CRITERII ŞI METODE din 15 martie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AUTORITATEA NATIONALA DE REGLEMENTARE ÎN DOMENIUL GAZELOR NATURALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 199 din 20 aprilie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 20REFERIRE LAOG 60 30/01/2000
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulREFERIT DEDECIZIE 246 06/02/2002
ActulREFERIT DEMETODOLOGIE 06/02/2002
ART. 6APROBAT DEDECIZIE 79 15/03/2001

pentru stabilirea preţurilor şi a tarifelor reglementate în sectorul gazelor naturale



 + 
Capitolul 1Dispoziţii generale + 
Secţiunea 1Scop + 
Articolul 1Prezentele criterii şi metode au ca scop fundamentarea şi stabilirea:a) preţurilor reglementate din sectorul gazelor naturale, denumite în continuare preţuri finale (P(f));b) tarifelor reglementate pentru inmagazinarea gazelor naturale, denumite în continuare tarife de inmagazinare (T(i));c) tarifului reglementat de transport din sectorul gazelor naturale, denumit în continuare tarif de transport (T(t));d) tarifelor reglementate de distribuţie din sectorul gazelor naturale, denumite în continuare tarife de distribuţie (T(d)).
 + 
Secţiunea a 2-aDefinire şi domeniu de aplicare + 
Articolul 2Preţurile finale (P(f)) sunt preţurile pe care distribuitorii de gaze naturale le vor practica, în calitate de furnizori de gaze naturale şi ca obligaţie de serviciu public, în contractele pentru alimentarea consumatorilor captivi racordati la sistemul de distribuţie pe care îl operează; distribuitorii de gaze naturale sunt cei îndreptăţiţi sa factureze şi sa primească contravaloarea gazelor naturale furnizate consumatorilor captivi, prin aplicarea preţului final (P(f)) la cantităţile livrate, conform contractelor de furnizare încheiate.
 + 
Articolul 3Tarifele de inmagazinare (T(i)) sunt tarifele pe care furnizorii de gaze naturale au obligaţia să le achite deţinătorilor de licenţă de inmagazinare pentru inmagazinarea subterana a cantităţilor proprii de gaze naturale, corespunzător contractelor de inmagazinare încheiate.
 + 
Articolul 4Tariful de transport (T(t)) este tariful pe care transportatorul îl va practica în contractele privind transportul gazelor naturale destinate alimentarii consumatorilor captivi şi pe care furnizorii îl vor achită pentru serviciile prestate de transportator, corespunzător contractului de transport încheiat.
 + 
Articolul 5Tarifele de distribuţie (T(d)) sunt tarifele pe care distribuitorii de gaze naturale sunt obligaţi să le practice şi consumatorii captivi să le achite, ca plata a serviciului de distribuţie, corespunzător clauzelor contractelor de furnizare încheiate.
 + 
Articolul 6Prezentele criterii şi metode pot constitui ghid de referinţa în cazul practicării unor preţuri şi/sau tarife negociate şi care, pe cale de consecinţa, nu sunt supuse aprobării ANRGN.
 + 
Secţiunea a 3-aDefiniţii + 
Articolul 7Termenii specifici sunt definiţi în anexa care face parte integrantă din prezentele criterii şi metode.
 + 
Capitolul 2Fundamentarea, înaintarea şi analizarea propunerilor de preţuri şi tarife reglementate şi stabilirea acestora + 
Secţiunea 1Prevederi generale + 
Articolul 8(1) Propunerile de preţuri şi tarife reglementate, respectiv cererile de revizuire, precum şi fundamentarea acestora se comunică ANRGN de către:a) distribuitorii de gaze naturale, în cazul preţurilor finale (P(f)) şi al tarifelor de distribuţie (T(d));b) deţinătorii de licenţă de inmagazinare, în cazul tarifelor de inmagazinare(T(i));c) transportator, în cazul tarifelor de transport (T(t)).(2) La cererea fundamentată a consumatorilor sau a asociaţiilor profesionale ale acestora şi/sau în funcţie de situaţia concretă ANRGN poate solicita analiza datelor de fundamentare şi revizuirea preţurilor şi/sau a tarifelor de către cei prevăzuţi la alin. (1).
 + 
Articolul 9Datele de fundamentare trebuie să fie completate pe baza datelor de exploatare obţinute din activitatea curenta, de către:a) deţinătorul de licenţă de distribuţie a gazelor naturale, în cazul propunerilor de preţuri finale (P(f)) şi al propunerilor de tarife de distribuţie (T(d));b) deţinătorul de licenţă de inmagazinare, în cazul propunerilor de tarife de inmagazinare (T(i));c) deţinătorul de licenţă de transport, în cazul propunerilor de tarif de transport (T(t)),
 + 
Articolul 10Datele de fundamentare care stau la baza determinării preţurilor şi a tarifelor reglementate, prezentate ANRGN, se stabilesc ca proiectii pe perioadele prevăzute mai jos, fiind însoţite de prezentarea în aceeaşi structura a realizarilor anului financiar precedent, astfel:a) propunerile de preţuri finale (P(f)) se fundamentează ca proiectii pentru o perioadă de un an;b) propunerile de tarife de inmagazinare (T(i)) se fundamentează ca proiectii pe perioada concesiunii sistemelor de inmagazinare, dar nu mai puţin decât perioada normata de amortizare a investiţiilor convenite prin contractul de concesiune;c) propunerile de tarif de transport (T(t)) se fundamentează ca proiectii pe o perioadă de 5 ani sau pe perioada contractului de concesiune a sistemului de transport, dacă aceasta este mai mica de 5 ani;d) propunerile de tarife de distribuţie (T(d)) se fundamentează ca proiectii pe o perioadă de 5 ani sau pe perioada contractului de concesiune a sistemului de distribuţie, dacă aceasta este mai mica de 5 ani.
 + 
Articolul 11Datele de fundamentare sunt cele rezultate din costurile justificate reflectate în bugetele de venituri şi cheltuieli, din programele de investiţii, din contractele de concesiune, de creditare şi/sau de finanţare sau din orice alte angajamente legale, aprobate conform reglementărilor legale în vigoare şi însuşite de conducătorul instituţiei.
 + 
Articolul 12Datele de fundamentare a propunerilor de preţuri şi tarife reglementate vor fi însoţite de scurte note explicative privind criteriile de stabilire a acestora. Notele explicative vor prevedea informaţii de piaţa privind costurile şi preţurile.
 + 
Articolul 13Distribuitorii de gaze naturale, deţinătorii de licenţă de inmagazinare, respectiv transportatorul, în situaţia în care desfăşoară simultan o activitate pentru care practica, parţial sau total, preţuri şi/sau tarife reglementate şi una sau mai multe activităţi în sau din afară sectorului gazelor naturale au obligaţia să prezinte ANRGN fundamentarea distinctă a propunerilor de preţuri şi/sau tarife reglementate, după caz, precum şi datele privind celelalte activităţi desfăşurate. Pentru fiecare dintre activităţile desfăşurate pe bază de preţuri şi tarife reglementate contabilitatea va fi organizată în conturi analitic distincte, cu respectarea reglementărilor legale în domeniu, astfel încât să permită cunoaşterea veniturilor realizate şi a costurilor fixe şi variabile aferente.
 + 
Secţiunea a 2-aTermenele de stabilire şi de revizuire + 
Articolul 14Propunerile de preţuri şi tarife reglementate împreună cu datele de fundamentare se comunică ANRGN:a) până la data de 30 noiembrie a anului în curs pentru anul următor, în cazul preţurilor finale (P(f));b) cu 90 de zile înainte de solicitarea autorizaţiei de funcţionare, în cazul tarifelor de inmagazinare (T(i)), respectiv în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor criterii şi metode, în cazul sistemelor de inmagazinare existente;c) în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor criterii şi metode, în cazul tarifului de transport (T(t));d) cu 90 de zile înaintea solicitării autorizaţiei de funcţionare, în cazul tarifelor de distribuţie (T(d)), respectiv în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentelor criterii şi metode, în cazul sistemelor de distribuţie existente.
 + 
Articolul 15Revizuirea preţurilor finale (P(f)) poate fi solicitată trimestrial, dacă cel puţin unul dintre parametrii datelor de fundamentare luate în considerare la stabilirea acestora are o variatie mai mare de +/- 5%. Cererea de revizuire se înaintează ANRGM până la data de întâi a lunii premergătoare trimestrului pentru care a fost formulată cererea de revizuire.
 + 
Articolul 16Revizuirea tarifelor de inmagazinare (T(i)) poate fi solicitată anual, dacă cel puţin unul dintre parametrii datelor de fundamentare luate în considerare la stabilirea acestora are o variatie mai mare de +/- 5%. Cererea de revizuire se înaintează ANRGN până la data de întâi a lunii premergătoare anului pentru care a fost formulată cererea de revizuire.
 + 
Articolul 17Revizuirea tarifului de transport (T(t)) poate fi solicitată semestrial, dacă cel puţin unul dintre parametrii datelor de fundamentare luate în considerare la stabilirea acestora are o variatie mai mare +/- 5%. Cererea de revizuire se înaintează ANRGN până la data de întâi a lunii premergătoare semestrului pentru care a fost formulată cererea de revizuire.
 + 
Articolul 18Revizuirea tarifelor de distribuţie (T(d)) poate fi solicitată semestrial, dacă cel puţin unul dintre parametrii datelor de fundamentare luate în considerare la stabilirea acestora are o variatie mai mare +/- 5%. Cererea de revizuire se înaintează ANRGN până la data de întâi a lunii premergătoare semestrului pentru care a fost formulată cererea de revizuire.
 + 
Articolul 19Cererile de revizuire pot fi comunicate şi în alte termene, în caz de forta majoră sau în caz fortuit. Solicitantul are obligaţia sa notifice ANRGN situaţia constatată, înăuntrul cazului de forta majoră sau cazului fortuit ori în termen de 15 zile calendaristice de la data încetării unui asemenea eveniment, respectiv în termenul prevăzut prin contractul de concesiune.
 + 
Secţiunea a 3-aÎnaintarea propunerilor de preţuri reglementate şi a cererilor de revizuire a acestora + 
Articolul 20Propunerile de preţuri şi tarife reglementate sau, după caz, cererile de revizuire a acestora, împreună cu datele de fundamentare, se comunică ANRGN de către distribuitorii de gaze naturale, deţinătorii de licenţă de inmagazinare sau de transportatori în termenele cerute de prezentele criterii şi metode. Nedepunerea în termen atrage aplicarea de sancţiuni, conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 60/2000 privind reglementarea activităţilor din sectorul gazelor naturale, cu modificările şi completările ulterioare.
 + 
Articolul 21Datele de fundamentare ce stau la baza propunerilor de preţuri şi tarife reglementate vor fi însoţite de:a) declaraţia de inaintare a propunerii de preţuri şi/sau tarife reglementate sau, după caz, a cererii de revizuire;b) dovada achitării la zi a tarifelor pentru acordarea de autorizaţii şi/sau de licenţe;c) nominalizarea scrisă a persoanei împuternicite să ofere informaţii şi lămuriri privind propunerile înaintate.
 + 
Articolul 22În cazul cererilor de revizuire a preţurilor şi/sau tarifelor reglementate, comunicate ANRGN pe parcursul aceluiaşi an calendaristic pentru care acestea au fost stabilite, nu este necesară prezentarea actelor prevăzute la art. 21 lit. b) şi c), dacă acestea nu prezintă modificări faţă de data inaintarii propunerilor de preţuri şi/sau tarife reglementate.
 + 
Articolul 23Existenta tuturor actelor, corespunzător prevederilor art. 21 şi 22, constituie o condiţie obligatorie pentru înregistrarea şi analizarea propunerilor sau cererilor înaintate. Propunerea, respectiv cererea, se considera comunicată ANRGN la data înregistrării, iar asigurarea depunerii în termen este obligaţia solicitantului.
 + 
Secţiunea a 4-aAnaliza propunerilor de preţuri şi tarife reglementate şi a cererilor de revizuire a acestora; stabilirea deciziei preşedintelui ANRGN + 
Articolul 24În termen de 10 zile calendaristice de la data înregistrării declaraţiei de inaintare a propunerii de preţ şi/sau tarif reglementat, respectiv de la data înregistrării cererii de revizuire a acestora, Departamentul preţuri, tarife, reglementări comerciale şi protecţia consumatorilor din cadrul ANRGN analizează datele de fundamentare prezentate.
 + 
Articolul 25La împlinirea termenului prevăzut la art. 24 Departamentul preţuri, tarife, reglementări comerciale şi protecţia consumatorilor din cadrul ANRGN prezintă rezultatele analizei propunerilor de preţuri şi tarife reglementate printr-un raport de analiza, care se transmite Consiliului consultativ al ANRGN şi distribuitorului de gaze naturale, transportatorului şi/sau deţinătorului de licenţă de inmagazinare interesat, după caz.
 + 
Articolul 26În termen de 5 zile calendaristice de la primirea raportului de analiza distribuitorul de gaze naturale, transportatorul şi/sau deţinătorul de licenţă de inmagazinare interesat, precum şi Consiliul consultativ al ANRGN îşi exprima punctele de vedere privind acceptarea sau contestarea acestuia. În cazul neprezentarii acestui punct de vedere în termenul menţionat raportul de analiza se considera acceptat.
 + 
Articolul 27În cazul contestarii raportului de analiza de către oricare dintre cei prevăzuţi la art. 25, Departamentul preţuri, tarife, reglementări comerciale şi protecţia consumatorilor din cadrul ANRGN va organiza, în termen de 3 zile lucrătoare de la primirea punctelor de vedere, o intalnire de consultări şi clarificări cu reprezentanţii Consiliului consultativ al ANRGN şi cu cei ai distribuitorului de gaze naturale, transportatorului şi/sau deţinătorului de licenţă de inmagazinare interesat, după caz. Rezultatele intalnirii se consemnează într-o minuta semnată de toţi cei prezenţi.
 + 
Articolul 28Raportul de analiza, însoţit de punctele de vedere prevăzute la art. 26 şi, după caz, de minuta prevăzută la art. 27, se înaintează Comitetului de reglementare.
 + 
Articolul 29Comitetul de reglementare adopta hotărârea privind stabilirea sau, după caz, revizuirea preţurilor şi a tarifelor reglementate.
 + 
Capitolul 3Metodele de calcul al preţurilor şi tarifelor reglementate + 
Secţiunea 1Metoda de calcul al preţului final (P(f)) la gazele naturale + 
Articolul 30Preţul final (P(f)) se determina prin metoda "cost-plus" şi rezultă prin aditionarea la preţul mediu ponderat (P(MP)) al gazelor naturale comercializate de distribuitor a tarifelor reglementate pentru transportul şi distribuţia gazelor naturale destinate alimentarii consumatorilor captivi, conform formulei:P(f) = P(MP) + T(t) + T(d),în care:P(f) = preţul final la consumator;P(MP) = preţul mediu ponderat pentru un metru cub de gaze naturale;T(t) = tariful de transport;T(d) = tariful de distribuţie.
 + 
Articolul 31În cazul în care distribuitorul achiziţionează gazele naturale pentru alimentarea consumatorilor captivi în condiţiile preluării acestora la intrarea în sistemul de distribuţie, tariful de transport este considerat inclus în preţul furnizorului.
 + 
Articolul 32Preţul mediu ponderat (P(MP)) se determina prin divizarea sumei costurilor de achiziţie, a costurilor de inmagazinare şi a costurilor comerciale, inclusiv a profitului aferent activităţii de comercializare, la cantitatea totală de gaze naturale comercializate, prin formula:P(MP) = (C(ACH) + C(INM) + C(COM))/Q(cf) + P(COM),    în care:    C(ACH) = costurile totale de achiziţie a gazelor naturale, exclusiv             cantităţile destinate inmagazinarii;    C(INM) = costurile totale de inmagazinare;    C(COM) = costurile totale de comercializare;    P(COM) = profitul total pentru activitatea de comercializare;    Q(cf) = cantitatea totală de gaze naturale furnizate.
 + 
Articolul 33Costurile totale de achiziţie (C(ACH)) a gazelor naturale se determina prin formula:C(ACH) = Σ (Pi x Qi),    în care:    Qi = cantitatea de gaze naturale contractată cu furnizorul "i",         exclusiv cantităţile destinate inmagazinarii;    Pi = preţul stipulat în contractul de furnizare cu         furnizorul "i" pentru cantitatea de gaze naturale Qi;         preţul rezultă prin negociere, ţinându-se seama de         mecanismele concurentiale ale pieţei şi de apropierea         de valoarea de piaţa a combustibililor alternativi, în         condiţiile asigurării viabilitatii financiare a         producătorilor, şi avându-se în vedere protejarea         intereselor legitime ale consumatorilor.
 + 
Articolul 34Costurile totale de inmagazinare (C(INM)) reprezintă totalul costurilor suportate de distribuitor pentru inmagazinarea subterana a gazelor naturale şi se determina prin formula:C(INM) = (1 + ipc) x [Σ (Pi x Q(INM)i) + Σ Q(INM)i x (T(t) + T(i))],    în care:    Q(INM)i = cantitatea de gaze naturale contractată cu              furnizorul "i", destinată inmagazinarii;    Pi = preţul stipulat în contractul de furnizare cu              furnizorul "i" pentru cantitatea de gaze              naturale Q(INM)i, stabilit conform principiilor              enunţate la art. 33 lit. b);    T(t) = tariful de transport;    T(i) = tariful de inmagazinare;    ipc = indicele preţurilor de consum, comunicat de              Institutul Naţional de Statistica şi Studii              Economice pentru perioada în care se realizează              inmagazinarea, exprimat subunitar.
 + 
Articolul 35(1) Costurile totale de comercializare (C(COM)) reprezintă totalul costurilor aferente activităţii de comercializare a gazelor naturale, determinate conform reglementărilor legale în vigoare, şi includ următoarele elemente:a) cheltuieli de personal – salarii, prime, indemnizaţii şi alte drepturi salariale stabilite conform contractului colectiv de muncă, contribuţii la Fondul de asigurări de sănătate, la fondurile speciale şi la alte fonduri de aceeaşi natura;b) cheltuieli administrative – energie, materiale, servicii specifice şi altele asemenea;c) cheltuieli financiare reprezentând sumele destinate finanţării cumpărării gazelor naturale;d) alte cheltuieli reprezentând impozite, taxe şi tarife pentru autorizaţii, licenţe şi altele asemenea, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;e) amortizarea mijloacelor fixe aferente activităţii de comercializare a gazelor naturale.(2) Valoarea componentelor costurilor totale de comercializare (C(COM)) menţionate la alin. (1) va fi considerată cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent, conform bilanţului contabil încheiat, amendate cu un coeficient de corectie egal cu indicele preţurilor de consum (ipc) minus un factor de eficienta stabilit de ANRGN.
 + 
Articolul 36Profitul (P(COM)) pentru activitatea de comercializare este reglementat şi se stabileşte de ANRGN ca valoare pe 1.000 mc de gaze naturale furnizate.
 + 
Articolul 37Costurile totale care vor fi luate în considerare la calculul preţului mediu ponderat (P(MP)), conform art. 32, sunt cele aferente alimentarii consumatorilor captivi. În situaţia în care distribuitorul furnizează gaze naturale şi către alţi clienţi costurile aferente consumatorilor captivi se calculează prin corectarea costurilor totale de comercializare (C(COM)), determinate conform art. 35, cu coeficientul rezultat din raportul dintre volumul anual de gaze naturale destinat alimentarii consumatorilor captivi şi volumul anual total de gaze naturale furnizate.
 + 
Secţiunea a 2-aMetoda de calcul al tarifului de inmagazinare (T(i)) + 
Articolul 38Tariful de inmagazinare (T(i)) se determina prin metoda alocării valorii serviciului de inmagazinare subterana – injecţie şi extracţie – la capacitatea de inmagazinare rezervată şi se determina prin formula:T(i) = (C(opINM) + Inv(INM) + P(INM))/Q(r),    în care:    C(opINM) = costurile totale de operare a sistemului de               inmagazinare;    Inv(INM) = investiţia totală pentru realizarea sistemului               de inmagazinare;    P(INM) = profitul aferent activităţii de inmagazinare               subterana;    Q(r) = capacitatea totală rezervată de clienţi,               furnizori şi/sau distribuitori.
 + 
Articolul 39Tariful de inmagazinare (T(i)) se repartizează pe cele doua faze ale inmagazinarii subterane – injecţie şi extracţie – proporţional cu costurile implicate de acestea, printr-un coeficient de repartizare stabilit prin decizie a preşedintelui ANRGN, pe baza hotărârii Comitetului de reglementare.
 + 
Articolul 40Valoarea serviciului de inmagazinare reprezintă venitul total necesar pentru acoperirea costurilor de operare şi a investiţiilor în construcţia sistemelor de inmagazinare, în condiţiile asigurării echilibrului economico-financiar al deţinătorului de licenţă de inmagazinare, inclusiv un profit reglementat.
 + 
Articolul 41(1) Costurile de operare (C(opINM)) reprezintă totalul costurilor deţinătorului de licenţă de inmagazinare aferente operarii sistemului de inmagazinare într-un ciclu complet de injecţie/extracţie, determinate conform reglementărilor legale în vigoare, şi includ următoarele elemente:a) cheltuieli cu întreţinerea, verificarea şi reparaţiile curente, inclusiv intervenţiile la sistemul de inmagazinare, realizate în regie proprie sau cu terţi;b) cheltuieli de personal – salarii, prime şi alte drepturi salariale acordate conform contractului colectiv de muncă, contribuţii la Fondul de asigurări de sănătate, la fondurile speciale şi la alte fonduri de aceeaşi natura;c) cheltuieli administrative – energie, materiale, servicii specifice şi altele asemenea;d) cheltuieli financiare reprezentând sumele destinate finanţării operarii sistemului de inmagazinare;e) alte cheltuieli reprezentând impozite, taxe şi tarife pentru autorizaţii, licenţe şi altele asemenea, precum şi redevenţe, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;f) amortizarea mijloacelor fixe.(2) Valoarea componentelor costurilor de operare (C(opINM)) menţionate la alin. (1) va fi considerată cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent, conform bilanţului contabil încheiat, amendate cu un coeficient de corectie egal cu indicele preţurilor de consum (ipc) minus un factor de eficienta stabilit de ANRGN.
 + 
Articolul 42(1) Investiţiile în construcţia sistemului de inmagazinare (Inv(INM)) reprezintă totalul costurilor deţinătorului de licenţă de inmagazinare aferente construcţiei, dezvoltării, modernizării şi abandonarii sistemului de inmagazinare, determinate conform reglementărilor legale în domeniu şi/sau impuse prin contractul de concesionare a sistemului de inmagazinare, şi includ următoarele elemente:a) cheltuielile pentru proiectarea, execuţia, testarea şi punerea în funcţiune a depozitului;b) cheltuielile pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi abandonarea sistemelor de inmagazinare, protecţia mediului şi reconstructia ecologica;c) sumele destinate proprietarilor de terenuri;d) taxe, tarife, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;e) cheltuielile financiare ale deţinătorului de licenţă de inmagazinare aferente finanţării investiţiilor.(2) Investiţiile în construcţia sistemului de inmagazinare (Inv(INM)) pentru anul curent se calculează ca medie aritmetica anuală a investiţiilor prevăzute pentru un interval proiectat de 10 ani, la care se adauga diferenţa dintre valoarea investiţiilor realizate efectiv în anul precedent şi media aritmetica anuală luată în considerare la stabilirea tarifului aferent acelui an.
 + 
Articolul 43Profitul aferent activităţii de inmagazinare (P(INM)), avut în vedere la calculul tarifului de inmagazinare, reflecta costul capitalului investit în activele fixe nete aferente sistemului de inmagazinare şi se calculează prin aplicarea unei rate reglementate a profitului asupra valorii acestora, prin formula:P(INM) = r(INM) x V(afnINM),    în care:    P(INM) = profitul estimat al activităţii de inmagazinare;    r(INM) = rata profitului, considerată la 10%;    V(afnINM) = valoarea totală a activelor fixe nete aferente                sistemului de inmagazinare.
 + 
Secţiunea a 3-aMetoda de calcul al tarifului de transport (T(t)) + 
Articolul 44Tariful de transport (T(t)) se determina prin alocarea valorii serviciului de transport la capacitatea de transport pusă la dispoziţie utilizatorilor şi la cantităţile de gaze naturale transportate pentru aceştia pe distanţele corespunzătoare şi se calculează cu o formula binomiala de tipul:T(t) = α + â x d,ai carei termeni au următoarele semnificatii:a) α cuantifica costurile fixe – independente de cantităţile transportate – şi se calculează în funcţie de capacitatea de transport pusă la dispoziţie utilizatorilor;b) â cuantifica costurile variabile – dependente de cantităţile transportate – şi se calculează în funcţie de cantităţile de gaze naturale transportate şi de distanţele de transport corespunzătoare;c) d reprezintă distanţele de transport.
 + 
Articolul 45Valoarea serviciului (V(SNT)) este venitul total necesar pentru acoperirea costurilor de operare şi a investiţiilor în Sistemul naţional de transport (SNT) în condiţiile asigurării echilibrului economico-financiar al transportatorului, inclusiv un profit reglementat, şi se calculează cu formula:V(SNT) = C(opSNT) + Inv(SNT) + P(t),în care:V(SNT) = valoarea serviciului de transport prin SNT;C(opSNT) = costurile de operare a SNT;Inv(SNT) = investiţiile în SNT;P(t) = profitul aferent activităţii de transport.
 + 
Articolul 46(1) Costurile de operare (C(opSNT)) reprezintă totalul cheltuielilor pentru operarea SNT, determinate conform reglementărilor legale în vigoare, şi includ următoarele componente:a) cheltuieli cu întreţinerea, verificarea şi reparaţiile curente, inclusiv intervenţiile la SNT, realizate în regie proprie sau cu terţi;b) cheltuieli de personal – salarii, prime şi alte drepturi acordate conform contractului colectiv de muncă, contribuţii la Fondul de asigurări de sănătate, la fondurile speciale şi la alte fonduri de aceeaşi natura;c) cheltuieli administrative – energie, materiale, servicii specifice şi altele asemenea;d) cheltuieli financiare reprezentând sumele destinate finanţării operarii SNT;e) alte cheltuieli reprezentând impozite, taxe şi tarife pentru autorizaţii, licenţe, precum şi redevenţe, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;f) sume destinate proprietarilor de terenuri;g) amortizarea mijloacelor fixe.(2) Valoarea componentelor costurilor de operare (C(opSNT)) menţionate la alin. (1) va fi considerată cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent, conform bilanţului contabil încheiat, amendate cu un coeficient de corectie egal cu indicele preţurilor de consum (ipc) minus un factor de eficienta stabilit de ANRGN.
 + 
Articolul 47(1) Investiţiile (Inv(SNT)) în SNT reprezintă totalul cheltuielilor pentru construcţia, dezvoltarea şi modernizarea SNT, determinate conform reglementărilor legale în domeniu şi/sau impuse prin contractul de concesionare a SNT, şi includ următoarele componente:a) cheltuieli pentru proiectarea, execuţia, testarea şi punerea în funcţiune a SNT sau a unor părţi din acesta;b) cheltuieli pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea SNT sau a unor părţi din acesta, protecţia mediului şi reconstructia ecologica;c) sume destinate proprietarilor de terenuri;d) taxe, tarife, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;e) cheltuieli financiare ale deţinătorului de licenţă de transport pentru finanţarea investiţiilor.(2) Investiţiile în construcţia sistemului de transport (Inv(SNT)) pentru anul curent se calculează ca medie aritmetica anuală a investiţiilor prevăzute pentru un interval proiectat de 10 ani, la care se adauga diferenţa dintre valoarea investiţiilor realizate efectiv în anul precedent şi media aritmetica anuală luată în considerare la stabilirea tarifului aferent acelui an.
 + 
Articolul 48Profitul aferent activităţii de transport (P(t)), luat în calculul tarifului de transport (T(t)), reflecta costul capitalului investit în activele fixe nete ale SNT şi se calculează prin aplicarea unei rate reglementate a profitului asupra valorii acestora, prin formula:P(t) = r(tr) x V(afnSNT),în care:P(t) = profitul estimat al transportatorului;r(tr) = rata profitului, considerată la 10%;V(afnSNT) = valoarea totală a activelor fixe nete ale SNT.
 + 
Articolul 49Capacitatea de transport pusă la dispoziţie utilizatorilor reprezintă suma produselor dintre capacitatile rezervate de aceştia pentru transportul gazelor naturale la vârful de consum şi distanţele corespunzătoare de transport.
 + 
Articolul 50La determinarea tarifului de transport (T(t)) pentru consumatorii captivi, avându-se în vedere ca SNT este utilizat simultan pentru alimentarea consumatorilor captivi, consumatorilor eligibili şi/sau pentru tranzitul de gaze naturale, elementele de calcul prevăzute la art. 46-48 se corecteaza astfel:a) costurile de operare (C(opSNT)), cu coeficientul rezultat din raportul dintre totalul cantităţilor destinate alimentarii consumatorilor captivi şi totalul cantităţilor transportate, pe un an calendaristic;b) investiţiile în SNT (Inv(SNT)) şi profitul aferent activităţii de transport (P(t)), cu coeficientul rezultat din raportul dintre totalul capacităţilor rezervate pentru consumatorii captivi şi totalul capacităţilor rezervate, în condiţiile vârfului de consum.
 + 
Articolul 51Coeficienţii α şi â prevăzuţi la art. 44 se calculează prin alocarea valorii serviciului de transport în costuri fixe, independente de cantităţile transportate, şi în costuri variabile, dependente de cantităţile transportate; costurile fixe şi costurile variabile se aloca, la rândul lor, în costuri dependente de distanţele de transport şi costuri independente de distanţele de transport.
 + 
Articolul 52Coeficienţii de alocare a costului serviciului aferent consumatorilor captivi în costuri fixe şi costuri variabile şi costuri independente şi dependente de distanţele de transport se stabilesc prin decizie a preşedintelui ANRGN, pe baza hotărârii Comitetului de reglementare, luându-se în considerare următoarele elemente:a) costurile fixe, independente de cantităţile transportate, reflecta investiţiile în SNT pentru realizarea capacităţilor de transport şi o parte din costurile de operare a SNT;b) costurile variabile, dependente de cantităţile transportate, reflecta cea mai mare parte a costurilor de operare a SNT generate de transportul cantităţilor de gaze naturale pe distanţele de la punctele de preluare la punctele de livrare.
 + 
Articolul 53Analiza SNT privind capacitatile rezervate, cantităţile de gaze naturale transportate şi distanţele de transport – analiza flux-distanta – se realizează pe subsistemele interconectate constituente ale acestuia, care, pe baza caracteristicilor constructive şi de operare şi a zonelor geografice deservite, se delimiteaza în 5 subsisteme de conducte, conform tabelului de mai jos:

     
  Sistemul de conducte Judeţele deservite
  S I Alba, Braşov, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Covasna, Harghita, Hunedoara, Mureş, Sibiu
  S II Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui
  S III Bucureşti, Brăila, Buzău, Călăraşi, Constanţa, Dâmboviţa, Galaţi, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Prahova, Tulcea, Vrancea
  S IV Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman, Vâlcea
  S V Arad, Bihor, Caraş-Severin, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş

 + 
Secţiunea a 4-aMetoda de calcul al tarifelor de distribuţie (T(d)) + 
Articolul 54Tarifele de distribuţie (T(d)) se determina prin alocarea valorii serviciului de distribuţie la capacitatea de distribuţie pusă la dispoziţie consumatorilor şi la cantităţile de gaze naturale livrate acestora în funcţie de cererea de consum a diferitelor clase de consumatori şi se calculează cu o formula binomiala de tipul:T(d) = ă + δ x q,    în care:    ă cuantifica costurile independente de volumele distribuite şi se      calculează în funcţie de capacitatea de distribuţie la vârf de consum      pusă la dispoziţie consumatorilor captivi;    δ cuantifica costurile dependente de volumele distribuite şi se      calculează în funcţie de cantităţile de gaze naturale distribuite      consumatorilor captivi;    q reprezintă cantităţile distribuite.
 + 
Articolul 55Tarifele de distribuţie se stabilesc diferenţiat, pe categorii de consumatori captivi, clasificati conform caracteristicii consumului de gaze naturale – grad de utilizare a debitului maxim instalat – în diferitele perioade ale unui an calendaristic şi ale unei zile, astfel:A. consumator rezidential – consumatorul care utilizează gazele naturale în scopul încălzirii spaţiilor, producerii apei calde pentru gătit, iar, în particular, termenul uz rezidential face referire la consumul casnic în gospodării individuale, apartamente de bloc, spitale, crese, grădiniţe, servicii sociale, instituţii şi alte unităţi rezidentiale. Consumul este în general sub 10.000 mc/an şi gradul de utilizare a debitului maxim instalat este redus vara şi neuniform pe parcursul unei zile; furnizarea se face constant şi continuu, fără limita de consum;B. consumator comercial – consumatorul care utilizează gazele naturale în sectorul comercial, în unităţile cu activitate de comerţ angro şi en detail, restaurante, hoteluri, birouri, în agricultura, sere sau utilizări similare. Consumul este în general sub 10.000 mc/an şi gradul de utilizare a debitului maxim instalat este redus vara şi relativ uniform pe parcursul unei zile; furnizarea este constanta şi continua, în limita cantităţilor de gaze naturale şi în conformitate cu graficul de livrări, prevăzute în contract;C. consumator industrial – consumatorul care utilizează gazele naturale în industrie, sectorul extractiv, sectorul materialelor de construcţii şi altele asemenea, inclusiv consumatorii care utilizează gazele naturale ca materie prima în industria chimica şi pentru producţia de energie electrica. Din punct de vedere al consumului se definesc următoarele subcategorii:a) consumator industrial mic – cu consum până la 100.000 mc/an şi grad de utilizare a debitului maxim instalat relativ constant pe tot parcursul anului şi neuniform pe parcursul unei zile;b) consumator industrial mare – cu consum peste 100.000 mc/an şi cu grad de utilizare a debitului maxim instalat relativ constant pe tot parcursul anului şi uniform pe parcursul unei zile;c) consumator din industria chimica – consumatorul care utilizează gazele naturale ca materie prima în industria chimica de sinteza; gradul de utilizare a debitului maxim instalat este constant pe tot parcursul anului şi uniform pe parcursul unei zile;d) consumator din sectorul producerii de energie electrica – consumatorul care utilizează gazele naturale în scopul producerii de energie electrica pentru utilităţi publice; gradul de utilizare a debitului maxim instalat este constant pe tot parcursul anului şi uniform pe parcursul unei zile;D. consumator din sectorul distribuţiei districtuale a agentului termic – consumatorul care îndeplineşte cumulativ următoarele criterii:a) utilizează gazele naturale pentru producerea de căldură, în scopul distribuţiei publice – centrale termice şi centrale termice de zona;b) consumul înregistrat este în general de maximum 500.000 mc/an;c) gradul de utilizare a debitului maxim instalat este redus în timpul verii şi uniform pe parcursul unei zile; furnizarea este constanta şi continua, în limita cantităţilor de gaze naturale contractate şi în conformitate cu graficul de livrări prevăzute în contract;E. consumatori intreruptibili – oricare dintre categoriile de consumatori enumerati anterior care, din proprie voinţa, accepta ca prevedere contractuală sistarea furnizarii şi/sau livrării de gaze naturale în perioada vârfurilor de consum.
 + 
Articolul 56Valoarea serviciului (V(SD)) reprezintă venitul total necesar pentru acoperirea costurilor de operare şi a investiţiilor în sistemul de distribuţie în condiţiile asigurării echilibrului economico-financiar al distribuitorului de gaze naturale, inclusiv un profit reglementat, şi se calculează cu formula:    V(SD) = C(opdSD) + Inv(SD) + P(d),    în care:    V(SD) = valoarea serviciului de distribuţie;    C(opdSD) = costurile de operare a sistemului de distribuţie;    Inv(SD) = investiţiile în sistemul de distribuţie;    P(d) = profitul aferent activităţii de distribuţie.
 + 
Articolul 57(1) Costurile de operare (C(opdSD)) reprezintă totalul cheltuielilor distribuitorului de gaze naturale privind operarea sistemului de distribuţie, determinate conform reglementărilor legale în vigoare, şi includ următoarele componente:a) cheltuieli cu întreţinerea, verificarea şi reparaţiile curente, inclusiv intervenţiile la sistemul de distribuţie, realizate în regie proprie sau cu terţi;b) cheltuieli de personal – salarii, prime şi alte drepturi salariale acordate conform contractului colectiv de muncă, contribuţii la Fondul de asigurări de sănătate, la fondurile speciale şi la alte fonduri de aceeaşi natura;c) cheltuieli administrative – energie, materiale, servicii specifice şi altele asemenea;d) cheltuieli financiare reprezentând sumele destinate finanţării operarii sistemului de distribuţie;e) alte cheltuieli reprezentând impozite, taxe şi tarife pentru autorizaţii, licenţe şi altele asemenea, precum şi redevenţe, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;f) sume destinate proprietarilor de terenuri;g) amortizarea mijloacelor fixe.(2) Valoarea componentelor costurilor de operare (C(opdSD)) menţionate la alin. (1) va fi considerată cel mult la nivelul realizarilor din anul precedent – conform bilanţului contabil încheiat -, amendate cu un coeficient de corectie egal cu indicele preţurilor de consum (ipc) minus un factor de eficienta stabilit de ANRGN.
 + 
Articolul 58(1) Investiţiile (Inv(SD)) în sistemul de distribuţie reprezintă totalul cheltuielilor pentru construcţia, dezvoltarea şi modernizarea sistemului de distribuţie, determinate conform reglementărilor legale în domeniu şi/sau impuse prin contractul de concesionare a acestuia, şi includ următoarele componente:a) cheltuieli pentru proiectarea, execuţia, testarea şi punerea în funcţiune a sistemului de distribuţie sau a unor părţi din acesta;b) cheltuieli pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea sistemului de distribuţie sau a unor părţi din acesta, protecţia mediului şi reconstructia ecologica;c) sume destinate proprietarilor de terenuri;d) taxe, tarife, cheltuieli de asigurare şi altele asemenea;e) cheltuieli financiare ale distribuitorului de gaze naturale pentru finanţarea investiţiilor.(2) Investiţiile în construcţia sistemului de distribuţie (Inv(SD)) pentru anul curent se calculează ca medie aritmetica anuală a investiţiilor prevăzute pentru un interval proiectat de 10 ani, la care se adauga diferenţa dintre valoarea investiţiilor realizate efectiv în anul precedent şi media aritmetica anuală luată în considerare la stabilirea tarifului aferent acelui an.
 + 
Articolul 59Profitul aferent activităţii de distribuţie (P(d)), luat în calculul tarifului de distribuţie (T(d)), reflecta costul capitalului investit în activele fixe nete ale sistemului de distribuţie şi se calculează prin aplicarea unei rate reglementate a profitului asupra valorii acestora, prin formula:    P(d) = r(d) x V(afnSD),    în care:    P(d) = profitul estimat al distribuitorului;    r(d) = rata profitului, considerată la 15%;    V(afnSD) = valoarea totală a activelor fixe nete ale               sistemului de distribuţie.
 + 
Articolul 60Capacitatea de distribuţie pusă la dispoziţie consumatorilor reprezintă suma debitelor orare maxime instalate pentru alimentarea consumatorilor conectati la sistemul de distribuţie, exclusiv suma debitelor orare maxime instalate pentru alimentarea consumatorilor intreruptibili din sistem, în condiţiile vârfului de consum.
 + 
Articolul 61La determinarea tarifului de distribuţie (T(d)) pentru consumatorii captivi, avându-se în vedere ca sistemul de distribuţie este utilizat simultan pentru alimentarea consumatorilor captivi şi a consumatorilor eligibili, elementele de calcul prevăzute la art. 57-59 se corecteaza astfel:a) costurile de operare (C(opdSD)), cu coeficientul rezultat din raportul dintre totalul cantităţilor destinate alimentarii consumatorilor captivi şi totalul cantităţilor distribuite, pe un an calendaristic;b) investiţiile în sistemele de distribuţie (Inv(SD)) şi profitul aferent activităţii de distribuţie (P(d)), cu coeficientul rezultat din raportul dintre totalul debitelor orare maxime instalate pentru consumatorii captivi şi totalul debitelor orare maxime instalate, în condiţiile vârfului de consum.
 + 
Articolul 62Coeficienţii ă şi δ prevăzuţi la art. 54 se calculează prin alocarea costului serviciului de distribuţie în costuri fixe, independente de volumele distribuite şi în costuri variabile, dependente de volumele distribuite şi de gradul de utilizare a debitului maxim instalat.
 + 
Articolul 63Coeficienţii de alocare a costului serviciului aferent consumatorilor captivi în costuri fixe şi costuri variabile se stabilesc prin decizie a preşedintelui ANRGN, pe baza hotărârii Comitetului de reglementare, luându-se în considerare următoarele:a) costurile fixe, independente de volumele distribuite, reflecta investiţia în sistemul de distribuţie pentru asigurarea debitelor orare maxime de livrare în perioada vârfului de consum orar şi o parte din costurile de operare a sistemului de distribuţie;b) costurile variabile, dependente de volumele livrate, reflecta cea mai mare parte a costurilor de operare a sistemului de distribuţie, generate de asigurarea furnizarii/livrării gazelor naturale diferitelor categorii de consumatori – gradului de utilizare a debitelor maxime instalate.
 + 
Anexă    ––    la criterii şi metode    –––––––

       
  TERMENI SPECIFICI
  Nr. crt. Termenul utilizat Definire
  1. capacitate rezervată – capacitatea de transport/distribuţie pe care, prin contractul de transport/distribuţie încheiat, transportatorul/distribuitorul se obligă să o aibă în orice moment disponibilă pentru beneficiarul contractului;
  2. client – persoană fizică sau juridică cu care se tranzacţionează furnizarea gazelor naturale;
  3. consumator captiv – persoană fizică sau juridică, română ori străină, care este obligată să contracteze gaze naturale cu un anumit producător sau furnizor;
  4. debit orar maxim instalat – suma debitelor orare ale aparatelor – echipament, utilaj, dispozitiv etc. – dintr-o instalaţie de utilizare aflată la locul de consum al unui consumator final;
  5. deţinător de licenţă de înmagazinare – persoană juridică titulară a unei licenţe de înmagazinare eliberate de autoritatea competentă;
  6. distribuitor de gaze naturale – persoană juridică română sau străină, autorizată şi licenţiată, având ca specific activitatea de distribuţie a gazelor naturale, precum şi de comercializare a acestora într-o zonă delimitată;
  7. furnizor – persoană juridică română sau străină, licenţiată să comercializeze gaze naturale;
  8. grad de utilizare a debitului maxim instalat – raportul dintre consumul mediu anual al unui consumator final şi capacitatea de distribuţie rezervată;
  9. înmagazinarea subterană – proces ciclic de depozitare care constă în introducerea/injecţia şi extragerea/extracţia unor cantităţi de gaze şi/sau lichide în/din spaţii etanşe – medii poroase, acvifere, cavităţi şi altele asemenea -, la diferite presiuni şi temperaturi;
  10. punct de livrare – punctul situat la ieşirea din sistemul naţional de transport sau la ieşirea din sistemul de distribuţie, în care gazele naturale trec din custodia/proprietatea transportatorului în cea a distribuitorului, respectiv din custodia/proprietatea distribuitorului în cea a consumatorului final;
  11. punct de preluare – punctul situat la intrarea în sistemul naţional de transport sau la intrarea în sistemul de distribuţie, în care gazele naturale trec din custodia/proprietatea producătorului în cea a transportatorului, respectiv din custodia/proprietatea transportatorului în cea a distribuitorului;
  12. profit reglementat – valoarea maximă a profitului, exprimată valoric sau procentual, acceptată în fundamentarea preţurilor şi a tarifelor reglementate;
  13. serviciu de distribuţie – activitatea prestată de un operator de sistem în legătură cu exploatarea, dispecerizarea, întreţinerea, verificarea şi repararea unui sistem de distribuţie;
  14. serviciu public – obligaţie în sarcina distribuitorilor de a asigura continuitatea furnizării gazelor naturale conform standardelor de performanţă, pentru toţi consumatorii captivi conectaţi la sistemul de distribuţie operat de aceştia, în condiţii de siguranţă tehnică în exploatarea sistemului de distribuţie, precum şi conectarea la sistemul de distribuţie, în condiţiile legii, a tuturor solicitanţilor;
  15. sistem de distribuţie – ansamblu compus din conducte, instalaţii de reglare-măsurare, aparate şi accesorii, situate între staţiile de predare şi robinetele de branşament ale consumatorilor racordaţi la reţeaua de presiune joasă, respectiv până la ieşirea din staţiile/posturile de reglare de la consumatorul racordat la reţeaua de presiune redusă;
  16. sistem de înmagazinare – totalitatea instalaţiilor tehnologice de suprafaţă şi/sau subterane, precum şi depozitul propriu-zis prin intermediul cărora se pot înmagazina ciclic şi, respectiv, se pot extrage cantităţi de gaze naturale;
  17. vârf de consum – o perioadă continuă de 24 de ore dintr-un an calendaristic, pentru care este înregistrat cel mai mare consum de gaze naturale.

––-

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x