CONTRACT-CADRU din 5 iunie 2001

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 14/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 361 din 5 iulie 2001
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ActulREFERIRE LANORMA 05/06/2001
ActulREFERIRE LALEGE 7 01/07/1977
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEORDIN 96 05/06/2001

pentru transportul ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid



CONTRACT-CADRUnr. …. din anul …. luna …… ziua ….. + 
Capitolul 1Părţile contractanteÎntre ……………………….., cu sediul în ………………., judeţul …………………., cod poştal ……………………….., telefon ………………, fax ………….., telex ………………., cod fiscal ………………, înscrisă în registrul comerţului la nr. ………………., cod SIRUES …………………, cont virament nr. ……………………., deschis la ………………………, reprezentată legal prin director general ………………………….. şi prin director economic ……………………., denumita expeditor, pe de o parte, şi……………………………., cu sediul în ……………….., judeţul ……………….., cod poştal …………………………, telefon ………………, fax …………………, telex ……….., cod fiscal ……………………………, înscrisă în registrul comerţului la nr. …………., cod SIRUES ……………………., cont virament nr. ………………………………………………, deschis la …………………………………………, reprezentată legal prin director general …………………….. şi director economic …………………….., denumita transportator, pe de altă parte, s-a încheiat prezentul contract.
 + 
Capitolul 2Obiectul contractului + 
Articolul 1(1) Obiectul contractului consta în primirea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid, după caz, de la punctele de primire la punctele de predare stabilite de părţi, respectându-se normele prevăzute în anexa nr. 1 la prezentul contract-cadru.(2) Termenii utilizaţi în prezentul contract sunt definiţi în anexa nr. 2 la prezentul contract-cadru.
 + 
Capitolul 3Durata contractului + 
Articolul 2Contractul se încheie pe o perioadă de ………………… convenită de părţi.
 + 
Capitolul 4Programe de transport + 
Articolul 3Programul cantităţilor anuale şi lunare de produse ce vor fi primite, depozitate, transportate şi predate la destinaţii va avea la baza solicitarea depusa de expeditor şi acceptată de transportator în conformitate cu anexa nr. 3 la prezentul contract-cadru.
 + 
Articolul 4(1) Expeditorul transmite cu 10 zile lucrătoare înainte de începerea lunii un program cuprinzând estimarea predării produselor pe destinaţii.(2) Expeditorul confirma transportatorului, cu 5 zile lucrătoare înainte de începerea lunii, programul lunar de predare a produselor pe destinaţii.
 + 
Articolul 5(1) Consumurile tehnologice normate pentru primire, depozitare, transport şi predare sunt prevăzute în anexa nr. 4 la prezentul contract-cadru.(2) Determinarea consumurilor tehnologice efective se face lunar de către transportator prin balanţa (miscarea) produselor. Expeditorul şi transportatorul vor face reglarea cantitativă şi valorică a acestora pe perioade de gestiune determinate de schimbarea preţurilor produselor transportate.
 + 
Articolul 6(1) În funcţie de condiţiile de operare a dotărilor transportatorului şi ca urmare a solicitării în scris a expeditorului transportatorul poate fi de acord cu modificarea punctului de primire şi/sau de predare, precum şi a cantităţilor şi sortimentelor de ţiţei, gazolina şi condensat ce urmează să fie transportate.(2) Costurile suplimentare apărute ca urmare a modificărilor respective vor fi suportate de expeditor.
 + 
Capitolul 5Zestrea conductelor + 
Articolul 7Pentru a putea presta servicii de transport în condiţii egale pentru toţi expeditorii transportatorul va utiliza zestrea conductelor.
 + 
Articolul 8(1) Expeditorul şi transportatorul îşi vor reconstitui stocurile fizice de ţiţei, gazolina, condensat şi etan lichid, proprietatea lor, de la începutul contractului, atât cantitativ, cat şi calitativ.(2) În cazul în care reconstituirea cantitativă şi calitativă a stocului fizic nu este posibila, se va face regularizarea valorică la preţul legal de la sfârşitul contractului.
 + 
Capitolul 6Proprietatea asupra ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid + 
Articolul 9(1) Expeditorul are obligaţia să prezinte transportatorului documentele legale cu privire la proprietatea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid, după caz, la punctele de primire, în vederea efectuării transportului. Expeditorul rămâne proprietarul ţiţeiului şi al celorlalte produse pe timpul transportului şi suporta numai riscurile contractului.(2) Transportatorul răspunde de cantitatea de ţiţei, gazolina, condensat şi etan lichid din momentul primirii de la expeditor şi până în momentul predării la destinaţie, influentata de consumul tehnologic.
 + 
Articolul 10Expeditorul garantează pe propria răspundere ca ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid nu fac obiectul unui litigiu privind proprietatea şi ca sunt libere de orice sarcini. În caz contrar expeditorul este obligat sa înştiinţeze transportatorul, acesta nefiind obligat sa accepte transportul produsului care este obiect de litigiu.
 + 
Capitolul 7Tariful şi modul de plată + 
Articolul 11(1) Facturarea serviciilor se va face de către transportator decadal, pe baza cantităţilor de produse livrate la destinaţie, cu tarifele stabilite de Agenţia Naţionala pentru Resurse Minerale împreună cu Oficiul Concurentei.(2) Valoarea consumurilor tehnologice şi T.V.A. nu sunt cuprinse în tarifele de transport ale produselor.(3) Termenul de decontare este de ………… zile de la data primirii facturii de către expeditor.(4) Plata facturilor se va face de către expeditor în lei, în contul nr. …………. deschis la …………………………………. .(5) Părţile convin asupra modului de garantare a efectuării plăţii serviciilor.(6) Refuzul total sau parţial al expeditorului de a plati o factura emisă de transportator se va aduce la cunoştinţa acestuia în termen de 5 zile lucrătoare de la data primirii ei. În caz contrar facturile emise sunt considerate acceptate în totalitate de expeditor.(7) După 20 de zile de la data scadentei transportatorul va notifica expeditorului ca în termen de ……… zile se va proceda la oprirea pomparii până la încasarea integrală a valorii facturii, iar eventualele consecinţe ce rezultă din aceasta întrerupere îl privesc în exclusivitate pe expeditor.(8) Ajustarea tarifelor se va face conform reglementărilor legale în vigoare.
 + 
Capitolul 8Penalităţi şi despăgubiri + 
Articolul 12În cazul nerespectării termenului de decontare expeditorul se obliga sa plătească penalizări de …….. % pe zi de întârziere până la achitarea facturii, începând cu data scadentei, penalizare care va fi facturată expeditorului de către transportator şi va fi încasată lunar de la acesta.
 + 
Articolul 13(1) Transportatorul va aplica expeditorului, pe bază de factura, taxa de neutilizare de ….(lei sau dolari S.U.A.)…., pentru nerealizarea cu mai mult de 10% din programul de transport anual sau contractual comunicat de expeditor.(2) Termenul de emitere a facturii este de … zile de la sfârşitul contractului.
 + 
Capitolul 9Obligaţiile şi drepturile expeditorului şi ale transportatoruluiObligaţiile şi drepturile expeditorului + 
Articolul 14Expeditorul se obliga sa predea ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid în condiţiile de calitate prezentate în anexa nr. 1 la prezentul contract-cadru.
 + 
Articolul 15În cazul unor avarii pe conductele de gazolina şi etan expeditorul se obliga să asigure stocarea acesteia conform anexei nr. 5 la prezentul contract-cadru.
 + 
Articolul 16În situaţia în care se recuperează ţiţeiul de la avarii expeditorul se obliga sa primească ţiţeiul transportat de transportator cu mijloace auto la punctele de primire, dacă este cazul. În aceasta situaţie se va încheia un proces-verbal în care se vor menţiona cantitatea şi calitatea ţiţeiului primit.
 + 
Articolul 17(1) Expeditorul se obliga să asigure certificate de analiza cu privire la cantitatea şi calitatea produselor, eliberate de laboratoare de specialitate, cu respectarea standardelor în vigoare, în prezenta părţilor interesate.(2) Expeditorii care deţin laboratoare proprii au obligaţia să le doteze în mod corespunzător.
 + 
Articolul 18Expeditorul este obligat sa notifice transportatorului în timp util situaţiile în care rafinariile şi rampele de descărcare sunt oprite. În caz contrar expeditorul va suporta eventualele cheltuieli care sunt cauzate în totalitate din vina sa.
 + 
Articolul 19(1) Expeditorul are obligaţia să asigure calibrarea rezervoarelor proprii la termenele prevăzute de stasurile eliberate de Institutul Roman de Standardizare, curatarea lor, funcţionarea serpentinelor şi a scurgerilor, să asigure posibilitatea de sigilare a acestora, să le doteze şi să le întreţină conform normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.(2) Expeditorul are obligaţia ca pentru incintele lui sa propună şi sa încheie contracte sau convenţii privind dotarea, utilizarea instalaţiilor şi respectarea normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
 + 
Articolul 20Expeditorul se obliga sa achite contravaloarea serviciilor prestate, în condiţiile şi la termenele stabilite în cap. VII şi VIII.
 + 
Articolul 21Expeditorul are dreptul sa conteste balanţa de transport al produselor în maximum … zile lucrătoare de la primirea acesteia. Neexercitarea acestui drept în termenul prevăzut presupune ca balanţa a fost acceptată.Obligaţiile şi drepturile transportatorului
 + 
Articolul 22Transportatorul se obliga sa primească, sa transporte şi sa predea cantităţile zilnice de ţiţei, gazolina, condensat şi etan lichid conform programului stabilit cu expeditorul.
 + 
Articolul 23Transportatorul se obliga sa acţioneze în mod corespunzător pentru remedierea eventualelor avarii.
 + 
Articolul 24Transportatorul este obligat sa transmită expeditorului lista cuprinzând documentele şi termenele de transmitere cuprinse în anexa nr. 6 la prezentul contract-cadru.
 + 
Articolul 25Transportatorul are obligaţia sa doteze cu utilaje, echipamente, instalaţii, substanţe şi personal calificat laboratoarele proprii în care se fac analizele produselor.
 + 
Articolul 26(1) Transportatorul are obligaţia să asigure calibrarea rezervoarelor proprii la termenele prevăzute de stasurile eliberate de Institutul Roman de Standardizare, curatarea lor, funcţionarea serpentinelor şi a scurgerilor, să asigure posibilitatea de sigilare a acestora, să le doteze şi să le întreţină conform normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.(2) Transportatorul are obligaţia ca pentru incintele lui sa propună şi sa încheie contracte sau convenţii privind dotarea, utilizarea instalaţiilor şi respectarea normelor în vigoare privind tehnica securităţii şi prevenirea şi stingerea incendiilor.
 + 
Articolul 27În termen de … zile lucrătoare de la încheierea lunii, precum şi la terminarea contractului transportatorul va întocmi şi va prezenta expeditorului balanţa (miscarea) produselor transportate, conform anexei nr. 7.1 şi 7.2 la prezentul contract-cadru, având la baza proceseleverbale de predare-primire. Procesele-verbale de predare-primire se întocmesc şi se semnează de expeditor şi de transportator pe baza bonurilor provizorii şi a buletinelor de analiza.
 + 
Articolul 28Transportatorul se obliga să asigure efectuarea reviziilor şi reparaţiilor programate pentru echipamentele şi instalaţiile de transport.
 + 
Articolul 29Transportatorul va analiza toate solicitarile primite şi va decide înainte de data de 30 noiembrie a fiecărui an, conform condiţiilor şi procedurilor stabilite, dacă aproba cererile primite. Decizia incluzând opţiunile selectate în mod corect şi nediscriminatoriu, cu motivarea acestora, se va notifica în scris fiecărui solicitant.
 + 
Articolul 30Transportatorul nu este obligat sa presteze servicii de transport al produselor atunci când:a) nu exista capacitate disponibilă în conductele Sistemului naţional de transport, în raport cu programul de transport al petrolului şi cu rutele solicitate. În cazul în care nu exista suficienta capacitate disponibilă pentru a transporta întreaga cantitate solicitată, transportatorul va informa expeditorul, iar acesta va putea să îşi modifice cererea în mod corespunzător;b) exista considerente de ordin tehnic, operational sau de siguranţă care ar putea afecta exploatarea Sistemului naţional de transport al produselor prin conducte;c) calitatea produselor solicitate să fie transportate nu respecta:– specificaţiile de calitate ale transporturilor de produse contractate;– specificaţiile de calitate corespunzătoare pentru conductele Sistemului naţional de transport;– calitatea transporturilor de produse solicitate, cărora li s-a acordat un nivel mai înalt de prioritate în cadrul cererii;d) capacitatea disponibilă este necesară în vederea îndeplinirii unor obligaţii pentru prestarea unor servicii publice de către transportator conform legislaţiei în vigoare;e) expeditorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile financiare faţă de transportator cu privire la serviciile de transport al produselor prestate anterior şi nu prezintă garanţii sau siguranţa cu privire la obligaţiile de plată viitoare;f) expeditorul a contractat cu mai mult de 10 % din capacitatea efectiv utilizata pe parcursul anului anterior şi nici cu prezintă garanţii financiare pentru cantităţile solicitate.
 + 
Articolul 31Transportatorul are dreptul sa oprească pomparea în condiţiile menţionate la art. 11 alin. (7).
 + 
Capitolul 10Clauze specifice la transportul pe calea ferată + 
Articolul 32Pentru cazul în care ţiţeiul, gazolina, condensatul şi etanul lichid sunt transportate pe calea ferată sau combinat pe conducte şi calea ferată, părţile contractante vor conveni clauze specifice cu programe de transport şi în termene compatibile cu normele de transport pe calea ferată.
 + 
Capitolul 11Răspunderea contractuală + 
Articolul 33Dacă din vina dovedită a expeditorului se ajunge la deteriorarea conductelor sau instalaţiilor sistemului de transport, transportatorul nu poate fi răspunzător faţă de expeditor pentru nici o întârziere, deteriorare sau pierdere a produselor pe timpul transportului.
 + 
Articolul 34(1) Expeditorul are obligaţia sa despăgubească transportatorul pentru orice pierdere sau cheltuiala dovedită de transportator, din vina sa sau ca urmare a nerespectării prevederilor prezentului contract-cadru.(2) Transportatorul are obligaţia sa despăgubească expeditorul pentru orice pierdere sau cheltuiala dovedită de expeditor, din vina sa ori ca urmare a nerespectării prevederilor prezentului contract-cadru.
 + 
Articolul 35După semnarea cumulativa a documentelor de recepţie a produselor (bon provizoriu şi buletin de analiza la punctul de primire) răspunderea cantitativă şi calitativă trece în sarcina transportatorului până la predarea lor la destinaţie pe baza documentelor de recepţie (bon provizoriu şi buletin de analiza), moment în care răspunderea cantitativă şi calitativă trece în sarcina expeditorului.
 + 
Capitolul 12Reclamaţii + 
Articolul 36Expeditorul trebuie să anunţe în scris transportatorul, în termen de … zile lucrătoare de la recepţia ţiţeiului, reclamaţiile în legătură cu calitatea acestuia verificata prin probe recoltate şi păstrate. Neexercitarea acestui drept în termenul prevăzut presupune însuşirea de către expeditor a rezultatelor.
 + 
Capitolul 13Clauze speciale + 
Articolul 37Contractul este sub incidenţa legii române.
 + 
Articolul 38Părţile contractante se obliga să respecte confidenţialitatea prezentului contract.
 + 
Articolul 39Arhivarea documentelor pe baza cărora se întocmeşte balanţa (miscarea) de transport al produselor se face de ambele părţi, conform normelor specifice de păstrare a documentelor.
 + 
Articolul 40Serviciile de specialitate ale expeditorului şi transportatorului vor face punctaje pentru confirmarea soldurilor din evidentele contabile.
 + 
Articolul 41Nici una dintre prevederile prezentului contract nu va fi destinată stabilirii unei relaţii de subordonare între părţi, fiecare parte fiind în întregime responsabilă pentru obligaţiile care îi incumba conform contractului.
 + 
Articolul 42Ziua de lucru este de 24 de ore, începând cu ora 8,00 a primei zile, iar data primirii ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid ce vor fi transportate va fi cea înscrisă în bonul provizoriu în funcţie de intervalul menţionat.
 + 
Articolul 43În cazul în care una dintre părţi foloseşte instalaţii, utilaje şi echipamente ale celeilalte părţi, se vor încheia contracte de închiriere sau prestări de servicii distincte.
 + 
Articolul 44Părţile contractante se vor informa reciproc asupra măsurilor tehnice, organizatorice şi de restructurare ce le interesează, pentru a se pune de acord asupra activităţilor curente şi de viitor.
 + 
Articolul 45La cuplarea tronsoanelor noi de conducte realizate de transportator prin programele proprii de reparaţii capitale şi modernizare expeditorii deţinători ai zestrei conductelor vor accepta completarea acesteia cu cantităţile de produse fundamentate de transportator în vederea reluării pomparii.
 + 
Articolul 46Nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezentul contract atrage răspunderea părţilor contractante conform dispoziţiilor legale.
 + 
Articolul 47Litigiile apărute în cursul derulării acestui contract se rezolva pe cale amiabila, iar în caz contrar vor fi supuse spre soluţionare instanţelor de drept comun competente, în conformitate cu prevederile Codului de procedura civilă.
 + 
Articolul 48Orice modificare a condiţiilor prezentului contract se va face prin act adiţional, la iniţiativa uneia dintre părţi.
 + 
Articolul 49Forta majoră apara de răspundere partea care o invoca şi se comunică celeilalte părţi contractante în termen de 5 zile, iar în următoarele 15 zile trebuie transmise documentele care să ateste evenimentele respective.
 + 
Articolul 50Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul contract-cadru.Prezentul contract a fost încheiat la data de …………, în doua exemplare, cu anexe, câte unul pentru fiecare parte contractantă, şi va intra în vigoare la data de ……….              EXPEDITOR TRANSPORTATOR           Director general, Director general,        ………………….. …………………..          Director economic, Director economic,       …………………… ………………………           Oficiul juridic Oficiul juridic
 + 
Anexa 1–––la contractul-cadru––––––-NORMA 05/06/2001
 + 
Anexa 2––-la contractul-cadru––––––-DEFINIŢII. act adiţional – actul scris, încheiat între părţile contractante, prin care se aduc amendamente, modificări sau completări prezentului contract;. an calendaristic – perioada de 12 luni începând cu 1 ianuarie şi încheindu-se la 31 decembrie;. an contractual – perioada de 12 luni calculate de la data intrării în vigoare a prezentului contract;. balanţa – documentul care reflecta evoluţia cantităţilor de ţiţei primite, pompate şi predate pe o perioadă determinata;. bon provizoriu – documentul primar de primire şi predare a ţiţeiului care atesta parametrii iniţiali (înălţimea lichidului, temperatura, densitatea, impuritatile mecanice şi conţinutul de sare) ce vor fi folosiţi ulterior pentru determinarea masei nete (kg);. buletin de analiza – certificatul de calitate care atesta proprietăţile fizico-chimice ale ţiţeiului care va fi transportat;. contract – actul juridic civil încheiat între expeditor şi transportator pentru transportul ţiţeiului;. consum tehnologic normat – cota procentuală din cantitatea primită, admisă de părţile contractante ca pierdere pe timpul transportului, în baza unui studiu general elaborat de un institut specializat şi aprobat de autoritatea competentă;. consum tehnologic efectiv – limita cantitativă în minus, determinata prin intermediul inventarierii stocului, ţinându-se seama de cantităţile primite, cantităţile predate şi de stocul iniţial de ţiţei;. densitate – masa pe unitate de volum la 15°C sau la 20°C, exprimată în kg/mc;. durata contractului – perioada pentru care se încheie contractul;. expeditor – persoana juridică pentru care se efectuează primirea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului;. forta majoră – evenimentul imprevizibil, invincibil, irezistibil şi extern;. notificare – orice comunicare având legătură cu contractul, facuta în scris celeilalte părţi şi transmisă prin fax sau prin scrisoare recomandată. Data notificării este data confirmării de primire a faxului sau data depunerii la posta a scrisorii recomandate;. părţi contractante – expeditorul şi transportatorul;. proces-verbal de predare-primire – documentul care atesta calitatea şi cantitatea ţiţeiului predat, respectiv primit;. produse – ţiţei, gazolina, condensat şi etan lichid;. punct de primire – locul nominalizat de expeditor, în care transportatorul primeşte cantitativ şi calitativ ţiţeiul;. punct de predare – locul nominalizat de expeditor, în care transportatorul preda cantitativ şi calitativ ţiţeiul;. rafinarii oprite – nefunctionarea acestora determinata de reviziile şi opririle prevăzute să aibă loc la instalaţiile de prelucrare şi la rampele de descărcare;. Sistem naţional de transport – ansamblul actual de conducte şi staţii de pompare, precum şi instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente, care asigura preluarea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului între punctele de primire şi punctele de predare;. STAS – standardul elaborat de Institutul Roman de Standardizare;. stoc fizic – cantitatea de ţiţei existenta în conducte sau în rezervoare aflate în proprietatea sau în custodia transportatorului;. transport – activitatea de primire, depozitare, condiţionare, pompare şi predare a ţiţeiului;. transportator – persoana juridică română care efectuează primirea, depozitarea, transportul şi predarea ţiţeiului la rafinarie;. ţiţei – amestecul de hidrocarburi lichide care se poate încadra în sortimentele parafinos, semiparafinos şi asfaltos, ce trebuie transportate de la punctele de primire la punctele de predare la anumiti parametri de presiune şi temperatura;. trimestru – perioada de 3 luni consecutive a anului calendaristic, începând cu 1 ianuarie;. zestre – stocul ocupat de produsul transportat la un moment dat, care poate fi exprimat în unităţi volumetrice sau gravimetrice, având un caracter de permanenta.Expeditor, Transportator,…………………… ……………………
 + 
Anexa 3    ––-    la contractul-cadru    ––––––-UNITATEA ………………..                              PROGRAM DE TRANSPORT                             pentru anul ………                                                                      – tone –┌────┬────┬────┬────┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬────┬───┬───────┬────┐│ │Pun-│Sor-│Pun-│To-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││Nr. │ctul│ti- │ctul│tal│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││crt.│de │men-│de │an │Ian│Feb│Mar│Apr│Mai│Iun│Iul│Aug│Sept│Oct│Noiemb.│Dec.││ │pri-│tul │pre-│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │mi- │ │da- │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││ │re │ │re │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │├────┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼───┼────┼───┼───────┼────┤│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │└────┴────┴────┴────┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴───┴────┴───┴───────┴────┘                  Expeditor, Transportator,             …………………. ………………….
 + 
Anexa 4    ––-    la contractul-cadru    ––––––-UNITATEA ………………..                                LIMITELE MAXIME             admise drept consumuri tehnologice pentru activităţile           de primire, depozitare, transport şi predare a ţiţeiului,                  gazolinei, condensatului şi etanului lichid– ţiţei din ţara = ……….. %– ţiţei marin = ……….. %– ţiţei din import = ……….. %– gazolina = ……….. %– condensat = ……….. %              Expeditor, Transportator,           …………… ………………
 + 
Anexa 5    ––-    la contractul-cadru    ––––––-UNITATEA ………………..                                    SITUAŢIA            privind spaţiul de depozitare a gazolinei şi a etanului                                în caz de avarii

         
  Nr. crt. Produsul Punctul de depozitare Capacitatea (t)
         

                   Expeditor, Transportator,              ………………. ………………… + 
Anexa 6    ––-    la contractul-cadru    ––––––-UNITATEA ………………..                                     LISTA               cuprinzând documentele şi termenele de transmitere

         
  Nr. crt. Denumirea documentului Termenul de transmitere Întocmit de ……….
  1. Predarea ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului a doua zi a decadei transportator
  2. Program de predare a produselor destinate prelucrării 15 zile lucrătoare înainte de începerea lunii expeditor
  3. Graficul transportului ţiţeiului şi gazolinei cu cazane CF cu 15 zile înainte de începerea lunii expeditor
  4. Balanţa de transport al ţiţeiului şi gazolinei cu cazane CF a opta zi a lunii următoare transportator
  5. Raport de sinteză privind activitatea de transport al ţiţeiului pe CFR zilnic (telefon/fax) transportator
  6. Balanţa de transport al produselor pe conductă a opta zi a lunii următoare transportator

                 Expeditor, Transportator,            ………………. ………………….. + 
Anexa 7.1–––la contractul-cadru––––––-BALANŢA (MISCAREA)ţiţeiului, gazolinei, condensatului şi etanului lichid

                                       
  Nr. crt. Locaţia A1 Vest A3 Vest A3 Rest A3 Sel A3 nesel A3 Videle A3 Indp A3 Suplac B Olt B Rest C Sel. C Mold. C R Leb C R Total Condensat Gazolină Etan lichid
    Stoc 1                                  
                                       
                                       
                                       
    Primiri                                  
    Primiri+ stoc 1                                  
    Transfer 1                                  
    Total intrări                                  
                                       
                                       
                                       
    Total livrări                                  
    Terţi                                  
    Pierderi                                  
    Transfer de gazolină                                  
    Transfer 2                                  
    Total ieşiri                                  
    Stoc 2                                  

Transportator,…………………. + 
Anexa 7.2    –––    la contractul-cadru    ––––––-                               BALANŢA (MISCAREA)     ţiţeiului transportat pe reţeaua de conducte pentru ţiţeiul din import

           
    Clientul      
  Stocuri conducte        
  14'' Constanţa – Piteşti        
  20'' Constanţa – Piteşti        
  28'' Constanţa – Bărăganu        
  24'' Constanţa – Midia        
  24'' Bărăganu – Brazi        
  20'' Bărăganu – Oneşti        
  12'' F1 Călăreţi – Teleajen        
  12'' F2 Călăreţi – Teleajen        
  Total stoc conducte        
  Stocuri rezervoare        
           
           
           
  Total stoc rezervoare        
  Total stoc iniţial        
  Primiri de la Oil Terminal        
  Pentru 14''        
  Pentru 20''        
  Pentru 28''        
  Pentru 24''        
  Total primiri        
  Total primiri + stoc        
  Livrări pe destinaţii        
           
           
           
           
  Total livrat        
  Pierderi        
  Transfer        
  Total ieşiri        
  Stoc final pe conducte        
  14'' Constanţa – Piteşti        
  20'' Constanţa – Piteşti        
  28'' Constanţa – Bărăganu        
  24'' Constanţa – Midia        
  24'' Bărăganu – Brazi        
  20'' Bărăganu – Oneşti        
  12'' F1 Călăreţi – Teleajen        
  12'' F2 Călăreţi – Teleajen        
  Total stoc conducte        
  Stocuri rezervoare        
           
           
           
  Total stoc rezervoare        
  Total stoc final        
   
 

                Transportator,       …………………………….–––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x