CONDIŢIILE ŞI PROCEDURA din 15 iunie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: GUVERNUL
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 637 din 14 iulie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 2REFERIRE LAHG 1280 04/11/2003
ART. 4REFERIRE LALEGE 550 14/10/2002
ART. 9REFERIRE LAHG 1280 04/11/2003
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulAPROBAT DEHG 973 15/06/2004
ActulCONTINUT DEHG 973 15/06/2004

de vânzare către utilizatori, la cerere, a spaţiilor destinate creaţiei artistice, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale ori a altor instituţii sau autorităţi publice ori în patrimoniul regiilor autonome, pentru care există încheiate contracte de închiriere cu uniunile de creatori şi sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de artişti şi oameni de cultură, membri ai uniunilor naţionale de creatori legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică



 + 
Articolul 1(1) Consiliile locale, consiliile judeţene, alte instituţii sau autorităţi publice şi consiliile de administraţie ale regiilor autonome au obligaţia să constituie comisii pentru vânzarea, la cererea utilizatorilor, a spaţiilor destinate creaţiei artistice – ateliere, galerii, studiouri, sedii centrale şi locale ale uniunilor de creatori, precum şi altele asemenea -, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale ori a altor instituţii sau autorităţi publice ori în patrimoniul regiilor autonome, după caz, pentru care există încheiate contracte de închiriere şi sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de artişti şi oameni de cultură, membri ai uniunilor naţionale de creatori legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.(2) Componenţa şi modul de organizare şi funcţionare a comisiilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, prin hotărâre a consiliilor locale, consiliilor judeţene, respectiv a consiliilor de administraţie ale regiilor autonome sau a conducătorilor altor instituţii ori autorităţi publice.
 + 
Articolul 2(1) Consiliile de administraţie ale regiilor autonome, primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene, conducătorii altor instituţii sau autorităţi publice vor afişa la sediul propriu, pentru regia autonomă, consiliul local sau, după caz, consiliul judeţean respectiv, instituţia ori autoritatea publică, extrase din Hotărârea Guvernului nr. 1.280/2003 privind aprobarea Inventarului spaţiilor destinate creaţiei artistice, aflate în proprietatea privată a statului şi în administrarea consiliilor judeţene, consiliilor locale sau a altor instituţii ori autorităţi publice sau în patrimoniul regiilor autonome, pentru care există contracte de închiriere încheiate cu uniunile de creatori, care sunt folosite de artiştii plastici sau de alte categorii de artişti şi oameni de cultură, membri ai uniunilor naţionale de creatori legal constituite în România şi recunoscute ca persoane juridice de utilitate publică.(2) În cazul municipiului Bucureşti, extrasele din hotărârea Guvernului prevăzută la alin. (1) se întocmesc pe sectoare, prin grija primarului general al municipiului Bucureşti.
 + 
Articolul 3(1) Pentru fiecare spaţiu destinat creaţiei artistice, comisia prevăzută la art. 1 alin. (1) aprobă preţul minim de vânzare, care nu poate fi mai mic decât cel propus prin raportul de evaluare.(2) Raportul de evaluare este elaborat de persoane fizice sau juridice autorizate potrivit legii, selectate prin licitaţie publică organizată de comisie, în termen de 10 zile de la constituire. Anunţul de organizare a licitaţiei publice pentru selectarea evaluatorului se afişează la sediul primăriei, respectiv al consiliului judeţean, şi la sediul regiilor autonome şi se publică într-un cotidian central şi în unul sau mai multe cotidiene locale. Comisia stabileşte prin vot dacă licitaţia va avea ca obiect selectarea unui evaluator pentru toate spaţiile aflate pe listă sau a mai mulţi evaluatori, pe grupe ori categorii de spaţii, după caz, în funcţie de cererile utilizatorilor.
 + 
Articolul 4(1) Vânzarea spaţiilor destinate creaţiei artistice se face prin negociere directă, la cererea utilizatorilor care le foloseau efectiv la data intrării în vigoare a Legii nr. 550/2002 privind vânzarea spaţiilor comerciale proprietate privată a statului şi a celor de prestări de servicii, aflate în administrarea consiliilor judeţene sau a consiliilor locale, precum şi a celor aflate în patrimoniul regiilor autonome de interes local, în baza unui contract de închiriere.(2) Prin metoda negocierii directe spaţiile destinate creaţiei artistice nu se vând utilizatorilor care:a) au înregistrat restanţe la plata chiriei pe o perioadă de cel puţin 6 luni consecutive pe durata derulării contractului;b) nu au respectat clauzele contractuale, în sensul că au subînchiriat spaţiul sau acesta a fost divizat şi s-au realizat asocieri cu alte persoane;c) au obligaţii neachitate la bugetul general consolidat, la data vânzării.
 + 
Articolul 5(1) În termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, solicitanţii pot depune o cerere scrisă de cumpărare la sediul vânzătorului: consiliul local al comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, consiliul judeţean, alte instituţii sau autorităţi publice, regia autonomă, după caz, pe care o înaintează comisiei în ordinea strictă a depunerii.(2) Cererea va cuprinde datele necesare identificării spaţiului şi solicitantului, suprafaţa şi destinaţia spaţiului, la aceasta anexându-se copii de pe actele în baza cărora este deţinut spaţiul.
 + 
Articolul 6(1) Cererile sunt analizate de comisie, care va hotărî şi va comunică răspunsul în cel mult 30 de zile de la data înregistrării. Cererile vor fi verificate de comisie, în mod obligatoriu, şi la faţa locului.(2) După aprobarea cererii de cumpărare se va proceda la stabilirea preţului prin negociere directă, pornindu-se de la preţul minim de vânzare, determinat potrivit art. 3.(3) La stabilirea preţului va fi avută în vedere şi dedusă, pe bază de acte justificative, valoarea investiţiilor efectuate de cumpărător, indiferent de natura acestora, dacă au fost efectuate cu acordul proprietarului sau al titularului dreptului de administrare a spaţiului şi dacă au fost executate pe baza unei autorizaţii de construire, în condiţiile legii.
 + 
Articolul 7Operaţiunile de negociere şi stabilire a preţului se consemnează de către comisie într-un proces-verbal care se semnează de toţi membrii acesteia şi se depune la sediul vânzătorului.
 + 
Articolul 8(1) Pe baza procesului-verbal întocmit de comisie se încheie contractul de vânzare-cumpărare care se semnează, din partea vânzătorului, de preşedintele consiliului judeţean, de primarul comunei, oraşului, municipiului ori al sectorului municipiului Bucureşti, de către conducătorul altor instituţii sau autorităţi publice ori de către preşedintele consiliului de administraţie al regiei autonome, după caz, iar din partea cumpărătorului, de către persoanele autorizate potrivit legii.(2) În cazul în care cumpărătorul nu poate achita integral preţul stabilit potrivit art. 6 alin. (2) şi (3), vânzătorul poate stabili un sistem de plată în rate, prin negociere cu cumpărătorul.(3) În cazul în care un cumpărător se află în situaţia de a cumpăra două sau mai multe spaţii destinate creaţiei artistice, comisia aprobă plata în rate doar pentru unul dintre spaţii. Cumpărătorul va semna o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu a beneficiat de plată în rate pentru cumpărarea unui alt spaţiu destinat creaţiei artistice.(4) Vânzarea spaţiilor destinate creaţiei artistice cu plata în rate se face în următoarele condiţii:a) avans de 25% din preţul de vânzare;b) rate lunare eşalonate pe un termen de până la 3 ani, fără acordarea unor termene de graţie;c) perceperea unei dobânzi anuale de 10%.(5) Comisia va solicita cumpărătorului constituirea de garanţii pentru asigurarea plăţii ratelor, cum ar fi:a) scrisoare de garanţie emisă de o bancă comercială română sau de o bancă comercială străină cu care o bancă română are relaţii de corespondent;b) constituirea unei ipoteci pe spaţiul care face obiectul vânzării;c) garanţia personală a unui fidejusor, persoană fizică sau juridică de cetăţenie, respectiv de naţionalitate română, în condiţiile Codului comercial, constând într-o obligaţie unilaterală şi necondiţionată de plată a ratei, dacă aceasta nu a fost achitată la termen, parţial ori integral, de către debitor.(6) Vânzătorul va comunică cumpărătorului, cu 15 zile înainte de scadenţa fiecărei rate, cuantumul sumei datorate cu titlu de dobândă.(7) În cazul în care cumpărătorul nu plăteşte la scadenţă două rate succesive sau în cazul nerespectării prevederilor alin. (3), contractul de vânzare-cumpărare se consideră rezolvit de drept, fără a mai fi necesară punerea în întârziere şi fără altă formalitate.
 + 
Articolul 9(1) Prefecţii, preşedinţii consiliilor judeţene şi primarii vor dispune măsurile necesare pentru asigurarea respectării dispoziţiilor legii, ale prezentelor condiţii şi proceduri de vânzare şi a celorlalte reglementări legale în vigoare.(2) Prefecţii vor veghea ca extrasele din Hotărârea Guvernului nr. 1.280/2003, potrivit art. 2, să cuprindă toate spaţiile destinate creaţiei artistice şi vor verifica respectarea procedurilor şi a termenelor prevăzute de prezentele condiţii şi proceduri de vânzare.(3) Pe baza comunicărilor lunare ale preşedinţilor consiliilor judeţene şi ale primarilor, prefecţii vor transmite Ministerului Administraţiei şi Internelor informări privind stadiul derulării procesului de vânzare a spaţiilor destinate creaţiei artistice.
 + 
Articolul 10O cotă de 15% din sumele obţinute din vânzarea spaţiilor destinate creaţiei artistice, aflate în proprietatea privată a statului, se va vira la bugetul de stat, după deducerea de către vânzător a cheltuielilor ocazionate de organizarea şi desfăşurarea procedurilor de vânzare a spaţiilor respective, inclusiv publicitatea şi întocmirea raportului de evaluare, cheltuieli cuprinse în bugetele de venituri şi cheltuieli ale instituţiilor publice respective, diferenţa fiind virată la bugetele consiliilor locale, consiliilor judeţene, altor instituţii şi autorităţi publice sau regiilor autonome care au în administrare spaţiile respective.––––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x