CIRCULARĂ nr. 20 din 13 iunie 2012

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 30/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 463 din 9 iulie 2012
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 312 28/06/2004
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind punerea în circulaţie şi lansarea în circuitul numismatic a unor monede dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş



 + 
Articolul 1În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, Banca Naţională a României va pune în circulaţie şi va lansa în circuitul numismatic, începând cu data de 25 iunie 2012, două monede: una din aur pentru colecţionare şi una din alamă, de circulaţie cu caracter comemorativ, ambele dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş.
 + 
Articolul 2Caracteristicile tehnice ale celor două monede sunt următoarele:

Monedă pentru
colecţionare
Monedă de circulaţie cu caracter
comemorativ
Valoare nominală 100 lei 50 bani
Metal aur alamă Cu(80)Zn(15)Ni(5)
Titlu 900 la mie
Formă rotundă rotundă
Diametru 21 mm 23,75 mm
Greutate 6,452 g 6,1 g
Grosime la chenar 1,9 mm
Calitate proof necirculată
Cant

zimţat

inscripţionat cu "ROMÂNIA" de două ori,
cu steluţă între cele două cuvinte

 + 
Articolul 3Descrierea monedelor este următoarea:Aversul 1 prezintă valoarea nominală "100 LEI", stema României, inscripţia în arc de cerc "ROMÂNIA" şi anul de emisiune "2012", iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş.Aversul 2 prezintă valoarea nominală "50 BANI", stema României, inscripţia în arc de cerc "ROMÂNIA" şi anul de emisiune "2012", iar pe fundal o reprezentare în secţiune a bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş.Reversul, comun, prezintă portretul domnitorului Neagoe Basarab, imaginea bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, anul "1512" şi inscripţiile "BISERICA MANASTIRII CURTEA DE ARGES" şi "NEAGOE BASARAB".
 + 
Articolul 4Ambele monede au putere circulatorie pe teritoriul României.
 + 
Articolul 5Monedele din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de broşuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Broşurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului Băncii Naţionale a României şi casierului central.
 + 
Articolul 6Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 de bani, vor avea aceleaşi caracteristici tehnice cu monedele aflate în prezent în circulaţie la cupiura de 50 de bani.
 + 
Articolul 7Monedele de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 de bani, vor circula în paralel cu monedele de 50 de bani, emisiunea 2005, 2010 şi 2011, aflate în prezent în circulaţie.
 + 
Articolul 8Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a monedelor din aur, pentru colecţionare, cu valoare nominală de 100 lei, dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş, se realizează prin ghişeele sucursalelor regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
 + 
Articolul 9Punerea în circulaţie a monedelor de circulaţie cu caracter comemorativ, cu valoare nominală de 50 de bani dedicate aniversării a 500 de ani de la urcarea pe tronul Ţării Româneşti a Sfântului Voievod Neagoe Basarab şi de la începerea construirii bisericii Mănăstirii Curtea de Argeş se va face prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României cu ocazia efectuării plăţilor în numerar către instituţiile de credit/Trezoreria Statului.Preşedintele Consiliului de administraţie al Băncii Naţionale a României,Mugur Constantin IsărescuBucureşti, 13 iunie 2012.Nr. 20.––

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x