CONVENŢIA POSTALA UNIVERSALA*) din 14 septembrie 1994

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 20/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: ACT INTERNATIONAL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 329 din 26 noiembrie 1997
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 22
ActulREFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 25
ART. 1REFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964
ART. 4REFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964 ART. 7
ART. 5REFERIRE LACONSTITUTIE 10/07/1964
ART. 59REFERIRE LAPROTOCOL 14/09/1994
Acte care fac referire la acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulCONTINUT DELEGE 182 12/11/1997
ActulRATIFICAT DELEGE 182 12/11/1997
ActulREFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 2REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 6REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 7REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 8REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 25REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 26REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 29REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 30REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 34REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 35REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 37REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 48REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994
ART. 52REFERIT DEPROTOCOL 14/09/1994





–––Notă *) Traducere.Subsemnatii, plenipotentiari ai guvernelor tarilor membre ale Uniunii, în baza prevederilor art. 22 paragraful 3 al Constituţiei Uniunii Postale Universale, adoptata la Viena la 10 iulie 1964, au hotarat, de comun acord şi sub rezerva prevederilor art. 25 paragraful 4 al sus-mentionatei constitutii, în prezenta convenţie, regulile comune aplicabile serviciului postal international şi dispozitiile privind serviciile postei de scrisori. + 
Partea INTAIRegulile comune aplicabile serviciului poștal internațional + 
Capitolul UNICDispozitii generale + 
Articolul 1Libertatea de tranzit1. Principiul libertatii de tranzit este enuntat în primul articol al Constituţiei Uniunii Postale Universale. El antreneaza obligaţia, pentru fiecare administratie postala, de a îndrumă mereu pe caile cele mai rapide şi prin mijloacele cele mai sigure, pe care ea le utilizeaza pentru propriile trimiteri, depesele închise şi trimiterile postei de scrisori în tranzit deschis, care îi sunt predate de către o alta administratie.1 bis. Tarile membre care nu participa la schimbul de scrisori conţinând materii biologice perisabile sau materii radioactive au posibilitatea sa nu admita aceste trimiteri în tranzit deschis pe teritoriul lor. Acelasi lucru este valabil şi pentru trimiterile postei de scrisori, altele decat scrisorile, cartile postale şi cecogramele, faţă de care nu au fost respectate dispozitiile legale care regleaza condiţiile publicarii lor sau ale circulaţiei lor în tara traversata.2. Libertatea de tranzit a coletelor postale de indrumat pe cai terestre şi maritime este limitata la teritoriul tarilor care participa la acest serviciu.3. Libertatea de tranzit a coletelor-avion este garantata pe intreg teritoriul Uniunii; totusi tarile membre care nu sunt părţi la aranjamentul privind coletele postale nu pot fi obligate sa participe la indrumarea, pe cale de suprafaţa, a coletelor-avion.4. Dacă o tara membra nu respecta dispozitiile referitoare la libertatea de tranzit, celelalte tari membre au dreptul sa suprime serviciul postal cu aceasta tara.
 + 
Articolul 2Apartenenta trimiterilor postaleOrice trimitere postala aparţine expeditorului atât timp cat nu a fost distribuita celui în drept, cu excepţia cazului în care trimiterea a fost retinuta prin aplicarea legislaţiei tarii de destinatie.
 + 
Articolul 3Crearea unui nou serviciuAdministraţiile pot, de comun acord, sa creeze un serviciu nou, neprevazut în mod expres prin actele Uniunii. Taxele referitoare la noul serviciu sunt fixate de către fiecare administratie interesata, ţinându-se seama de cheltuielile de exploatare a serviciului.
 + 
Articolul 4Unitatea monetaraUnitatea monetara prevăzută în art. 7 al Constituţiei Uniunii Postale Universale şi utilizata în convenţie şi în aranjamente, precum şi în regulamentele lor de aplicare este dreptul special de tragere (DST).
 + 
Articolul 5Timbre postaleNumai administraţiile postale emit timbre postale care atesta plata francarii conform actelor Uniunii. Marcile de francare postala, amprentele masinilor de francat şi amprentele imprimate sau alte procedee de imprimare sau timbrare conforme dispoziţiilor regulamentului nu pot fi utilizate decat cu autorizatia administraţiei postale.2. Subiectele şi motivele timbrelor postale trebuie să fie conforme spiritului din preambulul Constituţiei Uniunii Postale Universale şi deciziilor luate de către organele Uniunii.
 + 
Articolul 6Taxe1. Taxele referitoare la diferitele servicii postale internationale sunt fixate în convenţie şi aranjamente. Aceasta fixare a taxelor trebuie să se faca, în principiu, în relaţie cu costurile aferente furnizarii acestor prestatii.2. Taxele aplicate, inclusiv cele fixate cu titlu indicativ în acte, trebuie să fie cel puţin egale cu cele aplicate trimiterilor din regim interior, care prezinta aceleasi caracteristici (categorie, cantitate, termen de prelucrare etc.).3. Administraţiile postale sunt autorizate să depăşească toate taxele care figurează în convenţie şi în aranjamente, inclusiv cele care nu sunt fixate cu titlu indicativ:3.1. dacă taxele pe care ele le aplica pentru acelasi serviciu în regimul lor interior sunt mai ridicate decat cele fixate;3.2. dacă acest lucru este necesar pentru acoperirea costurilor de exploatare a serviciilor lor sau pentru oricare alt motiv rezonabil.4. Este interzis să se perceapa de la clienti taxe postale, indiferent de natura lor, altele decat cele care nu sunt prevăzute în convenţie şi în aranjamente.5. În afara cazurilor prevăzute prin convenţie şi aranjamente, fiecare administratie postala păstrează taxele pe care le-a perceput.
 + 
Articolul 7Francare postala1. Principiu.1.1. Cazurile de francare postala sunt în mod expres prevăzute prin convenţie şi prin aranjamente.2. Serviciul postal.2.1. Trimiterile postei de scrisori referitoare la serviciul postal, expediate de către administraţiile postale sau birourile lor, sunt scutite de orice taxa postala.2.2. Sunt scutite de toate taxele postale, cu excepţia suprataxelor aeriene, trimiterile postei de scrisori referitoare la serviciul postal:2.2.1. schimbate între organele Uniunii Postale Universale şi organele uniunilor restranse;2.2.2. schimbate între organele acestor uniuni;2.2.3. expediate de către sus-mentionatele organe administratiilor postale sau birourilor lor.3. Prizonieri de razboi şi internati civili.3.1. Sunt scutite de toate taxele postale, cu excepţia suprataxelor aeriene, trimiterile postei de scrisori, coletele postale şi trimiterile serviciilor financiare postale adresate prizonierilor de razboi sau expediate de către ei fie direct, fie prin intermediul birourilor menţionate în regulament. Beligerantii primiti sau internati intr-o tara neutra sunt asimilati prizonierilor de razboi propriu-zisi în ceea ce priveste aplicarea dispoziţiilor precedente.3.2. Dispozitiile prevăzute la pct. 3.1. se aplică şi trimiterilor postei de scrisori, coletelor postale şi trimiterilor din serviciile financiare provenind din alte tari, adresate persoanelor civile internate conform Convenţiei de la Geneva din 12 august 1949, referitoare la protectia persoanelor civile în timp de razboi, sau expediate de către ele fie direct, fie prin intermediul birourilor menţionate în regulament.3.3. Birourile menţionate în regulament beneficiaza şi ele de scutire postala pentru posta de scrisori, coletele postale şi trimiterile din serviciile financiare postale privind persoanele vizate la pct. 3.1. şi 3.2., pe care ele le expediaza sau le primesc fie direct, fie cu titlu de intermediari.3.4. Coletele sunt admise în cutie postala până la greutatea de 5 kilograme. Limita de greutate este extinsa la 10 kilograme pentru trimiterile al caror continut este indivizibil şi pentru cele care sunt adresate unui camp sau oamenilor săi de incredere pentru a fi distribuite prizonierilor.4. Cecograme.4.1. Cecogramele sunt scutite de toate taxele postale, cu excepţia suprataxelor aeriene.
 + 
Partea A DOUADispozitii referitoare la posta de scrisori: oferta de prestatii + 
Capitolul 1Servicii de baza + 
Articolul 8Trimiterile postei de scrisori1. Trimiterile postei de scrisori sunt clasificate conform urmatoarelor doua sisteme. Fiecare administratie postala este libera sa aleaga sistemul pe care ea îl aplica traficului sau de plecare.2. Primul sistem este bazat pe viteza de prelucrare a trimiterilor. Acestea din urma sunt repartizate în:2.1. trimiteri prioritare: trimiteri transportate pe calea cea mai rapida (aeriana sau de suprafaţa) cu prioritate; limita de greutate: 2 kg în general, 5 kg pentru trimiteri cărţi şi brosuri (serviciu facultativ); 7 kg pentru cecograme;2.2. trimiteri neprioritare: trimiteri pentru care expeditorul a ales un tarif mai puţin ridicat, care implica un termen de distribuire mai lung; limite de greutate: identice cu cele de la pct. 2.1.3. Al doilea sistem este bazat pe conţinutul trimiterilor. Acestea din urma sunt repartizate în:3.1. scrisori şi cărţi postale, denumite colectiv LC; limita de greutate 2 kilograme;3.2. imprimate, cecograme şi pachete mici, denumite colectiv AO; limite de greutate: 2 kilograme pentru pachetele mici, 5 kilograme pentru imprimate, 7 kilograme pentru cecograme.4. În sistemul de clasificare bazat pe continut:4.1. trimiterile postei de scrisori, transportate pe cale aeriana cu prioritate, sunt denumite trimiteri-avion;4.2. trimiterile de suprafaţa, transportate pe cale aeriana cu prioritate redusa, sunt denumite trimiteri S.A.L.5. Fiecare administratie are posibilitatea de a admite ca trimiterile prioritare şi scrisorile-avion să fie constituite dintr-o foaie de hartie, indoita în mod convenabil şi lipita pe toate laturile. Asemenea trimiteri sunt denumite aerograme.6. Curierul constituit din trimiteri ale postei din scrisori depuse în numar de către un acelasi expeditor, primit în aceeasi depesa sau în depese separate, conform condiţiilor precizate în regulament, este denumit curier în numar.7. Sacii speciali conţinând ziare, scrieri periodice, cărţi şi alte obiecte imprimate, pe adresa aceluiasi destinatar şi pentru aceeasi adresa, sunt, în ambele sisteme, denumiti saci M; limita de greutate: 30 kilograme.8. Limitele de dimensiuni şi condiţiile de acceptare, precum şi particularitatile referitoare la limitele de greutate sunt prezentate în regulament.
 + 
Articolul 9Taxa de francare1. Administratia de origine fixeaza taxele de francare pentru transportul trimiterilor postei de scrisori pe toata intinderea Uniunii. Taxele de francare cuprind distribuirea trimiterilor la domiciliul destinatarilor, atunci când serviciul de distribuire este organizat în tarile de destinatie pentru trimiterile despre care este vorba. Condiţiile de aplicare sunt prezentate în regulament.2. Taxele de francare indicative sunt menţionate în tabloul de mai jos:

Felul trimiterii Treptele de greutate Taxele de francare indicative (DST)
  1 2 3
  2.1. Taxele în sistemul bazat pe viteză:
       
  Trimiteri prioritare până la 20 g 0,37
    peste 20 g până la 100 g 0,88
    peste 100 g până la 250 g 1,76
    peste 250 g până la 500 g 3,38
    peste 500 g până la 1000 g 5,88
    peste 1000 g până la 2000 g 9,56
    pe treapta suplimentară de 1000 g 4,78
      (facultativ)
  Trimiteri neprioritare până la 20 g 0,18
    peste 20 g până la 100 g 0,40
    peste 100 g până la 250 g 0,74
    peste 250 g până la 500 g 1,32
    peste 500 g până la 1000 g 2,21
    peste 1000 g până la 2000 g 3,09
    pe treapta suplimentară de 1000 g 1,54
      (facultativ)
    2.2. Taxe în sistemul pe conţinut:  
  Scrisori până la 20 g 0,37
    peste 20 g până la 100 g 0,88
    peste 100 g până la 250 g 1,76
    peste 250 g până la 500 g 3,38
    peste 500 g până la 1000 g 5,88
    peste 1000 g până la 2000 g 9,56
  Cărţi poştale   0,26
  Imprimate până la 20 g 0,18
    peste 20 g până la 100 g 0,40
    peste 100 g până la 250 g 0,74
    peste 250 g până la 500 g 1,32
    peste 500 g până la 1000 g 2,21
    peste 1000 g până la 2000 g 3,09
    pe treapta suplimentară de 1000 g 1,54
  Pachete mici peste 20 g până la 100 g 0,40
    peste 100 g până la 250 g 0,74
    peste 250 g până la 500 g 1,32
    peste 500 g până la 1000 g 2,21
    peste 1000 g până la 2000 g 3,09

3. Consiliul de exploatare postala este autorizat sa revizuiasca şi sa modifice în intervalul dintre doua congrese, sub rezerva aprobării consiliului de administratie, taxele indicative menţionate la paragraful 2. Taxele revizuite vor avea ca baza media taxelor fixate de către membrii uniunii pentru trimiterile internationale prezentate în tara lor.4. Administratia de origine are posibilitatea de a acorda, pentru trimiterile postei de scrisori care conţin:4.1. ziare şi scrieri periodice publicate în tara sa, o reducere care nu poate depăşi 50% din tariful aplicabil categoriei de trimiteri utilizate;4.2. cărţi şi brosuri, partituri muzicale şi harti geografice care nu conţin nici o publicitate sau reclama, alta decat aceea care figurează pe coperta sau pe paginile de garda ale acestor obiecte, aceeasi reducere cu cea prevăzută la pct. 4.1.5. Taxa aplicabila sacilor M este calculată pe trepte de 1 kilogram până la concurenta greutatii totale a fiecarui sac. Administratia de origine are posibilitatea sa acorde pentru acesti saci o reducere de taxa care poate ajunge până la 20% din taxa aplicabila pentru categoria de trimiteri utilizata. Aceasta reducere poate fi independenta de reducerile prevăzute la paragraful 4.6. Administratia de origine are posibilitatea de a aplica trimiterilor nenominalizate taxe diferite de cele aplicate trimiterilor normalizate. Trimiterile normalizate sunt definite în regulament.7. În sistemul bazat pe continut, reunirea, intr-o singura trimitere, de obiecte pasibile de taxe diferite este autorizata cu condiţia ca greutatea totala sa nu fie superioara greutatii maxime prevăzute pentru categoria a carei limita de greutate este cea mai ridicata. Taxa aplicabila unei astfel de trimiteri este, după cum doreste administratia de origine, aceea a categoriei al carei tarif este cel mai ridicat sau suma diferitelor taxe aplicabile fiecarui element al trimiterii. Aceste trimiteri poarta menţiunea trimiteri mixte. + 
Articolul 10Tarifarea conform modului de indrumare sau vitezei1. Taxele aplicabile trimiterilor prioritare, care sunt intotdeauna transportate pe calea cea mai rapida (aeriana sau de suprafaţa), cuprind eventualele costuri suplimentare ale transmiterii rapide.2. Administraţiile care aplica sistemul bazat pe continut sunt autorizate:2.1. sa perceapa suprataxe pentru trimiterile-avion.Suprataxele trebuie să fie în relaţie cu cheltuielile de transport aerian şi să fie uniforme pentru cel puţin ansamblul teritoriului fiecarei tari de destinatie, indiferent care ar fi indrumarea utilizata. Pentru calculul suprataxei aplicabile unei trimiteri-avion, administraţiile sunt autorizate sa tina seama de greutatea formularelor utilizate de public, eventual anexate;2.2. sa perceapa, pentru trimiterile S.A.L., suprataxe inferioare acelora pe care ele le percep pentru trimiterile-avion;2.3. sa fixeze taxe combinate pentru formarea trimiterilor-avion şi a trimiterilor S.A.L., ţinând seama de costul prestatiilor lor postale şi de sumele de platit pentru transport aerian.3. Reducerile de taxe conform art. 9 paragrafele 4 şi 5 se aplică şi trimiterilor transportate prin avion, dar nici o reducere nu este acordată părţii din taxa destinata sa acopere cheltuielile acestui transport.
 + 
Articolul 11Tarife preferenţialeDincolo de limita minima a taxelor fixate la art. 6 paragraful 2, administraţiile postale au posibilitatea de a acorda taxe reduse, bazate pe legislatia lor interna, pentru trimiterile postei de scrisori prezentate în tara lor. Ele au, în special, posibilitatea de a acorda tarife preferenţiale clientilor lor care au trafic postal important.
 + 
Articolul 12Taxe speciale1. Nici o taxa de distribuire nu poate fi perceputa de la destinatar pentru pachetele mici cu o greutate mai mica de 500 g.2. Când pachetele mici cu o greutate de peste 500 g sunt supuse unei taxe de distribuire în regimul intern, aceeasi taxa putand fi perceputa pentru pachetele mici care provin din strainatate.3. Administraţiile sunt autorizate sa perceapa, în cazurile menţionate mai jos, aceleasi taxe ca în regimul intern:3.1. taxa de prezentare în ultima limita de ora, perceputa de la expeditor;3.2. taxa de prezentare în afara orelor normale de deschidere a ghiseelor, perceputa de la expeditor;3.3. taxa de colectare de la domiciliul expeditorului, perceputa de la acesta din urma;3.4. taxa de retragere în afara orelor normale de deschidere a ghiseelor, perceputa de la destinatar;3.5. taxa de post-restant, perceputa de la destinatar;3.6. taxa de magazinaj pentru orice trimitere din posta de scrisori care depăşeşte 500 g şi pe care destinatarul acesteia nu a preluat-o în termenul în care trimiterea a fost ţinuta la dispoziţia lui fără cheltuieli. Aceasta taxa nu se aplică cecogramelor.
 + 
Articolul 13Francarea1. În general trimiterile postei de scrisori trebuie să fie complet francate de către expeditor. Modalitatile de francare sunt definite în regulament.2. Administratia de origine are posibilitatea sa predea expeditorilor trimiterile postei de scrisori nefrancate sau insuficient francate, pentru ca acestia să le completeze ei insusi francarea.3. Administratia de origine poate, de asemenea, sa francheze trimiterile postei de scrisori nefrancate sau sa completeze francarea trimiterilor insuficient francate şi sa incaseze valoarea lipsa de la expeditor. În acest caz ea este autorizata sa perceapa şi o taxa de prelucrare de 0,33 DST maximum. Lipsa francarii este reprezentata printr-una dintre modalitatile definite în regulament.4. În cazurile în care posibilitatile descrise la paragrafele 2 şi 3 nu sunt aplicate, trimiterile nefrancate sau insuficient francate sunt pasibile, în sarcina destinatarului, sau a expeditorului când este vorba de trimiteri returnate, de o taxa speciala, al carei calcul este definit în regulament.
 + 
Articolul 14Francarea trimiterilor postei de scrisori la bordul vapoarelor1. Trimiterile prezentate la bordul unui vapor în timpul stationarii în doua puncte extreme ale parcursului sau intr-una dintre escalele intermediare trebuie să fie francate cu timbre postale şi conform tarifului din tara în apele careia se găseşte nava.2. Dacă prezentarea trimiterilor la bordul vaporului are loc în plina mare, trimiterile pot fi francate, în afara unei înţelegeri speciale între administraţiile interesate, cu timbre postale şi conform tarifului tarii careia îi aparţine sau de care depinde vaporul. Trimiterile francate în aceste condiţii trebuie să fie predate oficiului postal din escala, de îndată ce este posibil după sosirea vaporului.
 + 
Articolul 15Cupoane-răspuns internationale1. Administraţiile postale au posibilitatea sa vanda cupoane-răspuns internationale, emise de biroul international, şi să le limiteze vanzarea conform legislaţiei lor interne.2. Valoarea cuponului-răspuns este de 0,74 DST. Preţul de vanzare fixat de către administraţiile interesate nu poate fi inferior acestei valori.3. Cupoanele-răspuns sunt schimbabile în orice tara membra contra unui sau mai multor timbre postale reprezentand francarea minima a unei trimiteri prioritare simple sau a unei scrisori-avion simple, expediate în strainatate. Dacă legislatia interna a tarii de schimb nu interzice, cupoanele-răspuns sunt schimbabile şi contra intreguri postale sau contra altor marci sau amprente de francare postala.4. Administratia unei tari membre are, în plus, posibilitatea de a solicita prezentarea simultana a cupoanelor-răspuns şi a trimiterilor de francat în schimbul cupoanelor-răspuns.
 + 
Capitolul 2Servicii speciale + 
Articolul 16Trimiteri recomandate1. Trimiterile postei de scrisori pot fi expediate recomandat.2. Taxa trimiterilor recomandate trebuie să fie achitata dinainte. Ea se compune din taxa de francare a trimiterii, conform sistemului sau de clasificare şi categoriei sale, şi dintr-o taxa fixa de recomandare de 1,31 DST maximum. Pentru fiecare sac M, administraţiile percep, în locul unei taxe unitare, o taxa globală care nu depăşeşte de cinci ori taxa unitara.3. În cazurile în care sunt necesare măsuri excepţionale de securitate, administraţiile pot sa perceapa de la expeditori sau de la destinatari, în plus faţă de taxa mentionata la pct. 2, taxele speciale prevăzute prin legislatia interna.4. Administraţiile postale dispuse să îşi asume riscurile care rezultă dintr-un caz de forta majoră sunt autorizate sa perceapa o taxa speciala de 0,13 DST maximum pentru fiecare trimitere recomandata.
 + 
Articolul 17Trimiteri cu predare atestata1. Trimiterile postei de scrisori pot fi expediate prin serviciul trimiterilor cu predare atestata, în relatiile dintre administraţiile care se insarcineaza cu acest serviciu.2. Taxa trimiterilor cu predare atestata este achitata dinainte. Ea se compune din taxa de francare a trimiterii, conform sistemului sau de clasificare şi categoriei sale, şi din taxa de predare atestata, fixata de către administratia de origine. Aceasta taxa trebuie să fie inferioara taxei de recomandare.
 + 
Articolul 18Trimiteri cu valoare declarata1. Trimiterile prioritare şi neprioritare şi scrisorile care conţin hartii-valoare, documente sau obiecte de valoare sunt denumite trimiteri cu valoare declarata şi pot fi schimbate cu asigurarea continutului pentru valoarea declarata de expeditor. Acest schimb este limitat la relatiile dintre administraţiile postale care s-au declarat de acord pentru acceptarea acestor trimiteri, fie în relatiile lor reciproce, fie într-un singur sens.2. Suma valorii declarate este, în principiu, nelimitata. Fiecare administratie are posibilitatea sa limiteze declararea valorii, în ceea ce priveste, la o sumă care nu poate fi mai mica de 4000 DST. Totusi limita valorii declarate, adoptata în serviciul intern, este aplicabila, dacă ea este inferioara acestei sume.3. Taxa trimiterilor cu valoare declarata trebuie să fie achitata dinainte. Ea se compune din taxa de francare simpla, taxa fixa de recomandare, prevăzută la art. 16 paragraful 2 şi dintr-o taxa de asigurare.4. În locul taxei fixe de recomandare, administraţiile postale au posibilitatea sa perceapa taxa corespunzătoare din serviciul lor intern sau, în mod excepţional, o taxa de maximum 3,27 DST.5. Taxa de asigurare este de 0,33 DST maximum pentru 65,34 sau fractiune de 65,34 DST declarati, sau de 0,5% din treapta de valoare declarata. Aceasta taxa este aplicabila indiferent care ar fi tara de destinatie, chiar în tarile care îşi asuma riscurile ce ar putea rezultă în caz de forta majoră.6. În cazurile în care sunt necesare măsuri de securitate, excepţionale, administraţiile pot sa perceapa de la expeditori sau de la destinatari, în plus faţă de taxele menţionate la paragrafele 3, 4 şi 5, taxele speciale prevăzute în legislatia lor interna.
 + 
Articolul 19Trimiteri expres1. La cererea expeditorilor şi pentru destinaţia tarilor ale caror administratii se insarcineaza cu acest serviciu, trimiterile postei de scrisori sunt distribuite prin curier special, de îndată ce este posibil, după sosirea lor în oficiul de distribuire. Orice administratie are dreptul sa limiteze acest serviciu la trimiterile prioritare, trimiterile-avion sau, dacă este vorba de singura cale utilizata între doua administratii, la trimiterile LC de suprafaţa. Trimiterile expres pot fi tratate şi în alt fel, atât timp cat nivelul de calitate general al serviciului oferit destinatarului este cel puţin la fel de ridicat ca acela obţinut atunci când se apeleaza la curier special.2. Dacă trimiterile care sosesc la oficiul de distribuire după ultima distribuire obisnuita a zilei, ele sunt distribuite prin curier special în aceeasi zi şi în aceleasi condiţii ca acelea aplicate în regimul intern în tarile care ofera aceasta prestatie.3. Administraţiile care au mai multe filiere de transmitere a curierului postei de scrisori trebuie să inlesneasca trecerea trimiterilor expres prin filiera de transmitere interna cea mai rapida, la sosirea acestora în biroul de schimb al curierului de sosire, şi sa trateze apoi aceste trimiteri cat mai rapid posibil.4. Trimiterile expres sunt supuse, în afara taxei de francare, la o taxa care se ridica cel puţin la nivelul sumei de francare a unei trimiteri simple prioritare/neprioritare, după caz, sau al unei scrisori simple şi la maximum 1,63 DST. Pentru fiecare sac M, administraţiile percep, în locul unei taxe unitare, o taxa globală care nu depăşeşte de cinci ori taxa unitara. Aceasta taxa trebuie să fie achitata complet dinainte.5. Când predarea prin expres antreneaza constrangeri speciale, o taxa complementara poate fi perceputa conform dispoziţiilor referitoare la trimiterile de aceeasi natura din regimul intern.6. Dacă reglementarea administraţiei de destinatie o permite, destinatarii pot solicita oficiului de distribuire predarea prin expres la sosirea trimiterilor care le sunt destinate. În acest caz, administratia de destinatie este autorizata sa perceapa, în momentul distribuirii, taxa aplicabila în serviciul sau intern.
 + 
Articolul 20Confirmarea de primire1. Expeditorul unei trimiteri recomandate, al unei trimiteri cu predare atestata sau al unei trimiteri cu valoare declarata poate solicita, în momentul prezentarii, o confirmare de primire, platind taxa de maximum 0,98 DST. Confirmarea de primire este returnata expeditorului pe calea cea mai rapida (aeriana sau de suprafaţa).2. Când expeditorul reclama o confirmare de primire care nu i-a parvenit în termenul normal, nu i se mai percepe o a doua taxa.
 + 
Articolul 21Predare în mana proprie1. La cererea expeditorului şi în relatiile dintre administraţiile care şi-au dat consimtamantul, trimiterile recomandate, trimiterile cu predare atestata şi trimiterile cu valoare declarata sunt predate în mana proprie. Administraţiile pot să se puna de acord sa nu admita acest lucru decat pentru trimiterile respective, insotite de o confirmare de primire. În toate cazurile, expeditorul plateste o taxa de predare în mana proprie de 0,16 DST maximum.
 + 
Articolul 22Trimiteri scutite de taxe şi drepturi1. În relatiile dintre administraţiile postale care s-au declarat de acord în aceasta privinta, expeditorii pot sa ia în sarcina lor, prin intermediul unei declaratii prealabile la oficiul postal de origine, totalitatea taxelor şi a drepturilor cu care sunt grevate trimiterile la distribuire. Atât timp cat o trimitere nu a fost predata destinatarului, expeditorul poate, ulterior prezentarii, să solicite ca trimiterea să fie predata cu scutire de taxe şi drepturi.2. În cazurile prevăzute în paragraful 1, expeditorii se angajează sa plateasca sumele care ar putea fi reclamate de către oficiul postal de distribuire. Eventual, ei trebuie să efectueze o plata provizorie.3. Administratia de origine percepe de la expeditor o taxa de 0,98 DST maximum, pe care ea o păstrează ca remuneratie pentru serviciile furnizate în tara de origine.4. În caz de cerere formulata ulterior prezentarii, administratia de origine percepe în plus o taxa aditionala de 1,31 DST per cerere. Dacă cererea trebuie să fie transmisa pe calea telecomunicatiilor, expeditorul trebuie să plateasca şi taxa corespunzătoare.5. Administratia de destinatie este autorizata sa perceapa, per trimitere, o taxa de comision de 0,98 DST maximum. Aceasta taxa este independenta de taxa de prezentare la vama. Ea este perceputa de la expeditor în profitul administraţiei de destinatie.6. Orice administratie are dreptul sa limiteze serviciul de trimiteri, scutite de taxe şi drepturi, la trimiterile recomandate şi la trimiterile cu valoare declarata.
 + 
Articolul 23Serviciul de corespondenta comerciala-răspuns internationala1. Administraţiile pot sa convina între ele sa participe la un serviciu facultativ, denumit în continuare corespondenta comerciala-răspuns internationala (CCRI).2. Administraţiile care asigura acest serviciu trebuie să respecte dispozitiile definite în regulament.3. Administraţiile pot totusi conveni, bilateral, sa stabileasca alt sistem între ele.4. Administraţiile pot pune în aplicare un sistem de compensare care să tina seama de costurile suportate.
 + 
Articolul 24Materii biologice perisabile. Materii radioactive.1. Materiile biologice perisabile şi materiile radioactive, condiţionate şi ambalate conform dispoziţiilor respective din regulament, sunt supuse tarifului trimiterilor prioritare sau tariful scrisorilor şi recomandarii. Admiterea lor este limitata la relatiile dintre administraţiile postale care s-au declarat de acord pentru acceptarea acestor trimiteri fie în relatiile lor reciproce, fie într-un singur sens. Asemenea materii sunt indrumate pe calea cea mai rapida, sub rezerva achitarii suprataxelor aeriene corespunzătoare.2. Materiile biologice perisabile nu pot fi schimbate decat între laboratoare calificate oficial recunoscute, în timp ce materiile radioactive nu pot fi prezentate decat de către expeditori clar autorizati.
 + 
Capitolul 3Dispozitii speciale + 
Articolul 25Prezentarea în strainatate a trimiterilor din posta de scrisori1. Nici o tara membra nu este obligata sa indrume nici sa distribuie destinatarilor trimiterile postei de scrisori pe care expeditori, rezidand pe teritoriul sau le prezinta sau fac să fie prezentate intr-o tara străină, pentru a beneficia de condiţiile tarifare mai favorabile care sunt acolo aplicabile.2. Dispozitiile prevăzute în paragraful 1 se aplică fără distinctie fie trimiterilor postei de scrisori pregatite în tara de rezidenta a expeditorului şi transportate apoi peste frontiera, fie trimiterilor postei de scrisori confectionate intr-o tara străină.3. Administratia de destinatie are dreptul să solicite expeditorului şi, în lipsa acestuia, administraţiei de prezentare, plata tarifelor interne. Dacă nici expeditorul, nici administratia de prezentare nu accepta sa plateasca aceste tarife într-un termen fixat de către administratia de destinatie, aceasta poate fie sa returneze trimiterile administraţiei de prezentare având dreptul să fie rambursata cu cheltuielile de retur, fie să le trateze conform propriei legislatii.4. Nici o tara membra nu este obligata sa indrume nici sa distribuie destinatarilor trimiterile postei de scrisori, pe care expeditorii le-au prezentat în cantitate mare intr-o alta tara decat aceea în care rezideaza, fără sa perceapa o remuneratie adecvata. Administraţiile de destinatie au dreptul să solicite administraţiei de prezentare o remuneratie în raport cu costurile suportate, care nu va fi superioara valorii celei mai ridicate dintre urmatoarele doua formule: fie 80% din tariful intern aplicabil unor trimiteri echivalente, fie 0,14 DST per trimitere plus 1 DST pe kilogram. Dacă administratia de prezentare nu accepta sa plateasca valoarea reclamata într-un termen fixat de către administratia de destinatie, aceasta poate fie sa returneze trimiterile administraţiei de prezentare, având dreptul să fie rambursata cu cheltuielile de retur, fie să le trateze conform propriei sale legislatii.
 + 
Articolul 26Trimiteri neadmise. Interdictii.1. Trimiterile care nu indeplinesc condiţiile cerute prin convenţie şi regulament nu sunt admise.2. Trimiterile, altele decat trimiterile cu valoare declarata, nu pot contine monede, bilete de banca, bancnote sau valori la purtator, cecuri de calatorie, platina, aur sau argint, manufacturat sau nu, pietre pretioase, bijuterii şi alte obiecte pretioase. Totusi, dacă legislatia interna a tarilor de origine şi de destinatie o permit, aceste obiecte pot fi expediate în plic inchis, ca trimiteri recomandate.3. Scrisorile nu pot contine documente având caracter de corespondenta actuala şi personala, schimbate între alte persoane decat expeditorul şi destinatarul sau persoanele care locuiesc cu ei. Dacă se constata prezenta acestora, administratia tarii de origine sau de destinatie le trateaza conform legislaţiei sale.4. În afara excepţiilor prevăzute în regulament, imprimatele şi cecogramele:4.1. nu pot sa comporte nici o adnotare, nici sa conţină vreun document care să aibă caracter de corespondenta actuala şi personala;4.2. nu pot sa conţină nici un timbru postal, nici o formula de francare, obliterata sau nu, nici o hartie reprezentand vreo valoare.5. Introducerea în trimiterile postei de scrisori a obiectelor menţionate mai jos este interzisa:5.1. stupefiantele şi substantele psihotrope;5.2. materiile explozibile, inflamabile sau alte materii periculoase; totusi materiile biologice perisabile şi materiile radioactive menţionate în art. 24 nu cad sub incidenţa acestei interdictii;5.3. obiectele obscene sau imorale;5.4. obiectele al caror import sau circulatie este interzisa în tara de destinatie;6. Introducerea de animale vii în trimiterile postei de scrisori este interzisa.6.1. Sunt totusi admise în trimiterile postei de scrisori, altele decat trimiterile cu valoare declarata:6.1.1. albinele, lipitorile şi viermii de matase;6.1.2. parazitii şi distrugatorii insectelor nocive, destinati în controlul acestor insecte şi schimbati între instituţiile oficial recunoscute.7. Tratamentul trimiterilor admise din greseala este prevăzut în regulament. Totusi trimiterile care conţin obiectele menţionate la pct. 5.1., 5.2 şi 5.3 nu sunt în nici un caz indrumate la destinatie, nici distribuite destinatarilor, nici returnate la origine.
 + 
Articolul 27Reexpedierea1. În caz de schimbare a adresei destinatarului, trimiterile postei de scrisori îi sunt imediat reexpediate în condiţiile prevăzute în serviciul intern.2. Trimiterile nu sunt totusi reexpediate:2.1. dacă expeditorul le-a interzis reexpedierea printr-o adnotare facuta în adresa, intr-o limbă cunoscuta în tara de destinatie;2.2. dacă ele comporta, deasupra adresei destinatarului, menţiunea sau ocupantului locului.3. Administraţiile care percep o taxa pentru cererile de reexpediere în serviciul lor intern sunt autorizate sa perceapa aceeasi taxa în serviciul international.4. Nici un supliment de taxa nu este perceput pentru trimiterile postei de scrisori reexpediate dintr-o tara în alta, în afara excepţiilor prevăzute de regulament. Totusi administraţiile care percep o taxa de reexpediere în serviciul lor intern sunt autorizate sa perceapa aceeasi taxa pentru trimiterile postei de scrisori reexpediate în propriul lor serviciu.5. Condiţiile de reexpediere reies din regulament.
 + 
Articolul 28Trimiteri nedistribuibile1. Sunt considerate ca trimiteri nedistribuibile acele trimiteri care nu au putut fi predate destinatarilor dintr-o cauza anume.2. Returnarea trimiterilor nedistribuibile, precum şi termenul lor de pastrare sunt prevăzute în regulament.3. Nici un supliment de taxa nu este perceput pentru trimiterile nedistribuibile returnate tarii de origine, în afara excepţiilor prevăzute în regulament. Totusi administraţiile care percep o taxa de retur în serviciul lor intern sunt autorizate sa perceapa aceeasi taxa pentru trimiterile din regim international care le sunt returnate.
 + 
Articolul 29Retragere. Modificarea sau corectarea adresei la cererea expeditorului1. Expeditorul unei trimiteri din posta de scrisori poate cere retragerea din serviciu, modificarea sau corectarea adresei, atât timp cat trimiterea:1.1. nu a fost predata destinatarului;1.2. nu a fost confiscata sau distrusa de către autoritatea competentă pentru incalcarea art. 26;1.3. nu a fost retinuta în virtutea legislaţiei tarii de destinatie.2. Fiecare administratie este obligata sa accepte cererile de retragere, de modificare sau de corectare a adresei, referitoare la orice trimitere din posta de scrisori, prezentată în serviciile altor administratii, dacă legislatia sa permite acest lucru.3. Expeditorul trebuie să plateasca, pentru fiecare cerere, o taxa speciala de 1,31 DST maximum.4. Cererea este transmisa pe cale postala sau pe caile telecomunicatiilor, pe cheltuiala expeditorului. Condiţiile de transmitere şi dispozitiile referitoare la utilizarea caii de telecomunicatii sunt prevăzute în regulament.5. Pentru fiecare cerere de retragere, de modificare sau de corectare a adresei referitoare la mai multe trimiteri prezentate simultan la acelasi oficiu postal de către acelasi expeditor pe adresa aceluiasi destinatar nu se percep decat o singură dată taxele prevăzute la paragrafele 3 şi 4.
 + 
Articolul 30Reclamatii1. Reclamatiile sunt admise în termen de un an, începând cu a doua zi după prezentarea trimiterii.2. În timpul acestei perioade, reclamatiile sunt acceptate de îndată ce problema este semnalata de către expeditor sau de către destinatar. Totusi, când reclamatia unui expeditor se referă la o trimitere nedistribuita şi când termenul de indrumare prevăzut nu este inca expirat, se convine a se informa expeditorul asupra acestui termen.3. Fiecare administratie este obligata sa accepte reclamatiile referitoare la orice trimitere prezentată în serviciile celorlalte administratii.4. Prelucrarea reclamatiilor este gratuita. Totusi, dacă utilizarea cailor de telecomunicatii sau a serviciului EMS este solicitata, cheltuielile suplimentare sunt, în principiu, în sarcina solicitantului. Dispozitiile referitoare la acest lucru sunt prevăzute în regulament.
 + 
Capitolul 4Probleme vamale + 
Articolul 31Controlul vamalAdministraţiile postale din tara de origine şi din cea de destinatie sunt autorizate sa supuna trimiterile postei de scrisori controlului vamal, conform legislaţiei din aceste tari.
 + 
Articolul 32Taxa de prezentare la vamaTrimiterile supuse controlului vamal în tara de origine sau de destinatie, după caz, pot fi supuse unei taxe postale speciale de 2,61 DST maximum. Pentru fiecare sac M, taxa speciala poate ajunge până la 3,27 DST maximum. Aceasta taxa nu este perceputa decat pentru prezentarea la vama şi vamuirea trimiterilor care au fost supuse drepturilor vamale sau oricărui alt drept de aceeasi natură.
 + 
Articolul 33Drepturi vamale şi alte drepturiAdministraţiile postale sunt autorizate sa perceapa de la expeditorii sau destinatarii trimiterilor, după caz, drepturile vamale şi orice alte eventuale drepturi.
 + 
Capitolul 5Responsabilitate + 
Articolul 34Responsabilitatea administratiilor postale. Despăgubiri1. Generalitati1.1. În afara cazurilor prevăzute la art. 35, administraţiile postale raspund de:1.1.1. pierderea, spolierea sau avarierea trimiterilor recomandate şi a trimiterilor cu valoare declarata;1.1.2. pierderea trimiterilor cu predare atestata.1.2. Administraţiile postale se pot angaja sa acopere riscurile care decurg dintr-un caz de forta majoră.2. Trimiteri recomandate.2.1. Expeditorul unei trimiteri recomandate are dreptul la o despăgubire în caz de pierdere a trimiterii sale.2.1.1. Despăgubirea pentru pierderea unei trimiteri recomandate se ridica la 30 DST, inclusiv valoarea taxelor platite cu ocazia prezentarii trimiterii;2.1.2. Despăgubirea pentru un sac M recomandat se ridica la 150 DST, inclusiv valoarea taxelor platite cu ocazia prezentarii sacului M.2.2. Expeditorul unei trimiteri recomandate are dreptul la o despăgubire, dacă conţinutul trimiterii sale este spoliat sau avariat. Ambalajul trebuie totusi sa fi fost recunoscut ca suficient pentru a garanta în mod eficient conţinutul contra riscurilor accidentale de spoliere sau avariere.2.2.1. Despăgubirea pentru o trimitere recomandata spoliata sau avariata corespunde, în principiu, valorii reale a pagubei. Ea nu poate totusi, în nici un caz, să depăşească valorile fixate la pct. 2.1.1. şi 2.1.2. Pagubele indirecte sau beneficiile nerealizate nu sunt luate în considerare.3. Trimiteri cu predare atestata.3.1. În caz de pierdere a unei trimiteri cu predare atestata, expeditorul are dreptul la restituirea taxelor achitate.3.2. Expeditorul are, de asemenea, dreptul la rambursarea taxelor achitate, în cazul în care conţinutul a fost în intregime spoliat sau avariat. Ambalajul trebuie totusi sa fi fost recunoscut ca suficient pentru a garanta în mod eficient conţinutul contra riscurilor accidentale de spoliere sau avariere.4. Trimiteri cu valoare declarata4.1. În caz de pierdere, spoliere sau avariere a unei trimiteri cu valoare declarata, expeditorul are dreptul la o despăgubire corespunzând, în principiu, valorii reale a pagubei. Pagubele indirecte sau beneficiile nerealizate nu sunt luate în considerare. Totusi aceasta despăgubire nu poate în nici un caz să depăşească suma în DST a valorii declarate.4.2. Despăgubirea este calculată după preţul curent, convertit în DST, al obiectelor de valoare de aceeasi natura, în locul şi perioada în care ele au fost acceptate la transport. În lipsa unui pret curent, despăgubirea este calculată după valoarea obisnuita a obiectelor evaluate pe aceeasi baza.4.3. Când o despăgubire este datorata pentru pierderea, spolierea totala sau avarierea totala a unei trimiteri cu valoare declarata, expeditorul sau, după caz, destinatarul are dreptul, în plus, la restituirea taxelor şi a drepturilor achitate. Totusi taxa de asigurare nu este în nici un caz rambursabila; ea rămâne achitata administraţiei de origine.5. Prin derogare de la dispozitiile prevăzute la pct. 2.1. şi 4.1., destinatarul are dreptul la despăgubire după ce va fi fost facuta predarea unei trimiteri recomandate sau a unei trimiteri cu valoare declarata, spoliata sau avariata.6. Administratia de origine are posibilitatea de a plati expeditorilor din tara sa despăgubirile revazute prin legislatia sa interna pentru trimiterile recomandate, cu condiţia ca ele sa nu fie inferioare celor prevăzute la pct. 2.1. Acelasi lucru este valabil şi pentru administratia de destinatie, atunci când despăgubirea este plătită destinatarului. Valorile fixate la pct. 2.1 rămân totusi aplicabile:6.1. în caz de recurs contra administraţiei responsabile;6.2. dacă expeditorul renunta la drepturile sale în favoarea destinatarului sau invers.
 + 
Articolul 35Neresponsabilitatea administratiilor postale1. Administraţiile postale inceteaza să fie responsabile de trimiterile recomandate, trimiterile cu predare atestata şi trimiterile cu valoare declarata, cărora le-a fost facuta predarea în condiţiile prescrise de reglementarile lor pentru trimiteri de aceeasi natură. Responsabilitatea este totusi mentinuta:1.1. când o spoliere sau avariere a fost constatata inaintea predarii sau cu ocazia predarii trimiterii;1.2. când reglementarea interna permitand, destinatarul, eventual expeditorul, dacă este cazul unui retur la origine, formuleaza rezerve la preluarea unei trimiteri spoliate sau avariate;1.3. când reglementarea interna permitand, trimiterea recomandata a fost distribuita intr-o cutie postala şi destinatarul declara că nu a primit-o atunci când procedeaza la reclamatie;1.4. când destinatarul sau, în caz de retur la origine, expeditorul unei trimiteri cu valoare declarata, în pofida descarcarii date reglementar, declara fără intarziere administraţiei care i-a distribuit trimiterea ca a constatat o paguba. El trebuie să aduca dovada ca spolierea sau avarierea nu s-a produs după distribuirea trimiterii.2. Administraţiile postale nu sunt responsabile:2.1. în caz de forta majoră, sub rezerva art. 34 pct. 1.2.:2.2. când proba responsabilitatii lor nefiind administrata altfel, ele nu pot raspunde de trimiteri ca urmare a distrugerii documentelor de serviciu ca rezultat al unui caz de forta majoră;2.3. când paguba a fost determinata de greseala sau neglijenta expeditorului sau provine de la natura continutului;2.4. când este vorba de trimiteri al caror continut cade sub interdicţiile prevăzute la art. 26, şi aceste trimiteri au fost confiscate sau distruse de către autoritatea competentă datorita continutului lor;2.5. în caz de retinere, în virtutea legislaţiei tarii de destinatie, conform notificarii administraţiei acestei tari;2.6. când este vorba de trimiteri cu valoare declarata, care fac obiectul unei declarari frauduloase a valorii superioare valorii reale a continutului;2.7. când expeditorul nu a formulat nici o reclamatie în termen de un an, începând din a doua zi după prezentarea trimiterii.3. Administraţiile postale nu îşi asuma nici o responsabilitate în ceea ce priveste declaratia vamala, indiferent sub ce forma ar fi aceasta facuta, şi deciziile luate de către serviciile vamale cu ocazia verificării trimiterilor supuse controlului vamal.
 + 
Articolul 36Responsabilitatea expeditorului1. Expeditorul unei trimiteri din posta de scrisori este responsabil de toate pagubele cauzate celorlalte trimiteri postale ca urmare a expedierii de obiecte neadmise la transport sau a nerespectarii condiţiilor de admitere.2. Expeditorul este responsabil în aceleasi limite ca şi administraţiile postale.3. Expeditorul rămâne responsabil, chiar dacă oficiul de prezentare a acceptat o astfel de trimitere.4. Expeditorul nu este responsabil, dacă exista o greseala sau neglijenta a administratiilor sau a transporturilor.
 + 
Articolul 37Plata despăgubirii1. Sub rezerva dreptului de recurs contra administraţiei responsabile, obligaţia de a plati despăgubirea revine, după caz, administraţiei de origine sau administraţiei de destinatie.Obligaţia de a restitui taxele pentru trimiterile cu predare atestata revine administraţiei de origine.2. Expeditorul are posibilitatea sa renunte la dreptul sau la despăgubire în favoarea destinatarului. Invers, destinatarul are posibilitatea sa renunte la drepturile sale în favoarea expeditorului. Expeditorul sau destinatarul pot autoriza o terta persoana sa primeasca despăgubirea, dacă legislatia interna permite acest lucru.3. Administratia de origine sau de destinatie, după caz, este autorizata sa despagubeasca pe cel în drept în contul administraţiei care, participand la transport şi în mod reglementar atenţionata, a lasat să se scurga doua luni fără sa dea o solutie definitivă problemei sau fără sa fi semnalat:3.1. ca paguba pare să fie datorata unui caz de forta majoră;3.2. ca trimiterea ar fi fost retinuta, confiscata sau distrusa de către autoritatea competentă, datorita continutului ei, sau retinuta în virtutea legislaţiei tarii de destinatie.4. Administratia de origine sau de destinatie, după caz, este, de asemenea, autorizata sa despagubeasca pe cel în drept în cazul în care formularul de reclamatie este insuficient completat şi a trebuit să fie returnat pentru completarea informatiei, antrenand astfel depăşirea termenului prevăzut în paragraful 3.
 + 
Articolul 38Recuperarea eventuala a despăgubirii de la expeditor sau destinatar1. Dacă, după plata despăgubirii, o trimitere recomandata sau o trimitere cu valoare declarata sau o parte a continutului considerat anterior ca pierdut a fost regasit, expeditorul sau, după caz, destinatarul este avizat ca trimiterea este retinuta la dispoziţia sa o perioadă de 3 luni, contra rambursarii valorii despăgubirii platite. În acelasi timp el este intrebat cui trebuie să fie predata trimiterea. În caz de refuz sau de lipsa a raspunsului în termenul prevăzut, acelasi demers este efectuat pe lângă destinatar sau expeditor, după caz.2. Dacă expeditorul şi destinatarul renunta sa preia trimiterea, aceasta devine proprietatea administraţiei, sau, dacă este cazul, a administratiilor care au suportat paguba.3. În caz de descoperire ulterioară a unei trimiteri cu valoare declarata, al carei continut este recunoscut ca fiind de valoare inferioara sumei despăgubirii platite, expeditorul trebuie să ramburseze suma acestei despăgubiri contra preluării trimiterii, fără prejudicierea consecintelor care decurg din declararea frauduloasa a valorii.
 + 
Capitolul 6Curierul electronic + 
Articolul 39Dispozitii generale1. Administraţiile postale pot conveni între ele sa practice serviciile de curier electronic.2. Curierul electronic este un serviciu postal care utilizeaza calea telecomunicatiilor pentru a transmite, conform originalului şi în cateva secunde, mesaje primite de la expeditor, sub forma fizica sau electronică şi care trebuie să fie predate destinatarului, sub forma fizica sau electronică. În cazul predarii sub forma fizica, informaţiile sunt în general transmise, pe calea telecomunicatiilor, la cea mai mare distanta posibila, şi reproduse sub forma fizica, cat mai aproape posibil de destinatar. Mesajele sub forma fizica sub predate în plic destinatarului ca trimiteri din posta de scrisori.3. Tarifele referitoare la curierul electronic sunt fixate de către administratii avandu-se în vedere costurile şi exigentele pieţei.
 + 
Articolul 40Servicii de telecopieGama de servicii de tip bureaufax permite să se transmita texte şi ilustratii conform originalului, prin telecopie.
 + 
Articolul 41Servicii de teleimprimareGama de servicii permite transmiterea de texte şi ilustratii generate de instalaţii de informatica (PC, ordinator central).
 + 
Partea A TREIADispozitii referitoare la posta de scrisori.Relatii între administraţiile postale + 
Capitolul 1Prelucrarea trimiterilor postei de scrisori + 
Articolul 42Obiective în materie de calitate1. Administraţiile trebuie să fixeze un termen pentru prelucrarea trimiterilor prioritare şi a trimiterilor-avion şi de suprafaţa cu destinaţia sau provenienţă tarii lor. Acest termen nu trebuie să fie mai puţin favorabil celui aplicat trimiterilor comparabile din serviciul lor intern.2. Administratia de origine trebuie să publice directivele în materie de calitate a serviciului pentru trimiterile-avion destinate strainatatii, luand ca punct de reper termenele fixate de către administraţiile de origine şi de destinatie şi luand în calcul timpul de transport.3. Administraţiile postale vor intreprinde verificări periodice privind respectarea termenelor stabilite fie în cadrul anchetelor organizate de biroul international sau de uniunile restranse, fie pe bază de acorduri bilaterale.4. Este, de asemenea, de dorit ca administraţiile postale sa verifice periodic respectarea termenelor stabilite prin intermediul altor sisteme de control, în special al controalelor externe.5. Pe cat este posibil, administraţiile aplica sisteme de control al calităţii serviciului pentru depesele curierului international (atât la sosire, cat şi la plecare); este vorba de o evaluare efectuata, în măsura posibilului, începând de la prezentare până la distribuire (cap la cap).6. Toate tarile membre furnizeaza biroului international informaţii actualizate asupra ultimelor termene de admitere (orele limite de prezentare), care le servesc drept referinţa în exploatarea serviciului lor postal international.7. De îndată ce ste posibil, informaţiile trebuie să fie furnizate separat pentru fluxurile de curier prioritar şi neprioritar.
 + 
Articolul 43Schimbul de trimiteri1. Administraţiile pot să îşi expedieze reciproc, prin intermediul uneia sau mai multora dintre ele, în aceeasi măsura, depese închise, cat şi trimiteri în tranzit deschis, conform nevoilor şi convenientelor serviciului.2. Când transportul în tranzit de curier de-a lungul unei tari are loc fără participarea administraţiei postale din acea tara, aceasta din urma trebuie să fie informata dinainte. Aceasta forma de tranzit nu angajează responsabilitatea administraţiei postale a tarii de tranzit.3. Administraţiile au posibilitatea sa expedieze, prin avion, cu prioritate redusa, depesele de curier de suprafaţa, sub rezerva acordului administratiilor care primesc aceste depese în aeroporturile din tarile lor.4. Schimburile se deruleaza pe baza dispoziţiilor din regulament.
 + 
Articolul 44Schimbul de depese închise cu unitatile militare1. Depesele închise pot fi schimbate prin intermediul serviciilor teritoriale, maritime sau aeriene din alte tari:1.1. între birourile postale dintr-una dintre tarile membre şi comandamente de unităţi militare puse la dispoziţia Organizaţiei Natiunilor Unite;1.2. între comandantii acestor unităţi militare;1.3. între birourile postale dintr-o tara membra şi comandamentele de divizii navale sau aeriene, nave de razboi sau avioane militare din aceeasi tara şi care stationeaza în strainatate;1.4. între comandantii de divizii navale sau aeriene, de nave de razboi sau avioane militare ale aceleiasi tari.2. Trimiterile postei de scrisori, cuprinse în depesele menţionate la paragraful 1, trebuie să fie exclusiv pe adresa sau sa provina de la membrii unităţilor militare sau ai statelor majore şi echipajelor vapoarelor sau avioanelor de destinatie sau expeditoare ale depeselor. Tarifele şi condiţiile de expediere care le sunt aplicabile sunt determinate, după reglementarea sa, de către administratia postala a tarii care a pus la dispoziţie, unităţi militare sau careia îi apartin vapoarele sau avioanele.3. În afara unei înţelegeri speciale, administratia tarii care a pus la dispoziţie unitatea militara sau de care ţin vapoarele de razboi sau avioanele militare este datoare, faţă de administraţiile respective, pentru plata cheltuielilor de tranzit al depeselor, a cheltuielilor terminale şi a cheltuielilor de transport aerian.
 + 
Articolul 45Suspendarea temporara a serviciilorCând împrejurări extraordinare obliga o administratie postala sa suspende temporar şi în mod general sau parţial executarea serviciilor, ea trebuie să informeze imediat administraţiile interesate.
 + 
Capitolul 2Tratarea cazurilor de responsabilitate + 
Articolul 46Determinarea responsabilitatii între administraţiile postale1. Până la proba contrara, responsabilitatea revine administratiilor postale care, primind trimiterea fără sa faca vreo observatie şi fiind puse în posesia tuturor mijloacelor reglementare de investigare, pot stabili nici predarea ei către destinatar nici, dacă este cazul, trimiterea corecta a acesteia către o alta administratie.2. Dacă pierderea, spolierea sau avarierea s-a produs în cursul transportului, fără a fi posibil să se stabileasca pe teritoriul sau în serviciul carei tari s-a produs faptul, administraţiile în cauza suporta paguba în părţi egale.3. Responsabilitatea unei administratii faţă de celelalte administratii nu este în nici un caz angajata dincolo de maximumul de declarare a valorii pe care ea l-a adoptat.4. Administraţiile postale care nu asigura serviciul de trimiteri cu valori declarate îşi asuma, pentru asemenea trimiteri transportate în depese închise, responsabilitatea prevăzută pentru trimiterile recomandate. Aceasta dispoziţie se aplică şi atunci când administraţiile postale nu accepta responsabilitatea valorilor pentru transporturile efectuate la bordul vapoarelor sau al avioanelor pe care ea le utilizeaza.5. Dacă pierderea, spolierea sau avarierea s-a produs pe teritoriul sau în serviciul unei administratii intermediare care nu asigura serviciul de trimiteri cu valoare declarata, administratia de origine suporta paguba neacoperita de către administratia intermediara.6. Drepturile vamale şi altele, a caror anulare nu a putut fi obtinuta, cad în sarcina administratiilor responsabile de pierdere, spoliere sau avariere.7. Administratia care a efectuat plata despăgubirii este inlocuita, până la concurenta sumei acestei despăgubiri, în drepturi, de către persoana care a primit-o, pentru orice eventual recurs fie împotriva destinatarului, fie împotriva expeditorului, fie împotriva unor terti.
 + 
Capitolul 3Cheltuieli de tranzit şi cheltuieli terminale + 
Articolul 47Cheltuieli de tranzit1. Sub rezerva art. 50, depesele închise schimbate între doua administratii sau între doua birouri din aceeasi tara, prin intermediul uneia sau mai multor administratii (servicii terte), sunt supuse platii cheltuielilor de tranzit. Acestea constituie o retributie pentru prestaţiile referitoare la tranzitul teritorial sau la tranzitul maritim.2. Trimiterile în tranzit deschis pot fi şi ele supuse cheltuielilor de tranzit. Modalitatile de aplicare reies din regulament.
 + 
Articolul 48Baremuri ale cheltuielilor de tranzit1. Cheltuielile de tranzit sunt calculate după baremurile indicate în tabelul de mai jos:

  Parcursul Taxa per kg brut
  1 2
  1.1. Parcursuri teritoriale exprimate în kilometri DST
  Până la 100 km 0,14
  Peste 100 km până la 200 km 0,17
  Peste 200 km până la 300 km 0,20
  Peste 300 km până la 400 km 0,22
  Peste 400 km până la 500 km 0,24
  Peste 500 km până la 600 km 0,26
  Peste 600 km până la 700 km 0,27
  Peste 700 km până la 800 km 0,29
  Peste 800 km până la 900 km 0,31
  Peste 900 km până la 1.000 km 0,32
  Peste 1.000 km până la 1.100 km 0,34
  Peste 1.100 km până la 1.200 km 0,35
  Peste 1.200 km până la 1.300 km 0,37
  Peste 1.300 km până la 1.500 km 0,39
  Peste 1.500 km până la 2.000 km 0,43
  Peste 2.000 km până la 2.500 km 0,49
  Peste 2.500 km până la 2.750 km 0,53
  Peste 2.750 km până la 3.000 km 0,56
  Peste 3.000 km până la 4.000 km 0,62
  Peste 4.000 km până la 5.000 km 0,72
  Peste 5.000 km până la 6.000 km 0,81
  Peste 6.000 km până la 7.000 km 0,89
  Peste 7.000 km până la 8.000 km 0,97
  Peste 8.000 km până la 9.000 km 1,05
  Peste 9.000 km până la 10.000 km 1,12
  Peste 10.000 km până la 11.000 km 1,19
  Peste 11.000 km până la 12.000 km 1,26
  Peste 12.000 km până la 13.000 km 1,32
  Peste 13.000 km până la 14.000 km 1,39
  Peste 14.000 km 1,45
   
  1.2 Parcursuri maritime
       
  exprimate în mile marine exprimate în kilometri după convertirea pe baza: 1 milă marină = 1,852 km DST
  până la 100 mile marine până la 185 km 0,17
  peste 100 până la 200 peste 185 până la 370 0,19
  peste 200 până la 300 peste 370 până la 556 0,21
  peste 300 până la 400 peste 556 până la 741 0,22
  peste 400 până la 500 peste 741 până la 926 0,23
  peste 500 până la 600 peste 926 până la 1.111 0,24
  peste 600 până la 700 peste 1.111 până la 1.296 0,24
  peste 700 până la 800 peste 1.296 până la 1.482 0,25
  peste 800 până la 900 peste 1.482 până la 1.667 0,25
  peste 900 până la 1.000 peste 1.667 până la 1.852 0,26
  peste 1.000 până la 1.100 peste 1.852 până la 2.037 0,26
  peste 1.100 până la 1.200 peste 2.037 până la 2.222 0,27
  peste 1.200 până la 1.300 peste 2.222 până la 2.408 0,27
  peste 1.300 până la 1.500 peste 2.408 până la 2.778 0,28
  peste 1.500 până la 2.000 peste 2.778 până la 3.704 0,29
  peste 2.000 până la 2.500 peste 3.704 până la 4.630 0,31
  peste 2.500 până la 2.750 peste 4.630 până la 5.093 0,32
  peste 2.750 până la 3.000 peste 5.093 până la 5.556 0,32
  peste 3.000 până la 4.000 peste 5.556 până la 7.408 0,34
  peste 4.000 până la 5.000 peste 7.408 până la 9.260 0,36
  peste 5.000 până la 6.000 peste 9.260 până la 11.112 0,38
  peste 6.000 până la 7.000 peste 11.112 până la 12.964 0,40
  peste 7.000 până la 8.000 peste 12.964 până la 14.816 0,41
  peste 8.000 până la 9.000 peste 14.816 până la 16.668 0,42
  peste 9.000 până la 10.000 peste 16.668 până la 18.520 0,43
  peste 10.000 până la 11.000 peste 18.520 până la 20.372 0,45
  peste 11.000 până la 12.000 peste 20.372 până la 22.224 0,46
  peste 12.000 până la 13.000 peste 22.224 până la 24.076 0,47
  peste 13.000 până la 14.000 peste 24.076 până la 25.928 0,48
  peste 14.000 peste 25.928 0,49

    2. Consiliul de exploatare postala este autorizat sa revizuiasca şi sa modifice, între doua congrese, baremurile menţionate la paragraful 1. Revizuirea care ar putea fi facuta datorita metodologiei care asigura o remuneratie echitabila administratiilor care efectueaza operaţiuni de tranzit va trebui să se sprijine pe datele economice şi financiare, fiabile şi reprezentative. Modificarea eventuala care va putea fi hotarata va intra în vigoare la o dată fixata de către Consiliul de exploatare postala. + 
Articolul 49    Cheltuieli terminale    1. Sub rezerva art. 50, fiecare administratie, care primeste de la o alta administratie trimiteri din posta de scrisori, are dreptul sa primeasca de la administratia expeditoare o remuneratie pentru cheltuieli ocazionate de către curierul international primit.    2. Remuneratia    2.1. Remuneratia pentru trimiterile postei de scrisori, cu excepţia sacilor M, este de 3,427 DST pe kilogram.    2.2. Pentru sacii M, taxa de aplicat este de 0,653 DST per kilogram.    2.2.1. Sacii M mai usori de 5 kg sunt considerati ca având o greutate de 5 kg, pentru remunerarea cheltuielilor terminale.    3. Mecanismul de revizuire    3.1. Când, intr-o relaţie data, o administratie expeditoare sau destinatara a unui flux de curier de peste 150 tone per an (sacii M exclusi) constata ca numărul mediu al trimiterilor continute într-un kilogram de curier expediat sau primit se indeparteaza de media mondiala de 17,26 trimiteri, ea poate obtine revizuirea taxei dacă, prin raportare la aceasta medie:    3.1.1. numărul de trimiteri este mai mare de 21, sau    3.1.2. numărul de trimiteri este mai mic de 14.    3.1.3. În cazul prevăzut la pct. 3.1.2, revizuirea nu este aplicabila, dacă fluxul respectiv este destinat unei tari în curs de dezvoltare care figurează în lista retinuta în acest scop de către congres.    3.1.4. Când o administratie solicita aplicarea revizuirii prevăzute la pct. 3.1, administratia corespondenta poate să faca acelasi lucru, dacă fluxul în celalalt sens este mai mic de 150 tone per an.    3.1.4.1. Dispozitiile prevăzute la pct. 3.1.4. nu se aplică tarilor în curs de dezvoltare care figurează în lista retinuta în acest scop de către congres.    3.2. Revizuirea este efectuata conform condiţiilor precizate în regulament.    4. Curierul în numar    4.1. Pentru curierul în numar, administratia de destinatie poate să ceara o remuneratie specifică, conform uneia dintre formulele urmatoare:    4.1.1. aplicarea de taxe medii mondiale de 0,14 DST per trimitere şi de 1 DST per kilogram;    4.1.2. aplicarea de taxe per trimitere şi per kilogram, care să reflecte costurile prelucrarii în tara de destinatie. Aceste costuri trebuie să fie în concordanta cu tarifele interne, conform condiţiilor precizate în regulament.    4.2. Sub rezerva condiţiilor menţionate la pct. 3.1.3, când o administratie de destinatie solicita remuneratia specifică pentru curierul în numar, administratia expeditoare este abilitata să solicite ca restul fluxului să fie supus revizuirii prevăzute la pct. 3.1.    5. Consiliul de exploatare postala este autorizat sa modifice, în intervalul dintre doua congrese, remuneratiile menţionate la paragraful 2 şi la pct. 4.1.1. Revizuirea care ar putea fi facuta va trebui să se bazeze pe date economice şi financiare, fiabile şi reprezentative. Modificarea eventuala, care ar putea fi decisa, va intra în vigoare la o dată fixata de către Consiliul de exploatare postala. Acesta din urma este, de asemenea, autorizat sa defineasca modalitatile de punere în aplicare a sistemului de remuneratie prevăzut la pct. 4.1.2.    6. Orice administratie poate renunta, total sau parţial, la remuneratia prevăzută la paragraful 1.    7. Administraţiile interesate pot, prin acord bilateral sau multilateral, să aplice alte sisteme de remuneratie pentru reglarea conturilor referitoare la cheltuieli terminale.
 + 
Articolul 50    Scutirea de cheltuieli de tranzit şi de cheltuieli terminale    Sunt scutite de cheltuieli de tranzit teritorial sau maritim şi de cheltuieli terminale trimiterile din posta de scrisori referitoare la serviciul postal, menţionate la art. 7 pct. 2.2, trimiterile postale nedistribuite, returnate la origine în depese închise, precum şi sacii postali goi.
 + 
Articolul 51    Decontul cheltuielilor de tranzit şi al cheltuielilor terminale    1. Cheltuieli de tranzit    1.1. Decontul cheltuielilor de tranzit al curierului de suprafaţa este stabilit anual de către administratia de tranzit pentru fiecare administratie de origine. El se bazeaza pe greutatea depeselor primite în tranzit, expediate în timpul anului, luat în considerare. Baremurile fixate în art. 48 sunt aplicabile.    1.2. Cheltuielile de tranzit sunt în sarcina administraţiei de origine a depeselor. Ele sunt platibile, sub rezerva excepţiei prevăzute la pct. 1.4, administratiilor tarilor traversate sau ale caror servicii participa la transportul teritorial sau maritim al depeselor.    1.3. Când administratia tarii traversate nu participa la transportul teritorial sau maritim al depeselor, cheltuielile de tranzit corespunzătoare revin administraţiei de destinatie, dacă aceasta suporta costurile aferente acestui tranzit.    1.4. Cheltuielile de transport maritim al depeselor în tranzit pot fi reglate direct între administraţiile postale de origine a depeselor şi companiile de navigatie maritime sau agentii lor. Administratia postala a postului de îmbarcare trebuie să îşi dea acordul prealabil.    1.5. Administratia debitoare este scutita de plată cheltuielilor de tranzit atunci când soldul anual nu depăşeşte 163,35 DST.    2. Cheltuieli terminale    2.1. Pentru trimiterile postei de scrisori, cu excepţia sacilor M, decontul cheltuielilor terminale este întocmit anual, de către administratia creditoare, după greutatea reala a depeselor primite în timpul anului considerat. Taxele fixate în art. 49 sunt aplicabile.    2.2. Pentru sacii M, decontul cheltuielilor terminale este întocmit anual de către administratia creditoare după greutatea supusă cheltuielilor terminale, conform condiţiilor fixate la art. 49.    2.3. Pentru a determina greutatea anuală, administraţiile de origine a depeselor trebuie să indice în permanenta pentru fiecare depesa:    – greutatea curierului (sacii M exclusi);    – greutatea sacilor M care cantaresc peste 5 kg;    – numărul sacilor M până la 5 kg.    2.4. Când se considera necesar a se determina numărul şi greutatea trimiterilor în numar, sunt aplicate modalitatile indicate în regulament pentru această categorie de curier.    2.5. Administraţiile interesate pot sa convina decontarea cheltuielilor terminale în relatiile lor reciproce, prin metode statistice diferite. Ele pot, de asemenea, sa convina o periodicitate, alta decat cele prevăzute în regulament pentru perioada statistica.    2.6. Administratia debitoare este scutita de plată cheltuielilor terminale atunci când soldul anual nu depăşeşte 326,70 DST.    3. Orice administratie este autorizata sa supuna aprecierii unei comisii de arbitri rezultatele anuale care, după parerea ei, difera prea mult faţă de realitate. Acest arbitraj este constituit asa cum este el prevăzut în art. 128 din regulamentul general. Arbitrii au dreptul sa fixeze valoarea cheltuielilor de tranzit sau terminale de platit.
 + 
Capitolul 4    Cheltuieli de transport aerian + 
Articolul 52    Principii generale    1. Cheltuielile de transport pentru orice parcurs aerian sunt:    1.1. atunci când este vorba de depese închise, în sarcina administraţiei tarii de origine;    1.2. atunci când este vorba de trimiteri prioritare şi de trimiteri-avion în tranzit deschis, inclusiv cele care sunt greşit indrumate, în sarcina administraţiei care preda trimiterile unei alte administratii.    2. Aceleasi reguli sunt aplicabile depeselor-avion, trimiterilor prioritare şi trimiterile-avion în tranzit deschis, scutite de cheltuieli de tranzit.    3. Fiecare administratie de destinatie care asigura transportul aerian al curierului international în interiorul tarii sale are dreptul la rambursarea costurilor suplimentare ocazionate de acest transport, cu condiţia ca distanta medie ponderata a parcursurilor efectuate să depăşească 300 km. În afara unui acord prealabil privind gratuitatea, cheltuielile trebuie să fie uniforme pentru toate depesele prioritare şi depesele-avion provenind din strainatate, fie ca acest curier este reindrumat sau nu pe cale aeriana.    4. Totusi, când compensarea cheltuielilor percepute de către administratia de destinatie este bazata, în special, pe costurile sau pe tarifele interne, nu se efectueaza nici o rambursare suplimentara pentru cheltuielile de transport aerian intern.    5. Administratia de destinatie exclude, în vederea calcularii distantei medii ponderate, greutatea tuturor depeselor pentru care calculul compensatiei terminale este, în special, bazat pe costurile sau tarifele interne ale administraţiei de destinatie.    6. În afara unei înţelegeri speciale între administraţiile interesate, prevederile art. 48 se aplică depeselor-avion pentru eventualele parcursuri teritoriale sau maritime. Totusi, nu determina nici o plata de cheltuieli de tranzit:    6.1. transbordarea depeselor-avion între doua aeroporturi care deservesc acelasi oras;    6.2. transportul acestor depese între un aeroport care deserveşte un oras şi un antrepozit situat în acelasi oras şi returnarea acestor depese în vederea reindrumarii lor.
 + 
Articolul 53    Taxa de baza şi calculul cheltuielilor    1. Taxa de baza de aplicat în reglarea conturilor între administratii, pentru transporturi aeriene, este stabilita de către Consiliul de exploatare postala. Ea este calculată de către Biroul international, conform formulei specifice în regulament.    2. Calculul cheltuielilor de transport aerian al depeselor închise, al trimiterilor prioritare şi al trimiterilor-avion în tranzit deschis, precum şi metodele de decontare aferente sunt prevăzute de regulament.
 + 
Capitolul 5    Legaturi telematice + 
Articolul 54    Dispozitii generale    1. Administraţiile postale pot conveni sa stabileasca legaturi telematice între ele şi cu alti parteneri.    2. Administraţiile postale respective sunt libere sa aleaga furnizorii şi suporturile tehnice (material şi aplicaţii informatice), care să serveasca la realizarea schimburilor de date.    3. De acord cu furnizorul de servicii de retea, administraţiile postale convin, bilateral, modul de plată a acestor servicii.    4. Administraţiile postale nu sunt nici financiar, nici juridic responsabile, dacă o alta administratie nu îşi achita plăţile datorate pentru serviciile legate de executarea schimburilor telematice.
 + 
Capitolul 6    Dispozitii diverse + 
Articolul 55    Reglarea conturilor    Reglarile, între administraţiile postale, a conturilor internationale care provin din traficul postal pot fi considerate ca tranzactii curente şi pot fi efectuate conform obligaţiilor internationale uzuale între tarile membre interesate, atunci când exista acorduri în aceasta privinta. În absenta unor acorduri de acest gen, aceste reglari de conturi sunt efectuate conform dispoziţiilor din regulament.
 + 
Articolul 56    Furnizarea de informaţii, publicatii ale Biroului international, pastrarea documentelor    Dispozitiile referitoare la furnizarea de informaţii privind executarea serviciului postal, la publicatiile Biroului international, la pastrarea documentelor şi a formularelor de utilizat sunt prevăzute în regulament.
 + 
Partea A PATRA    Serviciul EMS + 
Articolul 57    Serviciul EMS    1. Serviciul EMS constituie cel mai rapid dintre serviciile postale prin mijloace fizice. El consta în colectarea, transmiterea şi distribuirea în termene foarte scurte a corespondentei, documentelor şi a marfurilor.    2. Serviciul EMS este reglementat pe baza acordurilor bilaterale. Aspectele care nu sunt în mod expres reglementate prin acorduri sunt supuse dispoziţiilor corespunzătoare din actele Uniunii.    3. Acest serviciu este, în măsura posibilului, identificat printr-un logotip de tipul modelului de mai jos, compus din urmatoarele elemente:    – o aripa portocalie;    – literele EMS în albastru;    – trei benzi orizontale, portocalii.    Logotipul poate fi completat cu numele serviciului naţional.       4. Tarifele corespunzătoare serviciului sunt fixate de către administratia de origine, ţinându-se seama de costurile şi de exigentele pietii.
 + 
Partea A CINCEA    Dispozitii finale + 
Articolul 58    Angajamente referitoare la masurile penale    1. Guvernele tarilor membre se angajează sa ia sau sa propuna puterii legislative din tara lor masurile necesare:    1.1. pentru a pedepsi contrafacerea timbrelor postale, chiar retrase din circulatie, şi a cupoanelor-răspuns internationale;    1.2. pentru a pedepsi utilizarea sau punerea în circulatie:    1.2.1. a timbrelor postale contrafacute (chiar retrase din circulatie) sau care au servit deja, precum şi a amprentelor contrafacute sau care au servit deja la francare sau a preselor de timbrat;    1.2.2. a cupoanelor-răspuns internationale contrafacute;    1.3. pentru a interzice şi a reprima orice operaţiuni frauduloase de fabricare şi punere în circulatie de vignete şi timbre uzuale în serviciul postal, contrafacute sau imitate în asa fel încât ar putea fi confundate cu vignetele şi timbrele emise de către administratia postala a uneia dintre tarile membre;    1.4. pentru a împiedica şi, eventual, a pedepsi introducerea de stupefiante şi substante psihotrope şi, de asemenea, de materii explozive, inflamabile sau alte materii periculoase în trimiterile postale, în favoarea cărora aceasta introducere nu ar fi în mod expres autorizata de către convenţie şi aranjamente.
 + 
Articolul 59    Condiţii de aprobare a propunerilor privind convenţia şi regulamentul ei de aplicare    1. Pentru a deveni executorii, propunerile supuse congresului şi referitoare la prezenta convenţie şi la regulamentul ei de aplicare trebuie să fie aprobate de către majoritatea tarilor membre care sunt prezente şi voteaza. Cel puţin jumătate din numărul tarilor membre reprezentate în congres trebuie să fie prezenta în momentul votului.    2. Pentru a deveni executorii, propunerile referitoare la regulament, care au fost retransmise de către congres Consiliului de exploatare postala pentru decizie sau care sunt introduse între cele doua congrese, trebuie să fie aprobate de către majoritatea membrilor Consiliului de exploatare postala.    3. Pentru a deveni executorii, propunerile introduse între doua congrese şi referitoare la prezenta convenţie trebuie să reuneasca:    3.1. două treimi din sufragii, cel puţin jumătate din numărul tarilor membre ale Uniunii, care au răspuns la consultatie, dacă este vorba de modificari ale art. 1-7 (prima parte), 8-11, 13, 16-18, 20, 24-26, 34-38 (partea a doua), art. 43.2, 44-51, 55 (partea a treia) şi art. 58-60 (partea a cincea) ale convenţiei şi tuturor articolelor din protocolul sau final;    3.2. majoritatea sufragiilor, cel puţin jumătate din numărul tarilor membre ale Uniunii, care au răspuns la consultatie, dacă este vorba de modificari de fond aduse dispoziţiilor, altele decat cele menţionate la pct. 3.1;    3.3. majoritatea sufragiilor, dacă este vorba de:    3.3.1. modificari de ordin redactional aduse dispoziţiilor convenţiei, altele decat cele menţionate la pct. 3.1;    3.3.2. interpretarea dispoziţiilor convenţiei şi ale protocolului sau final.    4. Contrar dispoziţiilor prevăzute la pct. 3.1, orice tara membra, a carei legislatie naţionala este inca incompatibila cu modificarea propusa, are posibilitatea sa faca o declaratie scrisa directorului general al Biroului international, indicand că nu este posibil ca ea sa accepte aceasta modificare, în 48 de zile începând din ziua notificarii modificarii.
 + 
Articolul 60    Punerea în execuţie şi durata convenţiei    Prezenta convenţie va fi pusa în aplicare la 1 ianuarie 1996 şi va rămâne în vigoare până la punerea în aplicare a actelor urmatorului congres.    Drept pentru care, plenipotentiarii guvernelor tarilor membre au semnat prezenta convenţie într-un exemplar, care este depus pe lângă directorul general al Biroului international. O copie de pe aceasta va fi predata fiecarei părţi de către guvernul tarii gazda a congresului.    Întocmită la Seul la 14 septembrie 1994.                       –––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x