CRITERIILE DE SELECŢIE din 27 iulie 2016 (*actualizate*)

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 05/12/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALEMINISTERUL AFACERILOR EXTERNE
Publicat în:
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2066 23/11/2016
ActulABROGAT DEORDIN 2157 05/12/2016
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulARE LEGATURA CUORDIN 1125 16/06/2016
ActulARE LEGATURA CUORDIN 1125 27/07/2016
ActulARE LEGATURA CUORDIN 1026 12/07/2016
ActulACTUALIZEAZA PECRITERII 27/07/2016
ART. 9ARE LEGATURA CUORDIN 1456 01/09/2016 ART. 1
ART. 9REFERIRE LAHG 611 04/06/2008
ART. 11REFERIRE LALEGE 293 14/11/2008
ART. 11REFERIRE LAOUG 24 05/03/2008
ART. 15ARE LEGATURA CUORDIN 1456 01/09/2016 ART. 1
ART. 24REFERIRE LALEGE 284 28/12/2010 ANEXA 5
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 2066 23/11/2016
ActulABROGAT DEORDIN 2157 05/12/2016

şi modalitatea de organizare a concursului de ocupare a funcţiilor publice specifice de ataşat agricol din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale*)(actualizate până la data de 5 septembrie 2016*)



–––-Notă

──────────

*) Aprobate de Ordinul nr. 1.026/1.125/2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 598 din 5 august 2016.

──────────
 + 
Capitolul IPrevederi generale + 
Articolul 1În vederea asigurării reprezentării României atât în statele membre UE, cât şi în statele terţe, în domeniul politicii agricole comune şi promovării produselor agroalimentare, în cadrul structurii de specialitate din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, denumit în continuare MADR, sunt prevăzute funcţii de ataşat agricol.
 + 
Articolul 2Funcţiile de ataşat agricol pot fi ocupate, prin concurs, de către funcţionarii publici din cadrul MADR şi al instituţiilor subordonate acestuia.
 + 
Articolul 3Principiile care stau la baza organizării şi desfăşurării concursului sunt:a) competenţa – principiul potrivit căruia funcţionarii publici care doresc să ocupe un post de ataşat agricol trebuie să deţină şi să demonstreze/confirme cunoştinţele, abilităţile şi competenţele necesare în vederea exercitării atribuţiilor şi responsabilităţilor aferente postului;b) competiţia – principiul potrivit căruia confirmarea cunoştinţelor, abilităţilor şi competenţelor necesare ocupării unui post de ataşat agricol se face prin concurs;c) egalitatea de tratament şi egalitatea de şanse – principii potrivit cărora se recunoaşte în mod egal vocaţia tuturor funcţionarilor publici din cadrul MADR şi instituţiilor subordonate acestuia, care îndeplinesc condiţiile prevăzute de lege şi de prezentul document;d) transparenţa – principiu potrivit căruia MADR are obligaţia de a pune la dispoziţia tuturor celor interesaţi informaţiile de interes public referitoare la cariera profesională a ataşaţilor agricoli.
 + 
Capitolul IICriteriile de selecţie a funcţionarilor publici care se înscriu la concursul organizat în vederea ocupării funcţiilor publice specifice de ataşat agricol din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale + 
Articolul 4Se poate înscrie la concursul organizat în vederea ocupării funcţiilor publice specifice de ataşat agricol din cadrul MADR persoana care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:a) este funcţionar public cu raport de serviciu cu MADR sau cu una dintre instituţiile subordonate acestuia;b) are o vechime cumulată de cel puţin 1 an în MADR sau în instituţiile subordonate acestuia, în ultimii 5 ani;c) a urmat studii superioare de lungă durată la o instituţie de învăţământ superior din ţară sau din străinătate, absolvite cu diplomă de licenţă sau echivalentă, recunoscută de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice;d) are minimum 1 an experienţă în domeniul studiilor absolvite;e) are calificativul "foarte bine" la ultima evaluare a performanţelor profesionale individuale;f) este declarat admis la proba suplimentară eliminatorie de testare a cunoştinţelor de limbă străină (limba engleză sau limba oficială din ţara în care îşi va desfăşura activitatea).
 + 
Articolul 5Trimiterea în misiune permanentă în străinătate este condiţionată de deţinerea autorizaţiei de acces la informaţii clasificate cu nivel de secretizare corespunzător atribuţiilor din fişa postului, eliberată în baza avizului Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat (ORNISS).
 + 
Articolul 6Trimiterea în misiune permanentă în străinătate este condiţionată de deţinerea adeverinţei care atestă faptul că funcţionarului public nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii, eliberată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
 + 
Articolul 7Trimiterea în misiune permanentă în străinătate este condiţionată de obţinerea avizului Ministerului Afacerilor Externe (MAE).
 + 
Capitolul IIIOrganizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor publice specifice de ataşat agricol din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale + 
Articolul 8(1) Demararea procedurii de scoatere la concurs a posturilor vacante de ataşat agricol se face în urma înregistrării la Direcţia management resurse umane, denumită în continuare DMRU-MADR, a unei propuneri formulate de către structura în subordinea căreia se află Serviciul promovare şi schimburi cu produse agroalimentare, aprobată de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.(2) Propunerea de scoatere la concurs a funcţiilor publice specifice de ataşat agricol trebuie să cuprindă următoarele elemente:a) fişa postului vacant scos la concurs, aprobată de ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale;b) bibliografia;c) propunerile privind componenţa comisiei de concurs şi componenţa comisiei de soluţionare a contestaţiilor.
 + 
Articolul 9(1) Procedura de organizare şi desfăşurare a concursului de ocupare a funcţiilor publice specifice de ataşat agricol este cea prevăzută la titlul II cap. II "Organizarea concursului de recrutare a funcţionarilor publici" din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008 pentru aprobarea normelor privind organizarea şi dezvoltarea carierei funcţionarilor publici, cu modificările şi completările ulterioare.(2) Comisia de concurs şi comisia de soluţionare a contestaţiilor se constituie prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.–––-Alin. (2) al art. 9 a fost modificat de pct. 1 al art. I din ORDINUL nr. 1.456 din 1 septembrie 2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 5 septembrie 2016.(3) Proba suplimentară prevăzută la art. 4 lit. f) se desfăşoară după selecţia dosarelor şi se evaluează cu calificativul "admis" sau "respins". Pot participa la proba scrisă a concursului numai candidaţii declaraţi admişi la proba suplimentară.(4) Proba suplimentară se susţine în prezenţa unui evaluator extern şi a secretarului comisiei de concurs şi constă în traducerea scrisă a unui text în/din limba română şi în susţinerea unei conversaţii în limba străină, pe problematici din sfera de activitate a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.(5) Timpul alocat pentru desfăşurarea probei suplimentare este de maximum 30 minute pentru fiecare candidat.(6) Rezultatul probei suplimentare nu poate fi contestat.
 + 
Capitolul IVPregătirea funcţionarilor publici selectaţi pentru ocuparea posturilor de ataşaţi agricoli vacante în cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale + 
Articolul 10Comisia de concurs transmite procesul-verbal cu rezultatele concursului la DMRU-MADR, iar aceasta demarează procedura internă privind pregătirea funcţionarilor publici în vederea trimiterii în misiune permanentă în străinătate în funcţia de ataşat agricol şi a completării documentelor necesare în vederea solicitării avizul MAE.
 + 
Articolul 11Simultan, DMRU-MADR solicită CNSAS, în temeiul Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, cu modificările ulterioare, verificarea dosarelor funcţionarilor publici ce urmează să ocupe funcţia publică specifică de ataşat agricol în vederea obţinerii confirmării faptului că funcţionarului public nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securităţii, în sensul legii.
 + 
Articolul 12MADR are obligaţia să asigure autorizarea personalului care ocupă funcţia de ataşat agricol prin derularea procedurii specifice de verificare de securitate pentru obţinerea avizului ORNISS. Revalidarea personalului MADR care deţine funcţia de ataşat agricol şi îşi desfăşoară activitatea în cadrul reprezentanţelor diplomatice ale MAE din Serviciul extern revine în sarcina MADR. În situaţia retragerii avizului ORNISS, MADR va întreprinde de urgenţă măsurile care se impun pentru a retrage de la post respectivul ataşat agricol.
 + 
Articolul 13Funcţionarii publici selectaţi pentru ocuparea posturilor de ataşaţi agricoli vor efectua o pregătire practică, conform unui plan de pregătire, în cadrul direcţiilor de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
 + 
Articolul 14Planul de pregătire al viitorului ataşat agricol se întocmeşte de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale. Programul de pregătire poate dura până la 3 luni pentru persoanele care necesită o aprofundare a problematicii activităţii ataşatului agricol.
 + 
Articolul 15(1) Programul de pregătire se finalizează cu un interviu susţinut în faţa unei comisii constituite prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, din care fac parte specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, comisie al cărei preşedinte este ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale.(2) Persoana selecţionată va supune aprobării ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale proiectul mandatului minimal pentru primele 12 luni de activitate în străinătate, în vederea aprobării acestuia, cu avizul directorului general în competenţa căruia se află postul de ataşat agricol.–––-Art. 15 a fost modificat de pct. 2 al art. I din ORDINUL nr. 1.456 din 1 septembrie 2016, publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 5 septembrie 2016.
 + 
Capitolul VObţinerea şi retragerea avizului Ministerului Afacerilor Externe pentru trimiterea în misiune permanentă în străinătate a ataşaţilor agricoli + 
Articolul 16Trimiterea în misiune permanentă în străinătate a ataşaţilor agricoli se face de către ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, cu avizul Ministerului Afacerilor Externe.
 + 
Articolul 17În vederea obţinerii avizului MAE, la nivelul MADR şi MAE se va respecta Procedura pentru acordarea avizului MAE pentru trimiterea în misiune permanentă în străinătate a ataşaţilor agricoli, aprobată prin ordin al ministrului afacerilor externe şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
 + 
Articolul 18Nerespectarea sau aplicarea incompletă a Procedurii prevăzute la art. 17 are ca şi consecinţă neacordarea avizului MAE sau acordarea de către MAE a avizului nefavorabil.
 + 
Articolul 19Pe toată durata misiunii permanente în străinătate, ataşaţii agricoli îşi vor desfăşura activitatea în baza Procedurii de funcţionare a ataşaţilor agricoli în cadrul misiunilor diplomatice ale României, aprobată prin ordin al ministrului afacerilor externe şi al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
 + 
Articolul 20Nerespectarea sau aplicarea incompletă a Procedurii prevăzute la art. 19 are drept consecinţă retragerea avizului MAE pentru numirea ataşaţilor agricoli.
 + 
Articolul 21Retragerea avizului MAE conduce la încheierea misiunii permanente în străinătate a ataşatului agricol şi reluarea activităţii pe funcţia publică deţinută anterior, în conformitate cu prevederile legale.
 + 
Capitolul VINumirea şi încheierea mandatului pe posturile de ataşat agricol + 
Articolul 22(1) Numirea la post, trimiterea în misiune permanentă în străinătate şi încheierea misiunii se fac pe baza ordinului ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale emis la propunerea directorului general în competenţa căruia se află postul de ataşat agricol, după obţinerea avizelor MAE şi ORNISS şi efectuarea programului de pregătire.(2) Salariul de bază şi alte drepturi băneşti în valută se stabilesc prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
 + 
Articolul 23Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale poate emite un ordin pentru rechemarea de la post dacă apar circumstanţe care necesită o asemenea măsură.
 + 
Articolul 24La începerea/terminarea misiunii permanente în străinătate se are în vedere o perioadă necesară predării-preluării atribuţiilor, conform cap. IV pct. 7 din anexa nr. V la Legea-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, fără a depăşi 10 zile calendaristice, pentru personalul diplomatic.
 + 
Capitolul VIIDispoziţii finale + 
Articolul 25În scopul aplicării corespunzătoare a prezentului ordin se desemnează ca persoane de contact:a) pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: conducerea structurii care gestionează resursele umane (director general/director);b) pentru Ministerul Afacerilor Externe: conducerea structurii care gestionează resursele umane (director general/director).
 + 
Articolul 26Corespondenţa între MADR, MAE şi misiunea diplomatică din statul acreditar referitoare la aplicarea prevederilor prezentului ordin se va realiza prin intermediul Departamentului resurse umane din cadrul MAE (DRU-MAE).
––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x