DECIZIE nr. 1.563.395 din 13 iulie 2005

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 19/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL ADMINISTRATIEI SI INTERNELOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 696 din 2 august 2005
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAHG 323 14/04/2005
ActulREFERIRE LAHG 73 27/01/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 14 14/01/2005
ActulREFERIRE LAORDIN 9 12/01/2005
ActulCONTINE PECRITERII 13/07/2005
ActulCONTINE PECRITERII 13/07/2005
ActulCONTINE PECRITERII 13/07/2005
ActulCONTINE PECRITERII 13/07/2005
ActulREFERIRE LASTRATEGIE 27/01/2005
ActulREFERIRE LAHG 1489 18/12/2002 ART. 3
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind înfiinţarea Centrului Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog şi acreditarea programelor de formare, a formatorilor şi a formatorilor de formatori din domeniul adicţiilor



În aplicarea Strategiei naţionale antidrog în perioada 2005-2012, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr. 73/2005, şi a Planului de acţiune pentru implementarea Strategiei naţionale antidrog în perioada 2005-2008, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 323/2005,în conformitate cu Ordinul ministrului muncii, solidarităţii sociale şi familiei şi al preşedintelui Institutului Naţional de Statistică nr. 9/14/2005 privind completarea Clasificării ocupaţiilor din România,în baza avizului Consiliului Naţional de Formare Profesională a Adulţilor,în temeiul art. 3 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.489/2002 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale Antidrog,preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog emite prezenta decizie. + 
Articolul 1(1) Se constituie Centrul Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii (CNFCA) în cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, pentru implementarea strategiilor de formare şi perfecţionare profesională, de evaluare şi certificare a pregătirii pentru toate categoriile de personal care lucrează în domeniul adicţiilor. Centrul Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii, denumit în continuare Centru, are un număr de 4 posturi şi se organizează prin redistribuire, în limita posturilor aprobate Agenţiei Naţionale Antidrog.(2) Centrul identifică şi analizează necesităţile educaţionale ale profesioniştilor care lucrează în domeniul adicţiilor, pentru dezvoltarea profesională continuă a acestora, în vederea menţinerii şi îmbunătăţirii nivelului de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini necesare creşterii calităţii performanţelor specifice fiecărei arii de intervenţie.(3) Centrul colaborează cu Centrul Naţional de Perfecţionare în Domeniul Sanitar, Colegiul Medicilor din România, Colegiul Psihologilor din România, Colegiul Asistenţilor Sociali, Federaţia Română de Psihoterapie, Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi alte instituţii şi asociaţii profesionale, institute de cercetare, universităţi sau cu organizaţii neguvernamentale în vederea elaborării, implementării şi acreditării programelor de formare, acreditării formatorilor şi a formatorilor de formatori din domeniul adicţiilor.(4) Centrul poate organiza programe proprii de formare profesională continuă şi de formare de formatori pentru toate categoriile de personal cu studii superioare şi medii care lucrează în domeniul adicţiilor.(5) Agenţia Naţională Antidrog elaborează programa-cadru de formare profesională în adicţii pentru următoarele module: Formare de bază, Prevenirea consumului de droguri, Consiliere antidrog, Legislaţie în domeniul drogurilor, Reintegrarea şi reinserţia socială a consumatorilor de droguri şi altele în cazul în care se va dovedi necesar.
 + 
Articolul 2(1) Agenţia Naţională Antidrog, prin Centru, acreditează programele de formare pentru dezvoltarea profesională continuă, elaborate de furnizorii de servicii de formare, adresate tuturor categoriilor de personal cu studii superioare şi medii care lucrează în domeniul adicţiilor.(2) Instituţiile şi organizaţiile care doresc să organizeze programe de formare în domeniul adicţiilor vor solicita acreditarea fiecărui program de formare cu cel puţin două săptămâni înainte de începerea acestuia şi vor face dovada că organizează aceste programe cu formatori acreditaţi în conformitate cu prezenta decizie. Cererea va fi însoţită de documente din care să rezulte calitatea de furnizor de servicii de formare, precum şi detalii privind asigurarea materială şi profesională a desfăşurării programului de formare.(3) În vederea acreditării programelor, furnizorii de servicii de formare vor dezvolta programe de formare prin respectarea în proporţie de cel puţin 75% a programei-cadru stabilite de Agenţia Naţională Antidrog, care va fi pusă la dispoziţie solicitanţilor la cererea acestora. Criteriile de acreditare a programelor de formare sunt stabilite în anexa nr. 1.(4) La examenul de absolvire a programului de formare acreditat participă un reprezentant al Centrului.(5) Absolvenţii programului de formare acreditat conform prezentei decizii vor primi un certificat de absolvire eliberat de Centru.
 + 
Articolul 3(1) Agenţia Naţională Antidrog, prin Centru, acreditează formatorii şi formatorii de formatori în domeniul adicţiilor pe baza criteriilor şi standardelor elaborate de Centru.(2) Criteriile şi standardele de acreditare şi reacreditare a formatorilor sunt prevăzute în anexa nr. 2.(3) Criteriile şi standardele de acreditare şi reacreditare a formatorilor de formatori sunt prevăzute în anexa nr. 3.(4) Acreditarea absolvenţilor cursurilor de formare de formatori se realizează de o comisie de evaluare formată din 5 membri: un reprezentant al Agenţiei Naţionale Antidrog, un reprezentant al comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sănătăţii, un reprezentant al Institutului de Ştiinţe ale Educaţiei – Departamentul de management educaţional, un reprezentant al Ministerului Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei şi un reprezentant al unei asociaţii profesionale corespunzător categoriei profesionale şi domeniului pentru care se face formarea, conform anexei nr. 4. Acreditarea este certificată printr-un certificat, valabil 4 (patru) ani, eliberat de Centru.
 + 
Articolul 4(1) Programele de formare de formatori în domeniul adicţiilor sunt alcătuite din două componente:a) o componentă de formare generală, realizată în baza Standardului ocupaţional (SO) pentru formator şi formator de formatori;b) o componentă de formare specifică, de profil, pe baza programei-cadru propuse de Centru pentru modulele: Formare de bază în adicţii, Formare în prevenirea consumului de droguri, Formare în consilierea antidrog, Formare în reducerea ofertei de droguri şi a programei Ministerului Sănătăţii pentru modulul Tratament.(2) Programa componentei generale de formare de formatori este elaborată de formatorii de formatori acreditaţi de Agenţia Naţională Antidrog, prin Centru, sau de alte instituţii abilitate din România, împreună cu formatorii de formatori acreditaţi internaţional, experţi în elaborarea de curriculum.(3) Programa de formare specifică este elaborată de formatori acreditaţi de Agenţia Naţională Antidrog sau de cadre universitare din domeniul pentru care se face formarea.(4) Criteriile de selecţie a participanţilor pentru programul de formare de formatori sunt prevăzute în anexa nr. 5.
 + 
Articolul 5(1) Centrul, în vederea elaborării programelor proprii, identifică necesităţile pentru care se organizează formarea, efectuează selecţia şi formarea conform criteriilor şi standardelor stabilite în anexele la prezenta decizie şi le supune avizării Comisiei de evaluare.(2) Verificarea îndeplinirii criteriilor şi standardelor pentru programele Centrului, precum şi acreditarea şi reacreditarea formatorilor şi formatorilor de formatori formaţi de Centru se fac conform procedurii prevăzute în prezenta decizie.
 + 
Articolul 6Agenţia Naţională Antidrog elaborează regulamentul de funcţionare al Centrului.
 + 
Articolul 7Anexele nr. 1-5 fac parte integrantă din prezenta decizie.
 + 
Articolul 8Prezenta decizie se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.Preşedintele Agenţiei Naţionale Antidrog,Pavel AbrahamBucureşti, 13 iulie 2005.Nr. 1.563.395.
 + 
Anexa 1CRITERIIde acreditare a programelor de formareI. Introducerea şi motivaţia alegerii temei (rezumat pe o jumătate de pagină):1. justificarea alegerii temei în contextul general;2. necesităţile educaţionale care au stat la baza alcătuirii acestui program şi grupurile-ţintă cărora li se adresează;3. scopul programului educaţional propus; rezultate aşteptate, exprimate în termenii utilităţii pentru beneficiari;4. conţinutul programului;5. perioada şi durata;6. tipuri de activităţi oferite;7. tehnici şi instrumente de lucru;8. tipuri de evaluări.II. Evaluarea nevoilor educaţionale:1. identificarea şi evaluarea nevoilor educaţionale pentru grupul profesional din care au fost selecţionaţi participanţii (grupul-ţintă al programului);2. precizarea metodelor de identificare şi evaluare a nevoilor educaţionale utilizate şi rezultatele acestora, care susţin aplicarea programului.III. Obiectivele educaţionale ale programului:1. obiectivele trebuie să fie enunţate clar, orientate spre dobândirea de cunoştinţe, abilităţi şi atitudini;2. obiectivele trebuie să fie specifice, măsurabile, adecvate, realiste şi încadrate în timp (SMART).IV. Metode şi tehnici de formare utilizate în realizarea activităţilor incluse în program:1. orientarea conţinutului şi metodologiei formării spre practică: prelegerile nu vor ocupa mai mult de o treime din timpul de formare, restul fiind reprezentat de activităţi practice individuale sau de grup, proiecte etc.;2. metodele şi tehnicile de formare propuse şi conţinutul vizat sunt adecvate pentru atingerea obiectivelor enunţate anterior;3. materialele auxiliare şi echipamentele necesare realizării activităţilor trebuie să fie în concordanţă cu tipul de activitate, numărul participanţilor şi cu numărul de ore estimate ale programului.V. Evaluarea evenimentului educaţional (finală şi/sau pe parcursul derulării programului):1. validitatea şi pertinenţa metodelor de evaluare folosite, în sensul adaptării lor la obiectivele vizate (cunoştinţe, abilităţi şi atitudini);2. precizarea modului în care vor fi folosite rezultatele evaluării.VI. Evaluarea participanţilor pe parcursul şi la sfârşitul programului:1. criterii de alegere a metodelor de evaluare pentru a îndeplini condiţiile de validitate şi pertinenţă;2. stabilirea nivelului acceptabil de performanţă în îndeplinirea obiectivelor educaţionale (evaluare certificată).VII. Suport de curs:1. conţinut adecvat necesităţilor educaţionale ale grupului-ţintă;2. actualitatea conţinutului şi a bibliografiei;3. coerenţa dintre conţinut şi aplicabilitatea rezultatelor în practica curentă a grupului-ţintă căruia i se adresează programul.VIII. Declaraţie privind respectarea dreptului de copyright, cu menţionarea caracterului public sau privat al programului educaţional respectivIX. Resurse umane şi materiale necesare desfăşurării programului:1. resurse umane:a) coordonatorul profesional şi prestatorii de activităţi educaţionale în cadrul programului trebuie să fie cadre universitare sau instructori formatori acreditaţi;b) personal auxiliar: secretariat, organizare etc.;2. resurse materiale: materiale consumabile şi echipamente necesare pentru derularea programului, spaţii de învăţământ etc.X. Bugetul de cheltuieli estimat pentru derularea programului:A. prezentarea cheltuielilor potrivit clasificaţiei bugetare, astfel:1. cheltuieli de personal: plata pentru prestaţiile didactice, deplasări etc.;2. cheltuieli materiale şi prestări de servicii: pentru consumabile, obiecte de inventar, secretariat etc.;3. cheltuieli pentru investiţii: echipamente, mijloace fixe etc.;B. asigurarea concordanţei dintre bugetul de cheltuieli estimat şi activităţile din programul educaţional, avându-se în vedere resursele umane şi materiale implicate;C. aprecierea impactului programului asupra indicatorilor de sănătate, în termenii reducerii costurilor pentru asistenţa sănătăţii.XI. Declaraţie privind lipsa influenţelor comerciale indezirabile din punct de vedere legal şi deontologic (stipulate în condiţiile contractuale)
 + 
Anexa 2CRITERIILE ŞI STANDARDELEde acreditare a formatorilorI. Absolvirea programului de formare de formatori organizat de Centrul Naţional de Formare şi Cercetare în AdicţiiII. Demonstrarea de aptitudini de formare tehnice, intelectuale, de comunicare şi de relaţionare în cadrul organizării/susţinerii unei sesiuni de formareA. Aptitudini de formare tehnice*):_________Notă *) Pentru reacreditare sunt valabile prevederile lit. A-C.1. îndeplinirea standardelor de performanţă în domeniul pentru care solicită acreditarea;2. interpretarea datelor în vederea identificării şi analizei necesităţilor educaţionale în domeniul pentru care solicită acreditarea;3. formularea obiectivelor educaţionale în domeniul pentru care solicită acreditarea;4. selectarea şi utilizarea adecvată a tehnologiei de formare (metodele şi tehnicile de formare), a mijloacelor audiovizuale şi a materialelor auxiliare, corespunzător obiectivelor formării;5. proiectarea şi planificarea sesiunilor de formare, utilizarea adecvată a timpului în susţinerea activităţilor de formare;6. aplicarea metodelor de evaluare/autoevaluare, corespunzător obiectivelor formulate, şi alcătuirea diferitelor tipuri de formulare de evaluare, corespunzător procesului formării, programului şi formatorilor;7. redactarea raportului de activităţi având următoarele componente: narativă, evaluativă şi financiară.B. Aptitudini de formare intelectuale:1. analiză şi sinteză, conceptualizare şi concretizare a modelelor dezirabile de performanţă;2. selectarea şi adaptarea conţinutului formării la nivelul de înţelegere a participanţilor;3. procesarea activităţilor formării şi sumarizarea.C. Aptitudini de comunicare şi de relaţionare:1. aplicarea principiilor educaţiei adultului;2. aplicarea eficientă a principiilor comunicării verbale şi nonverbale în procesul de formare, abilităţi de motivare, de reflectare, de feed-back;3. iniţierea şi menţinerea dinamicii de grup în vederea formării echipei/grupului, aplicarea principiilor de rezolvare a problemelor, inclusiv de management al conflictului, negociere;4. empatie, flexibilitate, receptivitate şi respect pentru participanţi;5. dorinţa şi capacitatea de autoformare continuă.
 + 
Anexa 3CRITERII ŞI STANDARDEde acreditare şi reacreditare a formatorilor de formatori1. Pregătire profesională: dovada participării la cel puţin 10 ateliere de formare şi cel puţin 3 ani de activitate desfăşurată în calitate de formator.2. Aptitudini manageriale*)__________Notă *) Pentru reacreditare sunt valabile criteriile menţionate la pct. 2-6.3. Aptitudini de cercetare4. Aptitudini de proiectare a unui program educaţional, de modelare, de adaptare a curriculumului de formare la necesităţile identificate5. Aptitudini de generare a modelelor formaţionale alternative funcţionale6. Aptitudini de comunicare şi relaţionare identice cu cele ale formatorului, demonstrate practic în cadrul organizării/susţinerii unei sesiuni de formare.
 + 
Anexa 4ASOCIAŢII ŞI ORGANIZAŢII PROFESIONALEcare vor fi solicitate pentru a participa la Comisia de evaluare1. Colegiul Medicilor din România2. Colegiul Psihologilor din România3. Colegiul Asistenţilor Sociali4. Federaţia Română de Psihoterapie5. Societatea Română de Pneumologie6. Altele, după caz.
 + 
Anexa 5CRITERIIde selecţie a participanţilor pentru programul de formare de formatori1. Experienţa profesională: cel puţin 5 ani într-un domeniu sociouman (medicină, psihologie, asistenţă socială, sociologie, psihopedagogie, pedagogie, drept, educaţie), atestată prin adeverinţă de la angajator sau, după caz, de la casa se asigurări de sănătate2. Recomandare scrisă pentru persoana respectivă din partea instituţiei, organizaţiei sau asociaţiei profesionale care face propunerea către Centrul Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii, de a organiza programul de formare de formatori în domeniul respectiv, însoţită de curriculum vitae3. Disponibilitatea de a lucra ca formator în programele organizate de Centrul Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii, exprimată în scris4. Participarea la interviul organizat de Centrul Naţional de Formare şi Cercetare în Adicţii, în vederea selecţiei pentru acceptarea în program.–-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x