CONVENŢIE din 30 noiembrie 1963

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 17/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE MINISTRI
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 36 din 3 iulie 1964
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LAACORD 30/11/1963
ART. 32REFERIRE LAACORD 30/11/1963
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHOTARARE 435 30/06/1964
ActulCONTINUT DEHOTARARE 435 30/06/1964

între Guvernul Republicii Populare Române şi Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia privind stabilirea valorii investiţiilor şi decontarea reciprocă în legătură cu realizarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea



Guvernul Republicii Populare Române şi Guvernul Republicii Socialiste Federative Iugoslavia, avînd în vedere prevederile referitoare la stabilirea valorii investiţiilor şi decontarea reciprocă cuprinse în Acordul privind realizarea şi exploatarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea, semnat la 30 noiembrie 1963, au convenit asupra următoarelor:I. Dispoziţii generale + 
Articolul 11. Fiecare Parte contractantă va finanta lucrările necesare realizării Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier, pe fluviul Dunarea (denumit în textul ce urmează: "Sistemul Porţile de Fier"), a căror execuţie o asigura conform prevederilor Acordului şi Convenţiilor privind Sistemul Porţile de Fier şi Sarcinii de proiectare a Sistemului.2. Cele doua Părţi contractante contribuie cu cote egale la investiţiile totale necesare realizării Sistemului Porţile de Fier.3. Pentru înfăptuirea principiului prevăzut la pct. 2 din prezentul articol, decontarea şi egalizarea investiţiilor se vor efectua pe baza prevederilor prezentei Convenţii.
 + 
Articolul 21. Toate valorile care se stabilesc sau se decontează conform prevederilor prezentei Convenţii, se vor exprima în dolari SUA, pe baza preţurilor medii de pe pieţele mondiale caracteristice.2. Metodologia stabilirii şi aplicării preţurilor mondiale medii este prevăzută în anexa nr. 2, care face parte integrantă din prezenta Convenţie.3. Preţurile mondiale medii pentru materiale, utilaje de construcţii, echipament şi manopera, care se vor aplica pentru stabilirea valorilor de deviz, sînt cele din anexele 2-A, 2-B, 2-C şi 2-D, care fac parte integrantă din prezenta Convenţie.II. Modul de stabilire a valorii de deviz a investiţiilor
 + 
Articolul 3Valoarea totală de deviz a investiţiilor pentru realizarea Sistemului Porţile de Fier se stabileşte prin Devizul general întocmit în cadrul Sarcinii de proiectare. Aceasta valoare de deviz se va preciza în faza următoare de proiectare pentru poziţiile prevăzute la art. 14 din prezenta Convenţie.
 + 
Articolul 41. Devizul general al investiţiilor din Sarcina de proiectare se întocmeşte pe capitolele şi poziţiile din Structura investiţiilor prevăzută în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezenta Convenţie.2. În Devizul general, valoarea fiecărui capitol şi a fiecărei poziţii din Structura investiţiilor se va defalca după:– teritoriul pe care se găsesc obiectele şi lucrările prevăzute la poziţia respectiva;– Partea care trebuie să execute obiectele şi lucrările prevăzute la poziţia respectiva.
 + 
Articolul 51. Pentru următoarele poziţii din Structura investiţiilor, valoarea de deviz de la art. 3 se stabileşte pe baza calculelor efectuate prin aplicarea metodologiei indicate în anexa nr. 3, care face parte integrantă din prezenta Convenţie:    – Lucrări pregătitoare (I.2.)    – Devierea apelor şi asigurarea navigaţiei în timpul execuţiei (I.3.)    – Lucrări de construcţie la baraj (I.4.1.)    – Lucrări de construcţie la centralele electrice (I.5.1.)    – Lucrări de construcţie la ecluze (I.6.1.1.)    – Lucrări de construcţie la avanporturi (I.6.2.1)    – Lucrări de construcţie la senalul navigabil în sectorul      Porţile de Fier cu locurile de stationare a navelor (I.7.1.)    – Lucrări de construcţie la scarile de peste (I.8.1.)    – Amenajarea albiei Dunării în aval de baraj (I.9.)    – Accese la obiectul principal (I.10.)2. Valoarea de deviz a lucrărilor pregătitoare (I.2.) care se referă la obiectele şi lucrările de la poziţiile I.3. pînă la I.10. inclusiv, precum şi de la poziţiile capitolului II din Structura investiţiilor, se va stabili pe baza proiectului de organizare a execuţiei, care se elaborează la gradul de exactitate de proiect tehnic şi se include în Sarcina de proiectare.
 + 
Articolul 6Pentru următoarele poziţii din Structura investiţiilor, valoarea de deviz de la art. 3 se va stabili luînd ca baza preţurile cuprinse în anexa nr. 2-C a prezentei Convenţii şi greutatile medii ale echipamentului sau ofertele pe care le vor obţine Părţile de la fabricile constructoare:    – Echipamentul barajului, inclusiv transport şi montaj (I.4.2.)    – Echipamentul centralelor electrice, inclusiv transport      şi montaj (I.5.2.)    – Echipamentul ecluzelor, inclusiv transport şi montaj (I.6.1.2.)    – Echipamentul avanporturilor, inclusiv transport şi montaj (I.6.2.2.)    – Instalaţii de semnalizare, inclusiv transport şi montaj (I.7.2.)    – Echipamentul scarilor de peste, inclusiv transport şi montaj (I.8.2.),iar valorile astfel obţinute se majorarea cu 5% pentru echipamentele neprevăzute şi nespecificate. Valorile de deviz prevăzute în acest articol se vor stabili în sume egale pentru ambele Părţi.
 + 
Articolul 71. Valoarea de deviz a lucrărilor premergătoare pentru poziţiile de la I.3. pînă la I.10. inclusiv din Structura investiţiilor, se va stabili prin aplicarea de procente asupra valorilor de deviz din Sarcina de proiectare şi anume:A) pentru studii şi lucrări de cercetare (I.1.1.), 4% asupra valorii de deviz a următoarelor poziţii din Structura investiţiilor:    – Devierea apelor şi asigurarea navigaţiei în timpul execuţiei (I.3.)    – Lucrări de construcţie la baraj (I.4.1.)    – Lucrări de construcţie la centrale electrice (I.5.1.)    – Lucrări de construcţie la ecluze (I.6.1.1.)    – Lucrări de construcţie la avanporturi (I.6.2.1.)    – Lucrări de construcţie la senalul navigabil în sectorul      Portilor de Fier cu locurile de stationare a navelor (I.7.1.)    – Lucrări de construcţie la scarile de peste (I.8.1.)    – Amenajarea albiei Dunării în aval de baraj (I.9.)    – Accese la obiectul principal (I.10.);B) pentru proiectare şi asistenţa tehnica (I.1.2.):a) 2% asupra valorii de deviz a următoarelor Poziţii din Structura investiţiilor:    – Lucrări pregătitoare (I.2)    – Devierea apelor şi asigurarea navigaţiei în      timpul execuţiei (I.3.)    – Lucrări de construcţie la baraj (I.4.1.)    – Lucrări de construcţie la centrale electrice (I.5.1.)    – Lucrări de construcţie la ecluze (I.6.1.1.)    – Lucrări de construcţie la avanporturi (I.6.2.1.)    – Lucrări de construcţie la senalul navigabil în sectorul      Portilor de Fier cu locurile de stationare a navelor (I.7.1.)    – Lucrări de construcţie la scarile de peste (I.8.1.)    – Amenajarea albiei Dunării în aval de baraj (I.9.)    – Accese la obiectul principal (I.10.);b) 0,7% asupra valorii de deviz a următoarelor poziţii din Structura investiţiilor:    – Echipamentul barajului, inclusiv transport şi montaj (I.4.2.)    – Echipamentul centralelor electrice, inclusiv      transport şi montaj (I.5.2.)    – Echipamentul ecluzelor, inclusiv transport şi montaj (I.8.1.2.)    – Echipamentul avanporturilor, inclusiv transport      şi montaj (I.6.2.2.)    – Instalaţii de semnalizare, inclusiv transport şi montaj (I.7.2.)    – Echipamentul scarilor de peste, inclusiv transport      şi montaj (I.8.2.)2. Valoarea de deviz a lucrărilor premergătoare pentru obiectul principal se va stabili în sume egale pentru ambele Părţi.
 + 
Articolul 81. Valoarea de deviz de la art. 3 din prezenta Convenţie, pentru capitolul II din Structura investiţiilor, se va stabili în modul următor:A) Se va determina în prealabil:a) valoarea lucrărilor de construcţii la legătură electrica între staţiile de conexiune ale centralelor electrice (II.2.1.), pe baza metodei prevăzute la art. 5, pct. 1 din prezenta Convenţie;b) valoarea poziţiilor:    – Lucrări de construcţie la staţiile de conexiune      ale centralelor electrice (II.1.1.)    – Clădiri, ateliere, magazii şi depozite (II.3)    – Colonii definitive (II.4),în sume fixe şi egale pentru ambele Părţi;c) valoarea echipamentului pentru poziţiile:    – Echipamentul statiilor de conexiune ale centralelor      electrice, inclusiv transportul şi montaj (II.1.2)    – Echipamentul legăturii electrice între staţiile de conexiune      ale centralelor electrice, inclusiv transport şi montaj (II.2.2.),pe baza metodei prevăzute la art. 6 din prezenta Convenţie, în sume egale pentru ambele Părţi.B) Sumele obţinute prin aplicarea prevederilor de la lit. A din prezentul punct se vor mari:a) pentru studii şi lucrări de cercetare, cu 4% la următoarele poziţii:    – Lucrări de construcţii la staţiile de conexiune      ale centralelor electrice (II.1.1.)    – Lucrări de construcţii la legătură electrica între staţiile      de conexiune ale centralelor electrice (II.2.1.)b) pentru proiectare şi asistenţa tehnica cu 2% la următoarele poziţii:    – Lucrări de construcţii la staţiile de conexiune      ale centralelor electrice (II.1.1.)    – Lucrări de construcţii la legătură electrica între      staţiile de conexiune ale centralelor electrice (II.2.1.)    – Clădiri administrative (II.3.l.)    – Lucrări de construcţii la ateliere (II.3.2.1.)    – Magazii (II.3.3.)    – Depozite (II.3.4.)    – Colonii definitive (II.4.);c) pentru proiectare şi asistenţa tehnica, cu 0,75% la următoarele poziţii:    – Echipamentul statiilor de conexiune ale centralelor      electrice, inclusiv transport şi montaj (II.l.2.)    – Echipamentul legăturii electrice între staţiile de      conexiune ale centralelor electrice, inclusiv transport      şi montaj (II.2.2.)    – Echipamentul atelierelor, inclusiv transport şi montaj (II.3.2.2)    – Despăgubiri pentru pagube la comunicaţii (III.5.5)      şi cu 0,75% la poziţiile:    – Echipamentul statiilor de pompare, inclusiv transport      şi montaj (III.1.3.2.)    – Echipamentul pentru obiecte şi instalaţii pentru      apărarea localităţilor, obiectelor industriale şi      canalizarilor împotriva acţiunii remuului, inclusiv      transport şi montaj (III.I.4.2.);d) pentru lucrări pregătitoare la poziţiile:    – Diguri şi alte construcţii hidrotehnice cu 6% (III.1.1.)    – Drenaje şi canale de evacuare cu 6% (III.1.2.)    – Lucrări de construcţii la staţii de pompare cu 8% (III.1.3.1.)    – Echipamentul la staţii de pompare, inclusiv transport      şi montaj cu 3% (III.1.3.2.)    – Lucrări de construcţii la obiecte şi instalaţii pentru      apărarea localităţilor, obiectelor industriale şi      canalizarilor împotriva acţiunii remuului cu 4% (III.1.4.1)    – Echipamentul obiectelor şi instalaţiilor pentru      apărarea localităţilor, obiectelor industriale şi      canalizarilor împotriva acţiunii remuului, inclusiv      transport şi montaj cu 3% (III.1.4.2.)    – Obiecte şi instalaţii pentru apărarea lacului de      acumulare împotriva aluviunilor din torenţi cu 3% (III.2.)    – Despăgubiri pentru pagube la mine cu 4% (III.5.4.)    – Despăgubiri pentru pagube la comunicaţii cu 6% (III.5.5.)    – Despăgubiri pentru pagube la monumente istorice cu 3%; (III.5.7)e) pentru cheltuieli de ocupare a terenurilor din afară lacului de acumulare, cu sumele calculate conform metodologiei date în anexa 3 a prezentei Convenţii, la următoarele poziţii:    – Diguri şi alte construcţii hidrotehnice (III.1.1.)    – Drenaje şi canale de evacuare (III.1..2)    – Lucrări de construcţii la staţii de pompare (III.1.3.1.)    – Lucrări de construcţii la obiecte şi instalaţii pentru      apărarea localităţilor, obiectelor industriale şi      canalizarilor împotriva acţiunii remuului (III.1.4.1.).
 + 
Articolul 10Valoarea de deviz pentru următoarele poziţii din Structura investiţiilor:    – Despăgubiri pentru pagube la terenuri (III.5.1.)    – Despăgubiri pentru pagube la clădiri (III.5.2.)    – Despăgubiri pentru pagube la organizaţii productive (III.5.3.)    – Despăgubiri pentru pagube la obiecte şi instalaţii edilitare (III.5.6.),se calculează pe baza Convenţiei privind despăgubirile pentru pagubele pricinuite prin realizarea Sistemului Porţile de Fier.
 + 
Articolul 11Valoarea celorlalte cheltuieli de investiţii (capitolul IV din Structura investiţiilor) se stabileşte la o sumă reprezentind 2% din valoarea de deviz a investiţiilor din Sarcina de proiectare pentru capitolele I, II şi III din Structura investiţiilor.
 + 
Articolul 12Valoarea de deviz a dobinzii intercalare (capitolul V din Structura investiţiilor) se stabileşte prin aplicarea unui procent de 3% anual pe durata de realizare a Sistemului Porţile de Fier prevăzută în Acord, asupra valorii de deviz a investiţiilor din Sarcina de proiectare pentru capitolele I, II, III şi IV din Structura investiţiilor.
 + 
Articolul 131. Preţurile şi tarifele prevăzute în anexele nr. 2-A, 2-B, 2-C şi 2-D pot fi modificate, avînd în vedere metodologia prevăzută în anexa nr. 2, de către Proiectantii generali, cu acordul Comisiei mixte, pînă la data aprobării de către cele doua Guverne a Sarcinii de proiectare.2. Preţurile şi tarifele necuprinse în anexele nr. 2-A, 2-B, 2-C şi 2-D, precum şi alte elemente nedeterminate în prezenta Convenţie şi care sînt necesare pentru elaborarea Devizului general, se stabilesc de comun acord de către Proiectantii generali, care sînt obligaţi sa ţină seama de metodologia prevăzută în anexa nr. 2 a prezentei Convenţii.
 + 
Articolul 14Valoarea de deviz a investiţiilor din Sarcina de proiectare se va preciza prin elaborarea proiectelor tehnice pentru obiectele şi lucrările de la următoarele poziţii din Structura investiţiilor:    – Lucrări de construcţie la baraj (I.4.1.)    – Lucrări de construcţie la centrale electrice (I.5.1.)    – Lucrări de construcţie la ecluze (I.6.1.1.)    – Lucrări de construcţie la avanporturi (I.6.2.1.)    – Lucrări de construcţie la senalul navigabil în sectorul      Porţile de Fier cu locurile de stationare a navelor (I.7.1.)    – Lucrări de construcţie la scarile de peste (I.8.1.)    – Amenajarea albiei Dunării în aval de baraj (I.9.)    – Accese la obiectul principal (I.10.)    – Lucrări de construcţie la legătură electrica între      staţiile de conexiune ale centralelor electrice (II.2.l.)    – Diguri şi alte construcţii hidrotehnice (III.1.1.)    – Drenaje şi canale de evacuare (III.1.2.)    – Lucrări de construcţii la staţiile de pompare (III.l.3.1.)    – Lucrări de construcţii la obiectele şi instalaţiile      pentru apărarea localităţilor, obiectelor industriale      şi canalizarilor împotriva acţiunii remuului (III.1.4.1.)    – Despăgubiri pentru pagube la mine (III.5.4.)    – Despăgubiri pentru pagube la comunicaţii (III.5.5.)    – Despăgubiri pentru pagube la monumente istorice (III.5.7.)
 + 
Articolul 15Cele doua Guverne vor lua măsurile necesare pentru ca Proiectantii generali prin precizarea valorilor de deviz în proiectele tehnice, prevăzute la art. 14 din prezenta Convenţie, sa nu depăşească următoarele valori de deviz stabilite în Sarcina de proiectare:a) valoarea de deviz totală a investiţiilor capitolului I din Structura investiţiilor;b) valoarea de deviz totală a investiţiilor capitolului I al Structurii investiţiilor, de pe teritoriul fiecărei Părţi contractante;c) valoarea de deviz totală a investiţiilor capitolului III din Structura investiţiilor;d) valoarea de deviz totală a investiţiilor capitolului III al Structurii investiţiilor, de pe teritoriul fiecărei Părţi contractante.III. Modul de stabilire a valorii, de decontare a investiţiilor
 + 
Articolul 161. Valoarea de deviz din Devizul general al Sarcinii de proiectare reprezintă totodată baza pentru stabilirea valorii de decontare a investiţiilor fiecărei Părţi pentru toate poziţiile capitolelor I, II, III şi IV din Structura investiţiilor, cu excepţia poziţiilor prevăzute la art. 14 din prezenta Convenţie. Pentru poziţiile din art. 14 din prezenta Convenţie valoarea de deviz, care va fi precizată în proiectele tehnice, va reprezenta totodată baza pentru stabilirea valorii de decontare a investiţiilor fiecărei Părţi, dacă prin precizarea valorii de deviz în faza de proiect tehnic nu se depăşesc valorile de deviz totale enumerate la art. 15 din prezenta Convenţie.2. Dacă în faza de proiecte tehnice se va depăşi oricare din valorile de deviz totale enumerate la art. 15 din prezenta Convenţie, Comisia mixtă va examina situaţia aparuta şi va face propuneri corespunzătoare celor două Guverne. În cazul cînd nu se ajunge la un acord în cadrul Comisiei mixte în privinta propunerilor care ar trebui făcute către cele doua Guverne, sau dacă Guvernele nu aproba propunerile Comisiei mixte, în decontarea între Părţi se va recunoaşte ca baza de calcul a valorii de decontare a investiţiilor:a) la poziţiile a căror valoare de deviz precizată prin proiect tehnic nu depăşeşte valoarea de deviz din Sarcina de proiectare – valoarea de deviz precizată prin proiectul tehnic;b) la poziţiile a căror valoare de deviz precizată prin proiect tehnic depăşeşte valoarea de deviz din Sarcina de proiectare – valoarea de deviz precizată prin proiectul tehnic, micşorată de Comisia mixtă, astfel încît să se respecte dispoziţiile articolului 15 din prezenta Convenţie.
 + 
Articolul 171. Prin Planul general de execuţie se stabilesc:a) volumul de lucrări pe care fiecare parte trebuie să le execute în fiecare an, precum şi termenele diferitelor faze de execuţie;b) dinamica investiţiilor exprimată:– în transe anuale ale valorii de deviz din Devizul general pentru fiecare poziţie prevăzută în capitolele I, II, III şi IV din Structura investiţiilor, în total şi pentru fiecare Parte separat;– în procente din valoarea de deviz din Devizul general pentru fiecare poziţie din Structura investiţiilor, care corespund transelor de mai sus, în total şi pentru fiecare Parte separat;– în transe anuale ale investiţiilor totale ale fiecărei Părţi.2. Prin planurile anuale de execuţie se stabilesc:a) volumul de lucrări pe care fiecare Parte trebuie să le execute în anul respectiv pentru fiecare poziţie, care se determina amănunţit pe baza elementelor fixate în Planul general de execuţie, ţinînd seama şi de realizarea planului anual de execuţie precedent;b) punctele de reper cu ajutorul cărora să se poată stabili fără măsurători de detaliu, volumul lucrărilor executate la obiectele şi lucrările prevăzute la art. 3 din Convenţia privind execuţia lucrărilor Sistemului Porţile de Fier;c) tranşele anuale ale investiţiilor pe care fiecare Parte trebuie să le efectueze în cursul anului respectiv, pentru fiecare poziţie din Structura investiţiilor.3. După aprobarea proiectelor tehnice de la art. 14 în condiţiile prevăzute prin articolele 15 şi 16 din prezenta Convenţie, se vor introduce modificările necesare în poziţiile corespunzătoare din Planul general de execuţie şi din Devizul general.
 + 
Articolul 181. Organul local operativ de coordonare va stabili pentru fiecare poziţie din art. 3 al Convenţiei privind execuţia lucrărilor Sistemului Porţile de Fier, fără măsurători amanuntite, cu ajutorul punctelor de reper prevăzute la art. 17, pct. 2, lit. b, din prezenta Convenţie, dacă s-a realizat volumul de lucrări stabilit prin planul anual de execuţie. În cazul cînd acest volum a fost realizat, pentru determinarea valorii anuale a lucrărilor la poziţia respectiva se va lua ca baza transa anuală prevăzută la art. 17, pct. 2, lit. c, din prezenta Convenţie. Dacă la unele poziţii se stabileşte ca volumul prevăzut în planul anual de execuţie nu a fost realizat, valoarea lucrărilor acestor poziţii se va corecta în proporţia pe care o va stabili Organul local operativ de coordonare. Pentru corectarea valorii se pot folosi şi carnetele de măsurători.2. Valoarea de decontare pentru poziţiile prevăzute în pct. 1 din prezentul articol, cu excepţia poziţiei III.4. din Structura investiţiilor, se va stabili prin aplicarea variaţiei preţurilor asupra valorii lucrărilor din poziţiile respective, executate în cursul anului, în modul următor:a) Beneficiarii vor urmări variatia preţurilor numai pentru materialele reprezentative şi manopera arătate în anexa nr. 4, pe baza publicaţiilor de specialitate din aceeaşi anexa, care face parte integrantă din prezenta Convenţie;b) pentru fiecare categorie de materiale şi manopera din anexa nr. 4, se va stabili, pentru fiecare an de decontare, pe baza surselor prevăzute în aceeaşi anexa, preţurile medii din anul respectiv pe pieţele mondiale caracteristice. După aceea, pentru fiecare categorie de materiale şi manopera se va calcula raportul între acest preţ şi preţul anului de baza (1962) cuprinse în anexele nr. 2-A şi 2-D, pentru a se stabili procentul de variatie a preţurilor;c) dacă procentul de variatie a preţurilor pentru unele categorii de materiale şi manopera din anexa nr. 4 depăşeşte 3%, preţurile din anul de baza (1962) pentru aceste categorii se vor înlocui cu noile preţuri.3. Pentru poziţia III.4. din Structura investiţiilor se va lua ca valoare de decontare valoarea lucrărilor executate, stabilită conform pct. 1 din prezentul articol.
 + 
Articolul 19Ca valori de decontare pentru toate poziţiile capitolelor I, II, III şi IV din Structura investiţiilor, care nu sînt prevăzute la art. 18 din prezenta Convenţie, se vor lua valorile de deviz stabilite conform prevederilor art. 16 din prezenta Convenţie, fără aplicarea variantei preţurilor şi potrivit dinamicii prevăzute în Planul general şi în planurile anuale de execuţie.IV. Modul de decontare între Părţi
 + 
Articolul 20Decontarea investiţiilor între Părţi se face la sfîrşitul fiecărui an calendaristic precum şi după terminarea execuţiei Sistemului Porţile de Fier.
 + 
Articolul 211. În decontarea anuală între Părţi intra:a) valoarea de decontare a investiţiilor calculată ca suma a valorilor de decontare stabilite pentru fiecare Parte, pentru anul respectiv, conform prevederilor articolelor 18 şi 19 din prezenta Convenţie;b) valoarea lucrărilor de proiectare, de studii şi cercetare şi a altor lucrări pe care o Parte le-a executat în cursul unui an în contul celeilalte Părţi, în sensul art. 11 din Convenţia privind elaborarea proiectelor Sistemului Porţile de Fier;c) valoarea împrumuturilor nerestituite, efectuate conform art. 23 din Convenţia privind execuţia lucrărilor Sistemului Porţile de Fier;d) cuantumul despăgubirilor pentru intirzieri stabilite conform art. 26 din Convenţia privind execuţia lucrărilor Sistemului Porţile de Fier.2. Dobinda intercalara (cap. V din Structura investiţiilor) nu intră în decontarea între Părţi.
 + 
Articolul 22În cazul cînd una din Părţi executa un volum mai mare de lucrări decît cel prevăzut în planul anual de execuţie, valoarea acestor lucrări executate în plus nu intră în decontarea între Părţi pentru anul în care au fost executate acele lucrări, ci pentru anul în care este prevăzută executarea acestora în Planul general sau în planurile anuale de execuţie.
 + 
Articolul 23Valoarea împrumuturilor efectuate în sensul art. 23 din Convenţia privind execuţia lucrărilor Sistemului Porţile de Fier, se stabileşte pe baza preţurilor şi tarifelor din anexele nr. 2-A, 2-B şi 2-D, corectate conform art. 18, pct. 2 din prezenta Convenţie.
 + 
Articolul 241. Pentru stabilirea soldurilor anuale, Beneficiarii celor două Părţi vor prezenta Organului local operativ de coordonare datele necesare pentru stabilirea valorilor prevăzute în art. 21 din prezenta Convenţie. Organul local operativ de coordonare va verifica aceste date şi va calcula soldul anual în modul următor: acelei Părţi contractante a carei valoare de decontare a investiţiilor (art. 21, lit. a) este mai mare, i se va recunoaşte jumătate din diferenţa valorilor de decontare a investiţiilor; la această sumă se adauga soldurile active şi se scad soldurile pasive ale acestei Părţi, provenite din aplicarea art. 21, lit. b, c şi d. Rezultatul astfel obţinut reprezintă soldul activ al unei Părţi contractante, respectiv soldul pasiv al celeilalte Părţi contractante.2. Soldurile calculate conform pct. 1 din prezentul articol, precum şi documentaţia de calcul, vor fi prezentate spre aprobare Comisiei mixte de către Organul local operativ de coordonare.
 + 
Articolul 25Comisia mixtă va decide asupra aprobării sau rectificarii decontării anuale prezentate şi va stabili soldul anual activ, respectiv soldul anual pasiv, pe care îl va comunică Băncii de Stat a Republicii Populare Române şi Băncii Naţionale a Iugoslaviei (Narodna banka Jugoslavije) cel mai tirziu pînă la 1 martie al fiecărui an pentru anul precedent.
 + 
Articolul 26Valoarea lucrărilor executate pînă la intrarea în vigoare prezentei Convenţii se va deconta conform dispoziţiilor art. 24 din prezenta Convenţie. Decontarea va fi efectuată în termen de trei luni după intrarea în vigoare a prezentei Convenţii, termen în care Comisia mixtă va comunică celor două Bănci soldul activ, respectiv soldul pasiv al fiecărei Părţi.
 + 
Articolul 27Cele doua Bănci vor stabili în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a prezentei Convenţii modalităţile tehnice bancare necesare pentru aplicarea prezentei Convenţii şi vor deschide una celeilalte, în acelaşi termen următoarele conturi speciale, în dolari SUA, moneda de cont:a) un cont special pentru solduri, purtător de dobinzi în care se vor inregistra toate soldurile prevăzute la art. 25 şi 26 ale prezentei Convenţii;b) un cont special nepurtator de dobinzi, în care se vor inregistra dobinzile.
 + 
Articolul 28Dobinda asupra soldurilor prevăzute în articolele 25 şi 26 din prezenta Convenţie este de 2,5% anual şi curge pentru soldurile prevăzute 1a art. 25 de la 1 august al anului pentru care s-a stabilit soldul, iar pentru soldul prevăzut la art. 26 din ziua intrării în vigoare a prezentei Convenţii.
 + 
Articolul 29După terminarea execuţiei şi recepţiei tehnice definitive a Sistemului Porţile de Fier, Comisia mixtă va stabili soldul activ, respectiv soldul pasiv final. Termenul de comunicare a soldurilor finale către cele doua Bănci, este de nouăzeci zile începînd din ziua luării hotărîrii privind recepţia tehnica definitivă a Sistemului Porţile de Fier.V. Modul de lichidare a soldurilor în timpul execuţiei şi după terminarea execuţiei Sistemului Porţile de Fier
 + 
Articolul 301. Pentru egalizarea participării celor două Părţi la realizarea Sistemului Porţile de Fier se va stabili prin Sarcina de proiectare, prin Planul general de execuţie şi prin planurile anuale de execuţie, volumul lucrărilor de construcţie la baraj, al lucrărilor de deviere a apelor şi al lucrărilor pentru amenajarea albiei Dunării în aval de baraj, inclusiv lucrările pregătitoare corespunzătoare acestora care vor fi executate de către Partea română pe teritoriul iugoslav.2. În perioada de execuţie a lucrărilor, soldul activ al uneia din Părţi rămîne înregistrat în conturile speciale conform art. 27 din prezenta Convenţie pînă la lichidarea lui prin lucrări.3. Dacă la terminarea execuţiei Sistemului Porţile de Fier rămîne un sold în favoarea unei Părţi, care nu a putut fi lichidat prin executarea de lucrări conform pct. 1 din prezentul articol, acest sold, împreună cu dobinzile aferente, va fi regularizat potrivit art. 16, pct. 5 din Acord.VI. Modul de stabilire a valorii finale a investiţiilor
 + 
Articolul 311. Comisia mixtă poate hotărî ca, după terminarea realizării Sistemului Porţile de Fier, să se stabilească valoarea finala a investiţiilor. Aceasta valoare finala nu va influenţa asupra decontării între Părţi.2. Valoarea finala a investiţiilor reprezintă suma valorilor anuale prevăzute la art. 21 lit. a din prezenta Convenţie, la care se adauga dobinda intercalara.3. Dobinda intercalara, în procentul şi pentru poziţiile prevăzute în art. 12 din prezenta Convenţie se va calcula de la 1 august al fiecărui an pentru investiţiile efectuate în acel an, pînă la data Procesului-verbal de constatare a terminării lucrărilor prevăzut în art. 15, pct. 6 din Acord. 4. Pentru investiţiile efectuate pînă la intrarea în vigoare a prezentei Convenţii, dobinda intercalara se va calcula de la data la care Comisia mixtă a aprobat decontarea între Părţi a acestor investiţii, conform prevederilor art. 26 al acestei Convenţii.5. Comisia mixtă poate să hotărască după terminarea execuţiei Sistemului Porţile de Fier, ca valoarea finala a investiţiilor acestui Sistem să se corecteze prin reevaluare. Rezultatul acestei reevaluari nu se va lua în considerare la decontarea între Părţi.VII. Dispoziţii finale
 + 
Articolul 32Prezenta Convenţie va fi aprobată de cele doua Părţi contractante potrivit dispoziţiilor constituţionale şi legislative ale fiecărui Stat şi va intră în vigoare în aceeaşi zi cu Acordul între Republica Populara Română şi Republica Socialistă Federativă Iugoslavia privind realizarea şi exploatarea Sistemului hidroenergetic şi de navigaţie Porţile de Fier pe fluviul Dunarea din 30 noiembrie 1963, conform procedurii stabilite în Actul final semnat astăzi.Facuta la Belgrad la 30 noiembrie 1963, în doua exemplare originale, fiecare în limba română şi limba sirbo-croată, ambele texte avînd aceeaşi valabilitate.Din împuternicireaGuvernului RepubliciiPopulare Române,N. GheorghiuDin împuternicirea GuvernuluiRepublicii Socialiste FederativeIugoslavia,B. Stojanovic
 + 
Anexa 1STRUCTURA INVESTIŢIILORI. Obiectul principalI.1. Lucrări premergătoareI.1.1. Studii şi lucrări de cercetareI.1.2. Proiectare şi asistenţa tehnicaI.2. Lucrări pregătitoareI.2.1. ComunicaţiiI.2.2. Alimentarea santierelor cu energie electricaI.2.3. Alimentarea santierelor cu apa industriala şi potabila şi evacuarea apelor rezidualeI.2.4. Amenajarea platformelorI.2.5. Obiecte pentru producerea şi transportul agregatelor şi betonuluiI.2.6. AteliereI.2.7. Garaje şi servicii ale utilajelor de construcţieI.2.8. Laboratoare de şantierI.2.9. Obiecte pentru transportul şi montajul echipamentuluiI.2.10. Magazii şi depoziteI.2.11. Birouri de santiereI.2.12. Colonii provizoriiI.2.13. Alte obiecte, lucrări şi cheltuieliI.3. Devierea apelor şi asigurarea navigaţiei în timpul execuţieiI.3.1. Obiecte, lucrări şi instalaţii pentru devierea apelorI.3.2. Obiecte, lucrări, instalaţii şi cheltuieli pentru asigurarea navigaţieiI.3.2.1. Obiecte şi instalaţiiI.3.2.2. Tracţiune suplimentarăI.3.2.3. Apărarea împotriva gheturilorI.3.2.4. Alte obiecte, lucrări, instalaţii şi cheltuieliI.4. BarajulI.4.1. Lucrări de construcţieI.4.2. Echipament, inclusiv transport şi montajI.5. Centralele electriceI.5.1. Lucrări de construcţiiI.5.2. Echipament, inclusiv transport şi montajI.6. Ecluze şi avanporturiI.6.1. EcluzeI.6.1.1. Lucrări de construcţieI.6.1.2. Echipament, inclusiv transport şi montajI.6.2. AvanporturiI.6.2.1. Lucrări de construcţieI.6.2.2. Echipament, inclusiv transport şi montajI.7. Senalul navigabil în sectorul Portilor de Fier cu locurile de stationare a navelorI.7.1. Lucrări de construcţieI.7.2. Instalaţii de semnalizare, inclusiv transport şi montajI.8. Scări de pesteI.8.1. Lucrări de construcţieI.8.2. Echipament, inclusiv transport şi montajI.9. Amenajarea albiei Dunării în aval de barajI.10. Accese la obiectul principalII. Obiecte auxiliare, instalaţii şi utilaje necesare pentru exploatarea SistemuluiII.1. Staţiile de conexiune ale centralelor electriceII.1.1. Lucrări de construcţiiII.1.2. Echipament, inclusiv transport şi montajII.2. Legătură electrica între staţiile de conexiune ale centralelor electriceII.2.1. Lucrări de construcţieII.2.2. Echipament, inclusiv transport şi montajII.3. Clădiri, ateliere, magazii şi depoziteII.3.1. Clădiri administrativeII.3.2. AteliereII.3.2.1. Lucrări de construcţiiII.3.2.2. Echipament, inclusiv transport şi montajII.3.3. MagaziiII.3.4. DepoziteII.4. Colonii definitiveIII. Lacul de acumulare şi terenurile riveraneIII.1. Obiecte şi instalaţii pentru apărarea terenurilor riveraneIII.1.1. Diguri şi alte construcţii hidrotehniceIII.1.2. Drenaje şi canale de evacuareIII.1.3. Staţii de pompareIII.1.3.1. Lucrări de construcţiiIII.1.3.2. Echipament, inclusiv transport şi montajIII.1.4. Obiecte şi instalaţii pentru apărarea localităţilor, obiectelor industriale şi canalizarilor împotriva acţiunii remuuluiIII.1.4.1. Lucrări de construcţiiIII.1.4.2. Echipament, inclusiv transport şi montajIII.2. Obiecte şi instalaţii pentru apărarea lacului de acumulare împotriva aluviunilor din torenţiIII.3. Vase pentru spargerea ghetii şi întreţinerea obiectelorIII.3.1. Vase pentru spargerea ghetiiIII.3.2. Vase pentru întreţinerea obiectelorIII.4. Amenajarea şi curăţirea fundului lacului de acumulareIII.5. Despăgubiri pentru pagubeIII.5.l. La terenuriIII.5.2. La clădiriIII.5.3. La organizaţii productiveIII.5.4. La mineIII.5.S. La comunicaţiiIII.5.6. La obiecte şi instalaţii edilitareIII.5.7. La monumente istoriceIV. Alte cheltuieli de investiţiiIV.1. Cheltuielile beneficiarilorIV.2. Cheltuielile Comisiei mixte româno-iugoslaveIV.3. Expertize şi consultaţii de specialitateIV.4. Pregătirea cadrelorIV.5. Alte cheltuieliV. Dobinda intercalara
 + 
Anexa 2METODOLOGIAde stabilire a preţurilor materialelor, utilajelor de construcţii şi echipamentelor şi a tarifelor de manopera1. Preţurile din anexele nr. 2-A, 2-B şi 2-C s-au calculat, de regula, pe baza preţurilor medii ale anului 1962 de pe pieţele mondiale caracteristice.Prin pieţe mondiale caracteristice, în înţelesul prezentei Metodologii, se înţeleg pieţele pe care se realizează cel mai mare volum de tranzacţii în comerţul mondial, în general şi în comerţul european, în special, pentru produsele din anexele nr. 2-A, 2-B şi 2-C.Ca surse au fost folosite publicaţii economice, precum şi ofertele de care au dispus întreprinderile de comerţ exterior ale celor două Părţi. Sursele pentru preţurile a căror variatie se urmăreşte potrivit art. 18 al acestei Convenţii sînt indicate în anexa nr. 4.2. Preţurile din anexele nr. 2-A, 2-B şi 2-C au fost preluate de regula, din sursele de specialitate cu paritatea FOB portul sau franco frontiera tarii exportatoare. Toate preţurile se înţeleg ca preţuri franco vagon statia sau FOB slep portul şantierului Sistemului Porţile de Fier.Cheltuielile de descărcare, depozitare şi transport local ale materialelor din anexa nr. 2-A pînă la punctul de punere în opera se vor stabili, de comun acord, de către Proiectantii generali.Cheltuielile pentru descărcare, transport local şi montaj pentru utilajele de construcţie şi pentru echipament se considera incluse în preţurile din anexele nr. 2-B şi 2-C.3. Tarifele pentru diferitele categorii de manopera, din anexa nr. 2-D, s-au stabilit pe baza cistigurilor orare medii ale lucrătorilor din ramura de construcţii din Italia în anul 1962. În aceste cistiguri orare medii sînt incluse: primele, alocaţiile pentru scumpirea costului vieţii, impozitele şi vărsămintele pentru asigurări sociale plătite de lucrători, alocaţiile de familie, iar în unele cazuri şi plăţile în natură. În aceste cistiguri orare medii nu sînt incluse vărsămintele pentru asigurările sociale efectuate de către întreprinzători şi alte contribuţii sociale.4. În cazul în care pentru anumite poziţii din anexa nr. 4, procentul de variatie a preţurilor mondiale medii nu va putea fi determinat pe baza publicaţiilor economice de specialitate din aceeaşi anexa din cauza încetării apariţiei lor, sau pe bază de oferte de pe pieţele caracteristice, se vor folosi de comun acord alte surse de stabilire a preţurilor ca: compararea cu preţurile mondiale pentru produse similare, aprecierea şi documentaţia întreprinderilor de comerţ exterior ale ambelor Părţi sau alte surse de specialitate. În cazul în care unele surse se vor referi la preţuri CIF sau franco-frontiera tarii importatoare, aceste preţuri vor fi reduse la paritatea FOB portul sau franco frontiera tarii exportatoare, scăzîndu-se cheltuielile medii de transport. Procentul de variatie a tarifelor de manopera în fiecare an de decontare se va stabili pentru toate categoriile de manopera din anexa nr. 2-D, pe baza tarifelor din aceasta anexa, luate ca indicele 100, comparîndu-se cu indicii pentru aceleaşi categorii de manopera din sursele din anexa nr. 4 pentru anul de decontare corespunzător. + 
Anexa 2ALISTA PREŢURILOR MATERIALELOR DE BAZA

  Nr. crt. Denumirea materialelor Unitatea de masura Pretul in $ SUA Pietele caracteristice
  1. Benzina ON 70-72 (R) t 28 Golf Mexic
  2. Benzina ON 90(R) t 35 Golf Mexic
  3. Motorina (combustibil Diesel) DI 48/52 t 26 Golf Mexic
  4. Pacura combustibila t 14 Golf Mexic
  5. Ulei de masini 309 (STAS 1196/1956) t 68 Golf Mexic
  6. Ulei Klavus 17 t 66 Golf Mexic
  7. Ulei Klavus 27 t 69 Golf Mexic
  8. Ulei Klavus 33 t 71 Golf Mexic
  9. Unsoare tehnica LM 120 R si KLM 1R (inclusiv ambalaj) t 124 Golf Mexic
  10. Unsoare tehnica KM 3 R (inclusiv ambalaj) t 160 Golf Mexic
  11. Valvolina universala t 57 Golf Mexic
  12. Bitum de petrol t 27 SUA
  13. Explozivi pe baza de nitroglicerina t 660 Franta
  14. Capse 1000 buc. 15 Bolivia
  15. Fitil detonant 1000 m 40 Bolivia
  16. Cherestea de rasinoase (pret mediu dupa FAO-ONU) m3 43 Austria
    – scinduri clasa III-IV m3 42 Austria
    – grinzi clasa III-IV m3 47 Austria
    – sipci clasa III m3 45 Austria
  17. Lemn de rasinoase cioplit m3 45 Austria
  18. Bile de rasinoase m3 19 Austria
  19. Piloti de rasinoase m3 27 Austria
  20. Lemn de foc t 6 Austria
  21. Parchet 100 m2 165 Austria
  22. Ciment t 12 Franta
  23. Var nestins t 13 R.P. Romina
          R.S.F. Iugoslavia
  24. Caramizi 1000 buc. 20 R.P. Romina
          R.S.F. Iugoslavia
  25. Tigle 1000 buc. 42 R.P. Romina
          R.S.F. Iugoslavia
  26. Carton gudronat t 110 R.F. Germana
  27. Tuburi de beton nearmat 200-500 t 20 R.P. Romina
          R.S.F. Iugoslavia
  28. Palplanse metalice t 115 Franta
  29. Otel beton (exclusiv suplimente pentru dimensiuni) t 82 Belgia
  30. Otel profilat (exclusiv suplimente pentru dimensiuni) t 82 Belgia
  31. Otel de scule pentru minerit t 337 Belgia
  32. Tevi de otel trase      
    – 2'' 100 m 87 Belgia
    – 5'' 100 m 325 Belgia
    – 10'' 100 m 600 Belgia
  33. Tevi galvanizate 1'' t 175 Belgia
  34. Sine de cale ferata      
    – 40 kg/m t 145 R.F. Germana
    – 45 kg/m t 140 R.F. Germana
    – 49 kg/m t 135 R.F. Germana
  35. Ramificatii de cale ferata t 425 R.F. Germana
  36. Material marunt de cale t 225 R.F. Germana
  37. Tevi de fonta pentru canalizari t 125 Belgia
  38. Sirma galvanizata 3-4 mm2 t 136 Belgia
  39. Tabla galvanizata (exclusiv supliment pentru dimensiuni) t 82 Belgia
  40. Tevi de plumb 1/2''-2'' t 160 R.S.F. Iugoslavia
  41. Sirma de cupru blanc 3 mm t 665 Belgia
  42. Conductor izolat de cupru 1,5m 1000 m2 23 R.S.F. Iugoslavia
  43. Cositor (99,9%) t 2.400 Anglia
  44. Tuburi Bergman 1000 m 25 R.P. Romina
  45. Tuburi pantzer pentru instalatii electrice t 110 R.S. Cehoslovaca
  46. Energie electrica MWh 10 R.P. Romina
          R.S.F. Iugoslavia

 + 
Anexa 2BLISTA PREŢURILOR UTILAJELOR DE CONSTRUCŢIE

  Nr. crt. Denumirea utilajelor de constructie Unitatea de masura Pretul in $ SUA Pietele caracteristice
  1. Remorcher Diesel 200 CP bucata 80.000 Anglia, Olanda,
          R.P. Polona
  2. Remorcher Diesel 150 CP bucata 75.000 Anglia, Olanda,
          R.P. Polona
  3. Slep 400-540 t capacitate bucata 60.000 Anglia, Olanda,
          R.P. Polona
  4. Salupa Diesel 100 CP bucata 19.000 Anglia, Olanda,
          R.P. Polona
  5. Draga cu cupe 100 m3/h bucata 130.000 Italia
  6. Draga refulanta 100 m3/h bucata 200.000 R.F. Germana
  7. Elevator plutitor 50 m3/h inaltime de ridicare 20m bucata 80.000 Italia
  8. Benzi transportoare:      
  a. 500 mm latime, trei sectoare m 8 R.F. Germana
  b. 800 mm latime, cinci sectoare m 18 R.F. Germana
  c. Electromotoare pentru benzi transportoare kW 15 R.F. Germana
  9. Macara Derick 10 tone, inaltime 25 m bucata 92.000 R.F. Germana
  10. Soneta cu abur dublu efect, cu berbec de 5 t bucata 18.800 R.F. Germana
  11. Soneta cu abur simplu efect cu berbec de 6,6 t bucata 26.400 R.F. Germana
  12. Cazan de abur 20 m2 8-10 at bucata 15.400 Anglia
  13. Masina de extras palplanse metalice bucata 8.000 R.F. Germana
  14. Kabel screper 5 m3 cablu 400 m bucata 30.000 SUA, Anglia
  15. Perforator universal 102 mm bucata 3.000 Suedia, Anglia
  16. Perforator universal 144 mm bucata 3.500 Suedia, Anglia
  17. Perforator cu afet 50-60 mm bucata 3.200 Suedia, Anglia
  18. Perforator pneumatic manual 33 mm bucata 300 Suedia, Anglia
  19. Pickamer 25 mm bucata 370 R.F. Germana
  20. Excavator universal Diesel 1,2 m3 bucata 55.000 R.F. Germana, SUA
  21. Excavator universal Diesel 2,4 m3 bucata 100.000 R.F. Germana, SUA
  22. Buldozer Diesel 180 CP bucata 40.000 SUA
  23. Buldozer Diesel 90 CP bucata 22.000 SUA
  24. Dumper basculant 25 t capacitate bucata 40.000 SUA, Anglia
  25. Dumper basculant 18 t capacitate bucata 29.000 SUA, Anglia
  26. Dumper basculant 10 t capacitate bucata 15.000 SUA, Anglia, Franta
  27. Compresor stabil 30 m3/min 6-7 at bucata 16.000 SUA, Suedia, R.P. Ungara
  28. Compresor mobil 8 m3/min 6-7 at bucata 7.600 Suedia, Anglia, Danemarca
  29. Rezervor aer 20 m3, 6 at bucata 4.200 R.F. Germana
  30. Screper autopropulsat Diesel 8 m3 bucata 35.000 SUA
  31. Separator hidromecanic 80 m3/h pentru agregate de beton bucata 63.800 SUA, R.F. Germana
  32. Concasor cu separator si spalator 80 m3/h bucata 170.000 SUA, R.F. Germana
  33. Fabrica de beton 90 m3/h bucata 200.000 SUA, Italia, Franta
  34. Autobasculanta Diesel 15 t capacitate pentru transport beton bucata 17.000 Franta, R.F. Germana
  35. Kabelkran 20 t, 600 m lungime si 50 m inaltime bucata 350.000 Anglia, Italia
  36. Macara portal 10 t, inaltime 15 m bucata 25.000 R.F. Germana
  37. Betoniera:      
    – 250 l bucata 750 Italia, Austria
    – 500 l bucata 900 Italia, Austria
  38. Pervibrator electric 150 mm bucata 650 Franta
  39. Pervibrator electric 70 mm bucata 350 Franta
  40. Camion 35 t bucata 40.000 Franta, R.F. Germana
  41. Camion 20 t bucata 28.500 Franta, R.F. Germana
  42. Camion 10 t bucata 12.000 U.R.S.S.,
          R.F. Germana
  43. Camion 7 t bucata 6.500 Italia, U.R.S.S.,
          R.F. Germana
  44. Camion 3 t bucata 3.000 U.R.S.S.,
          R.F. Germana
  45. Camion 1,5 t bucata 2.000 R.F. Germana
  46. Autocisterna pentru carburanti 7 t bucata 9.500 U.R.S.S.
  47. Autoturism teren bucata 1.800 U.R.S.S., SUA
  48. Electropompe cu o treapta      
    – 2'' bucata 33 R.F. Germana
    – 5'' bucata 70 R.F. Germana
    – 10'' bucata 350 R.F. Germana

 + 
Anexa 2CLISTA PREŢURILOR ECHIPAMENTELOR

  Nr. crt. Denumirea echipamentelor Unitatea Pretul de masura in $ SUA Pietele caracteristice
    ECHIPAMENT HIDROMECANIC      
  1. Constructii hidromecanice (stavile, vane, porti de ecluza si altele) t 720 Austria, R.F. Germana
  2. Macarale si cai de rulare t 620 Austria, R.F. Germana
  3. Gratare t 520 Austria, R.F. Germana
  4. Mecanisme de ridicare t 1.400 Italia
  5. Echipamente mecanice (turbine, regulatoare) t 1.500 U.R.S.S., Italia
    ECHIPAMENT ELECTRIC      
  1. Generatoare t 1.400 U.R.S.S., Italia, Elvetia, Austria
  2. Transformatoare t 1.100 U.R.S.S., Italia, Elvetia, Austria
  3. Aparate, instalatii si instrumente electrice t 3.000 U.R.S.S., Italia, Elvetia, Austria

 + 
Anexa 2D                 LISTA TARIFELOR DE MANOPERA

  Nr. crt. Categoria de manopera Tariful in $ SUA Tara caracteristica
  I. Ora de munca pentru lucratori de inalta calificare 0,65 Italia
  II. Ora de munca pentru lucratori calificati 0,55 Italia
  III. Ora de munca pentru lucratori semicalificati 0,48 Italia
  IV. Ora de munca pentru lucratori necalificati 0,35 Italia

 + 
Anexa 3METODOLOGIADE STABILIRE A PREŢURILOR UNITARE ALE LUCRĂRILOR DE CONSTRUCŢII ŞI A VALORILOR LUCRĂRILOR DE CONSTRUCŢII ŞI CHELTUIELILOR PENTRU OCUPAREA DE TERENURI ÎN AFARĂ LACULUI DE ACUMULAREI. Preţuri unitare ale lucrărilor de construcţiiPreţurile unitare de deviz ale lucrărilor de construcţii cuprind:1. Valoarea materialelor obţinută:– pentru materialele de baza, pe baza consumurilor normate şi a preţurilor din anexa nr. 2-A;– pentru materialele auxiliare, pe baza unui procent aplicat la valoarea materialelor de baza;2. Valoarea manoperii obţinută pe baza normelor orare pe categorii de manopera şi a tarifelor din anexa nr. 2-D;3. Valoarea prestaţiilor utilajelor de construcţii, obţinută pe baza normelor de producţie şi a preţurilor pe ora de funcţionare ale fiecărui utilaj care cuprind:– valoarea combustibilului, lubrifiantilor şi energiei electrice;– valoarea manoperei de deservire a utilajelor de construcţie;– cheltuieli de amortizare, de reparaţii capitale şi de întreţinere curenta stabilite pe baza unui procent aplicat la preţul utilajelor de construcţii;– cheltuielile de asigurare de 0,7% anual la preţul utilajelor de construcţii;– cheltuielile de regie stabilite de comun acord de Proiectantii generali.Preţurile pentru combustibil, lubrifianţi, energie electrica, utilaje de construcţie şi tarifele pentru manopera sînt arătate în anexele nr. 2-A, 2-B şi 2-D.4. Cheltuielile de regie ale întreprinderilor executante stabilite de comun acord de Proiectantii generali.II. Valoarea lucrărilor de construcţii1. Valoarea lucrărilor de construcţii se stabileşte pentru fiecare obiect pe baza volumelor de lucrări stabilite prin antemasuratori şi a preţurilor unitare stabilite în conformitate cu capitolul I al acestei anexe. La valorile astfel stabilite se adauga pentru lucrări nespecificate şi neprevăzute:    – la faza de Sarcina de proiectare 10%    – la faza de Proiecte tehnice ale obiectelor şi      lucrărilor pentru apărarea terenurilor riverane      (poz. III.1. din Structura investiţiilor) 2%    – la faza de Proiecte tehnice pentru celelalte      obiecte şi lucrări 5%2. În valoarea lucrărilor de construcţii executate de Partea română la Partea iugoslava a barajului, inclusiv batardoul pentru aceasta parte a barajului, se vor include şi cheltuielile de asigurare pentru forta majoră, într-un procent pe care îl vor stabili în comun Proiectantii generali.III. Cheltuielile pentru ocuparea de terenuri în afară lacului de acumulare1. Cheltuielile pentru ocuparea de terenuri în afară lacului de acumulare constau din:a) cheltuielile pentru ocuparea definitivă de terenuri pentru obiectele Sistemului Porţile de Fier; mărimea acestor cheltuieli se stabileşte prin proiecte aplicindu-se metodologia de stabilire a despăgubirilor pentru pagube la terenuri data în anexa Convenţiei privind despăgubirile pentru pagube;b) cheltuielile pentru strămutarea obiectelor situate pe terenurile ocupate definitiv pentru obiectele Sistemului Porţile de Fier; mărimea acestor cheltuieli se stabileşte prin proiecte, prin aplicarea prevederilor corespunzătoare ale metodologiei date în anexa Convenţiei privind despăgubirile pentru pagube;c) cheltuielile pentru ocuparea sau degradarea temporară de terenuri în cursul execuţiei obiectelor şi lucrărilor Sistemului Porţile de Fier; mărimea acestor cheltuieli se stabileşte prin proiecte pe baza:– procesul tehnologic de execuţie a lucrărilor;– mărimii suprafeţelor şi structurii pe culturi a terenurilor ocupate sau degradate temporar;– venitului realizat de la aceste terenuri;– duratei de ocupare temporară a terenurilor;– gradului de degradare a terenurilor temporar ocupate şi folosind elementele metodologice date în anexa la Convenţia privind despăgubirile pentru pagube.2. Cheltuielile stabilite în acest mod, se includ:a) pentru obiectul principal (Cap. I din Structura investiţiilor) şi pentru obiecte, instalaţii şi utilaje auxiliare necesare pentru exploatarea Sistemului (Cap. II din Structura investiţiilor) în poziţia: alte obiecte, lucrări şi cheltuieli (I.2.13.);b) pentru poziţiile la art. 9, pct. B, lit. d al Convenţiei privind stabilirea valorii investiţiilor şi decontarea reciprocă,în valoarea de deviz a acestor poziţii.
 + 
Anexa 4LISTA MATERIALELOR ŞI CATEGORIILOR DE MANOPERA ASUPRA CĂRORA SE APLICAVARIATIA PREŢURILOR, CU LISTA PUBLICAŢIILOR DE SPECIALITATE CARE SERVESCPENTRU URMĂRIREA VARIAŢIEI PREŢURILOR

  Nr. crt. Denumirea materialelor si a categoriilor de manopera Titlul, publicatiei, locul de editare si data Capitolul si rubrica
    MATERIALE    
  1. Benzina ON 70-72 (R) The Petroleum Times Londra 23.12.1962 Home and foreign market intelligence: Carribean Motor gasoline Esso-Aruba
  2. Benzina ON 90 (R) The Petroleum Times Londra 23.12.1962 Home and foreign market intelligence: Carribean Motor gasoline Esso-Aruba
  3. Motorina (combustibil Diesel) DI 48/52 The Petroleum Times Londra 23.12.1962 Home and foreign market intelligence: Carribean Motor gasoline Esso-Aruba
  4. Uleiuri de masini 309 (STAS 1196/1952) Platt's Oil gramm New York Prices Service 18.02.1963 South Texas Lubes Red Oils: Viscozitate 500, culoare 5-6
  5. Uleiuri Klavus 17, 27, 33 Platt's Oil gramm New York Prices Service 18.02.1963 South Texas Lubes Red Oils: Viscozitate 750, culoare 5-6
  6. Explozivi pe baza de nitroglicerina Statistique du Commerce Exterieur de la France, Paris ianuarie-septembrie 1962 Exportations: 36.02.04
  7. Cherestea rasinoase Timber Bulletin for Europe FAO, Geneve ianuarie- noiembrie 1962 Coniferous Sawnwood Austria
  8. Palplanse metalice Usine Nouvelle, Paris 31.01.1963 Prix des produits siderurgiques
  9. Otel beton Usine Nouvelle, Paris 31.01.1963 de la CECA Prix des produits siderurgiques Prix d'exportations
  10. Ciment Statistiques du Commerce Exterieur de la France ianuarie-septembrie 1962 Exportations: 25-23-00
         
    MANOPERA    
         
  I. Ora de munca pentru lucratorii de inalta calificare Surse pentru toate categoriile de manopera:
  II. Ora de munca pentru lucratorii calificati – Monthly Bulletin of Statistics U.N. New York ianuarie 1963 Wages and Prices Italy
  III. Ora de munca pentru lucratorii semicalificati – Bolletino mensile di statistica, Roma ianuarie 1963 Numeri indici de salarii
  – Industrie
  – Construzione
  IV. Ora de munca pentru lucratorii necalificati,    

––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x