CIRCULARĂ nr. 13 din 17 iunie 2004

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 18/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: BANCA NATIONALA A ROMÂNIEI
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 608 din 6 iulie 2004
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Nu exista actiuni suferite de acest act
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 244 17/12/1998
ART. 1REFERIRE LALEGE 101 26/05/1998
ART. 1REFERIRE LAOG 45 28/07/1998
 Nu exista acte care fac referire la acest act

privind punerea în circulaţie, în scop numismatic, a unui set de monede din argint, reprezentând emisiunea monetară "Monumente de artă feudală creştină"



 + 
Articolul 1În conformitate cu prevederile Legii nr. 101/1998 privind Statutul Băncii Naţionale a României, cu modificările ulterioare, şi ale Ordonanţei Guvernului nr. 45/1998 privind abilitarea Băncii Naţionale a României de a pune în circulaţie emisiuni monetare cu caracter numismatic din metale preţioase, aprobată prin Legea nr. 244/1998, Banca Naţională a României va pune în circulaţie, începând cu data de 5 iulie 2004, un set de monede din argint, format din două piese, fiecare având valoarea nominală de 500 lei, constituind emisiunea „Monumente de artă feudală creştină”.
 + 
Articolul 2Caracteristicile monedelor sunt următoarele:– formă: decagonală (poligon cu 10 laturi);– metal: argint;– titlu: 999/1.000;– calitate: proof;– greutate: 31,103 g;– margine: netedă;– diametrul cercului închis: 37 mm.Aversul şi reversul celor două monede sunt diferite, conţinând elemente grafice, heraldice şi inscripţii specifice, după cum urmează:Biserica mănăstirii CotroceniAversul conţine, în partea stângă, anul emisiunii "2004", stema României şi valoarea nominală "500 LEI". Inscripţia "ROMÂNIA", gravată de-a lungul unei linii verticale, figurează în centrul aversului. În partea dreaptă a aversului este redat turnul clopotniţei Bisericii mănăstirii Cotroceni.Reversul prezintă macheta Bisericii mănăstirii Cotroceni. În partea superioară este gravată semicircular inscripţia "MONUMENTE DE ARTA FEUDALA CRESTINA". Sub macheta mănăstirii este înscrisă pe două rânduri denumirea lăcaşului de cult "BISERICA MANASTIRII COTROCENI". Anii 1679-2004, care marchează împlinirea a 325 de ani de la ridicarea construcţiei, sunt amplasaţi într-un arc de cerc, în partea inferioară a monedei.Biserica Sf. Trei Ierarhi din IaşiAversul conţine, în centru, reproducerea unuia dintre clopotele cu care Biserica Sf. Trei Ierarhi din Iaşi a fost înzestrată de domnitorul Vasile Lupu. De o parte şi de alta a clopotului sunt amplasate, între două arce de cerc, stema României şi valoarea nominală "500 LEI". În partea superioară, deasupra arcului de cerc, este gravată inscripţia "ROMÂNIA". Anul emisiunii "2004" este amplasat circular, în partea inferioară a monedei.Reversul prezintă macheta Bisericii Sf. Trei Ierarhi din Iaşi. În partea superioară este gravată semicircular inscripţia "MONUMENTE DE ARTA FEUDALA CRESTINA". Sub macheta mănăstirii este înscrisă în două rânduri denumirea lăcaşului de cult "SF. TREI IERARHI-IASI". Anii 1639-1904-2004 amplasaţi într-un arc de cerc, în partea inferioară, marchează împlinirea a 365 de ani de la ridicarea construcţiei şi a 100 de ani de la resfinţirea bisericii.
 + 
Articolul 3Monedele din argint ce formează emisiunea "Monumente de artă feudală creştină", ambalate în capsule de metacrilat transparent, vor fi însoţite de un certificat de autenticitate, redactat în limbile română şi engleză, semnat de guvernatorul Băncii Naţionale a României şi casierul central, precum şi de un pliant de prezentare a acestei emisiuni monetare.
 + 
Articolul 4Monedele din argint ce alcătuiesc emisiunea "Monumente de artă feudală creştină" au putere circulatorie pe teritoriul României.
 + 
Articolul 5Punerea în circulaţie, în scop numismatic, a seturilor de monede din argint, emisiunea "Monumente de artă feudală creştină", se realizează prin ghişeele sucursalelor Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.p. GUVERNATORUL BĂNCII NAŢIONALE A ROMÂNIEI,EMIL IOTA GHIZARIBucureşti, 17 iunie 2004.Nr. 13______________

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x