CONVENŢIE din 20 aprilie 1979

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 16/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: CONSILIUL DE STAT
Publicat în: BULETINUL OFICIAL nr. 97 din 8 decembrie 1979
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Nu exista acte referite de acest act
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DEDECRET 418 05/12/1979
ActulRATIFICAT DEDECRET 418 05/12/1979

între Republica Socialistă România şi Republica Democrata Germană privind soluţionarea şi prevenirea cazurilor de dubla cetăţenie



Republica Socialistă România şi Republica Democrata Germană, în dorinţa de a dezvolta în continuare relaţiile de prietenie dintre cele doua state în spiritul Tratatului de prietenie, colaborare şi asistenţa mutuala din 12 mai 1972 şi de a soluţiona şi preveni cazurile de dubla cetăţenie pe baza liberei alegeri a unei cetăţenii de către persoanele care sînt considerate de către ambele părţi contractante ca cetăţeni ai lor, au convenit sa încheie aceasta convenţie.În acest scop, au numit ca împuterniciţi:Din partea Republicii Socialiste România: Cornel Pacoste, adjunct al ministrului afacerilor externe;Din partea Republicii Democrate Germane: prof. dr. Siegfried Bock, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar, care, după schimbul deplinelor puteri, găsite în buna şi cuvenită forma, au hotărît asupra celor ce urmează: + 
Articolul 11. Persoanele majore care au domiciliul pe teritoriul uneia dintre părţile contractante şi care, potrivit legislaţiei Republicii Socialiste România, respectiv Republicii Democrate Germane, la data intrării în vigoare a prezentei convenţii, au cetăţenia ambelor părţi contractante, pot opta printr-o declaraţie scrisă pentru cetăţenia uneia dintre părţile contractante, în condiţiile prevăzute în prezenta convenţie.2. Declaraţiile de opţiune pentru cetăţenie prevăzute la pct. 1 se depun în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei convenţii.3. Sînt considerate majore, în sensul prezentei convenţii, persoanele care la data depunerii declaraţiei de opţiune pentru cetăţenie au împlinit vîrsta de 18 ani.
 + 
Articolul 2Persoanele majore care nu au depus o declaraţie de opţiune pentru cetăţenie, potrivit art. 1, păstrează numai cetăţenia părţii contractante pe teritoriul căreia domiciliază la data expirării termenului de depunere a declaraţiei.
 + 
Articolul 3Cetăţenii uneia dintre părţile contractante care pînă la data intrării în vigoare a prezentei convenţii au obţinut, la cerere, cetăţenia celeilalte părţi contractante, fără a pierde cetăţenia anterioară, păstrează numai cetăţenia părţii contractante pe care au dobîndit-o, ulterior, la cerere.
 + 
Articolul 41. Pentru copiii minori care au cetăţenia ambelor părţi contractante, născuţi înainte de intrarea în vigoare a prezentei convenţii, părinţii – unul avînd cetăţenia unei părţi contractante, iar celălalt cetăţenia celeilalte părţi contractante – pot opta, de comun acord, printr-o declaraţie scrisă, în termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei convenţii, pentru cetăţenia uneia dintre părţile contractante.2. Copiii minori care la data intrării în vigoare a prezentei convenţii au cetăţenia ambelor părţi contractante urmează cetăţenia părinţilor, dacă aceştia sînt sau devin, în conformitate cu dispoziţiile prezentei convenţii, cetăţeni ai aceleiaşi părţi contractante.3. Pentru copiii minori, născuţi după intrarea în vigoare a prezenteiconvenţii, părinţii – unul avînd cetăţenia unei părţi contractante, iar celălalt cetăţenia celeilalte părţi contractante – pot opta, de comun acord, printr-o declaraţie scrisă, în termen de 3 luni de la data naşterii copilului, pentru cetăţenia uneia dintre părţile contractante.
 + 
Articolul 5Copiii minori, pentru care părinţii nu au depus declaraţia de opţiune pentru cetăţenie în termenele prevăzute la art. 4 pct. 1 şi 3, păstrează numai cetăţenia părţii contractante pe teritoriul căreia domiciliază la data expirării termenului.
 + 
Articolul 61. Declaraţiile de opţiune pentru cetăţenie se întocmesc în scris, în doua exemplare, în conformitate cu reglementările în vigoare ale părţii contractante pentru a carei cetăţenie s-a optat.2. Sînt competente sa primească declaraţiile prevăzute la art. 1 şi 4:a) autorităţile de la locul de domiciliu:– în Republica Socialistă România – oficiile de stare civilă;– în Republica Democrata Germană – consiliile raionale, secţiile de afaceri interne, dacă se alege cetăţenia părţii contractante pe teritoriul căreia domiciliază persoanele care optează;b) reprezentanta diplomatică sau oficiul consular al părţii contractante pentru a carei cetăţenie se optează, dacă persoanele care fac opţiunea au domiciliul pe teritoriul unei părţi contractante şi aleg cetăţenia celeilalte părţi contractante;c) organele competente sa primească declaraţiile de opţiune de la domiciliul copilului minor, dacă părinţii nu au domiciliul comun.
 + 
Articolul 71. Copiii minori păstrează cetăţenia părţii contractante pe care o are unul dintre părinţi, dacă celălalt părinte, la data expirării termenului de depunere a declaraţiei de opţiune prevăzută la art. 4 pct. 1 şi 3, este decedat, nu are domiciliul cunoscut sau este decăzut din drepturile părinteşti.2. Copiii minori ai căror părinţi sînt decedati, nu au domiciliul cunoscut sau sînt decăzuţi din drepturile părinteşti, păstrează cetăţenia părţii contractante pe teritoriul căreia domiciliază la data expirării termenului de depunere a declaraţiei de opţiune prevăzută la art. 4 pct. 1 şi 3.
 + 
Articolul 81. Părţile contractante îşi vor transmite, reciproc, pe cale diplomatică:a) în cel mult 6 luni de la expirarea termenelor prevăzute la art. 1 pct. 2 şi art. 4 pct. 1, listele cu datele personale şi adresele persoanelor care au depus declaraţie de opţiune pentru cetăţenie sau pentru care a fost depusa o astfel de declaraţie de către părinţi;b) trimestrial, liste cu datele personale şi adresele copiilor minori născuţi după intrarea în vigoare a prezentei convenţii şi pentru care părinţii au depus în trimestrul precedent declaraţie de opţiune pentru cetăţenie, conform art. 4 pct. 3.2. Listele prevăzute la pct. 1 vor fi însoţite de cîte un exemplar al declaraţiilor de opţiune pentru cetăţenie.
 + 
Articolul 9Declaraţia de opţiune pentru cetăţenie şi orice alte acte întocmite în aplicarea prezentei convenţii sînt scutite de taxe.
 + 
Articolul 101. Cetăţenia persoanelor care, potrivit art. 1 pct. 1, au depus declaraţie de opţiune pentru cetăţenie sau pentru care s-au depus declaraţii conform art. 4, pct. 1, se considera dobîndită de la data primirii listelor prevăzute la art. 8.2. Cetăţenia copiilor minori născuţi după intrarea în vigoare a prezentei convenţii se considera dobîndită de la data naşterii copilului.
 + 
Articolul 11După intrarea în vigoare a prezentei convenţii, fiecare parte contractantă va condiţiona acordarea cetateniei sale unei persoane care are cetăţenia celeilalte părţi contractante de prezentarea unei dovezi scrise, care să confirme că nu mai are cetăţenia acestei părţi contractante.
 + 
Articolul 12Orice problema care se va ridica în legătură cu aplicarea şi interpretarea prezentei convenţii va fi rezolvată pe cale diplomatică.
 + 
Articolul 131. Prezenta convenţie este supusă ratificării şi va intra în vigoare după 30 de zile de la schimbul instrumentelor de ratificare care se va efectua la Berlin, în timpul cel mai scurt posibil.2. Prezenta convenţie rămîne în vigoare pînă expirarea unui termen de 6 luni de la data primirii comunicării denunţării de către una dintre părţile contractante.3. Părţile contractante vor publică textul prezentei convenţii.Prezenta convenţie a fost întocmită la Bucureşti la data de 20 aprilie 1979, în doua exemplare, fiecare în limba română şi limba germană, ambele texte avînd aceeaşi valoare.PentruRepublica Socialistă RomâniaCornel PacostePentruRepublica Democrata GermanăS. Bock––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x