specifice de sănătate a animalelor
+
Capitolul IMembrane naturale de animale destinate pentru consum umanA. ComerţulComerţul cu membrane naturale de animale este supus prezentării unui document care specifică faptul ca unitatea de origine trebuie să fie:a) o unitate autorizata de autoritatea competentă, atunci când membranele naturale de animale sunt sarate sau uscate la punctul de origine sau când membranele naturale de animale sarate sau uscate sunt manipulate ulterior în alte scopuri; … b) în alte cazuri, o unitate autorizata în concordanta cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, cu condiţia ca membranele naturale de animale să fie transportate în asa fel încât să se evite contaminarea. … B. Importul din tari terţeImportul de membrane naturale de animale din orice ţara terta este supus prezentării certificatului la care se referă art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitară veterinara, emis şi semnat de un medic veterinar oficial al tarii terţe exportatoare, care indica faptul ca:(i) membranele naturale de animale provin de la întreprinderi autorizate de autoritatea competentă a tarii exportatoare;(îi) membranele naturale de animale au fost curatate, razuite şi apoi sarate sau inalbite (sau, ca o alternativa la sarare ori inalbire, ca acestea au fost uscate după razuire);(iii) după tratamentul menţionat la pct. (îi), au fost luate măsuri eficiente pentru a se preveni recontaminarea membranelor naturale de animale. +
Capitolul IIOase şi produse pe bază de oase, cu excepţia fainii de oase, coarne şi produse pe bază de coarne, cu excepţia fainii de coarne, ongloane şi produse pe bază de ongloane, cu excepţia fainii de ongloane, destinate pentru consum umanComerţul şi importul produselor în cauza se supun următoarelor condiţii:1. În cazul comerţului, oasele, coarnele şi ongloanele sunt supuse cerinţelor de sănătate a animalelor, stabilite de Norma sanitară veterinara ce stabileşte reguli de sănătate animala care reglementează producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006, ce transpune în legislaţia naţionala Directiva Consiliului 2002/99/CE .2. În cazul comerţului, produsele pe bază de oase, produsele pe bază de coarne şi produsele pe bază de ongloane sunt supuse cerinţelor de sănătate a animalelor, stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.3. În cazul importului, oasele, produsele pe bază de oase, coarnele, produsele pe bază de coarne, ongloanele şi produsele pe bază de ongloane sunt supuse cerinţelor prevăzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman. +
Capitolul IIIProteine de origine animala prelucrate destinate pentru consum umanI. Fără a se prejudicia restricţiile impuse în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibila sau restricţiile cu privire la furajarea rumegatoarelor cu proteine provenite de la rumegatoare, comerţul şi importul de proteine de origine animala prelucrate sunt supuse:A. În ceea ce priveşte comerţul, prezentării documentului sau certificatului prevăzut de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, care atesta ca cerinţele acelui regulament au fost îndeplinite;B. În ceea ce priveşte importul:1. prezentării unui certificat de sănătate, astfel cum se prevede la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitară veterinara, semnat de un medic veterinar oficial din ţara de origine, şi care atesta ca:a) produsele îndeplinesc cerinţele prevăzute de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor; … b) s-au luat toate măsurile de precautie după tratament, pentru a se preveni contaminarea produsului tratat; … c) au fost prelevate şi testate probe pentru a depista Salmonella, atunci când transportul a părăsit ţara de origine; … d) rezultatele acestor teste sunt negative; … 2. în urma controlului documentelor, adică al certificatului la care se referă pct. 1, prelevarii de probe de către autoritatea competentă de la postul de inspecţie la frontiera, fără a se prejudicia cele stipulate la pct. II:(i) din fiecare transport de produse expediate în vrac;(îi) aleatoriu, din transporturile de produse ambalate în unitatea de fabricare;3. pentru aprobarea de libera circulaţie pe teritoriul Comunităţii Europene a transporturilor de proteine de origine animala prelucrate şi pentru a se dovedi faptul ca rezultatele prelevarii efectuate în baza prevederilor lit. B pct. 1 lit. c) au fost negative şi, dacă este necesar, după reprelucrare;C. Regulile naţionale existente la data notificării prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor cu privire la cerinţele aplicabile în ceea ce priveşte encefalopatia spongiforma transmisibila şi scrapia pentru proteinele de origine animala pot fi menţinute până când se ia o decizie referitoare la tipul de tratament termic capabil sa distruga agentul responsabil.Comerţul şi importul de făina de carne şi făina de oase se supun în continuare prevederilor art. 5 alin. (2) din norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003 şi prevederilor normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 206/2006.II. Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor poate efectua o prelevare randomizata de probe din transporturile în vrac care provin dintr-o ţara terta din care ultimele 6 teste consecutive au avut rezultate negative. Atunci când în cursul unuia dintre aceste controale un rezultat s-a dovedit a fi pozitiv, autoritatea competentă a tarii de origine trebuie informată astfel încât să poată lua măsurile corespunzătoare pentru a remedia situaţia. Aceste măsuri trebuie aduse la cunoştinţa autorităţii competente responsabile pentru controalele la import. În cazul obţinerii unui nou rezultat pozitiv de la aceeaşi sursa, trebuie efectuate teste ulterioare pentru toate transporturile care provin de la aceeaşi sursa, până când cerinţele stipulate în prima propozitie sunt din nou îndeplinite.III. Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor trebuie să ţină evidenta rezultatelor prelevarii efectuate pentru toate transporturile care au fost supuse prelevarii.IV. În concordanta cu art. 3 alin. (3) al normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 21/2003, transbordarea transporturilor este permisă numai prin porturi care au fost autorizate în baza procedurii comunitare, cu condiţia sa existe un acord bilateral între România şi celelalte state membre ale Uniunii Europene, care să permită amânarea controlarii transporturilor, până când acestea ajung la punctul de inspecţie la frontiera al statului membru al Uniunii Europene de destinaţie finala.V. Atunci când un transport se dovedeşte a fi pozitiv la testul pentru Salmonella, acesta este:a) reexportat din Comunitatea Europeană: … b) utilizat pentru alte scopuri decât furajarea animalelor. În acest caz, transportul poate părăsi portul sau depozitul numai cu condiţia ca acesta sa nu fie incorporat în furaje pentru animale; … c) reprelucrat într-o unitate de tratare aprobată conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE sau în orice unitate aprobată pentru decontaminare. Miscarea din port sau din depozit trebuie controlată pe baza unui permis emis de autoritatea competentă, iar transportul nu trebuie eliberat până când nu a fost tratat şi testat pentru Salmonella de către autoritatea competentă, în concordanta cu Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.774/2002/CE , şi până când nu s-a obţinut un rezultat negativ. … +
Capitolul IVSânge şi produse sangvine care provin de la animale ungulate şi păsări (cu excepţia serului de la ecvidee)Sânge proaspăt şi produse sangvine destinate consumului umanA. Comerţul1. Comerţul cu sânge proaspăt provenit de la animale ungulate şi păsări destinat consumului uman este supus condiţiilor de sănătate a animalelor aplicabile pentru comerţul cu carne proaspăta, în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor, a normei sanitare veterinare aprobate prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006.2. Comerţul cu produse sangvine destinate consumului uman este supus condiţiilor de sănătate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexa.B. Importul1. Importul de sânge proaspăt provenit de la animalele domestice ungulate destinate consumului uman este interzis în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman.Importul de sânge proaspăt provenit de la păsări şi destinat consumului uman este supus cerinţelor de sănătate a animalelor stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004/CE ce stabileşte reguli specifice de igiena privind igiena alimentelor.Importul de sânge proaspăt provenit de la vanat de crescatorie şi destinat consumului uman este supus condiţiilor de sănătate a animalelor, stabilite în cap. VI din prezenta anexa.2. Importul de produse sangvine pentru consum uman, inclusiv cele menţionate de norma sanitară veterinara aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 39/2006, este supus condiţiilor de sănătate a animalelor, aplicabile produselor din carne, în baza Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman şi a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, fără a se prejudicia regulile cu privire la produsele obţinute din proteine de origine animala pe bază de sânge prelucrate, menţionate la cap. III din prezenta anexa. +
Capitolul VUntura şi grăsimi topite destinate consumului uman1. Statele membre autorizeaza importul în Comunitatea Europeană de untura şi grăsimi topite din tari terţe menţionate pe lista anexată la Decizia Comisiei 79/542/CEE , transpusa în legislaţia naţionala prin Norma sanitară veterinara privind lista cuprinzând ţările terţe sau părţi ale ţărilor terţe şi condiţiile de certificare veterinara, sănătate animala şi publică pentru importul în Comunitatea Europeană al anumitor animale vii şi al carnii proaspete provenite de la acestea şi preluarea acestor liste şi condiţii pentru importul în România, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 53/2005, cu modificările şi completările ulterioare, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 848 din 20 septembrie 2005, din care este permis importul de carne proaspăta de la speciile în cauza.2. Atunci când într-o ţara menţionată la pct. 1 a existat, în ultimele 12 luni, un focar al unei boli transmisibile grave înainte de export, fiecare transport de untura sau de grăsimi topite trebuie să fie însoţit de un certificat menţionat la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitară veterinara, care atesta ca:A. untura sau grasimile topite au fost supuse unuia dintre următoarele procese de tratament termic:(i) temperatura minima de 70°C timp de cel puţin 30 de minute; sau(îi) temperatura minima de 90°C timp de cel puţin 15 minute; sau(iii) temperatura minima de 80°C într-un sistem continuu de topire;B. atunci când untura sau grasimile topite sunt ambalate, acestea au fost ambalate în ambalaje noi şi s-au luat toate măsurile pentru a se preveni recontaminarea acestora;C. atunci când se intenţionează transportul în vrac al produsului, au fost inspectate şi s-a constatat ca sunt curate înainte de folosire ţevile, pompele şi rezervorul de transport în vrac, precum şi orice alte rezervoare sau autocisterne de transport în vrac utilizate la transportul produselor de la unitatea producătoare, fie direct pe nava, fie în rezervoarele de pe ţărm, fie direct la întreprinderi. +
Capitolul VICarne de iepure şi carne de vanat de crescatorie destinate consumului umanAutoritatea Naţionala Sanitară Veterinara şi pentru Siguranţa Alimentelor se asigura ca se importa carne de iepure şi de vanat de crescatorie, numai dacă:a) provine din tari terţe incluse: … (i) pentru vanatul de crescatorie cu blana, pe lista ţărilor din care carnea proaspăta a speciilor corespunzătoare poate fi importata conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;(îi) pentru vanatul de crescatorie cu pene, pe lista ţărilor din care carnea proaspăta de pasare poate fi importata conform Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman;(iii) pentru carnea de iepure, pe o lista ce trebuie întocmită în baza procedurii comunitare;b) îndeplineşte cel puţin cerinţele stabilite de Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 854/2004/CE ce stabileşte reguli specifice pentru organizarea de controale oficiale privind produsele de origine animala destinate pentru consum uman; … c) provine din întreprinderi care oferă garanţiile prevăzute la lit. b) şi recunoscute oficial în baza procedurii comunitare sau, până la întocmirea listei menţionate la lit. a) pct. (iii), din întreprinderi aprobate de autorităţile competente; … d) fiecare lot de carne este însoţit de certificatul de sănătate prevăzut la art. 9 alin. (1) lit. b) din norma sanitară veterinara. … ––-