CELEX:32025D0007: Decizia de punere în aplicare (UE) 2025/7 a Comisiei din 7 ianuarie 2025 privind constituirea consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare Cherenkov Telescope Array Observatory(CTAO ERIC) [notificată cu numărul C(2025) 9]

Redacția Lex24
Publicat in Repertoriu EUR-Lex, 09/01/2025


Vă rugăm să vă conectați la marcaj Închide

Jurnalul Ofícial al Uniunii EuropeneROSeria L2025/78.1.2025DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/7 A COMISIEI din 7 ianuarie 2025 privind constituirea consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare „Cherenkov Telescope Array Observatory”(CTAO ERIC)[notificată cu numărul C(2025) 9](Numai textele în limbile cehă,...

Informatii

Data documentului: 07/01/2025; Data adoptării
Data intrării în vigoare: 08/01/2025; intră în vigoare data notificării
Data încetării: No end date
Emitent: Comisia Europeană, Direcția Generală Cercetare și Inovare
Formă: Repertoriu EUR-Lex
Destinatar: Franţa, Spania, Elveţia, Republica Federală Germania, Republica Cehă, Polonia, Italia, Austria, Slovenia
European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2025/7

8.1.2025

DECIZIA DE PUNERE ÎN APLICARE (UE) 2025/7 A COMISIEI

din 7 ianuarie 2025

privind constituirea consorțiului pentru o infrastructură europeană de cercetare „Cherenkov Telescope Array Observatory”(CTAO ERIC)

[notificată cu numărul C(2025) 9]

(Numai textele în limbile cehă, engleză, franceză, germană, italiană, polonă, slovenă și spaniolă sunt autentice)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (CE) nr. 723/2009 al Consiliului din 25 iunie 2009 privind cadrul juridic comunitar aplicabil unui consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC) (1), în special articolul 6 alineatul (1) litera (a),

întrucât:

(1)

Austria, Cehia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Slovenia, Spania și Organizația Europeană pentru Cercetare astronomică în Emisfera Sudică au prezentat Comisiei o cerere în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009 privind constituirea „Cherenkov Telescope Array Observatory” (CTAO) (denumită în continuare „cererea”). Elveția și-a făcut cunoscută decizia de a participa la CTAO ERIC, inițial în calitate de observator.

(2)

Solicitanții au convenit ca Italia să fie statul membru-gazdă al CTAO ERIC.

(3)

Regulamentul (CE) nr. 723/2009 a fost încorporat în Acordul privind Spațiul Economic European (SEE) prin Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE (2).

(4)

În temeiul articolului 5 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, Comisia a evaluat cererea și a concluzionat că aceasta îndeplinește cerințele prevăzute în regulamentul respectiv. În cursul evaluării, Comisia a obținut opiniile unor experți independenți în domeniul impactului astronomiei cu raze gamma, al astrofizicii, al fizicii particulelor, al fizicii plasmei și al fizicii fundamentale.

(5)

Măsurile prevăzute în prezenta decizie sunt conforme cu avizul comitetului înființat în temeiul articolului 20 din Regulamentul (CE) nr. 723/2009,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

(1)   Se înființează consorțiul pentru o infrastructură europeană de cercetare „Cherenkov Telescope Array Observatory” (CTAO ERIC).

(2)   Elementele esențiale ale statutului CTAO ERIC, astfel cum sunt menționate la articolul 6 alineatul (3) din Regulamentul (CE) nr. 723/2009, sunt prevăzute în anexă.

Articolul 2

Prezenta decizie se adresează Republicii Cehe, Republicii Federale Germania, Regatului Spaniei, Republicii Franceze, Republicii Italiene, Republicii Austria, Republicii Polone, Republicii Slovenia, Confederației Elvețiene și Organizației Europene pentru Cercetare astronomică în Emisfera Sudică.

Adoptată la Bruxelles, 7 ianuarie 2025.

Pentru Comisie

Ekaterina ZAHARIEVA

Membră a Comisiei


(1)  
JO L 206, 8.8.2009, p. 1, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/723/oj.

(2)  Decizia nr. 72/2015 a Comitetului mixt al SEE din 20 martie 2015 de modificare a Protocolului 31 la Acordul privind SEE, privind cooperarea în domenii specifice în afara celor patru libertăți [2016/755] (JO L 129, 19.5.2016, p. 85, ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/755/oj).


ANEXĂ

ELEMENTELE ESENȚIALE ALE STATUTULUI CTAO ERIC

1.   Denumire și sediu

(Articolul 1 din statutul CTAO ERIC)

1.

Se constituie o infrastructură europeană de cercetare denumită „Cherenkov Telescope Array Observatory” (CTAO).

2.

Forma juridică a CTAO este aceea de consorțiu pentru o infrastructură europeană de cercetare (ERIC), constituit în temeiul dispozițiilor Regulamentului (CE) nr. 723/2009 și denumit „Cherenkov Telescope Array Observatory ERIC” (CTAO ERIC).

3.

CTAO ERIC își are sediul statutar și sediul central la Bologna, Italia.

2.   Sarcini și activități

(Articolul 2 din statutul CTAO ERIC)

1.

Sarcina CTAO ERIC este aceea de a construi un observator pentru astronomia cu raze gamma la sol, conform descrierii din documentul intitulat „Scientific and Technical Description of the CTA Observatory” (Descrierea științifică și tehnică a Observatorului CTA) (configurația Alpha) și de a exploata în continuare, de a moderniza și de a dezafecta această instalație. Costurile de construcție sunt prevăzute în registrul de costuri al CTAO.

2.

CTAO ERIC desfășoară, printre altele, următoarele activități:

(a)

contribuie la cercetarea de vârf, la dezvoltarea tehnologică, la inovare și la abordarea provocărilor societale, reprezentând astfel o valoare adăugată pentru dezvoltarea spațiului european de cercetare (ERA) și dincolo de acesta;

(b)

asigură deplina exploatare științifică a CTAO și a ansamblului său de instrumente;

(c)

acordă acces efectiv utilizatorilor în conformitate cu politica de acces prevăzută la articolul 3;

(d)

contribuie la diseminarea rezultatelor științifice;

(e)

permite utilizarea optimă a resurselor și a cunoștințelor de specialitate și

(f)

orice alte acțiuni conexe necesare în raport cu activitățile de la literele (a)-(e).

3.

Obiectul de activitate principal al CTAO ERIC nu are scop lucrativ. Cu toate acestea, ERIC poate desfășura un număr limitat de activități economice, cu condiția ca acestea să fie strâns legate de obiectul său principal de activitate și să nu îi afecteze realizarea. CTAO ERIC contabilizează separat costurile și veniturile din activitățile sale economice și percepe pentru acestea prețurile pieței sau, în cazul în care acestea nu pot fi stabilite, costurile totale plus o marjă rezonabilă.

3.   Politica de acces pentru utilizatorii „Cherenkov Telescope Array Observatory”

(articolul 3 din statutul CTAO ERIC)

1.

CTAO ERIC va oferi acces efectiv cercetătorilor europeni și internaționali (denumiți în continuare „utilizatori”) pe baza meritelor științifice, a fezabilității tehnice și/sau a altor criterii relevante pentru scopul CTAO ERIC. Se va pune la dispoziție un timp de observare limitat pentru propunerile merituoase din punct de vedere științific, venite din partea unor cercetători care nu aparțin niciunui membru, partener strategic, terț sau observator, denumiți în continuare „alți utilizatori”, în condiții specifice de acces definite de consiliu.

2.

Accesul la CTAO se poate face sub forma accesului la timpul de observare al CTAO sau sub forma accesului la produsele de date arhivate ale CTAO (articolul 33). Detaliile privind accesul vor fi definite într-o politică de acces adoptată de consiliu [articolul 25 alineatul (13) litera (j)], care definește diferitele tipuri de propuneri și oferă un nivel adecvat de oportunitate pentru programele anterioare de mari dimensiuni, denumite proiecte științifice esențiale (Key Science Projects, KSP).

3.

Directorul general este responsabil de alocarea timpului prin organizarea și gestionarea unui proces de evaluare inter pares în cursul căruia sunt evaluate excelența științifică și fezabilitatea propunerilor. Procedurile și criteriile de evaluare sunt puse la dispoziția publicului pe site-ul CTAO ERIC. Directorul general raportează anual consiliului cu privire la alocarea timpului.

4.

Timpul utilizatorilor reprezintă timpul de observare disponibil după luarea în considerare a observațiilor în timp garantat care decurg din obligațiile contractuale ale CTAO ERIC. Timpul utilizatorilor va fi împărțit între timpul deschis destinat propunerilor standard, timpul proiectelor științifice esențiale (KSP) destinat programelor anterioare de mari dimensiuni, timpul de observare al comunității internaționale destinat altor utilizatori și timpul aflat la discreția directorului general (Director General’s Discretionary Time, DDT). Definițiile figurează în Descrierea științifică și tehnică a Observatorului CTA.

5.

Ceilalți utilizatori contribuie la costurile de exploatare legate de utilizarea de către aceștia a CTAO, astfel cum sunt definite în politica de acces și în acordurile de parteneriat corespunzătoare.

6.

Dispoziția de la articolul 3 alineatul (5) din statut nu se aplică alocărilor de timp acordate de CTAO ERIC prin acorduri speciale (de exemplu, acorduri de găzduire).

4.   Evaluare științifică

(Articolul 4 din statutul CTAO ERIC)

Activitățile științifice și tehnice ale CTAO ERIC sunt evaluate anual de către Comitetul consultativ științific și tehnic (articolul 28). Detaliile sunt definite într-o politică de evaluare științifică adoptată de consiliu [articolul 25 alineatul (13) litera (k)].

5.   Diseminarea rezultatelor cercetării

(Articolul 5 din statutul CTAO ERIC)

1.

CTAO ERIC facilitează cercetarea și, ca regulă generală, încurajează accesul deschis la datele de cercetare. Independent de acest principiu, CTAO ERIC promovează cercetarea de înaltă calitate și sprijină o cultură a „bunelor practici” prin activități de formare.

2.

CTAO ERIC solicită utilizatorilor să publice rezultatele cercetărilor lor și să le facă accesibile prin intermediul CTAO ERIC.

3.

CTAO ERIC își adoptă propria politică în materie de diseminare [articolul 25 alineatul (13) litera (l)]. Politica în materie de diseminare descrie diversele grupuri țintă, iar CTAO ERIC va utiliza mai multe canale pentru a-și atinge publicul-țintă, cum ar fi portalurile web, buletinele informative, atelierele, prezența la conferințe, articole în jurnale, reviste și cotidiene.

6.   Drepturi de proprietate intelectuală

(Articolul 6 din statutul CTAO ERIC)

1.

Termenul „proprietate intelectuală” se înțelege în conformitate cu articolul 2 din Convenția de instituire a Organizației Mondiale a Proprietății Intelectuale, semnată la 14 iulie 1967.

2.

CTAO ERIC își adoptă propria politică privind drepturile de proprietate intelectuală [articolul 25 alineatul (13) litera (m)].

3.

CTAO ERIC este proprietarul tuturor drepturilor de proprietate intelectuală care rezultă din activitățile desfășurate în temeiul statutului, inclusiv, dar fără a se limita la aceasta, proprietatea intelectuală produsă de personalul angajat de către CTAO ERIC, cu excepția cazului în care aceasta face obiectul unor acorduri contractuale separate sau în cazul în care se prevede altfel în legislația obligatorie sau în statut.

4.

Drepturile de proprietate intelectuală preexistente ale membrilor sau ale entităților reprezentante ale acestora rămân proprietatea acestora. Ele pot fi cedate CTAO ERIC dacă este necesar și prin intermediul unor acorduri specifice.

7.   Ocuparea forței de muncă

(Articolul 7 din statutul CTAO ERIC)

1.

CTAO ERIC este un angajator care garantează egalitatea de șanse. Contractele de muncă sunt reglementate de legislația țării sau a teritoriului în care este angajat personalul.

2.

Sub rezerva cerințelor din legislația națională, fiecare membru trebuie să ia, în jurisdicția sa, măsuri pentru a facilita deplasarea și șederea cetățenilor din țările membre, observatoare sau partenere strategice implicate în activitățile CTAO ERIC, precum și a membrilor familiilor acestor cetățeni.

3.

Procedurile de selecție pentru posturile de personal în cadrul CTAO ERIC sunt transparente, nediscriminatorii și respectă egalitatea de șanse. Condițiile de recrutare și de încadrare în muncă nu sunt discriminatorii.

4.

CTAO ERIC încurajează formarea unei reprezentări instituționalizate a angajaților.

8.   Achiziții

(Articolul 8 din statutul CTAO ERIC)

1.

CTAO ERIC tratează candidații și ofertanții din cadrul procedurilor de achiziții într-un mod echitabil și nediscriminatoriu, indiferent dacă aceștia își au sau nu sediul în Uniunea Europeană. Normele detaliate privind procedurile și criteriile de achiziții sunt stabilite în politica privind achizițiile adoptată de consiliu [articolul 25 alineatul (12) litera (i) din statut]. Această politică privind achizițiile respectă principiile transparenței, concurenței, proporționalității, recunoașterii reciproce, egalității de tratament, nediscriminării și sustenabilității.

2.

Achizițiile efectuate de membri, de observatori, de partenerii strategici și de terți în cadrul activităților CTAO ERIC se realizează ținând cont în mod adecvat de nevoile CTAO ERIC, precum și de cerințele și specificațiile tehnice emise de organismele relevante.

3.

Politica privind achizițiile prevede că dispozițiile sale nu se aplică achizițiilor efectuate de CTAO ERIC utilizând fonduri canalizate prin CTAO ERIC în conformitate cu articolul 21 alineatul (4) din statut. În aceste cazuri, în locul politicii privind achizițiile se aplică principiile de bază pentru contribuțiile în natură la CTAO ERIC și cadrul privind contribuțiile în natură (anexa B).

9.   Durata

(Articolul 9 din statutul CTAO ERIC)

CTAO ERIC se înființează pe durată nedeterminată.

10.   Lichidare

(Articolul 10 din statutul CTAO ERIC)

1.

Lichidarea CTAO ERIC este decisă de către consiliu în conformitate cu articolul 25 alineatul (13) litera (h) din statut.

2.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de 10 zile de la adoptarea deciziei de lichidare a CTAO ERIC, CTAO ERIC notifică această decizie Comisiei.

3.

Fără întârzieri nejustificate și, în orice caz, în termen de 10 zile de la data finalizării procedurii de lichidare, CTAO ERIC notifică acest lucru Comisiei.

4.

CTAO-ERIC își încetează existența la data publicării de către Comisie a anunțului corespunzător în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

11.   Dizolvarea CTAO ERIC sau întreruperea privilegiilor sale fiscale

(Articolul 11 din statutul CTAO ERIC)

1.

La dizolvarea CTAO ERIC sau la întreruperea privilegiilor și indemnizațiilor fiscale ale acestuia, membrii nu primesc nimic mai mult decât contribuțiile pe care le-au plătit în numerar și valoarea reală a contribuțiilor lor în natură.

2.

La dizolvarea CTAO ERIC sau la încetarea privilegiilor și indemnizațiilor fiscale ale acestuia, activele CTAO ERIC care depășesc contribuțiile plătite în numerar și valoarea reală a contribuțiilor în natură sunt transferate unei alte entități juridice publice sau unei alte corporații care beneficiază de privilegii fiscale sau unei alte entități juridice care urmărește obiecte similare cu cele ale CTAO ERIC pentru promovarea științei și a cercetării.

12.   Regimul de răspundere și asigurare

(Articolul 12 din statutul CTAO ERIC)

1.

ERIC CTAO este răspunzător pentru datoriile sale.

2.

Membrii nu răspund în solidar pentru datoriile CTAO ERIC. Răspunderea financiară a membrilor pentru datoriile CTAO ERIC se limitează la contribuția lor anuală respectivă.

3.

CTAO ERIC ia măsurile adecvate pentru acoperirea riscurilor specifice construirii și exploatării CTAO.

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2025/7/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top

Abonati-va
Anunțați despre
0 Discuții
Cel mai vechi
Cel mai nou Cele mai votate
Feedback-uri inline
Vezi toate comentariile
0
Opinia dvs. este importantă, adăugați un comentariu.x