CRITERII din 7 octombrie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEINr. 748 din 7 octombrie 2002MINISTERUL MUNCII SI SOLIDARITATII SOCIALENr. 460 din 21 octombrie 2002
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 908 din 13 decembrie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 60 23/04/2007
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 4REFERIRE LALEGE 519 12/07/2002
ART. 4REFERIRE LAOUG 102 29/06/1999 ART. 38
ANEXA 1REFERIRE LALEGE 519 12/07/2002
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 102 29/06/1999 ART. 38
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 60 23/04/2007
ActulAPROBAT DEORDIN 748 07/10/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 748 07/10/2002

de încadrare şi modul de autorizare a unităţilor protejate



 + 
Articolul 1Pentru a beneficia de facilităţile prevăzute de lege pentru unităţile protejate, solicitanţii trebuie să îndeplinească unul dintre următoarele criterii:a) agenţi economici cu personalitate juridică, indiferent de forma de organizare şi de proprietate, care au cel puţin 30% din numărul total de salariaţi persoane cu handicap angajate cu contract individual de muncă;b) secţii, ateliere sau alte structuri din cadrul agenţilor economici sau al organizaţiilor neguvernamentale, care au contabilitate proprie şi cel puţin 30% din numărul total de angajaţi persoane cu handicap încadrate cu contract individual de muncă;c) asociaţii familiale, asociaţii sau fundaţii fără scop lucrativ, constituite de cel puţin o persoană cu handicap, precum şi persoana cu handicap care este autorizata, potrivit legii, sa desfăşoare activităţi economice independente, cu condiţia achitării contribuţiilor de asigurări sociale prevăzute de lege, şi care angajează personal din care cel puţin 30% din numărul total de angajaţi să fie persoane cu handicap.
 + 
Articolul 2În vederea obţinerii autorizaţiei de funcţionare ca unitate protejata, denumita în continuare autorizaţie, solicitanţii vor depune la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap un dosar care trebuie să cuprindă următoarele documente:a) cerere pentru eliberarea autorizaţiei;b) actul constitutiv şi statutul sau, după caz, copie legalizată de pe hotărârea judecătorească de acordare a personalităţii juridice;c) certificatul de înmatriculare sau, după caz, numărul din Registrul asociaţiilor sau fundaţiilor;d) un tabel cu structura şi numărul personalului, din care să rezulte procentul de persoane cu handicap angajate cu contract individual de muncă din numărul total al salariaţilor;e) copii de pe contractele de muncă ale persoanelor cu handicap;f) copii de pe certificatele de încadrare într-o categorie de persoane cu handicap ale persoanelor cu handicap angajate (în termen de valabilitate);g) certificatul de înregistrare fiscală;h) autorizaţia de funcţionare vizata anual (pentru asociaţiile familiale sau pentru persoanele cu handicap care desfăşoară activităţi economice independente).
 + 
Articolul 3(1) Dosarul va fi analizat de către o comisie de autorizare, denumita în continuare comisie, a carei componenta va fi stabilită prin ordin al secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap. După analizarea dosarului depus şi a referatului de aprobare întocmit de inspectorul-şef al inspectoratului de stat teritorial pentru persoanele cu handicap în a cărui raza teritorială îşi are sediul solicitantul, comisia va întocmi, în termen de 30 de zile de la data înregistrării dosarului, o nota prin care va propune secretarului de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap autorizarea sau neautorizarea solicitantului ca unitate protejata.(2) Secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap, în baza notei întocmite de comisie, va emite un ordin de autorizare sau, după caz, de neautorizare a solicitantului ca unitate protejata. În termen de 5 zile de la emiterea ordinului, comisia îl va comunică solicitantului la adresa indicată în cererea de autorizare.(3) Autorizaţia îşi păstrează valabilitatea pe perioada în care sunt îndeplinite criteriile de autorizare.(4) Comisia are obligaţia de a tine evidenta nominală a autorizaţiilor eliberate într-un registru special, numerotat şi stampilat pe fiecare pagina, precum şi de a asigura monitorizarea unităţilor protejate.
 + 
Articolul 4(1) Solicitantul care a dobândit calitatea de unitate protejata are obligaţia de a prezenta până la data de 30 a lunii care reprezintă sfârşitul de trimestru un raport scris cu privire la respectarea dispoziţiilor legale prevăzute de lege, referitoare la funcţionarea unităţilor protejate.(2) Raportul se va depune la Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap.(3) Anual sau ori de câte ori este nevoie Secretariatul de Stat pentru Persoanele cu Handicap împreună cu Ministerul Finanţelor Publice vor controla modul în care unităţile protejate au folosit sumele rezultate din drepturile de care au beneficiat, putând ridica autorizaţia de funcţionare a acestora ca unităţi protejate, în cazul nerespectării prevederilor art. 38 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, modificată, completată şi aprobată prin Legea nr. 519/2002.
 + 
Articolul 5În caz de neprezentare a raportului în termenul prevăzut la art. 4 alin. (1) comisia va propune, iar secretarul de stat al Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap va dispune suspendarea autorizaţiei.
 + 
Articolul 6(1) În situaţia în care unitatea protejata nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, inspectoratele de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap vor solicita motivat Secretariatului de Stat pentru Persoanele cu Handicap, în termen de 30 de zile de la data la care au luat cunoştinţa de faptul ca unitatea protejata nu mai îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege, anularea autorizaţiei.(2) Pe perioada suspendării sau anulării autorizaţiei unitatea protejata nu mai beneficiază de facilităţile prevăzute de lege.
 + 
Articolul 7Unitatea protejata căreia i s-a suspendat sau anulat autorizaţia va putea cere în termen de 30 de zile de la data comunicării măsurii luate anularea suspendării autorizaţiei sau eliberarea unei noi autorizaţii.
 + 
Articolul 8Controlul activităţii unităţilor protejate va putea fi realizat şi de către inspectoratele de stat teritoriale pentru persoanele cu handicap în a căror rază teritorială îşi are sediul sau domiciliul solicitantul.
 + 
Articolul 9Modelul-tip de autorizaţie este prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentele criterii de încadrare şi mod de autorizare.
 + 
Anexa 1––-la criteriile de încadrare şi modul de autorizare––––––––––––––––-AUTORIZAŢIEde funcţionare ca unitate protejatanr. ………./…………..Societatea Comercială/Secţia/Atelierul/Asociaţia/Fundaţia/Asociaţia familială/persoana fizica*) …………………………….., cu sediul/domiciliul în …………………………, str. …………… nr. ……, bl. ……., ap. ….., judeţul/sectorul …………….., având numărul de înregistrare în Registrul comerţului/Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor/B.I. sau C.I…………………….., codul fiscal ……………, C.N.P. ……………………., este autorizata ca unitate protejata şi beneficiază de drepturile prevăzute de art. 38 din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 102/1999 privind protecţia specială şi încadrarea în munca a persoanelor cu handicap, modificată, aprobată cu modificări prin Legea nr. 519/2002.Prezenta autorizaţie are valabilitate permanenta, dar poate fi ridicată, anulată sau suspendată în condiţiile prevăzute de prezentul ordin.––––-Notă *) Se taie ce nu corespunde, iar autorizaţia se va completa cu litere de tipar.                               Secretar de stat,                              ……………….

     
    Vizat pentru legalitate
    Direcţia resurse umane, juridic, perfecţionare
    Director,
    …………………………..

––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x