CERINŢELE DE INSPECŢIE ŞI MĂSURILE DE PRECAUTIE din 27 aprilie 2002

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu legislativ, 15/11/2024


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Informatii Document

Emitent: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Publicat în: MONITORUL OFICIAL nr. 430 din 20 iunie 2002
Actiuni Suferite
Actiuni Induse
Refera pe
Referit de
Actiuni suferite de acest act:

SECTIUNE ACTTIP OPERATIUNEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 527 13/08/2003
Nu exista actiuni induse de acest act
Acte referite de acest act:

Alegeti sectiunea:
SECTIUNE ACTREFERA PEACT NORMATIV
ART. 1REFERIRE LALEGE 38 07/03/2001
ART. 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 7
ART. 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 8
ART. 4REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 4REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ART. 4REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 6
ART. 4REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 7
ART. 4REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 8
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 4
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 5
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 10
ART. 7REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 11
ART. 9REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 9REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 2
ART. 9REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 9REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 9REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 2
ART. 9REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 9REFERIRE LAREGULI 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 9REFERIRE LAREGULI 13/09/2001 ANEXA 2
ART. 9REFERIRE LAREGULI 13/09/2001 ANEXA 3
ART. 10REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 11REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 11REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 8
ART. 15REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ART. 15REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 3
ART. 15REFERIRE LAREGULI 13/09/2001
ART. 15REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 15REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 3
ART. 16REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ART. 16REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ART. 3
ART. 16REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 16REFERIRE LAREGULI 13/09/2001
ART. 18REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 22REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 22REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 22REFERIRE LAREGULI 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 22REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 23REFERIRE LAHG 917 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 23REFERIRE LANORMA 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 23REFERIRE LAREGULI 13/09/2001 ANEXA 1
ART. 24REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 24REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 3
ART. 27REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ART. 29REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000 ART. 2
ANEXA 1REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ANEXA 1REFERIRE LAHG 677 19/07/2001
ANEXA 1REFERIRE LANORMA 13/09/2001
ANEXA 1REFERIRE LAREGULI 13/09/2001
ANEXA 1REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000
ANEXA 3REFERIRE LAHG 917 13/09/2001
ANEXA 3REFERIRE LAHG 677 19/07/2001
ANEXA 3REFERIRE LANORMA 13/09/2001
ANEXA 3REFERIRE LAREGULI 13/09/2001
ANEXA 3REFERIRE LAOUG 34 17/04/2000
Acte care fac referire la acest act:

SECTIUNE ACTREFERIT DEACT NORMATIV
ActulABROGAT DEORDIN 527 13/08/2003
ActulAPROBAT DEORDIN 186 27/04/2002
ActulCONTINUT DEORDIN 186 27/04/2002

în cadrul programului de inspecţie şi înregistrarea operatorilor pe piaţa produselor agroalimentare ecologice



 + 
Capitolul 1Înregistrarea operatorilor + 
Articolul 1(1) Măsurile prevăzute în prezentul ordin au scopul să ofere consumatorilor garanţii ca produsele menţionate la art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001, denumita în continuare O.U.G. nr. 34/2000, au fost obţinute în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologică.(2) Operatorii care produc, prepara, transporta, comercializează sau importa produsele menţionate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 în scopul comercializării lor au următoarele obligaţii:a) să îşi înregistreze activitatea la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, respectiv la Autoritatea Naţionala a Produselor Ecologice, denumita în continuare A.N.P.E., în conformitate cu prevederile art. 7 alin. (2) din O.U.G. nr. 34/2000;b) să se supună controlului unui organism de inspecţie şi certificare acreditat, conform art. 8 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000.
 + 
Articolul 2(1) Persoanele fizice sau juridice care intenţionează sa practice o agricultura ecologică, precum şi cele care desfăşoară o activitate după modul de producţie ecologic sunt obligate, conform prevederilor art. 1 alin. (2) lit. a), să îşi înregistreze activitatea în fiecare an, până la data de 30 aprilie, la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, respectiv la A.N.P.E. Pentru anul 2002 termenul de înregistrare se stabileşte până la 30 iunie.(2) Înregistrarea activităţii se face prin completarea fişelor de înregistrare a practicării unei agriculturi ecologice, denumite în continuare fise de înregistrare, prezentate în anexele nr. 1-3, care fac parte integrantă din prezentele cerinţe de inspecţie.(3) Fişele de înregistrare se completează în doua exemplare: un exemplar se trimite la A.N.P.E., iar celălalt exemplar, organismului de inspecţie şi certificare ales de producător dintre cele autorizate de A.N.P.E.(4) În situaţia în care un producător administrează mai multe ferme, solicitantul va completa câte un set de fise de înregistrare pentru fiecare ferma ecologica.(5) În scopul verificării informaţiilor cuprinse în fişele de înregistrare, solicitantul furnizează A.N.P.E. şi alte documente solicitate de aceasta.(6) În situaţia în care fişele de înregistrare nu sunt complete sau conţin informaţii neclare, A.N.P.E. va acorda solicitantului o perioadă de 30 de zile pentru refacerea acestora. Dacă aceste nereguli nu sunt remediate în termenul legal, procedura de înregistrare va fi anulată.(6) În situaţia în care fişele de înregistrare nu sunt complete sau conţin informaţii neclare, A.N.P.E. va acorda solicitantului o perioadă de 30 de zile pentru refacerea acestora. Dacă aceste nereguli nu sunt remediate în termenul legal, procedura de înregistrare va fi anulată.
 + 
Articolul 3(1) Organismele de inspecţie şi certificare care au un sistem realizat după reglementările Uniunii Europene şi care desfăşoară o activitate de control şi certificare pe teritoriul României au obligaţia de a-şi inregistra aceasta activitate la Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi Pădurilor, respectiv la A.N.P.E., prin prezentarea unui dosar de autorizare. Acest dosar cuprinde următoarele documente:a) cerere de înregistrare;b) programul de inspecţie şi certificare în conformitate cu Norma europeană EN 45011;c) procedurile de inspecţie şi certificare pentru implementarea reglementărilor Uniunii Europene.(2) Autorizarea provizorie se considera acceptată în urma avizării dosarului. Acreditarea finala pentru desfăşurarea activităţii de control şi certificare pe teritoriul României se face prin ordin al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor şi se va publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.(3) Organismele de inspecţie şi certificare aproba cererea de înscriere a operatorilor pentru efectuarea controlului la unităţile/fermele lor, numai dacă aceştia sunt înregistraţi la A.N.P.E.
 + 
Capitolul 2Cerinţe generale privind acreditarea organismelor de inspecţie şi certificare + 
Articolul 4(1) Inspecţia şi certificarea operatorilor care produc, prelucreaza şi/sau comercializează produse agricole şi alimentare ecologice se fac de către persoane juridice din sectorul public sau privat acreditate, denumite în continuare organisme de inspecţie şi certificare.(2) Acreditarea şi monitorizarea organismelor de inspecţie şi certificare se fac de către A.N.P.E., în conformitate cu prevederile art. 2 alin. (3) lit. f) şi g) din O.U.G. nr. 34/2000.(3) Organismele de inspecţie şi certificare menţionate la alin. (1) au obligaţia să se conformeze cerinţelor de inspecţie şi măsurilor de precautie din cadrul programului de inspecţie, prevăzute la cap. III.(4) La acreditarea organismelor de inspecţie şi certificare se vor avea în vedere următoarele elemente:a) planul de inspecţie al organismului de inspecţie şi certificare, care să cuprindă o descriere detaliată a măsurilor de control, pe care acest organism se angajează sa îl impună operatorilor pe care îi controlează;b) sancţiunile pe care organismul de inspecţie şi certificare urmează să le aplice în cazul nerespectării prevederilor legale privind agricultura ecologică;c) personal calificat, spaţii, echipamente administrative şi tehnice, experienta în domeniul agriculturii ecologice, precum şi experienta în domeniul inspecţiei şi fiabilitate;d) obiectivitatea organismului de inspecţie şi certificare faţă de operatorii care fac obiectul inspecţiei sale.(5) Organismele de inspecţie şi certificare acreditate menţionate la alin. (1) au următoarele obligaţii:a) să se asigure ca cel puţin cerinţele de inspecţie şi măsurile de precautie din cadrul programului de control, prezentate la cap. III, sunt puse în aplicare în unităţile/ fermele care fac obiectul inspecţiei lor;b) sa nu divulge informaţiile şi datele pe care le obţin în cursul activităţii de inspecţie altor persoane decât responsabililor exploatatiei sau A.N.P.E.;c) să ofere A.N.P.E., în scopul inspecţiei, acces la birourile şi facilităţile lor, precum şi tot sprijinul necesar pentru ca autoritatea responsabilă să îşi poată îndeplini obligaţiile care îi revin;d) sa transmită la A.N.P.E. până la data de 31 ianuarie a fiecărui an o lista cuprinzând operatorii supuşi inspecţiei lor la data de 31 decembrie a anului anterior, însoţită de un raport anual privind activitatea desfăşurată;e) la constatarea de nereguli privind aplicarea prevederilor art. 4, 6, 7 şi 8 din O.U.G. nr. 34/2000 şi ale prezentului ordin sau privind neaplicarea măsurilor cuprinse la cap. III sa dispună eliminarea menţiunilor prevăzute la art. 8 alin. (4) din O.U.G. nr. 34/2000, referitoare la metoda de producţie ecologica de pe întregul lot sau de pe o parte a lotului unde s-a produs neregula;f) la constatarea de abateri repetate sa interzică operatorului în cauza comercializarea produselor cu indicaţiile referitoare la metoda de producţie ecologica pe o perioadă convenită de comun acord cu A.N.P.E.(6) Fără a încalcă prevederile alin. (4) şi (5), organismele de inspecţie şi certificare acreditate sunt obligate sa satisfacă exigenţele stabilite de standardul românesc prin care s-a adoptat standardul european, respectiv SR EN 45011 "Criterii generale pentru organismele de certificare care efectuează inspecţia".(7) În scopul urmăririi provenientei produsului final se vor avea în vedere următoarele:a) pentru producţia de carne din unităţile/fermele de creştere a animalelor, fără a încalcă dispoziţiile cap. III secţiunea a 3-a, controalele se fac în toate stadiile de producţie, abatorizare, transare sau alte procesari şi până la vânzarea către consumator, pentru a garanta, în măsura în care tehnica permite, provenienţă produselor animaliere pe parcursul întregului lant de producţie, transformare şi preparare, de la unitatea/ferma de creştere a animalelor şi până la unitatea de condiţionat final şi etichetat;b) pentru produsele animaliere, altele decât carnea, alte dispoziţii care permit urmărirea provenientei produselor, în măsura în care tehnica permite, sunt prevăzute la cap. III secţiunea a 3-a.(8) A.N.P.E., conform prevederilor art. 2 alin. (3) lit. g) din O.U.G. nr. 34/2000, îşi exercită atributia de control şi supraveghere a activităţii organismelor de inspecţie şi certificare acreditate, astfel:a) asigura obiectivitatea controlului efectuat de organismele de inspecţie şi certificare;b) verifica eficacitatea controlului;c) ia cunoştinţa de orice nereguli şi/sau încălcări constatate şi de sancţiunile aplicate;d) retrage acreditarea organismului de inspecţie şi certificare în cazul în care acesta nu respecta cerinţele prevăzute la lit. a) şi b) şi nu îndeplineşte condiţiile prevăzute la alin. (4), (5) şi (6).(9) A.N.P.E. va atribui fiecărui organism de inspecţie şi certificare acreditat un număr de cod în conformitate cu dispoziţiile prezentului ordin.
 + 
Articolul 5A.N.P.E. adopta toate măsurile necesare pentru a se asigura ca un operator care respecta prevederile legale privind agricultura ecologică şi care achită contribuţia sa la cheltuielile de inspecţie şi certificare are acces la sistemul de inspecţie şi certificare.
 + 
Capitolul 3Cerinţele de inspecţie şi măsurile de precautie din cadrul programului de inspecţie + 
Secţiunea 1Cerinţele generale de inspecţie Cerinţele minime de control + 
Articolul 6Exigenţele de control prevăzute în prezentul capitol se aplică în scopul urmăririi provenientei produselor menţionate la art. 4 alin. (7) pe tot parcursul lantului de producţie, în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologică.
Controlul iniţial + 
Articolul 7(1) Când inspecţia are loc pentru prima data operatorul responsabil din unitatea/ferma respectiva elaborează următoarele documente:a) o descriere completa a unităţii/fermei şi/sau a spaţiilor şi/sau a activităţii desfăşurate;b) măsurile concrete luate în unitate/ferma şi/sau în spaţiile şi/sau în activitatea desfăşurată pentru a se asigura respectarea prevederilor prezentului capitol şi a dispoziţiilor legale privind agricultura ecologică.(2) Descrierea şi măsurile respective se consemnează într-o declaraţie semnată de operatorul responsabil.(3) Declaraţia va fi însoţită şi de angajamentul operatorului în ceea ce priveşte:a) efectuarea operaţiunilor în conformitate cu prevederile art. 4 şi 5 din O.U.G. nr. 34/2000;b) acceptarea ca în caz de neîndeplinire a acestor obligaţii sa i se aplice sancţiunile prevăzute la art. 10 şi 11 din O.U.G. nr. 34/2000;c) acceptarea de a informa în scris cumpărătorii produsului, înainte ca referinţa privind modul de producţie ecologica să fie retrasă.(4) Documentele menţionate la alin. (3) se verifica de organismul de inspecţie şi certificare care întocmeşte un raport în care se va consemna orice abatere sau încălcare constatată faţă de dispoziţiile legale privind agricultura ecologică. Operatorul contrasemnează acest raport şi întreprinde măsurile corective necesare.
Comunicare + 
Articolul 8Operatorul responsabil comunică în timp util organismului de inspecţie şi certificare orice schimbare în descrierea sau măsurile concrete specificate la art. 2, precum şi alte modificări privind dispoziţiile de control iniţial prevăzute în secţiunile a 2-a, a 3-a şi a 4-a.
Vizitele de control + 
Articolul 9(1) Organismul de inspecţie şi certificare face cel puţin o dată pe an un control fizic complet al unităţii de producţie şi/sau de preparare şi al altor spaţii. Cu ocazia acestui control se pot preleva probe pentru a se determina dacă sunt utilizate produse sau tehnici de producţie care nu sunt autorizate în conformitate cu prevederile anexelor nr. 1, 2 şi 3 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001. Probele se preleveaza şi pentru a se determina eventualele contaminari cu produse neautorizate. Aceste prelevări sunt obligatorii atunci când se presupune utilizarea de produse neautorizate. Organismul de inspecţie şi certificare întocmeşte un raport după fiecare control, contrasemnat de responsabilul unităţii/fermei respective.(2) Organismul de inspecţie şi certificare efectuează vizite de control prin sondaj, inopinate sau nu. Aceste controale se fac îndeosebi în unităţile/fermele sau în situaţiile în care este posibil ca produsele provenite din agricultura ecologică să fie schimbate cu alte produse.
Evidenta contabila + 
Articolul 10(1) Unitatea/ferma va pune la dispoziţie organismului de inspecţie şi certificare evidenta financiarcontabila, astfel încât operatorul şi organismul de inspecţie şi certificare să obţină următoarele informaţii:a) furnizorul şi, dacă sunt diferiţi, vânzătorul sau exportatorul produselor;b) natura şi cantitatea produselor agricole specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, care au fost livrate unităţii/fermei, şi, după caz, natura şi cantitatea tuturor materiilor cumpărate, precum şi utilizarea acestora;c) natura produselor, cantitatea, destinatarii şi, dacă sunt diferiţi, cumpărătorii produselor specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, care au ieşit din unitate, din spaţiile sau din depozitele primului destinatar;d) alte informaţii solicitate de organismul de inspecţie şi certificare.(2) Datele cuprinse în documentele financiar-contabile trebuie să fie susţinute de justificări potrivite.
Ambalarea şi transportul produselor în alte unităţi sau spaţii de producţie şi/sau de preparare + 
Articolul 11Produsele specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 nu se transporta către alte unităţi, inclusiv la angrosisti şi detailisti, decât în ambalaje, containere sau vehicule adecvate, închise şi sigilate, astfel încât acestea sa nu poată fi deschise fără deteriorarea sigiliului; acestea trebuie să fie prevăzute cu o eticheta în care să se precizeze, în concordanta cu prevederile legale privind etichetarea, următoarele:a) numele şi adresa operatorului şi, dacă sunt diferiţi, numele şi adresa proprietarului sau ale vânzătorului produsului;b) denumirea produsului, însoţită de menţiunea referitoare la modul de producţie ecologic, în conformitate cu prevederile art. 8 alin. (4) din O.U.G. nr. 34/2000;c) numele şi numărul de cod ale organismului de inspecţie şi certificare la care operatorul este înscris;d) în anumite situaţii, marca de identificare a lotului, aplicată conform unui sistem de marcaj agreat la nivel naţional sau convenit cu organismul de inspecţie şi certificare, care să permită confruntarea între lot şi documentele financiar-contabile specificate la art. 10.
Depozitarea produselor + 
Articolul 12Spaţiile de stocare a produselor trebuie să fie alese astfel încât să asigure identificarea loturilor şi să se evite orice amestec sau contaminare cu produse sau substanţe care nu sunt realizate în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologică.
Produse suspecte de a nu fi conforme dispoziţiilor legale privind agricultura ecologică + 
Articolul 13(1) Dacă un operator considera sau suspecteaza ca produsul pe care îl fabrica, prepara, importa sau îl primeşte de la un alt operator nu corespunde dispoziţiilor legale privind agricultura ecologică, el poate fie sa retragă de pe produs referinţa la modul de producţie ecologic, fie sa îl separe şi sa îl identifice. El va proceda la transformarea, ambalarea sau comercializarea produsului, dar fără referinţa la modul de producţie ecologic. Dacă dubiul persista operatorul informează imediat organismul de inspecţie şi certificare. Organismul de inspecţie şi certificare va aproba ca produsul să fie comercializat cu referinţa la modul de producţie ecologic numai după ce se va asigura, cu ajutorul informaţiilor primite de la operator sau din alte surse, ca dubiul a fost înlăturat.(2) Dacă organismul de inspecţie şi certificare are argumente de a suspecta ca un operator are intenţia de a comercializa pe piaţa un produs care nu este produs în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologică, dar care cuprinde o referinţa la modul de producţie ecologic, el interzice operatorului respectiv, cu titlu provizoriu, sa comercializeze produsul cu aceasta referinţa. Aceasta decizie este completată de obligaţia operatorului de a retrage de pe produsul respectiv referinţa la modul de producţie ecologic. Dacă suspiciunea nu se confirma, decizia de mai sus este anulată într-un termen stabilit de organismul de inspecţie şi certificare. Toate aceste decizii se iau în scris şi se comunică persoanelor interesate de către organismul de inspecţie şi certificare. Operatorul va asigura o buna colaborare cu organismul de inspecţie şi certificare, în scopul inlaturarii acestor suspiciuni.
Accesul la instalaţii şi la alte spaţii + 
Articolul 14(1) Operatorul permite organismului de inspecţie şi certificare accesul în scopul controlului la toate părţile unităţii/fermei sale, la instalaţii şi la alte spaţii utilizate de acesta. El pune la dispoziţie organismului de inspecţie şi certificare evidenta financiar-contabila a acestora, precum şi alte documente solicitate de acesta.(2) La cererea organismului de inspecţie şi certificare operatorul prezintă acestuia rapoartele de control şi probele prelevate din propria iniţiativa.(3) Importatorul şi primul destinatar, la solicitarea organismului de inspecţie şi certificare, prezintă acestuia autorizaţiile de import, precum şi certificatele de control privind importurile din terţe tari.
 + 
Secţiunea a 2-aCerinţele de inspecţie pentru producţia de plante vegetale, produse vegetale, animale şi/sau produse animaliereDomeniul de aplicare + 
Articolul 15(1) Prezenta secţiune se referă la toate unităţile/fermele care intervin, în nume propriu sau în numele unei terţe părţi, în producţie, astfel cum este definită la art. 3 lit. a) din O.U.G. nr. 34/2000, pentru produsele menţionate la art. 2 alin. (1) din aceeaşi ordonanţa de urgenţă.(2) Producţia trebuie să se realizeze într-o unitate/ferma de producţie ale carei locuri de producţie, parcele, păşuni, spaţii de exerciţiu în aer liber, parcursuri exterioare, adaposturi de creştere a animalelor şi, după caz, spaţii de depozitare pentru produsele vegetale şi animaliere, pentru materiile prime şi pentru produsele intrate sunt clar separate de cele ale altei unităţi care nu produce în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologică.(3) Transformarea, ambalarea şi comercializarea pot fi efectuate în unitatea de producţie atât timp cat aceste activităţi nu se referă la produsele ieşite din unitate/ferma.(4) Cantităţile vândute direct către consumatorul final sunt contabilizate zilnic.(5) Depozitarea în unitate/ferma a produselor care nu sunt autorizate conform dispoziţiilor art. 3 alin. (2) lit. b) şi c) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 este interzisă.(6) La recepţia produselor specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 operatorul verifica închiderea ambalajelor sau a containerelor şi evidenta financiar-contabila, conform prevederilor art. 10 şi 11.
Controlul iniţial + 
Articolul 16Atunci când activitatea operatorului se limitează la colectarea de plante din flora spontana, descrierea unităţii/fermei menţionate la art. 2 se va completa cu următoarele documente:a) o prezentare a locurilor de depozitare şi producţie, a parcelelor şi/sau a zonelor de colectare a plantelor din flora spontana şi, acolo unde este cazul, a spaţiilor în care au loc operaţiunile de transformare şi/sau de ambalare a acestora;b) o specificare a datei ultimei aplicari, pe parcelele şi/sau zonele de colectare a plantelor din flora spontana, a produselor a căror utilizare nu este compatibila cu dispoziţiile art. 3 alin. (2) lit. b) din normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001;c) în cazul recoltarii plantelor din flora spontana, garanţiile acordate de părţi terţe producătorului, care să dovedească faptul ca acesta respecta prevederile art. 4 din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001.
Comunicări + 
Articolul 17În fiecare an, înainte de data stabilită de organismul de inspecţie şi certificare producătorul transmite acestuia programul de producţie al produselor vegetale, defalcat pe fiecare parcela.
Exploatarea mai multor unităţi de producţie de către acelaşi operator + 
Articolul 18(1) În cazurile în care un operator exploatează mai multe unităţi de producţie în aceeaşi zona, unităţile/fermele producătoare de plante vegetale sau de produse vegetale care nu sunt cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, precum şi locurile de depozitare a materiilor prime intrate în unitate (îngrăşăminte, produse fitofarmaceutice şi seminţe) se supun cerinţelor generale de inspecţie prevăzute la art. 6-8 şi la art. 10.(2) Aceleaşi varietati ca cele produse în unităţile specificate la art. 15 alin. (2) nu pot fi produse în aceste unităţi.(3) Fac excepţie de la regula stabilită la alin. (2) produsele obţinute de la culturi perene (arboricultura, cultura viţei de vie şi a hameiului), dacă sunt îndeplinite următoarele condiţii:a) producţia respectiva se înscrie în cadrul unui plan de conversie pentru care producătorul se angajează, de la începutul conversiei ultimei părţi a suprafeţelor în cauza, sa îl parcurga în cel mai scurt timp posibil, dar care să nu depăşească maximum 5 ani;b) au fost luate toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura separarea permanenta a produselor obţinute în fiecare unitate implicata;c) organismul de inspecţie şi certificare este informat despre începerea recoltarii fiecărui produs, cu cel puţin 48 de ore înainte;d) imediat după încheierea recoltarii producătorul comunică organismului de inspecţie şi certificare cantităţile exacte recoltate în unităţile respective, precum şi alte informaţii ce permit identificarea producţiei; el confirma faptul ca măsurile luate în vederea separarii produselor au fost aplicate;e) planul de conversie şi măsurile menţionate la lit. a)-c) au fost aprobate de organismul de inspecţie şi certificare. Aceasta aprobare se confirma în fiecare an după demararea planului de conversie.(4) De asemenea, se exceptează de la prevederile alin. (2) următoarele:a) suprafeţele destinate cercetării agricole, stabilite de comun acord cu A.N.P.E., dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3) lit. b), c), d) şi e);b) suprafeţele destinate producerii de seminţe, de material de reproducere vegetativ şi de rasaduri, dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute la alin. (3) lit. b), c), d) şi e);c) păşunile destinate hranirii animalelor cu masa verde.
 + 
Secţiunea a 3-aCerinţele de inspecţie pentru animale şi produsele animaliere provenite din creşterea animalelorControlul iniţial + 
Articolul 19Când inspecţia are loc pentru prima oara, operatorul completează descrierea unităţii/fermei menţionate la art. 7 cu următoarele documente:a) o descriere completa a adaposturilor de creştere a animalelor, a pasunilor, a suprafeţelor de exerciţiu în aer liber, a traseelor exterioare etc. şi, acolo unde este cazul, a spaţiilor de depozitare, ambalare şi transformare a animalelor şi a produselor animaliere, a materiilor prime şi a inputurilor;b) o descriere completa a instalaţiilor de depozitare a gunoiului de grajd provenit din creşterea animalelor;c) un plan de imprastiere a gunoiului de grajd, stabilit de comun acord cu organismul de inspecţie şi certificare, şi o descriere completa a suprafeţelor destinate producţiei vegetale;d) după caz, contractele încheiate cu alţi agricultori pentru distribuirea gunoiului de grajd provenit din creşterea animalelor;e) un plan de producţie pentru unitatea de creştere ecologica a animalelor.
Identificarea animalelor + 
Articolul 20Animalele se identifica în permanenta prin tehnici adaptate fiecărei specii, individual pentru mamifere mari şi individual sau pe lot pentru păsări şi mamifere mici.
Registrele de creştere a animalelor + 
Articolul 21(1) Înregistrarea animalelor se face în registrul de creştere a animalelor care rămâne la dispoziţia organismelor de inspecţie şi certificare în orice moment, la sediul unităţii/fermei.(2) Registrele de creştere a animalelor conţin o descriere completa a sistemului de management al septelului şi cuprind următoarele informaţii:a) evidenta, pe specii, cu privire la intrarea animalelor: originea, data intrării, perioada de conversie, marca de identificare şi antecedentele veterinare;b) evidenta, pe specii, cu privire la ieşirea animalelor: vârsta, numărul, greutatea la tăiere, marca de identificare şi destinaţia;c) evidenta animalelor pierdute şi motivele pierderii acestora;d) evidenta în ceea ce priveşte furajarea: tipul furajului, inclusiv suplimentele furajere, proporţia diferitelor componente ale ratiei, perioadele de acces la suprafeţele de exerciţiu în aer liber, perioadele de transhumanta, dacă exista restrictii la acestea;e) evidenta cu privire la prevenirea bolilor, tratamentul şi la asistenţa veterinara: data tratamentului, diagnosticul, tipul produsului administrat, modalităţile de tratament şi reteta eliberata de medicul responsabil cu asistenţa veterinara, o dată cu prezentarea motivelor şi a termenului de asteptare impus înainte de comercializarea produselor animaliere.
Exploatarea mai multor unităţi de producţie de către acelaşi operator + 
Articolul 22(1) Atunci când un producător administrează mai multe unităţi/ferme de producţie, în conformitate cu prevederile art. 6 alin. (6) şi ale art. 21 alin. (3) din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001, unităţile care cresc animale sau fabrica produse animaliere care nu sunt specificate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 se supun, de asemenea, prevederilor art. 19, precum şi dispoziţiilor privind programul de creştere a animalelor, registrelor de creştere şi principiilor de depozitare a produselor utilizate pentru creşterea animalelor.(2) Organismul de inspecţie şi certificare, cu acordul A.N.P.E., acorda exploataţiilor, în scopul activităţii de cercetare din domeniul agricol, derogări de la obligaţiile privind prezenta mai multor specii diferite, prevăzută la art. 6 alin. (6) din anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001, numai în următoarele condiţii:a) dacă au fost luate măsuri, de comun acord cu organismul de inspecţie şi certificare, pentru a garanta separarea permanenta a animalelor, produselor animaliere şi a gunoiului de grajd din fiecare unitate;b) dacă producătorul informează, în prealabil, organismul de inspecţie şi certificare despre vânzarea animalelor sau a produselor animaliere;c) dacă operatorul informează organismul de inspecţie şi certificare despre cantităţile exacte produse în unitatea sa, precum şi despre toate caracteristicile care permit identificarea produselor şi dacă confirma ca măsurile luate pentru separarea produselor au fost aplicate.
Alte precizări + 
Articolul 23Prin derogare de la prevederile prezentului ordin, depozitarea medicamentelor de uz veterinar alopatice şi a antibioticelor este permisă în unităţi/ferme, dacă ele sunt prescrise de un medic veterinar în cadrul unor tratamente specificate în anexa nr. 1 la normele metodologice aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 917/2001, sunt depozitate în locuri supravegheate şi sunt înregistrate în registrul unităţii/fermei.
 + 
Secţiunea a 4-aCerinţele de inspecţie pentru unităţile de transformare a produselor vegetale şi animaliere şi a alimentelor compuse din produse vegetale şi animaliereDomeniul de aplicare + 
Articolul 24Prezenta secţiune se aplică tuturor unităţilor care intervin, în nume propriu sau în numele unei terţe părţi, în activitatea de preparare, astfel cum este definită la art. 3 lit. b) din O.U.G. nr. 34/2000, pentru produsele specificate la art. 2 alin. (1) din aceeaşi ordonanţa de urgenţă şi cuprind în special următoarele unităţi:a) unităţile de ambalare şi/sau de reambalare a produselor;b) unităţile pentru etichetarea şi/sau reetichetarea produselor.
Controlul iniţial + 
Articolul 25Descrierea completa a unităţii menţionată la art. 7 va fi completată de o prezentare a instalaţiilor utilizate pentru recepţia, transformarea, ambalarea, etichetarea şi depozitarea produselor agricole şi a măsurilor luate pentru transportul produselor.
Evidenta contabila + 
Articolul 26Documentele financiar-contabile specificate la art. 10 trebuie să aibă menţiunea verificărilor prevăzute la art. 29.
Unităţile de preparare care proceseaza produse provenite din agricultura ecologică şi produse care nu provin din aceasta + 
Articolul 27Atunci când în aceeaşi unitate sunt preparate, ambalate sau depozitate produsele menţionate la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, precum şi produse care nu provin din agricultura ecologică, se vor avea în vedere următoarele:a) unitatea sa dispună de spaţii complet separate pentru depozitarea produselor cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000, înainte şi după operaţiuni;b) operaţiunile se efectuează în mod continuu până când este completată seria de producţie, separată în timp şi în spaţiu de operaţiunile similare aferente produselor care nu sunt cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000;c) dacă astfel de operaţiuni nu sunt efectuate frecvent sau într-o zi stabilită, unitatea/ferma respectiva anunta în prealabil organismul de inspecţie şi certificare într-un termen fixat de comun acord cu acesta;d) se vor lua toate măsurile necesare pentru a se asigura identificarea cu usurinta a loturilor şi pentru a se evita orice amestec cu produse care nu provin din agricultura ecologică;e) înainte ca produsele cuprinse la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 să fie preparate, echipamentele de producţie vor fi bine spalate. Eficacitatea măsurilor privind spalarea este controlată şi face obiectul unei note de constatare.
Ambalarea şi transportul produselor în unităţile de preparare + 
Articolul 28Laptele, ouăle şi produsele din oua, care provin din agricultura ecologică, se colectează separat de produsele care nu sunt obţinute din agricultura ecologică. Sub rezerva aprobării prealabile a organismului de inspecţie şi certificare, colectarea nu poate fi facuta simultan decât dacă sunt luate toate măsurile pentru prevenirea amestecului sau a schimbului cu produse care nu sunt obţinute în conformitate cu dispoziţiile legale privind agricultura ecologică şi pentru a permite identificarea cu usurinta a produselor obţinute din agricultura ecologică. Operatorul va tine o evidenta stricta a recoltarilor pe zile, ore, circuit de colectare, precum şi a datelor şi orelor de recepţie a produselor, pe care o prezintă organismului de inspecţie şi certificare.
Recepţia produselor din alte unităţi + 
Articolul 29La primirea în unitate/ferma a unui produs specificat la art. 2 alin. (1) din O.U.G. nr. 34/2000 operatorul verifica închiderea ambalajului sau a containerului şi prezenta pe eticheta a indicaţiilor specificate la art. 11. Operatorul confrunta datele de pe eticheta cu datele din documentele care însoţesc produsul. Rezultatul acestei verificări se consemnează conform prevederilor art. 10.
 + 
Anexa 1

la cerinţele de inspecţie
    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
    Direcţia generală strategii şi politici în agricultura
                   şi produse derivate
    Autoritatea Naţionala a Produselor Ecologice
FIŞA DE ÎNREGISTRARE
a producătorilor în agricultura ecologică – anul 2002
                      Se aprobă Vizat
                     ──────────── ────────
                       A.N.P.E. D.G.A.I.A.
                Nr. …. din …… Nr. …… din ………

1. Producător (persoana fizica/juridică) ………………………….Actul de identitate: seria …………….. nr. ………………….Domiciliul/sediul: localitatea ………, judeţul ……….., str. ……… nr. ……, telefon ………, fax ………….., e-mail ………………..Responsabil cu agricultura ecologică:Numele şi prenumele ……………………………………………Localitatea de domiciliu ………….., judeţul ………., str. ………. nr. ……, telefon …….., fax ……….., e-mail ……………………2. AngajamentSolicit inregistarea şi ma angajez sa respect ansamblul dispoziţiilor naţionale şi comunitare privind producţia ecologica, prepararea, comercializarea şi etichetarea produselor agricole şi a alimentelor în general. Aceste dispoziţii sunt:Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001;Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice;Hotărârea Guvernului nr. 677/2001 privind înfiinţarea Institutului de Bioresurse Alimentare;Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind modul de producţie ecologica a produselor agricole şi prezentarea sa pe produsele agricole şi alimente;– alte acte normative din domeniu.3. Alegerea organismului de control autorizat*)Numele organismului de control ales ……………………………….Codul organismului de control …………………………………….4. Producţia vegetala (se va completa cu datele din formularul cuprins în anexa nr. 2 "Registrul parcelar")Suprafaţa agricolă exploatată:– suprafaţa în agricultura ecologică ………………………………– suprafaţa în conversie: conversie anul I …………………………conversie anul II ……………………………………………….conversie anul III ………………………………………………– suprafaţa în agricultura conventionala …………………………..──────────────────Notă *) Numai organismele de control autorizate de A.N.P.E.Data      Semnatura……….. …………….    5. Producţia animaliera    Numele producătorului ………………………………….

               
  Producţia Rasa/Specia Efective Mod de producţie
  Ecologic În conversie Convenţional
  Producţia de bovine
    Vaci de lapte          
    Juninci rasă de lapte          
    Vaci gestante          
    Juninci gestante          
    Bovine masculi peste 2 ani          
    Bovine masculi între 1-2 ani          
    Bovine masculi între 6 luni – 1 an          
    Viţei sub 6 luni          
  Producţia de ovine
    Oi mame          
    Mioare          
    Berbeci          
    Alte ovine          
  Producţia de caprine
    Capre de lapte          
    Ţapi de reproducere          
    Alte capre          
  Producţia de porcine
    Scroafe de reproducere          
    Vieri          
    Purcei sugari          
    Alţi porci          
  Păsări
    Găini ouătoare          
    Pui de carne          
    Raţe          
    Bibilici          
    Curcani          
  Ecvine
    Cai şi iepe          
    Alte ecvine          
  Apicultură
    Număr de stupi          
  Altele
             

                    Data                  ……….                                        Semnatura                                       ………… + 
Anexa 2    ────────la cerinţele de inspecţie──────────────────────────    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR    Direcţia generală strategii şi politici în agricultura                 şi produse derivate    Autoritatea Naţionala a Produselor Ecologice┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐│ Registrul parcelar – 2002 │└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘┌──────────┬─────────┬──────┬───────┬──────┬───────────────────────────────────┐│Nr. │Denumirea│Supra-│Supra- │Supra-│ Suprafaţa în agricultura ecologică││parcelei │parcelei │faţa │faţa │faţa ├─────┬─────┬───────────────────────┤│cadastrale│ │cadas-│agri- │în │Cul- │Supra│din care: ││ │ │trala │cola │agri- │tura │faţa ├─────┬─────┬─────┬─────┤│ │ │ │exploa-│cul- │ │ │Con- │Con- │Con- │Cer- ││ │ │ │tata*) │tura │ │ │ver- │ver- │ver- │tifi-││ │ │ │ │con- │ │ │sie │sie │sie │cat ││ │ │ │ │ven- │ │ │anul │anul │anul │eco- ││ │ │ │ │tio- │ │ │ I │ II │ III │logic││ │ │ │ │nala │ │ │ │ │ │ ││ │ ├──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤│ │ │ha mp │ ha │ ha │ │ ha │ ha │ ha │ ha │ ha │├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤├──────────┼─────────┼──────┼───────┼──────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┼─────┤└──────────┴─────────┴──────┴───────┴──────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┴─────┘──────────────Notă *) În cazul în care nu se exploatează în totalitate parcela cadastrala, indicaţi suprafaţa exploatată.
 + 
Anexa 3

la cerinţele de inspecţie
    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR
    Direcţia generală strategii şi politici în agricultura
                  şi produse derivate
    Autoritatea Naţionala a Produselor Ecologice
                           FIŞA DE ÎNREGISTRARE
a procesatorilor în agricultura ecologică – anul 2002
(operaţiuni de condiţionare şi/sau de transformare a produselor agricole)
                       Se aprobă Vizat
                       ────────── ──────
                        A.N.P.E. D.G.A.I.A.
            Nr. ……. din ……… Nr. …….. din ……….

1. Procesator (persoana fizica/juridică) …………………………..Actul de identitate: seria ………………. nr. ………………….Domiciliul/sediul: localitatea ……………., judeţul ……………., str. ……… nr. …….., telefon …….., fax ……… e-mail ……….Responsabil cu agricultura ecologică:Numele şi prenumele ……………………………………………….Localitatea de domiciliu …………., judeţu …………, str. ……… nr. ……., telefon ………, fax …….., e-mail ………..2. AngajamentSolicit inregistarea şi ma angajez sa respect ansamblul dispoziţiilor naţionale şi comunitare privind producţia ecologica, prepararea, comercializarea şi etichetarea produselor agricole şi a alimentelor în general. Aceste dispoziţii sunt:Ordonanţa de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice, aprobată prin Legea nr. 38/2001;Hotărârea Guvernului nr. 917/2001 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenta a Guvernului nr. 34/2000 privind produsele agroalimentare ecologice;Hotărârea Guvernului nr. 677/2001 privind înfiinţarea Institutului de Bioresurse Alimentare;Reglementarea Consiliului Europei (CEE) nr. 2092/91 (consolidata) privind modul de producţie ecologica a produselor agricole şi prezentarea sa pe produsele agricole şi alimente;– alte acte normative din domeniu.3. Alegerea organismului de control autorizat*)Numele organismului de control ales ……………………………….Codul organismului de control …………………………………….────────────Notă *) Numai organismele de control autorizate de A.N.P.E.4. Specificarea locurilor de transformare şi/sau de condiţionare şi/sau de depozitare şi natura operaţiunilor şi a produselor, prin precizarea locului de procesare

    Numele procesatorului …………………………………………..

┌─────────┬─────────────────┬───────────────────────────────┬──────────────────┐│Produsul │ Locul de │ Cantitatea estimată în 2002 │ Natura ││finit*) │ transformare │ (kg sau litri) │ operaţiunilor**) │├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤├─────────┼─────────────────┼───────────────────────────────┼──────────────────┤└─────────┴─────────────────┴───────────────────────────────┴──────────────────┘────────────────── Notă **) Produsul care iese din unitate (de exemplu: pâine, branza de oaie, făina de grâu).Notă **) Operaţiuni privind: – condiţionarea fără transformare (se va nota cu CFT);– transformarea cu condiţionare (se va nota cu TCC);– transformarea fără condiţionare (se va nota cu TFC).Data           Semnatura………….. ………………….──────────────────────

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x