

  • mătase crudă sau deşeuri de mătase, cardată sau pieptănată sau altfel prelucrată pentru filare,

  • fi.bre naturale necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filare,

  • substanţe chimice sau paste textile, sau

  • materiale pentru fabricarea hârtiei

image

1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

2 Condiţiile speciale aplicabile produselor fonnate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă S

  1. 3 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI

    AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5208 la

    Ţesături din bumbac:

    5212

    Fabricare din fire simple1

    Fabricare din2:

    -fire de nucă de cocos,

    – fibre naturale,

    – fibre sintetice sau artificiale discontinue

    necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

    pentru filare,

    sau

    Imprimarea este însoţită de cel puţin două operaţii de pregătire sau de finisare (cum ar fi: spălare, albire, mercenzare, termofixare,

    scămoşare, calandrare, contracţie, finisare

    permanentă, decatare, impregnare, remaiere şi curăţare de noduri), cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturilor neimprimate folosite să nu

    depăşească 47,5% din preţul de uzină al produsului

    ex Capitolul

    Alte fibre textile vegetale; fire de

    hârtie şi ţesături din fire de hârtie, cu

    Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

    exceptia celei la care se incadreaza produsul

    53

    excepţia:

    5306 la

    5308

    Fire din alte fibre textile vegetale; fire de hârtie

    Fabricare din3:

    – mătase crudă sau deşeuri de mătase, cardată

    sau pieptănată sau altfel prelucrată pentru filare,

    – fibre naturale necardate, nepieptănate sau

    altfel prelucrate pentru filare,

    – substanţe chimice sau paste textile, sau

    – materiale pentru fabricarea hârtiei

    • care conţin fire de cauciuc

    • altele

    • materiale chimice sau paste textile, sau

    • hârtie

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    2 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5309 la

    Ţesături din alte fibre vegetale;

    5311

    ţesături din fire de hârtie:

    – care conţin fire de cauciuc

    Fabricare din fire simple1

    – altele

    Fabricare din2:

    – fibre naturale,

    – fibre sintetice sau artificiale discontinue, necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

    pentru filare,

    – materiale chimice sau paste textile, sau

    – hârtie

    sau

    Imprimarea este însoţită de cel puţin două

    operaţiuni de pregătire sau de finisare (cwn ar

    fi: spălare, albire, mercerizare, termofixare,

    scămoşare, calandrare, contracţie, finisare permanentă, remaiere, decatare, impregnare şi

    curăţare de noduri), cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturilor neimpregnate folosite să nu

    depăşească 47,5% din preţul de uzină al produsului

    5401 la

    5406

    Fire, monofilamen te şi fire din filamente sintetice sau artificiale

    Fabricare din3:

    • fire de nucă de cocos,

    • fire de iuta,

    • mătase crudă sau deşeuri de mătase, cardată sau pieptănată sau altfel prelucrată pentru filare,

    • fibre naturale necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filare,

    • substanţe chimice sau paste textile, sau

    • materiale pentrn fabricarea hârtiei

    image

    t Condiţiile speciale aplicabile produselor fonnate dintr-un amestec de matcrile textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    i Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORJGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORlGINAR

    2

    3

    4

    5407 şi

    Ţesături din fire din filamente

    5408

    sintetice sau artificiale:

    Fabricare din fire simple1Fabricare din2:

    – fire de nucă de cocos,

    – hârtie

    sau

    Imprimarea este însoţită de cel puţin două

    operaţii de pregătire sau de finisare (cum ar fi:

    spălare, albire,

    mercenzare, termofixare, scămoşare,

    calandrare, contracţie, finisare permanentă,

    decatare, impregnare, remaiere şi curăţare de noduri), cu condiţia ca valoarea totala a

    ţesăturilor neimprimate folosite nu

    depăşească 47,5 o/o din preţul de uzină al

    produsului

    5501 la

    Fibre sintetice sau artificiale

    Fabricare din substanţe chimice sau din paste

    5507

    discontinue

    textile

    5508 la

    5511

    Fire de cusut din fibre sintetice sau artificiale discontinue

    Fabricare din3:

    – mătase crudă sau deşeuri de mătase, cardată

    sau pieptănată sau altfel prelucrată pentru

    filare,

    – fibre naturale necardate, nepieptănate sau

    altfel prelucrate pentru filare,

    – substanţe chimice sau paste textile, sau

    – materiale pentru fabricarea hârtiei

    • care conţin fire din cauciuc

    • altele

    • fibre naturale,

    • fibre sintetice sau artificiale discontinue necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filare,

    • materiale chimice sau paste textile, sau

    image

    1Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    2Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5512 la

    Ţesături din fibre sintetice

    sau

    5516

    artificiale discontinue:

    – care conţin fire de cauciuc

    Fabricare din fire simple1

    – altele

    Fabricare din2:

    – fire de cocos,

    – fibre naturale,

    – fibre sintetice sau artificiale discontinue

    necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

    pentru filare,

    – materiale chimice sau paste textile, sau

    – hârtie

    sau

    Imprimarea este însoţită de cel puţin două

    operaţii de pregătire sau de finisare (cum ar fi:

    spălare, albire, mercerizare, termofixare,

    scămoşare, calandrare, contracţie, finisare

    permanentă, decatare, impregnare, remaiere şi

    curăţare de noduri), cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturilor neimprimate folosite să nu

    depăşească 47,5% din preţul de uzină al

    produsului

    ex

    Vată, fetru şi articole neţesute; fire

    Fabricare din3:

    Capitolul

    speciale; sfori, corzi şi frânghii;

    – fire de nucă de cocos,

    56

    articole similare, cu excepţia:

    – fibre naturale,

    – substanţe chimice sau paste textile, sau

    – materiale pentru fabricarea hârtiei

    image

    1Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    2 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURlLOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE Sl CARE CONFERA CARAC:TERIB., DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5602

    Pâslă impregnată, acoperită, învelită sau stratificată, sau nu:

    Fabricare din1:

    – fibre naturale

    – Pâslă ţesută cu ace

    – substanţe chimice sau paste textile Totuşi:

    – firele din filamente de polipropilenă de la

    poziţia 5402

    – fibrele de polipropilenă de la poziţiile 5503

    sau 5506 sau

    – cablurile de filamente de polipropilenă de la poziţia 5501,

    al căror titru pentru fiecare fibră sau filament constitutiv este, în toate cazurile, de mai puţin

    de 9 decitex, pot fi utilizate cu condiţia ca valoarea lor să nu depăşească 40% din preţul de uzină al produsului

    Fabricare din2:

    caseină

    sau

    – substanţe chimice sau paste textile

    5604

    Fire şi corzi din cauciuc, acoperite cu textile; fire textile, benzi şi articole similare de la poziţia 5404 sau 5405,

    fabricare din fire sau corzi de cauciuc, neacoperite cu textile

    impregnate, acoperite sau învelite cu cauciuc sau material plastic:

    Fabricare din3:

    – fibre naturale necardate, nepieptănate sau

    – fire şi coIZi din cauciuc, acoperite cu textile

    altfel prelucrate pentru filatură

    – altele

    5605

    Fire de ţesut metalice ş1 fire metalizate, benzi sau articole

    Fabricare din4:

    – fibre naturale:

    similare de la poziţia 5404 sau 5405,

    – fibre sintetice sau artificiale discontinue

    combinate cu metal sub formă de fire, de benzi sau pulbere sau

    acoperite cu metal

    necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură

    – substanţe chimice sau paste textile, sau

    – materiale folosite pentru fabricarea hârtiei

    • fibre naturale;

    • fibre artificiale discontinue obţinute din

    • substanţe chimice sau paste textile, sau

    • materiale folosite pentru fabricarea hârtiei

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    2Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

  2. 4 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5.

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA :MAR.FURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

    :MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5606

    Fire cu izolaţie, benzi şi articole similare de la poziţia 5404 sau 5405 izolate, (altele decât cele de la poziţia 5605 şi altele decât firele de păr de cal izolate); fire de janilie, fire aşa­ zise „cu bucleuri”

    Fabricare din1:

    Capitolul

    Covoare şi alte acop1,:,Titoare de podea

    57

    din materiale textile:

    – din pâslă ţesută la război

    Fabricare din2:

    – fibre naturale, sau

    – substanţe chimice sau paste textile Totuşi:

    cablurile din filamente de polipropilenă de la poziţia 5501,

    al căror titru pentru fiecare fibră sau filament

    constitutiv este, în toate cazurile, mai mic de 9

    decitex, pot fi utilizate cu condiţia ca valoarea

    totala lor să nu depăşească 40 o/o din preţul de

    uzină al produsului

    Ţesătură de iută poate fi folosită drept

    captuseala

    – din alte pâsle

    Fabricare din3:

    – fibre naturale necardate, nepieptănate sau

    altfel prelucrate pentru filatură, sau

    – substanţe chimice sau paste textile

    – altele

    Fabricare din4:

    – fire de nucă de cocos sau de iuta

    • fibre naturale:

    • fibre sintetice sau artificiale discontinue necardate, sau nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură

    • substanţe chimice sau paste textile, sau

    • materiale folosite pentru fabricarea hârtiei

    • firele de filamente de polipropilenă de la poziţia 5402

    • fibrele discontinue de polipropilenă de la poziţiile 5503 sau 5506, sau

    • fire de filamente sintetice sau artificiale

    • fibre naturale sau

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate tn Nota Introductivă 5

    2Condiţiile speciale aplicabile produselor fonnate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    3Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr•un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    4Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A

    Nr.

    DENUMREA MARFURILOR

    PRELUCRA.RE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARAGTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    – fibre sintetice sau artificiale discontinue, necardate, ori nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură

    Tesătura de iută poate fi folosită drept suport.

    ex.

    Ţesături speciale; ţesături buclate;

    Capitolul

    58

    dantele; tapiserie, pasmanterie,

    broderii; cu excepţia:

    – Care conţin fire de cauciuc

    Fabricare din fire simple1

    – Altele

    Fabricare din2:

    – fibre naturale

    – fibre sintetice sau artificiale discontinue

    necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

    pentru filatură, sau

    – substanţe chimice sau paste textile,

    sau

    Imprimare însoţită de cel puţin două operaţiuni

    de preparare sau finisare (cum ar fi spălare, albire, mercerizare, termofixare scămoşare,

    calandrare, operaţiune de contracţie, finisare

    permanentă, decatare, nnpregnare, remruere,

    curăţare de noduri) cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturilor neimprimate folosite să nu

    depăşească 47,5% din preţul de uzină al produsului

    5805

    Tapiserii ţesute de mână de tipul goblen, flanders, aubusson, beauvais

    Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

    şi similare şi tapiserii cu acul (de exemplu cu punct mărunt, în cruciuliţe) confecţionate sau nu

    5810

    Broderii în bucăţi, în benzi sau cu motive decorative

    Fabricare:

    – din materiale de la orice pozitie cu exceptia

    celei la care se incadreaza produsul si

    – la care valoarea tuturor materialelor

    folosite nu trebuie să depăşească 50 % din preţul de uzină al produsului

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductivă 5

    2 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

    :tvlATERIALELOR NEORIGINARE SJ CARE CONFERA

    CARACŢERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5901

    Ţesături acoperite cu clei sau cu

    Fabricare din fire

    substanţe amilacee de tipul celor

    folosite pentru legătorie, cartonaje,

    materiale de izolare sau pentru alte

    utilizări similare; pânze de copiat sau

    transparente pentru desen; pânză

    pentru pictură; vatir ş1 ţesături

    similare, pentru confecţionarea

    pălăriilor

    5902

    Ţesătura cord pentru anvelope din fire de mare rezistenţă din nailon sau

    din alte poliamide, poliesteri sau din

    vâscoză:

    – conţinând 90 o/o sau mai

    Fabricare din fire

    puţin din greutate materiale textile

    – altele

    Fabricare din substanţe chimice sau paste

    textile

    5903

    Ţesăh1ri impregnate, acoperite, învelite sau îmbrăcate cu material

    Fabricare din fire Sau

    plastic, altele decât cele de la pozitia

    Imprimare însoţită de cel puţin două operaţiuni

    5902

    de preparare sau finisare (cum ar fi spălare,

    albire, mercerizare, termofixare, scămoşare,

    calandrare, operaţiune de contracţie, finisare

    pem1anentă, decatare, unpregnare, remaiere,

    curăţare de noduri) cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturilor neimprimate folosite nu

    depăşească 47,5% din preţul de uzină al

    produsului

    5904

    Linoleum, decupat sau nedecupat; acoperitoare de podea constând

    Fabricare din fire1

    dintr-un strat aplicat pe un suport

    textil, decupate sau nedecupate

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductivă 5

    POZITI

    AS.A

    Nr.

    DENUMIREA MARFURJLOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APUCATA

    MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5905

    Tapete din materiale textile:

    impregnate, acoperite sau învelite

    cu cauciuc, material plastic sau alte

    Fabricare din fire

    materiale

    – altele

    Fabricare din1:

    – fire de nucă de cocos

    necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate

    pentru filatmă, sau

    – substanţe chimice sau paste textile

    sau

    Imprimare însoţită de cel puţin două operaţiuni

    de preparare sau finisare (cum ar fi spălare,

    albire, mercerizare, termofixare scămoşare,

    calandrare, operaţiune de contracţie, finisare

    permanentă, decatare, nnpregnare, remaiere,

    curăţare de noduri) cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturilor neimprimate folosite nu

    depăşească 47,5% din preţul de uzină al

    produsului

    5906

    Ţesături cauciucate, altele decât cele

    de la pozitia. 5902:

    – Tricotate sau croşetate

    Fabricare din':

    necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură

    sau

    – substanţe chimice sau paste textile

    – Alte ţesături obţinute din fire de

    Fabricare din substanţe chimice

    filamente sintetice conţinând mai

    mult de 90% din greutate materiale

    textile

    -Altele

    Fabricare din fire

    • fibre naturale

    • fibre sintetice sau artificiale discontinue

    • fibre naturale

    • fibre sintetice sau artificiale

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    2 Condiţiile speciale aplicabile produselor fonnate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5907

    Alte esături textile impregnate, învelite sau acoperite; pânze pictate pentru decoruri de teatru, decoruri de atelier sau pentru utilizări analoge

    Fabricare din fire Sau

    hnprimare însoţită de cel puţin două operaţiuni de preparare sau finisare (cum ar fi spălare, albire, mercerizare, termofixare scămoşare, calandrare, operaţiune de contracţie, finisare permanentă, decatare, impregnare, remaiere, curăţare de noduri) cu condiţia ca valoarea totala a ţesăturilor neimprimate folosite să nu depăşească 47,5% din preţul de uzină al produsului

    5908

    Fitile textile, ţesute, împletite sau tricotate, pentru lămpi, lămpi de gătit, brichete, lumânări şi similare; manşoane pentru lămpi incandescente ş1 ţesături circulare tricotate pentru confecţionarea acestora, impregnate sau nu:

    – Manşoane pentru lămpi incandescente, impregnate

    Fabricare din stofe circulare tricotate

    -Altele

    Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

    POZITI AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    5909 la

    Articole textile pentru uz industrial:

    5911

    Discuri sau inele de polizat,

    altele decat cele din pasla de la

    Fabricare din fire sau deseurî de tesaturi sau

    pozitia 5911

    carpe de la pozitia 631O

    Tesaturi din genul celor folosite in mod frecvent Ia fabricarea

    hartiei sau la alte utilizari

    Fabricare din1:

    -fire de nuca de cocos

    tehnice, acoperite sau nu cu

    pasla, impregnate sau nu,

    -urmatoarele materiale:

    –fire din politetrafluoretilen2

    acoperite sau nu, tubulare sau

    fara sfarsit, cu o singura sau cu multiple urzeli si/sau bataturi,

    –fir multiplu de poliamida, imbracat, impregnat sau acoperit cu rasina fenolica

    –fir din fibra textila sintetica din

    sau tesaturi plate cu multiple

    poliamida aromatica, obtinuta prin

    urzeli si/sau bataturi de la

    policondensarea m-fenilendiaminei si acidului

    pozitia 5911

    izoftalic

    -monofir de politetrafluoretilena3

    -fir din fibra textila sintetica de poli-(p-

    fenilen tereftalamid)

    –fir din fibra de sticla, acoperit cu rasina fenolica si intarit cu fir acrilic4

    –monofilamente de copoliester a poliesterului si a rasinii acidului tereftalic si 1,4

    ciclohexandictanol si acid izoftalic

    – Fibre naturale

    – Fibre sintetice sau artificiale discontinue

    – Altele

    necardate, nepieptanate sau altfel prelucrate pentru filatura, sau

    – Substante chimice sau paste textile Fabricare din5:

    fire de nuca de cocos

    fibre naturale

    fibre sintetice sau artificiale discontinue

    necardate, nepieptanate sau altfel

    prelucrate pentru filatura, sau

    substante chimice sau paste textile

    image

    1Conditiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate in nota introductiva 5

    2 Utilizarea acestui produs este limitata la fabricarea tesaturilor de tipul celor utilizate la masinile de fabricare a hartiei

    3Utilizarea acestui produs este limitata la fabricarea tesaturilor de tipul celor utilizate la masinile de fabricare a bartiei

    4Utilizarea acestui produs este limitata la fabricarea tesaturilor de tipul celor utilizate la masinile de fabricare a hartiei

  3. 5 Conditiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate in nota introductiva 5

POZITI AS.A.

Nr.

DENUtvlIREA rvIARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

Capitolul 60

Ţesături tricotate sau croşetate

Fabricare din1:

" fibre naturale

  • fibre sintetice sau artificiale discontinue necardate, nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură,

sau

– substanţe chimice sau paste textile

Capitolul 61

Articole ş1 accesorn de îmbrăcăminte, tricotate sau croşetate:

– obţinute pnn asamblarea prm coasere sau în alt mod, a două sau mai multe piese tricotate sau croşetate, care au fost croite sau obţinute direct în anumite forme

Fabricare din fire12

– altele

Fabricare din1:

  • fibre naturale

  • fibre sintetice sau artificiale discontinue necardate sau nepieptănate sau altfel prelucrate pentru filatură, sau

  • substanţe chimice sau paste textile

Ex Capitolul 62

Articole ş1 accesorii de îmbrăcăminte, altele decât cele tricotate sau croşetate; cu excepţia:

Fabricare din fire 1' 2

Ex 6202,

Ex 6204,

Ex 6206,

Articole şi accesorii de îmbrăcăminte pentru femei, fete şi copii şi accesorii

pentru copii, brodate

Fabricare din fire 2

Sau

Fabricare din ţesături nebrodate cu condiţia ca

Ex 6209

Şi

ex 6211

valoarea totala a ţesăturilor nebrodate nu depăşească 40% din preţul de uzină al produsului 2

Ex 6210

Şi

ex 6216

Echipamente ignifuge din ţesături acoperi te cu un strat de poliester

aluminizat

Fabricare din firei Sau

Fabricare din ţesături neacoperite cu condiţia ca

valoarea totala a ţesăturilor neacoperite folosite

să nu depăşească 40% din preţul de uzină al

produsu!ui2

image

1 Conditiilc speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate in nota introductiva 5

2 Vezi nota introductivă 6

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

6213

Şl

Batiste, eşarfe, şaluri, fulare, fular­

şal, mantile, voaluri şi voalete şi

Fabricare din fire simple neprelucrate12

Sau

6214

articole similare

– brodate

Fabricare din ţesături nebrodate cu condiţia ca valoarea totala a ţesăturilor nebrodate folosite

nu depăşească 40% din preţul de uzinll al

produsului 2

Fabricare din fire simple neprelucrate1'2

– altele

Sau

Prelucrare urmată de imprimare însoţită de cel

puţin două operaţiuni de preparare sau finisare

(cum ar fi spălare,

albire, mercerizare, termofixare scămoşare, calandrare,

operaţiune de contracţie, finisare permanentă,

decatare, impregnare, remaiere, curăţare de

noduri) cu condiţia ca valoarea tuturor

bunurilor neprintate de la poziţiile 6213 şi 6214

folosite să nu depăşească 47,5 % din preţul de

uzină al produsului

6217

Alte accesorii confecţionate pentru

îmbrăcăminte; părţi ale articolelor

Fabricare din fire simple2

sau ale accesoriilor de îmbrăcăminte,

altele decât cele de la poziţia 6212:

Sau

Fabricare din ţesături nebrodate cu condiţia ca

valoarea totala a ţesăturii nebrodate folosite să

– Brodate

nu depăşească 40 % din preţul de uzină al produsului1

– Echipament ignifug de ţesătură

acoperită cu folie de poliester

Fabricare din fire simple 2

Sau

aluminizat

Fabricare din ţesătură neacoperita cu condiţia

ca valoarea totala a ţesăturilor neîmbrăcate

folosite să nu depăşească 40 % din preţul de

uzină al produsului 2

– Inserţii pentru gulere şi manşete,

Fabricare:

croite

– din materiale de la orice pozitie, cu exceptia

celei la care se incadreaza produsul si

– la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul de

uzină al produsului

– Altele

Fabricare din frre2

image

  1. 1 Conditiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în nota introductiva 5

    2 Vezi nota introductivă 6

    POZITI

    AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

    CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    ex

    Alte articole textile confecţionate;

    Fabricare din materiale de Ia orice pozitie cu

    Capitolul

    seturi; îmbrăcăminte şi articole

    exceptia celei la care se incadreaza produsul

    63

    textile purtate; cârpe; cu excepţia:

    6301

    Cuverturi, lenjerie de pat etc.;

    la

    transperante etc.; alte articole de

    6304

    mobilare:

    – din pâslă şi neţcsute

    Fabricare din1:

    – fibre naturale, sau

    – substanţe chimice sau paste textile

    – brodate

    Fabricare din fire simple neprelucrate23

    sau

    Fabricare din ţesături (altele decât tricotate sau

    croşetate) nebrodate cu condiţia ca valoarea

    totala a ţesăturii nebrodate folosite nu

    depăşească 40 % din preţul de uzină al

    produsului

    – altele

    Fabricare din fire simple neprelucrate23

    6305

    Saci şi sacoşe pentru ambalaj

    Fabricare din1:

    – fibre naturale

    fibre sintetice sau artificiale discontinue

    cardate sau nepieptănate sau altfel prelucrate

    ntru filatură, sau

    – substanţe chimice sau paste textile

    • altele:

    image

    1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintrun amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

  2. 2 Vezi nota introductiva 6

    3 Vezi Nota Introductivă 6 pentru articolele de bonetărie neelastice, necauciucate obţinute prin coasere sau asmblare de părţi de stofă tricotate sau croşetate (croite sau tricotate direct în forme)

    POZITI

    AS.A.

    Nr.

    DENUMIREA MARFURILOR

    PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

    MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

    2

    3

    4

    6306

    Prelate, storuri pentru exterior;

    corturi; vele pentru ambarcaţimi:

    planşe cu velă sau vehicule cu velă

    (landcraft), şi articole de

    camping:

    – neţcsute

    Fabricare din12:

    – fibre naturale,

    sau

    – substanţe textile

    chimice

    sau

    paste

    – altele

    Fabricare din fire simple neprelucrate12

    6307

    Alte articole confecţionate, inclusiv

    Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

    tipare de îmbrăcăminte

    folosite nu trebuie să depăşească 40 % din preţul de uzină al produsului

    6308

    Seturi compuse din bucăţi de

    Fiecare articol care compune setul trebuie să

    ţesături şi fire, cu sau fără

    accesam, pentru confecţionarea

    respecte regula care i se va aplica în cazul în

    care acest articol nu va fi prezentat ca atare în

    carpetelor, tapiseriilor, feţelor

    de masă, Ş(,TVeţelelor brodate

    set. Totuşi, articolele neoriginare pot fi

    încorporate cu condiţia ca vaJoarea lor totala să

    sau din articole textile similare,

    prezentate în ambalaje pentru

    nu depăşească 15% din preţul de uzină al

    setului

    vânzare cu amănuntul

    ex Capitolul 64

    Încălţăminte, ghete ş1 articole Fabricare din materiale de la similare; parti ale acestor articole; cu once poziţie, exclusiv din asamblările excepţia: formate din feţe de încălţăminte fixate pe branţuri sau pe alte

    părţi inferioare de la poziţia nr.6406.

    Părţi de încălţăminte (inclusiv Fabricare din materiale de la orice pozitie cu căptuşeli chiar fixate pe tălpi, altele exceptia celei la care se incadreaza produsul decât cele exterioare); tălpi interioare

    detaşabile, talonete ş1 articole

    similare; ghete, jambiere şi articole similare şi părţi ale acestora

    6406

    ex Capitolul 65

    Obiecte de acoperit c.apul şi părţi ale acestora, cu excepţia:

    Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

    image

    1. 1 Condiţiile speciale aplicabile produselor formate dintr-un amestec de materiale textile sunt prezentate în Nota Introductivă 5

    2. 2 Vezj nota introductiva 6

POZITI AS.A

Nr.

DENillAIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORJGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

6503

Pălării şi alte articole similare din fetru, fabricate cu ajutorul cloşurilor sau platourilor prevăzute la poz. nr. 6501, împodobite sau neîmpodobite

Fabricare din fire sau fibre textile1

6505

Pălării şi alte articole similare tricotate sau croşetate, sau

Fabricare din fire sau fibre textile 2

confecţionate din dantelă, din fetru

sau din alte produse textile, din

bucăţi (dar nu din benzi), chiar

împodobite; plase şi fileuri pentru

păr din once material,

împodobite sau neîmpodobite

ex Capitolul 66

6601

Umbrele, umbrele de soare, bastoane de umblat, umbreluţe, biciuri, cravaşe de călărie ş1 părţi ale acestora; cu excepţia:

Umbrele, umbrele de soare (inclusiv umbrele baston, umbrele de grădină şi articole similare)

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie depăşească 50% din preţul de uzină al produsului

Capitolul 67

Pene ş1 puf preparate şi articole

confecţionate din pene sau din puf, flori artificiale, articole din păr uman

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex

Articole din piatră, ipsos, ciment,

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

Capitolul 68

azbest, mică sau materiale similare, cu excepţia:

exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex 6803

Articole din ardezie naturală sau aglomerată (ardezina)

Fabricare din ardezie prelucrată

ex 6812

Articole din azbest; articole din amestecuri cu o bază de azbest sau

Fabricare din materiale de la orice poziţie

din amestecuri cu o bază de azbest şi

ex 6814

carbonat de magneziu

Articole din mică; inclusiv mica

aglomerată sau reconstituită pe un

Fabricare din mică prelucrată (inclusiv mica aglomerată sau reconstituită)

suport de hârtie, de carton sau pe

suporţi din alte materiale

Capitolul 69

Produse ceramice

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

image

1 Vezi nota introductivă 6

2 Vezi nota introductiva 6

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex

Sticlă ş1 obiecte din sticlă; cu

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

Capitolul

excepţia:

exceptia celei la care se incadreaza produsul

70

ex 7003,

Sticlă cu un strat nereflectorizant

Fabricare din materiale de la poziţia 7001

ex 7004

şi ex

7005

7006

Sticla de la pazitia 7003,

7004 sau 7005, curbată, bizotată,

gravată, perforată, emailată sau altfel

prelucrată, dar neînrămată şi

necombinată cu alte materiale:

– geam plan acoperit cu un film

Fabricare din materiale (substraturi) de la

subţire dielectric şi metalic, în

poziţia 7006

conformitate cu standardele SEMI(

– altele

Fabricare din materiale de la pozitia 7001

7007

Geam securit, constând din sticlă

Fabricare din materiale de la pozitia. 7001

călită sau stratificată

7008

Geamuri izolante cu straturi multiple

Fabricare din materiale de la pozitia 7001

7009

Oglinzi din sticlă, înrămate sau neînrămate, inclusiv oglinzi

Fabricare din materiale de Ia pozitia 7001

retrovizoare

7010

Damigene, sticle, flacoane, borcane, căni, ambalaje tubulare, fiole şi alte

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei Ia care se incadreaza produsul

recipiente din sticlă folosite pentru

Sau

transport sau pentru ambalare;

Tăierea obiectelor de sticlă cu condiţia ca

borcane din sticlă pentru conserve,

valoarea totala a sticlei netaiata folosita să nu

dopuri, capace şi alte dispozitive de

depăşească 50 % din preţul de uzină al

închidere, din sticlă

produsului

image

  • SEMII – Institutul de Echipamente Semiconductoare şi Materiale (Semiconductor Equipment and Materials Institute Incorporated).

POZITI AS.A

Nr.

DENillAIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORlGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

7013

Obiecte din sticlă pentru serviciu de masă, pentru bucătărie, baie, birou,

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

pentru decorarea apartamentelor sau

pentru scopuri similare, (altele decât

sau

Tăierea obiectelor din sticlă cu condiţia ca

cele de la poz. nr. 701O sau 7018)

valoarea totala a obiectelor de sticlă netăiată să

nu depăşească 50 % din preţul de uzină al

produsului

Sau

Decorarea manuală (cu exceptia imprimarii

serigrafică) a obiectelor de sticlă suflate cu

condiţia ca valoarea totala obiectului de sticlă suflat să nu depăşească 50 % din

preţul de uzină al produsului

ex 7019

Articole (altele decât firele) din

Fabricare din:

fibre de sticlă

– fitile, semitort sau fire, necolorate, tăiate sau

netăiate, sau

– lână de sticlă

ex

Capitolul

Perle naturale sau de cultură, pietre

preţioase sau nepreţioase, metale

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

71

preţioase, metale placate cu metale

preţioase ş1 articole ale acestora

imitaţii de bijuterii; monede; cu

excepţia:

ex 7101

Perle naturale sau de cultură, sortate şi înşirate temporar pentru facilitarea

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu depăşeşte 50<% din preţul de uzină al

transportului

produsului

ex 7102,

ex 7103

Pietre preţioase sau semipreţioase prelucrate (naturale, sintetice sau

Fabricare din pietre preţioase sau nepreţioase neprelucrate

Şl

reconstituite)

ex 7104

7106,

Metale preţioase:

7108 şi

7110

– sub formă brută

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celor care sunt încadrate la poziţiile 7106, 7108 sau 7110

Sau

Separare electrolitică, termică sau chimică a

metalelor preţioase de la pozitiile 7106, 7108

sau 7110

Sau

Alierea metalelor preţioase de

la pozitiile 7106, 7108 sau 7110

între ele sau cu metale comune

Fabricare din metale preţioase sub formă brută

sub formă semiprelucrată sau pulbere

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex 7107

Metale placate sau suflate cu metale

Fabricare din metale placate sau suflate cu

ex 7109

preţioase, sub formă semiprelucrată

metale preţioase sub formă brută

ŞI

ex 7111

7116

Obiecte din perle naturale sau de Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

cultură, pietre preţioase sau folosite nu trebuie să depăşească 50 % din

semipreţioase (naturale, sintetice sau preţul de uzină al produsului

reconstituite)

7117

Bijuterii de fantezie Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul Sau

Fabricare din părţi de metale comune,

neaurite, neargintate, neplatinate, cu condiţia

ca valoarea tuturor materialelor folosite să nu

depăşească 50% din preţul de uzină al

produsului

ex

Fontă, fier şi oţel; cu excc.,-pţia: Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

Capitolul

exceptia celei la care se incadreaza produsul

72

7207

Semifabricate din fier sau din oţeluri Fabricare din materialele de la pozitiile 7201, nealiate 7202, 7203, 7204 sau 7205

7208 la

Produse laminate plate, tije, bare, Fabricare din fier şi oţel nealiate, în lingouri

7216

profile din fier sau din oţeluri sau alte forme primare de la pozitia 7206

nealiate

7217

Sârmă din fier sau din oţeluri Fabricare din semifabricate din fier sau din nealiate oţeluri nealiate de la pozitia 7207

ex 7218

Semifabricate, produse laminate Fabricare din oţeluri inoxidabile în lingouri sau

7219 la

plate, tije şi bare, profite din oţeluri alte forme primare de la pozitia 7218

7222

inoxidabile

7223

Sârmă din oţel inoxidabil Fabricare din semifabricate . din oţeluri

inoxidabile de la pozitia 7218

ex 7224

Semifabricate, produse laminate Fabricare din alte oţeluri aliate în lingouri sau

7225 la

plate, tije şi bare laminate la cald; în alte forme primare de la pozitiile 7206, 7218

7228

profite din alte oţeluri aliate, tije şi sau 7224

bare tubulare pentru foraj din oţeluri

aliate sau nealiate

7229

Sârmă din alte oţeluri aliate Fabricare din semifabricate din alte oţeluri

aliate de la vozitia 7224

POZlTI AS.A

Nr.

DENUlvfIREA MiRFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

ex

Articole din fonta, fier sau oţel; cu

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

Capitolul

excepţia

exceptia celei la care se incadreaza produsul

73

ex 7301

Palplanşe

Fabricare din materiale de la pozitia 7206

7302

Elemente de cale ferată, din fontă, fier sau oţel: şme, contraşine Ş1

Fabricare din materiale de la pozitia 7206

cremaliere, ace de macaz, inimi de

macaz, macazuri şi alte elemente de

traversare sau de schimbare de cale,

traverse, eclise, cuzineţi, pene de

fixare, pat de cale, plăci de strângere,

plăci şi bare de ecartament şi alte

piese pentru aşezarea, joncţiunea sau

fixarea şinelor

7304

Ţevi, tuburi şi profile tubulare din

Fabricare din materialele de la pozitiile 7206,

7305

fier sau din oţel

7207, 7218 sau 7224

Şl

7306

ex 7307

Fitinguri de ţevi sau tuburi din oţel inoxidabil (ISO nr. X5CrNiMol712)

Strunjire, găurire, finisare, filetare, debavurare, sablare a semifabricatului forjat cu conditia ca

constând din câteva părţi

valoarea totala a semifabricatului forjat sa nu

depăşeasca 35 o/o din preţul de uzină al

produsului

7308

Structuri şi părţi de structuri (de

exemplu, poduri şi elemente de

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

poduri, porţi de ecluze, turnuri,

Totuşi, profilele obţinute prin sudură de la

piloni, stâlpi, coloane, şarpante,

pozitia 730l nu pot fi utilizate

acoperişuri, uşi, ferestre şi tocurile

lor, pervaze şi praguri, obloane,

balustrade) din fontă, fier sau oţel, cu

excepţia structurilor prefabricate de

la poz. nr. 9406, tablă, bare, profile,

ţevi şi produse similare, din fontă,

fier sau oţel, pregătite în vederea

folosirii lor în construcţii

ex 7315

Lanţuri antiderapante

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor de la pozitia 7315 folosite nu trebuie

depăşească 50 % din preţul de uzină al

produsului •

POZITI ASA.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA,.CTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex.

Cupru şi articole din cupru; cu

Fabricare:

Capitolul

excepţia:

din materiale de la orice pozitie, cu exceptia

74

celei la care se incadreaza produsul

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 50 % din preţul de

uzină al produsului

7401

Mată de cupru, cupru cementat

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

(precipitat de cupru)

exceptia celei la care se incadreaza produsul

7402

Cupru nerafinat; anozi de cupru pentru rafinare electrolitică

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

7403

Cupru rafinat şi aliaj de cupru sub formă brută:

– Cupru rafinat

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Fabricare din cupru rafinat, sub formă brută sau

deşeuri şi resturi din cupru

– Aliaje de cupru şi cupru rafinat

conţinând alte elemente

7404

Deşeuri şi resturi din cupru

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadraeaza produsul

7405

Aliaje de bază din cupru

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex Capitolul 75

Nichel şi articole din nichel; cu excepţia:

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50 % din preţul de uzină al produsului

7501 la

7503

Mată de nichel, produse sinterizate (sinteri) de oxizi de nichel şi alte produse intermediare ale metalurgiei nichelului; nichel sub formă brută;

deşeuri si resturi de nichel

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex Capitolul 76

Aluminiu şi articole din aluminiu; cu excepţia:

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza prcxiusul şi

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50 % din preţul de uzină al produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERJALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

7601

Aluminiu sub formă brută

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul şi

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite să nu depăşească 50% din preţul de uzină al produsului;

sau

Fabricare prin tratament termic sau electrolitic din aluminiu nealiat sau din deşeuri de aluminiu

7602

Deşeuri şi resturi de aluminiu

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex 7616

Articole din aluminiu, altele

decât sitele metalice (inclusiv site continue sau site lungi) grilaje şi zăbrele din sârmă, tablă sau din bandă dezdoită din aluminiu

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, pot fi folosite site metalice (inclusiv site continue sau site lungi), grilaje zăbrele din sârmă, tablă sau bandă dezdoită din aluminiu;

Sl

– la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie să depăşească 50 % din pretul de uzină al produsului

Capitolul 77

Rezervat pentru o eventuală utilizare ulterioară în S.A.

ex

Plumb şi articole din plumb; cu

Fabricare:

Capitolul

excepţia:

– din materiale de la orice pozitie, cu exceptia

78

celei la care se incadreaza produsul; si

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 50% din preţul de

uzină al produsului

7801

Plumb sub formă brută:

Fabricare din plumb prelucrabil

– Plumb rafinat

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

– altele

exceptia celei Ia care se incadreaza produsul.

Totuşi, deşeurile şi resturile de la pozitia 7802

nu pot fi folosite

7802

Deşeuri şi resturi de plumb

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

exceptia celei Ia care se incadreaza produsul

ex Capitolul 79

Zinc şi articole din zinc; cu excepţia: Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul; si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50 % din preţul de uzină al produsului

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

7901

Zinc sub formă brută

Deşeuri şi resturi de zinc

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul

Totuşi, deşeurile ŞJ.

resturile de la pozitia 7902 nu

pot fi folosite.

7902

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex Capitolul 80

Cositor şi articole din cositOT; cu excepţia:

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 50 o/o din preţul de uzină al produsului.

8001

Cositor sub formă brută

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, deşeurile şi resturile de la pozitia 8002 nu pot fi folosite.

8002 şi

8007

Deşeuri şi resturi din cositor; alte articole din cositor

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Capitolul

Alte metale comune; cermeturi;

81

articole ale acestora:

– A1te metale de bază, sub formă

brută; articole ale acestora

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul

nu trebuie depăşească 50 % din preţul de uzină al produsului.

– Altele

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

ex Capitolul

Unelte şi scule, ustensile, cuţitărie, linguri ş1 furculiţe, din metale

fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

82

comune; părţi ale acestora din metale

8206

comune; cu excepţia:

Unelte la care cel puţin două din

poziţiile 8202 la 8205, sunt

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celor de la poziţiile nr. 8202 la 8205.

prezentate în seturi pentru vânzarea

cu amănuntul

Totuşi, uneltele de la pozitiile 8202 la 8205 pot fi incorporate în compunerea setului cu oondiţia

ca valoarea lor totala să nu depăşească 15 %

din preţul de uzină al setului.

POZITI AS.A.

Nr.

DENlJ!tilREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CJill.ACTERill., DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8207

Unelte interschimbabile pentru ustensile manuale, mecanice sau nu,

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie, cu exceptia

sau pentru maşnu unelte (de

celei la care se incadreaza produsul si- la care

exemplu, pentru ambutisat, ştanţat,

valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie

poansonat, tarodat, filetat, găurit,

să depăşească 40 % din preţul de uzină al

alezat, broşat, frezat, strunjit,

produsului

înşurubat) inclusiv filiere pentru

tragerea sau extrudarea metalelor, ca

şi unelte de forare sau sondare

8208

Cuţite şi lame de tăiat, pentru maşini sau pentru aparate mecanice

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

celei la care se incadreaza produsul si

– Ia care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 40% din preţul de

uzină al produsului

ex 8211

Cuţite (altele decât cele de la pozitia

8208) cu lama ascuţită zimţată sau

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

nu

Totuşi, pot fi folosite lamele de cuţite şi mânere

din metale comune

8214

Alte articole de tăiat (de exemplu,

Fabricare din materiale de la orice pozitie, cu

maşini de tuns, satâre de măcelărie şi

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

de bucătărie, cuţite de tocat, cuţite

Totuşi, pot fi folosite mânere din metale

de tăiat hârtie); instrumente şi seturi

comune.

pentru manichiură sau pedichiură

(inclusiv pile de unghii)

8215

Linguri, furculiţe, polonice, linguri de scos spuma, cuţite speciale pentru

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul.

peşte sau unt, cleşti pentru zahăr şi

Totuşi, pot fi folosite mânere din metale

articole similare

comune

ex

Capitolul

Articole diverse din metale comune, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

83

ex 8302

Alte garnituri, închizători şi articole similare pentru clădiri şi închizători de uşi automate

Fabricare din materiale de Ia orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, celelalte materiale de la poziţia 8302

pot fi folosite cu condiţia ca valoarea lor totala

să nu depăşească 20% din preţul de uzină al

produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex 8306

Statuete şi alte obiecte de ornament din metale comune

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul. Totuşi, pot fi folosite celelalte materiale de la pozitia 8306 cu condiţia ca valoarea lor totala

nu depăşească 30 % din preţul de uzină al produsului.

ex.

Reactori nucleari, cazane de aburi,

Fabricare:

Fabricare în

Capitolul

84

masm1, aparate s1 dispozitive mecanice, parti ale acestor masini

sau aparate, cu excepţia:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite

care valoarea

tuturor

nu trebuie sa depaseasca 40 % din pretul de uzină al produsului

materialelor folosite nu

trebuie să depasească

30 % din

pretul de

uzină al produsului

ex. 8401

Elemente combustibile nucleare

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul1

Fabricare la care

valoarea

tuturor materialelor folosite nu

trebuie să depăşească

30% din

preţul de

uzină al produsului

8402

Cazane de aburi sau alte generatoare de aburi (altele decât cazanele pentru

înclHzire centrala destinate sa producă apa caldă şi abur de joasa

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite

Fabricare în care valoarea

tuturor

presiune); cazane cu apa

nu trebuie sa depaşeascâ 40% din preţul de

materialelor

supraîncalzita

uzina al produsului

folosite nu

trebuie să

depaşeasca

25 % din

preţul de

uzina al

produsului

image

1 Aceasta regula se aplică până la data de 31 decembrie 2005

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA(;TERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8403

Cazane de aburi pentru încâlzire

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Fabricare la

Sl

centrala, altele decât cele de la poz.

exceptia celor încadrate la poziţiile 8403 si

care

ex. 8404

nr. 8402 aparate1e auxiliare pentru

cazane pentru încălzire centraHl'.

8404.

valoarea tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie sa

depăşească

40% din

preţul de

uzina al

produsului.

8406

Turbine cu abur şi alte turbine cu

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

vapon

folosite nu trebuie să depaşeasca 40 % din

preţul de uzină al produsului

8407

Motoare cu piston alternativ sau

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

rotativ, cu aprindere prin scânteie

folosite nu trebuie sa depăşească 40 % din

(motoare cu explozie)

preţul de uzină al produsului.

8408

Motoare cu piston, cu aprindere prin

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

compresie (motoare diesel sau

folosite nu trebuie să depaşeascli 40 % din

semidiesel)

preţul de uzină al produsului.

8409

Parţi destinate exclusiv sau în principal motoarelor de la pozitia

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasc!l 40 % din

8407 sau 8408

preţul de uzină al produsului.

841 l

Turboreactoare, turbopropulsoare ş1

Fabricare:

Fabricare la

alte turbine cu gaz

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

care

celei la care se incadreaza produsul si

valoarea

la care valoarea tuturor materialelor folosite

tuturor

nu trebuie sa depâşeascâ 40 % din preţul de

materialelor

uzina al produsului

folosite nu

trebuie

depaşeasca

25% din

preţul de

uzina al

produsului.

8412

Alte motoare şi maşini motrice

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40 % din

preţul de uzină al produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA<:;TERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex 84I 3

ex. 8414

8415

Pompe volumetrice rotative

Ventilatoare, exhaustoare industriale şi similare

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depâşeasci’i 40% din preţul de uzină al produsului

    Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadrcaza prcxiusul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depâşeascâ 40% din preţul de uzinâ al prcxiusului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie depâşeascâ 25% din

preţul de

uzina al

prcxiusului.

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depăşească 25% din

preţul de

uzina al

prcxiusului.

Maşini s1 aparate pentru Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

condiţionarea aerului care au folosite nu trebuie sâ depâ.şeascâ 40 % din ventilator cu motor s1 dispozitive preţul de uzină al prcxiusului.

proprii de modificare a temperaturii si urniditatii, inclusiv acele rnasini în care umiditatea nu poate fi reglata separat.

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8418

Frigidere, congelatoare şi alte maşini

Fabricare:

Fabricare în

şi aparate pentru producerea frigului, cu echipament electric sau altfel; pompe de ciildu:ra, altele decât

maşinile ş1 aparatele pentru aer

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul,.

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 40 % din preţul de

care valoarea tuturor

materialelor

condiţionat de la poziţia nr. 8415

uzina al produsului si

– la cerare valoarea materialelor neorîgînare nu

folosite nu

trebuie să

poate depăşi valoarea tuturor materialelor originare folosite.

depăşească 25% din

preţul de

uzină al produsului

ex. 8419

Aparate ş1 dispozitive pentru

Fabricare în care:

Fabricare în

industria lemnului, pastei de hârtie şi

cartonului

– valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 40 % din preţul de uzină

care

valoarea

al produsului si

– în limita indicata mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite încadrate la aceeaşi poziţie

tuturor materialelor folosite nu

ca şi produsul nu trebuie sa depaseasca 25 %

trebuie să

din preţul de uzina al produsului

depăşeasca 30% din

preţul de

uzină al

produsului

8420

Calandre şi laminoare, altele decât cele pentru metale sau sticlă ş1 cilindri pentru acestea

Fabricare în care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40 % din preţul de uzină

al produsului si

Fabricare în care valoarea

tuturor

  • în limita indicata mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite, încadrate la aceeaşi poziţie ca şi produsul nu trebuie sa depaseasca 2S % din preţul de uzina al prcxiusului

materialelor folosite nu

trebuie sfi

depăşească 30% din

preţul de

uzina al produsuJui

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMJREA MARFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8423

Aparate şi instrumente de cântarit, inclusiv bascule şi balanţe pentru verificat piese industriale, dar

exclusiv balanţele sensibile la o greutate de 5 cg sau mai puţin;

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie sa depâşeasca 40 o/o din preţul de

Fabricare în care valoarea

tuturor materialelor

greutăţi de cântârit pentru once

balanţe

uzina al produsului

folosite nu

trebuie sa

deplişeasca

25 %"din

preţul de

uzină al

produsului

8425

la 8428

Maşini si aparate de ridicat, încârcat, descârcat sau manipulat

Fabricare în care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depllşeascii 40% din preţul de uzinâ

al produsului si

Fabricare în care valoarea

tuturor

– în limita indicata mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite de la poziţia 8431 nu

trebuie sa depaseasca 1O % din preţul de uzinâ

materialelor folosite nu

trebuie sa

al produsului

depaşeasca

30% din

preţul de

uzina al produsului

POZITI

ASA

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFOR1v1ARE APLICATA

MATERIALELOR NEORIGINARE Sl CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8429

Buldozere, gredere, nivelatoare,

screpere, lopeti mecanice,

excavatoare, încârclltoare si

încllrciitoare cu palete, compactoare

s1 rulouri compresoare

autopropulsate:

– rulouri compresoare

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie sa depaşeasca 40 % din

preţul de uzină al produsului

– altele

Fabricare în care:

Fabricare în

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzină

care

valoarea

al produsului si

– în limita indicam mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite de la poziţia 8431 nu

tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depaseasca 10 % din preţul de uzină

trebuie să

al produsului.

depăşească 30% din

preţul de

uzina al

produsului

8430

Alte maşini ŞI aparate pentru terasarea, nivelarea, decaparea,

excavarea, compactarea, extracţia

Fabricare în care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depaşească 40 % din preţul de uzină

Fabricare în care valoarea

sau forarea pământului, mineralelor sau minereurilor, sonete şi maşini

al produsului si

– în limita indicata mai sus, valoarea tuturor

tuturor materialelor

pentru extragerea pilonilor; pluguri dezâ'pada

materialelor folosite de la poziţia 8431 nu

trebuie sa depaseasca lO % din preţul de uzină al produsului

folosite nu

trebuie sa depăşească

30% din

preţul de

uzina al produsului

ex. 8431

P1irţi destinate exclusiv sau în

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

principal rnlourilor-compresoare

folosite nu trebuie să depâşeasca 40% din preţul

de uzină al produsului

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8439

Maşini şi aparate pentru fabricarea

Fabricare la care:

Fabricare la

pastei din materii fibroase celulozice

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

care

sau pentru fabricarea sau finisarea

trebuie sa depăşească 40% din preţul de t1Zina

valoarea

hârtiei sau cartonului

al produsului si

tuturor

– în limita indicaUl mai sus, valoarea tuturor

materialelor

materialelor folosite de la aceeaşi poziţie cu

folosite nu

produsul nu trebuie sa depaseasca 25% din

trebuie sâ

preţul de uzina al produsului

dep!Işeasd!

30% din

preţul de

uzină al

produsului.

8441

Alte maşini ş1 aparate pentru

Fabricare la care:

Fabricare Ia

prelucrarea pastei de hârtie, hârtiei şi

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

care

cartonului inclusiv maşini detaiat de

trebuie depâşească 40% din preţul de uzină

valoarea

orice fel

al produsului si

tuturor

– în limita indicată mai sus, valoarea tuturor

materialelor

materialelor folosite încadrate la aceeaşi poziţie

folosite nu

ca şi produsul nu trebuie sa depaseasca25% din

trebuie

preţul de uzina al produsului

depaşeasca

30% din

preţul de

uzinâ al

produsului

8444

Maşini de la aceste poziţii folosite în

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

la

industria textilă

folosite nu trebuie sa depăşeasc!I 40% din

8447

preţul de uzina al produsului

ex.

Maşini şi aparate auxiliare pentru

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

8448

utilizare cu maşinile de la pozitiile. 8444 şi 8445

folosite nu trebuie sa depaşeascâ 40% din preţul de uzina al produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA lv1ATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8452

8456

la

8466

8469

la

8472

8480

Maşini de cusut, altele decât maşinile de cusut carţi de la poziţia 8440; mobilâ, suporturi şi acoperitoare special destinate pentru maşini de cusut; ace pentru maşini de cusut:

  • Maşini de cusut cu o singură împunsaturâ’. de suveica, al cărui cap cântăreşte pâna la 16 kg, :fârâ motor sau I 7 kg cu motor

  • altele

Fabricare la care:

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40% din preţul de uzină al produsului,

  • valoarea tuturor materialelor neongmare folosite la asamblarea capului (motor exclus) nu trebuie sa depaşească valoarea tuturor materialelor originare folosite si

  • mecanismele de întindere a firului, mecanismul de agaţare şi mecanismul zigzag trebuie sa fie originare

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depîişeasca 40% din preţul de uzina al produsului

Maşini-unelte şi maşinile şi părţile şi Fabricare la care valoarea tutmor materialelor

accesoriile lor de la poziţiile 8456 la folosite nu trebuie sâ depîişeasc!i 40% din preţul 8466 de uzină al produsului

Maşini şi echipamente de birou (de Fabricare la care valoarea tuturor materialelor exemplu, maşini de scris, maşini de folosite nu trebuie sa depaşeascâ 40% din preţul calculat, maşuu automate de de uzina al produsului

prelucrare a datelor, de multiplicat, aparate de capsat)

Rame pentru turnătorie; placi de Fabricare la care valoarea tuturor materialelor fond pentru matriţe; matriţe pentru folosite nu trebuie sâ depâşeasca 50% din preţul turnare; forme pentru metale (altele de uzină al produsului

decât lingotierele), pentrn carburi metalice, sticlă, materiale minerale, cauciuc sau materiale plastice

POZITI

ASA

Nr.

DENUMIREA MARFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8482

8484

8485

Rulmenţi cu bile, cu galeţi, cu role sau cu role-ace

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie, cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40 % din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sil depâşeasca 25% din

preţul de

uzina al produsului

Garnituri sau similare din metal Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

combinat cu hârtie sau cu alte folosite nu trebuie st'i depăşească 40% din preţul materiale sau din doua sau mai multe de uzina al produsului

straturi de metal; seturi sau sortimente de garnituri de compoziţii diferite prezentate în pm1gj, plicuri sau în ambalaje similare; sigilii mecanice

Părţi de maşini sau de aparate, Fabricare la care valoarea tuturor materialelor nedenumite şi necupnnse în alta folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul

parte în prezentul Capitol, rara de uzină al produsului

conexiuni electrice, parţi izolate electric, bobinaje, contacte sau alte

caracteristici electrice

ex.

Capitolul

85

Maşini, aparate ş1 echipamente Fabricare:

electrice şi părţi ale acestora; aparate – din materiale de la orice pozitie cu exceptia de înregistrat sau de reprodus celei la care se incadreaza prodt1•ml si

sunetul, aparate de înregistrare sau – la care valoarea tuturor materialelor folosite de reproducere a imaginii ş1 nu trebuie sâ dep!Işească 40% din preţul de sunetului de televiziune şi părţi şi uzina al produsului

accesorn ale acestor aparate, cu excepţia:

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie s!I depăşească 30% din

preţul de

uzinâ al produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8501

8502

ex. 8504

ex. 8518

Motoare şi generatoare electrice, (cu excepţia grupurilor electrogene)

Grupuri electrogene şi convertizoare rotative electrice

Fabricare la care :

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşeascâ 40% din preţul de uzina al produsului si

  • în limita indicată mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite de la poziţia 8503 nu trebuie sa depaseasca 10 % din preţul de uzină al produsului

    Fabricare la care :

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzină al produsului si

  • în limita indicatâ mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite de la poziţiile 8501 si 8503 nu trebuie sa depaseasca 10 % din preţul de uzinâ al produsului

Fabricare 1a care valoarea tuturor materialelor fo]osite nu

trebuie sa depăşească 30% din

preţul de

uzină al produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie să depaşeasca 30% din

preţul de

uzina al produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depaşeasca 25% din

preţul de

uzină al produsului

Unităţi de alimentare electrica de Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

tipul celor utilizate la maşinile folosite nu trebuie sa depllşeasca 40% din preţul automate de prelucrare a datelor de uzină al produsului

Microfoane şi suporturile acestora; Fabricare la care :

difuzoare, montate sau nu în carcasa – valoarea tuturor materialelor folosite nu acestora; amplificatoare electrice de trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzina audiofrecvenţa; aparate electrice de al produsului si

amplificare a sunetului – valoarea tuturor materialelor neonginare

folosite nu trebuie să depăşeasca valoarea tuturor materialelor originare folosite

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8519

Patefoane şi gramofoane, cititoare de

Fabricare la care :

Fabricare la

casete şi alte aparate de reproducere

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

care

a sunetului, neîncorporând un

trebuie s1{ depăşească 40% din preţul de uzina

valoarea

dispozitiv de înregistrare a sunetului

al produsului si

tuturor

– valoarea tuturor materialelor neoriginare

materialelor

folosite nu trebuie sa depaşeasca valoarea

folosite nu

tuturor materialelor originare folosite

trebuie să

depăşească

30% – din

preţul de

uzină al

produsului

8520

Magnetofoane ş1 alte aparate de înregistrare a sunetului, care

Fabricare la care :

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

Fabricare la care

încorporează sau nu un dispozitiv de

trebuie depaşeasca 40% din preţul de uzină

valoarea

reproducere a sunetului

al produsului si

tuturor

– valoarea tuturor materialelor neoriginare

materialelor

folosite nu trebuie să depăşească valoarea

folosite nu

tuturor materialelor originare folosite

trebuie sa

depăşească

30% din

preţul de

uzină al

produsului

8521

Aparate video de înregistrat sau reprodus

Fabricare la care :

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

Fabricare la care

trebuie sa depîlşeascâ 40% din preţul de uzină

valoarea

al produsului si

tuturor

– valoarea tuturor materialelor neoriginare

materialelor

folosite nu trebuie să depăşească valoarea

folosite nu

tuturor materialelor originare folosite

trebuie să

depăşească

30% din

preţul de

uzina al

produsului

8522

Piirţi ş1 accesorii destinate a fi

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

utilizate numai sau în principal cu

folosite nu trebuie să depaşeasca 40% din preţul

aparatele de la poziţiile nr. 8519 la

de uzini! al produsului

8521

8523

Suporturi pentru înregistrarea sunetului sau pentru înregistrări

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul

similare dar neînregistrate, altele

de uzina al produsului

decât produsele de la Capitolul 37

POZITI AS.A.

Nr.

DENUWREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

8524

Discuri, benzi şi alte suporturi pentru

înregistrarea sunetului sau pentru înregistriiri similare, înregistrate,

inclusiv matriţele ş1 formele

galvanice pentru fabricarea discurilor, dar cu excepţia produselor

de la Capitolul 37:

– Matriţe şi forme galvanice pentru

fabricarea discurilor

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie sa depaşeascâ 40% din preţul

de uzina al produsului

-Altele

Fabricare la care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40% din preţul de uzina

Fabricare la care

al produsului şi ,

– în limita indicata mai sus, valoarea tuturor

materialelor folosite de la poziţia 8523 nu trebuie sa depaseasca 1O % din preţul de uzina

valoarea tuturor materialelor

folosite nu

al produsului

trebuie sâ

depâşeasca

30% din

preţul de

uzină al

produsului

8525

Aparate de emisie pentru radiotelefonie, radiotelegrafie, radiodifuziune sau televiziune, chiar care :încorporează un aparat de recepţie sau un aparat de înregistrare

sau de reproducere a sunetului; camere de televiziune; camere de

Fabricare la care :

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depaşeascii 40% din preţul de uzina a1 produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare

folosite nu trebuie sa depaşească valoarea tuturor materialelor originare folosite

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa

luat vederi fixe si alte camere video;

depăşească

camere digitale

25% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

8526

Aparate de radiodetecţie şi de radiosondaj (radare), aparate de radionavigaţie şi aparate de radîotelecornanda

Fabricare la care :

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie dep!l:şeascâ 40% din preţul de uzina al produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare folosite nu trebuie să depăşească valoarea tuturor materialelor originare folosite

Fabricare la care valoarea tuturor

materialelor folosite nu

trebuie depăşească 25% din

preţul de

uzină al

produsului

8527

Aparate de recepţie pentru radiotelefonie, radiotelegrafie sau radiodifuziune, chiar combinate în acelaşi corp, cu un aparat de înregistrare sau de reproducere a sunetului sau cu un ceas

Fabricare la care :

Fabricare la

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu care:

    trebuie sa depăşească 40% din preţul de uzină – valoarea al produsului si tuturor

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare materialelor folosite nu trebuie să depăşească valoarea folosite nu tuturor materialelor originare folosite trebuie să

depăşească 25% din

preţul de

uzină al produsului

8528

Receptoare de televiziune , chiar care încorporeazâ un aparat de recepţie radio sau un aparat de înregistrare sau de reproducere a sunetului sau a imaginilor; monitoare video şi proiectoare video

Fabricare la care : Fabricare la

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu care trebuie să depăşească 40% din preţul de uzină valoarea al produsului si tuturor

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare materialelor folosite nu trebuie să depăşească valoarea folosite nu tuturor materialelor originare folosite trebuie sa

depaşeasca 25% din

preţul de

uzină al produsului.

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8529

Parţi recunoscute ca fiind exclusiv sau în principal destinate aparatelor de la pozitiile 8525 la 8528:

– recunoscute ca fiind exclusiv sau Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

în principal destinate pentru folosite nu trebuie sa depăşească 40% din preţul aparatele de înregistrare sau de de uzina al produsului

reproducere videofonica

– Altele Fabricare la care:

Fabricare la

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu care:

    trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzina – valoarea al produsului si tuturor

  • valoarea tuturor materialelor neongmare materialelor folosite nu trebuie depaşeasca valoarea folosite nu tuturor materialelor originare folosite trebuie sa

depâşeascâ

25% din

preţul de

uzina al

produsului

8535

şi

8536

Aparatura pentru tăierea, Fabricare la care: Fabricare la secţionarea, protecţia, branşarea, – valoarea tuturor materialelor folosite nu care racordarea sau conectarea circuitelor trebuie depaşeascfi 40% din preţul de uzina valoarea electrice al produsului si tuturor

– în limita indicată mai sus, valoarea tuturor materialelor materialelor folosite de la poziţia 8538 nu folosite nu trebuie sa depaseasca 10 % din preţul de uzina trebuie să al produsului depâşeasca

30% din

preţul de

uzina al produsului

8537

Tablouri, panouri, console, pupitre, Fabricare la care : Fabricare la cabinete şi alte suporturi, echipate cu – valoarea tuturor materialelor folosite nu care

mai multe aparate de la pozitiile. trebuie să dep!lşeascâ 40% din preţul de uzinâ valoarea 8535 sau 8536, pentru controlul sau al produsului si tuturor distribuirea electricităţii, inclusiv – în limita indicata mai sus, valoarea tuturor materialelor cele care încorporeaza instrumente materialelor folosite de la poziţia 8538 nu folosite nu sau aparate de la capitolul 90, ca şi trebuie sa depaseasca IO % din preţul de uzina trebuie să aparatele cu control numeric, altele al produsului depâşească

decât aparatele de comutare de la 30% din

poziţia 8517 preţul de

uzina al produsului

POZITI

ASA

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex 8541

Diode, tranzistori şi alte dispozitive

Fabricare:

Fabricare la

similare cu semiconductori, cu excepţia discurilor nedecupate înc!i în miaroplachete

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreazaprodusul şi

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depâşeasca 40% din preţul de uzina al produsului

care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa

depaşeascâ 25% din

preţul de

uzina al

produsului

8542

Circuite integrate ş1 micromontaje

electronice:

– Circuite integrate monolitice

Fabricare la care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie să depaşeasca 40% din preţul de uzinâ

al produsului si

Fabricare la care valoarea

tuturor

în limita indicata mai sus, valoarea tuturor

materialelor

materialelor folosite de la poziţia 8541 si 8542 nu trebuie sa depaseasca 1O % din preţul de uzina al produsului

sau

folosite nu

trebuie sa

depăşeascâ 25% din

operatiunea de difuzie (la care circuitele

integrate sunt formate pe un substrat semiconductor prin introducerea selectiva a

preţul de

uzină al produsului

unui stimulator corespunzator), chiar asamblata

si/sau testata intr-o tara, alta decat cele specificate la articolele 3 si 4

– Altele

Fabricare Ia care :

– valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzina

Fabricare Ia care valoarea

al produsului si

– în limita indicatâ mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite de la poziţia 8541 si 8542 nu trebuie sa depaseasca 1O % din preţul de uzinli al produsului

tuturor materialelor folosite nu

trebuie sâ

depaşeasca 25% din

preţul de

uzina al

produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA t,.,.,L.,RFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8544

8545

8546

8547

8548

Fire, cabluri (inclusiv cabluri coaxiale) şi alţi conductori electrici izolaţi (chiar emailaţi sau oxidaţi anodic), cu sau fiirâ conectori; cabluri de fibre optice, constituite din fibre izolate individual, chiar echipate cu conductori electrici sau prevazute cu conectori

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depâşeasca 40% din preţul de uzina al produsului

Electrozi din carbune, pem de Fabricare la care valoarea tuturor materialelor carbune, carbuni pentru Hlmpi sau folosite nu trebuie sa depâşeascâ 4()% din preţul pentru baterii şi alte articole din de uzina al produsului

grafit sau din alt cărbune, cu sau fiirâ metal, pentru utilizări electrice

Izolatori electrici din orice material Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie sa dep!Işeascl'l 40% din preţul de uzina al produsului

Piese izolante, în întregime din Fabricare la care valoarea tuturor materialelor materiale izolante sau conţinând folosite nu trebuie sa depâşeascâ 40% din preţul piese metalice de asamblare (dulii cu de uzină al produsului

filet, de exemplu), încorporate în masâ, pentru maş1m, aparate sau instalaţii electrice, altele decât izolatorii de la poziţia 8546; ţevi izolatoare şi piesele lor de racordare, din metale comune, izolate în interior

Deşeuri şi resturi de pile, de baterii Fabricare la care valoarea tuturor materialelor de pile şi de acumulatori electrici; folosite nu trebuie sâ depaşeasca 40% din preţul pile, baterii de pile şi acumulatori de uzina al produsului

electrici, uzate; pârţi electrice de maşm1 sau aparate, nedenumite şi

necuprinse în altâ parte în prezentul Capitol

ex Capitolul 86

Vehicule şi echipamente pentru calea Fabricare la care valoarea tuturor materialelor ferata si parţi ale acestora; aparate folosite nu trebuie sâ depâşeascli 40% din preţul mecanice (inclusiv electromecanice), de uzină al produsului

pentru semnalizări de trafic, cu excepţia:

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

l

2

3

4

8608

Material fix de cale ferată sau similare; aparate mecanice (inclusiv electromecanice) de semnalizare, de siguranţa, de control sau de comanda pentru cai.le ferate sau similare, rutiere sau fluviale, aenene sau parcun de staţionare, instalaţii portuare sau aerodromuri; parţi ale acestora

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exc.eptia celei la care se incadreaza produsul si

  • ]a care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşeascâ 40% din preţul de uzina al produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu

trebuie să depăşească 30% din

preţul de

uzina al

produsului

ex Capitolul 87

8709

8710

Autoturisme, tractoare, cicluri ş alte vehicule terestre, parţi şi accesam ale acestora, cu excepţia:

Autodirucioare, ftlra dispozitiv de ridicare, de tipul celor folosite în fabrici, depozite, porturi sau aeroporturi pentru transportul mărfurilor pe distanţe scurte; cărucioare-tractor de tipul celor folosite în gări; părţile lor

Tancuri ŞI automobile blindate de luptâ, armate sau nu; părţile acestora

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depăşească 40% din preţul de uzina al produsului

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depaşeasca 40% din preţul de uzinli al produsului

    Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 400/4 din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depăşească 30% din

preţul de

uzină al produsului Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depllşeasc!I 30% din

preţul de

uzina al

produsului

POZIT JAS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

8711

Motociclete (inclusiv biciclete cu

Fabricare la care :

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul de uzina al produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare folosite nu trebuie sâ depăşească valoarea tuturor materialelor originare folosite

    Fabricare la care :

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depăşească 40% din preţul de uzinâ al produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare folosite nu trebuie să depăşească valoarea tuturor materialelor originare folosite

    Fabricare la care:

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa

    depâşeascâ 40% din preţul de uzina al produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare folosite nu trebuie sâ depăşească valoarea tuturor materialelor originare folosite

motor) şi cicluri echipate cu motor

auxiliar, cu sau fără ataş; ataşe:

– Cu motor cu piston alternativ, cu

o capacitate cilindricâ:

–Până la 50 cm3

Fabricare la

care valoarea

tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie sâ

depaşeasca

– Peste 50 cm3

20% din

preţul de

uzina al

produsului

Fabricare la

care valoarea

– Altele

tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie sa

depăşeasca

25% din

preţul de

uzină al

produsului

Fabricare la

care valoarea

tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie sâ

depaşeascii

30% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI ASA

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERJALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

1

2

3

4

ex 8712

Biciclete care nu au rulmenţi cu bile

Fabricare din materiale de la orice poziţie, cu

Fabricare la

excepţia celor de Ia poziţia 8714

care valoarea

tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie

depaşeascll

30% din

preţul de

uzinâ al

produsului

8715

Landouri, carucioare şi produse similare pentru transportul copiilor,

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie, cu exceptia

Fabricare la care

şi parţilc lor

celei la care se incadreaza produsul si

valoarea

– Ia care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depâşeasca 40% din preţul de

tuturor materialelor

uzina al produsului

folosite nu

trebuie

depaşeasca

30% din

preţul de

uzina al

produsului

8716

Rernorci şi semiremorci pentrn orice

Fabricare:

Fabricare la

vehicule; alte vehicule nepropulsate

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

care

mecanic; parţile lor

celei la care se incadreaza produsul si

valoarea

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

tuturor

nu trebuie sa depăşească 40% din preţul de

materialelor

uzina al produsului

folosite nu

trebuie s!l

depaşeascâ

30% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMfREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORJGINAR

2

3

4

ex Capitolul

Aeronave, nave spaţiale şi parţi ale acestora, cu excepţia:

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Fabricare la care

88

valoarea

tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie sa depăşească

40% din

preţul de

uzină al

produsului

ex. 8804

Rotoşute

Fabricare din materiale de la orice poziţie,

Fabricare la

inclusiv din orice materiale de la poziţia 8804

care

valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa

depăşească 40% din

preţul de

uzinâ al produsului

8805

Aparate şi dispozitive pentru lansarea vehiculelor aeriene; aparate

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul

Fabricare la care

ş1 dispozitive pentru opnrea

valoarea

vehiculelor aenene şi aparate Ş1

dispozitive similare; aparate la sol

tuturor materialelor

pentru antrenament de zbor; părţile

folosite nu

lor

trebuie să depăşească

30% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

Capitolul

Nave şi alte structuri plutitoare

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Fabricare la

89

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

care

Totuşi, coca de la poziţia 8906 nu poate fi

valoarea

folosita

tuturor

materialelor

folosite nu

trebuie să

depaşeasca

40% din

preţul de

uzina al

produsului

ex.

Instrumente ş1 aparate optice,

Fabricare:

Fabricare la

Capitolul

fotografice sau cinematografice, de

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

care

90

rnasură, de control sau de precizie;

instrumente ş1 aparate rnedico­

celei la care se incadreaza produsul si

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

valoarea tuturor

chirurgicale; parţi ş1 accesam ale

nu trebuie sa depaşeascil 40% din preţul de

materialelor

acestora, cu excepţia:

uzina al produsului

folosite nu

trebuie sa

depaşeasca

30% din

preţul de

uzina al

produsului

9001

Fibre optice şi fascicule de fibre

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

optice; cabluri din fibre optice, altele

folosite nu trebuie depaşeasca 40% din preţul

decât cele de la poziţia 8544;

de uzina al produsului

materiale polarizante sub forma de

plâci şi foi; lentile (inclusiv lentile de

contact), pnsme, oglinzi ş1 alte

elemente optice din orice materiale,

nemontate, altele decât cele din sticla

neprelucrată optic

9002

Lentile, pnsme, oglinzi ş1 alte elemente optice din orice material,

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40% din preţul

montate, pentru instrumente sau

de uzinâ al produsului

aparate, altele decât articolele din

sticlă neprelucrata optic

9004

Ochelari (de corecţie, de protecţie

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

sau altele) şi articole similare

folosite nu trebuie sâ depaşeasca 40% din preţul

de uzina al produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARAGTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex. 9005

Binocluri, lunete, telescoape optice şi

monturi ale acestora

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

Fabricare la

care

celei la care se incadreaza produsul,

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depaşeasca 40% din preţul de uzina al produsului si

  • la care valoarea tuturor materialelor

neoriginare folosite nu trebuie sa depaşeasc!l'.

valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa

depăşească

valoarea tuturor materialelor originare folosite

30% din

preţul de

uzină al

produsului

ex 9006

Aparate fotografice; aparate ş1 dispozitive, inclusiv lampi şi tuburi, pentru producerea luminii fulger în fotografie, cu excepţia lampilor şi tuburilor cu aprindere electrica

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul,

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzina al produsului si

  • la care valoarea tuturor matt.-rialelor

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa

neoriginare folosite nu trebuie să depaşeascâ

valoarea tuturor materialelor originare folosite

depăşească

30% din

preţul de

uzina al produsului

9007

Aparate cinematografice de luat vederi sau de proiecţie, chiar

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

Fabricare la care

conţinând aparate pentru înregistrarea sau redarea sunetului

celei la care se incadreaza produsul,

– la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de

valoarea tuturor materialelor

uzinâ al produsului si

– la care valoarea tuturor materialelor neoriginare folosite nu trebuie să depăşeasca

valoarea tuturor materialelor originare folosite

folosite nu

trebuie sa

depăşească

30% din

preţul de

uzină al

produsului

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9011

Microscoape optice, inclusiv microscoape pentru fotomicrografie, cinefotomicrografie sau microproiecţie

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul,

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite

Fabricare la care valoarea tuturor

nu trebuie sâ depăşească 40% din preţul de materialelor

uzin!l al produsului si folosite nu

– la care valoarea tuturor materialelor trebuie s!l neociginarc folosite nu trebuie să depaşeascâ depâşească valoarea tuturor materialelor originare folosite 30% din

preţul de

uzină al produsului

ex 9014

Alte instrumente ŞI aparate de navigaţie

Fabricare la ca.re valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie s!l depaşeasc!l 40% din preţul de uzin!l al produsului

9015

Instrumente şi aparate de geodezie, de topografie de arpentaj, de nivelment, de fotogrammetrie, de hidrografie, de oceanografie, de hidrologie, de meteorologie sau de geofizicii, cu excepţia busolelor; telemetre

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depăşeasca 40% din preţul de uzină al produsului

9016

Balanţe sensibile la o greutate de 5 cg sau mai mica, cu sau rara greutaţi

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depâşească 40% din preţul de uzinîl. al produsului

9017

Instrumente de desen, de trasaj sau de calcul matematic (aparate de desenat, pantografe, raportoare, truse, rigle ş1 cercun de calcul instrumente de măsurat lungimi, pentru folosintii manuală (de exemplu, metrn, micrometru, şubler şi calibre), nedenumite şi necuprinse în altâ parte la prezentul Capitol

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşească 40% din preţul de uzinâ al produsului

POZITI

AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA

MATERIALELORNEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARAGTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9018

Instrumente şi aparate pentru medicina generala, chirurgie, stomatologie şi medicina veterinarii, inclusiv aparate de scintigrafie , alte aparate clcctromedicale, cât şi aparate pentru testarea vederii:

– Fotolii stomatologice încorporând aparate pentru specialitatea stomatologie sau scuipâtoare

-Altele

Fabricare din materiale de la toate poziţiile, inclusiv din celelalte materiale de la poziţia 9018

Fabricate la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu

trebuie sa depaşeasca 40% din

preţul de

uzina al produsului

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depaşeasca 40% din preţul de uzină al produsului

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depăşească 25% din

preţul de

uzinâ al produsului

9019

Fabricare 1a care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depăşească 25% din

preţul de

uzina al prcxlusului

Aparate de mecanoterapie; aparate Fabricare:

de masaJ; aparate de testări – din materiale de la orice pozitie cu exceptia psihologice; aparate de ozonoterapie, celei la care se incadreaza produsul si

de oxigenoterapie, de aerosolterapie, – la care valoarea tuturor materialelor folosite aparate respiratorii de reanimare şi nu trebuie să depaşeasca 40% din preţul de alte aparate de terapie respiratorie uzină al produsului

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARA TERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9020

Alte aparate respiratorii şi maşti de gaze, cu excepţia măştilor de

Fabricare:

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

Fabricare la care

protecţie care nu au parţi mecanice sau filtre interschimbabile

celei la care se incadreaza produsul si

– la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzină al produsului

valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa

depâşeasca

25% din

preţul de

uzină al produsului

9024

Maşini şi aparate pentru încercări de

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

duritate, tracţiune, compresnme,

elasticitate sau alte proprietaţi

folosite nu trebuie sâ depâşeasca 40% din preţul de uzina al produsului

mecamce ale materialelor (de

exemplu, metal, lemn, textile, hârtie,

materiale plastice).

9025

Densimetre, instrumente plutitoare similare, termometre, pirometre,

barometre, hidrometre ş1

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depăşeasca 40% din preţul de uzina al produsului

psicrometre, înregistratoare sau nu, cu sau făra c.ombinaţii între ele

9026

Instrumente şi aparate pentru rnasura

şi controlul debitului, al nivelului, al

presiunii sau al altor caracteristic…;

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie depăşească 40% din preţul de uzinâ al produsului

variabile ale lichidelor sau gazelor (de exemplu debitmetre, indicatoare

de nivel, manometre, contoare de

cllldură) cu excepţia instrumentelor

ş1 aparatelor de la poziţiile 9014,

9015, 9028 sau 9032

POZITI

AS.A

Nr.

DENUMIREA MARFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERill, DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9027

Instrumente şi aparate pentru analize fizice sau chimice (de exemplu polarimetre, refractometre,

spectrometre, analizoare de gaz sau de fum); instrumente ş1 aparate

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depâşeasca 40% din preţul de uzinâ al produsului

pentru încercări de vâscozitate, de

porozitate, de dilatare, de tensiune

superficialâ'. sau analoge sau pentru

măsurari calorimetrice, acustice sau fotometrice (inclusiv indicatoarele de

timp de expunere); microtoame

9028

Contoare de gaz, de lichide şi de

electricitate, cuprinzând şi contoarele

pentru etalonarea lor:

parţi şi accesorii

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeasca 40% din preţul de uzină al produsului

– altele

Fabricare la care:

– valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depăşească 40% din preţul de uzină

Fabricare la care valoarea

al produsului si

tuturor

– valoarea tuturor materialelor neongmare folosite nu trebuie depăşească valoarea tuturor materialelor originare folosite

materialelor folosite nu

trebuie sa depăşească 30% din

preţul de

uzina al produsului

9029

Contoare de turaţii, contoare de producţie, taximetre, totalizatoare de

kilometraj, pedometre şi similare;

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeascâ 40% din preţul de uzină al produsului

indicatoare de viteza şi tahometre,

altele decât cele de la poziţiile 9014

sau 9015; stroboscoape

POZITI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURlLOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9030

Osciloscoape, analizoare de spectru şi alte instrumente şi aparate pentru măsurarea sau controlul marimilor

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul de uzină al produsului

electrice, cu excepţia aparatelor de

măsură de la poziţia 9028;

instrumente şi aparatură împotriva

radiaţiilor alfa, beta, gama, X,

cosmice sau alte radiaţii ionizate

9031

Instrwnente, aparate şi maşm1 de

măsură sau de control, nedenwnite şi necuprinse în altă parte la prezentul

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul de uzină al produsului

Capitol; proiectoare de profile

9032

Instrumente şi aparate pentru reglare sau control automat

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depaşească 40% din preţul

de uzină al produsului

9033

Părţi ş1 accesorn, (nedenumite ş1 necuprinse în prezentul Capitol), pentru maşini, aparate, instrumente sau articole de la Capitolul 90

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depaşească 40% din preţul de uzină al produsului

ex Capitolul

Ceasuri de mână ş1 ceasun de buzunar ş1 părţi ale acestora, cu

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depăşească 40% din preţul

91

excepţia;

de uzină al produsului

9105

Fabricare la

care valoarea

Ceasuri deşteptâtoare,

orologii s1 aparate de similare, cu altfel de decât cele de ceasomicarie

pendule,

orologerie mecamsme

Fabricare la care:

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa dc-păşeasca 40% dm preţul de uzină al produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neoriginare folosite nu trebuie să depăşească valoarea tuturor matt-‘Tialelor originare folosite

tuturor materialelor folosite nu

trebuie să

depăşească 30% din

preţul de

uzină al produsului

POZITI

ASA

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9109

9110

Mecanisme de ceasornicarie complete şi asamblate

Fabricare la care:

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sâ depâşeasca 40% din preţul de uzina al produsului si

  • valoarea tuturor materialelor neongmare folosite nu trebuie sa depaşeasca valoarea tutw-or materialelor originare folosite

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu

trebuie sa depâşeascâ 30% din

preţul de

uzina al produsului Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu

trebuie sa depăşească 30% din

preţul de

uzină al produsului

Mecanisme de ceasornicărie

complete, neasamblate sau parţial asamblate (seturi de mecanisme); mecamsme de ceasornicărie incomplete, asamblate; eboşe pentru mecamsme

Fabricare la care:

  • valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depaşeascâ 40% din preţul de uzina al produsului si

  • în limita indicata mai sus, valoarea tuturor materialelor folosite de Ia poziţia 9114 nu trebuie sa depaseasca 10% din preţul de uzină al produsului

9]11

Carcase de ceasuri de mâna şi pârţile lor

Fabricare:

  • din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadreaza produsul si

  • la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie depăşească 40% din preţul de uzina al produsului

Fal'll'icare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu

trebuie depăşească 30% din

preţul de

uzinâ al produsului

POZITI AS.A.

Nr.

DENUMIREA JI.AARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICAT A MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

9112

9113

Capitolul

92

Capitolul 93

ex Capitolul 94

Carcase de ceasuri şi carcase pentru

Fabricare:

Fabricare la

alte tipuri de ceasuri şi parţile lor

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

care

celei Ia care se incadreaza produsul si

valoarea

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

tuturor

nu trebuie sâ depâşeasca 40% din preţul de

materialelor

uzina al produsului

folosite nu

trebuie sa

depăşească

30% – din

preţul de

uzină al

produsului

Brâţari de ceasuri i. parţ.ile lor

– din metal comun, chiar placate sau

Fabricare Ia care valoarea tuturor materialelor

dublate cu metale preţioase

folosite nu trebuie depilşeasdi 40% din preţul

de uzina al produsului

– altele

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie sa depâşeascâ 50% din preţul

de uzină al produsului

Instrumente muzicale; parţi şi

accesorii ale acestora

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

folosite nu trebuie sa depâşeascâ 40% din preţul

de uzinâ al produsului

Arme, muniţii şi pârţi şi accesorii ale

Fabricare la care valoarea tuturor materialelor

acestora

folosite nu trebuie sâ depăşeasciI 50% din preţul

de uzină al produsului

Mobilâ; mobilier medicochirurgical;

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Fabricare la

articole de pat si similare; aparate de

exceptia celei la care se incadreaza produsul

care

iluminat, nedenumite si necuprinse

valoarea

în altâ parte; lămpi pentru reclame

tuturor

luminoase, însemne luminoase,

materialelor

indicatoare Iuminoase s1 articole

folosite nu

similare; constructii prefabricate, cu

trebuie sa

exceptia:

depă0easca

40% din

prepul de

uzină al

produsului

POZlTI

AS.A.

Nr.

DENUMIREA MARFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORlGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex 9401

Mobile din metale comlllle, cu Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Fabricare la

şi

ţesături neumplute cu bumbac, cu o exceptia celei la care se incadreaza produsul

care

ex 9403

greutate max.imă de 300 g/ mp sau

Fabricare din ţesături de bumbac ce pot fi deja

valoarea

tuturor

folosite cu materiale de la poziţiile 9401 sau

materialelor

9403, cu condiţia ca:

folosite nu

– valoarea tesaturilor să nu depăşească 25 % din

trebuie să

preţul de uzină al produsului si

depăşească

  • toate celelalte materiale folosite sîi fie

40% , din

originare şi încadrate la o poziţie diferita de

preţul de

9401 sau 9403

uzina al

produsului

9405

Aparate de iluminat incluzând Fabricare la care valoarea tuturor materialelor proiectoare şi părţile lor, nedenumite folosite nu trebuie sîi. depăşească 50% din preţul

şi necuprinse în altâ parte; lămpi – de uzina al produsului

reclame, însemne luminoase, plăci

indicatoare luminoase ş1 artificiale

similare, care au o sursă de iluminat

fixată definitiv ş1 părţile lor,

nedenumite ş1 necuprmse în alta

parte

9406

Structuri prefabricate Fabricare la care valoarea tuturor materialelor folosite nu trebuie să depâşeascâ 50% din preţul

de uzină al produsului

ex

Jucarii, jocuri, articole pentru Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Capitolul

divertisment sau pentru sport; parţi şi exceptia celei la care se incadreaza produsul

95

accesorii ale acestora, cu excepţia:

9503

Alte jucării; modele reduse şi modele Fabricare:

similare pentru divertisment, – din materiale de la orice pozitie cu exceptia

animate sau nu; jocuri tip "puzzle" celei la care se incadreaza produsul si

de orice fel – la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie să depăşească 50% din preţul de

uzina al produsului

ex 9506

Crose de golf şi parţi ale acestora Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

exceptia celei la care se incadreaza produsul.

Totuşi, eboşele din care se fabrică capetele de

crose de golf pot fi folosite

ex

Articole diverse Fabricare din materiale de la orice pozitie cu

Capitolul

exceptia celei la care se incadreaza produsul

96

POZITI AS.A

Nr.

DENUMIREA MA.RFURILOR

PRELUCRARE SAU TRANSFORMARE APLICATA MATERIALELOR NEORIGINARE SI CARE CONFERA

CARACTERUL DE PRODUS ORIGINAR

2

3

4

ex 9601

Articole din materiale de origine

Materiale folosite pentru sculptare, prelucrate,

şi

animala, vegetala sau minerala,

de la aceste poziţii

ex 9602

folosite pentru sculptare

ex. 9603

Articole pentru industria periilor (cu

Fabricare în care valoarea tuturor materialelor

excepţia maturilor ŞI maturiciior

folosite nu trebuie să depaşeasca 50 % din

legate în mănunchiuri, cu sau fără

preţul de uzină al produsului

mâner, a pensulelor obţinute din par

de jder şi veveriţă), mături mecanice

de folosire manuală, altele decât cu

motor, tampoane şi rulouri pentru

zugrăvit, raclete din cauciuc sau din

materii elastice

9605

Seturi de calatorie cu articole personale de toaletă, pentru cusut,

Fiecare articol care constituie setul trebuie sa respecte regula care se aplicâ în cazul în care

pentru curaţat haine sau încălţăminte

acest articol nu ar fi prezentat ca atare în acest

set. Totuşi, articolele neoriginare pot fi

încorporate, cu condiţia ca valoarea lor

cumulată s!'i nu depăşească 15 % din preţul de

uzină al setului.

9606

Nasturi, butoni ş1 capse, forme

Fabricare:

pentru nasturi şi butoni şi alte parţi

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

ale acestor articole, eboşe pentrn

celei la care se incadreaza produsul si

butoni

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

nu trebuie depaşească 50% din preţul de

uzina al produsului

9608

Stilmu-i şi pixuri cu bila; stilouri si creioane de marcaJ cu vârful din

Fabricare din materiale de la orice pozitie cu exceptia celei la care se incadrcaza produsul.

fetru sau din alte materiale poroase;

Totuşi peniţele Ş1 vâtfurile pentru peniţe,

stilouri cu peniţa şi altele similare;

încadrate la aceeaşi poziţie cu produsul, pot fi

creioane metalice; portcreioane,

folosite.

portstilouri, sau suporturi similare;

părţi (inclusiv capace şi agaţatori) ale

acestor articole, cu excepţia celor de

la poziţia nr. 9609

9612

Panglici pentru maşina de scris şi

Fabricare:

articole similare impregnate cu tuş

– din materiale de la orice pozitie cu exceptia

sau cerneala sau altfel pregatite

celei la care se incadreaza produsul si

pentru utilizare, cu sau fără bobine

– la care valoarea tuturor materialelor folosite

sau prezentate sau nu în cartuşe;

nu trebuie sa depăşeascâ 50% din preţul de

suporţi de cerneală sau tuş,

uzină al produsului

impregnaţi sau nu cu cerneală, cu

sau fîirâ cutii

image

image

image

image

image

image

CERERE PENTRU CERTIFICAT DE CIRCULAŢIE A MĂRFURILOR

1. Exportator (Nume, adresa completă, ţara)

EUR.1 Nr. A OOO.OOO

Consutati notele de pe verso înainte de a completa formularul

2. Cerere pentru certificat utilizat în schimburile preferenţiale dintre

ŞI

(Indicati tlirile, grupul de ţări sau teritoriile implicate).

3. Destinatar (Nume, adresa completa, ţara) (menţiune facultativâ)

4. Ţara, grupul de ţări sau teritoriul în care produsele sunt considerate originare

5. Ţara, grupul de ţAri sau teritoriul de destinaţie

6. Informaţii privind transportul (Opţiune facultativâ)

7. Obsenraţii

8. Numărul de ordine; marca, numerotarea, numărul şi natura coletelor < Dcnwnirea mărfurilor

9.Greutatea brutri (kg) sau ale unităţii de masurâ (litru, m3, etc.)

10. Factura (menţiune facultativă)

11 Dsca mi!rfwile nu sunt impachetate, indicaţi nr. ruletelorsau treceţi ” I n v r ac „dupa caz

DECLARAŢIA EXPORTATORULUI

Subsemnarul, exportatorul marfurilor denumite pe verso

DECLAR că aceste marfuri îndeplinesc condiţiile cerute pentru ob erea certificatului anexat

PRECIZEZ împrejurările care au permis acestor mârfuri să îndeplinească aceste condiţii:

PREZINT l.J!Illătoarele documente justificative(

MĂ. ANGAJEZ să prezint la cererea autoritâ lor competente orice justificări suplimentare pe care acestea le-ar considera necesare in vederea eliberării certificatului anexat şi să accept, dacă este cazul, orice control efectuat de respectivele autorităţi asupra situaţiei mele contabile şi condiţiilor de fabricare a mârfurilor mai sus vizate.

SOLICIT eliberarea certificatului anexat pentru aceste mărfuri.

Locul..…....…......data........………….

(Semnâtma)

image

(L) De exemplu: documente de import, certificau, de circuJatie, facturi, dedornlia fabricantului, etc. referitoare la marfurile folosite la fabricare sau la rnatfurile reexportate ca

atare

ANEXAillb

Certificat de circulaţie a mărfurilor EUR-1fED şi cererea pentru certificatul de circulaţie a mărfurilor EUR-MED

Instrucţiuni de tipărire

  1. 1. Formatul certificatului este de 210 x 297 mm; pentru lungime poate fi admisă o toleranţă maximă de minus 5 mm şi plus 8 mm. Hârtia utilizată trebuie să fie albă, dimensionată pentru scris, fără pastă mecanică şi să nu cântărească mai puţin de 25 g/m2. Imprimarea pe fond a certificatului este ghioşată, de culoare verde, scoţând în evidenţă toate falsificările efectuate cu mijloace mecanice sau chimice.

  2. 2. Autorităţile vamale ale unei părţi îşi pot rezerva dreptul de imprimare a certificatelor sau pot încredinţa acest drept tipografiilor autorizate de ele. În acest din urmă caz, fiecare certificat trebuie să includă o referire la această autorizaţie. Pe fiecare certificat se menţionează numele şi adresa tipografiei sau se indică un semn de identificare a acesteia. Certificatul trebuie să conţină, de asemenea, un număr de serie, imprimat sau nu, destinat identificării

image

image

13. Cerere de control, a se expedia la:

14. REZULTATUL CONTROLULUI

Controlul efectuat a permis sa se constate prezentul certificat ('>

  • a fost intr-adevar eliberat de unitatea vamală ş1

    menţiunile pe care le conţine sunt exacte

  • nu îndeplineşte condiţiile de autenticitate ş1

legalitate cerute (a se vedea observaţiile anexate)

Locul.……………..data…………………………....

Ştampila

(Semnătura)

image

(") Marcati cu X menţiunea corespunz/î.toare.

Controlul autenticităţii şi legalităţii prezentului certificat este solicitat.

Locul. ………..., …..….data…....………….….........

Ştampila

(Semnâtura)

NOTE

l. Certificatul m1 trebuie sa contina stersaturi sau adaugiri. Eventualele modificari aduse trebuie sa fie efectuate prin taic:rea cu o linie a datelor eronate adaugnnd, clupa caz, pe cele dorite, Orice modificare astfel operata trebuie sa fie aprobata de cel care a întocmit oertiflcatul si vizata de autoritatilo vamale: din tarn sau teritoriul de eliberare.

  1. 2. Denumirile mwfurilor indicate in oertifioat trebuie irucrise suoccesiv fura spatii intre randuri si fiecare denumire tr,jbuie sa fie precedata de un numar de ordine. Imediat sub ultima denumire trebuie trasata o linie orizontala. Spatiile neutilizate trebuie sa fie barate, astfel incat orice adaugare ulterioara sa fie imposibila.

  2. 3. Marfurile trebuie descrise in concordanta ou denumirea lor comerciala si cu prccÎ7.arÎ suficiente pentru a permite identificarea lor.

CERERE PENTRU CERTIFICAT DE CIRCULAŢIE A MARFURILOR

1. Exportator (Nwne, adresa complet!!:, ţara)

EUR-MED Nr. A OOO.OOO

Consulmti notele de pe verso inainte de a completa fonnularul

2. Cerere pentru certificat utilizat in schimburile preferenţiale dintre

si

(Indicoti li'ile, grupul de ţări sau teritoriile implicate)

3. Destinatat· (Nume, adresa completâ, ţara) (menţiune facultativă)

4. Ţara, grupul de ţî!:ri sau teritoriul in care produsele sunt considerate originare

5. Ţara, grupul de ţllri sau teritoriul de destinatîe

6. Informaţii privind transportul (Opţiune facultativa)

7. Observatii

O Cwnul aplicat cu…...….................….......

(numele ţării/ţărilor)

Nu se aplică cum ul ………………....………….....

( Marcaţi cu X menţiunea corespunzătoare)

8. Numarul de ordine; marca, numerotarea, numărul şi natura coletelor c Denumirea mărfurilor

9.Greutatea brutii (kg) sau ale unităfil de masurâ

(litru, mJ, etc.)

10. Factura (menţiune facultativă)

I) Daca mărfurile nu sunt irnpachetate, ind.icati nr coletelar seu trec:eti "I n vrac" dq,a caz

DECLARAŢIA EXPORTATORULUI

Subsenm.atul, exportatorul marfurilor denumite pe verso

DECLAR ca aceste marfuri îndeplinesc condiţiile cerute pentru obţinerea certificatului anexat

PRECIZEZ imprejurârile care au permis acestor mărfuri sa mdeplineasca aceste condiţii:

1

PREZINT următoarele documente justificative( ):

MA ANGAJEZ să prezint la cererea autorităţilor competente orice justificări suplimentare pe care acestea le ar considera necesare în vederea eliberării certificatului anexat şi să accept, dacă este cazul, orice control efectuat de respectivele autorităţi asupra situaţiei mele contabile şi condiţiilor de fabricare a mărfurilor mai sus vizate.

SOLICIT eliberarea certificatului anexat pentru aceste mârfuri.

Locul…………………data…………………

(Semntura)

image

O) De exemplu: documente de import, certificate de circulatie, facturi, declaratia fabricantului, etc., referitoare la marfurile folosite la fabricare sau la marfurile reexportate ca atare.

AnexaIV·a

Textul declaraţiei pe factură

Declaraţia pe factură, al cărei text figurează mai jos, trebuie să fie elaborată în concordanţă cu notele de subsol. Nu este necesar ca aceste note să fie reproduse.

Versiunea română

Exportatorul produselor ce fac obiectul acestui document (autorizaţia vamală nr 1)"declară că,

exceptând cazul în care în mod expres este indicat altfe aceste produse sunt de origine preferenţială

. 2).

Versiunea turcă

Işbu belge (Giimruk Onay No: … 1) kapsammdaki maddelerin ihracatyISJ, aksi a91kc;a belirtihnediki;e, bu maddelerin …2 tercihli menşeli maddeler oldugunu beyan eder.

Versiunea engleză

The exporter ofthe products covered by this document (customs authorization No 1) declares that,

ex:cept where otherwise clearly indicated, these products are of …. preferential origin 2).

Versiunea franceză

L'exportateur des produits couverts par le present document (autorisation douaniere no 1) declare

que, sauf indication claire du contraire, ces produits ont !'origine preferentielle 2)

Versiunea germană

Der Ausfiihrer (Errnăchtigter Ausfuhrer; Bewilligungs-Nr (1)) ,’ der Waren, auf die sich dieses

Handelspapier bezieht, erklărt, dass diese Waren, soweit nicht anders angegeben, prăferenzbegunstigte

. Ursprungswaren sind(2).

3

(Locul şi data)

4

(Semnătura exportatorului, în plus întreg numele persoanei care semnează declaraţia trebuie indicat clar)

image

1 În cazul în care declaratia pe factură este făcută de către un exportator autorizat, numărul autorizaţiei acestui exportator trebuie menţionat în ace t spaţiu. În cazul în care declaraţia pe factură nu este făcută de către un exportator autorizat, mentiunea dintre paranteze se va omite sau spaţiul va fi lăsat liber.

2Originea produselor trebuie indicată.

3Aceste indicaţii sunt facultative în cazul în care informaţiile figurează în documentul propriu-zis.

4 În cazurile în care exportatorul nu este obligat să semneze, această excepţie se referă şi la înscrierea numelui celui care trebuie să semneze.

AnexaIVb

Textul declaraţiei pe factură EUR-MED

Declaraţia pe factură EUR-Iv.IBD, al cărei text :figurează mai jos, trebuie să fie elaborată în concordanţă cu notele de subsol. Nu este necesar ca aceste note să fie reproduse.

Versiunea turcă

Isbu belge (gumruk onay No: ... Cl) kapsamindaki maddelerin ihracat9isi aksi ayik a belirtilmediki;e, bu maddelerin … menseli ve tercihli(2) maddeler oldugunu beyan ecler.

cumulation applied with (name of the country/countries)

no cumulation applied (3)

Versiunea română

Exportatorul produselor ce fac obiectul acestui document (autorizatia vamala nr 1) declara ca, ex:ceptand cazul in care în mod expres este indicat altfel, aceste produse sunt de origine preferentiala …

2

  • cumulation applied with (name ofthe country/countries)

  • no cumulation applied{3l

Versiunea engleză

The exporter ofthe products covered by this document (customs authorization No ..(.1)) declares that,

C l

except where otherwise dearly indicated, these products are of ... 2preferential origin.

cumulation applied with (name of the country/countries)

<

no cumulation applied 3>

Versiunea franceză

L'exportateur des produits couverts par le present document (autorisation douaniere n° …<1l) declare que, sauf indication claire du contraire, ces produits ont rorigine preferentielle …<2)).

cumulation applied with (name of the country/countries)

no cumulation applied (3)

Versiunea germană

Der Ausfuhrer (Ermăchtigter Ausfuhrer; Bewilligungs-Nr. ..<. 1)) der Waren, auf die sich dieses Handelspapier bezieht, erklărt, dass diese Waren, soweit nicht anderes angegeben, prăferenzbegunstigte

...<2

>Ursprungswaren sind.

cumulation applied with (name ofthe country/countries)

no cumulation applied (3)

image

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

D E C R E T

privind promulgarea Legii pentru aprobarea Deciziei Comitetului mixt România—Turcia nr. 12/2005

referitoare la decizia de amendare a Protocolului D privind definirea noțiunii de produse originare și metodele de cooperare administrativă, în cadrul Acordului

de comerț liber dintre România și Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997

În temeiul prevederilor art. 77 alin. (1) și ale art. 100 alin. (1) din Constituția României, republicată,

Președintele României d e c r e t e a z ă:

Articol unic. — Se promulgă Legea pentru aprobarea Deciziei Comitetului mixt România—Turcia nr. 12/2005 referitoare la decizia de amendare a Protocolului D privind definirea noțiunii de produse originare și metodele de cooperare administrativă, în cadrul Acordului de comerț liber dintre România și Turcia, semnat la Ankara la 29 aprilie 1997, și se dispune publicarea acestei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I.

PREȘEDINTELE ROMÂNIEI

TRAIAN BĂSESCU

București, 24 octombrie 2005.

Nr. 1.021.

image

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x