CELEX:32025D0194: Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/194 a Comisiei din 20 ianuarie 2025 de constituire a Infrastructurii europene de cercetare a Holocaustului (EHRI-ERIC) [notificată cu numărul C(2025) 170]

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 03/02/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/19431.1.2025DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/194 A COMISIEI din 20 ianuarie 2025 de constituire a Infrastructurii europene de cercetare a Holocaustului (EHRI-ERIC)[notificată cu numărul C(2025) 170](Numai textele în limbile croată, cehă, neerlandeză, engleză, germană,...

Informatii

Data documentului: 20/01/2025; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 31/01/2025; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Cercetare și Inovare
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Polonia, Regatul Unit, Slovacia, Austria, Ţările de Jos, Croaţia, Israel, Republica Federală Germania, România, Republica Cehă
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/194

31.1.2025

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/194 A COMISIEI

din 20 ianuarie 2025

de constituire a Infrastructurii europene de cercetare a Holocaustului (EHRI-ERIC)

[notificată cu numărul C(2025) 170]

(Numai textele în limbile croată, cehă, neerlandeză, engleză, germană, polonă, română și slovacă sunt autentice)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Austria, Croația, Cehia, Germania, Israel, Țările de Jos, Polonia, România, Slovacia și Regatul Unit au prezentat Comisiei, în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, o cerere de constituire a EHRI-ERIC (denumită în continuare „cererea”).

(2)

Solicitanții au convenit ca Țările de Jos să fie statul membru-gazdă al EHRI-ERIC.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

(4)

În temeiul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele prevăzute în regulamentul respectiv. În cursul evaluării, Comisia a obținut opiniile unor experți independenți în domeniul științelor umaniste și sociale.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se constituie Infrastructura europeană de cercetare a Holocaustului (EHRI-ERIC).

(2)   Elementele esențiale ale statutului EHRI-ERIC, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, sunt prevăzute în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Austria, Republicii Croația, Republicii Cehe, Republicii Federale Germania, Statului Israel, Regatului Țărilor de Jos, Republicii Polone, României, Republicii Slovace și Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Adoptată la Bruxelles, 20 ianuarie 2025.

Pentru Comisie

Ekaterina ZAHARIEVA

Membră a Comisiei


(1)  ELI: http//data.europa.eu/eli/reg/2009/723/oj, astfel cum a fost modificat prin Regulamentul (UE) nr. 1261/2013 al Consiliului din 2 decembrie 2013 (JO L 326, 6.12.2013, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2013/1261/oj).

(2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți [2016/755] (JO L 129, 19.5.2016, p. 85, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/755/oj).


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI EHRI-ERIC

1.   Denumire și sediu

(Articolul 1 din statutul EHRI-ERIC)

1.

Se constituie o infrastructură de cercetare distribuită denumită „Infrastructura europeană de cercetare a Holocaustului”, denumită în continuare „EHRI”.

2.

EHRI are forma juridică a unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), este înregistrată în temeiul dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 723/2009 și poartă denumirea de „EHRI-ERIC”.

3.

Sediul central al EHRI-ERIC este situat la Amsterdam, Țările de Jos.

2.   Sarcini și activități

(Articolul 2 din statutul EHRI-ERIC)

1.

Principala sarcină a EHRI-ERIC este de a institui și de a exploata EHRI pentru a permite excelența în cercetarea transnațională, documentarea, educația și memoria istorică în domeniul Holocaustului.

2.

EHRI-ERIC colaborează îndeaproape cu comunitatea științifică, de arhivă și educațională. În îndeplinirea misiunii sale principale și în conformitate cu dispozițiile prezentului statut, EHRI-ERIC întreprinde și coordonează următoarele activități:

(a)

furnizează o platformă integrată pentru accesul fizic și virtual la surse, informații și expertiză dispersate legate de Holocaust;

(b)

facilitează transformarea digitală a arhivelor și cercetării Holocaustului prin promovarea accesului liber și a standardelor, metodelor și instrumentelor interoperabile;

(c)

promovează cunoștințele științifice privind Holocaustul prin sprijinirea abordărilor multidisciplinare și transdisciplinare, transnaționale și colaborative ale cercetării;

(d)

promovează o cultură a deschiderii, a învățării și a schimburilor prin asigurarea accesului la oportunități de formare, de creare de rețele și de colaborare;

(e)

stabilește parteneriate și colaborări stabile cu alte organizații și infrastructuri relevante din Europa și din afara acesteia;

(f)

comunică societății în ansamblu importanța socială, politică și culturală a Holocaustului;

(g)

promovează agendele de politici publice legate de Holocaust prin furnizarea de expertiză științifică și sprijin pentru infrastructură;

(h)

se implică în orice altă activitate relevantă care va ajuta EHRI-ERIC să își îndeplinească misiunea și să consolideze cercetarea în domeniul Holocaustului în Spațiul european de cercetare.

3.

Biroul central al EHRI-ERIC este responsabil de coordonarea activităților EHRI-ERIC. EHRI-ERIC își desfășoară toate activitățile în mod etic și transparent și evită potențialele conflicte de interese organizaționale sau personale.

4.

EHRI-ERIC își îndeplinește misiunea principală pe o bază neeconomică; cu toate acestea, fără a aduce atingere normelor aplicabile ajutoarelor de stat, el poate desfășura activități economice limitate, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de misiunea sa principală și să nu îi pună în pericol realizarea. Orice venituri generate de astfel de activități economice limitate trebuie utilizate de EHRI-ERIC pentru a-și consolida sarcinile și activitățile.

3.   Durata și lichidarea

(Articolul 3 din statutul EHRI-ERIC)

1.

EHRI-ERIC are o durată de viață nedeterminată.

2.

Dizolvarea EHRI-ERIC se produce ca urmare a unei decizii a adunării generale, în conformitate cu articolul 20 alineatul (6) litera (i) din statutul de față.

3.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile lucrătoare de la adoptarea deciziei de lichidare, EHRI-ERIC informează Comisia Europeană cu privire la această decizie.

4.

Activele rămase după plata datoriilor EHRI-ERIC sunt repartizate între membri proporțional cu contribuțiile anuale acumulate ale acestora la EHRI-ERIC în ultimii cinci ani consecutivi anteriori anului în care a fost luată decizia de lichidare.

5.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de zece zile lucrătoare de la data finalizării procedurii de lichidare, EHRI-ERIC informează Comisia Europeană în această privință.

6.

EHRI-ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisia Europeană a avizului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

4.   Răspundere și asigurare

(Articolul 4 din statutul EHRI-ERIC)

1.

EHRI-ERIC este răspunzătoare pentru datoriile sale.

2.

Membrii nu răspund în solidar pentru datoriile EHRI-ERIC.

3.

Răspunderea financiară a membrilor pentru datoriile EHRI-ERIC se limitează la contribuția lor anuală din ultimul an complet de funcționare.

4.

EHRI-ERIC subscrie asigurările corespunzătoare pentru a acoperi riscurile specifice operațiunilor sale.

5.   Politica în materie de evaluare științifică

(Articolul 5 din statutul EHRI-ERIC)

1.

Activitățile și rezultatele EHRI-ERIC sunt evaluate o dată la trei ani de către un grup independent alcătuit din experți internaționali numiți de adunarea generală la nivel mondial și care nu trebuie să aibă sediul într-o țară membră sau cu statut de observator.

2.

Grupul de experți evaluează activitățile științifice ale EHRI-ERIC și transmite rezultatele evaluării adunării generale.

3.

Comitetul coordonatorilor naționali asistă grupul la efectuarea evaluării științifice prin furnizarea tuturor informațiilor necesare cu privire la activitățile nodurilor naționale.

6.   Politica privind accesul utilizatorilor

(Articolul 6 din statutul EHRI-ERIC)

1.

EHRI-ERIC acordă utilizatorilor săi acces fizic și virtual la resursele și expertiza relevante pentru Holocaust. Resursele și expertiza relevante pot fi găzduite fie de platforma centrală, fie de nodurile naționale. În ambele cazuri, utilizatorilor li se pune la dispoziție un punct de intrare unic gestionat de platforma centrală.

2.

Ori de câte ori este posibil, accesul se acordă pe baza unui acces larg – adică fără restricții, gratuit și deschis oricui. În cazurile în care accesul trebuie restricționat din motive de capacitate, selecția se efectuează pe baza excelenței.

3.

Informațiile privind oportunitățile de acces, procedurile și criteriile de evaluare sunt puse la dispoziția publicului pe site-ul internet al EHRI-ERIC.

4.

Politica de acces a EHRI-ERIC face obiectul unui document specific de reglementare, sub rezerva aprobării de către adunarea generală.

7.   Politica în materie de diseminare

(Articolul 7 din statutul EHRI-ERIC)

1.

EHRI-ERIC va juca rolul de facilitator al cercetării și, ca regulă generală, trebuie să încurajeze un acces cât mai liber la datele de cercetare și la rezultatele acesteia.

2.

EHRI-ERIC încurajează utilizatorii să își pună la dispoziție rezultatele cercetării prin intermediul repertoriului EHRI-ERIC și/sau al altor repertorii într-un termen rezonabil și în conformitate cu principiile FAIR privind datele (inteligibilitate, accesibilitate, interoperabilitate și reutilizare) și într-un termen rezonabil.

3.

EHRI-ERIC solicită utilizatorilor săi să recunoască utilizarea EHRI-ERIC.

4.

EHRI-ERIC utilizează canalele cele mai adecvate și mai ample pentru a ajunge la publicul-țintă, inclusiv un site internet, buletine informative, mass-media, platforme de comunicare socială, ateliere, prezența la conferințe, articole în reviste și publicații de specialitate și contribuții la tipărire, difuzare, precum și alte canale, după caz.

8.   Politica privind drepturile de proprietate intelectuală

(Articolul 8 din statutul EHRI-ERIC)

1.

Termenul de „proprietate intelectuală” este interpretat în conformitate cu articolul 2 din Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, semnată la 14 iulie 1967.

2.

Sub rezerva oricărui contract între EHRI-ERIC și un terț, drepturile de proprietate intelectuală create, obținute sau dezvoltate de un terț sunt deținute de terțul respectiv.

3.

Sub rezerva oricărui contract între EHRI-ERIC și un terț, drepturile de proprietate intelectuală create, obținute sau dezvoltate de EHRI-ERIC sunt deținute de EHRI-ERIC.

4.

EHRI-ERIC poate adopta orice politică suplimentară privind proprietatea intelectuală care urmează să fie aprobată de adunarea generală.

9.   Politica privind ocuparea forței de muncă

(Articolul 9 din statutul EHRI-ERIC)

1.

Procedura de selecție pentru posturile de personal în cadrul EHRI-ERIC este transparentă, nediscriminatorie și respectă egalitatea de șanse.

2.

Contractele de muncă respectă legislația națională a țării în care este angajat personalul sau a țării în care lucrează, în conformitate cu legislația aplicabilă.

3.

Normele detaliate de recrutare a personalului sunt stabilite în normele de aplicare și sunt adoptate de adunarea generală.

10.   Politica în materie de achiziții publice

(Articolul 10 din statutul EHRI-ERIC)

1.

Politica EHRI-ERIC privind achizițiile publice respectă principiile transparenței, nediscriminării și concurenței.

2.

EHRI-ERIC își adoptă propriile norme și proceduri în materie de achiziții, care urmează să fie aprobate de adunarea generală.

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2025/194/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x