CONVENŢIE-CADRU nr. 100.253 din 26 ianuarie 1999

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 13/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL INDUSTRIEI SI COMERTULUINr. 100.253/26 ianuarieMINISTERUL FINANTELORNr. 16.702/16 martieBANCA DE EXPORT-IMPORT A ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 161 din 16 aprilie 1999
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LALEGE 70 28/06/1995
ActulREFERIRE LAOG 14 31/01/1995
ActulREFERIRE LAHG 293 02/06/1992
ActulREFERIRE LAHG 844 20/12/1991
ActulREFERIRE LAHG 198 22/03/1991
ART. 9REFERIRE LAHG 844 20/12/1991
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 58 19/03/1999

privind asigurarea şi reasigurarea de către Banca de Export-Import a României – S.A., în numele şi în contul statului, a creditelor de export



Între:Ministerul Finanţelor şi Ministerul Industriei şi Comerţului, ca reprezentanţi ai statului, pe de o parte,şiBanca de Export-Import a României – S.A., pe de altă parte,având în vedere:Hotărârea Guvernului nr. 293/1992 pentru aprobarea atribuţiilor, competentelor şi modului de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, precum şi a convenţiilor-cadru pentru derularea activităţii de finanţare şi asigurare a creditelor de comerţ exterior în numele şi în contul statului;– Hotărârea Guvernului nr. 189/1991 privind aprobarea infiintarii Băncii de Export-Import a României – S.A. (Romanian EXIMBANK);Hotărârea Guvernului nr. 844/1991 privind înfiinţarea Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior;Ordonanţa Guvernului nr. 14/1995 privind unele măsuri pentru stimularea realizării de obiective complexe şi a producţiei cu ciclu lung de fabricaţie, destinate exportului, aprobată prin Legea nr. 70/1995, şi normele tehnice de aplicare a acesteia,se încheie prezenta convenţie-cadru privind asigurarea şi reasigurarea de către Banca de Export-Import a României – S.A., în numele şi în contul statului, a creditelor de export. + 
Articolul 1Banca de Export-Import a României – S.A. desfăşoară activitate de asigurare şi reasigurare pentru credite de export în contul şi în numele statului.
 + 
Articolul 2Emiterea promisiunilor sau a politelor de asigurare şi reasigurare se face pe baza aprobării Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, constituit potrivit dispoziţiilor legale în vigoare.
 + 
Articolul 3(1) Pentru toate riscurile asigurate Banca de Export-Import a României – S.A. îşi desfăşoară activitatea pe baza cheltuielilor aprobate prin bugetul de stat cu aceasta destinaţie. Limita de expunere şi factorul de multiplicare vor fi aprobate de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior.(2) Calculul primelor şi al indemnizaţiilor privind daunele se va face la cursul oficial în vigoare la data începerii riscului respectiv, potrivit prevederilor din poliţa de asigurare.(3) Pentru a atenua influenţa fluctuatiilor leului faţă de alte valute, Banca de Export-Import a României – S.A. va putea practica şi o asigurare potrivit căreia exportatorul, în schimbul unei majorări de prima platibila iniţial, va beneficia de o creştere a limitei despăgubirii.
 + 
Articolul 4(1) Banca de Export-Import a României – S.A. va respecta toate reglementările internaţionale în materie de asigurare de credite, acceptate în general de asiguratorii de credite, pe plan mondial, implicaţi în asigurarea riscurilor politice în contul sau cu reasigurarea propriilor state.(2) În vederea sprijinirii exportatorilor români în competiţia cu exportatorii din alte tari, Banca de Export-Import a României – S.A. va avea posibilitatea să se alinieze condiţiilor politelor oferite de guvernele străine exportatorilor proprii, prin derogare de la reglementările menţionate în alineatul precedent.
 + 
Articolul 5(1) În cazul emiterii unei promisiuni de asigurare, se vor aplica toate condiţiile referitoare la poliţe, menţionate mai sus.(2) În cazul în care o promisiune de asigurare a fost aprobată în mod special de către Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, Banca de Export-Import a României – S.A. va putea emite poliţa, fără alte consultări preliminare, la încheierea contractului.
 + 
Articolul 6Banca de Export-Import a României – S.A. va administra subscrierea, tarifele de prima, recuperarea sumelor din daune în suspensie şi va putea accepta, fără consultarea prealabilă a Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, modificări ale poliţei, cu excepţia majorării sumei asigurate.
 + 
Articolul 7(1) Ministerul Finanţelor, Ministerul Industriei şi Comerţului, împreună cu Banca de Export-Import a României – S.A. vor stabili structura şi termenele de raportare a conturilor de execuţie, precum şi contabilitatea operaţiunilor privind asigurarea riscurilor în contul şi în numele statului.(2) Semestrial, Banca de Export-Import a României – S.A. va prezenta Comitetului Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, Ministerului Finanţelor şi Ministerului Industriei şi Comerţului lista cuprinzând daunele şi cele datorate, dar neplătite încă.
 + 
Articolul 8Pentru asigurările în contul statului, Banca de Export-Import a României – S.A. va percepe un comision din primele încasate, ce se va negocia cu Ministerul Finanţelor.
 + 
Articolul 9Banca de Export-Import a României – S.A. va asigura finanţarea şi suportarea activităţii de asigurare şi reasigurare a creditelor de export, în numele şi în contul statului, pe seama fondului de asigurare constituit conform Hotărârii Guvernului nr. 844/1991, în care se includ şi sumele prevăzute în bugetul de stat cu aceasta destinaţie.
 + 
Articolul 10(1) Ministerul Finanţelor va elibera, la cererea Ministerului Industriei şi Comerţului, sumele prevăzute în bugetul de stat pentru asigurarea creditelor de export, pe baza programului şi reglementărilor privind condiţiile, competentele şi criteriile de desfăşurare a acestor activităţi, aprobate de Parlamentul României, în scopul constituirii la Banca de Export-Import a României – S.A. a fondului de asigurare a creditelor de export.(2) Sumele temporar disponibile cu aceasta destinaţie, existente în gestiunea Băncii de Export-Import a României – S.A., pot constitui surse atrase, necesare pentru desfăşurarea activităţii bancare, de către Banca de Export-Import a României – S.A., care va calcula şi va vărsa lunar în conturile deschise cu aceasta destinaţie o sumă reprezentând taxa scontului, respectiv dobânda la creditul structural, stabilită de Banca Naţionala a României, conform regulii determinării dobânzilor bancare, la sumele din disponibilitati, utilizate de Banca de Export-Import a României – S.A. Suma totală reprezintă costul utilizării surselor atrase de Banca de Export-Import a României – S.A. în activitatea de creditare a producţiei de export şi a exporturilor, în numele şi pe contul sau. Nevirarea sau virarea cu întârziere a sumelor rezultate din calculul aplicat potrivit celor de mai sus va fi supusă regulilor de neplata în termen a veniturilor bugetare.
 + 
Articolul 11(1) Banca de Export-Import a României – S.A. va achită toate daunele ce provin din poliţele de asigurare subscrise în numele şi în contul statului, inclusiv costurile privind încasarea şi recuperarea sumelor datorate în conformitate cu prevederile poliţei de asigurare, în limita resurselor prevăzute la art. 9.(2) La recuperarea sumelor plătite ca despăgubiri Banca de Export-Import a României – S.A. va scădea cheltuielile de recuperare şi apoi va vărsa restul în fondul de suportare a activităţii de asigurare a creditelor de export, în numele şi în contul statului.
 + 
Articolul 12Denunţarea convenţiei-cadru de către una dintre părţi se va face cu un preaviz obligatoriu de 4 luni şi orice modificare a ei se va face numai cu acordul ambelor părţi semnatare.
 + 
Articolul 13Prezenta convenţie-cadru intră în vigoare la data publicării ei în Monitorul Oficial al României.Ministrul industrieişi comerţului,Radu BerceanuMinistrul finanţelor,Decebal Traian RemesPreşedintele Bănciide Export-Importa României – S.A.,Dan Radu Rusanu––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x